Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Rendszergazda topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#25701) Timer


Timer
veterán

@rgss:

Mondjuk sértődöttség helyett három dolgot is tudnék tanácsolni, így első körben:

- Ne vállalj el olyat, amihez ilyen szinten nem értesz. Nem szégyen ez, csak nettó felelőtlenség. Én sem megyek szakácsnak, csak mert fel tudok rakni főni egy kávét, aztán megyek kérdezgetni a séfektől, hogy mi a f@szom az a habarás, mert itt áll a vendég, és kellene az ételéhez... Mindannyian kezdjük valahol, rendre nem is vállal az ember egymaga el rendszergazda munkát kezdőként, szerintem.

- Képezd magadat, áldozz rá pénzt és időt, mert ebben a szakmában soha nem lehetsz elég jó, és ha majd egyszer úgy érzed, hogy az vagy, akkor nagy baj van. Az önképzést sokan megtették már itt, nemritkán hosszú évek munkája, tapasztalata, és konkrét százezrei vannak egy-egy tanácsban, és jelen pillanatban te épp ebből próbálsz meg profitálni ingyen, de azért kikéred a hangnemet (részben, hangsúlyozom, részben joggal).

- Kicsit több alázat és kevesebb rinya! Ide járok már 7-8 éve, és a kollektíva nagyon sok esetben húzott már ki a sz@rból egy jól irányzott tippel, meg volt olyan is, hogy nem kaptam választ a kérdésemre, mert a fekete övesek épp nem értek rá, vagy épp nem tudták a megfejtést, mégsem kezdtem el számonkérni meg értetlenkedni. Más forrás is van a neten. Ha nem találsz, írd be ide, hogy szaktanácsért akár fizetsz is, mert ASAP a munka, lesz rá ember bizonyára. Én is fizettem már kollégának tűzfal segítségért, mert hülye voltam hozzá. Megoldotta, kifizettem, problem solved. Még így is jobban jártam, mintha a support-ot egyébként nyújtó cégtől kérdeztem volna egyet 18 ezer nettóért...

[ Szerkesztve ]

(#25702) Goldmen75 válasza kraftxld (#25700) üzenetére


Goldmen75
őstag

Ha nem gond esetleg privátban folytathatnánk? Csatolnék képeket, csak mindent nem szeretnék publikussá tenni.

(#25703) kraftxld válasza Goldmen75 (#25702) üzenetére


kraftxld
Topikgazda

Privátban ne :) nyomj blurt a rakocziferencaltisk.local tartományra meg a privát infóra a képernyőmentéseken :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#25704) rgss válasza Timer (#25701) üzenetére


rgss
csendes újonc

Köszönöm neked az építő jellegű kritikát! Megfogadom őket.
Az alázat kérdésben is egyetértek veled, viszont szerintem nincs az a szakmai tudás, ami felhatalmazza az embert, hogy egy tahó legyen. Én tapasztaltam olyat, hogy a munkáltató úgy viselkedett a munkavállalóval mint egy utolsó kutyával. Az alázat egy nagyon szép és fontos dolog, de akkor a mindenkori helyzetben lévő "felettes" is tartsa tiszteletben a másik méltóságát. ( nem biztos hogy ez a legjobb szó, de remélem érthető mire célzok )

(#25705) IO.sys válasza rgss (#25704) üzenetére


IO.sys
őstag

Sajnos a világ nem ilyen, nem kötelezi a felettest semmi erre. Sőt, a mai világban a legtöbb manager vagy középvezető nem a jó szívéért cserébe lesz főnök, hanem ellenkezőleg. Az informatikust amúgy is divat digitális szolgának nézni. Ha nem jó a hely, keresni kell a kiutat.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#25706) Goldmen75 válasza kraftxld (#25703) üzenetére


Goldmen75
őstag

(#25707) Gargouille válasza Timer (#25701) üzenetére


Gargouille
őstag

Egyfelől igazad van, én annyival szeretném árnyalni a mondandódat, hogy a másik oldalról meg vannak sokan fiatalok, akiket nagyon érdekel ez a szakma, szeretnének tudást szerezni és elhelyezkedni, de egyszerűen nem találnak belépési pontot.

Legyünk őszinték, ez nagyon átfogó tudást igényel és még több tapasztalatot, amit nem igazán tanítanak sehol. Igen, van ezer tanfolyam, meg vizsgák, de kívülről, kezdőként ez roppant nehéz dolog. Meg lehet tanulni sok mindennek a működését, le lehet vizsgázni belőle, aztán mikor életedben először állítanak oda egy összemókolt és letérdelt AD infrastruktúra vagy egy köhögő cluster elé, hogy oldd meg, akkor kb. olyan érzés, mintha nem tanultál volna semmit. Ha szerencséd van, akkor van valami öreg maci, aki odaáll melléd, hogy fogd meg a söröm és figyelj...

Szóval egyfelől jogos, hogy éles üzemet nem szívesen bíz senki sem tapasztalatlan emberre, ugyanakkor meg a tapasztalatlan csak úgy fog tudást szerezni, ha odaállítják. Szóval picit ez ilyen 22-es csapdája. Lehet a kolléga is épp így pottyant bele ebbe a dologba és csak egy kis segítséget kért. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#25708) Goldmen75 válasza Gargouille (#25707) üzenetére


Goldmen75
őstag

Ezzel én is egyet értek maximálisan!

(#25709) IO.sys válasza Gargouille (#25707) üzenetére


IO.sys
őstag

Igaz, de elég nagy különbség van egy letérdelt AD mókolása és a 25-ös port beengedése között.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#25710) Gargouille válasza IO.sys (#25709) üzenetére


Gargouille
őstag

Persze, de ha nincs stabil rutinod a témában, akkor mindkettő nagyon nehéz. Meg ugye nézhetjük onnan is, hogy inkább kérdezze meg itt, minthogy esetleg hülyeséget csináljon. Végül is ezért van ez a topic, hogy megosszuk a tudást, tapasztalatokat és támogassuk egymást. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#25711) rgss válasza IO.sys (#25709) üzenetére


rgss
csendes újonc

Right in my kokoro :(

(#25712) mötálhed


mötálhed
tag

A közoktatásban egyébként is hajlamosak ráhúzni valakire a rendszergazda jelzőt ha már be tud állítani egy tabulátort a Wordben vagy a tonert ki tudja cserélni a 20 éves LaserJetben. A vezetés meg nem hajlandó érteni, hogy fingod sincs a mail szerverről csak van egy ECDL vizsgád.

(#25713) rgss válasza Gargouille (#25710) üzenetére


rgss
csendes újonc

Mondjuk egy dolog fix. Ezek után semmit nem merek már kérdezni :D Szóval szerencsétek van, megkímélem a fórumot magamtól.

(#25714) Timer válasza Gargouille (#25707) üzenetére


Timer
veterán

Ahogy írták is, itt egy 25-ös port nyitásról van szó, nem szétesett storage újraélesztéséről, amitől sírva szaladok el (meg még sok mástól is).

"de egyszerűen nem találnak belépési pontot."

Mezei informatikusként kezdtem én is, lehúztam két évet, majd elkezdtem magam képezni, akkor találtam rá erre a fórumra is. Eltelt még egy "rövidebb" időszak, amikor a főállásom mellett (!) el mertem vállalni egy 1 személyes rendszergazda munkát is. És sajnos én sem tudok kérdezni fentebb, csak a már említett 18 ezer nettó / óra áron. Az egyetlen megoldás ilyen helyzetben az önképzés, nincs más út, még ha nem is optimális.

(#25715) rgss válasza Timer (#25714) üzenetére


rgss
csendes újonc

Hogy tudtál elvállalni főállás mellet még egy főállást? Esti műszak?

(#25716) Timer válasza rgss (#25715) üzenetére


Timer
veterán

Egyéni vállalkozóként, emiatt kezdtem el. Nem kell személyesen jelen lenni, a lényeg, hogy menjen a rendszer, persze ezért dolgozni kell a háttérben, sokszor este, néha hajnalban, stb...

(#25717) Gargouille válasza Timer (#25714) üzenetére


Gargouille
őstag

Jó hallani, hogy neked végül sikerült sok szorgalommal rátalálni az útra. Tényleg. Nekem sem volt könnyű annak idején, én 7 évet lehúztam előtte egy hardver nagykernél, gyakorlatilag tök véletlen (és bátorság) volt, hogy beleugrottam egy kínálkozó lehetőségbe (ami nem is nekem szólt volna :D ). De vannak akik nem ilyen szerencsések, vagy a körülményeik miatt indulnak nehezebb helyzetből. Mindegy is

A lényeg, hogy a 25-ös port sem triviális annak, aki nem tudja mi az a NAT és mi zajlik a 25-ös porton keresztül (egyáltalán mi az a port? Meg most TCP vagy UDP? Vagy melyiket kell NAT-olni?... :D ), miért kell "kinyitni". Ha eddig nem foglalkozott ilyesmivel, akkor nem fogja tudni. Igen, utána tud olvasni, tengernyi doksi van az SMTP-ről, de hát nem kézenfekvő egyszerűen megkérdezni, ha már van egy ilyen fórum? Hátha van épp valaki, aki ismeri a sulis rendszert és 3 mondatból útba tudja igazítani. Szerintem ez tök oké. És ettől még képezheti magát, mert abból a három mondatos válaszból nem fog megélni. :)

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#25718) Döglött Róka válasza Gargouille (#25707) üzenetére


Döglött Róka
veterán

Általában csak read-only nekem ez a topic mert a kérdések 90%-a a tudásomon kívül esik (WSFC, Storage, S2D, Hyper-V némi Azure-al meghintve a szakterületem, emellett bármi ami Windows platform jöhet, úgyis rájövök :D ). De most hozzáadnék egy kicsit.

Szerintem problémamegoldásnál két dolog számít:

1. Az eseménylánc felépítésének képessége, el tudsz indulni egy logban és levezetni addig a logig amíg meg nem lesz a probléma gyökere. Nem beszarni egy hibaüzenettől.

2. Tapasztalat. Ez másodlagos, mivel ezzel már logturkálás nélkül tudod mi a baj.

Hogyan lehet rutint szerezni? Nem olvasással, hanem szívással. Ha nem akarsz tönkretenni semmit, akkor lab-ot kell építeni.

Végezetül: Nincs hülye kérdés. Nekem is fájnak kérdések sokszor, de basszus ha a kérdező itt tart akkor nincs mit tenni, segítsünk.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#25719) E.Kaufmann válasza Gargouille (#25717) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Nem tudni, hogy ebben a központosított rendszerben hogy kell portot nyitni az nem bűn, és szerintem a kolléga is inkább ezzel kapcsolatban bizonytalan.
Nem tudni, mi az a NAT(NAPT) és mi az a portnyitás, amikor már nem megtanulni, hanem felejteni kéne az IPv6 mellett, de azért még létszükség, na az gáz. Még otthon is kell ilyennel, vagy legalább kell hozzá UPNP. Én se vagyok mindentudó, és nem születtem bele sem ebbe az internetbe sem, de érdekelt is a dolog, meg tanulni is "kellett", igaz utóbbit már huszonévesen. A másik, hogy manapság nulla tudással ne szórakozzon az ember SMTP-vel, pláne nem éles levelezéssel, mert nagy bajok lehetnek.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#25720) IO.sys válasza Gargouille (#25717) üzenetére


IO.sys
őstag

Ha már offolunk, offoljunk rendesen. Erről az jut eszembe, hogy elmentem autószerelőnek, aztán nem tudtam, mi az a felfüggesztés. Ja nem, az jut róla eszembe, hogy mostani munkahelyemen, ami egy kis marketingcég hatalmas webes jelenléttel, felmerült, hogy kéne mellém valaki, mert már öreg vagyok ahhoz, hogy én vagyok a webmester, a programozó, a frontendes, a sysadmin, meg a villanyszerelő is. Megbeszéltük, hogy lesznek behívva emberek, mondom ok, majd kikérdezem őket. Erre a vezető marketing manager, aki szégyenemre a kijelölt felettesem kiröhögött, hogy mit akarok én az interjún, majd ő eldönti, ki lesz a jó. Mondanom se kell, nem itt tervezem a jövőm azóta. Szóval így történhet az, hogy olyan ember kerül olyan pozícióba, hogy egy egyszerű csuklómunkaszerű mutatványt nem tud önállóan prezentálni, és ezt az információ felkutatására értem, hol van még a szerzett tudás tapasztalattá transzformálása.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#25721) rgss


rgss
csendes újonc

Hozzátenném azt is, hogy általános iskolába nem hiszem hogy 20 éves tapasztalattal rendelkező veteránok mennének nettó 160 ezerért rendszergazdának :D

(#25722) Fooler89 válasza IO.sys (#25720) üzenetére


Fooler89
őstag

Akkor talán az lenne a legjobb tanács, hogy kezdjen el kutatni megoldás után vagy írjon le mindent amit tud a helyzetről. Kérdezzen és utána folytassa a kutatást.

Szerintem sokan régen voltak itt iskolai rendszergazdák. A szerencsésebbek nem voltak.
Akikkel én találkoztam tényleg semmilyen tudásuk nem volt nekik. Volt olyan aki inkább visszament autót szerelni. Nem akarom őket bántani mert az egész, minden szempontból rossz.
A lényeg, ha tapasztalatot akarsz szerezni NE menj iskolába rendszergazdának! Nem lesz ott semmilyen eszköz, technológia amivel piacképes tudást szerezhetnél. Egyetlen dologra jó, hogy erősíts a stressztűrő képességeden. ;]
Vagy ha szeretsz két hétig azért kaparni, hogy kapj egy 64mb pendrive-ot akkor isten áldjon.

(#25723) kraftxld válasza Goldmen75 (#25706) üzenetére


kraftxld
Topikgazda

Adminként futtasd le :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#25724) rgss válasza Fooler89 (#25722) üzenetére


rgss
csendes újonc

De máshova meg nem vesznek fel pályakezdőként... :(
Én ha úgy van még ingyen is elmennék dolgozni ahol tudnék normális szakmai tapasztalatot szerezni. Persze tudom, hogy magamat is képezni kell közben, mert ugye nem repül a számba magától az a bizonyos.

[ Szerkesztve ]

(#25725) Goldmen75 válasza kraftxld (#25723) üzenetére


Goldmen75
őstag

Lefuttattam pár dolgot, ezt is adminként csak nem azt a képet csatoltam, de igazából nincs értelme. ott nincs error :) Csak közben mást is csinálok (kocsonya, mosás :) )
Eseménynaplóban nincs semmi olyan ami hibára adhat okot.
Ez az egy DC van (legjobb tudomásom szerint), koproxy alá vannak telepítve a szerver(ek) másik file server.
Előző admin állítólag belepisztált s összeomlott a rendszer aztán ezt tákolták belőle.
S mikor nyugodtan dolgoztam usereken userekkel, levelezés stb. egyszercsak jöttek hogy nem tudnak belépni, egyre többen...innen indult a story of ma baker...


(#25726) Döglött Róka válasza rgss (#25724) üzenetére


Döglött Róka
veterán

Én tudok egy helyet ahol keresnek potenciált nem elsősorban tapasztalatot de a meló igen kemény és analitikus gondolkodást igényel.

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#25727) Gargouille válasza Fooler89 (#25722) üzenetére


Gargouille
őstag

"A lényeg, ha tapasztalatot akarsz szerezni NE menj iskolába rendszergazdának! Nem lesz ott semmilyen eszköz, technológia amivel piacképes tudást szerezhetnél. Egyetlen dologra jó, hogy erősíts a stressztűrő képességeden."

Hosszú távon általánosságban ez teljesen igaz, de most szegény nem lesz előrébb egy ilyen tanáccsal. Ő most van ott, megkockáztatom valószínűleg örül, hogy ez is összejött, az inkább segítség ha valaki, akinek van a sulis környezettel tapasztalata, ad egy kis mankót a hóna alá. Béláim, tartsunk össze! :DDD

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#25728) IO.sys válasza Fooler89 (#25722) üzenetére


IO.sys
őstag

Akkor talán az lenne a legjobb tanács, hogy kezdjen el kutatni megoldás után vagy írjon le mindent amit tud a helyzetről. Kérdezzen és utána folytassa a kutatást.

Az informatika szerintem az informatikai témában való információszerzés képessége, a többi csak sima értelem dolga.

De amúgy megvolt a válasz: sulinet üfsz.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#25729) Timer


Timer
veterán

Kicsit emlékeztet a helyzet arra a srácra, aki úgy két éve megérkezett havi egyszer, és lefutottuk vele ugyanazokat a köröket. Feri, Te vagy az? ;]

@Gargouille: nem azzal van a gond, hogy nem akarunk neki segíteni, bár speciel én most nem is tudnék, nem ismerem azt a rendszert. Meg is volt a válasz azért mástól, ha jól láttam. A gond azzal a hozzászólással volt, amit azóta már törölt a moderátor, arra írtam én is a saját kommentemet.

@Goldmen75: ha több DC van, kukkantsatok rá a replikációra, nálunk az okozott hasonló problémát.

[ Szerkesztve ]

(#25730) kraftxld válasza Goldmen75 (#25725) üzenetére


kraftxld
Topikgazda

Kizárt, hogy az eseménynaplót ennyi idő alatt átnézted a szerveren :D
Ha a szerver oldalon nem megy az AD, akkor a Directory Services log van telefosva hibával.
Ha kliens oldalon van gáz, akkor vagy az nslookup-nál már kiderül, hogy nem is tudja feloldani a DC nevét, vagy az application / system log van tele DNS hibával.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#25731) rgss válasza Timer (#25701) üzenetére


rgss
csendes újonc

Még erre reagálva csak annyit, hogy ha csak olyan munkát vállalnék el amihez 100% ban értek, akkor rohadt nagy bajban lennék. És szerintem ezzel szinte minden pályakezdő így van. Amit te mondassz, az szerintem álomvilág. Valamint elmagyaráztam a "sértődöttségem" okát, ami NEM! az alázat hiánya, hanem egyes emberek megnyílvánulása ( Értem ezalatt most a céltalan porbatiprást ) De ezt szépen leírtam és még mindig nem értem miért törölte a mod és így azt sem, hogy mi volt vele a gond. ( Nekem még mindig megvan a szöveg, és direkt átolvastam még 2x, de tartom minden egyes szavamat így is, valamint az is furcsa, hogy más hasonló jellegű hsz-ét meg nem törölte. Hmmm, kettősmérce talán? ). Na de ne lovagoljunk ezen többet, így is túl van beszélve.

(#25732) kraftxld válasza rgss (#25731) üzenetére


kraftxld
Topikgazda

A sok hablaty hsz helyett már rég elolvashattál volna pár leírást / cikket arról, hogy 2021-ben miért nem nyitunk már belső hálóra SMTP portot, se kifelé, befelé meg főleg. És már félúton lennél az O365 migrációban is :D

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#25733) rgss válasza kraftxld (#25732) üzenetére


rgss
csendes újonc

Már elolvastam pár leírást és meg is értettem, de köszönöm. Látod, látod? Azok a fránya előítéletek.

(#25734) kraftxld válasza rgss (#25733) üzenetére


kraftxld
Topikgazda

Már bocsi, de ha megértetted volna, akkor nem nyitnád ki a sulix szerverre a 25-ös portot az egész internet felől.

[ Szerkesztve ]

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#25735) rgss válasza kraftxld (#25734) üzenetére


rgss
csendes újonc

A saját hozzászólásodat értelmezd kérlek. Azt írtad: ,,A sok hablaty hsz helyett MÁR RÉG elolvashattál volna pár leírást / cikket arról......"
Na én AZÓTA/KÖZBEN olvastam utána tüzetesen és AZÓTA/KÖZBEN értettem meg, nem pedig a kérdésem feltétele ELŐTT.... Most gondolom az jön, hogy akkor miért nem előtte :W Van ennek értelme?

(#25736) Timer válasza rgss (#25731) üzenetére


Timer
veterán

"Értem ezalatt most a céltalan porbatiprást"

Te miről beszélsz?! :) Az első kérdésedre a kollégától ezt a választ kaptad, pontosan idézem:

"Te vagy a rendszergazda és nem tudsz a port nyitásra rákeresni?"

Ebben mi volt a porbatiprás? Az szerintem nagyon nem itt kezdődik, talán nézz be iponon egy AMD hír alá, és majd rájössz, mi is az a személyeskedő beszólogatás a semmiért. Nem azt tette szóvá, hogy miért nem tudod megoldani a gondod, hanem azt, hogy miért nem kerestél már rá...

Ne haragudj, de ha segítséget kérsz és vársz el a saját szájízed szerint, az kábé a MINIMUM elvárás (és nem csak ebben a topikban), hogy előtte megpróbálod megoldani a dolgot önerőből, célzott kereséssel például. Azt, hogy ezt szóvá teszik Neked itt, nem beszólogatás, csak jogos észrevétel.

Az meg külön jó poén, hogy végül már abba az emberbe állsz bele dacból, aki egyébként az egyik törzstag itt, és sokakat húzott ki a sz@rból ingyé', pusztán passzióból.

[ Szerkesztve ]

(#25737) rgss válasza Timer (#25736) üzenetére


rgss
csendes újonc

,,Ebben mi volt a porbatiprás?" - Elsősorban nem erre gondoltam, de mind1. Szerintem te meg se akarod érteni, hogy mi a bajom. Csak a kis kezdő szarost látod, akinek kuss a neve.
De reagálva akkor arra is, hogy miért nem kerestem-e rá a kérdés feltétele előtt: De, rákerestem. Több irányból próbálkoztam. Ez most olyan, hogy ennyi erővel senki ne kérdezzen itt semmit, mert miaz hogy előtte nem keresett rá?

,,Ne haragudj, de ha segítséget kérsz....." - És megint, honnan veszed, hogy nem kerestem előtte? Ti sose csináltok olyat, hogy egyszerre több helyen próbálkoztok? Gondoltam megkérdezem itt is, elvégre rendszergazda topic és magyar is. Hátha könyebben tudtok segíteni és konkrétabb választ tudtok adni. ( Ami meg is történt, valakinek nem derogált építő választ adni, miközben nem kéri rajtam számon a tudásom és ezt nagyon köszönöm nekik!! Te sem örülnél neki szerintem, ha feltennél egy olyan kérdést, ami másnak lehet hogy triviális, de te most találkozol vele elöszőr és kioktatna, hogy miért nem tudod már? Most ezt engedjük már el kérlek, hogy : Na jó de a 25 ös port nyitása ide meg oda az milyen gááz már. Felfogtam, utánanéztem, megértettem. Happy end. )

,,Az meg külön jó poén" - Nem állok bele senkibe, szomorú ha te így látod. Én csak kifejtem a véleményemet és megvédem az álláspontomat. Nem egoból tolom, beismerem, hogy ha valamit nem tudok, mi mást is tehetnék? De amit pl. te is amit most csinálsz, az szerintem eléggé ego kérdése nálad.Az, hogy ő passzióból kihúzott embereket a sz@rból, az egy nagyon tisztelendő és dícséretes dolog. Emelem a kalapom előtte, és meg is köszönöm neki, köszönöm! De mégegyszer szeretném leszögezni: Nem akarok beleállni senkibe, az nem az én "sportom". Egyszerűen csak az álláspontunkat ütköztetjük. Remélem nem értelmezed úgy a kérdést, hogy egy törzstag elmondhatja a gondolatait, egy új tag viszont nem.

A végére had meséljek el még egy személyes sztorit, a törzstag szóról jutott eszembe: Nálunk most volt igazgatóváltás. Két igazgatóhelyettes közül dőlt el, hogy ki lesz a megbízott vezető 1 évig. Az egyik helyettes 25 éve dolgozik itt, és ő meg a "tábora" 100%-ban meg vannak győződve arról, hogy csak emiatt az egyszerű tény miatt, ő érdemli meg a pozicíót. A másik helyettes sokkal kedvesebb, segítőkészebb és szakmailag is jobb, de ő csak 7 éve van itt. A tantestület szavazott anonim módon, és az utóbbi nyert... szerencsére. Egy bizonyos helyen eltöltött idő önmagába honorálandó, de nem lesz és ne is legyen egy mindenre kiható joly joker kártya.

Kicsit hosszú lett, de mivel ezek a kérdések túlmutatnak ezen a fórumon, ezért szerintem jó az ezekkel kapcsolatos párbeszéd, és kérlek ne vegyétek sárdobálásnak vagy a "sértődött toporzékolásának". Ahogy látom, itt érett, felnőtt emberek vannak, akik képesek félretenni az egojukat és objektíven szemlélni a kérdést, legyen szó rutinos, szakmailag sokat átélt öreg rókákról, vagy az éppen a levelező portokkal barátkozó zöldfülüről.

(#25738) Timer


Timer
veterán

",,Ebben mi volt a porbatiprás?" - Elsősorban nem erre gondoltam, de mind1."

Akkor mégis mire vagy kire gondoltál? Semmi bántót nem láttam itt. Konkretizáljunk már, hogy lássuk végre, mi a gondod, mert unalmas ez a dolog. Vagy, engedjük el végre, külön litánia nélkül.

"Csak a kis kezdő szarost látod" // "De amit pl. te is amit most csinálsz, az szerintem eléggé ego kérdése nálad"

Nem kell ez a leplezetten támadó, passzív-agresszív stílus. Inkább te látod itt bele mindenkibe a nagyarcú, rőtszakállú pingvinpólós nerd-öt. Itt senki nem néz le senkit, hiába próbálod ezt sugallni bő lére eresztett kommentek sokaságán át, én meg pláne nem, mert nem szokásom a való életben sem fölényeskedni. A segítségért cserébe egyszerűen elvárnak itt egy minimális fokú önálló munkát a kollégák, ennyi a történet. Ha ez megvolt, egyértelműsítsd már a kérdés feltevésekor, ha ennyire bántja a lelked egy ezt firtató megjegyzés. Lásd fentebb, kraft is bekért még néhány adatot mástól, érdekes mód az a kérdező nem akadt meg néhány kontra kérdésen.

A tények az állításoddal szemben azt mutatják, hogy az elmúlt 7-8 évből Te vagy a második, akinek gondja támadt az itt adott válaszokkal és az alkalmazott stílussal, a többieknek valahogy megfelelt mindkettő.

Részemről a téma lezárva.

[ Szerkesztve ]

(#25739) rgss válasza Timer (#25738) üzenetére


rgss
csendes újonc

Mintha a falnak beszélnék. Te kiragadsz számodra szimpatikus részeket és azokra reagálsz, a teljes kép figyelmen kívűl hagyásával. Minden mostani kérdésedre már megkaptad a választ. Nem passzív-agresszivitás amire ezzel refkeltáltál, hanem elemzés, és egyre inkább helytállnak.

Akkor zárjuk le, szomorú vagyok, hogy semerre nem vezetett ez az egész és tényleg teljesen feleslegesen írtam le bármit is.Bár szerintem tök király dolog, hogy megoszthatod szabadon a véleményedet másokkal, erre is való talán a fórum. ( Na nem éppen ez, mert eléggé durván átmentünk offba :D )

Bocsánatot kérek a többiektől ha szőrszálhasogatónak tűntem, és a mod is nyugodtan törölheti az egészet. Nekem konkrétan ez volt az első fórumkérdésem, nem szoktam nagyon kérdezni, inkább utána járok a dolgoknak, mert szégyenlem ha nem tudok valamit. Ez ilyen hirtelen ötlet volt, és meg is bántam. Viszont ezt a minimális fokú önálló munkát meg nem is értem. Ezekkel a feltételezésekkel tele van a padlás. Az önéletrajzomat nem akarod megírni?

,,Lásd fentebb, kraft is bekért még néhány adatot mástól, érdekes mód az a kérdező nem akadt meg néhány kontra kérdésen.""
Na ja, de ő nem is kapott egy ilyen reakciókat a kérdése után:
,,Te vagy a rendszergazda és nem tudsz a port nyitásra rákeresni?" - IO.sys
Ez csak egy értelmetlen feltételezés és még értelmetlenebb kérdés volt: Persze hogy rákerestem közben, folyamatosan kerestem. Nulla hasznos infó. Csak lenézés és előfeltételezés.
,,Abban igaza van, hogy ilyen tudással lehetőleg ne üzemeltessen mail szervert, mert a 25-ös port nyitása után a fél világ ezen a sulix-on keresztül fog levelezni :D" - Tonyk
Milyen tudás? Előfeltételezés.. Honnan tudja, hogy mit tudok és mit nem? Ehhez akkor épp fingom se volt. Lehet hogy az ő idejében ez volt az első amit tanítottak, de képzeljétek, bármennyire szomorú is nálunk ez sohasem jött szóba. Abszolút értelmetlen, lenéző hsz ez is. Nulla hasznos infó.
,,Közoktatás. Mintha nem hallottál volna itt is horror sztorikat , hogy is működik az iskolaellátó meg az informatikai rendszer. :(
Na oda tényleg csak akkor ha már semmi lehetőség nincs, bár lehet akkor is jobb egy lidi raktárosi poszt." - E.Kaufmann
100% ban a munkaköröm negatív minősítése, lenézése. Nulla hasznos infó.

Én részemről mindenkivel végtelenül toleráns vagyok, rengetek olyan kérdéssel találnak be napi szinten, ami számomra röhejes lehetne és teljesen triviális, mégis próbálok figyelni arra, hogy éreztessem a másikkal, hogy nem minden magától értetödő és nem szégyen ha valamit nem tudsz. De ehhez bizonyos szintű érzelmi intelligencia szükségeltetik, amit nem várhatok el mindenkitől.

Tudom nem ezen sorok miatt fogom megváltoztatni bárki hozzáállását, sőt, lehet hogy a "dac hatás" miatt pont az ellenkezőjét érem el, de egy próbát megért a dolog. Emberek vagyunk, nem robotok. Ígérem több kommentet nem láttok tőlem.

(#25740) Tonyk válasza rgss (#25739) üzenetére


Tonyk
veterán

,,Abban igaza van, hogy ilyen tudással lehetőleg ne üzemeltessen mail szervert, mert a 25-ös port nyitása után a fél világ ezen a sulix-on keresztül fog levelezni :D" - Tonyk

Ez nagyon benézted, mert ezt nem én írtam. kraftxld írta. (aki törölt egy olyan posztot tőlem, hogy ne kezdj bele a vitába, engedd el, nincs értelme. :F De ő tudja, ebben mi volt törölni való. Passz.)
Szóval engem ebbe így ne keverj bele, mert 2 emberből az egyik én voltam aktől választ kaptál, hogy merre induj el.

[ Szerkesztve ]

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#25741) sziszi-fuszi válasza kraftxld (#25732) üzenetére


sziszi-fuszi
senior tag

Ha szépen megkérlek dobnál pár linket, mert nem találok? Valószínűleg rosszul keresem. De érdekel a téma. Előre is köszi! :R

Mi alá kell írás?

(#25742) rgss válasza Tonyk (#25740) üzenetére


rgss
csendes újonc

Igen, ne haragudj! Félrenéztem!!! Nem tudom törölni.
kraftxld-ra gondoltam.

[ Szerkesztve ]

(#25743) kraftxld válasza sziszi-fuszi (#25741) üzenetére


kraftxld
Topikgazda

A Mimecase Email security report elég jó kezdés: [link]
Trend Micro leirás, hogy lehet a saját SMTP szerverre érkező forgalmat limitálni ha az ő HES megoldásukat használja valaki (remélhetőleg senki :D) [link]
Koncepcionális megértésre jó, hogy an on-prem levelezőszerver nincs nyitva a nagyvilágba és valahol már egy előszűrés történik.
Postfix hardening: [link]
Exchange Online / O365 email security témában is van egy zsák olvasnivaló.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#25744) sziszi-fuszi válasza kraftxld (#25743) üzenetére


sziszi-fuszi
senior tag

Köszönöm!

Mi alá kell írás?

(#25745) Timer válasza rgss (#25739) üzenetére


Timer
veterán

Pont ott tartunk, ahol tegnap is. Megsértődsz egy maximum határesetnek minősíthető megjegyzésen, a többit meg utólag bemagyarázod. Jellemeket
vázolsz fel és tarsítasz emberekhez úgy, hogy igazán senkit nem ismersz itt, ezt alátámasztandó a mondatainkat a saját narratívád szerint értelmezed, miközben épp te kéred számon másokon a veled szemben "megfogalmazott" előítéleteket. Összefoglalva: sok szépen körbeírt lózung már megint, kábé a nagy semmiről, a nagy semmiért. Segítek: megsértettünk, mert nagyképű pojácák vagyunk. Lépjünk tovább. A szakmai jellegű kérdésekre - ha tudok - válaszolok Neked is, másra nem.

[ Szerkesztve ]

(#25747) VeryByte


VeryByte
őstag

Sziasztok,

Tegnap óta nem mennek ki az EOP (Exchange Online Protection) szolgáltatással védett domain-ekre (címzettekhez) a leveleink.
451 4.7.500 Server busy. Please try again later from [x.x.x.x]. (S77719) [AM5EUR02FT050.eop-EUR02.prod.protection.outlook.com]

Mit tudok vajon tenni, van valakinek ötlete?
Nálunk egy on-premise Exchange van.
Más irányba teljesen jól megy.

Előre is kösz az ötleteket.

"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."

(#25748) bwgabor


bwgabor
tag

Évekig voltam iskolai rendszergazda, én középiskolában. A sulixról rémlik vmi, de nem használtam, nem láttam akkor szerintem túl sok fantáziát benne. Google előfizetést használtam, ami suliknak ingyenes volt, de microsoft ugyanúgy jó. És levelezés letudva. Felesleges sulixszal szopni szerintem. Kint a cloudba, userek bárhol elérik. Csak egy saját domain kell és készülhetnek a szép email címek.

(#25749) VeryByte válasza VeryByte (#25747) üzenetére


VeryByte
őstag

Tárgytalan.
A hirtelen visszaküldött 1500 válaszlevél (nálunk kézbesíthetetlen) törlése után megoldódott.

"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."

(#25750) IO.sys válasza rgss (#25739) üzenetére


IO.sys
őstag

Mit tettem :DDD
Kérdezni tudni kell. A kérdésbe bele kell írni azt is, hogy milyen lépéseket tettél eddig a probléma megoldásáért. Az is pontot ér, ha annyit írsz, hogy azt se tudod, hol kezdd a keresést, akkor mi tudni fogjuk, hogy honnan áljjunk neki a válasznak. Ennek hiányában igen, annyit kapsz, hogy " rá se tudtál keresni? ".

Mindneki úgy kezdi, hogy ilyen pofonokba szalad bele szakmai fórumokon, nekem is vannak rossz emlékeim. A célra kell figyelni a hangnem és a jellemek vizsgálata helyett, ez egy technikai sport, nem szociális passzió.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Rendszergazda topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.