Új hozzászólás Aktív témák

• TurboK0

tag

Cseréltem a Seasonic Focus SGX-650 (Gold, 650W, SFX-L, 2019-es) tápot egy Corsair SF450-re (Platinum, 450W, SFX). Tapasztalatok:

32-140 wattig hibaszázalékon belül volt az összes mérésem, tehát ugyanolyan a hatékonyságuk. Papíron a Corsair-nek jobbnak kéne lennie pár százalékkal, főleg a ~20-40W tartományban (teszteken is így írták, illetve a Corsair magasabb, Platinum besorolású), gyakorlatilag nem láttam különbséget a teljesítmény felvételben. CPU csúcshajtásnál a Corsair minimálisan jobb volt (Corsair 133W, Seasonicnál 140W), de egy 5600G GPU nélküli masinánál ez bakfitty.

SFX-L és SFX között hatalmas a különbség az SFX javára, a méret miatt. A két centivel rövidebb SFX tápot SOKKAL könnyebb volt szerelni.
    A szerelhetőségben közrejátszott az is, hogy a Corsair-hez szálanként külön harisnyázott kábeleket adtak. Ezzel sokkal könnyebben el lehet vezetni minden kábelt, szorosabban be lehet tuszkolni őket a kevés helyre, tehát helytakarékosabbak és kényelmesebbek. Hatalmas előny, ha kevés hellyel kell gazdálkodni egy itx vagy matx házban.

A venti hangját még nem teszteltem, de alapjáraton ugye nem pörög, egy 5600G meg annyira nem terheli meg hogy felpörögjön. Mindenesetre PWM csatis venti van benne, úgyhogy ha hangos lenne, egyszerűbben ki lehet cserélni egy Noctuára, mint a Seasonicban lévő feszültség vezéreltet.
    Jelenleg meg úgy van elhelyezve hogy a proci torony hűtője a táp bemenetére fújja a levegőt, tehát minimális légkeringés van, arra elég hogy ne hevüljön fel a táp kasznija (nyáron sokat számít).

Perifériákban még annyi előny volt a Corsair javára, hogy az ATX->SFX keret aszimmetrikusabb mint a Seasonic esetén. Tehát az SFX "luk" közelebb van a keret széléhez, így ha pl. Jonsbo C6-ban ezt használod, akkor van pár milliméterrel több hely a cpu hűtőnek. A Silverstone PP08 keret még mindig jobb, de az már csak 1 milliméterrel van közelebb a széléhez, illetve az lukacsos a Corsair gyári keret meg nem.

Még annyival könnyebb dolgom volt, hogy vettem egy ilyet, SFX + 120mm méretben.:

https://www.aliexpress.com/i/1005006056247138.html
    Így a Jonsbo C6 legelején, 2db csavaron lóg a venti. Nem fogja túl erősen, de erősebben mint a kábelkötegelő illetve sokkal egyszerűbb is volt felszerelni. MATX alaplappal még éppen hogy elfért, a memória és a táp között kevesebb mint 1mm hely van csak. Talán még lehetne annyival trükközni, hogy a táp tartót nem a 120mm venti csavarjára helyezem, hanem arra a csavarra ami a venti tartó "sínt" tartja. Erre nálam nem volt szükség, de én a legegyszerűbb, minimális hűtőbordát tartalmazó memóriát használom. Vastagabb hűtőbordás memóriával lehetséges hogy ez a táptartó keret nem jó, illetve lehet hogy trükközni kell vele.
    Még annyi bibije van hogy a Corsair SF450-nél a táp kábel bemenete annyira közel van a táp széléhez, hogy a keret nem pontosan illik rá, de óvatosan becsavarozva már nem volt gond (így biztos feszíti a foglalatot, de nem érdekel, már nem volt türelmem lereszelni azért a fél milliméterért). A csavarok legalább jók voltak hozzá (ezüst színű csavarokkal jött).
    Ja, és a keret és a táp között van annyi hely, hogy a hozzá mellékelt csavarok ne fúródjanak bele a tápba.
    Viszont csak papírba/műanyagba tekerve hozta a posta, jól el is hajlott. Elő kellett szednem a satut hogy többé-kevésbé ki tudjam vasalni.

Új hozzászólás Aktív témák