- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igen valóban
.
A kertben folyamatosan erős szél vagy szél van. A kert mező mellett van és csak néhány dió-, akácfa illetve orgonasor védi. Van meggy-, cseresznye-, alma- és körtefa a kertben. Valami oylan ehető növényt (lehetőleg nem fa, mert tele vagyunk) keresek, ami nagyon jól viseli a szeles időt és a kevés csapadékot. Van-esetleg tapasztalata valakinek ilyen helyzettel kapcsolatban?
-
Toobee
veterán
Sziasztok,
Az építős topikot hamarabb találtam meg, mint ezt. Itt lehet, hogy relevánsabb a fűkasza kérdésem. Nem szeretnék duplikálni, de ide kattintva láthatjátok a kérdésemet. -
footy
addikt
En ilyen gardenara gondoltam, ennel ugy latom meg lehetne oldani hogy napi 2-3 eleg legyen nyomas ala helyezni. Bar a 6m2-es foliasatorhoz overkillnek tunik egy 40m2-es szett
-
lemmy71
őstag
Szerintem is nyomás kell neki. A csepegtető szalag olyan 0.3 -1.5 bar között dolgozik, ha az esővíz tárolót felemeli 2 méter magasra, akkor már működik a rendszer.
Amúgy fóliákba én párásított tennék, akár ez az olcsó szett is eléglenne abba a fóliába, persze egy szivattyúval. -
footy
addikt
válasz
Csabroncka #5992 üzenetére
Azt is nyomas alatt kell tartani nem?
-
footy
addikt
Sziasztok!
tud valaki ajanlani ontozorendszert foliasatorba(2x3m)?
Paradicsom, paprika, hagyma, uborka, stb. kellene ontozni.
Esoviztartalybol ontozunk, tehat jo lenne olyan megoldas aminel nem kell allandoan nyomas allatt tartani a rendszert. (feltem a pumpat es nem akarom hallgatni ahogy 5percenkent beindul)koszi
-
Nagya21
addikt
válasz
kicsi kecske #5959 üzenetére
Hali!
Akkus kinai 16L ajánlani tudom.
[link]
És ennek a klónjait.
Sima o gyürük a tömitései, 1db 8Ah akku hajtja, akár 8 óra permetezést kibir 1 töltéssel, énnekem nagyon bejött.
Üdv Nagya -
Brandynew
őstag
Friss tapasztalatom elektromos, forró levegős gyomirtóval: ez valami eszméletlen jó találmány, miért nem használtam eddig?
Szórtam itt ki a Glialkát, de minek?
2 hete mentem végig a gyomokon ezzel a kütyüvel, és kivétel nélkül mind elszáradt. Nagy előnye, hogy olyan helyeken is tudom alkalmazni, ahol még kevésbé lenne célszerű vegyszerezni.
Hammersmith Bionic Burnert vettem, ha valakit érdekel.
-
Gabesz87
veterán
Ezt nem mondom, hogy teljesen értem. Így néz ki nagyon leegyszerüsítve:
Az akna alján van gondolom a betonlemez, amit írtál!? Ennyi látszik kb. az egészből. Jön ott felfelé a cső (az alján van rajta valami gömb alakú izé, szóval maga a lyuk nem látszik), és csak a nyomásvezérlő van fent, ami látható, semmi más. Fent van az aknafedél, és ott megy be a víz, és csorog lefelé egyenest a vezérlőre és a kábel csatlakozókra. -
Gabesz87
veterán
Tudnátok ajánlani valamit, amivel a kertben lévő fúrt kút aknafedelét (egy sima acél lap) vízzáróvá tudnám tenni? Én valamiféle tömítő zsinórra gondoltam, amit az alján körbe ráragasztanék. De minden jó ötletre vevő vagyok. Az a gondunk, hogy a kútban, ami van gépészet szabadon, ami látszik, egy Grundfos nyomásvezérlő, és ennek a hálózati dugója nagy esőnél a bejutó víztől totál elázik, és valamiféle zárlatot csinál, levágja az egész hálózatot. Azt sem tudom, vajon ennek a nyomásvezérlőnek mennyire használ, hogy csuromvizes
Tavaly már szembesültünk ezzel, amikor ideköltöztünk, nemrég hívtam villanyszerelőt, és ki is cserélte a dugót egy jó kis vízálló, zárt fajtára. Csak épp szerintem azt nem vettük észre, hogy ennek a vezérlőnek 2 kábele van (motor+szivattyú), és pont a másik az, amivel probléma van, ami nem lett megcsinálva. Nem értem, az előző tulaj erre miért nem gondolt, vagy hogy nem volt ezzel gondjuk. Pedig még kertészük is volt.
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Szerintetek lehetséges Magyarországon a szabadban avokádófát nevelni úgy, hogy termést is hozzon?
-
inf3rno
nagyúr
Jól emlékszem, hogy létezik olyan, hogy talaj alatti csepegtetős öntözés? Meg lehet oldani ennek a kiépítését áram nélkül is úgy, hogy szabályozni lehessen az intenzitását? Mennyibe kerül egy ilyen?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
body007 #5976 üzenetére
Ha ebben a cserépben akarod nevelni őket, akkor véletlenül sem, illetve én harmad vagy negyed ennyit tennék egy ekkora cserépbe. Az elején még kevés a gyökere, nincs mivel felvenni a vizet. Amikor beleülteted, akkor kell rendesen belocsolni, hogy a levegő kiszoruljon, és tudjon gyökeresedni, utána szerintem kevesebb vizet igényel, mint egy rendesen meggyökeresedett növény. De úgyis látod a földön, hogy mennyit szívott föl. Cserépben nem tudom hogyan viselkedik, de valszeg a nyárra majd leszárad és nyugovóra tér, olyankor nem kell öntözni, vagy csak nagyon ritkán. Én most a gyömbérrel és az írisszel csinálom ezt, hogy egyáltalán nem is öntözöm a gumót tavaly ősz óta, nehogy csírásodjon, de nem tudom, hogy teljesen víz nélkül túlélik e.
Ha kiülteted, ott más a helyzet, ott az első két hétben érdemes öntözni, ha nem esik, aztán fokozatosan ritkítani az öntözéseket, ha állandóra akarod valahova, nem ilyen vízigényes haszonnövénynek, mint pl a saláta, paprika, paradicsom, stb.
-
raven12
senior tag
Sziasztok!
Elromlott a kerti öntözőrendszerhez való szivattyúm: ASPRI | Multistage pump for water supply (espa.com)
Ez a szivattyú mostanság 185ezer, megbízható, de olcsóbb alternatívát keresek helyette.A szakértő szerint 4800l/órát ha tud, az már jól kiszolgálja a rendszert (~2m mélyről szivattyúz).
Mit tudtok ajánlani?
Köszi!
-
-
Sziasztok!
Érdeklődök, hogy erősen szeles területen milyen zöldséget van értelme termeszteni? Álatlában napos, de van árnyék is a területen.
A segítségeteket előre is köszönöm.
-
Jokko
tag
Kedves Fórumtársak!
A problémám amivel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: a fúrt kutam egy szegedi PVC kút két föld feletti résszel: szivattyú kiállás + kézi pumpás rész. A szivattyú kiállása egy 40es menet nélküli PVC cső. Erre egy PVC könyökidommal csatlakozik a szivattyú, amelynek szivattyú felé néző része menetes, másik végét pedig rá kell nyomni a függőleges kiálló 40es csőre. A rendszerben a szivattyú után van még egy áramláskapcsoló is. Vízelvételkor látszólag minden rendben, viszont amint elzárom a rendszert, a szívóoldalon megnő a nyomás és szétjön a PVC csatlakozás. Ez az elzárás során keletkező nagy nyomás normális, vagy valami hiba van a rendszerben? Ha normális akkor ragasztanom kellene a PVC-s részt vagy mit javasolnátok?
Adatok:
A kút: 20m mélység, 40mm átmérő, 2,5m nyugalmi vízszint.
Szivattyú: AC Jet 140 szivattyú, 1500W kimenő teljesítmény, H.Max 68M, Qmax=70 l/min
Áramláskapcsoló: Pedrollo Easypress -
Gabesz87
veterán
Meg tudnátok mondani, hogy a tömlőkocsi csatlakozójának külső felére milyen "adapter" kell?
Ezek szabványosak, vagy ahány kocsi, annyi féle csatlakozó? ILYEN kéne esetleg? Van egy csőcsatlakozóm, ami a képen a szürke, de az nagy rá, gondolom kellene egy ilyen belső, kuplung rész is? -
simico
aktív tag
Szerintem lutri, hogy melyik slagon melyik csatlakozó marad rajta. Nálam a Gardena csatlakozók semmivel sem bizonyultak jobbnak a noname társainál. Eddig a Lux csatlakozók bírták a legtovább. A Leukoplastos trükk után viszont mindegyik egész szezonban rajta maradt az összes slagon.
-
lemmy71
őstag
válasz
kicsi kecske #5959 üzenetére
Magyar 18 literes háti örök élet meg egy nap, 50 év múlva is kapsz hozzá alkatrészt
Vagy egy HARDI nekem ebből van egy 8 és 20 literes permetezőm, 25 éve nyüvőm őket. Bitang jó gépek de nem az a kétforintos kategória, alkatrészek és rengeteg extra kiegészítő kapható hozzá.#5956 Brandynew
Tegyél alá vadszőlőt, útszéli erdőkből rengeteget tudsz szedni -
kicsi kecske
tag
Sziasztok. Ajánlott háti permetezőt tudtok?
Jó a kézi is de ezek a kinai műanyag karos verziók kizarva. Apumnak volt több is kb 5 használat után eltorik a pumpa kar és folyik orrán száján 😁
Nem kell a fancy akkus -
7Sony7
addikt
Sziasztok. Udvar átalakítás miatt vetnék fűmagot, kb 7*7m, és közvetlen mellette 4*4m. Most a szárazság miatt gondolom, nem elég neki, ha reggel-este megöntözöm?
Ha nem elég, akkor tudtok ajánlani valami olcsó megoldást addig, míg meg nem erősödik a fű, hogy elég legyen a napi 1 öntözés? Kerti csapról menne. Nem tudom mik a lehetőségek, talán valami öntözésvezérlő a csapra, egy darab slag, és egy-két szórófej?
Van tippetek? -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Magas tuják alatti árnyékos részre, ahol a lehulló levelek miatt a fű sem néz ki valami jól, milyen dekoratív, de nem sok gondozást igénylő talajtakarót vagy bokorszerű növényeket tudnék ültetni szerintetek? Előny, ha örökzöld. Tippek?
-
-
Rive
veterán
válasz
justmemory #5947 üzenetére
A fagycsap alá lent valami (pár lapátnyi) ágyazatot sóderből, hogy el tudja inni a visszaeresztett vizet: illetve a kész fagycsap-PVC dolgot tekerd be valami textilbe, hogy alulról majd ne teljen fel földdel.
-
lemmy71
őstag
válasz
justmemory #5947 üzenetére
Nem fontos kibetonozni. Egy 50X50 -es keretet csinálsz, valami ágyásszegélyből a földre terítesz felületszivárgó lemezt és arra mehet 10 centi vastagon, murva díszkavics stb. Lényeg hogy a fagycsapra jó passzosan tedd rá a pvc csövet amiben az elzárókulcs lesz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
justmemory #5949 üzenetére
Teleszedtem a zsebem, mert nekem is kínai borókának tűnt. Hátha tovább tudom szaporítani. Van bökősről is magom, de az még az acélon is átbök kb. Azért megkérdek mást is, nehogy elhalálozzak tőle.
-
justmemory
senior tag
Sziasztok!
Adott egy pillanatnyilag lezárt csővég a föld alatt. Most szeretnék rá fagycsapot tenni és beüzemelni kerti csapnak. A kérdésem, hogy ha már úgyis kiásom a szerelés miatt, érdemes-e a vízóra aknához hasonlóan kibetonozni, vagy bőven jó, visszatemetem (persze kivezetéssel a fagycsaphoz)?
@8th, esetleg a loncra is nézz rá.
-
flash-
veterán
még a locslóval kapcsolatban azt szeretném kérdezni hogy ez a szett 3/4es slaghoz-csaphoz jó? sehol nem írja
[link]
vagy az adapter van hozzá az pont azért hogy tudjam 3/4es csappal-slaggal használni? -
8th
addikt
Üdv. Szeretnék az udvaron egy lugast kialakítani ami alá nyáron beállhatok autóval és ad valamennyi árnyékot. Adná magát, hogy szőlő legyen de érdekelne van-e valami mutatós dísznövény ami alkalmas erre a célra. Borostyánt és vadszőlőt megfontoltuk és elvetettük. Valakinek valami más ötlete esetleg? Köszi.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Brandynew #5940 üzenetére
Megtanultam
Egy kérdésem van még. Na jó, 2. Majdnem jó a rendszer, csak a dobra nem tudtam rácsatlakoztatni, mert nem tudom, vajon a dob külsejére milyen idom kellene. ÍGY néz ki.
1/2" cső, amit vettem, nem megy rá belül azokra a kis "körmökre", vagy a belsejébe, ill. vettem egy 1 méteres 3/4" tömlő darabot is, az meg túl vastag ehhez az egész csatlakozóhoz. Gondolom ebbe kellene valami adapter, amire rámegy a cső, de milyen?
A másik kérdéssem pedig az öntözőrendszerrel kapcsolatos. Kinyitottam a mágnesszelepeket, de van rajta még egy kisebb kis tekerentyű. AZzal kell valamit csinálni? Mire való az? ÍGY néz ki kb. -
Gabesz87
veterán
válasz
lemmy71 #5938 üzenetére
Hú ezt kicsit elhamarkodtam, de már mindegy. 50m-es Comfort Flex 1/2" tömlőt vettem, 25-ért, ahogy látom, 6600-at spórolhattam volna, ha megrendelem máshol. Na jó, ebből még mondjuk a posta ktg is lejön, úgyhogy legyen úgy 5000
Hát mindegy. Ellenben jól felhúztam magam a Fogarasi OBI kedves munkatársának segítőkészségén. Meg akartam kérni, hogy mutassa már meg milyen idomok, csatlakozók kellenek nekem, meg először az volt a terv, hogy 30m csövet veszek (méterre), de elintézett azzal, hogy "nézze uram, önkiszolgáló..."
-
lemmy71
őstag
válasz
Gabesz87 #5936 üzenetére
Azokkal az előszűrőkkel az a baj hogy leszűkíti az átfolyási keresztmetszetet és hamar eltömődnek. Nálam is homokos a víz de a szivattyú jól bírja, a földbe sülteztet öntözőfejeknek van gyári szűrője amit szezon előtt egyszer kitakarítok és bírja végig. A gardena tömlők jók, de fele annyiért megkapod online áruházakban mint az obi -ban
Én Basic -t használok, cirka 20 éve vettem és még jól bírja.
-
Gabesz87
veterán
MEgyek ma az OBI-na pár kiegészítőért, tegnap ki lett nyitva a víz is a kertben, úgyhogy vennem kell egy tömlőt is a csaphoz. Milyet ajánlotok, ami esetleg bevált, ismert? Pl. nem gubancolódik össze-vissza. Kert hátuljában van egy dob, (előző tulaj itthagyta), szóval ha jó állapotban van, használható, akkor azt nem kell vennem. Illetve kellene nekem egy szűrő is a fúrt kútnál lévő szivattyúhoz, hogy homok ne menjen az öntözőbe. Ezt a kettőt láttam: [link] [link] . Gardena 2x-es ára indokolt?
-
lemmy71
őstag
1/2" vagy 3/4" mindkettő jó hozzá.
Ha sorolod 2 - 3 öntözőfejet kötsz sorba, akkor 3/4" cső kell és érdemes leszedni az automata csatlakozót fIx réz csatlakozókra, mert azok nem szűkítik le annyira a rendszert.
Nekem 16mm -is földbeásott LPE csöveken is megy ehhez hasonló öntözőfej. -
-
lemmy71
őstag
Te szerintem ezt az öntözőfejet összekevered a régi Tisza 2. --vel. Na az egy ágyú a maga 2" -s bekötésével
Ez simán elmegy egy kerticsapról vagy egy 6 - 800wattos JET szivattyúról amik olyan cirka 3000 l/h teljesítményűek.
Bár ha nincs sok bokor és egyéb akadály, akkor leszúrhatós vagy talpas is bőven elég. -
rwin5
őstag
Sziasztok!
Ilyen szórófejes öntözőhöz kell külön eszköz a működéshez, vagy elég a víznyomás, hogy szórja?
Nagyapámnak volt ilyen hasonló, de ő fúrt kútról indította anno és szivattyúról működött.Sima kerti csapra is csatlakoztatható ha jól értem?
Bedobok egy linket, amit nem reklámozás céljából teszek:
[link] -
lemmy71
őstag
Addig jó hogy vágjon le a tömlő végeiből öt öt centit, de leukoplaszt nem kell
Helyette a tömlő végeket forró vízbe kell mártani, majd behunyt szemmel eldobni azokat a tescos csatlakozókat és gardena csatit kell tenni helyette
Én az ilyen céllövöldés bóvli tömlőkre amivel adják a csatakit is, egy az egyben pillanat ragasztóval körbe kenem a tömlővégeket és úgy szorítom rá a csatikat. Bár ilyet csak a hévégi háznál használok, ha ellopják akkor nem kár érte és legyenek vele boldogak -
flash-
veterán
Sziasztok
Anyukamnak szeretnék segítséget kérni az a baja hogy a locsolótömlő a kert csapra van csatlakoztatva a Tesco - s műanyag gyorscsatlakozóval és vagy a csapnál csapja le neki sűrűn vagy pedig a locsolófejnél
A tömlő és a csatlakozók is 3/4esek mégse szorul rá olyan nagyon erősen
Mi lehet a baj mik lehetnek a bajok?
Tudtok valami jó megoldást?
Konkrét típus? Vagy valami nem jó méretű? -
inf3rno
nagyúr
Ismerd meg az ellenséged projekten agyalok éppen. Szerintetek az üvegházi pajzstetű hogyan szaporodik? Nekem nem világos, hogyha egy rovar ennyire röghöz kötött, hogy tetű lassan mászik, akkor hogyan tud eljutni nagy távolságokra? Gondolom az üvegházakba földdel hurcolhatják be vagy esetleg már fertőzött növényekkel, jobb ötletem nincsen. Arra tippelek, hogy a katica lehet a természetes ellensége, de még ebben sem vagyok biztos. Ti mit tudtok róla?
Lövésem sincs, hogy pl. a citromfára hogyan jutott el. Most egy ideje már szétnyomom, amit látok a levelein és a szárán, és így elég jól kordában tartható, csak folyamatosan munka van vele, és több nagyobb fánál ez már nem megoldható. A fa is hozott már ezer új levelet meg új virágot is. Úgy néz ki, hogy átvészelte így a telet alvás nélkül. Minél előbb ki akarom tenni a fát a szabadba, hogy kezelésbe vegyék a katicák meg lemossa az eső. Már ha lenne eső...
-
Rive
veterán
válasz
kicsi kecske #5919 üzenetére
Lótrágya is jó (van, aki szerint a legjobb) de amire vigyázni kell: csak érett trágyát szabad használni, friss ló- vagy tehénszart nem.
A szar az nem trágya. -
Dorian
félisten
válasz
kicsi kecske #5919 üzenetére
-
gabe_
őstag
Üdv!
A paradicsom, paprika palánták locsolásához érdemes venni valami tápoldatot, vagy elég a sima víz? -
lemmy71
őstag
válasz
kicsi kecske #5916 üzenetére
Ha így csinálod akkor jó lesz, érdemes szerves marhatrágyát bekeverni a földbe az utolsó rotálásnál, csak olyan helyről hozd ahol nem muharral etetik a marhákat. Bár általában a komposztált humuszban van sok muhar mag, amit a zöldhulladék telepeken készítenek.
És a glialkát ne keverd töményebbre, mert csak pénzkidobás, várd majd ki a cirka 2 hetes hatás időt. . -
lemmy71
őstag
válasz
kicsi kecske #5914 üzenetére
Most le glialkázod 2,5dl/10l keverékkel és szépen kivárod a két hetet. Ha elszáradt a gaz akkor gereblyével lehúzod amit el is égethetsz a földön és lehet rotálni az égett hamut is rotáld bele. A téglát meg a kavicsot szépen kiszeded gereblyével, ezt a mókát (rotálást gereblyézést) legalább háromszor csináld meg.
A jó füvesítés szépen kiöli maga közül a gyom nagy részét, első évben havonta egyszer bejárod a területet és késsel szépen kivágod a kétszikű gyomokat. Következő évben már lehet permetezni, "gyomstoppal" ami egy speciális hormon ami a kétszikűekre hat, persze egy kicsit a füvet is gyengíti, de azt kiheveri a pázsit. -
kicsi kecske
tag
Sziasztok. Remelem nem nagyon off topic.. Nem találtam olyan topicot ami nem halott 😲
Itt a tavasz es kezdenem a kertrendezest, tereprendezest.
Van kb 600nm "zöld" területem a haz mellett ami kb 50cmen fel lett töltve töltő földdel. Szemét egy föld a felső réteg elég kavicsos es vsn benne nagyobb fel tégla stb.
2 kérdésem lenne. Hogy lehetne a legjobban kiszedegetni a felső rétegből a kavicsot? Atrostalas kb esélytelen. Felrobizzam és kézi gereblye?
Masik kerdes h kéne valami totális irtó szer ami kiirtja az összes gyomot azt is ami meg nem hajtott ki. Glialka ugye csak a levelbe felszívódo szer, ezért ha vetek fűmagot akkor ugyan úgy ki fog nőni a gaz és csúnya lesz.Előre is köszi a segítséget
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Maradt még pár fám, amit lemosóznom kell ( 50-60 db szilvafa)
Rügyek még elég alvós állapotban vannak.Szerintetek ez a hirtelen bedurranó meleg negatívan tudja befolyásolni a lemosást? (Vegesol eReS, 1%-os arány) Gondolok itt arra, hogy a kifújt permet hamarabb "elillan" a felületről...
Jól gondolom, hogy az olaj/réz/kén megmarad a felületen és kifejti hatását?Más.
Tujákat/fenyőket most fújtam le Vegesol EreS 1%-os keveréssel. A tulaj azt mondta ezzel szokta, végül is szépek a fenyői, én mondtam nem vagyok 100%ig biztos hogy jó ötlet...
Sajátomat nem mertem, csak tesztként pár nagyobb ágat.köszi a segítséget.
-
inf3rno
nagyúr
Nekem úgy néz ki, hogy elmarad idén a metszés. Azért próbálkozok legalább az alsó ágakkal, de a térdem nagyon romon van. :S
-
Misi1980
senior tag
Sziasztok!Oszlopos babérmeggy ültetésén töröm a fejem.Van esetleg valakinek oszlopos fajta növényből több egymás mellé ültetve?Esetleg megmutatná fényképen hogy néz ki?
-
DrDobos
őstag
Már lekéstem a témát ugyan, de még úgyis van idő a paradicsomig..
Nagypapámnál akáckarók vannak... 20 éve ugyanazKözöttük uborkaháló, így futtatja fel gyakorlatilag.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Brandynew #5905 üzenetére
Nem mindig oldódik meg a probléma magától. Valamikor belepusztul a növény.
Én most pajzstetűvel szívok egy ideje a citromfámmal. Annál sincs előrelépés. Most az a stratégia, hogy lemosás helyett szétnyomom és ott hagyom a levélen, hátha a döglött pajzstetűn elszaporodik valami, ami az élőnek sem tesz jót.
A mentával meg levéltetű probléma volt, ott olyan szinten tönkrement a menta, hogy csak egy hajtása maradt. Igaz a levéltetvek meg éhenhaltak vagy berepültek a párologtatóba, és ott haláloztak el, úgyhogy az megoldódott.
Most próbálom valahogy nevelgetni azt az egy hajtást, hátha összejön, de nagyon lassan nő. Letakartam egyelőre fóliával, mert könnyen kiszáradt a föld alatta. Azóta úgy tűnik kezd helyrerázódni.
A kertben hát nem tudom. A nemesített fák, szőlők, stb. eleve nem túl ellenállóak. Nekem pl. az alma felét elviszi a monília. Most már egy ideje meghagyom az összes virág rügyet a fán emiatt. Így normális mennyiség jön össze őszre, de jó lenne valahogy a fertőzést is megszüntetni. Ha permeteznék, akkor meg annyi erővel megvehetném a boltit is. Most illóolajos permetezésben gondolkodok, de még ki kell próbálnom, hogy a lecitin, amit vettem elég jó tapadás fokozó e az illóolajoknál, vagy hogy mik a mennyiségek.
-
Brandynew
őstag
válasz
DonThomasino #5903 üzenetére
Én semmit nem permetezek, ha valami levéltetves lesz, fokhagymás/szódabikarbónás/ecetes vízzel lepermetezem, de olyan is volt, hogy megvártam, amíg megoldja magának és ledobja a tetves leveleit, aztán abból lett jó kis komposzt alatta. A permetezés szvsz. olyan, mint az állandó műtrágyázás, megölöd vele a föld természetes tápanyagelőállító képességét, a különféle permetszerekkel meg a természetes ellenállóképességét rombolod a növényeknek, a kártevőket pedig ellenállóbbá teszed.
Szerintem az nagyon káros, amit itt néhányan hirdetnek, hogy gyom ellen Glialka, kártevő ellen vegyszer, tápanyagellátásra műtrágya. Így csak egy teljesen steril, természetellenes, és egyúttal gyenge, egészségtelen kertet lehet építeni
-
lemmy71
őstag
Valami szilfa alanyú oltás az enyém is, de pontosan nem tudom mi. Csak a levele és a virágja utal a szilfára. Az enyém olyan 10 - 15 centi vastag törzsű és ez is magas, a telefon oszlopot már túl nőtte. Nagyon eltud burjánzani és rettenetesen gyorsan nő, egyetlen egy baja van hogy nyáron lehetetlen metszeni rezgőollóval. Olyan lágyszárú és csak nyeszeteli a gép, hagyományos karos bukszusvágóval nyírom, de azt is borotva élesre kell éleznem mert különben nem viszi. Majd nyáron lövök róla képet, most még elég kopasz, olyan semmit mondó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Ingatlanos topic!
- Apple MacBook
- Kuponkunyeráló
- Linux Mint
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Roborock S7 robotporszívó
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- BOSCH Tronic Heat 3500 ERP elektromos kazán 230V, 6 kW
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest