Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tonyk
veterán
Sziasztok!
xxxxxxx.edu.hu -s domainen (sulinet/niif/kifü vagy éppen mi a neve) üzemeltet- e valaki joomla-s honalpot? Nálam sok dolog megmakkant. Visszaraktam (teljes törlés adatbázisban és a tárhelyen is, majd feltöltés) egy tuti működő verziót, az is le van butulva. Olyan mintha javas dolgok nem mennének. (próbáltam 5 különbőző gépről , virtuális gépről, win és linux alól, mindenütt u.a. helyzet.) Editorban nincsenek gombok, cikkek megnyitása után nem lehet menteni, bezárni, stb.
Egyik tagintézményünknél a wordpress állt bele a földbe.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
veterán
Na, megoldódott a probléma, okulásképp leírom Nektek is. Miután 3 héten át levelezgettem meg beszélgettem az MS supporttal, a sokadik tesztusert hoztam létre Global Admin joggal, és már a negyvenkettedik powershell lekérést futtattam le, meglett a megoldás a hiányzó gombokra. Az Organization Management role alól hiányzott az Organizational Client Access permission. Még furcsább, hogy az M365 Admin modern felületről hiába kattintottam vissza, mentette a beállítást látszólag, de egy oldal frissítés esetén ismét hiányzott ez a jogosultság. A klasszikus exchange konzolon szerencsére tudtam menteni a jogosultságot, amit utána a modern felületen is viszontláttam már. Szintén para, hogy a modern exchange felületen továbbra sem tudom kiengedni a karanténba helyezett mobilokat, illetve az activesync acces szabályait sem tudom módosítani, maradt a kiszürkített állapot. Ezzel kapcsolatban még futok néhány kört az MS-nél, mert ha kivezetik a klasszik felületet, ismét bajba kerülök ezzel. Egyébként az kész talány, hogy ezt a permission-t mégis hogy a túróba dobta el a rendszer (na és persze az, hogy még mi mást, amit nem vettem eddig észre), mert hogy én nem vettem ki kézzel, az egészen biztos. Hónapok óta nem nyúltam érdemben a konfighoz, ilyen módosítást meg eleve nem indokolt volna semmi. Mindenesetre, jó látni, hogy csak 3 hétbe tellett az MS-nek, hogy megtalálja a saját rendszerében futó saját szoftverének hibáját...
[ Szerkesztve ]
-
Longeye
tag
Szia!
Nálunk Vodafone-os kapcsolat van. Ha a tűzfalad külső lábát a modemre teszed rá és persze ahhoz konfigolod be (itt DHCP-vel kapsz IP címet), akkor nem lesz KIFÜ-s szűrésed.
Olyat csinálhatsz esetleg, hogy erre a célra beüzemelsz egy külön tűzfalat és a kívánt IP címre, domain-re ebbe az irányba irányítod a forgalmat. Ez utóbbi csak ötlet, nem próbáltam még, én örülök a KIFÜ szűrésnek, nálunk nincs vele gond, legalább nem nekem kell kínlódni ezzel is.Tavasszal volt egy olyan problémánk az érettségi időszak kellős közepén (természetesen ), hogy néhány OH-s oldal nem jött be. Igazgatónő beszélt két másik iskolával és náluk ment minden rendesen. Ebből az egyik sulinak nem KIFÜS internetkapcsolata van. Akkor, hirtelen ötlettől vezérelve, kipróbáltam, hogy EDUROAM-on keresztül mi újság. Meg is lepődtem, amikor ezek az oldalak szépen bejöttek. Az EDUROAM ugyanarról a routerről megy.
Írtam KIFÜ-nek, de azt mondták, náluk minden rendben van, Ők el tudják érni az oldalakat valami központi router-ről és azokat a szervereket nem Ők üzemeltetik.
Akkor próbáltam ki ezt a modemes "trükköt", amit korábban hallottam másoktól. Csináltam még egy tűzfalat és a titkársági gépeket arra tereltem. 1-2 nap múlva rendeződött a helyzet és visszaállítottam a "normális" állapotot. Azért ez a tűzfal megmaradt hideg tartaléknak/* Egy lelkes kontár */
-
Nincs valakinek licenszelt Forticonvertere és segítene nekem egy 50E => 60F konverzióval?
Pár óra szívástól megmentene.| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
HARDVERAPRÓD
Sziasztok! Aki suliba dolgozik: krétában nem tapasztalt furcsaságokat. Mintha feltörték volna.
-
Uncool Ben
tag
Sziasztok, szabadúszó rendszergazda partnert keresek. Megszüntettük rendszermérnöki szolgáltatásokat nyújtó cégünket, és egyedül tolom tovább egyéni vállakozóként. Egy olyan társat keresek, akivel kölcsönösen ki tudnánk segíteni egymást, ha a másik épp beteg, szabadságra megy, stb., hogy az üzletfeleink ne maradjanak támogatás nélkül.
Win / Mac, vSphere, MS 365, Azure, Ubuntu, Apache, MySQL, Oracle, semmi különösebben komplex -
timelord1987
őstag
Sziasztok!
Windows 11-en azt írta a Defender, hogy ki van kapcsolva a memóriaintegritás. Ajánlott bekapcsolni? Mivel jobb, ha be van kapcsolva?
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok!
Nem vagyok rendszergazda (egyenlore).
Multinál dolgozok. Van a kollégám gépe ami időközönként kidobja és nem engedi vissza egy adott ideig. (Felhasznalo-jelszo jo).Hol lehet elindulni? Gepcsere volt.
-
aktív tag
válasz timelord1987 #26559 üzenetére
Az OP rendszer egyes folyamatait egy biztonságos környezetbe helyezi át ahol nincsenek kitéve egy esetleges vírusnak. Bekapcsolhatod nyugodtan. Elméletben egyes driverekkel inkompatibilis lehet, de ha nem tudna emiatt elindulni a gép akkor automatikusan kikapcsolja a memóriaintegritást és minden megy tovább. Nekem is be van nyomva, semmi probléma vele.
-
-
addikt
válasz lypen99 #26563 üzenetére
Feltételezem domain-es környezet. A gép tud rendesen kommunikálni a DC-vel? Nem lehet, hogy ott van valami probléma ami miatt nem tud rendesen behitelesíteni?
Ugye nem egy közösen használt felhasználónév-jelszó párosról beszélünk?
Illetve bennem felmerült, hogy lehet nincs elég user CAL vásárolva.Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
lypen99
aktív tag
Hat nem kis multi, volt mar tobbszor nezetve sajnos nincs olyan nagy beleszolasom, csak mivel muszakvezeto igy neki a nehezebb.
Nem kozos fiok, mivel mi is kaptunk kulon usereket, ami meg is koveteli a pw changet.Remov: ezt majd egyszer meglesem jovoheten ha ott leszek, mivel mar hazaertem melobol, de mivel magyarul van minden erre az esetre nem tudok gondolni.
-
efemm
tag
válasz Pyttawrx #26557 üzenetére
KRÉTÁban van róla infó: "
Tájékoztatjuk, hogy az elmúlt napokban több ún. "adathalász" üzenet jelent meg a KRÉTA üzenetküldési felületén, amelyben kártékony állományok letöltésére biztatja a felhasználókat. A felhasználók biztonsága érdekében a KRÉTA rendszerben az üzenetküldési beállításokat módosítottuk, ezért alapértelmezetten kikapcsolásra kerültek a tanulói, szülői közvetlen üzenetküldési lehetőségek. A szülőknek, tanulóknak küldött tanári üzenetre a címzett továbbra is tud válaszolni.
Kérjük, hogy hívják fel a pedagógusok, tanulók, szülők figyelmét arra, hogy az ilyen üzenetekben szereplő linkekre ne kattintsanak rá és semmiképpen se töltsék le az ismeretlen hivatkozásokon található állományokat, különös tekintettel arra ha az futtatható (.exe) kiterjesztésű fájlt tartalmaz!
Az üzenetküldési funkciót az intézmény adminisztrátora bármikor visszakapcsolhatja az e-Ügyintézés-Beállítások menüpontban, azonban kérjük, hogy a visszakapcsolás csak az érintett felhasználók tájékoztatása után történjen meg!
Együttműködésüket köszönjük!
" -
bon
őstag
válasz Pyttawrx #26557 üzenetére
Dehogy törtét fel, viszont miért nem az ügyfélszolgálatott kérded? Amúgy meg itt van a tudásbázis főoldala: KRÉTA Tudásbázis - KRÉTA - KRÉTA Tudásbázis (ekreta.hu)
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
HyperV-nél a virtuális switchnek kell ip cím? Jelenleg nincs kitöltve az ip és dns rész csak a gateway.
Már egy rakás dolgot kicseréltem, átállítottam és valamiért a hyperv gépeim felé néha elveszk a ping. Nem a hálózattal van a baj mert másik switchbe és másik hálókártyával, másik kábellal másik gépen is csinálja. Mindegyik hyperv gépben futó OS fele veszik néha ping. Szóval eljutottam a hiba forrása maga a hyperv szoftveresen de nem jövök rá hogy mi.
Tiltottam hardveres gyorsítást, managelést, ipv6-ot is de az sem oldja meg.
A hyperv szerverről is van csomagvesztés önmagába a virtuális gépek felé.
Már ott tartok hogy a kritikus dolgokat kirakom rendes vasra annyira nincs ötletem mi lehet.[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz MasterDeeJay #26574 üzenetére
Lehet nem jól értem a kérdésed, de magának a switch-nek miért kellene IP cím? A VM-eknek kell ip, de azt vagy kapnak egy DHCP szervertől vagy statikusan beállítod nekik a kliens OS-ből. Nincs esetleg több gateway a hálózaton?
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
válasz Gargouille #26575 üzenetére
Magának a hálózati kapcsolatnak a lapján nincs ip csak valami automatikusan osztott random cím. (mint amikor nem megy a dhcp olyan címet kap)
Most így néz ki, nem állítottam semmit rajta:
ethernet2 az a realtek kártya és az van virtuálisra osztva (korábban az inteles volt ami megmaradt a nevében) Na annak semmi nincs kitöltve ip-nél, lehet soha nem is volt de lehet dhcp volt eredetileg csak valamelyik update megkavarta.
az inteles kártya pedig maga a szerver fő ip-je amin keresztül az fileszerver és pár dolog megy.
VM-nek fix ip-jük van.Egy gateway van csak (mikrotik RB3011-es ami egyben a fő router is ami dhcp-t oszt)
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz MasterDeeJay #26576 üzenetére
Oké, ez tulajdonképp nem a switch hanem a hálókártya (pontosabban a Hyper-V Virtual Adapter), amihez kötötted a virtuális switch-et. Ennek vagy adsz statikusan ip címet (tehát kitöltöd rendesen az ip és a maszk rublikát is) vagy automatán hagyod és kap a 3011-től például.
Bár a hibád elég fura, mert ugye ha valami félre van konfigolva akkor egyáltalán nem menne át ping. De az, hogy csak kimaradozik meg csomagvesztés van, az inkább valami arp problémára utalhat inkább, vagy azonos mac című kliensek vannak a hálózaton vagy ilyesmi anomália, ami így hirtelen beugrik.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
válasz Gargouille #26577 üzenetére
Azonos mac, ezen a vonalon el is indulhatok mert van egy cisco smart switchem amit ha bekötök hálóra akkor megáll az egész és az egész hálón csomagvesztés lesz. Eddig azt gondoltam hogy maga a switch hibás de valószínű az csak javítani akar a helyzeten és hibás csomagokat dobálgatja el. Azaz valamelyik VM mac-je lehet ugyan az mint a hálón lévő valamely más eszközé talán.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz MasterDeeJay #26578 üzenetére
Esetleg még azt is érdemes megnézni nincs-e valahol loop. Én az ilyen problémákat amúgy úgy szoktam megközelíteni, hogy első körben lehúzok mindent a hálózatról, csak a hyper-v marad a vm-ekkel és megnézem úgy mit csinál. Ha úgy jó, akkor elkezdem egyenként visszarakni a hálózatba a klienseket, switch-eket stb. és egyből ki fog ugrani, hogy melyiknél kezd el jönni a hiba, akkor ott érdemes kutakodni.
-
válasz Gargouille #26579 üzenetére
Elkezdtem leválasztani a gyanús/régi elemeket.
Volt egy régi router ami wifiként működött azaz wan portjára volt kötve a net és szórta a wifit, valamint különválasztottam majdnem teljesen az ip telefonok switchét a gépekétől. Illetve a működéshez nem teljesen szükséges AP-kat is leszedtem.
Most jelentős javulást értem el 500 csomagból 3 veszett csak el persze ez még mindig több mint a 0 szóval továbbra is van valami eszköz ami rossz.
Még van egyetlen egy eszköz ami nagyon gyanús, egy közel 10 éves switch ami kültéren van és erősen oxidos de magasan van (ipari területről van szó) és macera cserélni de megoldható.
Hyperv virtual switchel is kísérleteztem nem azzal van a baj és mindegy hogy van-e ip-je vagy nincs, sőt akár az ipv4 protokolt is ki lehet venni az a lap kizárólag a gazda os felé jelent akár mit is a virtuálisakat nem érinti.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz MasterDeeJay #26580 üzenetére
Mindig az ilyen öreg sz@rokkal van a baj. Nálunk is megesett, hogy hibázott egy switch, és az egyik program nem szerette a kieső pinget, meg az outlookok dobták el néha a fonalat. Elvoltunk egy darabig, mire kibukott, hol a bűnös. Ezért szeretek én mindent kikúrni automatikusan, ami 5 évesnél régebbi. Persze, nyilván ez nem járható út mindig.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz MasterDeeJay #26580 üzenetére
"Még van egyetlen egy eszköz ami nagyon gyanús, egy közel 10 éves switch ami kültéren van és erősen oxidos de magasan van (ipari területről van szó) és macera cserélni de megoldható."
Esetleg az uplink-je ha elérhető helyen van, akkor a teszt erejéig le tudod választani. Bár nyilván kipróbáltad már. Nem irigyellek amúgy, sziszifuszi meló tud lenni az ilyen hibakeresés, kitartást hozzá, remélem végül horogra akad a bűnös.
-
Gargouille
őstag
Hát ja, az idő vas foga kikezd mindent (kivéve a Mikrotik routereket ). A switch amúgy egy alattomos állatfaj mert sok esetben úgy döglik be, hogy egészségesnek látszik, de közben sunyi módon teleszemeteli a hálózatot.
-
válasz Gargouille #26582 üzenetére
Kábelezés is trágya (gigabit fele hálón nincs meg, több helyen kézzel kötögettem le 4 érpárat ami még működik hogy legalább működjön), eszközök meg nagyrészt TP-link legolcsóbb cuccok. Ahogy engedik cserélgetem le Mikrotikra meg újabb TP-linkekre. Extrának annyi hogy mindenhol szünetmentes van vagy huszonx darab mert pár óránként áramingadozás van az ipari gépek és a több betáp miatt (ma 3 akksit cseréltem ki). Logokba ilyen 190-255v-ig látok bejövő feszt a szünetmenteseken. Vicces amikor bekapcsolnak egy nagyobb gépet és az összes szünetmentes sípolgat az irodában. Itt márkátlan tápok még szünetmentesen is kevesebb mint egy év alatt meghalnak (tele van a raktár lcpower, npower stb szarokkal).
Hibakeresés csak munkaidőn kívül lehet de akkor meg nem tudom tesztelni rendesen.
Az igazi az lenne ha cat6 ftp-vel újra lenne húzva az egész és egyféle switchekkel menne minden.
A kérdéses switch kültéren van magasan mindenféle borítás nélkül, néha veri az eső. Szerintem a bele is szét van rohadva. Működik még az biztos mert az egyik épület arról meg 4-5 géppel. De szerintem az is okozhatja a hibát. -
SirRasor
addikt
Na megint egy jó rejtvény
Adott 3db ugyanolyan 250 GB SATA-s vinyó.
OpenMediaVault alatt csináltam rá egy RAID3-as Linuxos kötetet. Nincs is vele gond.
Eltelt némi idő: a gép másra kell. Win10 image menjen rá. Acronis nem látja a vinyókat (Gparted-del NTFS fájlredszerűvé konvertáltam).
Egy másik vinyóra raktam win10-et és bebootoltam. Azt a 3 lemezt úgy látja, mint üres.
Oké, dinamikussá konvertáltam és RAID0-t csináltam belőlük (csak a poén kedvéért).
Acronis még mindig nem látja.Gparted azt mondja, hogy még a Linuxos RAID3 van rajtuk.
Windows 10 azt mondja, hogy a saját(Win10-es) RAID0 van rajtuk.
WTF[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
timelord1987
őstag
Sziasztok!
1 évig nem volt használva egy notebook, ami szekrényben volt tárolva ezidő alatt. Most, amikor be lett üzemelve be volt vizesedve és nem működik a billentyűzet 1-2-öt leszámítva. Mi lehet a hibája, lehet javítani vagy kuka?
-
válasz timelord1987 #26586 üzenetére
Bele kellene nézni mennyire oxidos, ha csak a bill ment tönkre és megér még 10-20eft-ot egy új bill akkor cserélni. Persze csak pár hét teszt után külső billentyűzettel hogy nincs-e más baja.
-
timelord1987
őstag
válasz MasterDeeJay #26587 üzenetére
Köszönöm szépen
-
Andrewboy80
csendes tag
Üdv!
Probléma: Szeretnék egy GPO szabályt csinálni ami az összes laptopon bekapcsolja a bitlockert. A GPO meg is van de sehogy nem fut le. Gpresult /R-el megnézve nincs a GPO listában egyik gépen sem.
Van valakinek ötlete mit kell változtatni vagy beállítani?Köszönöm!
-
SirRasor
addikt
válasz Andrewboy80 #26589 üzenetére
Nézd meg az egyik laptopon, hogy eléred-e a GPO-tárolót:
futtatáshoz: \\<DC szerver neve>\SYSVOL\<DOMAIN>\Policies
Ha nem látja, akkor lehet csak névfeloldási gond. Egy cmd adminként: ipconfig /flushdns segíthet.
EDIT: volt nálunk olyan gond, hogy a 2 DC összeveszett és nem szinkronizált a másodlagos. A kliensek meg éppen a másodlagosra voltak ráakadva és ezért nem látták az új GPO-kat.
Most így fejből nem tudom, de guglival megtalálod milyen cmd/PS paranccsal kell lekérni a DC-ken, hogy rendesen megy-e a szinkronizálás köztük.Amúgy rémlik nekem olyan is, hogy ha számítógépre csinálom a GPO-s szűrést, akkor egyszerűen nem megy, mert "csak".
Tehát ha itt cserélem ki az Authenticated Users-t számítógépre vagy számítógépeket tartalmazó csoportra, akkor egyszerűen nem működik.Ehelyett, ha elérhető a Preferences, akkor ott kell megcsinálni a számítógép/csoportszűrést:
Elnézést, hogy elkényelmeskedve magyar verziót használok[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
bolvar
senior tag
válasz Andrewboy80 #26589 üzenetére
A bitlocker egy szar, nem fogod tudni bekapcsolni gpo-ból.Kellett egy ütemezett task hozzá egy scriptel.
Még azt se lehet megszabni neki ha local admin egy user ne tudja kikapcsolni.
De nem voltunk sokan leellenőriztem mindenki gépén mert volt 2 user akinek nem mentette fel ad-ba a kulcsot.
Annyit érdemes ellenőrizned jó ou-hoz rendelted-e a policy-t, ne userekhez rakd ez computer asszem.
3 éve mikor nálunk bekellett nem volt rá semmilyen más
megoldás.
Elmentettem egy ilyet de sose kellett még elővennem
https://www.experts-exchange.com/articles/33771/We-have-bitlocker-so-we-need-MBAM-too.html?preview=hG26jVC1xow%3DA jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Lehet elég béna kérdésem van... de nem tudom a megoldást rá.
Lényeg, google chromot hogyan tudnám úgy telepíteni felhasználok ne tudjanak létrehozni saját parancs ikon a fiókjukhoz. Illet egyéb dolgokat is beállítani, kezdőoldal mi legyen, alapértelmezett böngésző legyen. Beléptek a google fiókokba, ne legyennek elmentve a jelszavak. Illetve ne tudják megváltoztatni a kezdő oldalt. Gondom a gpedit kell használnom. És valami sablont kell használni. Itt sajnos elakadtam, egy kis segítség jól jönne...[ Szerkesztve ]
-
SirRasor
addikt
válasz qwertly #26593 üzenetére
Csak nagyon picit túrtam bele: nekem Chrome alá kellett 2 kötelező kiterjesztést felrakni (az egyiket én akartam: Ublock Origin )
Szóval jó felé keresgetsz: GPO-t kell neki csinálni (Ha AD-t használtok és nem egyesével kínlódni a gpedit-tel), de alapból nem tudod kezelni a chrome-t: kell egy GPO-kiegészítő hozzá, ami a guglitól tölthető le.
Szerintem a többit már megtalálod, ha látni fogod mire ad lehetőséget:
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
Tamy
senior tag
Tartományi környezetben tetszőleges user bejelentkezésekor próbálok futtatni egy batch fájlt, amihez emelt szintű jogosultság kell. Próbáltam már runas segítségével, és ütemezett feladatként is (system, vagy admin nevében), de nem bírom lefuttatni. Adminként bejelentkezve gond nélkül lefut, de userként meg sem jelenik az ütemezett feladatok közt, kivéve, ha tetszőleges felhasználót állítok be. Ilyenkor hiába van beállítva, hogy legmagasabb jogosultságszinten fusson, mégis jogosultságproblémára hivatkozik kézi futtatáskor. Mit rontok el?
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
timelord1987
őstag
Sziasztok!
A Wamp szervert hogy kell letölteni?
Telepítés után miket kell beállítani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Yettel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Milyen egeret válasszak?
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs