Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
313313 #22192 üzenetére
Egy nagyobbacska HMKE 10-20 óra alatt lazán termel 400-500 kWh-t..
Azaz 1-2 nap alatt is akár.
Még akár az 1000 kWh se feltétlenül túlzás próbaüzemben.
Pláne, hogy a digitálsi mérők eleve fogyasztásnak is mérik.
-----
Azt meg kétlem, hogy egy EU jogállamban jogszerű az a fajta ELTÚLZOTT kötbérezés.
Arra a piti esetre amit emlegetsz (a HMKE előbb termel a mérőcserénél).
Az EU bíróság röhögve hajtja majd el az agyatlan túlzásba eső MVM-t a búsba.
Ha valaki veszi a fáradságot és panaszt tesz miatta >> lásd NAV és társai ügyek.
Csakhát ez itt még a nyugatbalkán ahol pl. az MVM fütyijei is hatalom fittogtató mitugrászként baszakosdnak-évezkednek az ilyesmiken.
Ahogy sok más magát hatalomnak képzelő senki is ebben az országban. -
313313
addikt
Azért a felhasználókat/kivitelezőket se kell félteni.
Rengeteg helyen 30-40-50 éves belső hálózatra kötik rá az invertereket, néha a sokadik elosztóba...
Másrészről az ügyfél sincs tájékozatva az esetek többségében, hogy ha adott körzetbe sok a napelem/régi a hálózat nem biztos, hogy termel a napelem.
Vannak 40-50 éves vagy fiatalabb, de igen gatya állapotban lévő hálózatok is, amik felújátása eddig elmaradt, vagy ami 2 éve még hobbi rész volt, ott 50-100 ház épült cekász fütéssel, nyilván a hálózat nem arra van/volt kitalálva...
Szumma szummára, akinek 1 fázisú invertere van és küzd a 253 Volttal, vegyen feszültség stabilizátort és az órából közvetlen oda menjen a betáp, majd az elosztóba. És mindig a beállított feszültség lesz a belső hálózatban....
-
Szifó
újonc
Én megértem, hogy a szolgáltató ragaszkodik a 253 V-os határhoz, és mint valami isten büntet. Csak a fordítottját is kellene nézni, Nálam a bejövő feszültség, amikor semmi termelés nincs 238 V így mikor rendes termelés van, gyorsan lekapcsol 253 V-nál, ha a szabványos 230V-ról indulnánk semmi gond nem lenne. A szolgáltató teremt olyan helyzetet, hogy ne lehessen rendesen üzemeltetni a napelemes rendszert. És még csak annyit, hogy én vagyok a trafótól a legtávolabb, így az se indok, hogy a távolabbra levőknek is meglegyen a 230V.
-
kirkri
addikt
válasz
senki68 #22187 üzenetére
25-30 méter között valahol. Ki tudja, manapság már a hamisítványokat is hamisítják, miért ne lehetne kábelt is hamisítani?
Persze ez nem bizonyított, csak jobb elképzelésem nincs rá. De részemről ennek az 5V feszültségesésnek nincs akkora jelentősége, hogy több tízezer forintért másikra cseréljem az AC kábelt, ezzel meggyőződve róla, hogy a kábellel van-e probléma, a kivitelező meg körberöhögne, ha ezzel a problémával mennék hozzá.
Arról meg nem is beszélve, hogy ez nekem jól jön, hiszen a feszültségesés miatt magasabbra tudtam állítani az inverter lekapcsolási feszültségét és így sem haladom meg a mérőóránál a 253V feszültséget, tehát az áramszolgáltató nem fog megvágni miatta. -
313313
addikt
válasz
#39851264 #22189 üzenetére
Nyilván nem hasra ütéssel állapítja meg a cég a dolgot, mindenre van jogszabályi háttér és a szabályzatukba is benne van.
Azért egyet értünk, hogy 440kWh visszatáplálás egy működő üzemnél az nem a próbaüzem alatt volt. Nem 1-2-10kWh volt a mérőben. Mikor a helyszínre értem ment az inverter, be volt kapcsolva....
Multkor 1000kWh volt az inverterben benne, ott még digitális óra volt fent, így a visszatáplálást is fogyasztásnak mérte....
Kolégám 4000-5000kWh termeléssel találkozott HMKE beüzemelésnél, ott is digitális óra volt, ami bemérte fogyasztásnak...
Volt, hogy a "Méréséügyi hivatal" szólt, hogy az idősoros mérésnél nincs HMKE és visszatáplálnak. Kimentek kolégák és volt egy 20/30kW-os rendszer, amit hamarabb bekapcsoltak, mint mi átvettük volna... (rendelkezésre álló teljesítmény 3*200A) született is egy 15 millás jegyzőkönyv...
Cégen belül is vannak emberek/gépek akik ezeket nézik. Könnyű őket megfogni, és jegyzőkönyvezni is. Ehhez nyilván olyan óra kell, ami külön méri a vételezett és visszatáplált energiát. Az összes idősoros/profilos mérés ilyen. 3*32A vagy afeletti bekapcsolás/teljesítmény növelésnél Smart mérő kerül fel, ugyan olyan, mint HMKE-re. Lassan az évi 5000kWh fogyasztás felett is mennek fel a Smart mérők.
Lehet mutogatni ki hibázott, a telepítő, aki nem kapcsolta le a rendszert, a felhasználó, aki bekapcsolta, de nyílván nem az MVM hibázott, a szabályok nem ismerete meg nem mentesít a felelőségre vonás alól.
-
GSzORO
csendes tag
válasz
korcsi #22181 üzenetére
Hm. Ha jól értem, az MVM nem töri majd magát, hogy adjon user account-ot???
Ha mégis kapok, és előtte beregisztrálok, ahogy Te, akkor lehet abból olyan probléma, hogy 1 invertert nem lehet 1-nél több userhez regisztrálni? Másként fogalmazva: feltételezem, hogy az MVM-nél van már account-om, amit csináltak, de valami miatt (ügytorlódás, pl.) nem küldik el nekem, én viszont installer reg-gel szintén csinálok magamnak (pl. ugyanazzal az emailcímmel), viszont a regisztráció során - gondolom - párosítani kell majd az inverterrel, és ott leáll a folyamat, mert már érzékeli, hogy van 1?
IP camerámnál van olyan lehetőség, hogy megosztom a képet, ott működik. Itt?
Egyébként a FusionSolar Terms of Use-ja ezt mondja:2. How to Use
To use the SmartPVMS to manage and monitor connected PV devices, a user needs to perform self-registration to obtain an account and password. The user needs to keep the password secure to prevent the disclosure of this password to unauthorized third parties. To deregister an account, contact the SmartPVMS administrator or call the service hotline. After logging in to the system using an account, a user can create subaccounts (including the lower-level installer account and owner account) and configure the initial passwords for the subaccounts. The user can set whether to require password change upon the first login of a subaccount. For details about how to create and deregister a subaccount, contact the corresponding upper-level user. Before connecting a PV device, obtain the explicit consent of the device owner and use the device within the authorized scope. If Huawei suffers any loss because the user fails to obtain the explicit consent of the device owner or uses the device beyond the scope, the user agrees and promises to bear all losses.user/ device owner = ez én lennék.
-
MrZed001
tag
válasz
leslieho2 #22185 üzenetére
Üdv !
Elsőnek javaslom fenti összefoglalóban a Hibrid rendszerek leírást elolvasni.Ahogy te is látod, a grid-tie rendszerek "hibridesített" változatai közel sem valós hibrid rendszerek.
Jelenleg idehaza engedélyezett valós egy egységes hibrid inverter a Voltronic Infinisolar (ezt megtalálod a leírásban, külön AC_be kapcsolat hálózat felé, és külön AC_ki ház felé).1) napenergia termelés - OK
2) a fogyasztás feletti "túltermelés" tárolása a priortásoknak megfelelően, vezérelten pl.:
2.1) ház akku tároló - OK
2.2) e-autóba akku tároló töltőn keresztül
2.3) elektromos vizmelegitő
2.4) egyéb fogyasztó vezérlése opcionálisan
Külön vezérlést nem tud magától, de ráköthető pl egy Raspberry Pi-ra RS485-ön és az az invertertől kapott adatok alapján (PV_V, PV_A, Grid_V, Grid_A, Batt_V, Batt_A, Batt_%, Load_V, Load_A ... ) infók alapján tud fogyasztókat be-ki kapcsolni. (dolgozunk egy ilyen megoldáson)3) áramszünet esetén napsütésben energiaellátás
4) áramszünet esetén ház energia ellátása:
Minden ami mögé van kötve szünetmentes áramot kap. Az inverter(ek, merthogy párhuzamosan 6-ot lehet letenni 10kW-osból) teljes termelése ekkor bent a házat látja el napelem és/vagy aksiból. 10ms az átkapcsolási idő hálózatról saját áramtermelésre.Illetve jelenleg még nem engedélyeztetett Deye inverter tud olyat, hogy van külön, második AC kimenet portja: Smart Load. Azaz ő már maga tud egy további áramkört bekapcsolni túltermelés esetén, paraméterezetten (bojler, EV töltő, ... bármi).
És ehhez is lehet RS485 porton kapcsolódni, és ez is ad adatokat ... de ezt még nem volt alkalmam kipróbálni, annyira új. Így ennyit tudok mondani róla. -
kirkri
addikt
válasz
joghurt #22184 üzenetére
A kábel egyik két vége alatt azt értem, hogy az inverter melletti AC dobozban lévő sorkapcson, illetve a lakáselosztóban lévő főáramköri sorkapcson volt mérve. (Illetve egy fix voltmérő is van a lakáselosztóba beszerelve, ami ugyanazon főáramköri sorkapocsba van bekötve, mint az inverter AC kábele). Nyilvánvaló, hogy csak a kábelen tud esni a feszültség, máshol nem tud, hiszen egy folytonos kábelről van szó megszakítás nélkül. A sorkapocs meg nem egy űrtechnológia, ott könnyen lehet ellenőrizni, hogy megfelelő-e a kötés.
Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy AC kábelnek akár a legolcsóbb kábelt tehették be, hogy ezzel is spórolják a költséget és ezért nagyobb a feszültségesés. Más tippem nincs.
Igen, 1 fázisú inverter 20A árammal.
-
leslieho2
csendes tag
Üdv!
Új érdeklődő vagyok a témában, remélem hamarosan lesz majd napelem egyszer a háztetőnkön.
Keresem a megfelelő telepitőt és természetesen a megfelelő panelt, invertert, optimalizáló konfigurációt, ugyanakkor elgondolkodtatott valami:Melyik inverter gyártó cég az, amelyik képes rendszerben, "ökoszisztéma" ként értékesiteni a termékeit az alábbi igények szerint:
1) napenergia termelés
2) a fogyasztás feletti "túltermelés" tárolása a priortásoknak megfelelően, vezérelten pl.:
2.1) ház akku tároló
2.2) e-autóba akku tároló töltőn keresztül
2.3) elektromos vizmelegitő
2.4) egyéb fogyasztó vezérlése opcionálisan
3) áramszünet esetén napsütésben energiaellátás
4) áramszünet esetén ház energia ellátásaJelenleg ha jól értem a piac állását, az alábbi megoldásokat találtam:
Fronius
1) Fronius Gen24 inverter
2.1) BYD akku
2.2) Fronius Wattpilot
2.3-2.4) --- (fogyasztó vezérlés, nem találtam Froniusnál)
3) PV point (Gen24 inverter)
4) BYD akku (egyelőre még nem egyértelmű, h valódi hibrid üzemre képes-e)Huawei
1) SUN2000 inverterek
2.1) Huwaei Luna2000 akku
2.2) --- (nem találtam Huawei EV charger-t fusion solar rendszer részeként, vezérelhetően)
2.3-2.4) --- (fogyasztó vezérlés, nem találtam Huwaeinél)
3) Huawei Backup Box (ezzel együtt egy Huawei inverter költsége szinte mint Gen24 PV pointtal)
4) Huawei akku (bár elvileg csak backup box-nak adna energiát, a házat nem látná el "hibrid" üzemmel)esetleg másik gyártó? SMA? Ha igen, ki telepit ilyen rendszert, persze értelmes áron...
Ha esetleg valaki más is gondolkodik a fentiek szerint, örömmel olvasnám a tapasztalatokat, hogyan lehet jövőt álló beruházást tervezni napelemmel... (jelenleg csak napelem+opti+inverter a cél, de később akár akku, EV charger..stb. de az "ökoszisztémát" már most előkészitve...)
-
válasz
kirkri #22178 üzenetére
Ezt a "két végét" nem igazán értem. Az én értelmezésemben a vezeték egyik vége az inverternél van, a másik vége a lakáselosztónál, és a két feszültség között mutatkozik az 5 V eltérés. Ergo a vezetéken (kötéseken stb.) esik, mert máshol nem tud.
Egyfázisú inverterről beszélünk (20 A árammal)?
Csak mert úgy számolok, így egy 2,5 mm2-es rézvezeték épp ekkora feszültségesést jelentene. Vagy 6 mm2-esből egy alumínium. -
kirkri
addikt
válasz
313313 #22180 üzenetére
Nagyon helyes, tegyék is ezt. Azonban nálam nemhogy tartósan, de egyáltalán nem tud mérni 253V felett, mert írtam, hogy 5-6V feszültségesés van az inverter és a lakáselosztó között, tehát az óránál 251V felé nem megy soha a feszültség. Aláírom, hogy ésszel kell csinálni a dolgokat, de én több műszerrel és több alkalommal is rámértem, mielőtt megléptem volna a limit módosítását.
-
korcsi
veterán
-
313313
addikt
válasz
kirkri #22174 üzenetére
MVM lassan élesíti a kötbér igényét HMKE tulajok felé, ahol az óra 253 Volt felett mér tartósan.
Ilyenkor szerelőpár kivonul csatlakozó leesik(vagy távolról órában lévó megszakító kiold) és írodik egy jegyzőkönyv. Gondolom hasonló összeggel, mint "illegális" bekapcsolásnál rendelkezésre álló teljesítmégy*15.000 ft-tal.Hétfőn egy helyen hamarabb kapcsolták be az invertert, mint ahogy kiértünk, az óra bemért 440kWh-t. Gyorsan írtunk is egy jegyzőkönyvet, várhatóan 5.670.000huf lesz a kötbér (3*63A*30.000huf mivel cég)
-
gabor9991
őstag
válasz
joghurt #22176 üzenetére
Írtam feljebb hogy gyakorlatilag nulla teljesítmény mellett is megvan a +4V az inverter mérése alapján.
Így a vékony vezeték kizárható szerintem, meg amúgy is szemre is látszik hogy normális keresztmetszetű vezeték van bekötve.
Hibás kötés alatt mit kellene érteni?
Laza csatlakozást? Akkor már gondolom 18A mellett csak meg kellene jelenni valami szemmel látható hibának nem?
Vagy valami rosszul van bekötve?Egy fázisnál lehet ilyet hibázni?
Nem vagyok villanyszerelő csak kérdezem. -
-
gabor9991
őstag
válasz
kirkri #22174 üzenetére
Nálam nincsen akkora távolság a lakáselosztó és az inverter között csak kb 5 méter, de meg fogom mérni ott mit mutat.
Én csináltam telepítő hozzáférést az inverteren így el tudok bármit állítgatni rajta
Jó ezt tudni, nyáron néha jól jöhet az a néhány voltnyi plusz.
Bár nekem az is megfelelő lenne ha azt be tudnám állítani amit a froniusról olvastam hogy a maximum feszültség elérésekor nem akar nagyobb teljesítményt leadni hanem tartja a beállított értéket hiába tudná magasabb feszültséggel növelni a teljesítményt, nem tudom a Huawei tudja-e ezt? Szerintem kellene tudnia hiszen kínai.
-
kirkri
addikt
válasz
gabor9991 #22173 üzenetére
Én pontosan emiatt emeltem meg az inverterben a lekapcsolási feszültség határt, mert az inverterhez képest nekem a lakáselosztónál 5V különbség mutatkozott. (Szintén Huawei 1 fázisú inverter.) Ami nem zavart volna, de pár lekapcsolásom volt a magas feszültség miatt, mielőtt megemeltem volna.
-
gabor9991
őstag
válasz
313313 #22166 üzenetére
Komplett vezetékcsere volt pár éve, van egy fogyasztásmérő az egyik klíma elé kötve annak az applikációja [kép] 229,5V-ot mért, a lakásban pedig megmértem multiméterrel egy másik konektorban szintén 228-229V volt.
Ugyanakkor 233.3V-ot mutatott az inverter. [kép]
Így mivel 2 különböző konektorokban különböző eszközök mérése alapján is megegyezik a 229V feszültség én elhiszem hogy annyi, már csak azt kellene kideríteni hogy az inverter tud-e pontatlan adatot mutatni? Mert 0 termelés mellett már nem gondolnám hogy az inverter tolta feljebb a feszültséget és azt mérte a saját szakaszán 233.3-nak.
Az a baj hogy ilyenkor mikor már nincs termelés lekapcsol az inverter és nem tudom megnézni mennyi rajta a hálózati feszültség. -
GSzORO
csendes tag
-
MrZed001
tag
Van új aksi kémia, a Sodium-ion (Nátrium-ion) cellák.
Kisebb W/kg arány (azaz nagyobb és nehezebb aksi) mint Li-ion, de az minket szolár oldalról nem különösebben zavar (csak az EV-seket).
Ellenben jelentősen olcsóbb lehet.
Az egyik fórumon már van user aki kapott cellákat kipróbálni (mi is várjuk, hogy mit tud)Az a CATL kezdte el fejleszteni és gyártani, akik a kínai Tesla Model 3-ba adják a prizmatikus LFP aksi cellákat is.
-
süti5
őstag
Nálam ma a 7,11 kWp-s panel pontosan 7,11 kWh-t termelt
-
gabor9991
őstag
Huawei 1 fázisú inverternél mi okozhatja hogy a hálózati feszültség az inverter szerint 233-234V más eszközökkel mérve csak 229V és konvektorban megmérve is 228-229V?
Nem most vettem észre hogy az inverter többet mér, nem is nagy az eltérés de tavasszal amikor épp a leszabályozás határán van a feszültség akkor ez már nem mindegy hogy mennyi is a valóságban.
Most épp 0W a betaplálás és még emelkedett is a feszültség.
Mi lehet az oka ennek? -
HunChris
senior tag
Ma 1,33kwh 10,7 kWp új negatív rekord.
-
-
HunChris
senior tag
válasz
tothbe #22154 üzenetére
Egy probléma van ezzel, hiába nézi meg június 30-al az egyenleget (termelt-elfogyasztott) az órán, ha te azt utána elfogyasztottad (elfogyasztottál belőle) az éves szaldó miatt.
Jogilag kellett volna egy elszámolást készíteni addig az EON-nak és akkor okés. (a szaldó viszont üti) De így szerintem sem lehet max napokra arányosítva, amibe bele lehet kötni.
De kíváncsi leszek mi lesz a vége. -
törölt tag
válasz
tothbe #22154 üzenetére
"9.9.1. A 4. pont 4.49. alpontja szerinti
magánszemélynek bevételt juttató kifizető
a bevétel alapján adóelőleget nem állapít meg és nem von le."Azaz MÁR totál fölösleges a nyilatkozat... ennyi.
----
A jogászod eltévedt, mivel....
(6) Az adót - egyes kivételekkel - naptári évenként,
az összes jövedelem alapján kell megállapítani és megfizetni,
kontra
(2) A bevétel megszerzésének időpontja
a) pénz esetében az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy
birtokba vette (átvette) vagy amelyen azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták -
tothbe
addikt
válasz
kirkri #22151 üzenetére
Pontosan ezt kell tenni, add be és ők megoldják. Add be a papírt is a 10%-kal, hogy tudják, melyik verziót választod, ha szükség van rá. Ettől még az adómentes részre nem fognak 10%-ot tenni csak mert úgy van kedvük. Ezeknek mind van jogszerű és hivatalos számítási módjuk. Kb. mint a bérszámfejtésnél.
Most direkt megkérdeztem a jogászunkat és szerinte is ilyenkor a kifizető dolga, hogy tudja, mennyi az év elejéről származó adóköteles rész és mennyi az adómentes.
És amit dandika ír, az csak részben igaz. Maga a bevétel akkor is adott hónapban keletkezett, ha te nem "számláztad ki" nekik. Épp ezért is olvasnak le minden hónapban távolról mérőállást, hogy el tudják különíteni a havi adatokat. Meg is teszik.
Ergo egy 2020-ban elvégzett munkát nem számlázhatsz le idén más adókulccsal(ha mondjuk változik év végével) mert az adócsalásnak minősül. Az áthúzódó munkákat is osztani kell az adóévek között, főleg, ha változás is áll fenn. Legalábbis ez a hivatalos, törvényes verzió. Hogy ezt egyes cégek, főleg vállalkozók hogyan alkalmazzák, azt inkább hagyjuk. -
kirkri
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autós topik
- Óra topik
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest