- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- bambano: Bambanő háza tája
- hcl: MS Office365 Linuxon
- Carlytoo: Pánikszindróma #3
Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
Sziasztok!
Kicsit hosszú lesz, előre is bocsi...
Az alapötlet, hogy szeretnék az LCD TV-m hátlapjára 2 db. hűtőventit szerelni, hogy az alaplapra és a tápra fújják a levegőt. Erre azért lenne szükség, mert ebben a TV szériában a táp és az alaplap a túlmelegedés miatt szokott megdögleni. Mivel a TV-ben gyárilag nincs venti, az alkatrészek élettartamát szeretném kitolni. A mainboard egy gyárilag bordátlan chipjére már tettem egy bordát SEKISUI kétoldalas ragasztóval, ez volt az első tuning, most jönne a venti.
A ventiket 230V AC konnektorból szeretném hajtani, mert a TV saját tápjáról nem akarok a ventik felé áramot biztosítani, és szeretném, ha minden a hűtésével kapcsolatos modding eszköz a TV-n kívül lenne.
Fordulatszabályzót is szeretnék közbeiktatni.
Mindent összeválogattam, ami a projekthez kell, de megerősítést szeretnék kérni egy ponton. Tehát...
1.
A TV műanyag hátlapját ki kell vágnom körvágóval (81mm-es átmérő körvágó fúrófej), ott, ahol a tápra és az alaplapra fogja tudni fújni a levegőt a 2 venti. 2 db. 3 pines Arctic F8 Pro lesz felszerelve a hátlapra, a TV-n kívülről fogja szívni a levegőt és befelé fog fújni. A ventik 12V DC-sek.2.
A ventik kábelét a TV házán kívülre vezetem, ott egyesítem őket egy "3 pin Y kábel" segítségével.3.
Az Y kábel szabad végét összekötöm a Zalman Fan Mate 2 fordulatszabályozó erre szolgáló (venti felé menő ágának) végével.4.
A Fan Mate 2 ventiszabályozó másik végét összekötöm egy 3 pin hosszabbító 3-tűs végével.5.
a 3 pin hosszabbító kábel fennmaradó teli-csatlakozós végét levágom, a piros (+12V) és a fekete (GND) kábeleket összekötöm egy " 2,1 / 5,5 mm DC aljzat sorkapocs" segítségével, a sárga kábelt szabadon hagyom és leszigetelem (ez amúgy sem kéne, ezen a szálon megy ugye a szabályozás, ha közvetlen az alaplapra dugja az ember)6.
A 2,1 / 5,5mm DC aljzat sorkapocs DC anya foglalatába beledugok egy ilyen méretű DC csatlakozós 12V-os AC-DC adaptert, na itt jön majd a kérdéses pont!7. az adaptert egy kapcsolható 1-es dugaljba dugom, így a konnektornál egy kapcsolással be tudom indítani és le tudom állítani a ventiket
Na a kérdéses pont tehát az adapter és az, hogy "mit bír" a Fan Mate 2.
Ugyanis először azt gondoltam, hogy egy 12V 1A (12W teljesítményű) 2,1 / 5,5 mm csatis DC adaptert veszek, pl. egy ilyet. Aztán látom ám, hogy feltüntetnek egy ilyen specifikációt a Fan Mate 2-nél:
Allowable Power - 6W or lower, kb. ezt "megengedhető teljesítmény: 6W vagy kevesebb"
És ez szöget ütött a fejembe.
Na most ez a max. 6W teljesítmény érték a Fan Mate bemeneti vagy kimeneti oldalára vonatkozik??? Ugyanis ha a bemeneti oldalára vonatkozik, akkor "sok" lesz neki a 12V 1A-s adapter, ha jól gondolom, inkább 12V 0,5A (6W) AC-DC adapter kell hozzá, pl. egy ilyen, nem?
Namost, logikusan a Fan Mate 2 a bemeneti oldalon max. akkora áramot kellene, hogy kapjon, mint amit egy PC alaplap 3-pin csatlakozóról kapna, és azt az világon sehol sem találom a neten, hogy egy alplapi 3-pin csati max. hány A-t ad. Az OK, hogy 12V, de hány amper max-os ez a csati? Gondolom, hogy 0.5A, ezért ír a Zalman is ennyit a specnél.
Vagy nem gond, ha 1A-es adaptert kötök rá? A nagyobb teljesítménytől a ventivezérlő nem megy tönkre, mert ezt a 6W-ot a Fan Mate kimeneti max. teljesítményre értik?
tehát a kérdés lényege röviden: egy 12V 1A (12W) AC-DC adapterrel tönkrevágnám / leégne a Fan Mate 2 szabályozó, mert a bemeneti ágán mindig kapná az 1 A-t? Vagy a Fan Mate 2 mindig csak annyi kraftot húz be az adaptertől a saját bemeneti ágára, amennyi a ventik hajtásához kell (ami ugye igen csekélyke, mert a ventik max. fordulaton is 1,92W-ot kajálnak) és ezért mindegy, hogy az adapter mekkora teljesítményű, azaz túl lehet méretezni?
Nem vagyok egy elektronikában ennyire jártas, ezért kérdezném ezt.
köszi előre is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Futás, futópályák
- sziku69: Szólánc.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AI modernizálja Brazília áramhálózatát
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- "Titkos termékek" is várhatók a Pixel 10 széria bemutatóján
- Microsoft Excel topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1000W Sesonic FOCUS GX-1000 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNÖYRŰ/GARIS/AKCIÓS Lian Li HydroShift !!!!LCD!!! 360R (RGB) FEHÉR
- Eladó Lian li Uni fan sl wireless 120
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Thermaltake Commander MS-1 Snow Edition
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3194, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest