Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
fi:zi'k #14495 üzenetére
Nekem régebben. Annál én is korábbi idők óta foglalkozom macsekokkal, élőhelyben bőven össze tudom vetni (tanya, kisvárosi kert, társasházak), a 8-9 év az már a társasházi lakásban tartott kisállat.
(#14498) kovacsrol
Érdemes mérlegelni.
(#14497) Novics
Ha bevállalós vagy, akkor albérletbe is lehetséges, csak kérdéses a tulajdonosi, valamint társasház esetén a lakóközösség egyetértése, illetve mindig legyen, aki mellette marad, ha elutazol.
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
kovacsroli #14498 üzenetére
Kell az a macska, hidd el.
-
kovacsroli
senior tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, mindent megtudtam tőletek amire kíváncsi voltam. Egyelőre még örlődöm, de a mérleg nyelve jó irányba billen. Jelentkezem ha lesz fejlemény!
-
Novics
senior tag
Hamarosan költözök Bp-re albérletbe, és hát "meg kell szabadulnom" a fekete kis patkánytól. Már most a szívem szakad meg, de tudom, hogy nem maradna meg a lakásban. Amíg nem találok valami olyan helyet, ahol bátran kiengedhetem csatangolni, addig anyuékhoz megy haza. Az átszoktatáshoz szeretnék tanácsokat kérni. A hosszú hétvégén viszem haza, otthon leszek vele 4 napot, hogy legalább én legyek állandó. Itt nőtt fel, de 2,5 éve elhoztam, nem tudom, hogy mennyire emlékszik a helyre. Meg az anyjára, aki szintén ott él. A kutya az új lesz neki. Az sajnos elég eszetlen, de amúgy barátságos, a szomszéd macskáját sem bántja. Bezzeg Rozi, ő rendesen védi a kis terciáját.
Arra gondoltam, hogy a 4 hosszú hétvégén ott leszek vele végig, és megpróbálom halálra kényeztetni. A lakásba nem mehet be, de azért a "másik házba" - ahol a nagyszüleim éltek - megpróbálom bevinni, hogy ne rohanjon el egyből. Az mennyire jó/rossz ötlet, hogy még a hordozóban megmutatom a régi lakóknak? Vagy inkább vegyem ölbe, és úgy? Tartok tőle, hogy szétkarmolna teljesen ahogyan próbálna meglépni. Egyből mutassam meg őket, vagy várjak 1-2 napot, hogy a hellyel - ez esetben csak a lakás belsejével - megbarátkozzon?
Ha csak pár hétről lenne szó, akkor maradhatna otthon, a barátaim etetnék és cüncörgetnék, de nem csak 1-2 hétről van szó, azt meg nem akarom, hogy teljesen elvaduljon. -
válasz
kovacsroli #14489 üzenetére
Én sem beszélnélek le róla semmiképpen, nagyon kis vidám csajok/fickók ezek, sokat lehet rajtuk mosolyogni.
Amiket a többiek írtak, az mind tény, felelősség, költség, kötöttség. De minden háziállat az, ha felelős állattató vagy.
Cserébe:
1. öröm és jókedv (amikor bolondozik és játszik),
2. önfegyelem (amikor rosszat csinál, és legszívesebben megölnéd, de akkor este sötétben kellene gödröt ásni valahol az erdő közepén, szóval inkább elszámolsz háromig),
3. kiegyensúlyozottabb vérnyomás (kutatások bizonyítják, hogy a macska olyan frekvencián dorombol, aminek kedvezőek az élettani hatásai, illetve a háziállat simogatása nyugtatólag hat, kivéve persze 2. pontban foglaltak szerinti esetben)
4. rendszeresség és rendszeretet (a macskáknak nagyon fontos a rendszeresség és a megszokott életvitel, vagyis hogy nagyjából ugyanakkor történjen minden, minden nap, különösen az ételosztás. El fogja érni, hogy ezt Te is így gondold rövid idő alatt. Továbbá ha szanaszét hagysz valamit, akkor azt soha többet nem fogod látni, max kiköltözéskor.)
Komolyabbra fordítva. Nem tudom, mekkora lakóközösség (panel, néhány lakásos társasház), de ha van máshol is háziállat, akkor nagy gond nem lehet az állatbarátsággal. A ház szabályzatát, illetve ha albérlet, akkor a szerződést/főbérlő véleményét érdemes átböngészni, nehogy valaki "jóindulatból" kitoljon Veletek.
Azzal számolnotok kell, hogy az első időkben biztos lesz hangos sírás és nyávogás, mert minden új és ijesztő lesz neki, meg persze még mindent szoknia és tanulnia kell. Később majd jön a rohangálás és ugra-bugra, a macskák nagyon szeretik a magas helyeket. Az enyémek pl előszeretettel tanyáznak a szekrények tetején, ott melegebb is van, meg szemmel is lehet tartani a területet. Illetve cicafüggő a szobatisztaságra szokás hossza is, de mivel alapvetően tiszta állatok, így nem igen piszkítanak mindenfelé. Ha mégis, annak egyéb okai vannak.
Amit még jó, ha tudtok, hogy a macskák ösztönszerűen éjszakai állatok, vagyis az első időkben az ösztönből fakadóan éjszaka aktív lesz, nappal meg jellemzően durmol. Később, mikor már alkalmazkodik az alattvalókhoz (ezek lesztek Ti, a gazdái), akkor átteszi az aktivitást nappalra, és amikor a közelében vagytok, egyébként olyan 23,5 óra lustálkodás lesz a napja.Amiatt pedig nagy
, hogy menhelyről befogadott cicában gondolkodtok.
-
Dhampir
félisten
válasz
fi:zi'k #14493 üzenetére
Körülbelül 8 éves mindennapi társasházi macskatartás-gondozás tapasztalatából írtam. Nagy felelősség bármilyen állatot tartani, főleg társasházban.
Egy lakásba bezárva tartani, meg pfff. Az enyém ráadásul kijáró (közvetlenül az utcáról fogadtuk örökbe a pusztulás széléről, ebből eredően imádja a megszokott szabadságot és megőrül a "boldog rabságtól"), volt is már párszor konfrontáció emiatt, például akadt olyan "kedves" ember, aki konkrétan meg akarta ölni, stb-stb.
-
nagyúr
válasz
Saját tapasztalat alapján: jók megközelíthető, központ helyen legyen a kaparó. De ettől függetlenül is számítani kell karom nyomokra. Nálunk csak a kaparót használja karomélezésre, de ennek ellenére is van 1-2 szálkihúzódás a kárpiton. Vágni meg nem engedi.
(#14491) Dhampir
Esetleg vmi pozitívat is írhattál volna és különben sem ennyire borús a valóság.(#14492) Chesterfield
-
Chesterfield
őstag
válasz
Dhampir #14491 üzenetére
Miért beszéled le?
Macskát mindenkinekRá lehet szoktatni a macskát, hogy csak a neki kijelölt helyen kaparászhat, van amelyiket előbb, van amelyiket később. Persze néha megpróbálkoznak tiltott helyen is, de ha rákiabálsz abbahagyja
Nálunk 2 naponta porszívózás van, így max a ruháinkon van némi szőr.Rámugrik, és addig fészkelődik, amíg ilyen pozícióba nem kerül
-
Dhampir
félisten
válasz
kovacsroli #14485 üzenetére
Lesz, aki vigyázzon a cicára, vagy magatokkal tudnátok majd vinni, ha elutaztok?
Fontos kérdés, mert különben sehová nem tudtok együtt elmenni.Gondolni kell a társasházban lakókra is, ha netán kijárna a cica, vajon elfogadnák-e a jelenlétét, vagy feljelentés, netán állatbántalmazás lenne-e a vége.
Elég sokba kerül havonta a változatos koszt biztosítása. Az állatorvos is komoly költségekkel jár, még ha ritkán is vinnétek hozzá, ám előre nem lehet tudni.
A szőr egy állandó küzdelmet jelent majd számotokra.
A bútorokat érdemes lenne bevonni olyan anyaggal, ami megóvja a karmoktól. Kis kaparófa helyett a hosszú, vastag, természetes fadarabok jobbak szvsz.
Én lebeszélnélek róla benneteket.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Ha van kaparófa és a megfelelő helyen van, akkor nem akarja majd a bútort kaparni.
Eleinte lehet át kell tessékelni a bútortól a kaparófára. -
kovacsroli
senior tag
Koszi a válaszokat! Rovidszorut szeretnénk egyébként.
A kaparasrol esetleg valami infó? A butorok a gyengenk 😊 -
válasz
Szőr elleni védelem: [link]
-
¤Envy¤
aktív tag
válasz
Szőr az még kefélés mellett is egészen biztosan lesz. Azt hiszem, aki macskát tart, vagy akar tartani, annak ezzel együtt kell élnie. Gyakrabban kell takarítani, ha nagyon zavar.
Én ilyen szöszleszedő hengert vettem nemrég (amit a kiskutyánk már ellopott és darabokra is rágott, így vehetek újat...), az szépen leszedi/összeszedi a ruháról, ágyról, bárhonnan a szőrt. Ha épp bújt és szőrös lettem, akkor végiggurítom azon a részen, és máris jobb. Bár itt szőnyeg sehol sincs (inkább az állatok, mint a szőnyegek, könnyebb takarítani), de akinél van, ott biztos szépen gyűjtheti a szőrt, így nehogy esetleg majd baj legyen, és veszekedések sora, hogy "porszívózz te, a te macskád" és hasonlóak.Kajáztatás, pénzköltés egyéni, ha csili-vili macskabútorokat akarsz, akkor simán 100k körül vagy + kaja.
De szerintem felesleges, egy mezei doboz mindig izgalmasabb, mint a legdrágább macskabútor...
Én max csörgős labdákat vettem neki eddig, de minden más, pl. egy műanyag kupak is jobban leköti, mint azok, ahogy a kutyát is...Viszont feltennék egy kérdést. Fedett macska wc-t szeretnék venni, kinek melyik vált be, és melyiktől ódzkodjam?
-
wertigo1984
őstag
válasz
Szia!
Hosszu vagy rovid szoru cicat fogadnatok orokbe? Minket egyaltalan nem zavar a macskaszor, ha a ruhank olyan lesz, akkor olyan ragados hengerrel leszedjuk.
Etetesuk penztarca kerdese. Van aki azt vallja hogy a szaraz tap legyen minosegi, es a nedvestap gyengebb minosegu. Van aki pont forditva csinalja, mi mindkettobol minosegit veszunk, es tobb fajtat. A dm-ben vesszuk a pellet almot, nem egesz 1000 forintert, szeretik is hasznalni, pedig probaltunk illatosat is. Alom lapatra szuksegetek lesz, konnyebb kialmozni. Rovid szoru cicanal nem annyira fontos a szorkefe. -
kovacsroli
senior tag
Sziasztok!
Párommal ismerkedünk a gondolattal, hogy tarthatnánk egy cicát. Sajnos meg soha egyikünknek sem volt háziállata, ezert sok kérdésünk es ketsegunk van a témával kapcsolatban. Mindketten nagyon allatbaratok vagyunk egyebkent.
Egy társasházi lakasban élünk, igy hat bent lenne a cica. Ugy gondoltam hogy ha ugy alakul menhelyről fogadnank örökbe egy kölyköt.
Par kérdésem azonban lenne, ha valaki segítene megkoszonnem:
-szőr. Tudom, hogy vedlik az állat. Ha 2-3 naponta kikefelem a bundáját, mennyire fog hullani? Jartam mar olyan helyen ahol csupa szor volt minden, ez élénken el bennem.
-butorok. Oke hogy veszek neki valamilyen kaparofat, de tudni fogja vajon hogy azt kell kaparni? Ugy ertem lehet hogy a kaparofa melletti ulogarniturat választja?
-anyagiak. Ez a legkevésbé fontos, de azert megis menyibe kerül havonta egy cica etetése? Es mennyibe kerul a bekoltoztetese? Gondolok itt alomra, kefe, kaparofa, meg ilyesmi.Koszi elore is es bocs ha hulye kérdéseket tettem fel, Ígérem nem ez az utolso 😊
Roli
-
Astroboy
őstag
Van egy dokumentumfilm "The secret life of cats" a címe ha jól emlékszem.
Az állam a földön koppant tőle ha tehetitek nézzétek meg beszabehu de komolyan.Abban beszélnek a vak macsekok alkalmazkodásáról a mindennapi élet kihívásaiban. (Pl. vadászat, ugrás stb.)
Egy vak siccet sem kell úgymond félteni. Bár a látásuk fontos, közel sem a legfontosabb érzékszervük. Csak kb. a harmadik.Elsődleges érzékszerve egy macskának a mellső lábuk elülső részét (!) valamint a fej két oldalát borító hosszabb szőrök és bajszok rendszere.
Ez a rendszer mind a hőmérséklet mind a légnyomás (!) mérésével hátul a kisagyban 3 dimenziós képet alkot a macskát körülvevő világról. Azt, hogy hogyan működik, csak találgatják a tudósok.
Ennek a kifinomult és az állatvilágban is csak a macska-fajtákat jellemző rendszernek köszönhetően ugrált a dokufilmben a vak sicc magabiztosan a kertben földről fel a fára
Ezt használják a sötétben is vadászatkor mivel a közhiedelemmel ellentétben nem látnak vaksötétben, csak "majdnem-sötétségben" magyarul erős szürkületben.
Ezek a hőérzékelő szőrök a totális feketeségben 0 lux körül is vörös (!) színben "vetítik ki" a zsákmányt a cica agyi 3D-s modelljére. Elég laza night-vision az tutiMásodlagos rendszerként a látás/szaglás/hallás egy súllyal szerepel, amely mint tudjuk így is több ezerszer kifinomultabb az emberénél..
Nos, ennek tükrében pedig még érdekesebb az elsődleges.Nem földrű gyüttek ezek mondomén!
-
Dhampir
félisten
Az Ubuntu topikban Sonja linkelte ezt a cicás livestream oldalt.
-
Orlin
addikt
Ma már picit jobban van az öreg macsek.Éjszaka is mikor kint voltam a mosdóba jött elém,mint régen és ma is aktívabb volt.Lehet gyomor baja lehetett...
Hát a kismacska nem tudom.Mert amikor hozzánk jött nagyon csapzott volt,csipás,kezdődő macskanátha jeleivel karöltve.Kapott is gyorsan egy injekciót.A víz amúgy nagyon érdekli ,ha valaki zuhanyzik akkor ott van bent és nézi mi van.
Olyan macskám sem volt aki nézegeti magát a tükörben.Ő tegnap is ott csücsült előtte és nézett bele néha még nyávog is.
A wc-t magától keresi fel mint írtam és simán járkál ki-be,ha le van hajtva az ajtó.Nem fél.De pl ,ha beteszem ,hogy most kaki vagy pisi van és alvás utána,akkor el is végzi a dolgát!Természetesen ,ha éppen kell is neki.
Vicces és feltűnően okos macska.Köszi mindenkinek a segítséget!
-
Astroboy
őstag
Szerintem próbáljatok meg többet foglalkozni a "veterán" cicátokkal. Nem kizárt, hogy kicsit hanyagolva érzi magát az új jövevény miatt és kizárólag lelki okai vannak a rossz hangulatának.
Nálunk a karmos terrorista érkezésekor a kutyulink nem evett majd egy hétig és a kedve is rossz volt.
Aztán vele többet foglalkoztunk kicsit, hogy érezze nincs elfelejtve a cica miatt, és elmúlt.
Persze a tied cica vs cica eset, de ki tudja...
Attól még a doki nézze meg mindenképp!Ikszdé!
-
Orlin
addikt
Közben megérkezett a Cabrio macskatoalett- antracit / krémszínű pettyes és nagy megelégedéssel használja.Amúgy durva,hogy az utcáról csatangolt hozzánk és az első naptól a régi macsek wc-ét is egyből természetesen használta.És most is,ha jön a szükség elgyalogol a fürdőbe és elvégzi a dolgát majd vissza jön.
Vettem hozzá Tigerino Canada macskaalom - bébipúder illattal ami nagyon jó.Tegnap takarítottam és spec a kaki nem is látszik benne szinte.Kis gombócok vannak a "homokból" és a macska wc-hez kapott lapáttal könnyen tisztítható is.Az ember lapátol ,megrázza és benne marad az anyag ami meg még nem használt az vissza hullik.És semmi szaga nem volt. -
Orlin
addikt
Sziasztok!
Más tapasztalt ilyesmit?!
Mint írtam régebben van most pár hónapja egy befogadott rosszcsontunk aki már beilleszkedett a a családba.Szerencsére a kutyával is nagyon jóban vannak,játszanak.A kutya nyomja oda a fejét ő meg pofozza.Nagyon mókásak és látszik a kutya mennyire finoman ér hozzá.
Sajnos viszont az öregebb cicánkkal van baj.Most róla szeretnék bővebben írni.Ő is elfogadta "pusziznak" néha ,de azért nagyon közel nem engedi magához.És néha fúj is még rá.
Viszont nagyon rossz a hangulata.Nem tudom betegsége lehet-e,de a napokban nem mozog annyit mint régebben.Ücsörög magában ,vagy alszik.Betegségre utalnak a jelek.Rossz a hangulata is.De viszont enni eszik.Igaz nem annyit,de a hűtőre reagál,felvágottat "elnyámnyogja".De utána megint szinte csak alszik.
Szerintetek mi lehet?Gondoltam,hogy az új macsek miatt lehet.De már itt van több hónapja akkor miért most jelentkezett?
Még csak 7-8 éves,szóval nm annyira idős.A következő héten lehet hívunk dokit,csak sajnos itt vidéken nálunk az állatorvosok nem éppen macskára és kutyára vannak specializálódva. -
Zé777
tag
válasz
wertigo1984 #14461 üzenetére
Én tenyésztői és állatorvosi tanácsként egyhangúan azt az "utasítást" kaptam, hogy tápot csak tápváltásnál szabad keverni, lehetőleg maximum egy hétig, mert minden gyártó termékének más az emésztési/felszívódási ideje az eltérő összetétel és felhasznált alapanyagok miatt, ami a macska gyomrát és bélrendszerét hosszú távon rendesen gajra vághatja.
Ha nagyon keverni akarod, akkor egy gyártónál maradva keverd annak különböző típusait, de én azt sem látom indokoltnak.
Egyébként "hivatalosan" a nedves tápot sem szabadna összekeverni szárazzal, (kivéve ha egy a gyártó) mégis szerintem a macskatartók nagy része megteszi, szóval biztos lesz itt olyan, aki szerint ez túl van lihegve, de én hallgatok ebben a témában a nálam okosabbakra -
nagyúr
válasz
wertigo1984 #14461 üzenetére
Rendeltem egy vegyes csomagot, kíváncsi vagyok mit fog hozzá szólni.
-
scope2007
addikt
ja amúgy voltunk ezelőtt héten bartntőmmel Lurdyban macska kiállításon
igen király volt -
scope2007
addikt
-
Astroboy
őstag
válasz
TheShow #14451 üzenetére
Erről a kint is bent is vagyok mizériáról valóban nehéz leszoktatni a macskákat, de nem lehetetlen!
Amikor pár éjszakányi mászkálás után elegem lett az egészből, eldöntöttem, hogy ez így nem mehet tovább.
Lefekvéskor ajtó becsuk, macska pedig hálószobán kívül a várában. Eleinte keservesen nyervogott, hogy engedjük má' be, mert ez így nem jó neki. Na ilyenkor nem szabad engedni. Pár nyárvogást követő "erélyesebb "lesiccelést" követően sértődötten vonult fel a várába aludni, és reggel kitörő örömmel fogadta az ajtónyitást!
Ezt egy-két alkalommal játszottuk csak el vele, utána már magától ment lefekvéskor a helyére.Ugyanakkor ritkán előjön nálunk is a minden macskatartó által jól ismert "olyan édesen alszik a fotelomban nem zavarom" gyengeség. Ilyenkor tudom jól, hogy ennek ára lesz: hajnalban ki kell mennie, így meg van pecsételve az éjszakai nyugalom. Mivel ez a néha kint néha bent dolog nem egyeztethető össze azzal, amit el akarok érni az egésszel, így újabban ilyenkor kirakom a szűrét, vállalva a párom megvető pillantásait, és állatkínzó megjegyzéseit. Megszokta, működik.
A kijárás más tészta...
A hátsó kertkijárati ajtóba rakott csapóajtót megszüntettem tavaly, nem is a zaj, sokkal inkább a betörő hideg levegő miatt. Ugyanis olcsóbb 5/6000.- forintos típust vettem ami a legkisebb huzatra is libegett.Most reggelente megvárja szépen míg felkelünk, boldogan duruzsol miközben az ajtó felé irányít.
Ez a jel, hogy kimenne a lelkem. Hát kiengedem.Ha meg be akar jönni, nyávog és beengedem. Ha hallom.persze csak akkorKényszerből megszokta, hogy nem fogja senki 10 percenként ki/be engedni, így most napi két hosszabb sétával letudja a dolgait. Ideje mint a tenger, türelmesen vár a küszöbön. Evva.
Egyszóval következetesen tanítva őket elérhető a siker, csak feladni nem szabad és engedni nekik.
Szerintem untig elég, hogy róluk szól egy átlagos nap 16 órája. Az a nyolc óra pihenés az enyém akkor is! -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Astroboy #14450 üzenetére
Igazából nem is a cicc ki - be mászkálása lenne a gond, mert amúgy el van. Csak a nyitott ajtónál beszűrődő zajokkal nem vagyok kibékülve. Ő pedig, ha valami mozgás van kint, muszáj felkelnie és kimenni megnézni. De szimplán nappal is, járőrözi az összes szobát, ami ajtó csukva van ott leül és sír,hogy legyen kinyitva, bemegy, körülnéz és folytatja tovább.
Ha meg becsukom az ajtót és bent van, mozgás van kint a konyhába, már menni akar ki és sír. Ha becsukom az ajtót, hogy kint van, akkor meg ide akar bejönni és sír. Tehát semmiképp akar csak itt vagy csak ott maradni. Én meg amúgy is rossz alvó vagyok, szóval ez a résnyire nyitott ajtó a kinti hangokkal nem a legjobb.Úgy látszik akkor vagy marad a többi családtag mozgásának kiiktatása, vagy egy Távkapcs c. filmben levő távirányító és a nyervogásának lenémítása, vagy egy teleportáló készülék az ajtó elé ami ki és be teleportálja a cicust attól függően,hogy épp hol szeretne járőrözni.
Ja és persze imádom a cicás lakást.
-
válasz
Astroboy #14450 üzenetére
Vagyis ha eddig a macska idegesített a döntésképtelenségével (kint legyek? bent legyek? kint is legyek és bent is legyek egyszerre?), akkor ezek után a macska is fog idegesíteni a döntésképtelenségével és az ajtó használatával, meg még az ajtó hangja is fog idegesíteni.
Tanulság: macská(k)kal együtt lakni főnyeremény!Mondom ezt két szőrmókkal, de macskaajtó nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Nők, nőügyek (18+)
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- World of Tanks - MMO
- Külpolitika
- Autós topik
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- További aktív témák...
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest