Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• c41r0^

őstag

válasz c41r0^ #18315 üzenetére

A TV adatlapja (hogy lássátok a méreteket, és a formát).

hátlap - az alaplap-közeli venti a VGA / SCART és a HDMI csatik közé menne, a táppal szembeni meg lehetne akár 12-14cm-es is, mert elférne (a képen a hátlap bal oldala ), csak akkora körkivágóm nem lesz, ezért lesz az is 8-as

• c41r0^

őstag

Kedves razorbenke92 és Kernel!

Köszönöm a segítséget, tehát nyugodtan vehetem a 12V 1A -es, 12W teljesítményű AC-DC dugasztápot. Nem voltam benne biztos, hogy ebben az esetben a Fan Mate 2 bemeneti oldalára csak annyi áram fog menni, amennyit a két fogyasztó ventilátor igényel. Tehát olyan, hogy a dugasztáp "tolja rá" a Fan Mate2-re az 1A-t, a ventik felvett teljesítményétől függetlenül, az alaptalan felvetés. Nem is tudom, hogy jutott eszembe ez, hiszen csak az ATX tápokra kellett volna gondolnom... ott is minden belső fogyasztó annyi kraftot vesz fel, amennyit igényel, a táp nem "tolja rá az ampert" :DDD :W

Hűtés és ventilátorok: razorbenke92, természetesen igazad van, légcsatornát kéne kiépíteni optimális esetben, pl. alulra és felülre 1-1 felfelé fújó vagy 1 alulról felfelé fújó + 1 hátlapon kifelé fújó (belülről szívó) ventilátor lenne ideális, mindkét oldalon (alaplap és táp), de csak nagyon kicsi venti férne így be alulra. Ezt a TV felépítése nem teszi lehetővé.

A TV műanyag hátlapján felül rések vannak, hogy ott szálljon ki a meleg levegő, mivel gyárilag nincs benne venti. Ezért gondoltam, hogy kívülről szobahőmérsékletű levegőt ráfújok a melegedő alkatrészekre. Igaz, hogy így a meleg levegőt segítek eloszlatni a készülékházon belül, de a bordákra legalább mindig megy légáram.

Azon is gondolkoztam, hogy nem Pro, hanem sima ventiket raknék a hátoldalra úgy, hogy belülről húzzák ki a levegőt (a friss levegő a TV felső peremén a bordázott részen és a hátlapon alul, a hangszórók miatt lyukacsos részen tudna beszívódni, no meg azokon a réseken, ahol a hátlap nem illeszkedik pontosan a készülék házához, ill. ott, ahol a csatlakozók vannak) és hátrafelé fújjanak a ventik. De a kifelé szíváshoz ugye a megfelelő nyomáskülönbséget nem tudnám szerintem elérni, a szívóhatás csak akkor működne jól, ha a ventiket magas fordulaton járatnám. Egy 52"-os TV-ről van szó egyébként, nem kis darab. Ezért szavaztam meg magamban a ráfújást.

Szerintetek a második módon taglaltak szerint (a készülékházból a levegőt kiszívó ventik) jobb hűtési hatásfokot érnék el, mint ráfújással?

• c41r0^

őstag

Sziasztok!

Kicsit hosszú lesz, előre is bocsi...

Az alapötlet, hogy szeretnék az LCD TV-m hátlapjára 2 db. hűtőventit szerelni, hogy az alaplapra és a tápra fújják a levegőt. Erre azért lenne szükség, mert ebben a TV szériában a táp és az alaplap a túlmelegedés miatt szokott megdögleni. Mivel a TV-ben gyárilag nincs venti, az alkatrészek élettartamát szeretném kitolni. A mainboard egy gyárilag bordátlan chipjére már tettem egy bordát SEKISUI kétoldalas ragasztóval, ez volt az első tuning, most jönne a venti.

A ventiket 230V AC konnektorból szeretném hajtani, mert a TV saját tápjáról nem akarok a ventik felé áramot biztosítani, és szeretném, ha minden a hűtésével kapcsolatos modding eszköz a TV-n kívül lenne.

Fordulatszabályzót is szeretnék közbeiktatni.

Mindent összeválogattam, ami a projekthez kell, de megerősítést szeretnék kérni egy ponton. Tehát...

1.
    A TV műanyag hátlapját ki kell vágnom körvágóval (81mm-es átmérő körvágó fúrófej), ott, ahol a tápra és az alaplapra fogja tudni fújni a levegőt a 2 venti. 2 db. 3 pines Arctic F8 Pro lesz felszerelve a hátlapra, a TV-n kívülről fogja szívni a levegőt és befelé fog fújni. A ventik 12V DC-sek.

2.
    A ventik kábelét a TV házán kívülre vezetem, ott egyesítem őket egy "3 pin Y kábel" segítségével.

3.
    Az Y kábel szabad végét összekötöm a Zalman Fan Mate 2 fordulatszabályozó erre szolgáló (venti felé menő ágának) végével.

4.
    A Fan Mate 2 ventiszabályozó másik végét összekötöm egy 3 pin hosszabbító 3-tűs végével.

5.
    a 3 pin hosszabbító kábel fennmaradó teli-csatlakozós végét levágom, a piros (+12V) és a fekete (GND) kábeleket összekötöm egy " 2,1 / 5,5 mm DC aljzat sorkapocs" segítségével, a sárga kábelt szabadon hagyom és leszigetelem (ez amúgy sem kéne, ezen a szálon megy ugye a szabályozás, ha közvetlen az alaplapra dugja az ember)

6.
    A 2,1 / 5,5mm DC aljzat sorkapocs DC anya foglalatába beledugok egy ilyen méretű DC csatlakozós 12V-os AC-DC adaptert, na itt jön majd a kérdéses pont!

7. az adaptert egy kapcsolható 1-es dugaljba dugom, így a konnektornál egy kapcsolással be tudom indítani és le tudom állítani a ventiket

Na a kérdéses pont tehát az adapter és az, hogy "mit bír" a Fan Mate 2.

Ugyanis először azt gondoltam, hogy egy 12V 1A (12W teljesítményű) 2,1 / 5,5 mm csatis DC adaptert veszek, pl. egy ilyet. Aztán látom ám, hogy feltüntetnek egy ilyen specifikációt a Fan Mate 2-nél:

Allowable Power - 6W or lower, kb. ezt "megengedhető teljesítmény: 6W vagy kevesebb"

És ez szöget ütött a fejembe.

Na most ez a max. 6W teljesítmény érték a Fan Mate bemeneti vagy kimeneti oldalára vonatkozik??? Ugyanis ha a bemeneti oldalára vonatkozik, akkor "sok" lesz neki a 12V 1A-s adapter, ha jól gondolom, inkább 12V 0,5A (6W) AC-DC adapter kell hozzá, pl. egy ilyen, nem?

Namost, logikusan a Fan Mate 2 a bemeneti oldalon max. akkora áramot kellene, hogy kapjon, mint amit egy PC alaplap 3-pin csatlakozóról kapna, és azt az világon sehol sem találom a neten, hogy egy alplapi 3-pin csati max. hány A-t ad. Az OK, hogy 12V, de hány amper max-os ez a csati? Gondolom, hogy 0.5A, ezért ír a Zalman is ennyit a specnél.

Vagy nem gond, ha 1A-es adaptert kötök rá? A nagyobb teljesítménytől a ventivezérlő nem megy tönkre, mert ezt a 6W-ot a Fan Mate kimeneti max. teljesítményre értik?

tehát a kérdés lényege röviden: egy 12V 1A (12W) AC-DC adapterrel tönkrevágnám / leégne a Fan Mate 2 szabályozó, mert a bemeneti ágán mindig kapná az 1 A-t? Vagy a Fan Mate 2 mindig csak annyi kraftot húz be az adaptertől a saját bemeneti ágára, amennyi a ventik hajtásához kell (ami ugye igen csekélyke, mert a ventik max. fordulaton is 1,92W-ot kajálnak) és ezért mindegy, hogy az adapter mekkora teljesítményű, azaz túl lehet méretezni?

Nem vagyok egy elektronikában ennyire jártas, ezért kérdezném ezt.

köszi előre is :)

Új hozzászólás Aktív témák