Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Milyen processzort vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:07:54

LOGOUT.hu



TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!



HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83548) LZs?! válasza LZs?! (#83532) üzenetére


LZs?!
aktív tag

Gents...

Köszönöm az észrevételeket és tanácsokat mindenkinek! :)

...és távolról sem akartam okot adni vitára, de látom: a beszélgetés során előkerültek konfrontatív gondolatmenetek.

Csak hogy konkretizáljam a szitut:

- mind az X6 + MB és az i5-4440 + MB itt van nálam
- nem kívánok gépfejlesztésbe invesztálni; azokból van shuffle, amik itt ülnek mellettem
- az AM3 konfigot már ~9 éve gyűröm, kisebb módosításokkal...és nekem elég :)
- az i5 konfigot egy 'bulk' doboz alján találtam
- a kérdés, hogy melyiket tartsam meg; a másikat pedig eladom. Nem veszek pluszba semmit! :)

Munkamenet tekintetében:

- A játékokat hagyjuk; amikkel pötyögök, azok eddig is maxon ketyegtek

- MS Access: egy file egy szálat tud kezelniés max. 2GB memóriát tud allokálni. De! Mivel nekem ennél jóval több 'cuccom' kell, hogy belekerüljön, így (jelenleg) 4 darab szegmentált adatsorba szedve 4 külön file-ba rakom a dolgokat: egy starter-pack kb. 15000 record és a futtatás végén 5-6 millió marad legenerálva (közbülső szakaszban 14-15 millió is megvan, csak aztán végső lépésként törlöm a ballasztot). Na, ez a céges laposon ~20 perc per darab és csak sorban, egymás után tudom futtatni őket. Viszont kirakva az X6-ra és párhuzamosan futtatva őket csak 10 perc zusammen alles az egész. Ezek után kipakolom az eredményt Excel-be, oszt csók. Havonta legfeljebb kétszer van erre szükség.

- MS Excel: megint single-thread, ami a core funkciókat illeti (függvényszámolás, objektumkezelés, stb.), de maga a program tud több (8-10 ?) szálat használni a real-time folyamatkezeléshez: save-open file, table ordering, pivot table refresh / modification, cella kitöltés, etc. Ez akkor jó, amikor van egy millió sor (igen, nekem van... :( ) és mondjuk a 30 oszlopnyi core adat mellé még be kell tolni másik 30 oszlop lookup-olt, illetve kondicionálisan lookupolt,vagy függvénnyel kalkulált cellát. Ilyenkor egy millió sor simán bekajál 5-6GB memóriát; közben a 'sok-mag' fut előre és címzi a cellákat és érvényesíti a függvényeket, míg (elvileg) egy szálon pedig folyik az effektív érték keresés. Ez kb. 5 perc (sok minden függvényében, ofc) a kb. 30 helyett...és akkor ott van az array function, ami pár tízezer sorra is lazán bekér 4-6GB memóriát a dimenzionálás miatt.

Azóta töprengtem én is rajta, és 'butára' egyszerűsítve: az i-5 CtC 50%-kal nagyobb IPC-vel bír (szintetikus értékek szerint, ofc), mint az X6, aminek viszont 50%-kal nagyobb a 'kapacitása' szálkezelés tekintetében. Ergo mindkettővel ugyanott vagyok a munkameneteimmel, kivéve a mutatványok egyszálas részeit; de ott meg igazából mindegy, hogy 5 vagy 7 vagy akár 10 perc latt végez a gép. Az valódi kín az adatmennyiség kezelése.

Ebből nekem az jön le, hogy az igazi kérdés a memória mennyiség kérdése: 8GB vs 16GB.

Kitesztelem! :DD

PS: Az AMD cuccal meg vagyok elégedve, és kissé elfogult is vagyok, mivel AM3 vonalon ennél többet nem lehet kihozni (retro csúcskonfig :P ). Ugyanakkor a P4 3Ghz óta nem volt Intelem, így nagyon be akarom fogni, hogy lássam milyen. Az MS Office pedig olyan, amilyen...ezt kell szeretni. #corporatelife

[ Szerkesztve ]

Nevermind...

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Milyen processzort vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.