Hirdetés
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Asszociációs játék. :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
justmemory
senior tag
válasz tepenzed #5599 üzenetére
Bakker, akkor tovább gondozom a diófa bonsaiomat és eladom, sőt, csinálok még 100-at
Ennyiért tuti nem vennék, szerintem tudsz csinálni magadnak is, nem olyan vészes, én diófával próbálkozom; most telel éppen, meglátjuk kihajt-e tavasszal.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy hajlított törzsű, 30-40 cm-es ficus bonsai fát, most ismerkedem a témával. Mennyire reális ár a webshopokban a 40-50 ezer forint ezekre a fákra?
[link][ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #5597 üzenetére
Én tölgyet fogok ültetni. Az első próbálkozás sajnos nem hajtott ki. Nem tudom, lehet kell a hideg a magnak, hogy megérjen.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #5596 üzenetére
Ja, hát mondjuk jó bután mutatna piros villogóval a tetején, mert magasabb, mint az adótornyok
Mi ilyet ültettünk, már van vagy 160 cm és olyan 5 év körüli, szóval tekintve, hogy több, mint 2000 évig is elélnek, a babakora végét sem érem meg...--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
inf3rno
nagyúr
-
OPiiPO
veterán
válasz justmemory #5582 üzenetére
köszi!
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Vezu
csendes tag
Szia!
A következő lépéseket csinálnám tavasszal a kevésbé elhalt részen, szerintem ez a rész menthető:
1. Rugós szellőztetés jó alaposan, akár több irányból
2. kvarchomok és fűmag kiszórás
3. szerintem new grass táp jobb lenne, elég sok helyen foltos, sokat kell felülvetni
4. rendszeres főleg reggeli locsolás, lehetőleg ne száradjon ki a frissen vetett magA nagyon elhalt részt én újra kezdeném, azt valami gomba nagyon elintézte.
1. Rotával többször végig mennék rajta, száradt fűcsomók, gazokat, gyökereket, kavicsokat eltávolítanám
2. Fűmag elvetése,
3. hengerezés
4. ICL New grass táp kiszórása
5. rendszeres főleg reggeli locsolás, lehetőleg ne száradjon ki a frissen vetett mag -
Rive
veterán
válasz DrDobos #5584 üzenetére
A csapvízben keménységtől függően van egy rakat oldott anyag. Ez önmagában nem gond, a növényeknek (meg nekünk is) valamennyire ezekből szükségük van. Csak ugye egy cserepes növény bepárlóként működik és besűríti a locsolóvizet, egyebeket. Ebből lesz az a randa barna (vízkő) lerakodás a cserépen meg a föld tetején. Ezek miatt (is) kell rendszeresen átültetni a cserepes növényeket és megszabadulni a régi föld egy részétől.
Szóval, lágy vagy desztillált vízzel locsolni cserepes növényt nem gond: kevesebb lesz a lerakodás. Viszont csak azzal locsolni már lehet gond. Időnként kell egy kis nyomelem-tápot keverni.Amúgy szabadban is emiatt szokták az esővizet javasolni cserepes növények locsolására.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
inf3rno
nagyúr
válasz DrDobos #5584 üzenetére
Az gyakorlatilag desztillált víz, amit a párából nyertek, nincs benne semmi tápanyag. Szóval vagy időszakos átültetések vagy trágyázás kelleni fog mellé. Egyébként a koncepciónak nem tudom, hogy mi értelme van. Amit ráöntesz a növényre annak a nagy részét elpárologtatja, utána meg egy csomó energia kinyerni a párát a levegőből. Penész van, vagy miért csináljátok? A legjobb ilyenkor a hőhidat, fal felázásokat megszüntetni, és akkor nem lesz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Nalunk a lakasban az atlag paratartalom nagyon magas, ezt sok novenyunk nagyon szereti :) viszont a kerdesem arra iranyulna, hogy van egy szuper paraelszivo gepunk, es az altala elszivott vizet hasznaljuk az öntözésre. Ezt jol tesszuk igy, vagy pont, hogy sok fontos anyag hianyzik a gyakorlatilag "párából"? Köszi a segítséget!:)
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A55 5G
-
justmemory
senior tag
Szia,
amikor én csináltam a vetést, beállítottam a szintet, elhúztam a talajt, rávetettem a fűmagot aztán hengereltem. Picit megy lejebb, de kiindulásnak szerintem jó; a fű nyírt magassága pont kompenzálja optikailag.
Az öntözőrendszer - szerintem - nem ennyire egyszerű kérdés, sok tényezős sztori. Leásni a csöveket bármikor le lehet - téliesíteni úgyis ki kell fújni pl. kompresszorral -, az öntözőfejek/szórófejek elosztása egy körön, a körök száma stb. sok számolást igénylő mutatvány. Pl. ez, vagy ez vagy ez jó tippek lehetnek.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
OPiiPO
veterán
Hali,
Talajtakarónak mit ajánlotok félárnyékos helyre? Orgona fa alá kellene valami, a sima fűnek kevés a fény, nem marad meg. Páfrány az egyik oldalon bírja ezt a kevés fényt, de a másik oldalra szeretnék másfélét. Köszi!
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
sharp4
őstag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, más topikot nem találtam, ami, ennyire pörögne.
Épülő ház körül tereprendezés lenne. A vállalkozó arra a szintre szedi le a talajt amire kérjük. Füvesítés szempontjából mennyit kellene leszedni? Vegyük a teraszt és járda szintet nullanak. Gyepszőnyeg esetén mennyit kellene leszedni? Amennyiben mi vetnénk el a fűmagot, úgy mennyit kellene leszedni? Szeretnénk öntöző rendszert is a gyep alá, milyet és milyen mélyre kell telepíteni?Köszönöm a válaszokat előre is.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #5578 üzenetére
A poloskák az eddigiek alapján jó darabig azon a növényen bandáznak, amin kikeltek. Én simán egy zacskóba berántok így 20-at, aztán maximum egy paradicsom a veszteség. Szóval ha legalább hetente ránézel, akkor elvileg ebből nem lesz gondod még szúnyogháló nélkül sem.
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
Sziasztok
Üvegház,de inkább valamilyen komolyabb fóliasátorban kezdek gondolkodni .
Az érdekelne , hogy nyáron mi a helyzet mondjuk, ha ki vannak nyitva a szúnyoghálós ablakok mindkét oldalon az elegendő pl paradicsomnak ? Gondolom a tűző naptól jobban bírná a fülledtséget . Igazából a szipolyás poloskáktól akarnám védeni és nem a korán ültetés miatti előny ami izgat sátorban , hanem kizárólag a megelőzés mivel nem szívesen permetezném a már majdnem érett paradicsomokat ,de nem tudom mennyire bírják meleg nyáron a szaunát . -
dkaro
őstag
Sziasztok!
Palánták után most egy füves kérdésem lenne. Tavaly már szenvedtem a gyep sárgulásával, így ismét tanácsot kérnék mit kezdhetnék vele.
Egyik részen így néz ki jelenleg(távolról, közelről):
Egy másik részen már teljesen elhalt:
Ősszel lenyírtam legalacsonyabb fokozaton és átszellőztettem egy kézi szellőztetővel amennyire tudtam. Október végén kapott Landscaper pre-winter tápot.
Mit tudnék kezdeni vele?
A tervem az volt, hogy amikor elkezd nőni március környékén, akkor lenyírom megint a legalacsonyabb fokozaton, átszellőztetem újból, felülvetem és kap Landscaper Spring/Summer tápot.
De valamit az az érzésem ennek kell valami spéci kezelés.
Érdemes az elsárgult/elhalt részt esetleg felkapálni/átforgatni felülvetés előtt?
Előre is köszi a tippeket. -
justmemory
senior tag
-
Dorian
félisten
válasz justmemory #5572 üzenetére
Magával az eperrel nincs baj, csak annyi, h 4x annyit kell öntözni, mintha normális földbe tettem volna, kis túlzással felül öntözöm, alul kifolyik. Nyáron egyszer elfelejti az ember, 1 nap múlva már fekszenek az eprek.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
dkaro
őstag
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
Egyértelmű akkor, hogy később fogom kiültetni a palántákat.
Nincs kertem, betonplacc van, ezért gondoltam erre a magaságyásra.
Igényeimet sem tudom, hogy milyen paradicsomot/paprikát szeretnék. De mivel pár száz forintos tételekről beszélünk lehet, hogy az lesz hogy veszek több félét, megjelölöm és következő évben abból ültetek amelyik a legjobban ízlett.
Írtátok, hogy a sima virágföld nem jó, mert túl tőzeges. Lehet valahonnan megfelelő zsákos földet rendelni? Csak nem kezdek el az utcán ásni, hogy legyen föld az ágyásban. -
-
justmemory
senior tag
Szia,
mindezt kertes háznál tennéd? Azért kérdezem, mert ha csak kipróbálni szeretnéd, akkor szerintem nem kell magaságyás, simán csak lekerítesz egy részt és kész. Akkor a rétegekkel sem kell bajlódj. Ennek megvan szerintem az az előnye is a frissen kialakított rétegrenddel szemben, hogy tápanyagilag is "be van állva". De persze nem lebeszélni akarlak
Egy zacskó vetőmagból több, mint 8 palántád lesz. Nem tudom már párom honnan szokta, de igazából a gyártó lehet a lényegesebb, illetve hogy milyen fajtát szeretnél. De ha bemész egy gazdaboltba, azzal sem lősz mellé.
Mi a februárban vetett paradicsomot - különpalántázást követően - május körül szoktuk kiültetni; aadigra elég nagyon és erősek, és az időjárás is jobb (illetve a talajhőmérséklet, ami legalább annyit számít).--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
lev258
veterán
Az utóbbi években előfordult olyan is, hogy május közepén ültettem csak ki palántát. A paprika és a paradicsom különösen érzékeny tud lenni a fagyokra.
Ha kerted van, akkor többet érne egy szabadföldi földi magas ágyás (amit akár te is elkészíthetsz deszkákból), keverve bolti földdel. Ha ez a fém dolog alulról nyitott, akkor legalább 10-20 centire beásnám. Ha az erkélyre szánod (zárt az alja), kezeld úgy, mint egy virágládát. Nem kell semmi extra.
Magot kapsz sok helyen (pl. Praktiker), a fajtákat kellene inkább tisztázni, van-e egyéni igényed. Vagy vehetsz majd palántát is, piacokon szokták árulni tavasszal.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Dorian
félisten
Sztem túlbonyolítod. Simán csak földet tennék bele. Viszont a virágföldet minimum fele-fele (de inkább 1/4 virágföld, 3/4 sima föld) arányban keverni kell vmilyen kerti földdel, mert magában nagyon tőzeges, csak átszalad rajta a víz. Epret negyed föld 3/4 virágföld arányba ültettem, de full gáz.
A kiültetést nagyon koraira tervezed, április közepe előtt nem ültetném ki a palántákat.
A helyedben először vennék nevelt palántából több félét, aztán kiderül milyen ízű zöldséget adnak, és ami tetszik abból jövőre elteszel magot.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Szeretném kipróbálni milyen magamnak zöldséget termeszteni ezért tavasszal gondoltam veszek 2 magaságyást.
Olvastam pár cikket ez alapján így állítanám össze a rétegetek:
10-15cm vastagan ágak és vágott fű
vékony réteg marhatrágya
25-30 cm virágföld
Ezt hagynám kb 1-1.5 hónapig állni és ez alatt bent ültetnék paradicsomot és paprikát magról.
Február közepe-vége fele tenné mindezt és nagyjából március közepén ha már nem várható fagy és elég nagyok a palánták ültetném ki a zöldségeket.
Nem tervezek sokat 2 240*40*40-es ládát vennék, egyikbe 6 tő paradicsom kerülne a másikba 8 tő paprika.
Ezt a ládát néztem ki:
[link]
Kérdéseim:
-Jó az ütemezés?
-Rétegek így megfelelnek?
-Egyszerű bolti virágföld jó vagy van valami spéci talaj amit rendelhetek?
-Honnan érdemes magokat rendelni?
Előre is köszi a válaszokat! -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
November eleje óta annyira megnőtt a füvem, hogy már eldől. Csak az elmúlt 4-5 napban több centit nőtt. Le kéne nyírni most?...
-
lemmy71
őstag
Ilyeneket hol olvasol, hogy az ősszel ültetett csemetéket metszeni kell
Szakkönyvet vegyél, ne a YT bújd
A cseresznyénél 2 - 3 éves korában kicsapjuk a sudár ágat, amúgy nem igényel komolyabb metszést. Későbbiekben ritkíthatjuk a lombkoronát belülről hogy szellősebb legyen és a gombás beteg részeket kicsapjuk. De a kisebb "vesszőket" mint a kajszi alma körte fáknál, nem bántjuk. A korona magától is szépen kialakul A szilvánál a villás ágak belső részét kicsapjuk, a külső részét majd a termés szépen lehúzza. Arra kell ügyelni hogy ne legyen madárfészek a lomkorona, mert a szilva könnyedén beburjánzik. -
Orlin
addikt
válasz Szilágyi84 #5560 üzenetére
Hát én is azt néztem nincs is mit metszeni szinte rajta.
Viszont a 4 éves szílva, cseresznye kap majd mert nagyon sokat nőttek idén és tavasszal eléggé szemérmesen metszettem.
Köszi.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Szilágyi84
senior tag
Saját tapasztalat alapján én azt vettem észre ,ha sor kerül rá akkor később kezd termő lenni ami +1 vagy akár 2 év is lehet ,de ez függ fajtától illetve méretétől is mivel ha egy kis méteres vessző vagy csak alig vannak még ágacskái azt szerintem nem érdemes vagy legalábbis hagyható
-
Orlin
addikt
Katlan cseresznye korona metszés 2021 december
Érdekes lehet.
Kérdésem is lenne!
Idén ültetett fákat ugye nem kell metszeni még első tavasszal?
Köszi.
Szerkesztve:Most olvasom,hogy kell.[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
ftc
nagyúr
Lehet egy hülye kérdés - létezik olyan gép ami pl a gyomot (gazt) összevágja vagy darálja komposztálás előtt?
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #5554 üzenetére
Mi februárban szoktuk.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Szilágyi84
senior tag
Ki mikor kezdi a benti paradicsomokat elültetni nevelgetni ?
-
inf3rno
nagyúr
A téli jázmint ismeri valaki? [link] Ilyen tényleg van?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #5547 üzenetére
Jó a napfényhez is. Viszont nem az lesz, hanem hőtükrös tetőfólia. Az jóval olcsóbbnak tűnik: [link]
Buliban hasznos! =]
-
lev258
veterán
Én a növénynevelő dobozomhoz használom. A doboz belső oldalaira, beleértve az alját és a tetejét, ez van felragasztva ("kibélelem"). Így december-január körül már nyugodtan nevelhetek fényigényesebb növényeket is (a dobozban egy lámpa is van).
Természetes fényhez nem sok értelme van, az szóródik eléggé magától is. Ha meg túl sötét a szoba, nem ez a fólia lesz a megoldás.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Ablakhoz is jó. Nem annyira, mint izzóhoz, de valamennyit segít.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
lev258
veterán
válasz inf3rno #5544 üzenetére
Mint írtam, ezek a speciálisabb, növénytermesztéshez használt "fóliák" nem szakadnak olyan könnyen. Van belőlük mintás is, nem csak sima. pl. gyémánt mintás (diamond-nak nevezik)
Ami pedig nem mintás, azt itt-ott kicsit meg kell gyűrni és máris jobban szórja a fényt.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #5539 üzenetére
Ennél azért óvatosabb vagyok. A videoban azt mondják, hogy 3 év alatt lett fagymentes, szóval annyira sok növényt nem teszek bele az első évben, vagy nagyobb részt olyanokat tesztnek, amik fagyállóak, pl káposzta, rozmaring, stb. Igen, most már jövő télre tervezek inkább. Jobb lett volna ezen a télen, de ezt inkább elengedem. Addig legalább jól átgondolhatom a terveket. Vannak még hozzá ötleteim pl egyszerűbb hőcső vagy hőszivattyú, hogy gyorsabban melegítse fel a talaj szintjére a hideg levegőt, hogy biztosan ne legyen benne fagy.
Ilyen alap dolgokat szeretnék, mint citrom, narancs, mandarin, lime. Illóolajban gondolkodom, ahhoz szinte bármelyik jó lesz. A levüket is el lehet adni. Ha passzívan megoldható, akkor viszonylag jó profittal lehet csinálni szerintem. Ha fűteni kell, akkor már biztosan nem éri meg.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #5537 üzenetére
Nekem elsősorban citrusféléknek, trópusi növényeknek, ilyesmiknek kell egy hely, mert túl sok kompromisszum lenne bent tartani őket, és nem 2-3 fában gondolkodok, hanem 20-30-ban. Nem hobbi, hanem üzleti tevékenység lesz egyébként, csak kicsiben akarom elkezdeni, aztán ha már stabilan megvan a technológia, akkor növelni a méreteket.
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
válasz inf3rno #5533 üzenetére
Nálam a mocsári hibiszkusz behozva lakásba teljesen elszáradt ami normális ősz után viszont úgy kihajtott ,hogy nagyon beindult sajnos nyúlik ez is ,de nagyon , pedig nem is lámpázok semmivel csak közel a nagy ablakhoz szinte egész nap éri a fény . Ebben a szobában szoktam a palántákat is tél végén szintén lámpa nélkül és szépen fejlődik a paradicsom. Hiába fogyaszt keveset egy jól kiválasztott lámpa vagy izzó, én sajnálom , pedig biztos van látható eredménye annak is.
-
inf3rno
nagyúr
Fényvisszaverő fóliákkal van valakinek tapasztalta? Az érdekel, hogy mennyire szakadnak a direkt ilyen növénytermesztősek? Ha azok is szakadnak, akkor nem vágom, hogy mitől nyújt ez az egész többet a sima alufóliánál...
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az üvegházzal kapcsolatban lehet, hogy mégis megoldható teljesen passzívan a déli lejtőn, és akkor mégsem a völgybe rakom. Most ezt nézegetem: [link] Viszont akkor kerítés biztosan kelleni fog, különben a szarvas átgyalogol rajta a friss növényekért.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én most ezzel a Philips tornadoval próbálkozok, és úgy néz ki, hogy ez is működik. A növények nyúlása megállt mióta ezzel világítok esténként. A meleg led nem működött, azzal csak nyúltak. Úgy látszik ebben a hidegben van elég megfelelő hullámhosszú kék, hogy etesse őket. Ez így most olyan 100W körüli, amit adok, de sokkal jobb lenne, ha tudnám tükrözni. Szerintem a fény fele legalább kukába megy így, nem beszélve arról, hogy azért nem ideális a spektruma sem. A semminél azért biztosan több.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #5526 üzenetére
Nekem ebből meg emebből a fajtából van néhány, részben teleltetésre meg tavaszra palántaneveléshez.
Tavaly már ezzel nőttek a palánták, és idén a teleltetés is kapott ~ 200W-ot, a ráírt fajtát.
Visszaverőnek itt némi golyónyomott alulemez van/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
inf3rno
nagyúr
válasz Studiossrác #5529 üzenetére
Elvileg úgy van, hogy hektárra adják meg, ami logikus is, mert így összehasonlíthatóak az egyes földek a mérettől függetlenül.
Buliban hasznos! =]
-
Studiossrác
aktív tag
Sziasztok!
Sosem gondoltam volna azt, hogy prohardveren kérdezek ilyet, remélem lesz aki válaszol .
Plusz remélem érthető lesz a kérdésem, eléggé laikus vagyok.
Ha adott egy 2758 m2 területű szántó, 11,50 AK értékkel, akkor ez egy 41,7 aranykorona/hektáros föld?
Vagy amikor megadják a nem 1 hektáros föld AK értékét, akkor is hektár értékre adják meg az ak értékét? Ebben az esetben evidens, hogy 11,5 AK értékű a föld. -
kacsyx
aktív tag
válasz inf3rno #5524 üzenetére
Köszi a videót, meg is lesz az egyik szabad estés program
Jövőre a trágyás szalmát mindenképp átforgatom rotával, mert jelenleg úgy néz, hogy kb. 10 centi szalmán van annyi föld, amit egy-egy ásóvillával ráborítottam. Ugyebár a szomszédoktól kaptam a lókakis szalmát és ahogy jött ki a lovak alól, úgy forgattam rá a földet. Ezért kb. 2 hónapig tartott mire az egész kert meg lett csinálva és az első forgatások már szépen bomlanak le.
A kert 2/3-a be lesz füvesítve, oldalt a kerítés mentén már el vannak ültetve a babérmeggyek és a leylandik. Lesz pár fa szoliterként, dísz és gyümölcs, meg a szokásos bokrok mint cserszömörce, korall berkenye, etc.
A veteményes egy része szamóca (alföldi vagyok, nem eprezünk ), a többi pedig egyelőre a talajszinten zöldséges, később ez magaságyásba kerül majd. Egyébként a szamóca nagyon szereti ezt a földet és a másik ami brutálisan szép lett az a cukorborsó. Mondjuk ezen a vidéken nagy hagyománya van a borsónak, nem véletlen. Meg teszt jelleggel vetettem étkezési cukorrépát, meg a párom nagypapája is a Tenkes oldalában köves talajon és nála gyenge lett nálunk nagy dögök. Ezt egyébként cukorrépás mákos rétes miatt kellett vetni.
Visszakanyarodva a lényeghez, tápanyag utánpótlás a fűnél meglesz, a veteményesben kell majd jobban pótolni, de amit csak tudunk komposztálunk, meg remélhetőleg a jövőben is marad a jószomszédi viszony is tudom keverni a komposztot mindig egy kis trágyával is.A homokot szerintem nem tudom kikerülni, muszáj megoldani, hogy eső után is járható legyen a kert és talán homokkal jobban elszivárog a talajfelszínről a nedvesség.
Lenne még ugye lehetőségként a tőzeg, de az árban többszöröse a homoknak. -
inf3rno
nagyúr
No én szereztem világítást a benti növényeknek.
Sokat vacilláltam az égőn, mert általában ilyen 10W körüli ledes grow light kerül 10k forintba [link], vagy veszek kínait [link], ami vagy működik vagy nem, és valszeg amit 100W-ra írnak, annak a fele sem igaz, vagy annyira kevéssé hatékony a led ezeken a hullámhosszokon, hogy a nagy része hővé alakul. Főleg a vörös ledekre mondják, hogy nem túl hatékonyak.
Úgy gondoltam, hogy ez az ár sok érte, úgyhogy körülnéztem a kompakt fénycsövek terén. Ott ez a MegaMan van elfogadható áron, körülbelül harmada a ledes árának. [link], fényereje viszont igazán ennek sincsen.
Végül itt olvastam, hogy használnak fehér hideg ledet is és a 6500K-esek közül van, ami alkalmas palánta nevelésre, úgyhogy ez mellett döntöttem. A Philipsnek a 685-ös izzói ilyenek. [link] Ennél már van fényerő is, 32W a 14W helyett, az ára valamivel olcsóbb, mint a kompakt Megamané, de nyilván kevésbé hatékony, mert nem az ideális hullámhosszot adja. Valószínűleg a kék fény terén jó ez, ami a növekedéshez kell, és a vörös terén nem ad semmit, ami a virágzáshoz kell. Palánták növesztésére vagy a citrom beltéri átteleltetésére ez is jó lesz.
A virágról meg annyit, hogy amíg ezzel kínlódtam, hogy megvilágítást csináljak, addig a citrom kivirágzott, és kettő némi segítséggel meg is fogant rajta. Úgyhogy most ezen a fán jönnek az első citromok. Metszés, növekedés alapján úgy nézem, hogy 5 éves.
Párásítok neki 24/7 szinte, de így is dobott le néhány levelet. Azokat azt hiszem inkább a fény hiány miatt vesztettük el. Most majd kiderül.
Világítás terén még tervben vannak fejlesztések. Valamilyen alufólia szerű anyagot keresek, ami kevésbé szakad, hogy a kinti fényt is jobban be tudjam hozni, és hogy a lámpát is upgradeljem, mert most a búra elnyeli a fény egy részét. Ezen kívül a növények köré is jó lenne húzni még egy fényvisszaverő réteget, hogy jobban hasznosuljon a fény, mert most a fele mellé megy. Van még úgy 10 fél másik izzóm, ha ez nem válna be, de mindegyik fehér, azért nem is erőltetem őket. A Megaman féle kompakt fénycsövet lehet, hogy kipróbálom később, ha ez a mostani nem válik be.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Húha, na erre kíváncsi vagyok, hogy mi a válasz. :-)
Talajjavítás terén érdemes ezt is megnézni: [link] A homok, rotálás ettől függetlenül jót fog tenni neki, de ha nincs, ami védi a földet, akkor ugyanúgy be fog tömörödni később. Na most a videoban látottakat nem tudom hogyan lehet gazdaságosan megvalósítani, mert a legtöbbünknek csak földje van, de kaszálója és 100 marhája nincsen. Ekkora mennyiségben mulcs anyagot, szalmát, trágyát vásárolni meg nem kis kiadás. Engem ez tart vissza már évek óta a mélymulcsos megoldásoktól. Egyszerűen nem jön ki a matek. De egy sekélyebb változat is már védi a földet az eróziótól és a tömörödéstől azt hiszem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kacsyx
aktív tag
Sziasztok!
Jövőre szeretném rendbe rakni a telkemen a talajt, amely jelenleg jó kis villányi-borvidékes agyag. Az agyagnál szokásos állapotok vannak, ha esik áll rajta a víz és ragad, napokig járhatatlan, utána kőkeményre szárad a felülete, néhol repedezik. Idén ősszel ásóvillával beleforgattam a szomszéd lovaitól keletkező nagyrészt szalmás istállótrágyát, lazításként. Tavasszal ezt még átrotálom.
A következő a kérdésem: talajcserét nem szeretnék, viszont gondolkodom rajta, hogy hozatnék homokot és beforgatnám a rotálással együtt az agyag felső rétegébe.
Ami nem világos, hogy ehhez milyen homokot használjak. Logikusan folyami homokra gondolnék, amelynek nagyobb a szemcsemérete. Illetve az is kérdés, hogy kb. milyen vastagságban szabad homokkal teríteni, hogy kárt azért ne okozzon. -
inf3rno
nagyúr
Na ilyet adhatnál nekem is. Kicsapom a sövényt, aztán beültetem almával inkább. Jó lesz intenzív kordonosra is, plusz nem látnak be télen-nyáron, az is előny.
Apropó alma. Úgy néz ki, hogy igazatok lesz, és nem sikerül a jonatánt meggyökereztetni. Még várok vele egy hónapot, hátha csak lassú a folyamat. Nehezen adom fel...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
Milyen almád van?
Nekem van három tő "bukszusom" amik két három évente örökzöldek, de van hogy november végére ledobják az összes levelet, érdekes a természet
Én az előbb jöttem be, a maradék levelet összegereblyéztem a csodasövény alól, egy póló és egy pulcsi volt rajtam, itt még jó az idő viharsarok eltekintve némi ködölestől -
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #5518 üzenetére
Nem fordítva kéne, hogy alulra a füvet, rá a trágyát?
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
válasz inf3rno #5517 üzenetére
Igen tudom ,de nem teljesen erre gondoltam ,de állítólag az új gazmentes x hónap kitakarás után ismét x idő alatt gazos lesz igaz már lassabb folyamat ,de újra termelődik .
Dorian
Simán megszorom megmaradt pelletes szárított marhajó trágyával és rá a levágott fűvet szétgereblyézve talán pár valamit ültetni ,hogyan tudna fejlődni próbából megnézem ,mert érdekel kíváncsi vagyok .[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #5515 üzenetére
Először olyat szoktak, hogy 3 hétig letakarják, 1 hétig kitakarják kartonnal vagy geotextillel, aztán ezt ismétlik nem tudom hányszor. Attól kihalnak a gyomok teljesen. Meg lehet úgy is próbálni, hogy csak leteríted a kartont, aztán nem foglalkozol a kérdéssel. Olyan fél métertől hívják mély mulcsos kertészkedésnek az ilyet. Jól működik kicsiben, de én például ha az egész kertet így csinálnám, akkor nem tudom honnan szereznék ekkora mennyiségű mulcsot. És persze a bomláshoz kell nitrogén is, úgyhogy vagy műtrágyával vagy szerves trágyával is ki kell egészíteni, esetleg vizelettel.
Buliban hasznos! =]
-
Dorian
félisten
válasz Szilágyi84 #5515 üzenetére
Idén először próbáltam. A palánták -majd növények- közi földet terítettem a levágott fűvel.
Nem kellett szinte egyáltalán gazolni, lassabban száradt ki a talaj, volt hová tenni a füvet, és biztos vmi tápanyag is jutott belőle a talajba.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Szilágyi84
senior tag
Próbálkozott már valaki takarással szalma vagy vágott fűvel beborítani a kert egy részét és esetleg ott abba ültetni zöldségeket ?
Lehet kipróbálnám jövőre mivel vágott fű mindig van bár lehet szalma jobb lenne. -
justmemory
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #5512 üzenetére
Azért a tégla épületekre teljesen más szabályok érvényesek, mint az üvegházakra. Sokkal nagyobb tömeg, sokkal több energia kell felmelegíteni őket, és nem megy be a napfény, ami ezt megtenné valamilyen szinten. Nem tudom mennyire működhet. Áramot szeretnék odavezetni hozzá, de messze van, és nagy munka lenne azt idén megoldani. Arra szívesen költök, mert akkor már úgy csinálom, hogy nem ideiglenes megoldással.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #5509 üzenetére
Nincs Facebook regisztrációm, így nem tudom megnézni a linket
De amit Rive linkelt, hozzá hasonlóan nekem is vannak fenntartásaim. Túl pici, valami hő kellene hozzá. Ha csak 1 hétig van felhős idő, mondjuk -5 °C-al, szerintem megfagy benne minden. Kell emellett víz is a növényeknek, azt is folyékony formában kellene tartani... hőforrás nélkül nem tudom mennyire lehet egy ilyet télen is üzemeltetni. Persze nem is mondtad, hogy télire szeretnéd
Nekem a műhelyben (kb. 12-15 m²) rendre megfagyott a víz korábbi években. Ez egy normál tégla épület, szigeteletlen és rosszul záró ajtóval és ablakokkal, fűtés nélkül. Tavaly óta annyit csinálok, hogy egy időzítővel egy kis elektromos fali konvektort (nem tudom a teljesítményét hirtelen) kapcsolgatok 15 percekre; asszem 20x egy nap. Azóta nem fagy meg bent semmi. Ha be tudod vinni az áramot, ez is lehet megoldás.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #5508 üzenetére
Méretre csak ilyen apróra gondoltam kezdésnek, és nem kell tip-top lennie, mert úgyis elbontom néhány éven belül. [link] Arra is gondoltam, hogy leások a földbe, mert az nem engedi annyira kihűlni, falak sem nagyon kellenek úgy, elég a tetejét befedni, de eső után tuti felgyűlne benne a víz. Még körvonalazódik. Tutira találok valami minimál költségvetéses megoldást. Az áramot meg tudom oldani szerintem, bár elég melós lesz.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #5507 üzenetére
Ehhez legalább egy méretezést jó volna tudni...
Lehet készen is kapni, nyilván az a legdrágább. Esetleg próbálj felhajtani olyat, aki bontott ablakokat oda tudna adni pici pénzért, az lesz szerintem a legköltséghatékonyabb megoldás (egyik ismerősöm így szerez rengeteg üveget).
Ha venned kell hozzá valahonnan anyagot (pl. légkamrás lemez, vagy bármi, az úgy húzós).
Áram, jó kérdés... fűteni esetleg tudod hulladékhővel is, de a fény... az kellhet.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintetek mi a minimum, amiből valami használhatóbb üvegházat ki lehet hozni, mondjuk 3-4 ágyással? Fólia is jó. Igazából most nincs rá nagy összeg, de mégis jó lenne addig valami, amíg csinálok egy normálisat... Kell a citromnak és a palántáknak is. Talán a legfontosabb kérdés, hogy vajon megoldható e passzívan, vagy muszáj lesz áramot levinnem?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Ez is jó film, nem tudom, hogy meg lehet e még nézni bárhol: [link] Már ha az, amire gondolok. Azt hittem az csak egy részes.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #5496 üzenetére
Tényleg nagyon jó! :-)
Újabb megerősítést nyert, amit a telekre tervezek, sőt kicsit átértékeltem az eddigi terveket, és változtatni fogok.
Eredetileg úgy gondoltam, hogy lépcsőket úgy alakítok ki, hogy leszedem a talaj felső rétegét, kialakítom a formát, aztán visszateszem. Most inkább úgy gondolom, hogy csak felhúzok egy támfalat egy kicsit magasabbra, aztán hagyom, hogy magától rendeződjön a szint. Így mondjuk a kavicsolás, ilyesmi kimarad alóla, de valszeg éveket nyerek vele.
A másik, ami még mindig probléma, hogy bejárnak a szarvasok és megesznek mindent a konyhakertben és a fákat is megrágják. A földet trágyázzák, szóval előnyük is van. Illetve talán a füvet is lelegelik, letapossák, ami szintén előny. Gondolkodok rajta, hogy elkerítem az egészet párszázezerért. De egy ideje már jár a fejemben az is, hogy hogyan lehetne őket erőforrásként hasznosítani úgy, hogy közben azért a konyhakert is megmaradjon meg a fák is. Elsőre valami szarvasfigyelős mozgásérzékelő kamerás youtube videos projekt ugrott be, hogy esetleg abból lehetne pénzt keresni, aztán akkor kompenzálva vagyunk. Bármi egyéb ötlet?
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Facebook és Messenger
- Építő/felújító topik
- PlayStation 5
- Lexus, Toyota topik
- Házimozi belépő szinten
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest