Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Egy rendszámos jármű más. Sokkal több a forgalomra alkalmas állapotában az egyedi azonosító jel, a forgalomba helyezése, forgalomban tartása is komolyabb papírokat kér.
Amikor az enyémre kötöttem a kgfb-t, a netrisk nem akarta elfogadni az alvázszámot motorszámot, kevés volt a karakter. Önhatalmúlag ütöttem elé annyi darab nullát, amennyi kiadta a kellő mennyiséget. Szóval ha valaki venné a fáradtságot, hogy ez alapján keressen a rendszerben, az nem feltétlenül vezetne eredményre. És akkor még nincs benne huncutság, például a 8-ast 3-asnak "olvasta" és ez van az "adásvételiben" is.
Ügyészségen dolgozott öcsém, pontosan tudja, hogy mennyi értelme van a rendőrségi ügymenet sikerében bízni.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Basszus, 26 éves motort ellopnak.....
Szerintem gyakorlatilag 0% az esély, hogy megtaláljátok. Vagy alkatrész lesz belőle, vagy kicsit gatyába rázzák, megfújkájják hogy a saját gazdája se ismer rá, aztán eladják.
Egy apró esély a megkerülésre, hogy rendőrségnek bejelenteni az ellopást. Ha lebukik a banda, alvázszám/motorszám alapján azonosíthatják. Esetleg ha valaki biztosítást akar rá kötni, akkor is lebukhat, úgy tudom oda is kell az alvázszám. Bár ez valószínű a gyanútlan új tulaj lenne.
Azért szörnyülködök, mert én hál' istennek olyan helyen élek (Sopron környéki kisváros) ahol igaz hogy mindig fúj a szél, de nálam előfordult nem egyszer, hogy bent hagyom motorba, autóba a kulcsot az utcán......El nem vinnék.
Minap reggel elmentem, egész napra otthonról. Egész nap nyitva volt az utcakapu, tárva, jó talán a házat bezártam, de ott van egy kazánház, két garázs, pince, minden nyitva. Minden gépben bent a kulcs, a forgalmi.(Tudom, nem kéne) Szerszámok, gépek, horgászcucc..Soha nem tűnt el semmi. Jó, azt nem igazán tudják, hogy mikor nincs otthon senki.......
-
macilaci78
nagyúr
Öcsém Yamaha BWS robogóját ellopták a sisakkal együtt. Ha valaki találkozna vele:
1999-es gyártmány, a dekni festése kopott, kilátszik a szürke alapszín, mint egy bocin.
Fekete lábtartó és térd előtti idom, az ülés alatt oldalt fehér idom matricázva, a lámpaidom elöl fekete, az ülés mögötti díszítő idom a platni helyén és az első sárvédő piros. Szép, megvigyázott állapotban, kb 15k km-rel.Ha valaki látná, csodálja meg, ritka szép példány...
Foglalkozós, jövő héten adta volna be szerelőhöz. Normál karbantartáson felül első, hátsó fék is szorul, hátrafelé tolva valami csörög a dekniben-végáttételben.
-
Honda567
tag
Malaguti F12 gyári bordó színének mi a szinkódja?
-
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ma voltam több helyen is, mindenhol pontosan jelezte a nyomkövető pontos helyét. M a megint vettem egyet, egy ismerősömnek 499 Ft-ér, szerintem ennyit megér akár csak egy próbára is.
-
Zoli bácsi
őstag
Vettem egy ilyen akku tesztert a Lidl-ben, ilyenem még nem volt. [link]
Van négy kocsi, egy motor, meg egy fűnyíró traktor, tehát 6 akku amit én felügyelek, szépen kiírja mennyi indítóáramot tud az aksi, illetve hány %-os a kondíciója.
Kocsiké 83, 84%, asszony Micrájának a 2 éves akkuja a gyári 420A helyett 363A indítóáramot tud.
Motor 12V 8Ah akkujára 161 A indítóáramot mértem, de ugye itt nem Európai szabványra volt állítva a teszter, hanem valami olyan jelzés volt az akku oldalán, ami szerepelt a szabványok közt a teszterben, ezen mértem.
Csak itt nem tudom mennyi a gyári adat.
Indiai, Amaron aksi. De meglepett, majd rámérek Eu szabvánnyal is.....
Más. Neten leltem, jót röhögtem:
-
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Ha motort lopnék, azt is tudatosan tenném. De ez én vagyok.

-
válasz
macilaci78
üzenetére
Hát, szerintem manapság már nem igazán kapcsolgatják ki-be az emberek az adatforgalmat, bt-t stb. Bár én is ismerek egy-két ilyen embert, de ritka. És amikor megkérdezem tőlük, hogy miért teszik (akár korlátlan adatforgalommal), akkor baromira nem tudnak választ adni rá.

-
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Valamikor idén utánaolvastam és elvileg droidon is úgy működik, mint almán. Az eszköz szórja a jelét a környezetében és bármilyen droidos BT hálózatra csatlakozik.
Gondolom, ha ki van kapcsolva a telefonon a BT, akkor ez bukta. Vagy ha a BT ugyan be is van kapcsolva, de az adatforgalom (mobil és wifi) ki van kapcsolva, akkor hiába, az adat nem kerül továbbításra. Szóval nincs 100% védelem.Arra mindenesetre jó, ha egy csapat hülyegyerek arrébb tolja pár utcával a motort, mert Budapest belvárosában ez is megtörtént már...

-
válasz
macilaci78
üzenetére
Csak ehhez először utána kéne járni, hogy az androidos verziók hogyan működnek. Mert ha nem kommunikálnak más telefonnal mint pl az apple-nél, akkor nem sokat ér az egész dolog. Hiszen ha BT hatókörén kívül kerül az eszköz, onnantól nincs miről beszélni. De egy apple cuccnál más a helyzet, bár én még ezt sem nevezném rendes nyomkövetőnek.
-
macilaci78
nagyúr
SH friss műszakival.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Az eredményre van egy tippem.
Tudom, hogy a puszta egy szélsőséges példa, legalábbis városi környezetben, viszont egy mélygarázs, ahol nincs mobil lefedettség, teljesen valós körülmény, ahogy egy powerbankról hajtott mobil jelzavaró is.
Mindazonáltal nem tartom életszerűnek, hogy folyamatosan le legyen árnyékolva a motor, vagy addig pihentessék, amíg a kütyü is biztosan lemerül. Ezért ha találok olyan helyet, ahol valószínűleg nem találják meg, azzal talán nyerek idővel. Például beletenném valamibe, amit a benzin nem kezd ki és nehezebb is tőle (pl műgyantávba öntöm) és a benzinszivattyú helyén bedobom a tankba. Persze az elemcsere így meghiúsul, de egy több milliós motornál azért az nem akkora érvágás. Vagy esetemben a lábtartó két félből áll, mint egy kagyló, abban lehet annyi hely, hogy elférjen és nemigen van miért csak ezt megbontani, levenni.
-
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Úgy volt, ahogy írod. Meg fogom próbálni, amit javasolsz. Talán 4 km elég lesz?
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Szerintem az androidos cuccok nem tudják ezt, ergo "butábbak."
A pusztát csak mint egy szélsőséges példát hoztam fel. Azt akartam vele mondani, hogy egy apple cucc is csak akkor ér valamit, ha városi környezetben van használva. Vagy legalább is olyan helyen, ahol van rá esély, hogy találkozik mobillal.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
"Egy olyan próba kéne, hogy a telefon és a jeladó között legyen pár km távolság."
És szerinted mi lenne a végeredmény?

-
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Oké, az Apple Airtag tetszőleges Apple telefont használ (az adott telefon tulajdonosának tudta, szándéka nélkül is), hogy a felhasználó Apple telefonjára eljuttassa a pozícióját.
Az a kérdés, hogy a Samsung Galaxy Smarttag is ugyanígy behúzza a többi Android telefont a borg nagy közös tudatába? Csak mert nekem Android telefonjaim vannak...
Az elem bírja 1-1,5 évig, ennyi ideig nem szokták pihentetni a pusztában, mélygarázsban, Faraday-kalitkában a lopott motorokat. Az eszközt meg elrejthetem olyan helyen is, ahol szükség van némi bontásra. Például az ülés alatti csomagtartó külső felére, vagy egyszerűen csak a vázhoz húzom egy gyorskötözővel. Vagy esetemben például az utas lábtartóban is lehet annyi hely, hogy elférjen és azt tényleg csak minimális eséllyel szedik szét bármi miatt is.
-
Csak a tisztánlátás végett:
Ezek a "telefon alapú" nyomkövetők valójában nem teljes értékű nyomkövetők, kell hozzájuk egy telefon. GPS jelet nem sugároznak csak bluetooth-t! Önmagukban nem képesek a saját helyzetük meghatározására. Az Apple Airtag kb annyiban a legjobb ezek között (én is használok), hogy más apple készülékkel is kommunikálnak.
Ha egy ilyen Apple Airtag-ot valahol otthagysz, akkor kb max 200-300 méterig veszi a telefonod a bluetooth jelet, onnantól menti az utolsó pozíciót ahol érzékelte. Ha a telefonod bluetooth hatókörén kívül közben változik az egység pozíciója, akkor azt már nem fogja tudni a telefonod, hogy arrébb került. Csak az utolsó pozíciót amit érzékelt.
Na most az apple airtag-nál annyival jobb a helyzet, hogy ha a vevőegység közelében megjelenik egy bármilyen más iphone, akkor annak a másik telefonnak az információjának köszönhetően kap a telefonod egy új jelet, és onnantól kezdve az lesz a nyomkövető új ismert pozíciója. Így működik. Tehát magyarul ha ez az eszköz pl elkerül mondjuk úgy egy alföldi puszta közepébe, hogy az áthelyezés közben nem volt semmilyen más iphone a közelében és később sem lesz, akkor onnantól kezdve felfedezhetetlen. Egy apple airtag-hoz hasonló olcsóbb és egyszerűbb eszköz még erre sem képes.
Ha az ember egy valódi nyomkövetőt akar, ami bármiféle más eszköz segítsége nélkül egyfolytában sugározza az aktuális pozícióját és mindezt GPS jellel, akkor abba minimum simkártya kell, illetve pluszban valamilyen előfizetés. -
KTMHobby3
tag
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Sikerült az ellenőrzés, ma a piacon szintén ugyanazt a helyzetet jelölte. Délután elmentem sétálni a kutyusommal (szülinapja van, ma 6 éves, fekete labrador). Végig mutatta a telóm, amerre jártunk. Kb. 600 méterre mentünk, pontosan mutatta a térképen hogy hol vagyunk. Állítólag a teló, kapcsolódik tornyon keresztül a GPS-re, mert nincs más magyarázat hogy ennyire pontos. KB. 10 m-enként módosította a helyzetünket.
Ma megint vettem egyet, mert már csak 499 Ft. volt. Annyi a baj velük hogy a benne lévő líthium elem (CR 2032) mindben le volt merülve, de elemcsere után mindegyik működött. -
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem figyeltem, nem gondoltam hogy fontos, de a telefon rögzítette hogy akkor, ott voltunk. Ellenőrizni fogom, mert már engem is érdekel hogy mennyire megbízható.
-
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem tudom pontosan hogyan működik, de délelőtt voltunk a piacon amit rögzített. Kb. 4 km-re van tőlünk. Utca, házszám, időpont. A 30 méter az a hatótáv, amin belül meg lehet találni a kütyüt, mert csipogó hangot és fényjelzést ad ki.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Itt azt írja, hogy hatótávolság 30 méter. Ha jól értem, a kütyüben nincs helymeghatározó, csak egy BT-kütyüként az adott telefonra csatlakozik és csak vele kommunikál.
De ha kipróbáltad, hogy másik városból is jelez, akkor tényleg ajándék ennyiért. Addig meg marad az Apple Airtag, vagy a Samsung SmartTag. -
KTMHobby3
tag
OFF!
Kedves kutyabarát barátaimnak ajánlanám. A múlt héten vettem a Penny-ben egy háziállat nyomkövetőt 799 Ft-ért. Nem vicc valóban annyiért (ma vettem még egyet). Okos telefonra telepítve tökéletesen működik. 30 m-en belüli térképes helymeghatározást biztosít. Telefonról kapcsolva hang és fényjelzést is ad a készülék. Rögtön az jutott eszembe, ha ezt a kütyüt nem kedvencemre teszem, hanem akár motorra, autóba, akkor azokat is felderíti. Nagyon hasznos lehet egy esetleges lopás esetén. Ennyiért kihagyhatatlan! -
Beretvás
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
azt a kartergáz hozza fel. a szelepnél max megenni tudja mert a vákum leszivja a szelepszár mellett ha rossz a tömítés.
-
Beretvás
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Ez lett volna a másik tippem. Mindent is ott gyártanak manapság.
-
Beretvás
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
Attol hogy egy szelep nem zár ott olaj nem jut vissza sehová sem.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Azta.... De akkor most minden oké, gondolom jobban megy, és csendesebb.
Mennyi ment rá, meg lehet kérdezni..? (300-400 közt tippelném amúgy, nagyobb értékhez közelebb)
Beretvás: Indiában gyártják, ezt eddig is tudtam. A kereskedő szerint az a cég van benne a gyártásban, aki a Royal Enfieldeket is gyártja. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Sokat állt, ritkán mentek vele. Két menet közt lefolyt benne minden olaj és akkor szárazon indult, a dugattyú gyűrű le is tapadt.
A tűgörgők is erre mentek rá, a kosaruk nem bírta, 2 tű el is tört.
Emellett a szimeringek kiszáradtak, átengedték az olajat, ami olyan helyre is eljutott, ahova nem kellett volna.
A szívó oldali szelepek sem zártak jól, ott is nyomott vissza némi olajat.A többi csak kopás.
-
Beretvás
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Kérdés hol meg ki gyártja most ezeket?? Tippre a mezítlábasok valhol pakisztánban.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Azt nem mondta a szerelő, mi lehetett, ami ezt okozta? Olaj problémák?
Emlékeim szerint elég kevés kilométerrel vetted, és egy ilyen motornak kis odafigyeléssel meg kellene vinni a hat számjegyű km teljesítményt...
Más. Én is jártam ma szervizbe. Mivel Győrben ott vitt el az utam a Jawa kereskedés mellett, bementem.
Sok motort betoltam már a garázsba, de a Jawa még hátra van.....
Megnéztem a gépeket, minap feldobta a YT. ezt a videót..... [link] Na, ez engem érdekelt.
Őszintén megmondom, nem vezettem oldalkocsis motort, soha, ez kimaradt. Meg már nem is a mostani forgalomba való, na. Kicsit beszélgettem a kereskedővel, mondott egy 1,3M beszámítási árat (1,68-ért vettem, jó ár lenne) az Imperiale-ra, ha veszek egy Jawa-t.
Őszintén megmondom, pár lóerő miatt nem hiszem hogy érdemes lenne cserélni, nem is gondolkodtam el komolyan rajta, bár azt az 1M különbözetet lazán kicsengetném.
De ha cserélek, akkor már 500Ccm3, és 40+ paci. Ez alatt nincs értelme.
Ez tetszett amúgy nekem: [link] -
macilaci78
nagyúr
Na, kész az SH, pénteken hazahoztam, vasárnap Dobogókő, eddig jó. Bejáratás...
Két tűgörgő szétesett, ettől csörgött, a tengely is megkopott.
A dugattyú gyűrű letapadt, 2-5 tized volt a luft mellette. 1. túlméretre fúrva 2 századdal, gyűrűzve. A hengertalptól felfelé minden tömítés cserélve, szelep hézagolva, köszörülve, mert a szívóoldal nem zárt rendesen.
Injektor pucolva, szóráskép ellenőrizve.
Csapágyak, szimeringek cserélve. A csapágyakban is volt fém szemcse, akadt is...
Csúszka a variátorban cserélve.
Légszűrő, hűtővíz, fékfolyadék, fékpofa cserélve, munkahengerek tisztítva. -
HermannG
csendes tag
Sziasztok,
szalajt a robogóm, tartja az alapjáratot nem akar leesni és teljesen más a hangja is hangos a végsebesség is nagyon messze van az igazitól, szerelő kellene nagyon, Budapesten tudtok segítséget jó szerelő vagy jó műhely?
Illetve valami halk kipufogó ehhez a típushoz mert nagyon hangos?
Yamaha Jog ZR 2T belpiacos -
Madball
csendes tag
válasz
csongi
üzenetére
Ma már nem lesz időm kimenni a garázsba és megnézni, de holnap kerítek rá időt. Én úgy látom, hogy alapvetően csak az kérdéses, hogy a vízhőfok visszajelző hogyan van bekötve, van-e valami más doboz, vagy közvetlenül a műszerfalba megy. A ventilátor egyik rajzon sincs relézve, pozitív a gyújtás kapcsolóból, föld a kapcsoló gombán keresztül megy bele. Próbálom majd mindenhol lefényképezni a csatlakozókat, hátha úgy könnyebb lesz beazonosítani

-
csongi
veterán
válasz
Madball
üzenetére
Megköszönöm ha megnézed.
Az egyik manual.
Termo vezérlős
manual vezérlő nélkül.
Nekem van a hengerfejre
1db vezeték az egyik gombára.
2db vezeték a másik gombára.
Van egy vezeték pár, ami szerintem ventilátorra menne.
És van szabadon egy 4-es pin amin nincs semmi.
Ez a tank alatt a CDI mellett van. -
Madball
csendes tag
válasz
csongi
üzenetére
Ha gondolod, ránézek majd az enyémen, de én úgy tudom, hogy a két pines a ventilátort kapcsoló hőgomba. Abból is a fejidom mögé megy fel a kábel, de azt elsőre nem látom, hogy relé van-e ott. A ventilátor kapcsoló körben most nem találtam különbséget a két leírásban, pontosan mi hiba/kérdés? Ha kell megnézem az enyémen, az idomok nagy része most nincs épp rajta, amúgy 2017-es a gép.
-
csongi
veterán
Hali.
Generic trigger sm50 ksr 2015.
Elmeletileg lenni kellene egy huto ventilator kapcsolo relenek a motoron. De eleg nagy a kaosz.
Manual szerint
2db gomba van a hemgerfejbe.
Egy pines es ketpines.
Az egyes kapcsolna a riaszto lampat es leallitana a motorot.
A kettes meg a ventillatort.Nah de 2 fajta kapcsolasi rajzot tallatam.
A manualba csak ventilatort kapcsolo relet rajzolta be.Masik kapcsolasi rajzon van mindketto, de ott van egy plusz vezerlo vagy rele.
[link]Tud valaki segiteni?
-
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszönöm hogy megértettél. Mindig van más megoldás is. Nem gondolom hogy amit én hoztam fel a legjobb, de amit Te ajánlsz, az nekem is tetszik.
Abban már biztos vagyok hogy benned is van "fantázia". Ez jó, mert ez az ami előre visz a megoldáshoz. -
macilaci78
nagyúr
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Nincs jó tapasztalatom a kétoldalú ragasztóval. Ha kicsi a felület, könnyen lejön, de a nagy nyomású mosást évekig biztosan nem bírja. Társasház, nincs hol mosni, én is benzinkútra megyek.
A gombhoz a vezetékkel oda kell menni, vagy idomot fúrsz akkor a vezetéknek, vagy az illesztések között viszed. Újszerű motor, az illesztések patikák, egy vezetékkel feszülne, rés lenne. Ahol elfér, az a fejidom és a test között a nyak, illetve a fékkarok mellett. Vagy nem lesz esztétikusan rövid a vezeték, vagy nem fog kézreállni a gomb.Lehet, a legegyszerűbb megoldás a távirányítót egy az egyben felragasztani* a térd előtti tároló ajtajának belső felére. Úgyis idő, míg a kapuk kinyílnak, meg kell állni, letett lábbal pedig könnyen nyitható a tároló.
*öntapadós tépőzárral, hogy a későbbiekben az elemcsere is gördülékenyen menjen. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Szembeszél erősség állító...
-
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ha meg kell fúrni egy idomot, az már roncsolás. Pláne ha eladáskor ki akarja szerelni a nyomógombokat, mert maradnak a lyukak. Amire én gondolok, ahhoz elegendő egy két oldalon ragasztós fólia, amire rá lehet ragasztani a mikró nyomógombokat. Biztos hogy meg lehet oldani úgy hogy esztétikus is legyen. Na ehhez kell a fantázia.
-
Zoli bácsi
őstag
Ezt csak úgy ideteszem...Ha elfér.
FB. dobta fel, pár elnevezésen jót röhögtem. /Elsőfék mint....
Na nézzétek meg)
-
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Kedves fórumtársam!
Nem tudom mire gondolsz, de nekem nem probléma két mikró nyomógombot elhelyezni egy motorra, roncsolás mentesen. Képzelő erő, meg némi szakmai tudás kell hozzá. Egyáltalán nem nagy ügy. -
KTMHobby3
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem kell túlbonyolítani a megoldást. Az én motoromon ilyen van:
A bal oldali fekete kis nyomógomb. Egy videó panelből van, 6,5x6,5 mm-es. Ilyen:
-
macilaci78
nagyúr
Szomszédomnak van egy 2018-as Vespa Primavera 50 2T robogója és elirigyelte tőlem a beépítet kaputávirányítót. Van valakinek annyi típusismerete, hol fér el két db előlapra szerelhető nyomógomb?
Erre gondoltam, IP65-ös, kör alakú lyuk kell neki, picit kiáll a nyomandó rész a síkból, így kesztyűben is könnyű kezelni.A BWS-en a műszerfal fölött helyeztem el a két gombot a fejidomban, volt hely. Az SH-n a baloldalt a kis tároló fölött van.
A Vespán az lenne a kívánság, hogy eladás esetén vissza lehessen alakítani, így olyan idomra gondoltam, ami olcsón beszerezhető. Például a kesztyűtartóban látok pár takaróelemet, amik újonnan párezerért megvannak. (Nagyobb idomok 40-60k körül mennek, az túlzás, nem tudom, a bontott idomoknak milyen piaca van.) -
macilaci78
nagyúr
Zuglóban a Róna utca-Mogyoródi út kereszteződésében valószínűleg gázolaj folyt ki, csúszós az úttest...
Róna utca Thököly felől érkező külső sáv az érintett. -
Beretvás
veterán
válasz
csongi
üzenetére
Anno a Tomos APN be sima autoba valo 10w40 olajat tettünk a váltóba. 5 sebességes és olajban forog a kuplungja. Soha nem volt gond vele.
Szerintem ezeknél az am6/d50b0/ ebs blokkoknál sem lenne gond amág gyári a motor. Mikor agyon kókányolják tuning gyanánt ott már lehetnek gondok.
Ennek ellenére én is belevalot ajánlanék inkább ezekbe.
-
csongi
veterán
Hopssz!
Latom, olajjal kapcsolatban volt egy kis beszelgetes.
Azt nem tudom, hogy a derby, Generic..stb kismotorokba ugyan az a blokk kerult e?
Feltetelezem, hogy a kinai Am6.
A trigger Sm50-be a Castrol 4T oljat irja a manual.Feltelezem.
A blokkhoz mindket olaj hasznalhato. Valto es Motorokerekpar olaj.
Ezt az adott gyarto eldonti, melyiket javasolja hozza.
Talalkoztam ugyan azon motorblokkhoz harom fele viskozitasu olaj javaslattal.
A ket motorkerekpar gyarto es a blokk gyartoja is eltero viscos olajat javasolt.
Kb mindennel is mukodik.A Repsolnak van valto olaja kuplung adalekolassal.

Ez lehet a JoliJocker.Regen is igy volt. A valtokba a kis motorolnal hajtomu olajat tettek. Siman megfelel. Az a kuplung ami ezekbe van, akkora igenybe vetelt nem jelent az olajnak.
Bar 10w40 jelolesu mindket olaj, a viszkozitas megsem teljesen ugyan az.
A 4T olaj eseteben hidegen es melegen is folyosabb.
A valto olaj surubb. Hidegen a valtas nehezebb lesz.
Szerintem ami fontosabb, hogy cserelve legyen.
Ennel a tipusnal 1000Km. Ami baromsag.
En valahol a 5-7000km vagy ket evente cserelnem. -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Kihasználtam én is. Szintén szombaton, és ma is voltam tekeregni.

-
KTMHobby3
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nagyon jók a képek.
Örülök hogy jól sikerült a "felindulásod". Élmény számomra is a beszámolód. Én is abból a vidékből származom, ezért minden leírásod számomra is élmény.
Köszönöm Neked ! -
Zoli bácsi
őstag
Hirtelen felindulásból mentem egy 120 km-es kört a Rettenettel. Mondom hátha megjön az ősz, lehet ez lesz az utólsó tekergésem. Bakony fele akartam menni, de asszony is arra akar menni(Őszi kikericses Bakonyi rétet megnézni), szóval oda majd kocsival....Nyugat fele indultam. Más is kihasználta a jó időt, nem győztem motorosoknak integetni......
Fertőd, Fertőparti út, Balfnál bementem, van egy szép kis út Fertőrákos fele. Erre jártok érdemes megnézni. Lementem a Fertő partra, tudjátok, ahol elbontatták azokat a cölöpházakat....Tóhoz nem lehetett lemenni, el van kerítve a terület, letámasztottam a mocit, indult felém a biztonsági őr, inkább nem is fotózgattam.......
Mivel láttam már a nevezetességeket, kőfejtőt, Mithras szentélyt, nem tekeregtem Fertőrákoson a sok nép közt, bementem a Hűség városába. Gyengébbek kedvéért, akik hiányoztak töriórán, Sopronba
. Tekeregtem, elég nagy volt a szombat délutáni forgalom. Meg iszonyú meleg is lett, hosszúnadrágban izzadtam rendesen......Városban egész kellemes ez a dög, be lehet ugratni a körforgalomba a kocsik közé, egész dinamikus, ha csavarja a fülét az ember. Persze városon kívül hamar kifogy a szuflából, de laza utazóba tudja azt az országúti tempót, ami nem ingerli mindenáron előzésre az autósokat, sőt, van aki nem is előz, elég neki is. (90-95, km/h GPS szerint)
Gondolkodtam rajta, hogy hazafele elmegyek Mexikóba. Igen, ha Sarród-Fertőd környékén azt mondjátok, Mexikóba, senki nem néz furcsán. Itt Mexikópusztát (Fertőújlak) jelenti. [link]
Az tartott vissza, hogy tudom milyen rossz az út. Amúgy szép vidék, ha erre jártok ezt is érdemes megnézni. Hajdanában (Rendszerváltás előtt) ha Nysa mentővel jöttünk, ide már határsávi belépési engedély kellett, hivatalból kaptunk. (Sose kérték, a mentőt mindig be és kiengedték, sorompó volt, őrbódé, meg egy határőr). Jó ég tudja hányan próbálták itt a határt illegálisan átlépni anno......
Másik terv a Fertőbozi kilátó volt, ahhoz meg meleg volt, oda felmenni. [link] De nézzétek meg ha erre jártok.
Én már voltam fönt párszor, sok lépcsőn kell felcaplatni.
Durva déli szél fúj, de most jól jött a motor, meg a pilóta súlya (együtt hátizsákommal kb 340- 350kg), kissé taszigált a szél, de bátran tartottam az utazótempót. Rendesek az autósok, látták hogy kissé cibál a szél, hatalmas oldaltávolságokat tartottak előzéskor. Mivel már csak egy csík világított, és oldalkitámasztón jelzett a szegénységjelző, itthon megtankoltam jófajta 100-as, E5 MOL benzinnel, majdnem 9 liter belement (12 a tank). Még jó 100km táv lett volna benne, de nem szeretek üresen egy járművet sem letenni a garázsba.
Hazaértem, megállapítottam, ha biciklivel tettem volna meg ezt a távot, akkor se hiszem hogy jobban megizzadok.
Kép: Balf és Fertőrákos közti, dombos, szőlős, hangulatos kanyargós út, háttérben a Fertő tó. Itt úgy indultam fotózás után, hogy nem indítottam el a motort, üresben gurultam a lejtőn. Lopakodó üzemmódban 60-70-el mentem, szegény osztrák biciklis meglepődött, ez meg milyen villanymotor, miközben a lompost kicsavarta az árokparton.
Nem hallotta hogy jövök.
Robogósokkal, motorosokkal, kismotorokkal, bicajokkal...Mennyi kétkerekűvel találkoztam ma sokan nyeregbe pattantak, használjátok ki a jó időt, még 2 napig nyarat mondanak!
Sopron, Várkerület. Egy padon üldögéltem. Hogy mennyi E rolleres lett itt is......
-
thomas76
csendes tag
Sziasztok!
Piaggio Liberty 125 (2012)
A szervizben igy gondoltak hogy ha mar ott van a moci, akkor csereljek ki a variator szijat es a gorgokat is,igazabol azota a meghajtas nem az igazi,nem folyamatos, 30 km/h korul komondottan torpan es a kivanthoz kepest magasabb fordulaton dolgozik...elotte a meghajtassal nem volt problemam.......most mar kinomban kapott uj RMS variatort es a gyarinal nehezebb 9.3gr Malossi gorgot de az erzes nem valtozik,erolkodes ,nincs meg a sima futas es normal fordulaton valtas,erzesre kimondottan magas fordulaton dolgozik..nincs sok elkepzelesem..... -
wik_406
tag
Vegul a 4T 10W40 ment bele, mert az volt a boltban keszleten. Koszonom a segitseget mindenkinek

Ami lejott, na az viszont ritka ronda volt. Meg lehet '12-ben a gyarban kerult bele.Wik
-
-
-
Beretvás
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Épp azt néztem én is ,hogy a 4T motul 10w 40 is jo kell legyen mert a 4T nél is olajban forgó kuplung van.
-
-
Debilon
addikt
válasz
sityupityu
üzenetére
Ahogy Beretvás írta, váltós motor, nem robogó amiről szó volt, ezért is írtam
-
Beretvás
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Derbi senda drd eről volt szó, ez nagyon nem 2 fogaskerék..
-
válasz
Debilon
üzenetére
Szerintem érti Zoli bácsi ezt.
Végül is azért említette meg, hogy a kérdező esetében annyira nem kell túllihegni a dolgot, mert egy 2T robogó hajtásában lévő olajról van szó, ahol van 2 fogaskerék.
Bár az is igaz ahogy már írta valaki, hogy valójában mindegy, hogy milyen robogó, a 2T és a 4T estében is külön van az olajozás a fogaskerekeknél.
Tehát nem egy olyan összetett dolog, mint pl egy hagyományos 4T motorkerékpár motorolaja, ahol több funkciót is (henger, fogaskerekek, kuplung) el kell látnia az adott olajnak. De még egy hagyományos autóváltóval sem lehet összehasonlítani a dolgot.
A gyakorlatban meg az van, hogy a legtöbb robogó esetében szinte soha sem cserélik le a fogaskerekeknél az olajat (sajnos). -
Debilon
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Motor váltó nem egyenlő egy autó váltóval olaj, de főleg adalékok miatt
Macilaci leírta, hogy miért olyan olaj kell egy motorkerékpárba amilyen, és hogyan van adalékolva a kuplung miatt
Amúgy egy motorkerékpár váltóban is van súrlódás meg minden
-
wik_406
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A motor, es a valtoolaj viszkozitasat leiro szamok mast-mast jelentenek:

Szoval, nagyjabol a 10w40 motorolaj viszkozitasa megfelel a 75w90-nek valtoolajban. Persze, az adalekok teljesen masak, igy nem keverhetoek!Wik
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Igen, tudom, de felmerült bennem, mivel szóba került a Jaso MA2 szabvány, hogy esetleg nem mindenkinek esett le, hogy 2T motorrról van szó. Ezen sem lennék meglepődve, mert mostanra már nem igazán van újonnan 2T motor, talán csak a kis motoros permetezőkben.
Aztán rájöttem, mikor a Motul ajánlójában láttam a motorolajat ajánlani a váltóba, hogy mehet bele.
Szóval igazából én értettem el, de nem baj, ott hagytam az okoskodásom, így egyértelmű.
Amúgy az a véleményem, hogy annyira nem fontos váltóba a minőségi olaj, azért nincsenek olyan precíz alkatrészek, mint siklócsapágy, henger-gyűrű kapcsolat, nincs akkora hőterhelés, koksz, fordulatszám....
Kicsit meg is vagyok még azon lepődve, régebben váltókba sűrűbb, tapadósabb olaj kellett, illetve elég volt az egyfokozatú. meg is néztem, jól emlékeztem, az autómba is 75w90 az előírás.
Azért én kifejezett váltóolajat vennék. Mondanám, hogy háklis vagyok az olajra, de előbb hoztam el az autót szerelőtől, műszaki vizsga, olajcsere, szűrők, első fékbetétek, tárcsák....(210e-be lett), de életemben először nem kérdeztem meg milyen olajat tettek bele....(Ismernek, nem spóroltak az tuti
) -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Én biztos, hogy nem keverek semmit.

Ő Motul transoil expert 10W40 olajról kérdezett véleményt ami kifejezetten váltó/hajtóműolaj, nem pedig 4T motorolaj. Tehát totálisan oda való illetve megfelelő ahova neki kell. -
Beretvás
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Mivel árban kb ugyanott van inkább a direkt váltóba valót tenném.
-
zombei
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ő ugye váltós 2T-be kérdezte, de oda is mindegy, mert a mechanika azon része ugyanaz mint a 4T-ben. (Mármint a váltó/4T motorolaj közül.
) -
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A motorolajban fürdő váltó esetében a kuplung is ugyanott lubickol. A váltóba is jó motorolaj nagyobb tapadást ad, ezért kell ilyen a váltós motorokba.
Egy robogónál a CVT váltót nem éri az olaj, ezért ebbe felesleges a nagyobb súrlódást adó váltós olaj. Bele lehet tölteni, elmegy vele, csak nagyobb veszteséget ad. -
wik_406
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Koszonom a tisztazast
Wik -
Zoli bácsi
őstag
Bocsi, de itt úgy nézem keverjük a szezont a fazonnal.

A kolléga egy 2T motorhoz kérdezett VÁLTÓ olajat. Itt meg motorolajat ajánlotok. Egyértelmű, hogy a 4T motorokban ugyanaz az olaj keni a motor alkatrészeit, mint a váltójét. Valószínű nem okozna gondot a 4T motorolaj váltóba töltése, de azért én az enyémbe tuti sebességváltóhoz fejlesztett olajat öntenék.Amúgy....Motul olaj ajánló: [link]
Váltóba ajánlja a 4T 5100 10w-40-et is...... Akkor bocsi, de elsőnek a Motul is váltóolajat ajánl.
Én azt tenném.
Szerk: Castrol olajajánló csak váltóolajat ajánl, motorolajat nem is említ: [link]
Bár a linkelés itt lehet nem lesz jó, a kereső oldalra odavisz.
-
wik_406
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Rendben, koszonom!
Wik
-
-
wik_406
tag
sziasztok,
Derbi senda drd-n kellene valtoolajat cserelnem. A leiras agip gear 10w40-et ajanl. Helyette jo lehet: Motul transoil expert 10W40 ez bele?koszi,
Wik -
mumtaz
senior tag
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Én csak példaként hoztam. Nálam ezzel nem volt gond végül. Csak arra utaltam én is, hogy sokszor még a megbízható források is tudnak hülyeségeket írni, valamint, hogy vannak egyébként tényleg érdekes ellenőrzési metódusok, amik látszólag ellent mondanak a logikának.
-
mumtaz
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
A Haynes ezt írja, máshol meg mást.
Sokszor a jármű kezelői kézikönyvében meg nincs is benne. -
-
mumtaz
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Néha vannak ilyen hülyeségek.
Kb olyan, mint Aisin automata váltók olajszint ellenőrzése. Az még érthető lenne, hogy a nívópálcát üzemmeleg olajnál kell nézni. De például ott is szinte mindenhol mást írnak. Van, ahol azt, hogy üzemmelegen indítsd be a motort, majd párszor tedd R-be, majd D-be. Majd itt is megoszlik, hogy hagyd járni a motort és R-D oda vissza pakolgatás után 1 percen belül kell ellenőrizni a szintet. Másik meg azt mondja, hogy állítsd le a motort. Van, amelyik meg csak annyit mond, hogy üzemmelegen fokozatok ide-oda kapcsolgatása nélkül..
Aztán facca, hogy akkor most melyiknek higgyük el és persze mindegyik metódusnál teljesen más szintet mutat. -
válasz
csongi
üzenetére
Ennél vízszintes állapotban kell nézni ahogy írták.
Neked azért van tapasztalatod nagyrobogós szinten, ott vannak típusok ahol kimondottan oldal sztenderen kell nézni? Tényleg csak kérdezem, mert mintha nekem is rémlene hogy van. Ami számomra egyébként nonszensz, érthetetlen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMING PC! Ryzen 9800X3D / RTX 5070 Ti / 32GB DDR5 / X870 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- Bontatlan Moleskine Smart Writing Set Ellipse digitális e papír füzet / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz UDIMM PC RAM, több db- számla, garancia
- Apple iPad 2025 (A16) 128GB & 256GB Wi-fi Bontatlan Összes Szín / 27% áfás ár
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A bal oldali fekete kis nyomógomb. Egy videó panelből van, 6,5x6,5 mm-es. Ilyen:

nyogo83