- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
DrDobos #5826 üzenetére
Én nem tudok más okról, amitől bezöldülnének. Lehet, hogy a fajlagos felülete csökken, ahogy nő, azért már nem elég neki.
Még esetleg tápanyag hiány, ami szerintem ilyet okozhat. Pl. ha metalloenzimet használ a pigmentek előállítására, vagy a pigmentek maguk tartalmaznak valamilyen fém iont, és abból nincs elég. Ez szerintem kevésbé valószínű.
-
justmemory
senior tag
válasz
DrDobos #5603 üzenetére
Szerintem nincs olyan, hogy megbízható leírás. Én is csak próbálkozom. Rengeteg videót néztem meg, azok alapján próbálom valahogyan csinálni; most egy diófával teszek próbát.
A lényeg, hogy nem mindegy kültéri vagy beltérit szeretnél; noha ebben a videóban is elhangzik, hogy nincs beltéri növény, csak olyan, ami tolerálja a belteret
Van, aki már eleve a magról kikeltetve azonnal bonsaiként kezeli a növényt. Én egy 2. éves kis fát választottam. Fontos, hogy fiatal legyen, mert a gyökerét így is meg kell vágni, ami meglehetősen nagy stressz egy növénynek. De van, ami jobban bírja. Láttam olyan bonsait is, amit kidobott növényből mentettek meg; szóval ez növényenként változik, nincs tuti recept. Én anyaggranulátumot törtem össze és kevertem 1:1 arányban jó virágfölddel, plusz tettem bele pici tápanyaggolyókat, így ültettem el a fát és tömködtem jól a ledrótozott gyökerei közé. Fényes, de árnyékos helyen van tavasztól őszig; kétnaponta beleteszem egy vödör vízbe annyira, hogy ellepje a talajt a víz. Kb. 2 perc után kiveszem és megy vissza a helyére. Ilyenkor télen egy papírdobozba teszem és jól kibélelem papírral, felkerül a teraszra (nem szabad bevinni!). Meglátjuk mi lesz vele. Beltérit is akartam csinálni, van is hozzá még 2 cserép és 2 fikusz nevelve; szerintem a recept kb. ugyanez lesz. A törzset ha alakítani szeretnéd, drótozni kell. Nyilván ennek is - mint minden japán dolognak - megvannak a szabályai, de én azért annyira ezt nem veszem szigorúan. Nyilván vékony ághoz vékony drót, stb., de nem miliméterezek majd, szerintem. -
Rive
veterán
válasz
DrDobos #5584 üzenetére
A csapvízben keménységtől függően van egy rakat oldott anyag. Ez önmagában nem gond, a növényeknek (meg nekünk is) valamennyire ezekből szükségük van. Csak ugye egy cserepes növény bepárlóként működik és besűríti a locsolóvizet, egyebeket. Ebből lesz az a randa barna (vízkő) lerakodás a cserépen meg a föld tetején. Ezek miatt (is) kell rendszeresen átültetni a cserepes növényeket és megszabadulni a régi föld egy részétől.
Szóval, lágy vagy desztillált vízzel locsolni cserepes növényt nem gond: kevesebb lesz a lerakodás. Viszont csak azzal locsolni már lehet gond. Időnként kell egy kis nyomelem-tápot keverni.Amúgy szabadban is emiatt szokták az esővizet javasolni cserepes növények locsolására.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
DrDobos #5584 üzenetére
Az gyakorlatilag desztillált víz, amit a párából nyertek, nincs benne semmi tápanyag. Szóval vagy időszakos átültetések vagy trágyázás kelleni fog mellé. Egyébként a koncepciónak nem tudom, hogy mi értelme van. Amit ráöntesz a növényre annak a nagy részét elpárologtatja, utána meg egy csomó energia kinyerni a párát a levegőből. Penész van, vagy miért csináljátok? A legjobb ilyenkor a hőhidat, fal felázásokat megszüntetni, és akkor nem lesz.
-
UberMutant
őstag
válasz
DrDobos #2739 üzenetére
a nappal nem lehet gond, lévén afrikai növény.
elvileg a betegségekre sem érzékeny.amit nem szeret, az a hideg. akkor ledobja a leveleit.
én levágnám az elhalt részeket, akár úgy is, hogy a levelet félbevágom, főleg, ha ez a száradás terjed. más növényeken a betegségeken kívül még a vízellátás okoz levélszáradást, a túl sok meg a túl kevés is, bár az a csúcs felől a szár felé szokott haladni. nem tudom mi lehet, de a kivágás/levágás elvileg nem okoz gondot.
a vágószerszámot mindig fertőtlenítsd az egyes nyövényekhez érés előtt, hogy ne terjessz semmit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
DrDobos #2549 üzenetére
Jó, kicsit túloztam. Olyan 30 centis magaságyásban volt magasabb, mint én, szóval 150 legalább volt.
Igazából nem tudom wikipedian miért írnak 40-60 centit. Felkarózva ez is volt 70 centi a láda felett, és akkor ez még a gyenge cserepes változat, ami áttelelt később (pedig elvileg áttelelni sem szabadna neki). A másik sokkal nagyobb volt.
-
UberMutant
őstag
válasz
DrDobos #2383 üzenetére
az oregano csak úgy nő nálam a fák alatti cserépben, ősszel elszórja a magját, tavasszal kinő. így az biztos megy magról. (más kérdés lehet-e magot kapni)
a bazsalikom szerintem már elkésett, azt korábban kéne vetni, most már kész palántát érdemes venni. ez is magról megy amúgy.
a rozmaring levendula mehet leszakított darab/ágacska gyökereztetésével. de kis növényt is árulnak, és elég gyorsan, szépen nőnek ezek.
-
UberMutant
őstag
válasz
DrDobos #2380 üzenetére
szerintem az oregánó (szurokfű) , bazsalikom, levendula , rozmaring simán bírja.
utóbbi kettő évelő.
paradicsom / paprika /eper? napos helyre lehet jó. de ezeket már csak vásárolt palántával érdemes, mert magról növesztéssel már elkéstél.a net amúgy tele balkonparaszt témákkal , csak 1-2 keresőszót kell beütni.
mondjuk szerintem a virágoknak talán több értelme van, mert értelmes mennyiséget nem fogsz zöldségből termelni az ablakban és a virágok szebbek.
-
UberMutant
őstag
válasz
DrDobos #2378 üzenetére
ezek közül a citrom >= narancs > avokádó a sorrend a túlélésre.
de a téli fűtést + száraz levegőt egyik sem fogja szeretni, viszont a citrom / narancs ha le is dobja a levelét télen, akkor is van esély , hogy tavasszal kihajt.
amúgy sokba nem kerül próbálkozni és a két citrus virága nagyon kellemes illatú. -
Kelvin
őstag
válasz
DrDobos #1777 üzenetére
Mospilan, nekem eddig mindig bevált tetvek ellen is, persze jóval szélesebb a profilja. Elég sokáig 14 napig is kifejti a hatását és sok egyéb kártevőt is elintéz. Ha virághullástól permetezed vele kéthetente pár alkalommal akkor a magdarázs probléma is jó eséllyel letudva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged