- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
Szakbarbár #8797 üzenetére
"A kút plusz szivattyú árából 10 évnyi vezetékes vizet tudnánk fizetni"
Na igen. Én is agyaltam kúton, de éppen ezért vetettem el
+ dombtetőn lakom Duna szint felett 80m-rel, így 20 m duplája tuti kellene
+ ha kevesebb eső esik, akkor előbb-utóbb a rétegvizekben is kevesebb lesz, mélyebben, aztán nézegethetem a kutam
+ a vízkorlátozások fő oka, a vízközművek rossz állapota, ami miatt a kinyert víz 30 % simán elfolyik csőtöréseken, nálunk a környéken pedig elvileg most jóváhagytak egy 16 milliárdos beruházást ennek kipofozására, így remélhetőleg ez rendeződik. -
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Stylewars_kp #8789 üzenetére
Mi is most fúrattunk kutat. Hivatalosan, jegyzőnek bejelentve. 3 kútfúrót hívtunk fel. Minimum 20 métert ki kellett fizetni mindenkinél, 20-25.000 /m áron. Nálunk végül 15 m lett a mélység, mélyebbre nem tudtak menni. 5 méteren van már víz egyelőre. A hozamot még nem tudtuk tesztelni, a szivattyút még nem rendeltük meg. A kút plusz szivattyú árából 10 évnyi vezetékes vizet tudnánk fizetni, de itt hozzá kell tenni, hogy jellemzően Júniustól Szeptemberig vízkorlátozás van és öntözési tilalom van érvényben.
-
ncc1701
veterán
válasz
Stylewars_kp #8790 üzenetére
És ha nem engedem be az ellenőrt?
-
-
User_2
tag
az úgynevezett vidéken egész komolyan nagy városrészek éltek vezetékes víz nélkül egész a 2000-es évekig.
minden egyes kertesháznak saját kútja és hidrofórja van, jellemzően háromlépcsős szivattyúval sokszor 3fázisú motorral, hogy a nyomást fel tudja építeni levegős kút esetén is, jellemzően 150 -400 literes vastagfalú fém nyomástartállyal, hogy egy kb 1 bar nyomás a hái vezetékeiben kevés szivattyú kapcsolgatással is meglegyen. akkor még nem volt gumitartályos levegős nyomástartály.
mert hát a vezetékes víz előtt is kellett valamit inni, valamiből főzni, valamiben mosakodni és ugyanezzel a kúttal öntözték a kertesházak kertjét is.
és ez nem a putri környéken van így. semmi okosba fúrt kút nincs itt a környéken sehol.
25 ezres város, a város 80%-a ilyen kertes házban él.
mindegyik fúrt kút és mindegyik kút kb legalább 40-éves de inkább több.mindegyik kútat legálisan fúrták a kor követelményeinek megfelelően.
egyikről sincs semmilyen terv, semmilyen papiros, mert így is legális volt és mert mindegyiket szakstzerúen fúrták, mert nem voltak önmgauk ellenségei.
mindegyik az első vizzáró réteg alatt indul, de sokszor a második alatt,
mert nem okosba csinálták, próbáltak tiszta nem szennyezett vízet inni.
ezért ezek jellemzően 6-8 csőves tehát kb 36 -48 méteres kútakcsak gondolj bele, ha ezeket a kútakat most mind "illegálissá teszik", mind büntethető, és mondjuk be is vakíttatják.
ezek a városrészek továbbra is öntözni szeretnék nem a gyepjüket, mert az itt nemigen van, hanem a kerti veteményest.
és ez mind rászabadul a vezetékes hálózatra: bírni fogja?
a város felének emellett kiskertje is van, mindegyiken fúrt kút, mindegyik kiskertben 1995 előtt fúrt kút, tehát legálisan nem okosba fúrt kútak, ezeket is mind be kell vakíttatni?
összeírni nemnagyon kell őket, mert mindegyik kiskertben van kút.
ki az aki bevállalja, hogy itt mindenkit x százezer fotintos költségre köteleznek ?
úgy hogy a kútbevizsgálási árakat még jól fel is hajtják előtte? -
simico
aktív tag
válasz
noorbertt #8777 üzenetére
Nem bejelenteni kell, hanem most külön büntetés nélkül utólag lehet működési engedélyt kérni a korábban illegálisan, engedély nélkül létesített kutakra. Ehhez természetesen meg kell felelnie a kútnak a hatályos előírásoknak, mind a használt anyagokat, mind a kivitelezést illetően - és ezen el is bukik a házi fúrt kutak nagy része, hiszen anno mindenki okosba, olcsón csináltatott kutat (többnyire magát kútfúrónak nevező kóklerrel). Például ha sárga PVC csövet látsz a kútaknában, az máris bukó. Nyílván az ilyen okosba fúrt kutakhoz semmilyen terv vagy dokumentáció nincs, szóval kereshetsz egy engedélyes céget aki kb. 80-150e Forintért felméri a kutat és elkészíti a dokumentációt. Ha nem megfelelő anyagokat használtak, vagy nem szakszerűen, az előírásoknak megfelelően lett elkészítve a kút, akkor nyílván senki nem fogja az engedélyét kockáztatva hamis dokumentációt adni, azaz buktad a 80-150e Forintot és nyílván marad illegálba a kút. Nem véletlen, hogy folyamatosan tologatják a határidőt és szinte senki sem "jelenti be" a kútját, hiszen a sok okosba furatott, szakszerűtlen kút nem kapna működési engedélyt és még kötelezne is a hatóság a kút szakszerű megszüntetésére (ami százezrekbe kerül).
Egy legális kút fúrása úgy kezdődik, hogy megkeresel egy tervezőt aki a helyi viszonyok alapján megtervezi a kutat, beadja a kérelmet a tervvel a hatósághoz. Ha megvan a létesítési engedély, akkor keresel egy engedélyes kútfúrót aki az engedélyezett terv alapján elkészíti a kutat, engedélyezett anyagok felhasználásával (nem szennyvíz PVC csővel, stb). Ha ez megvan, akkor kiállítja a dokumentációt az elkészült kútról és ezzel lehet működési engedélyt kérni a hatóságtól. A valóságban meg ugye tízből kilenc ember megkeresi a legolcsóbb "kútfúrót" és az mindenféle terv meg engedély nélkül, többnyire nem megfelelő anyagokkal odagányol valami kútszerűséget.
-
Dorian
félisten
Nálam furcsa módon a késői cseresznyefa virágzik, a többiek még nem vagy alig bontottak virágot. De pl. a babarózsát már most láthatóan nagyon meggyepálta az tegnapelőtti egész éjjeles -4. Pár hete vetett borsó sem tudom mit szól hozzá.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #8780 üzenetére
Nállunk sajnos -5-6 fok volt , egy pár nap múlva meglátszik , hogy mennyire fagyott el az őszi és a sárga barack , a szilvát nem tudom az is jó ki van virágozva !!
A földeken a repcék és meghallották de azok ki heverik, egy kicsit megvörösödik meg lehet hajlottab marad de nagy gond nem lessz vele.
Nemsoká ki megyek rá nézni !! -
ncc1701
veterán
Inkubátor fogyasztás. Tegnap ugye -1 körül volt éjjel, akkor bekért 1kW-ot a 10 fokra fűtés, ma hajnalban volt 5 fok, már csak 0.4kW volt a fogyasztás. Sejtettem, h nem lesz egy világvége összeg.
Hagyom is, jövő hétre megint bemondanak 2-3 fokokat.
-
noorbertt
őstag
válasz
kaposznyak #8769 üzenetére
Vagy nagy legyen a csepegteto zona, vagy legyen benne nagyobb fogyaszto pl gomba.
SzerintemKutakat mindenki bevallotta mar? Hogyan tudnak ellenorizni? ha pl nem lathato a kut..
-
kaposznyak
aktív tag
Sziasztok.
Csepegtető rendszert telepítek. Eddig slaggal vagy négyszögesőztetővel locsoltam, 1300w Elpumps szivattyút használtam (Q max 90l/perc), de van egy kisebb Pedrollo JSWM 1CX is (Qmax 60l/perc)
.A fúrt kút kb 50l/percet tud.Nyomáscsökkentőt fogok használni (1,1 bar).Jól tudom, hogy a csepegtető kör használatakor a szivattyú kímélésére kellene egy bypass kör pl. négyszögesőztetővel? Jobbat tennék a szivattyúnak, ha a kisebbiket használnám? Nála is kellene bypass kör?
Előre is kösz a válaszokat! -
noorbertt
őstag
válasz
Csabroncka #8754 üzenetére
Én is ezt néztem ki csak kicsit sokallom 7ezerért.
Biokiskertben fele a webshop alapján bar ott meg nincs -
-
-
vendingo
veterán
A hétvégén low budget kerti tó project lesz. Leginkább itatóként fog szolgálni az állatoknak. Lesz bele pár mocsári növény, törpe tavirózsa. Ha beválik, akkor bővítem több elemmel. A gyári tavak horror áron vannak, ez meg csak pár ezres volt.
Halat nem tervezek bele, majd hoznak bele ikrát a madarak. -
góliátpariból tudtok jófélét ajánlani, ami rendelhető, vagy Bpesten több helyen megvehető?
-
Dorian
félisten
Amit én szoktam venni, az elvileg kovászolni való, de mi nem szeretjük a kovászos uborkát, nyersen szoktuk enni. Finom és sosem volt még keserű. Brutális hozama van, termésidőszak alatt alig tudom szétosztogatni szomszédoknak, kollégáknak. Így igazából arra kell figyelni, hogy még értelmes méretben leszedje az ember (úgyis terem annyi, mint a dög), mert ha belül már nagy a magház, az nem olyan finom.
-
footy
addikt
Uborkabol milyen fajtat erdemes venni? Olyan kellene ami nem keseredik meg...
-
User_2
tag
én tényleg nem értek hozzá, de nagyon furának gondolom, hogy valaki bárki ír vagy teszi közzé más növényleírását amiben azt írja: 1965-ben állította elő.
mintha egy tégla lenne vagy darab csavar amit kifaragott kőből.
szőlő nemesítés az első cselekménytől fogva jószerencsével van vagy 15 év, mire bármi nemű fajta jellemző kb véglegesíthető.
egészen biztosan nem egy évben "állították elő"több tiszteletet érdemelnének a nemesítők, mert iszonyat rengeteg munka, reménykedés és csodavárás és türelem van a nemesítésben.
nem egy évben vagy pillanatban "állítodik elő" egy új fajta -
Dorian
félisten
Kertben minden évben kinőtt egy szőlő a paradicsomaim mellett. Eddig mindig levágtam, tavaly megtartottam egy karóhoz kötve. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Csabroncka #8754 üzenetére
Úgy néz ki , hogy ezt be néztem rendesen
Néro uborkát kerestemtaláltam mindent csak azt nem , szöllőm Néro az van , meg Zala gyöngye, Szőllős kertek királynője , Itália , meg régi Otelló !!
-
Csabroncka
addikt
Van egy másik igénytelen fajta, simán ledugod és gyökerezik, oltani sem kell (Delaware).
Szőlőoltványt keress, általában megrendelésre, darabszámra csinálnak neked: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/nero_r_csemegeszolo -
lemmy71
őstag
Virágzás végefelé chorus 50wg -vél szoktam megfújni. Amikor megjelennek a gyümölcs kezdemények akkor pedig felszívódó mospilannal és hozzá keverék valami széles spektrumú gombaölőszert. Ezt érés előtt 35 - 40 nappal érdemes megismételni. Ugyan ez a szilvával is. Más szert nem igazán használok, kivéve az almának Thiovit Jet -t adok pluszba virágzáskor. Score -t és más anyagokat csak konkrét betegségnél használok (varrasodás, levéllyukacsosodás, monilia stb.) Amúgy ez már mind le volt írva, csak vissza kéne olvasni
-
lemmy71
őstag
Ceglédi óriásaim vannak, általában március 20 ká környékén borulnak virágba de most csúszott egy két napot. Ha nem lesz nagy fagy akkor jó lesz a termés.
Pálinkának lekvárnak ez a legjobb, a Gönczi a nyomába sem ér. Talán a Szegedi mamut ami nálam az etalon, de az itt olyan 10 - 12 évet él. Cirka 20 évig nem is volt a csemetéseknél, de egy két éve újra kapható. Olyan méretű volt a termése mint a champion őszi és persze méz édes. Ősszel ültettek kettőt, remélem hogy nem járok vele úgy mint a Besztercei szilvával, ami spanyol alanyba van oltva és max tüzifának jó. -
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy barackfám, mivel lenne érdemes permetelni?
Jó lenne tudni egy ilyen folyamatot, ami a permetezést illeti mit, mikor, hányszor a termésig.
(a hsz-ben korábban írt hsz-emre hivatkozva vannak képek a barackfáról) nem tudom pontosan milyen lehet sajnos, talán kajszi.
Score 250EC + Microken a barackra.
Spilan + Signum szilvafára?
Reméljük a mostani fagy nem végez a terméssel. egyébként most 1 hete kezdett el virágozni.
Előre is köszönöm a segítséget. -
ncc1701
veterán
Maglódon éjjel nem volt fagy, pont 0 fok volt. Fóliában is. Aztán hazajöttem 10 óra fele, akkor volt 7 fok a fóliában, úgyhogy a palántakeltető inkubátort nem nyitottam ki, mert tiszta felhő volt. Anya hazaért 4 fele, küldte a képeket, fóliában volt 25 fok, inkubátorban 35. Úgyhogy holnap reggel bármi lesz, az inkubátort picire ki kell nyitnom, nem bírják a palánták a 35 fokot.
-
lemmy71
őstag
Gyönyörűen kivirágzott a kajszim, erre jött 10 perc mini hógolyózápor, most még száz ágra süt a nap
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #8735 üzenetére
Kiváncsi vagyok, de szerintem olyan kis területen nem hiszem, hogy mellbevágó fogyasztás lett !!
Én tavaly az olajos fűtőtestet tettem ki a foliába , de akkor más volt nem számított ennyiremost még csak pár hagyma , zöldhagymának van a fóliába , de azt az asszony rendezi !!
-
ncc1701
veterán
válasz
t72killer #8734 üzenetére
A fene tudja, majd ráteszem a fogyasztás mérőt. Amúgy nem igazán tudok vele mit tenni, van kint vagy 20 tő paradicsom, darabja idén lesz vagy 500ft. És nem csak paradicsom van, teli van az egész keltető. Ha elfagynak, vehetem meg, és feleslegesen dolgoztunk. Meg eleve 1 raklapnyi alapterületet fűt, kb 30cm magas a légtér, alulról 10cm eps van. De nyilván fogyasztott valamennyit, ki-be kapcsolgat a sztori. Most még reggel visszaveszem éjjelre 10 fokra, felesleges a 15, míg sötét van.
-
-
ncc1701
veterán
Megnéztem, fix 15 fokon áll a termosztát kijelzője. A fogyasztásmérőt elfelejtettem elé tenni, majd reggel.
-
ncc1701
veterán
Na, duplafalú fóliában van az "inkubátor", amiben vannak a palánták. Beizzítottam a fűtést, 15 fokra állítottam a termosztátot, 200w-al fűt a 4db talpmelegítő lap. Kiváncsi leszek, mi lesz reggel, de még kimegyek lefekvés elött, mert kiváncsi vagyok. Ha fagyni fog a fóliában, akkor holnap gyertyázni is fogok (kisvakond gyertya+étolaj kombójával). És ha jól látom, egy darabig maradhat a fűtés.
-
User_2
tag
válasz
vendingo #8729 üzenetére
úgy értem, hogy szünteteg meg, amikor mást akarsz ültetni a helyére?
én úgy értem a búza vetését a nem használt helyekre, hogy pl a bokorbab kijön a helyéről ősszel, egyből megy után a búza, hogy megmaradjon az élet a földben.
aztán tavasszal még a búza érése előtt fűnyíróval beszecskázom az egészet, és megy a búza helyére a krumpli -
User_2
tag
válasz
vendingo #8724 üzenetére
az is biztos jó, sok virágja van méhek szeretik, de szerintem invazívvá tud válni
hogy terminálod?
szoktam még sima bükkönyt tenni a földekre, mert szép a virágja,
nem szagos bükkönyt, sima takarmánymagot vetek.
keveset ülteek mert még nem látom, hogyan viselkedik.
még csak két éve fedeztem fel.a szagos bükköny teljesen más, elképesztő a vízigénye, nem száraz helyre való, tavaly összesen két virágot hozott, azt is csak decemberben.
idén karácsonykor ültettem a szagos bükkönyt wc papír gurigába, negyven centi magasak már, kíváncsi vagyok mikor hoznak virágot.
-
v-man
őstag
Múlt héten vettünk a piacon folyton termő eper (szamóca) palántákat, ami már virágzik... Hétközi fagy vinni fogja vagy kibírhatja?
-
User_2
tag
lehet, hogy paraszt vagyok, de mindenkinek azt mondom:
olyat ültess, ami terem, ha már locsolni kell.
semmi értelme keleti nyugati egzótákat gondozni, ami se zöldtrágyát, se termést nem ad.
mert nem vagy te se múzeum, se nemzeti park.angol gyepet akartem én is, évekig locsoltam, trágyáztam, gyommentesítettem, míg meg nem untam, hogy akármit csinálok akkor is kiég, akár mit csinálok a hangya akkor is benne lesz és még csak bele se lehet feküdni.
az utcára is napraforgó erdőt ültetek, és leszarom a károgó anyóst, meg a szomszédokat, meg mustárt mert elképesztően szép, és
a méhek imádják, a méheket szeretik az énekesmadarak, az énekes madarak meg összeszedik a molyt a szilváról, meg a legyet a cseresznyéről.ha teheted vess búzát a meg nem művelt területre, akkor is ha csak 30*30cm-es terület, mert iszonyat gyorsan kiugrik a földből, árnyékot ad a földnek, tehát nem tud megteremni alatta a gyom, gyökerével táplálja a gombákat és a gilisztákat a földben és nem lesz halott a parlagon maradt föld és ami plusz még: elég könnyi terminálni, nem évelő, nem lesz invazív. simán átéli a telet és zölden hirdeti magát egész telén. a termése meg nem annyira érdekel, ha lesz lesz, ha nem nem.
egy varázslat a búzanövény, annyira gyorsan és annyi zöldet termel, mint szinte semmi más. simán megvan az 5t/hektár termésátlag locsolás és műtrágya nélkül is. ha megfelelő időben adsz neki vizet szép nagy kövér magokat nevel és meglehet a 7-8 t/hektár is. persze csak arányaiban, a 30*30cm nem fog tonnányi magot termelni. ez inkább csak ahhoz hogy el tudd képzelni mennyire intezív termésre képes a búza házi körülmények között is
a búzát otthon úgy kell vetni mint pl a retket, mert a galambok kiszedik a földből.. -
Dorian
félisten
Nálam is hasonlóan hiányos az udvar-felület az egész idei szárazság meg a kutya-labdáztatás után, csak a maradék részen nem gaz van, hanem fű. Nem kell aggódni, pár hét meg egy kis eső és kinő sűrűn mindenhol.
Most még így néz ki. Ott a két feltárt aknafedlap helye is, amit írtam, h kiderült van egy bunker az udvar alatt. Hogy hozzáférhető is maradjon, de ne két földtúrást nézzek és a gyerekeknek se jusson eszébe beleesni, tegnap délután ötletszerűen letérköveztem -
Rive
veterán
válasz
Vismajor01 #8700 üzenetére
Jelenleg ez az állapot, ahol a legfontosabb a fűvetés:
Mennyi eső után néz így ki
'Rendes' gyephez ott lehet, hogy még csatornázni, de legalább talajt építeni is kellene, ha ennyire tócsás ...
-
lemmy71
őstag
válasz
"Nem akarok gyomírtózni mert szeretem a földet"
A kettőnek mi köze egymáshozezt csak az agymosott zöldek hirdetik.
Amúgy azt írtad hogy csak itt ott van némi gazfolt. A képet nézve az egész udvar egy gaztenger. Angol kerted sosem lesz, max ha építész egy üvegkalitkát uv védelemmel és esöztető rendszerrelHa normális gyepet akarsz akkor csináld ahogy már írtam, vagy takard le az egész udvart műfűvel és jóccakát.
De ha van rá keret akkor ajánlom a szarvasi gyepszőnyeget, ha az angol stadionoknak megfelel akkor neked is jó lehet. -
ncc1701
veterán
válasz
Csabroncka #8714 üzenetére
Azaz! És lehetőleg értelmes gyümölcs fákat. Tuja kb semmire sem jó, és még azt is lehet locsolni, mert kiég nyáron.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Vismajor01 #8712 üzenetére
ültess árnyékot adó fát(kat), minél hamarabb...
-
Dorian
félisten
Én karókat vertem le a ház oldalába a szarufavégek alá, aztán összekötöttem őket dróttal. Így szoktak 3 m magas koktélparadicsom-fáim lenni. Uborka ugyanez.
Málnát eddig a szomszéd kerítésére hajtottam, kötöztem, de most csináltam új kerítést, a málnának meg oszlopok közt kifeszített támokat, így már a kerítés és a málna közé is lehet menni, kényelmesebb, szellősebb . Málnát is 2 m-re felviszem. -
Vismajor01
addikt
-
User_2
tag
válasz
itt minden ki fog égni júliusban,
- az esőcsatornákból a vizet az épület minden oldaláról próbáld meg a területre vezetni,
a szomszéddal is megbeszélheted, h szívesen átveszed az esőcsatornából a vízet ha nem tudja hova vezetni
- próbálj meg egy mélyedést kialakítani a területen, ami záportározóként funkcionálhat,
elsőre totál hülységnek hangzik, de elég nagy esőmennyiség tudja keresni a helyét pár perc alatt is. könnyen megtelik egy 15 cm-es 20m2 -es mélyedés
- körbe azon a betonkerítés förmedvényen megterem vagy 50-100 kg zöld és szárazbab vegyesen. nyáron csak zöldet ad a virágot eldobja a hőségben, de szeptembertől már megtartja és november végén "szüretelheted". elsőre megint azt mondod majd leszarom nem érdekel a bab, menzán is az volt, ezt fogod gondolni egész addig amíg meg nem telik az első vödör 8kg babbal. a karósbabot engedd egész a kerítés tetejére ott a tetején majd megül nagy bokorként. nem kell nagy gyámot építeni neki, elég egy-egy drótkampóra kötött fonál amin fölkúszhat.
- később, ha kinevelted az első szőlőtőkéidet, mehet a falra a szőlő a bab helyett. azon a falon körbe megterem több mint 100 kg csemegeszőlő, ha jól választod a fajtákat, július végétől novemberig eheted a friss vegyszermentes szőlőt vacsora helyett. és ennek se kell komoly tartóakármi, ez is fölkúszik egy darab dróton és jól elvan.
- de ehhez már most mehetsz körbe az ismerősőknél szőlővesszőt gyüjteni, idén győkerezteted, következő ősszel már terem, 1 fürtöt. amíg nem lesz nagyobb a szőlő, mehet ismét a bab a kerítésre.
- a terület egy részére ültess káposztát ezt csak a színéért, és őszi karalábot, meg fogsz lepődni mekkora zöld leveleket nevelnek majd. szebb zöld színt ad mint bármi gyep, a karalábot lábon hagyhatod egész télen is akár, nem igényel komoly tartósítást, aztán mehet a levesbe. meg fogsz lepődni mennyi rengeteg karaláb megterem akár 20m2-en.
- amíg más hasznos nem nő vethetsz mustárt, repcét és facéliát, gyönyörű sárga és kék színt adnak a nyár elejéig, aztán maguktól elszáradnak, kb június végére. ekkor a magját összegyüjtheted és következő évben vagy ősszel ezeket lehet újra vetni és újra szép színt adnak a területnek. a leggyorsabb valami ami kiugrik a földből az a mustár, alig 3 nap alatt, akár, napsütötte helyen megnő több mint egy méter magasra és elképesztő sárga tud lenni. -
shteer
titán
jogszabály szerint nem lehet - nem csak használaton kívüli kútba, aktívba sem - elszennyezheti a talaj mélyrétegét
Az OTÉK főbb szabályai csapadékvíz elvezetésre Csapadékvíz, talajvíz és kiemelt bányavíz – a vonatkozó hatósági előírások megtartásával – nyílt árokban is vezethető, míg például a szennyvíz csak zárt rendszerben (csőben) vezethető el. A használaton kívül helyezett kútba hulladékot betölteni, szenny- és csapadékvizet bevezetni tilos.
-
Rive
veterán
Minden elvárással ellentétben az esővíz nem tiszta, pláne, ha mondjuk előtte végigmosta a tetőt és leöblítette a csatornát (moha, por, madárszar, hullott levél) => kútba vezetve szennyezi a talajvizet (ami elvileg a felső rétegek szűrőképességének köszönhetően sokkal tisztább) és hosszú távon iszapolja a kutat.
Másrészt, ugye egy kút a lényegénél fogva: nem vízzáró, tehát vesztegeted az esővizet
-
Rive
veterán
... bele akarom vezetni az esővizet a tetőről...
Nomost, ha jól emlékszem akkor ez pont kifejezetten tilos
Ui.: a betongyűtűs kutak tisztítására viszonylag egyszerű szakit találni (környékbelit érdemes), tekintve, hogy ez nem annyira veszélyes üzem... a bejelentés dolgában is a környékbeli kútfúrókat kell körbekérdezni.
-
Mcleod
tag
Basszus, igazad van, nem 0,8, hanem 0,4, akkor az bizony csak 200 liter...
Mondjuk évek óta nem volt használva, és bele akarom vezetni az esővizet a tetőről. Viszont most, hogy ezt mondod, kb azt jelenti, hogy ha nem lesz több víz, akkor cseszhetem.
Nagyon köszönöm, hogy észrevetted a hibámat, szerintem veszek egy olcsót és megnézem, hogy lesz-e jobb... Ez az Agrimotor lesz úgy vélem! -
Dorian
félisten
válasz
Így van, ennyit kell tenned.
-
ncc1701
veterán
válasz
Ezt ugattam. Vegyél még komposztot, szórd le a fűmagot, és szórd rá, nem kell vastagon, elég pár mm, különben naponta 5x kellene locsolnod, mert kiszáradhat.
-
Mcleod
tag
Tavaly év végén költöztünk, addig a kúttal nem igazán foglalkoztam, most is annyit, hogy leengedtem egy lécet, hogy meglegyen az alja... Egyébként betongyűrűs és 80cm kb. a belső átmérője, tehát ha jól számoltam, akkor szűk 2 m3 víz lehet benne egyszerre, ami egy 2-3 naponta történő locsoláshoz simán elég lehetne.
Szakit nem tudok egyelőre, bevallom, hogy eddig nem gondoltam rá, hogy magával a kúttal is kellene valamit csinálni. Sajnos elég szűkös a keret, megpróbálom így, aztán ha nem jó, majd gyűjtök... Most ezt találtam, de semmit nem tudni a karakterisztikájáról: [link]
Van olyan szaki vajon aki a kút fennmaradásához szükséges doksit és a tisztítási munkát is el tudná végezni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest