Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5108) Donki Hóte válasza energy4ever (#5105) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Próbáld meg filézni a halakat, egy 4 kilós ponty már nagyon jól filézhető hal. Ehhez egy vékony hajlékony pengéjű, jó éles filézőkés kell, meg esetleg egy kisebb bárd.

Úgy szoktam csinálni, hogy a filézőkést a hal farka felől a pikkelylemez alá szúrom és kvázi egyben lefordítom a pikkelyeket a halról. Utána belezem a halat.

A belezett halat szépen, a gerinc felől kezdve kifilézem, vagyis a húst lefordítom a gerincnél és a hasnál található vastag szálkákról. Ha kell a gerinc megmaradó része (mondjuk halászlé alapnak), akkor egy kisebb bárddal lecsapom a fejét, meg a farkát , de általában egyben kidobom a hústól megszabadított gerincet, szóval a filézőkésen kívül más kés nem kell a hal feldolgozásához.

A gerinc mellől lefejtett részben ott vannak a szálkák, azokat úgy szoktam eltüntetni, hogy a hal hosszára merőlegesen 3-5 mm-enként bevagdalom a szálkás halhúst (úgy, hogy hallani lehessen a pici roppanást, amikor a kés átvágja a szálkákat), de a bőrt már nem vágom át, az egyben tartja a húst.

A sűrűn beirdalt halhúst bedörzsölöm konyhasó és szódabikarbóna keverékével, aztán pár csepp citromlevet teszek rá. Ez a kezelés 2-3 óra alatt annyira felpuhítja az átvágott szálkákat, hogy főzés, vagy sütés után alig lehet észrevenni a szálkákat a húsban (a konzerv halakban is ott szálka, meg a gerinc, de fel vannak puhulva, meg lehet enni mindenestől).

Szóval nagykést nem használok a hal feldolgozásához, csak nagyon vékony filézőkést.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.