- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ANDROID??? #27799 üzenetére
Időnként van speciális ajánlata, miszerint egy-egy váz mellé kedvezményesen lehet bizonyos objektíveket megvenni. Ha jól tudom, most nincs ilyen akció.
-
ANDROID???
addikt
Sonynak is van törzsvásárlói kedvezménye ?
-
ANDROID???
addikt
válasz
silmatauki #27797 üzenetére
Köszi, ez valahogy elkerülte a figyelmemet..
Akkor frankón másolják a gyáritEnnél nem írják, de ez is másolat?
-
silmatauki
őstag
válasz
ANDROID??? #27796 üzenetére
Rogton a leirasban irjak, hogy nem gyari:
"Attention notice :
this item is produced by a 3rd party manufacturer and not the original manufacturer." -
Lassú Víz
addikt
válasz
schawo #27790 üzenetére
Ne a abban, hanem az erre való csencselősben.
-
fireman123
őstag
válasz
Tin_Shield #27788 üzenetére
Akkor megnyugodtam ....
nem hinném, hogy veszek mostanában másik Oly gépet, így nem fog hiányozni a kártya.....bár jó az XZ-10 a feleségemnek, viszont magamnak a DSLR fronton nézelődöm....
-
silmatauki
őstag
válasz
schawo #27774 üzenetére
"Hívhatjuk rossz demosaicingnak, de a hatása pont olyan, mint egy erős zajszűrés: csökken a részletesség, és csökken a zaj mennyisége. Ha másik szoftverben dolgozod ki, akkor a részletekkel együtt megjön a zaj is. Nincs ebben sem semmi meglepő, az M1-ben is ugyanaz a Sony szenzor van, mint akármelyik másikban."
A szenzor ugyanaz, a szűrő viszont más. Valszeg ez az oka annak, hogy a RAW-okban hihetetlen kevés a színzaj ha C1-gyel meg hasonlókkal - azaz az ajánlott RAW developerekkel - nézed, és nem LR-rel. Persze a világosságjel-zaj ugyanannyi.
Mindez valszeg az irreguláris szűrő miatt lehet, legalábbis ezt gondolják a népek.
-
A jelenlegi PL5 akciókhoz egészen biztosan igénybe vehető. Közvetlen információ. [link] És igen, abban a topikban érdeklődj kártya iránt.
(#27787) jeni
Ultrazoom és a kompakt gépekhez nem jár ajándék kártya. Legegyszerűbb ha 8000 Ft-ért veszel Oly kártyát.
Nem lehet "csak úgy" vásárolni egy kártyát, előbb jogosultságot kell szerezni. Ez lehet bármilyen vásárlás (talán) 20ezer forint felett. Ezután lehet kiváltani a klubkártyát. -
erzol
őstag
válasz
fireman123 #27786 üzenetére
Cserélhető obis gépekhez jár csak a klubkártya.
szerk. :Lassú voltam... -
Tin_Shield
őstag
válasz
fireman123 #27786 üzenetére
PEN vagy OM-D géphez jár. Vagy ahogy schawo is írta összeghatár feletti vásárlás mellé 8e pénz a tagsági díj.
jeni: ez nem ilyen egyértelmű, ha jelzik, hogy más kedvezménnyel nem összevonható akkor biztosannem lehet. De meg kell kérdezni az a biztos. Az akciós E-M5-re pl. lehet, megerősítették a mintaboltból.
-
jeni
félisten
válasz
SeatZola #27784 üzenetére
Valaki írta korábban,hogy az akciós termékekre nem vehető figyelembe az Olympus kártyára való kedvezményes vásárlás, magyarán kettős kedvezménnyel nem vásárolható meg.
Amúgy benne van a táblázatban ha ott veszel egy E-PL5 KIT gépet automatikusan jár mellé egy 1 éves Oly tagság.Ultrazoom és a kompakt gépekhez nem jár ajándék kártya. Legegyszerűbb ha 8000 Ft-ért veszel Oly kártyát.
-
SeatZola
őstag
Srácok!
Tudna valaki segíteni egy E-PL5 kit vásárlásánál a prémium kártyájával? Mert ha a lentiek szerint a 89990-ből lejön a 15%, akkor azonnal megvenném. Persze a kártya tulajnak "meghálálnám" a szívességet!
-
Bozsana
tag
Ha siman rendelek neten az olytol,keres nelkul kapom a premiumkartyat? Irtam nekik emailt,de nem hiszem h hétfőig visszairnanak.
-
erzol
őstag
válasz
ThorsHUN #27780 üzenetére
Értettem, amit írt, csak vegyes szokott lenni a kép, hogy milyen akcióhoz jár +ba a prémium kedvezmény. Igen, ebből még - 15% lefaragható.
Nekem is ezüst van. Vettem rá óccson ebay-ről fekete féltokot. Azóta simán passzol hozzá fekete vagy ezüst obi is. Plusz a fogásán is nagyon sokat segített.
-
Bozsana
tag
Oo.köszönöm. Akkor jó lenne ott venni. Kar h a weblap szerint mar csak ezust duplakit van epl5ből. Persze a tobbi miatt amit írtatok,megeri
-
Bozsana
tag
Jelent vm pluszt ha az ember az oly mintaboltban vesz meg vmt? 5e ft eltérés van.
-
válasz
silmatauki #27766 üzenetére
Nem véletlenül írtam oda, hogy lightroomban kikapcsolhatatlan a zajszűrés. Meg jpegben, is marad belőle.
Hívhatjuk rossz demosaicingnak, de a hatása pont olyan, mint egy erős zajszűrés: csökken a részletesség, és csökken a zaj mennyisége. Ha másik szoftverben dolgozod ki, akkor a részletekkel együtt megjön a zaj is. Nincs ebben sem semmi meglepő, az M1-ben is ugyanaz a Sony szenzor van, mint akármelyik másikban.
-
MrChris
nagyúr
válasz
silmatauki #27766 üzenetére
+1
Etalonná vált a LR és ha abban valami nem stimmel, akkor levonják a helytelen következtetést a vázról. A Panasonic is hasonlóan járt a LR-al és azon szándék sincs a változtatásra, míg az Olynál ezt megtették.
Persze ha valami nem megy a kedvenc progiban akkor cseszhetem (pl. a C1 esete a Pana G6-al) -
pandur99
aktív tag
válasz
SeatZola #27761 üzenetére
Ha nem akarsz cserélgetni (én sem akarok), akkor a legjobb egy jó minőségű utazó zoom, vagyis a Zuiko 14-150. E mellé max. egy fényerős fix (pl. 20/1,7, 45/1,8 vagy 60/2,8 makró), és kész, mindent le tudsz fotózni. Esetleg még egy vaku.
Az E-PL5 + 14-150 már itt lapul a táskámban, úgyhogy nem a levegőbe beszélek. Nagyon pöpec obi ám az! Az iso nyugodtan felmehet 3200-ig, esetleg 6400-ig is végfelhasználástól függően, vagyis még a fényereje(fényerőtlensége) sem akadály. -
jeni
félisten
válasz
silmatauki #27768 üzenetére
innen
sőt az aprón is van 80000 Ft maga a váz vagy dupla KIT-ben 130000 Ft -
silmatauki
őstag
Szerintem elkéstél az X-A1-en való gondolkodással, mivel már nem kapható 100-ért. 140 körül meg nem éri meg – azért a pénzért már (igaz, használtan) kapsz egy X-E1-et 18-55-tel, ami egy klasszissal jobb, hacsak nem kell a Wi-Fi transzfer, a 24mm ekv. WA meg a fel/le nyitható, magasabb felbontású LCD.
-
jeni
félisten
válasz
ANDROID??? #27764 üzenetére
a nem cserélhetős obis gépek közt az az ETALON az árteljesítményét tekintve.
-
silmatauki
őstag
válasz
schawo #27756 üzenetére
az X-M1 szokott alacsonyabb zajszintet mutatni, de az is csalóka, mert csak állandó, (lightroomban) kikapcsolhatatlan zajszűrés eredménye."
Ahogy azt valszeg már ebben a topicban is írtam: a DPR studio comparator shotjaiból nem szabad kiindulni. Se Steve Huff állításaiból (a faszi itt is azt terjeszti, hogy a Fuji RAW-ok zajszűrtek, pedig nem: http://www.stevehuffphoto.com/2015/02/23/mirrorless-battle-micro-43-vs-aps-c-vs-full-frame/ )
Azért hiszik sokan azt, hogy az X-Tras RAW-ok zajszűrtek, mert a LR rossz demosaicing algoritmusa durván elkeni a színeket. Ha megnézed tök ugyanazokat a studio shotokat más, jobb RAW developerekkel (C1 stb.), látni fogod, se kenés nincs, se semmiféle zajszűrésre utaló jel. Itt van erről egy komoly anyag: http://www.dpreview.com/forums/thread/3774951
-
-
ANDROID???
addikt
-
SeatZola
őstag
válasz
MrChris #27762 üzenetére
Nem akartam ennyire élesen fogalmazni, de kb. én is így gondolom. Ha pl. az én esetemben az ember a gépet csak hobbi fényképezésre veszi, akkor a méret miatt sokkal komfortosabb (végigcsináltam 2 évben is a nyaralást egy Pentax K20D/K7 + 16-45+70-300 kombóval nagy táskával, köszi, de soha többet) mint egy dslr. A kész képek alapján pedig egy E-PL5 vagy 7-nek semmi szégyenkezni valója nincsen. Legalábbis én ezeket szűrtem le eddig.
-
MrChris
nagyúr
válasz
SeatZola #27761 üzenetére
és miért csak szinte? Mindkét rendszerben van jobb is roszabb is, meg a fejlesztések miatt is változnak. És továbbra is igaz, a tükör semmiben nem befolyásolja pozitívan a képminőséget, csak a helyet foglalja, cserébe retrofókuszosra kell tervezni az obikat...
A m4/3 nagyon optimális rendszer, nem csak a váz marad kicsi hanem az obik is. -
SeatZola
őstag
Az obik szempontjából/is valóban az Oly a jobb megoldás. Bár a 14-42 mellé max 1 obit fogok venni.
Lehet ezért sokan hülyének néznek, de én nem szeretem az obikat cserélgetni, mert olyankor mindig lekések a jó pillanatról. Én a nagy érzékelő és a sokkal jobb képminőség miatt szerettem a dSLR-t, de utáltam a nagy, méretet és a macerás szállítást. MILC-et azért szeretnék, mert szinte dslr minőség és kicsi méret. Tökéletesnek tűnik.... -
pandur99
aktív tag
válasz
SeatZola #27757 üzenetére
Minél többet filozofálsz, annál bizonytalanabb leszel
A Fujik nagyon jók, de ha fejleszteni akarsz, rengeteg pénz kell hozzá. Az Olyk szinte ugyanolyan jók, és jóval nagyobb az obipark hozzájuk. (Most nem beszélek a régi manuálisokról, mert azok mindkettőre feltehetőek.)
Én az Oly E-PL5-öst javaslom, az most a legjobb vétel. -
jeni
félisten
üdv
a Fuji XA-1-t milyen mechanikával építették meg? viszont tetszik,hogy jobban hajaz a DSLR fényképező méretére,kényelmesebb fogni.A retro stílusa jobban tetszik.
mert a tesztben azt írják a PIXinfó-n,hogy a háza külsőleg műanyag. A belsejéről nem írnak semmit.
ilyen téren az Oly E-PL5 full fémes ha jól írom,ezért stabilabb is hosszabb távon. -
SeatZola
őstag
Ezzel a Fuji X-A1-el jól összekevertetek. Eddig sem voltam biztos hogy mit szeretnék, de egyre rosszabb a helyzet. Tetszik az Oly E-PL5-és 7 is és még a Pentax K30/50-is képbe jöhet. Nézegettem a tesztképeket az ismert összehasonlító oldalakon. Nekem úgy tűnik, hogy szinte minden ISO-n sokkal szebb színű és kevésbé zajos az X-A1 képe, mint a többié. Jól látom? Vagy már képzelődöm?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
#31733248 #27751 üzenetére
Semmi támadó jellegű nem volt sztem a hsz-mben, inkább te nyomulsz állandóan a sony-kkal, tökmindegy ki mit ajánl te a sonykat nyomod, komolyan mintha a gyártó pénzelne ezért
és az a5000 100-ért egyértelműen nem a legjobb vétel. A HDR, a mókusvillantó meg a +4 megapixel nem éppen olyan ficsőrök, amik alapján gépet érdemes vásárolni, persze akinek ezekre van a legnagyobb szüksége hát legyen... a dxo-t meg hagyjuk már, az elején én is hittem a dxo-s számokban de ma már tudom, hogy nem ilyen egyszerű a dolog. Meg ha jobb is az a szenzor, csak nagyon pici az eltérés főleg egy laikus szemében, aki valszeg észre sem veszi a különbségeket, neki valszeg hamarább fel fog tűnni, hogy az oly-nak mennyivel szebbek a színei meg élesebb a kitobija. No én nem megyek bele egy újabb sony vs mindenmás vitába, részemről nincs folytatás
szerk: az aláírásod mondjuk nagyon árulkodó
-
törölt tag
válasz
jjeahh #27725 üzenetére
(#27725) jjeahh
Érdekes ez a Sony-ügyben folyó irracionális hadjárat, amit folytattok. Értelmes ember vagy jjeah, legalább annyit megtehetnél, hogy az A5000 könnyen megismerhető tulajdonságainak utánanézel. Nézzük csak tényszerűen:
A DxOMark által mért tulajdonságokban elveri a Sony szenzora az E-PL5-öt. És tegyük hozzá: vele együtt az összes m4/3 gépet. Jobb színmélység, dinamikatartomány és kevésbé zajos. Erre nem válasz az, hogy "tanulj meg fotózni", meg "nem ezen múlik". Ha elmész, akkor technikát vásárolsz, a fotós tudást magad szerzed meg.
Ezen kívül: a Sony negyedével nagyobb felbontást ad, ami egyértelmű előny. És nem csak nyomtatásnál, hanem akkor is, ha az ember ki akar vágni a képből. Ezen kívül van beépített vakuja, tud gépen belüli HDR-t, van benne wifis vezérlési lehetőség, kisebb, könnyebb stb... Ne tegyünk már úgy, mintha csak hátrányai lennének, előnyei nem. Nagyon jó gépek vannak a piacon, ízlés kérdése, kinek melyik tetszik jobban.
-
lithium86
csendes tag
válasz
Colonel993 #27749 üzenetére
Hogy ha nagyon kell "kéznél" legyen. Bár nem ez fogott meg az X-A1-ben. Szimpatikus lett meg jókat olvastam róla. Főleg, hogy 100-ért kifejezetten megéri.
-
Colonel993
senior tag
válasz
lithium86 #27748 üzenetére
1.) Vakut csak az nem szereti, aki a beépített vakkantókat ismeri...
Nekem lassan nincs olyan fotóm amihez ha másnem, legalább díszítő fénynek használjak vakut, mindezt fényes nappal felhős szórtfényes csodajó időben is.
(bár ehhez hozzátartozik pluszba, valamilyen fényformáló is)2.) Ha nemigazán használnád, miért szempont?
-
lithium86
csendes tag
válasz
Colonel993 #27747 üzenetére
Hát kezdő vagyok, szóval még sokat kell tanulnom
A vakut nem is szeretem, persze van hogy jól jöhet, de én szerintem nem igazán használnám.
-
Colonel993
senior tag
válasz
lithium86 #27744 üzenetére
Minden bizonnyal...
Kár, hogy a gyakorlat mást mutat
Slave vaku kioldásra alkalmas... másra nem erőltetném a beépített vakkantókat
talán ilyen 16-os kulcsszámúakra érdemes lehet kendácsolni makrózáshoz diffúzor átvezetést de ez is nagyon lowbudget / erőltetett dolgok...Vegyél rendes rendszervakut, ha vakuzni akarsz... vagy más fényforrást.
De azt a pici pontszerű, nem variálható pozíciójú csak lapos szögből eldurrantható kép gyilkost felejtsd el !
Főként ne ez alapján vásárolj gépet... a legkevésbé fog izgatni az első 10 000 képed után, mikor már nagyjából "felnyílik a szemed" . -
lithium86
csendes tag
válasz
Colonel993 #27743 üzenetére
Azt nem tudom mennyire hatékony, de gondolom alapszinten hozza amit kell.
-
lithium86
csendes tag
válasz
silmatauki #27727 üzenetére
Igen, én is szomorúan láttam, hogy már nincs a Fuji X-A1 100-ért
Sokat hezitáltam, hogy mit vegyek, végül amellett döntöttem, erre már csak 160-ért van...Így nem tudom mit vegyek. E-PL5-ben nincs beépített vaku az meg kéne.
-
Ricardo128
senior tag
válasz
qpakcovboy #27740 üzenetére
Vissza lehet mondani mailben
-
erzol
őstag
válasz
qpakcovboy #27738 üzenetére
Ez csak sima sd. A kolléga ilyeneket említ.
-
silmatauki
őstag
válasz
ThorsHUN #27732 üzenetére
A WiFi-fájltranszfer, különösen, ha van remote control, NAGYON hasznos, különösen ha pl. nagy mennyiségben és soxor kell desktopra raknod a képeidet mert pl. mondjuk panorámafejet kalibrálsz, és pixel-szinten akarod mérni a jelenlegi kalibrációt. Ezt az én X-E1-emmel kicsit nyögvenyelősebben tudom csinálni (USB bedug-kihúz állandóan, minden egyes lépés során); bizony jó lenne, ha automatikusan azonnal felnyomná a kamera a képeket a notira, hogy aztán ott azonnal méregethessem a parallaxot.
Ha viszont ilyet nem akarsz, és/vagy a kiszemelt kamera eleve nem támogat távvezérlést, "csak" fájltranszfert, akkor nem sok jelentősége lesz számodra a beépített Wi-Fi-nek.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ThorsHUN #27726 üzenetére
A szenzor mérete eltérő, de képminőségben nincs, vagy nagyon pici az eltérés, általános használatra a felbontás is tökmindegy (max a nagyon nagy felbontású képektől hamarabb bedöglik a számítógéped utómunka közben, és több helyet foglal) , nekem pl. 10mp is elég lenne... nem csak a samu veszti gyorsan az értékét, hanem az oly is, a színeket meg kb. úgy fogd fel, hogy a samu képeit ajánlott utómunkázni, az oly-ét meg lehet, de nem szükségszerű, már a kamerából kipotyogó képeknek viszonylag szép tetszetősek a színei jpeg-ben is. Az, hogy melyik mennyi idős modell nem számít, ha számodra megfelel a gép tudása... sőt, én pl. 2-3 generációval régebbi gépet vettem eddig mindíg, mert az utódok alaposan lenyomják az elődök árait általában
-
silmatauki
őstag
válasz
jjeahh #27725 üzenetére
"Ebben a sonyban a videót leszámítva én semmit nem látok, amiben lényegesen jobb lenne a másik kettőnél, sőt, pár dologban alulmarad. De majd jön pár sony-s, és megmondják, hogy nem így van
"
így van – 100-ért rossz vétel az A5000 kit egy PL5-tel vagy egy X-A1-gyel szemben. 70-et persze simán megér.
-
ThorsHUN
őstag
válasz
silmatauki #27727 üzenetére
Mert az masfelszer annyi, mint a tobbi.
A felsorolt alapkitek 100 - 110 korul kaphatoak.
A Fuji 160 -
ThorsHUN
őstag
válasz
jjeahh #27725 üzenetére
Nem tudom a felsorolt dolgok mennyire szamitanak.
Lasd MPixel szam, keperzekelo lapka nagysaga, kiadas datuma (kor)...
es mi az ami tenyleg szamit de mondjuk szamadatokkal le nem irhato
(samuk gyors ertektelenedese, olymposok kiemelkedo szinvilaga (lehet hulyeseget mondtam), obik minosege es ara, elerhetosege felesege..) -
jjeahh
nagyúr
válasz
ThorsHUN #27724 üzenetére
Szerintem nx300 vagy e-pl5... előbbinek állítólag valamivel kényelmesebb a fogása, utóbbinak jobb a jpeg motra és nagyobb az obipark, nameg természetesen ha duplakitben veszed, akkor lesz egy teléd is. Ebben a sonyban a videót leszámítva én semmit nem látok, amiben lényegesen jobb lenne a másik kettőnél, sőt, pár dologban alulmarad. De majd jön pár sony-s, és megmondják, hogy nem így van
-
ThorsHUN
őstag
Sziasztok!
Egyelőre csak felkészülés érdeklődés szinten van a dolog nálam, de szeretnék informálódni, hogy normál hétköznapi használatra (értsd családi fotózás, gyerekek, kirándulás stb) és a fotózással való megismerkedésre egyaránt alkalmas MILC gépnek kezdésnek vajh melyik gép lenne ideális?
Elsőre 3 gép az ami árban és értékben jónak tűnt avatatlan szememnek:
Samsung NX300
Sony Alpha 5000
Olympus PL5
Mindegyik 100 korul van es kitben, ugyanakkor a PL5 duplakittel, de az a legrégebbi is, valamint az erzekeloje is annak a legkisebb (MP-ben szinten a harmadik)
Bar nem tudom ezek mennyiben szamitanak.Az altalatok felallitott sorrend mi lenne?
Thx!
-
Tin_Shield
őstag
válasz
qpakcovboy #27722 üzenetére
Az E-M5 kifutó modell, itt a markII, ekkora akció a E-M10-nél az utód megjelenéséig szerintem nem várható.
De mi a baj az E-M5-tel? Még mindig rohadt jó gép, pár azóta megjelent kényelmi fícsör hiányzik, na bumm, ezek egyike sem nélkülözhetetlen. -
MrChris
nagyúr
-
faki_
senior tag
Első kettőről itt is találsz véleményeket, alapvető leírásokat, a K-S1 még viszonylag új, nem tudom, valaki írt-e már róla?
Minap volt Fotoplus K-30 akció (+18-55 ~110e Ft-ért), ez már egy gyakorlatilag kifutott modell, de nem sokban különbözik a K-50-től. Gondolom a beragadt pár darabot adták el, esetleg máshol még lehet hasonló...
-
Gercsa
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan gépet ami méretben az Olympus E-M10-hez hasonló, és hasonlóan jól használható EVF is van benne? (akár régebbi típus is lehet)
-
Novics
senior tag
válasz
MrChris #27708 üzenetére
Én is ilyen vagyok.
Legalábbis az esetek túlnyomó többségében. Minden szirszart nem tartok meg, mert véges a tárhely. Digitális hulladék tárolására meg nem bővítünk.
Az egész onnét indult, hogy a Fujinál gond - lehet - , hogy nem megy a standard LR-rel. Én csak erre mondtam, hogy ez nem feltétlenül szempont. Nálam például pont az volt a szempont, hogy ne kelljen a raw-val szenvednem. (Meg nagyon bejön a kinézete, és a "filozófiája")
-
MrChris
nagyúr
válasz
Novics #27707 üzenetére
ez a rawozás abszolút váztól, gyártótól függ mennyire érdemes foglalkozni vele. A vázban is van egy raw-jpg konverter, ha az gyenge akkor nincs mit tenni élni kell a lehetőséggel és használni. Az Oly és Fuji elég erős ebben (előbbit tudom, utóbbiról meg minden fujis azt írja) így ott elég lehet.
Bár ez kis mértékben olyan mint régen filmesnél eldobni a negatívot és csak a 10X15-ös papírképet megőrizniDe van aki nemhogy a jpg-t tartja meg, hanem lekonvertálja FHD-ba és minden mást töröl.
-
Novics
senior tag
válasz
silmatauki #27690 üzenetére
Nem is mondom, hogy teljesen felesleges, de szerintem az esetek túlnyomó részében bőven jó az, amit jpg-ben tud. Én soha nem szerettem a rawokkal pepecselni.
Bozsana
X-E. A kipotyogó jpg minősége számomra elég. RAW-ból sem tudnék többet kihozni.Néha rawtherapeeban egy kicsit meghúzkodom a jpg-et, de mininálisan, azt bírja az is.
adamssss
Itt lehet nézelődni. -
Szinte hihetetlen de megvettem a PL5-öt, két obival, szóval nagy a boldogság. Most mr csak meg kell tanulni fényképezni, és akkor minden rendben lesz. Tudtok linkelni valami jó kis anyagot kezdő fotósoknak?
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget.
-
válasz
Bozsana #27700 üzenetére
A PL7 sokkal jobb stabival rendelkezik, jobba kezelése, ez a két legfontosabb különbség. Emellett sokkal jobban néz ki, van benne egy csomó extra szolgáltatás (wifis vezérlés, live bulb, live composite, elektronikus első redőny, no meg persze szelfis kihajtható LCD). Hogy ezek megérnek-e neked annyit, azt te tudod. Ha a keretből futja, akkor nem elvetendő, csak a stabi miatt sem.
-
kpetyke
tag
Sziasztok,
Olvasgattam a fórumon és az olympus pl5 eléggé megtetszett, viszont eddig a samsung nx300-al szemeztem.
Tudnátok mondani nekem egy rövid összefoglalót a 2 gép előnyeiről illetve hátrányairól?
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló