- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
pepusos
senior tag
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/csatlakozo-idomok-dn20-csepegteto-csovekhez/5883-egyenes-oesszekoeto-20x1-tok-x-km-max-6bar-.html
Tehát pl ennek a képen bal oldalába megy az lpe, jobbra a menetre felteketem pl ezt? http://kertesz-barkacsaruhaz.hu/Gyorscsatlakozo-1/2-csaphoz -
ncc1701
veterán
válasz
Stylewars_kp #9797 üzenetére
Még annyi, h tényleg rögzíteni kellene, h a slag ne vonszolja jobbra-balra. A rogzítést nem kell túlgondolni, le kell ütni mondjuk egy menetes szárat, és ahhoz műanyag kötöző.
-
Rive
veterán
válasz
pepusos #9795 üzenetére
Sima locsoló csövet össze lehet valahogy hozni kpe/lpe csővel?
Igen, mindkét rendszerhez vannak szabványos menetesre átalakító idomok, tehát pl. egy KPE+menet és egy menet+gyorscsatlakozó teljesen OK.
csapon lévő gyorscsatlakozóra közvetlenül tudjak lpe locsoló csövet csatlakoztatni?
A fenti alapján össze lehet legózni, de LPE-t (KPE-t) nem (sem) igazán ajánlott mozgatni, nem arra való. Én megpróbálnék valami fix kötést összehozni, külön csappal.
-
pepusos
senior tag
Sziasztok! Sima locsoló csövet össze lehet valahogy hozni kpe/lpe csővel? Vagy esetleg megoldható hogy a csapon lévő gyorscsatlakozóra közvetlenül tudjak lpe locsoló csövet csatlakoztatni? Köszi!
-
Rive
veterán
Ha ez nem kisérlet volt akkor mi
Rágcsálók időszakos túlszaporodása régóta ismert, teljesen természetes ügylet, nyulakig fölfele minden képes rá. Errefelé mondjuk főleg enyhe telek után van ilyen.
Ehhez a modern idők csak a gyakoribb enyhe teleket, a kisragadozók és a ragadozómadarak könnyelmű irtását (ebbe beletartozik a nyakra-főre használt rágcsálóméreg is), élőhelyeinek felszámolását: valamint a végtelen pocok-éléstárakat tette hozzá.
-
H-Zol
senior tag
válasz
inf3rno #9775 üzenetére
Már itt is vannak ilyen csomagok , a nagyok élnek is vele !
Én ithon a kertben csak kimondottan ha levéltetű van akkor fújok rovarölőt , az általában tavasszal egyszer , az a múlt héten megvolt, amúgy nem , nállam vannak Sünök azok is sok mindent össze szednek , egéssz télen etetem a madarakat ők is be segítenek .
Erre 5 fokot mutatnak megint reggelre ma is hideg szél fújt és reggel is hideg volt , a rovarok sem úgy járnak , a füvet is levágtam a hétvégén ijenkor teszek ki enni a Sünöknek , az előbb lestem meg , már meg is ették -
inf3rno
nagyúr
válasz
Stylewars_kp #9786 üzenetére
Kisállatkereskedés, 1 millióért vesztek siklót, aztán megoldva.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Stylewars_kp #9786 üzenetére
Ne is mond , az az év anyagilag megingatott bennünket is
Aki nem volt benne el se hiszi , hogy milyen trancsért tudták csinálni , napról napra fogyott , ritkult a búza !!
És aki nem mérgezett nem is aratott hektárakat ki ettek , mint a kombájn vágta volna le úgy eltüntették , de egy vincseszteren vannak a képeim , és elő fogom őket keresni ! -
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #9781 üzenetére
Nekünk kelett iskolát csinálni , a vegyszer kijuttatásról naplót kell vezetni , a vegyszereket amit megvesszük annak nyoma marad , a számlán , úgyhogy valamilyen formában szem előtt vagyunk tartva, és ez nem rossz dolog , de viszont aki még kisebbe csinálják azok nincsennek ellenőrizve össze vissza fújnak mindent na az a baj !
Én nem rosszindulatból mondom de akik piacra dolgoznak paradicsom, paprika , dinnye stb és kicsiben csinálja na azokra is oda kéne figyelni ,mert itt helyileg is voltak már ügyek rosszul lett a vevő, hasmenést kapott , kiütéssel tele lett stb azoknak ha baj van az áruval akkor is le fuja és megy a piacra na ez a nagy baj Tisztelet a kivételnek !! -
"Ami emlitésre került itt az utolsó napokban: dithane (mankoceb): gombaölő, súlyos mellékhatással lényegében minden potenciálisan érintett állatfaj korai fejlődésére"
Érdekelnének a részletek, mire, mennyire, meddig. Mert ugye nem mind1, hogy egy kb steril üvegházat pucol ki vele az ember, vagy lefúj egy erdőt... +mennyi idő alatt bomlik le, stb...
De persze, jogos, analfabéta júzer kezébe kést-villát nem adunk.
-
H-Zol
senior tag
Hát ez vége láthatatlan vita lenne
szerintem ezt nem tudja senki , hogy mi is folyik a színfalak mögött , de lehet jobb is
Szerintem kísérleti patkányok vagyunkolyan 5-6 évvel ezelőtt ha van itt Békés megyei az lehet , hogy tudja , mondogatták itt a parasztok, hogy sok az egér ez kora tavasszal volt , á mondom majd a természet meg oldja , addig mi egeret soha nem mérgeztünk , ki mentünk egy búza táblánkig és olyan Egér trancsérolás volt , hogy én meg olyat nem láttam , ilyen rövid farkú nagy Egér , el is nevezték itt pocegérnek a pocok és egér kereszteődése
Viccet félre téve rendeltünk ilyen párnás kék mérget és köztük szórni , már napszámosokat is fogadtunk de a végén olyan dög szag volt a búza táblákban , hogy egy vezette a traktort két ember meg marok számra szórta a mérget , már úgy rendeltünk , hogy JÓL Figyelj 4-500 kiló meg 1000 kiló is , egy 4 hektáros táblába volt a vetőmagnak való vetve arra rá szortunk több mind 100 kilót hektárjára és sikerült 2200 kilót hektáronként levágni , holott 7-8000 kiló simán lett volna !
A végünkbe egy gazda nem mérgezett semmit 17 hektáros parcellát aratásig mind megették ez nem vicc fotóim vannak rólla !
Akkor azt mondtuk ha ez így megy abba hagyjuk a mezőgazdaságot , de nem kelett ezek ahogy jöttek úgy eltűntek !
Ha ez nem kisérlet volt akkor mi
Élő fogom keresni a képeket !!
Jó hosszú lett -
User_2
tag
válasz
ncc1701 #9781 üzenetére
valszeg megrendelői szerződés kötelezi, hogy vezesse a "permetezési naplót" elektronikusan
egyébként nem fogadja el a termelési minőséget vagy szerződést bont egyből, ha kimarad egy bejegyzés, szóval fújni kell.
ezért adja a megrendelő a magot és permetszert , aka előírja termelési tervet (benne a felhasználandó alapanyogakat és alkamazandó művelési eljárásokat)
szóval Ő úgy "profi", hogy nem tehet mást -
ncc1701
veterán
-
ncc1701
veterán
Nyilván a profi meg nem fog hobbiból fujdogálni, mert hiába van "csak" 156Ha földed, ha azt végig kell fújni, az baromi sok meló, és nem mellesleg sok pénz is.
Nyilván mindent nem kellene egyszerre permetelned, mert nyilván nem csak 1 féle terményt vetsz egy idényben, az elég nagy baromság lenne sztem. -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #9778 üzenetére
Nálam is sűrűn vannak. A szarufavégekre rögzítettem egy kampót, azokra A-betűben 1-1 pár drótot, aminek az alsó része egy rövid karóval a földhöz rögzül. Mivel a szarufák 80 cm-re vannak, a palánták egymástól max 40-re. Működik.
Annyi, h amit írtál, alul le kell szedni a leveleit, és az extra hajtásokkal kíméletlenül leszámolni. -
Rive
veterán
Azt nem ezek tiltották be
A DDT csak az első olyan 'sikeres' vegyszer volt a növényvédelem témaköréből, ami végül/végre megkongatta a vészharangokat.
Ami emlitésre került itt az utolsó napokban: dithane (mankoceb): gombaölő, súlyos mellékhatással lényegében minden potenciálisan érintett állatfaj korai fejlődésére
Bi58 (dimetoát): rovarölő, nem válogat, és jellemzően a (kiskertes) felhasználói se válogattak, vigyáztak soha...
Az utolsó évek egyik nagy eredménye, hogy végre (kezdünk) odafigyelni a hasznos rovarvilágra, de akkor ezeknek a kivonása miért is kell mindenféle összeesküvéselméletekbe torkolljon
Ui.: tavaly vesztettünk el ~ egy komplett szezonnyi magányos méhet valami vegyszermániás szomszéd miatt: az idei évnek eleve töredék állománnyal mentünk neki, plusz a hideg amikor a legjobb gyüjtési idő volt => almavirágzásra megint alig zünnögött valami a lombkoronában
-
inf3rno
nagyúr
Én ha sűrűn vannak, akkor fel szoktam nyírni, mint a fenyővel szokták. Akkor a talajhoz közeli rész szellőzik, és nem tud így befülledni. Annyi, hogy ne eső előtt, mert akkor viszont a vágásoknál befertőződik az egész. Meg nem szabad engedni ilyenkor, hogy eldőljenek, fel kell karózni vagy kötni.
-
totron
addikt
válasz
inf3rno #9760 üzenetére
Fent ne hozzon gyökeret, a gyökér lefele törekedjen. A túllocsolás erre is vonatkozik. Ha lefele irányul/lent van a gyökér a szárazságot is sokkal jobban bírja, ha túllocsolod feljön és végtelen spirálba kerülsz: sokkal több vizet kíván töredék terméshozam mellett.
Nekem ami tanulság volt, hogy a föld egy laposabb részében túl közelinek bizonyultak a bokros parik, összeértek és eső után még meg is állt a víz, ami párolgását a dús bokrok be is zárták, meg is indult a vész. Túl jól sikerült az az év, a mag zacskóján lévő termékfotót is túlszárnyalta az eredmény. Ez egy McDonaldsos menüvel nem sikerült volna.(#9759) eldoble, itt a jó hír, hogy felismerhető: ha az egész tálca megy a levesbe tudod, hogy nem szabad fertőznöd vele a földet. Kérdés, hogy a földben mit hagy maga után egy fertőzött paradicsom (tipikusan sokmindent szokott, a szárakat sem véletlen szokás kiszedni). Aki magaságyásokban tolja és minden évben megveszi az új termőföldet zsákban, annál nem kérdés, de nem mindenkinél ez van.
-
-
inf3rno
nagyúr
Amikor a magot veszik, akkor kapnak hozzá vegyszer csomagot meg receptet, hogy melyiket mikor kell kifújni. Nem is nézik, hogy van e kártevő vagy nincs. Ez a Bayer - Monsanto fúzió eredménye. Nyugaton állítólag már nem kenődik fel semmi a szélvédőre többszáz kilométeren, annyira túltolták.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #9771 üzenetére
Mi a nagyok közt a béka se..e alatt vagyunk
Legalább is mi oda figyelünk, hogy mit mivel fujunk , és csak ha indokolt akkor de érdekesség ként van itt nállunk egy két külföldi nagy cég például Francia, Német , hogy miket fújnak szerintem arról jobb nem tudni vért út van a parcellájaikon igaz olyan terméseket mondanak az embereik amiről mi nem is álmodunk , de titok szerződést írtak alá , nem igen mondanak semmit !
Sűrűn el járok egy árpa parcellájuk mellett majd le fotózom a művelő nyomot nem tudom de legalább már vagy 20 szor fújtak ősz óta , mint ahogy írtam "Rive" kollégának ez már a pénzről szól -
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
t72killer #9768 üzenetére
Pont a minap beszéltük , hogy be tiltották , ezek minden jó szert be tiltanak, szerintem ez már politika
nekem még van valamennyi és én el is fogom fújni ha kell ! De ezt mindenki döntse el maga!
Ez egy ős régi olcsó szer volt, ami rengeteg mindenre jó , majd ők adnak helyette másikat jó drágán és az biztos egészséges lessz -
Most nézem a dithane-t betiltották, mert káros az egészségre (
?). Mi ajánlott helyette? Nem bomlik le, ha lepermetezek vele valamit?
-
-
H-Zol
senior tag
Repce elvirágzóban [kép] a kukorica ki kelt [kép] igaz maradt benne egy kis tavalyi repce kelés de majd a gyomirtó megoldja , a buzák betegedtek gombásodtak , de le lettek kezelve , ma este is esett 3 mm utánna egy kicsit meg hűlt és már jött is a köd ! Szerintem a repcék is gombásak, lisztharmatosak fognak lenni ebbe a párás időjárásban !
-
eldoble
aktív tag
válasz
inf3rno #9760 üzenetére
"Paradicsomnál be lehet temetni a szárat, és akkor gyökereket tud hozni azon a részen is."
Igen, sőt, amikor a paradicsom palántát kiülteted, jó mélyen is kell elültetni, a szárát is a földbe temetni, de a szóban forgó palánta gombás betegséget szedett össze, ebből már nem lesz termő paradicsom. -
-
válasz
hiperFizikus #9758 üzenetére
Semmi se igazol téged, a koktélparik, uborkák, paprikák teljesen jól nőttek, ez egy ilyen fajta.
Agyag
? Sztem maradj a fizikánál...
#9760: így van, csinálom is. Átültetéskor szoktam csak, de most akkor a kicsi palántákat, beleértve a betegecskét is szépen "nyakig" feltöltöttem ahogy a kolléga hívja "humusszal"
-
Dorian
félisten
Ágyások kialakítva, palánták elültetve. Fú, hulla vagyok.
Köztük a járóutakat még ki kell egyengetnem, a csepegtetőrendszert még össze kell szerelnem, ill. mivel idéntől 2x akkora a veteményesem, a felében még ki kell építenem valamikor, aztán jöhet rá folyamatosan a levágott fű mulcsnak. -
inf3rno
nagyúr
válasz
eldoble #9759 üzenetére
Paradicsomnál be lehet temetni a szárat, és akkor gyökereket tud hozni azon a részen is. A paradicsom a krumpli rokona, úgyhogy az ilyen feltöltést jól viseli. A többi növénynél passz. Nem szabad túlöntözni, fahéjjal lehet csökkenteni a gombák számát. Paprikánál még talán szórakoznék ezzel, de pont a paradicsom, ami gyorsan kihajt és megerősödik, nem látom sok értelmét. Esetleg párhuzamosan lehet indítani egy másikat, aztán megnézni a különbséget.
-
eldoble
aktív tag
válasz
ncc1701 #9755 üzenetére
Az a baj, hogy ez a probléma gyökere:
"Ezt a betegséget számos, a talajban élő, illetve a magokkal terjedő gombafaj okozza, általában a következő gombanemzetségek közül: Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Phoma, Alternaria, Sclerotinia.
Ezek a kórokozók gyorsan terjednek, így akár az egész tálca palánta megfertőződhet néhány nap alatt, és ha már megfertőződött egy növény, akkor kicsi az esélye, hogy újra egészségesen fejlődjön. A nagyobb palánták túlélhetik a fertőzést, ilyenkor a fertőzés helye beparásodik, azonban ezen a ponton a szár könnyen törik, egyenetlen szárának köszönhetően nem fejlődik jól, és a terméshozama is alacsonyabb lehet az átlagosnál." -
hiperFizikus
senior tag
válasz
t72killer #9757 üzenetére
képlet: [ 7% virágföld{humusz} + 25% agyag + 30% vegyes szemcsézetű homok + maradék normál föld ]
Az hogy a "kezdetektől satnyák voltak" az épen engem igazol: rossz a környezetük .
A dédanyánknak nem volt:
dithane, perlitet/vermikulitot,
, mégse haltak éhen, de te ebből már nem eszel !
-
, külön teszem a többiektől + megkenem egy kis dithane-al. Harmatgyenge növénykék voltak indulástól kezdve, sokkal véznábbak, mint az ugyanúgy nevelt koktélpari.
#9755:
, az van pakolok neki.
#9756: ezeket a marhaságokat honnan veszed? 5% virágföld, 95% homok? Vagy mi?
-
válasz
hiperFizikus #9752 üzenetére
, mert szerinted humusszal etetem? Natúr virágföldben van MINDEGYIK.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
ncc1701 #9750 üzenetére
Biztos a romlandósága miatt büdös, vagy mert a levegőn oxigén éri .
Hanem a diófa(levél) -méreg a krumpli-bogár ellen is jó lehet, és nem kell azt kénes külföldi vegyszert használnotok .
https://hu.wikipedia.org/wiki/Diófafélék
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kategória:Diófafélék
-
ncc1701
veterán
válasz
hiperFizikus #9748 üzenetére
Ja, erre a csalán főzet is jó. Csak q büdös, de hasznos bio cucc.
-
Sziasztok, mi történik a paripalánta szárával? Csak az egyik csinálja, de egy ritka fajta, amiből csak 3db magom volt:
Bagatel és töltsem fel földdel, hogy a "seb" felett is gyökereket eresszen?
-
hiperFizikus
senior tag
-
ncc1701
veterán
válasz
hiperFizikus #9746 üzenetére
Nem tudom, hogy jön ide a diófa, gyümölcsfáról volt szó, amire válaszoltál.
-
hiperFizikus
senior tag
-
ncc1701
veterán
válasz
hiperFizikus #9731 üzenetére
A növények lehet, de egy beállt, több éves fa tuti nem fog. A kérdező kollega meg nem az a fajta, aki az angol pázsitra hajt, ha jól emlékszem.
Sokan szenvednek mindenféle betegségektől, pedig ha egészséges növényt akarsz, akkor a legelső a megfelelő, tápanyagokban gazdag, jó szerkezetű talaj. Egy ilyen talajban a növény alapból erős, nem hajlamos a betegségeket elkapni. Ez olyan dolog, mint az az ember, aki párizsis zsemlén él/szemét kaján, annak minden baja lesz. -
hiperFizikus
senior tag
Én laikus vagyok a kertészetnél, én csak ősszel szoktam kertészkedni, amikor is a gyümölcsöket kell betakarítani ♥
Amikor fiatal voltam, arra gondoltam, hogy mi lenne ha az ingyenes diófa vizes kivonatát használnánk rovar és növényi kártevők "távol tartására" ?
Tulajdonképen én személyesen nem haragszok a rovarokra, mert apám is hobbi természet rajongóként gyűjtött rovarokat .
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
A körte ventúriás ellen lehet valamit tenni utólag?
Most néztem a két éves kis körtét fekete pöttyök vannak a levelein.
Valamint pár napja találkoztam egy ilyennel:hajtáshervasztó darázs.
A lerítak szerint e felső és több hajtás hervadt lett és szívás nyomok voltak rajtuk.
Tafrina nekem is jelen van arra is jó lenne valami.
Alfa Solo,Score megoldás lehet?
Köszi. -
H-Zol
senior tag
Ennél egy kicsit vastagabb cseresznyét ültettem át egy pár éve, óvatosan ástam, hogy minnél nagyobb gyökérzettel ki tudjam venni , a gödörrel sem spóroltam , jó nagyra ástam és ami fontos , hogy jól vissza metszettem , hogy ne a galyakra termeljen , hanem gyökérre és mai napig megvan , szépen terem!
Az árnyékrol hát nem tudom semmi se szereti de nekem vannak nagy diófa körül fájaim nem szeretik de megvannak , fel oldalra akartak menni úgyhogy lekötöztem a galyait, nem rá van az bízva -
lemmy71
őstag
Igen átültethető de nagyon alaposan körbe kell ásni. Persze csak akkor érdemes vele foglalkozni amikor már minden levelét ledobta és nyugalmi állapotban van a fa (nov - jan) időszak. Az átültetést követő évben, természetesen termés nem szokott lenni és a fát is megviseli, de később kirúgja magát
Kajszinak a Ceglédi Óriást ajánlom, aránylag ellenálló fajta, jó csemege de lekvár és pálinka alapanyagnak is kiváló -
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Van egy fiatal cseresznyefánk. kb 3 méter magas,a törzsátmérője 6-7 cm. Ősszel átültethető még kézzel úgy, hogy biztosan ne legyen baja? Illetve mennyire bírja ha döntően árnyékos helyre kerülne?
Keresek a kerben helyet egy kajszi csemetének és megfordult a fejembe, hogy arréb kellene rakni 3-4 métert a cseresznyét és akkor még elférnének az előkertben.
köszönöm!
FG
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
BullZeye #9735 üzenetére
A linkelt terméknél szerepel a tömege is, ami 19 kg. Ezek nem összepréselt földtéglák nejlonzsákban, hanem laza szerkezetű virágföld beleszórva, szóval simán lehet 40 kg helyett 19.
A térfogatot nem számoltam a megadott méret adatok alapján, de nem hinném, hogy egy bizonyos hibaszázalékon túl eltérnének ezek, mert akkor jönne a sokmilliós bírság és a kapcsolódó hitelvesztés.
Zugboltok nevenincs termékeinél persze bármi lehet, de a linkelt termék és az árusító miatt nem gondolnék alapesetben csalásra. -
BullZeye
veterán
Tavaly több raklap zsákos betont, padlopont és egyéb 20-25 kilós zsákot hordtam be.
Idén kezdtünk virágültetést és mikor láttam, hogy 50 literes a zsák összerezzentem, hogy az biza vagy 40 kiló, de gyanúsan könnyen betettem az autóba.
Itthon néztem a méreteit és sehogy sem jön ki nekem a matek többek között ennél a virágföldnél sem.
Termék magassága: 80 cm
Termék szélessége: 39 cm
Termék mélysége: 8 cmAkárhogy számolom ez minden jóindulattal 25 liternek jön ki (0,8*0,39*0,08*1000), miért árulják ezt 50 literesnek, mi a titok amit nem veszek számításba?
-
totron
addikt
Mennyiért tárcsáznak felétek?
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
justmemory #9691 üzenetére
Van rajta tető, de javítaná a mikroklímát. Terasz mellett vannak a szobák is. Azok is eléggé kapják nyáron a napsütést. Azt is árnyékolná. Felfuttatás sem rossz ötlet.
-
AssAssynn
addikt
válasz
hiperFizikus #9731 üzenetére
Besírok ezen a szmájlin. xD
Még sosem láttam, hogy valaki használta volna. -
Winne
nagyúr
Szerintetek pálma alá alsó rétegnek érdemes tenni kavicsot, hogy ne rohadjon be, ha túl sok vizet kap?
-
H-Zol
senior tag
válasz
forras2 #9723 üzenetére
Megaláltad vissza olvasva ami érdekel
én is az előbb fujtam tafrinára , és moniliára , csak úgy száltak a tafrinás levelek , de mostmár felmelegszik az idő és nem támad , de még egy permet biztos kell ! Nekem kevés fám van , holnap ha nem esik az eső le szedem a fertőzött leveleket !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
lemmy71 #9725 üzenetére
Köszi a jó tanácsot össze kevertem én is meg egy kis lombtrágyát is tettem , nekem nagyobb kiszerelés van így sokkal olcsóbb de ki mértem [kép] gyorsan le álltam a fű nyirással és az őszi barackokat meg volt még egy pár fám ami nem tetszett ( sárga barack , alma , körte) azokra is fujtam .
Tavaly cseréltem le az 1996 ban gyártott Oleomac permetezőmet , minden kelett volna bele henger dugó főtengely , és jobban jártam ha vettem egy újat [kép] ! -
lemmy71
őstag
Én ötös ampullás csomagokban veszem a Score -t és a Topas -t. 8 - 10 liter vízhez adok egy egy ampullányi adagot ha mindkettőre szükség van. Hála istennek ezek nem csapják ki magukat keverésnél, inkább a por állagú réz és kén tartalmúak hajlamosak más más anyagok keverésnél a kicsapódásra.
Szerbiában kapható a dithane úgy tudom. Szlovákiában pedig a BI 58 rovarölő, csak más néven forgalmazzák, az igazán jó anyag. Az actara csak magzatvíz ahhoz képestA puszpángmolyt egyszer megfújod vele és nincs utánna vele gond
-
forras2
őstag
Szevasztok!
Elmentem ma vegyszert venni permetezéshez, de az volt az érzésem az eladón, hogy azt sem tudja mire kértem vegyszert, és hogy fogalma sincs a vegyszerek hatásairól, olvassa a dobozon írtakat, és mondja mellé, "ez talán jó lehet rá szerintem"...
Így szeretnék 1 kis segítséget kérni, mit vegyek!?
Tafrina ellen mi a bevált vegyszer? Rovarölőből mit ajánlanátok? Lisztharmat ellen mi jó? Monília? Illetve hangya ellen hogyan tudok védekezni?Köszönöm, ha segítesz!
-
-
H-Zol
senior tag
Nekem is van2 darab, pont most 3 éves őszibarack fám, nem sok maradt rajta a hideg miatt de még abból is szedtem le , 2-3 szemet hagyok rajta , hogy meglássam az e aminek vettem
A nagy fákon is ritkitok, hogy szép nagyok legyenek , majd csinálok rólluk képeket .
Az egyik öreg ( 16 ) éves fámnak három év óta sárgul a levele , már mindent adtam neki amit olvastam , hogy csinál ijett tölle nitrogén , kálium, magnézium stb de megint úgy néz ki, hogy csak olyan lessz és mint írtam jó fodrosak is a levelek és színtelenek is ! -
fesii
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Az most nem annyira tiszta hogy tafrinra vegyek szert vagy ne. Ha minden mást veszek csak azt nem akkor a többinek nem lesz értelme? Ha veszek és le fújom akkor idén nem lesz levele?
Ha már megyek gazdaboltba… Van még egy szilva fám arra is akkor vennék valami lötyit ha kell. [kép]
[kép] -
Dorian
félisten
válasz
eldoble #9701 üzenetére
Topast és Chorust szoktam használni, mindkettő véd levélfodrosodás és monilia ellen is.
3 éve ősszel ültettem az őszit, köv évben jó szarul nézett ki, elkapta a fodrosodást, sok levele lehullott, de megúszta. (Lemmy segített mivel, hogyan kezeljem).
Tavaly már termett, ilyen finom mékyvörös húsú barackot még nem ettem. Hülye voltam amúgy, h rajta hagytam, mert kicsi volt még ennyi terméshez a fa, orrán-száján el is kezdte folyatni a nedvét. Kifaragtam az összes ilyen részt belőle, aztán alaposan sebkezelőztem. Kíváncsian várom idén mi lesz, merjem-e rajta hagyni az összes termést. -
H-Zol
senior tag
válasz
lemmy71 #9703 üzenetére
Én is a scoret használom , és a topást , rovarölő idáig az aktara volt de mióta kivonták , azóta mospilánt használok de csak tavasszal már a nyári rajzásokra nem szoktam fújni, kukacos is az alma , körte ! Mindég megfogadom, hogy figyelemmel kísérem a rajzásokat , de valahogy ki marad !
-
H-Zol
senior tag
válasz
eldoble #9704 üzenetére
Volt egy ilyen régi talán több mint 100 éves cukor körte fánk , de sajnos gyerekkoromban ki száradt !!
Találtam leirást rólla !
" A cukorkörte alakra nagyon hasonlít a tüskéskörtére, de nem annyira leves, ám édesebb körte. Április végén virágzik, és augusztus elején érik. Színe zöld. Húsa fehér, nagyon édes, kicsit szemcsés, nem szottyosodó. Magháza közepes, ritkán barnul. Alakra jellegzetes körteforma, általában nem szimmetrikus. Hossza 5 cm-es, átmérője 4 cm. Friss fogyasztásra és pálinkakészítésre alkalmas. Fája nagy növekedésű. "Ezt soha nem permetezték és szépen termett minden évben , most a Farkas Családi fa iskolánál találtam és remélem őszre be tudok egyet szerezni .
Erről öreg emberektől halottam , már felénk nincs is
Ismeretlen eredetű vadkörte magonc, nagyon régi, bőtermő körtefajta. Gyümölcse kisméretű 50 mm, sárgás-fehér, puha húsú. A nyári gyümölcs jobb minőségű, pálinkának is kiváló.
Érésideje: nyáron és ősszel is érik.
Porzói: Vadkörte, bármely másik körtefajta!
Ez is igénytelen , de őszre be akarok szerezni egy jó pár régi fajtát és utánna többet tudok majd mondani ! -
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #9706 üzenetére
Én nem kezeltem a beszterceit, de nálam sem volt rajta semmi. Éghajlat függő is lehet, esetleg évjárat függő, hogy mi mennyire kapja el. Az meg, hogy mi mennyire ellenálló még függ a kórokozótól is, fafajtától, stb. Lehet, hogy valami az adott mikroklímában és mikroba közösségben teljesen ellenálló, 25km-el odébb meg csak döglődik.
Nálam valami speckó gomba nyírja ki a barackot: schizophyllum, állítólag azon kevés gombák egyike, amik a fákra és az emberre is veszélyesek. Mindent lecsonkoltam és permeteztem, amin láttam, egy ideje eltűnt. Valszeg fűrésszel vittem át egy öreg almáról a fiatal barackokra. Leégettem a fűrész élét, és levágtam a barackokról a fertőzött ágakat. Még korhadó tuskókon láttam, azokat betemettem. Igaz azóta nem volt annyira nedves a tavasz és a nyár eleje, mint abban az évben, amikor megjelent. A jóslat, hogy 5 éven belül elpusztul a fa, amin megjelenik sem vált be, bár még nem telt le az 5 év. A csonkolás működött, bár szarul néznek ki azok a barackok.
-
lemmy71
őstag
válasz
eldoble #9707 üzenetére
Én úgy vagyok vele hogy ha az ember odafigyel és időben kezeli a gomba betegséget, akkor nagyon sok tetű és egyéb rovar kártevő ellen is védve van. Nálam a gutaütes és a tüzelhalás veri be a szeget a koporsóba. Bár néha a tüzelhalás is orvosolható, ha időben kezeljük az alanyt.
-
eldoble
aktív tag
válasz
lemmy71 #9706 üzenetére
Az a baj ezzel a sarka vírussal, hogy lehet, hogy 10 évesen kapja meg a fa, de akkor vége, nem lehet kigyógyítani, a levéltetvek terjesztik főleg, szóval, ha szakszerűen karban van tartva a fa akkor persze megúszhatja, de szakik szerint ez a Besztercei vesztét jelenti évek múltán.
Egyébként nekem a legfinomabb szilva a Besztercei, de amit írtam Toptaste is finom, talán az idén lesz már abból nagyobb mennyiségem. -
lemmy71
őstag
válasz
eldoble #9704 üzenetére
5 éve ültettem két spanyol alanyú Besztercei szilvát, semmi betegséget nem tapasztaltam a fákon. Igaz én kezelem is őket, nem úgy mint egy bio kertész
Tavaly nagyon sokat termet de nem volt az a méz édes gyümölcs. Eléggé magasra is nőttek, most tavasszal alaposan viszzavágtam és kívágtam a középső sudár ágat teljesen. A mennyiség helyett a minőségre mentem, kíváncsi leszek az idei termésre. -
eldoble
aktív tag
válasz
lemmy71 #9703 üzenetére
"Olyan leveles őszit ha championnal lefújsz akkor le is perzseled"
Igen, az valós veszély, de előnye, hogy szinte mindennel keverhető, én még áprilisban szoktam ritkán használni a házi kerti dózis szerint, és még soha nem volt semminek baja, de az igaz nem leveles állapotra való.
A Score -vel az a gond, nem jó monilia ellen, és itt most monilia a fő gond, arra a Texio, Chorus, Topas, Signum jók. -
eldoble
aktív tag
Én úgy tudom, hogy az ősi fajták, úgy általában pont nem rezisztensek, pl. Besztercei szilva, sarka vírusra nagyon fogékony, sajnos már ez miatt nem is érdemes ilyet ültetni, pedig extra finom a gyümölcse, az évek során ez miatt ki is fog pusztulni.
Szagértők most kiskertekbe ezt szokták ajánlani Toptaste szilva , na most csak a szilva jutott eszembe, de az igazán rezisztenseket és toleránsok új nemesítések.
"A nemesítők régóta törekednek ellenálló gyümölcsfajták előállítására, és általában a kérdéses növényfaj legsúlyosabb betegségét kiváltó kórokozók elleni természetes védettséget igyekeznek az új fajtákba bevinni. A betegségekkel szembeni ellenálló képességnek két fokozata van a rezisztencia, ebben az esetben a kórokozó nem fertőzi meg a növényt. A gyengébb fokozat a tolerancia, amikor a fertőződés megtörténik, de a növényt nem gyengíti le, teljes értékű termést képest nevelni"
[link] -
lemmy71
őstag
válasz
eldoble #9692 üzenetére
Olyan leveles őszit ha championnal lefújsz akkor le is perzseled
Az elszáradt leveleket leszedni esetleg a nagyon beteg vesszőket visszavágni. Persze a földről is mindent összeszedni nehogy visszafertőzzön. Én Score 250 EC vel kezelném, minimum kétszer tíznapos periódussal. -
H-Zol
senior tag
Az nem ősi fajta egyik sem , de a rezisztensebbek közé tartoznak !
Nállam sok a fa a kertben , az egész kert be van fásítva rendesen , azért próbálok rezisztensebb fajtákat ültetni , hogy minnél kevesebb legyen a permetezés !
Az idén akartam még fákat ültetni , de nem jött össze , de őszre mindenképp össze hozom [kép] [kép] csak ilyen régi fajtákat akarok ültetni , mind például ezek !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest