- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
válasz
JanóManó #1799 üzenetére
Nincs az ajánlatod an villámvédelem, csak túlfesz! Nem ugyan az!
A tartót nem ismerem, a 10-esből gondolom, hogy az.Ha a tető nem bírja, kell egy a házhoz kapcsolódó állvány, és probléma megoldva. Korábban asszem tettem be ilyen képet talán. Ott ugyan ez volt: pala tető, ami nem bír plusz terhet már el...
-
JanóManó
csendes újonc
válasz
Geresics #1798 üzenetére
Háztetőre nem tudom tenni. Egyrészt pala, másrészt nem biztos, hogy elbírná a plusz súlyt
Ami fura, hogy amikor itt volt, akkor még monot említette. A villámvédelmen meglepődtem, hogy benne van az árban, de így már értem
Így hogy mondtad, a pusztafarmoknál is ott vannak, amin akkor úgy átléptem, mint látvány.
Az a baj, hogy eddig csak ők jöttek terepszemlét tartani és hiába írtam meg az ajánlatkérőben a speciális lehetőséget, ajánlatot küldenek 45 fokos tetőre...
De legalább így már látod, hogy az, aki kint volt, mit ajánlott. Hely adott, ebből kell főzni, vagy elengedem az egészet
Maga a tetőszerkezet felülete 6x6m ami egysíkú, ezután van még egy 6x3 méter. -
Geresics
Topikgazda
válasz
JanóManó #1796 üzenetére
14eFt/hó kb. 15x280Wp napelm, 15eFt/hó kb. 17x280Wp napelem.
Laposabb tető esetén monokristályos napelem kb. 14x310Wp, vagy 15x310Wp. Itt pl. kijöhet, hogy a drágább napelem a kevesebb tartószerkezet miatt végösszegben vagy Ft/kWp egységárban olcsóbb lesz!Persze mindenki más terméket használ, árul, ezért ettől biztosan el fognak térni az ajánlatok.
Ilyen kis méretű rendszernél az állványos megoldást nem ajánlom! Állványnál kötelező a villámvédelmi felülvizsgálat, és ha az kimondja, hogy kell villámvédelmet kialakítani, akkor az is kötelező.
Tedd háztetőre, az legalább árnyékolja a cserepeket, és nyáron nyersz pár fokot!Szerk.:
nem is láttam az újabb kommented!
10°-os kiemelőt senkinek nem javaslok! A kosz megmarad a napelemeken, az eső ahogy lemossa, megül az alján a kosz miután a víz elpárolog, és a cellákra rálóg!
Alacsony dőlésszögre monokristályost javaslok inkább.
A napelemszám kevésnek tűnik.
A 3,3kWp inkább csak 3800kWh/év termelést fog hozni.
14000Ft/hó, 36Ft/kWh-val számolva 12 hónapra:
14000 / 36 * 12 = 4667 kWh/év,
15000 / 36 * 12 = 5000 kWh/év! -
JanóManó
csendes újonc
Közben kaptam Pentelétől is ajánlatot, mondjuk itt kértem hogy több invertert is adjanak meg.
3,3KWp
SHARP ND-AK275 12 db
SMA SB 3.0-1AV-40
AeroFix S-10-es tartószerkezet 12 db
Tervezési és ügyintézési költségek
Túlfeszültség védelem
- Weidmüller Német minőségű túlfeszültség védelmi rendszer.
- AC illetve DC oldali túlfeszültség védelem.
Tűz eseti leválasztó rendszer
Power Line adapter
- Tenda P 200 KIT+ szerelőcsomag1620e Ft bruttó
Hozzáértőktől kérnék róla véleményt. -
JanóManó
csendes újonc
Hű milyen számokkal dobálóztok itt
Csak puszta kíváncsiságból:
Havi 14-15e kWh fogyasztáshoz mennyit kellene telepíteni, hogy nullásra lehessen kihozni a fogyasztást?
Ha földre kerülne a telepítés, az mekkora területet igényelne? Bár belegondolva, hogy onnan el is kéne vinni a petrót, valószínű, hogy oda már oszlopontoszt is kéne telepíteni, mert jó 3-400m-re van a betáplálás. -
Geresics
Topikgazda
válasz
Iginotus #1794 üzenetére
Pályátni úgy tudom most csak a jelenlegi fogyasztás mértékéig lehet. Korábbi pályázatnál lehetett a jövőbeni fogyasztásra is méretezni, de úgy tudom, azt most nem engedik. De nem foglalkozom vele, így lehet, hogy tévedek!
Az biztos, hogy a beruházás célja nem lehet jövedelemtermelés!
10eFt-ra nagyon kis rendszer fér bele. Nem összevethető ezzel.
A pályázatban használt termékeke nem megengedettek, ez is biztos!
Későbbi bővítés nem megoldhatatlan, csak nincs értelme 2x csinálni mindent. Vagy a nagy, vagy a kicsi rendszer. El kell dönteni.
Fusiban bővítést el kell felejteni, ekkora rendszernél simán kibukik, és akkor megint megy a mutogatás, de végül Te fizeted a bírságot, ez fix. -
Iginotus
addikt
válasz
Geresics #1793 üzenetére
Ez kemény
Egyébként otthon vagy az pályázatokban? Megfordult a fejemben, hogy megpróbáljam a 0% os kamatmentes hiteles napelem pályázatot, természetesen nem ekkora méretre. De nem tudom mekkora a maximum amit ki lehetne préselni belőle, mert hogy 10 millió forintig van, de gondolom az akkor, ha ilyen 3 generációs családi házra 8-10 fős "háztatásra" venné fel az ember. Vagy villanyautóval is rendelkezik.
Szóval a kérdés, hogy ha pályáznék akkor mit lehet belőle kihozni ha apukám normál villany számlája kb 10.000 havonta. (Szóval a nekem kellő áram tizede.)
Fel lehet venni "túlméretezett" rendszerre is a kamattámogatott hitelt vagy nem érdemes ilyennel variálni, mert úgy is ellenőrzik és akkor meg bukta?
Egyáltalán ha oda teszem ezeket a gépeket akkor az ellenőr mit mond rá?
- Mert hogy ha kereskedelmi tevékenység-nem nézi, akkor már nem is vehetem fel a támogatás.
- Ha meg túl keveset fogyaszt apum akkor csak kicsi rendszert lehet telepíteni, így nem lenne értelme.C megoldás, hogy államilag beépítünk egy kisebb rendszert, de bővítjük majd később. Ez is járható?
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Iginotus #1792 üzenetére
Arra figyelj, hogy a "német leszerelt panel" 90%-ban lopott! Márpedig, Te hiába vagy jóhiszemű vevő, ha megfognak, akkor az csíkos pizsi lesz!
Volt már, hogy olyan helyre mentünk, hogy az ügyfél mondta, hogy ő már megvette a napelemeket. Odamentünk, és le volt vágva mindről a csatlakozó. Illedelmesen elbúcsúztunk, és a fiúk kaptak ajándékba fél nap szabit... -
Iginotus
addikt
válasz
Geresics #1791 üzenetére
Ja a gépek nem ott vannak jelenleg szerver teremben bérlek helyet. 80 Amper, de nem tudom mennyi szálon jön az mert 8 konnektorom van rá. Csak költöznöm kell Junius végén, ezért vagy helyet keresek ahol fizetem tovább a villanyszámlát, vagy én csinálok neki helyet apámnál a telken.
Igen nem a tetőre kellene ez. És én úgy próbálnám, hogy Német leszerelt napelemeket vennék. Innen lenne álvány és meg minden a felszereléshez. Nem a legjobbak de olcsók és azért még jó állapotban vannak. Nem még nincs meg de dolgozok rajta, ha megvannak akkor is kikérem itt a véleményt. Ehhez lenne magyar inverterek.
De ahogy látom ez jelenleg túl nagy befektetés lenne (egyenlőre). De most már tisztábban látom, hogy mennyi befektetés kell ehhez...Ha találok nagy mennyiségben jó paneleket olcsón, akkor még jelentkezek! Köszönöm a segítséget!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Iginotus #1790 üzenetére
Ezt a fogyasztást Te 2x16A-en keresztül látod el?
Elég kemény, de most utánaszámoltam, és fizikailag nem lehetetlen... Csak fura...
Viszont 30kVA invertert nem tudsz erre rakni!
Ehhez kell Neked legalább 3 fázis (Te 2-t írtál!), de 3x16A-re is max. 10kVA invertert tudsz illeszteni! Neked pedig 3x annyi kellene alsó hangon, tehát kell számolnod hálózatbővítéssel!Ezen felül még a telepítés sem tetőre megy, hanem állványra - ha jól értem. Továbbá a rendszer nem csak napelemből és inverterből áll. Állványos rendszernél még az állvány is drágít a tetős rendszerhez képest, nem is beszélve a kötelező villámvédelemről! Nyugodtan számolhatsz 350eFt+ÁFA/kWp árral!
Számszerűsítve:
144x280Wp (ez most elterjedt napelem) = 40,320 kWp.
40x350=14MFt+ÁFA!
Megtérülés:
ez a rendszer előállít kb. 45-48MWh/év energiát. 36Ft/kWh árral számolva 1620eFt-1730eFt éves termelés! Ez tehát kb. 8,5 év alatt termeli vissza a beruházást! -
Iginotus
addikt
válasz
Geresics #1789 üzenetére
Semmilyen.. háztartási 16 amperes óra van most fent. De abból 2 db a 380 miatt.
Azért is kérdeztem, hogy olyan akinek már van ilyenje esetleg tudna segíteni, hogy hogyan induljak el. De amit írtál az is jó már.
Hely lenne akár 144 napelemnek is nagy a telekTehát panelek 30 al számolva kb 4.3 milla. + 3 inverter azt hiszem az is 1,5 milla. Kelékek beszerelés egyebek akkor ez Kb kiépítéssel legalább 10 milla. ÉS az tutti, hogy erre nem érvényes az EU-s 0% os kamattámogatás
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Iginotus #1788 üzenetére
Ehhez a fogyasztáshoz kb. 40kWp-re volna szükséged. Viszont fontos kérdés, hogy milyen a csatlakozásod?
Mert ha túllőtt inverterekkel számolunk, akkor is kell kb. ~35kVA csatlakozás, amihez a 3x50A már nem elég!
Bár, ha jobban belegondolok, meg lehet csinálni 30kVA inverterrel, arra még pont elég a 3x50A...Milyen felület áll rendelkezésre?
Én valahogy úgy képzelném el - most ugye még csak elmélkedünk, itt semmi nem fix! -, hogy kell 2 inverter, 3-3 sztring, sztringenként 24 napelem, ami összesen 144 napelemet jelent! Kb.
-
Iginotus
addikt
válasz
Geresics #1787 üzenetére
Kirptó bánya igen!
Szóval az megy 7/24 ben. Már a másik topikban is érdeklődtem, de ez ide tartozik témában.kWh-ban hát olyan éves szinten 43.800. (amennyiben sikerül 7/24 ben üzemelnie...igen ennyi.)
Ez még mehet háztartásbelivel? Mert végül is bőven belül van a 3x80 amperen(összesen nincs 70 amper.)
Nincs trafója ebből kifolyólag. Ezek normál PC alkatrészek, csak sok.[kép] Ilyen ha érdekel.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Iginotus #1783 üzenetére
Napelemparkok akadnak, de miért fontos, hogy bányagépeket hajtsanak meg?
A napelem villamos energiát állít elő, amit arra használsz, amire akarsz: megy róla a telefontöltő, és a bányalift is.
A fogyasztást jó volna kWh-ban tudni, illetve azt is, hogy milyen csatlakozás áll rendelkezésre? És ha már itt tartunk: milyen bánya ez? Mert ami bányákról én tudok, azok ennek sokszorosát fogyasztják. Egyáltalán van saját trafója? Ha nincs, akkor hány amperes a csatlakozása? Mert ekkora fogyasztást még a 3x80A is el tud látni, ami előnyös volna, hiszen akkor lehet éves szaldós elszámolást kérni!hmm... lehet, hogy ez nem is valódi bánya, hanem kriptovaluta-bánya?
-
Peti N95
aktív tag
Sziasztok. Ma hívtak a bankból, hogy pozitív elbírálásban részesült a pályázatunk. A poén az, hogy hétfőn adtuk be,, és azt mondták hogy kb 2 hét mire egyáltalán sorra kerül... Ma meg szóltak hogy keressek közjegyzőt, és mehetünk szerződni! Ez ha jól sejtem országos rekord, mert kb 50 óra volt...
-
Iginotus
addikt
Van esetleg valakinek Itt a topikban olyan napelem parkja amivel bányagépeket hajt meg? És válaszolna egy-két kérdésemre?
Privátba adhatna egy elérhetőséget...
Alapvetően az elképzelésem, hogy a havi 120-140 ezres villany számlát mekkora rendszerrel lehetne kiváltani (nullára kihozni?)
-
JanóManó
csendes újonc
válasz
Geresics #1780 üzenetére
Hát mondjuk az invertereknél háromra kértem az ajánlatot. De akkor lehet írok nekik.
Solar Edge ajánlatok vannak másoktól, ami érdekes, hogy 3-3,6kWp rendszerekre adtak, és 1,6-1,8 milla az ajánlat.
EU-solar:
1.9milla
Growatt 3600 MTL-S
SunLink 270W 14db
kb ennyi infót adtak.Lanzo Kft
kioto osztrák minőségi panel 300W (Power) 3kWp 10db
Fronius Primo 3.0-1 1 fázisú inverter + DM 1dbt
Bruttó rendszer ár kompletten:
1 631 702 FtKondenz Kft:
ÁRKALKULÁCIÓ
3,92 kWp névleges teljesítményű napelemes
kiserőmű kiépítése 1 fázisú betáplálással (Nettó).......................................................1 482 773 Ft
Áfa 27%...................................................................................................................................400 349 Ft
Teljes rendszer Bruttó......................................................................................................1 883 122 Ft
Hanover HS280P-30 14db
SE 4000H inverter
SE P300 14db
SE 1000 wifi -
JanóManó
csendes újonc
Sziasztok
Kaptam pár ajánlatot egy rendszer telepítésére. Pentele cégtől volt is kint egy eddig szimpi emberke, felmérni a helyet is.
Mivel nem tagolt a tető, nincs árnyék, fekvése is jó, ő normál rendszert ajánlott (nem a solar edge-t) mondván, hogy aránytalanul lenne drágább.
Ti mit gondoltok erről? -
agyarka
aktív tag
válasz
privatposta #1777 üzenetére
Elvileg az AC oldali az -1%.
Nincs külön mérőm az inverter kimenetén. Pontosabban a villanyóra van, de az ~21% al mutat kevesebbet, annyira nem lehet pontatlan az inverter számolása ill. veszteséges a transzformálás. -
agyarka
aktív tag
válasz
privatposta #1775 üzenetére
Mobilról úgylátom, hogy 18.07.02. -én 22,42 jött le a legtöbb (6,92 kWh / kWp) . 05:00 -20:00 volt termelés, 4x felhősödött, 2,77 volt a csúcs 10:00-12:15 ( sajnos éppen utána felhősödött). 16:00 tól láthatóan önárnyék a tájolás miatt.
JA poli panelek, nem különösebben kiemelkedő csúccsal, inkább kiegyensúlyozott.
Public- on látható a görbe.
-
privatposta
tag
válasz
agyarka #1772 üzenetére
Ez tényleg remek eredmény.
Jól számolok, hogy 12 db. 270 Wp paneled van?
Fel tudnál tenni egy AC esetleg DC oldali napi görbét, amikor egész nap a csúcsra járt a rendszer?
Illetve az egész év alatt elért maximális 1 napi termelés érdekelne még. :-)
Most jön a nyár, ami még nekem hiányzik, és eddig a legnagyobb napi érték 17,8 kWh volt a 2,8-as rendszernél. -
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #1773 üzenetére
A mező 4-5 x volt takarítva, esővizzel. DC vezeték rövid és 6mm2.
Régebben ebből az órából is ki lehetett olvasni a többi OBIS kód regiszter értékét, de sajnos az egyik ELMÜ s ellenőr leplombálta az ablakot, és így most már nem lehet a menüben lépkedni ( ráadásul visszakapcsolni sem, ha távolról deaktiválják).
Az összesítést úgy gondoltam, hogy az óra magában összesít? Tehát a az L1 fogyasztásátával csökkenti az L3 ból a 2.8.0 regiszterbe kerülő termelést? Sok embernél az 1.8.0. és a 2.8.0 egymástól függetlenül pörög, tehát az óra a ki és a betáplálást egyaránt rögzíti ( már ami eljut addig és nem saját fogyasztás). Nálam jelenleg még külön van bejövő és kimenő fázis, tehát utóbbiról nincs szó.
Ezzel az inverter mérési móddal megleptél. Azt hittem, hogy az AC kimenetet méri, igaz a HD invertereknél 1% körüli a transzformálási veszteség. A több mint 21% veszteség sok a két mért érték között. Helybeni fogyasztásnak inkább hihető. Ekkorát nem tévedhet egyik mérő sem.
Az órák ugyan messze vannak egymástól, de rossz szokásom a lehető legvastagabb kábelezéssel. ( Csúnyán néztek miatta a szerelők, nem szeretnek 25 os vezetékkel dolgozni).A PVGIS konzervatívan az ELMÜs óra körüli értéket saccolt.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
agyarka #1772 üzenetére
Az 1323 kWh/kWp nagyon jó eredmény, még engem is meglep!
Nézzük sorban:
- Az inverter természetesen hazudik, hiszen DC értékekből számol, azaz transzormálási veszteség nélküli értékek vannak.
- A napelemek mindegyikét már pozitív tűréssel számolják, márpedig az némelyik gyártónál akár +3% is lehet!
- A PVGIS sztringinverrel kalkulál, ráadásul abból is évek óta ugyan azokkal a veszteségi értékekkel - ha csak át nem írod magadnak!
- A sztringinverterek teljesítményét mindig a sztringek leggyengébb napeleme határozza meg (normál napelem esetén). Az SE épp ezért lett az utóbbi időben a favoritom, mert a napelemek nem befolyásolják egymás teljesítményét! Ez telepítés után még csak minimális különbséget eredményez, de mondjuk 10 év múlva, az eltérő degradáció már jelentős különbséget fog eredményezni a sztringinverter, és az SE között.
- Továbbá az elmúlt egy év eléggé napsütéses volt, ami szintén pozitív hatással van a rendszer éves termelésére!
+ Érdemes lenne esetleg megkérdezni, hogy takarította-e a napelemeket?Szóval összefoglalva nagyon szép az eredmény, és a fentiek figyelembevételével nem is irreális!
Elszámolásnál szerencsére a fázisokat összesítik! A korábbi ad-vesz mérők még kiírták, hogy 1.8.1, 1.8.2, 1.8.3, és 2.8.1, 2.8.2, 2.8.3, de a mostaniaknál már csak az 1.8.0 és 2.8.0 értéket szoktam látni (ma is pont voltam egy rendszerre ránézni, és ott is úgy volt)!
De gondolj csak bele, ha te normál 3 fázisú felhasználó vagy, akkor sem fázisonként kapod a számlát! -
agyarka
aktív tag
Geresics
Ma volt az egyik rendszerem forduló napja.
Közép Mo, -33 fok, 43 dőlés 3,24 kWp SE HD.
Éves termelés 4286 kWh, a villanyóra 3354 betermelést mutat ( Mivel a fogyasztás az L1, a termelés az L3 rá van kötve remélem összegezve számol.)Elég hihetetlen az 1323 kWh/ kWp termelés.
A két másik rendszerem ugyan déli fekvésű, de az egyik délelöttig és kora délutántól vonuló árnyékot kap, a másiknak pedig talán 10 fok körüli a dőlése, viszont mindkettő D+- 10 fok. Azokról 1270 ill. 1247 kWh/ kWp jött le, ami még belefér a teljesítmény toleranciába.Mekkora annak az esélye, hogy az extra jól termelő inverter kozmetikázza vagy rosszul méri a termelést? A villanyóra úgytűnik összegez, mert a 1035 kWh/ kWp túl kevés lenne, és egyébként hiteles mérő.
-
-
agyarka
aktív tag
válasz
zergelo79 #1768 üzenetére
Ezek közül melyik pontot érzed problémásnak? Szerintem még régi mérőhelynél sem vészes. A földelés / EPH kell a HMKE nél is, természetes, hogy megkövetelik az órához.
Nálunk a két EON os mérőhely ( külső fali faszekrény) gond nélkül átment, elég volt hozzá rendbetenni a földelést.
ELMÜ s területen sajnos szabványosítani kellett ( házon belül lévő szekrénynél ragaszkodtak az egyik nappali mérőóra leszereléséhez, amit szabványossághoz kötöttek) ( régen 2 fázis volt a házban , de mivel ma már nincs olyan óra, ezért 2 db 1 F ra cserélték).
-
zergelo79
csendes tag
Sziasztok
Napelem kivitelezés elott állok és belekavarodtan a villanyora kérdésbe.
3*16A és áram van, nyilván régebbi szabvány villanyoraval, már házon kívül, de meg fa dobozba.
Altlaban semmi probléma vele, nemrég cseréltek villanyorat már ilyen digitalisra.
Most van olyan cég ami azt mondja hogy ha 3fazisu invertert rakok ra és nem kell tejesitmenyt növelni akkor nem kell szabvanyositani, van aki azt mondja higy ha kijönnek új ad vesz órát felrakni, akkor mindenképpen kérik majd a szabvanyositast. E.ON terület.
Van ezirányú tapasztalatotok?
Koszi a segítséget! -
GIJoe
addikt
Magyar Közlöny 2019. évi 72. szám
2576
A Kormány 99/2019. (IV. 30.) Korm. rendelete a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló 299/2017. (X. 17.) Korm. rendelet módosításáról -
Geresics
Topikgazda
válasz
#09355392 #1754 üzenetére
"A WC öblítésre is ezt a locsolóvizet/talajvizet használom nyáron, így nem a drága ivóvíz folyik a semmibe. Az elmúlt 10 évben ezt használtam, de semmi elszíneződés nem volt sehol a WC kagylón."
Úúúú, köszi ezt a visszajelzést! Innentől kezdve ismét elkezd engem is foglalkoztatni a dolog, mert eddig azt az egy valós felhasználáson alapouló visszajelzést kaptam, amit korábban írtam! -
törölt tag
válasz
Borisz76 #1734 üzenetére
Nekem lassan 1 éves a rendszerem. Mivel garázs tetején van minimális lejtéssel, ezért nagyon koszolódik. Én a virágoknak összegyűjtött esővízzel (1500 literes tartály) mosom a paneleket, amúgy is ezzel a fajta vízzel találkozik a legtöbbet. Van úgy, hogy 2 hetente mosom, de nem tapasztaltam semmit a panelek felületén. Szórófejeken én is gondolkodtam a panelek között, hogy időnként csak kinyitom a vizet, vagy egy automata kapcsoló megteszi ezt helyettem. Persze éjjel csak, amikor hidegek a panelek. Letettem róla, mert nem biztos, hogy nyerek vele annyit, mint amennyi áramot elhasználok a szivattyúra. Viszont olyat már csináltam az elmúlt nyáron, hogy a kerti locsolóvizet, egy kifurkodott csövön keresztül, lassan folyattam a lemeztetőn. Ez teljesen lehűtötte a panelek alatti forró lemezeket, ezzel csökkentve a panelek hőterhelését minimum 3 fokkal. A locsolóvizet egy fix összegért korlátlanul kapom. Persze ez nem jelenti azt, hogy korlátlanul pocsékolom is. Pár perc alatt lehűl a tető, utána már szinte csak csepegtetve elég folyatni, hogy ne forrósodjon fel a tető a panelek alatt.
A WC öblítésre is ezt a locsolóvizet/talajvizet használom nyáron, így nem a drága ivóvíz folyik a semmibe. Az elmúlt 10 évben ezt használtam, de semmi elszíneződés nem volt sehol a WC kagylón. Nem lehet, hogy a tároló tartály anyaga is közre játszhatott az elszíneződében? Sok országban még mosásra is használnak esővizet, minden gond nélkül. Lágy víz, kevesebb vízlágyító kell. -
Petya25
őstag
Pont ezt írtam én is, hogy a házat érdemes felülvizsgálni.
Én mondjuk nem napelemre költeném a pénzt, a hatalmas hőveszteség visszatermelésére.
Ami nem fogy el azt nem kell megtermelni.Nálunk egész télen 800 m3 fogyott el, mondom 24 fok, folyamatos fűtés, nappalra nincs lehúzva, 2 nyugdíjas tolja otthon 2 tévén
, +gyerek. 3 szintes családi tetőtérrel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC (fapad) 169e km, NEM KLÍMÁS 699.990Ft
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest