Hirdetés

2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-17 09:07:26

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23801) DIEGO15 válasza Somatom (#23800) üzenetére


DIEGO15
őstag

Alapvetően egyetértek veled. Nem összemérhető egy J-s, vagy N-s intel proci egy arm-el, de azért az általam linkelt RockPro64-ben már RK3399 van, ami lényegesen erősebb mint az általad leírt arm soc-ok. Másrészt a legfőbb kérdés, hogy mit akar rajta futtatni az illető, mert lehetséges, hogy egy arm soc is bőven kiszolgálja azt amire használni akarja. Harmadrészt a rockpro64-be 3.5" hdd megy ami lényegesen olcsóbb, mint a 2.5", arról nem is beszélve, hogy egy minőségi 3,5"tok kb 8-10eFt.

[ Szerkesztve ]

(#23802) Borisz76 válasza Bici (#23797) üzenetére


Borisz76
veterán

Havi szinten vannak frissítések....többé kevésbé.
Van olyan, hogy sűrűbben is jönnek a hibajavítások.

Összefoglaló-t próbáltam írni a Synology NAS-okról....úgy általánosan.

Milyen NAS topikról lévén szó :

Minimum 4 lemezes NAS.
Kezdésnek 2 db lemezzel, tükörben ( SHR )
Esetleg 3 lemezes RAID5 tömb.
Később ha kell nem gond a bővítés.
Az SHR ráadásul elég rugalmas is....

Hardveresen erősebb modellt kell nézni, hogy a terhelést "könnyen" vegye.
Ez főleg az ismerkedés közben jön elő.....jó lenne ha ez meg az is futna stb...
Emiatt egy alulméretezett NAS inkább szívás....lassú, akad stb.

Ez a személyes tapasztalatból kialakult véleményem !
Nem kötelező megfogadni.

Mindezek fényében tartom az álláspontom :
Minimum egy DS 918+

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#23803) Somatom válasza DIEGO15 (#23801) üzenetére


Somatom
veterán

Minden az anyegin múlik. A 4GB -os verzió 80USD. Hozzá a ház 45USD. Kell még táp, hűtő, kártya (vagy, eMMC?) PCI-e-SATA adapter. Egyébként a lapka dokumentációjából nekem az jön le, hogy egy PCI-e csatolón osztozik a két SATA. Szóval, 160 USD körül járunk, mire elkezdhetjük a szoftverezést.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23804) DIEGO15 válasza Somatom (#23803) üzenetére


DIEGO15
őstag

Igen, ez pontosan így van. Ezért mondtam, hogy az elvárt teljesítmény és szolgáltatás, továbbá erre a célra szánt összeg függvényében lehet jó döntés. Nekem alapból nem szimpatikusak ezek az ocsóbb zyxel, synology stb. nasok, mert teljesítményben erősen korlátoltak. Nyilván aki megteheti az vegyen egy négylemezes nas egy ismert gyártótól, aki nem az pedig meg tudja oldani sokkal több munkával és áldozattal kevesebb összegből. Utóbbi esetben jönnek szóba az arm soc boardok, mini pc-k stb. Másik oldalról pedig, ha már nagy teljesítményre van szükség, akkor érdemes elgondolkodni az építésen.

Mondom ezt félig laikusként logikusan gondolkozva. De még mindig nem akarok beleugatni a tasztalt rókák dolgába,ez csak a saját véleményem. Nekem elég az arm, amire kell :)

(#23805) SunMount3r válasza DIEGO15 (#23804) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

4 lemezes esetében hogyan játszanának ezek a Rockchip-es, meg ARM-os lapok? Milyen ház+PSU+SATA vezérlő kombó az amikkel ezeket együtt is be lehetne tenni? Az USB-s külső HDD házak meg elég drágák és akkor ott lógnának minden felé.

A NAS542-őt nézegettem eddig, de olvastam itt róla kevésbé jó infókat is. Most egy Gemini-s AsRock épített megoldás felé kacsintgatok. Két lemezesre pedig nekem megtenné a NAS326 is, azokról azért azt olvasom azt kiszolgálná amire nekem kell, de lehet az 542 már nincs pariban vele.

[ Szerkesztve ]

(#23806) DIEGO15 válasza SunMount3r (#23805) üzenetére


DIEGO15
őstag

2 lemezesről indult a téma, ahhoz lehet jó alternatíva amit írtam. 4lemezesnél már nem szórakoznék én sem ilyenekkel. Egyrészt ott már a hdd-k ára arányaiban jóval magasabb (lehet), mint 1-2nél. Másrészt a kábelezgetés nem igazán éri meg, sem pénzben, sem biztonságban. Én jelenleg egy lemezt használok, és kettő fölé nem is tervezek menni.

(#23807) Somatom válasza DIEGO15 (#23806) üzenetére


Somatom
veterán

Nekem is egylemezes van. A kétlemezes megoldást még értem otthoni környezetben, de a négylemezes nálam már inkább a céges, irodai kategória. Ott sztem nem szabad spórolni ilyen Rockchipes házibarkácsolással. Vagy legyen gyári, megfelelő háttérrel, vagy olyan profi által összerakott, aki az üzemeltetését, karbantartását is elvégzi számlázott szolgáltatásként.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23808) SunMount3r válasza Somatom (#23807) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Én csak azért gondolkodok már elsőnek egy 4 lemezesben, mert hosszú távra tervezek és tudom, hogy úgy is kinövöm a 2-töt előbb- utóbb és jönnek az újabb lemezek és a leg költséghatékonyabb, ha a már meglévőket is megtartom (használt HDD-t nem lehet eladni). 1db 4TB-ossal indítok és kitudja hol álla meg... De 16TB a végén azt hiszem majd csak elég lesz... :D

[ Szerkesztve ]

(#23809) DIEGO15 válasza Somatom (#23807) üzenetére


DIEGO15
őstag

Teljesen egyetértek.

(#23810) Somatom válasza SunMount3r (#23808) üzenetére


Somatom
veterán

Én a négylemezes funkcióját másképp képzelem. RAID, hogy ha lehal egy lemez, akkor leállítás nélkül lehessen cserélni. Neked sztem elég lenne a bővíthetőség. Pl. az én ecccerű kis Zyxelemre is rá lehet akasztani külső tárat, amit magáévá tud tenni. Így tulképp kétlemezessé bővíthető. A többi típusnál is láttam hasonló bővíthetőséget.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23811) SunMount3r válasza Somatom (#23810) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Már most van 3db USB-s winyóm (nemsokára 4 lesz), tehát leendő portokból 4 már eleve foglalt. Pl. a J4105-ITX-en 4db 3-as és 2db 2-es USB port van és nem kizárt, hogy jönnek majd újabb külső winyók is, ha betelnének a belsők. A külsők nálam kb. csak adattárolásra/stream-elésre lennének befogva, az aktív, változó állományú tevékenység pedig a belső HDD-ken zajlana. Az USB portos adatforgalom is tudja ám terhelni a procit, szerintem ez már lap, proci, OS és NAS függő, hogy mennyire. Nem tudom pl. a felsorolt olcsó Zyxel-ek hogy szuperálnak ezzel, de egy belső SATA vezérlőben még mindig jobban bízok, hogy gyakori adatforgalomnál gyorsabb és kevésbé is terheli a rendszert.

(#23812) Somatom válasza SunMount3r (#23811) üzenetére


Somatom
veterán

Az NSA310 -en e-SATA port is van. Az újabbakról (talán nem mindegyikről) ezt lespórolták. Külső házból is létezik e-SATA portos (nekem is van olyanom). Sztem más NAS -okon is megoldható a SATA csatolós bővítés.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23813) SunMount3r válasza Somatom (#23812) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Azok már olyan drága NAS-ok (már amelyik már ajánlható), hogy simán jobbnak és olcsóbbnak is tűnik egy épített X86-os home szerver. Meg amúgy, hogy? Pl. van benne 2db belső SATA és 1, max 2db külső? Nem értem ezzel miért járnék jobban mint egy eleve 4 belső SATA-s összeállítással. Illetve ismét: külső ház akkor is kellene a winyóknak. Egy 4 belső és min 2db külső SATA portos NAS árába meg bele sem merek gondolni, de többszöröse lenne a tervezett iTX-es gépnek.

[ Szerkesztve ]

(#23814) Somatom válasza SunMount3r (#23813) üzenetére


Somatom
veterán

Mennyibe kerül az ember, aki összerakja, üzemelteti, szervízeli és erre garanciát vállal? Ha Te vagy az az ember, akkor mennyiért vállalnád ezt másnak?

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23815) SunMount3r válasza Somatom (#23814) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Habár még nem 100%-os a döntés, hogy tényleg nem NAS-lesz, de abban az esetben, akkor nyilván magam rakok össze mindent. Az OS beüzemelés lesz egyedül aminek még alaposan utána kel olvassak és valószínű lesz akár egy hét is mire mindent úgy bekonfigolok, hogy abban ne legyen kívánni való. De az is lehet 1 nap alatt megleszek az egésszel. Másnál is jól működik (legalább annyira mint az előszerelt OS-es NAS-ok), más is megtudta csinálni, akkor én miért nem tudnám? Az nem kérés, hogy kész lesz és működni fog. A befektetett idő és energia meg az a része amit bevállalok. És, ha egyszer már flottul működik és megszereztem ezt a gyakorlatot benne, akkor bármikor végig tudom csinálni még 1x, vagy akárhányszor. Ha szólna a "haver", hogy neki is kellene egy hasonló, nem haboznék az enyémmel teljesen megegyezőt ajánlani neki, amit persze szintén magam rittyentenék használhatóvá, ha kell.

(#23816) Somatom válasza SunMount3r (#23815) üzenetére


Somatom
veterán

Én eddig három problémára nem találtam egyértelmű, egyszerű megoldást OMV (házi NAS) esetén. Az egyik a DDNS. A NAS gyártók ezt szolgáltatásként nyújtják a termékeikhez. Sajnos, az NSA310 -hez nincs ilyen. Egy ideig küzdöttem a no-ip -vel, meg hasonlókkal. Aztán áttértem a duckdns -re. Ehhez viszont vagy terminálban kell bűvészkedni, vagy egy androidos telót kell lógatni a routeren, hogy tertsa a kapcsolatot.
A másik a Gdrive kapcsolódás (szinkron). Androidos eszközökhöz praktikus. Ez szintén pár kattintással konfigolható a gyári NAS -okon. Házilag ez nem annyira egyértelmű.
A harmadik a Youtube feltöltő.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23817) SunMount3r válasza Somatom (#23816) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ezek közül nem tudom melyik kellene nekem majd esetleg a jövőben, nem kizárt, de ha most meg vagyok nélkülük, akkor egy ideig még nem lesz baj.

Nálam lokál háló kiszolgálása, másolás, torrent, videó stream-elés és ennyi. Ha esetleg úgy alakul, akkor a távoli és biztonságos elérés lesz még kérdéses, de ez egy ideig még nem aktuális.

(#23818) Somatom válasza SunMount3r (#23817) üzenetére


Somatom
veterán

Ha a másik kettő nem is, a DDNS elég alap dolog.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23819) fujifilm1 válasza Somatom (#23818) üzenetére


fujifilm1
senior tag

Szia Tom.

Írtad hogy ddns update meg nem megy nálad.nálam a cronbol szépen megy.
A http://www.duckdns.org/install.jsp oldalon a linux netcat cron t kell végig csinálni. Ez akkor is működik ha dupla NAT mögött van a NAS!
Vagy az a gond hogy nem férsz hozza terminalban?

[ Szerkesztve ]

(#23820) Somatom válasza fujifilm1 (#23819) üzenetére


Somatom
veterán

Köszi az infót, de ezt most az OMV -re, vagy a 310 -re írtad?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23821) MaCS_70 válasza Bici (#23787) üzenetére


MaCS_70
félisten

Két évnyi NAS326-használat után, több azonos típusú készülékkel a látóteremben azt kell mondanom, hogy a remek hardver ellenére már nem feltétlenül tartom jó választásnak a 326-ost. Hiába vannak nagyon profi módon megoldott utólagos programcsomagok rá, itt a saját topicjában is elérhető önzetlen, profi segítséggel, még Linux-ismeretekkel is simán lehet vele sokat szívni -- mivel a szoftverellátottság csapnivaló. A meglevő, igencsak szűkös csomagkészletet sem frissítik, és maga a gyári alapra sem figyelnek oda. A jelenlegi rendszerszoftverben például bugos maga a fájlkezelő, mégsem javítják már hónapok óta.

Csak akkor érdemes a Zyxelt választani, ha pontosan tudod, hogy mit akarsz, és azt hogyan tudod vele megvalósítani. Ellenkező esetben a Synology/Qnap mérföldekkel jobb rendszere és alkalmazásboltja szerintem sajnos megéri a brutális felárat, mivel a felár ellenértéke pont egy működő NAS lehet.

A RAID1+ kapcsán már nagyon sokszor megírtuk, hogy talmi biztonságérzetet nyújt. A HDD-hiba ellen többnyire véd, a többi hiba ellen nem. A másodpéldány, biztonsági másolat legyen máshol tárolva!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23822) Bici válasza MaCS_70 (#23821) üzenetére


Bici
félisten

A harmadik bekezdesben irtak megerositik azt, ami miatt en is a ket kulon 1 lemezes NAS-ban gondolkodom.
Viszont nem tudok fejbol olyan szoftvert, ami rendszeresen egyik NAS-rol a masikra menti az adatokat beavatkozas nelkul, lehetoleg ugy, hogy a fo NAS triggereli a mentesi folyamatot, amikor uj file kerul fel, vagy hasonlo.

Az elso bekezdesedben leirtak miatt kezdtem az egeszet ugy, hogy valami kozosseg altal rendesen karbantartott szoftvert lehet-e rakni ra.
Nem szeretem a gyari szoftvereket, eddig minden eszkozon volt valami bajom veluk, meg a legjobbakkal is.
Jobb az, ha en epitem fel alulrol a sajat igenyeim szerint.
Pl. az openElec HTPC vonalon tok jo, mert gyors, alapbol buta, de lehet csicsazni, es frissul magatol. Valami ilyesmire gondoltam NAS vonalon is.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#23823) MaCS_70 válasza Bici (#23822) üzenetére


MaCS_70
félisten

Rsync

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#23824) Somatom válasza Bici (#23822) üzenetére


Somatom
veterán

Ez pedig elég alap dolog. Még a "fos" Zyxel -ben is van a gyári csomagok között (rsync funkcióval). Screenshot.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23825) freelanced


freelanced
addikt

Üdv! Erre valaki esetleg? [link]

Köszönöm előre is!

Milyen infó kellene még ha az a gond, hogy hiányos?

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#23826) Bici válasza MaCS_70 (#23823) üzenetére


Bici
félisten

MaCS_70 + Somatom: Kössz.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#23827) DIEGO15 válasza freelanced (#23825) üzenetére


DIEGO15
őstag

Szia. Mekkora az összeghatár? Hány darab és milyen méretű (2,5"-3,5") hdd-t szeretnél belerakni? Kell még más szolgáltatást is tudnia, vagy kizárólag a nextcloud amit szeretnél? Gyári megoldást szeretnél, vagy az sem baj ha gépészkedned kell?

(#23828) freelanced válasza DIEGO15 (#23827) üzenetére


freelanced
addikt

Üdv! Igazából, nem mondanék konkrét összeghatárt, fontos lenne, hogy megbízhatóan működjön, nem feltétlenül ezen spórolnék, de emellett nem is szeretnék többet költeni rá mint amennyit feltétlen muszáj.

HDD szempontból gondolom szinte mindegy, van otthon egy 3,5"-os WD Black, lehet, hogy az kerülne bele, de még ennek is utána kell olvasnom / kérdeznem.

Az, hogy tudjon-e más szolgáltatást, jó kérdés. Nekem teljesen új ez az egész, nagyon nem vagyok képben, ezért bármi ami a későbbiekben hasznos lehet / szükségem lehet rá, jól jönne, minden tanácsot, meglátást szívesen fogadok.

Mind gyári mind gépészkedős megoldás érdekel, ezért ha lehet akkor vegyesen megköszönnék példákat.

Egyébként a lényeg dióhéjban annyi, hogy nem vagyok oda a jelenlegi cloud szolgáltatókért, így szeretném egy saját hálózaton, biztonságban tudni az adataimat, fájlokat stb. Azt viszont nem tudom, hogy érdemes-e RAID-ezni, hogy legyen biztonsági mentés, vagy hogyan szokás ezt az egészet kivitelzni. Az is lehet, hogy van jobb mint a NextCloud, arról is csak futólag olvastam egyelőre hogy ajánlott.

De ha valaki csinál ilyesmit, hálásan megköszönöm ha utat mutat a témában!

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#23829) DIEGO15 válasza freelanced (#23828) üzenetére


DIEGO15
őstag

Ha senki más nem válaszol, akkor próbálok én segíteni neked. Végeztem egy kis kutatómunkát.
Zyxel NSA326,QNAP TS-228, Synology DS218j mind kétlemezes, mind gyári szoftverrel, mindnek van saját cloud szolgáltatása. Szerintem érdemes lehet a saját topikjukban érdeklődni. A zyxel a legolcsóbb, de annak a cloud mobilappját nagyon szidják és ahogy olvasom a nason lévő rendszer sem a legjobb a három közül.

Ha mindeképpen nexcloud kell, vagy drágának tartad az említett eszközöket, akkor érdemes lehet alternatíva után nézni. Pl az általam kedvelt Odroid HC-2.

(#23830) freelanced válasza DIEGO15 (#23829) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm ! A Synology szimpatikus. Egyébként mi az előnye egy épített gépnek? Olcsóbbra jönne ki?

Szerinted érdemes lenne RAID-elni? És akkor csinálni egy 1-1-es backupot?

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#23831) DIEGO15 válasza freelanced (#23830) üzenetére


DIEGO15
őstag

pl az. Ha egyedi az igény, vagy nagy teljesítmény kell, akkor érdemes építeni. A RAID szerintem, csak akkor jó ötlet otthoni felhasználásnál, ha tényleg nagyon fontosak, pótolhatatlanok az adatok, egyébként egy Rsync is megteszi. Automatikusan backupol, báhova amit megadsz neki.

(#23832) freelanced válasza DIEGO15 (#23831) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm ! Mikor lehet nagy teljesítményre szükség?

Igazából amire még használnám az adatok tárolásán kívül, az zenelejátszás, illetve filmlejátszás TV-n, ha erre megfelelő lenne egyáltalán. Ezekre elég lehet egy sima Synology amit te is küldtél?

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#23833) freelanced válasza freelanced (#23832) üzenetére


freelanced
addikt

Bocsánat az újabb hozzászólásért, de a Docker fut az általda említett típuson? Jól látom, hogy nem? Szükségem van egyáltalán rá a Nextcloudhoz vagy anélkül is tudom telepíteni?

Köszönöm!

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#23834) DIEGO15 válasza freelanced (#23832) üzenetére


DIEGO15
őstag

Sok szolgáltatás használata egyidőben, de főként a virtulizáció, sok torrent futtatása (több száz), sok eszköz kiszolgálása egy időben. Ilyesmikre gondolok. Persze most csak az otthoni felhasználásra értem mindet.

Az általad leírtakat simán tudnia kell ennek a synologynak, de mint írtam érdeklődj a topikjában ez ügyben.

Én úgy tudom, hogy nem feltétele a nextcloudnak a docker erről is érdeklődj a synology topikban, mert biztosan sokan vágtak már bele.

(#23835) freelanced válasza DIEGO15 (#23834) üzenetére


freelanced
addikt

Rendben. Hálás vagyok a segítségért!

Szép napot! :R

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#23836) Somatom válasza DIEGO15 (#23834) üzenetére


Somatom
veterán

Meg a Plex transzkódolás, ami eszi a vasat.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23837) DIEGO15 válasza Somatom (#23836) üzenetére


DIEGO15
őstag

valóban :) mindent nem írtam le :D

(#23838) Levi123


Levi123
senior tag

Sziasztok,
olvastam az összefoglalót ajánlottátok a legalapabb használatra a Zyxel NAS326-t.
Ezt esetleg érdemes használtan venni, vagy pár év működési idő már észrevehető rajta (zajosabb ventilátor stb.)?
Most újonnan 30eFt 2 év garanciával. Használtan garancia nélkül mi a reális ár?
Köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

Levi

(#23839) Somatom válasza Levi123 (#23838) üzenetére


Somatom
veterán

Ha zajos a venti, akkor kicseréled. A 310 topik alapján a táp tudja megadni magát, meg sok áram nélküli állás esetén a kondija. Az én 310 -em legalább öt éve megy.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23840) SunMount3r válasza Levi123 (#23838) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Én úgy olvastam, hogy a ventije -ha már rákérdeztél- alapból zajos egy kicsit. De ha a Topic-jában rákeresel, van olcsó alternatíva a cseréjére. Persze akkor lehet bukó a gari (elvileg).

(#23841) Levi123 válasza SunMount3r (#23840) üzenetére


Levi123
senior tag

Köszi a válaszokat!
Igen azt én is olvastam, viszont nem tudom mi a reális használt ár amit megér mondjuk garancia nélkül 2-3 évesen. 30eFt újonnan, saccolva 15 eFt körül az rendben lehet?

@Somatom: köszi Neked is!

Levi

(#23842) Somatom válasza Levi123 (#23841) üzenetére


Somatom
veterán

Elgondolkodtattál. 15 -ért lecserélném a 310 -et. A 326 -ban van DDNS, Gdrive, WebDAV. Ez a három hiányzik nekem a 310 -ből.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23843) fujifilm1 válasza Somatom (#23820) üzenetére


fujifilm1
senior tag

általában írtam.
A lényeg, hogy a duckdns install oldal osszeállitja azt a pár soros scriptet amit a cronbol kell futtatni.

(#23844) Somatom válasza fujifilm1 (#23843) üzenetére


Somatom
veterán

Köszi! A duckdns még nem is annyira gáz, mert egy fiókban heverő telóval egyszerűen megoldottam a problémát. Az igazi fájdalmam a WebDAV szerver, mert arról a legjobb kifelé streamelni Kodira. Áramszünet volt és újraindítás után nem működött tovább (vagy, az elérése szűnt meg). Egy fórumtársunk távhekkelte fel nekem, de azt írta, hogy ő sem tud vele mit kezdeni, mert olyan, mint ha blokkolva lenne a port. Legalább öt éves a NAS, amúgy is itt az ideje továbblépni. Kinyöghetnék vmi Syno -t, de amire én használom, arra egy használt 326 is megfelelne. Azon meg már alapból van DDNS, WebDAV, meg Gdrive. 70-100 rugó kicsit fájna, annyiért már elgondolkodnék egyéb lehetőségeken (pl. OMV). De 15-30 -ért nem kezdek bele hókuszpókuszba, hanem inkább "beleülök" a készbe. A 310 pedig megmaradna backup NAS -nak.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23845) Real_Necro


Real_Necro
veterán

Van szerintetek annak értelme, hogy a régi 2 bay Zyxelt lecserélem 4 bay Asustorra és az alábbi felállásban menne, esetleg lehet ilyet?:

1. slot: torrent
2-3. slot raidben, fotó és dokumentum adattár, otthoni felhő, stb.
4. slot: időszakos archiválásra fenntartott

Még mindig a 6204 a kiszemelt (jó lenne valami 0% thm-ben vagy akcióban megcsípni), valamint váltana egy mede8er 600-ast is.
Van ennél jobb megvalósítás vagy nem egy elrugaszkodott ötlet?

Építeni nem szeretnék, inkább megvenném egyben. :B

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#23846) lakisoft


lakisoft
veterán

Sziasztok,

Az IP kamera topikból ide irányítottak hátha tudtok esetleg segíteni a bajomon:

Hikvision IP kamera + Linux Samba Share problem

- Árad -

(#23847) odrif válasza MaCS_70 (#23821) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

Teljesen egyet értek.
Én is nagyon gondolkodom hogy lecseréljem egy Synology nas-ra, vagy egy mini itx gépre.

20 éve a Prohardveren

(#23848) kelna91


kelna91
senior tag

Sziasztok! Tervezek építeni egy NAS-t, és FreeNAS-t futtatni rajta. Azt írják a FreeNAS oldalán, hogy erősen Intel processzort ajánlanak. Miért van ez? Mondjuk egy Ryzen 3-mal nem fog olyan jól működni?

(#23849) Elar


Elar
senior tag

Sziasztok
Milyen, melyik HDDt vegyek a jövő héten érkező 218+ Nasba?
5400 v 7200ppm?
P300 lehet vagy WD Red?

Külön nem írok köszönömöt, de köszönöm szépen ha válaszolsz :)

(#23850) MaCS_70 válasza Elar (#23849) üzenetére


MaCS_70
félisten

NAS-ba nem optimális a nagy fordulatszámú HDD. Melegszik, hangos, fogyaszt, a nagyobb sebessége viszont nem igazán érvényesül.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.