Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
a hap ac3-mam nagyon sokkal sűrűbben indul újra kernel failure-el, mint amit egészségesnek gondolok.
netinstall vajon segítene ezen?
-
válasz
Marcelldzso #20594 üzenetére
Nem tikben léteznek olyanok is, de az ára... hagyjuk is.
-
Marcelldzso
tag
válasz
lionhearted #20593 üzenetére
Azért köszi!
Kültérre kellene. -
válasz
Marcelldzso #20592 üzenetére
Van, de méreg drága.
-
Marcelldzso
tag
Sziasztok,
A mikrotiknek van már 5G képes eszköze? Belvárosban a házfalon van egy wap ac+r11e-lte-m elérhető már az 5G és a telefonom egész jó a sebesség is.
Van már amire tudom esetleg cserélni? Úgy olvasom az LTE18 nem egyenlő az 5G-vel.
-
Bubukain
senior tag
-
Bubukain
senior tag
szeretnék külső DNS szervert (adguard) beállítani. Telekom PPPOE kapcsolatom van.
elég a DNS settings-ben megadni az IP címet, vagy kell a DHCP network fül alatt is?
illetve az allow remote requests bepipálva kell hogy legyen vagy sem? -
vmk
tag
válasz
Tamarel #20582 üzenetére
Hátrébb volt... a dst-nat-os növekedett.
Az lett a megoldás, hogy a fenti képen látható masquerade szabályomat előrehoztam és megcsináltam mellé az általad leírt dst-nat-ot és azt is előre raktam.
Így együtt frankón megy, külön-külön nem. De jó ez így. Köszi a segítséget. -
Horvi
őstag
Sziasztok,
Megint előjött az a probléma, hogy a nagy IP lista miatt elfogyott a hely a hapac2-n. Milyen routerre lenne érdemes upgradelni ami nagyjából méretben ekkora mint a hapac2 viszont nagyobb a tárhelye és több benne a memória?
Illetve a másik kérdés az lenne, hogy ha bedugok egy usb pendrive-ot a routerbe akkor arra esetleg lehetne rakni ezt az IP listát és akkor nem a belső tárhelyét foglalja a routernek?
Köszi! -
mrzed
senior tag
Esetleg megpróbálhatod mangle-nél felvenni a Change MSS-t, ahogy Skori is írja, hátha mtu gond van. Nálam inaktív a szabály, nélküle is működik rendesen. Ha közvetlen az ontvel nincs gond, akkor a jelszinteknek is rendbe kell lenniük. Még megpróbálhatod másik portba dugni a kábelt.
-
kammler
senior tag
CRS310-8G+2S+IN szert tettem rá. A ventilátor nem indul el, egyelőre a PC-m van csak rádugódva egy axagon 2.5-es hálózati kártyával. A switch DAC kábellel van rábökve az RB5009-re. Nem kellett csinálni semmit, egyből 10gbit. Szerintem nagyjából a rezes 2.5-10gbit-es megoldásoknál vége a passzív hűtésnek. Board temperature 47 fok, CPU 57 fok, phy-temp 59 fok. Ha már rádugok több dolgot akkor FAN 500 RPM. Halk persze, amúgy fullon nyolcezret pörög, ott üvölt. Ez 65 foknál jönne el. A benne lévő switch IC egy kicsit jobb csak, mint az RB5009-ben lévő szerintem. Ez se kellett volna, ha az RB5009-et telerakják 2.5-es portokkal. A különbség, hogy a switch menüben: IPV6 HW, ICMP reply on error. Support fastrack Hw nem támogatott. Szóval van valami kis L3 Hw offloading.
-
iceQ!
addikt
Megtörtént a beállítás. Nagyon keservesen ment az egész. A nettel is gond van, mintha akadna. Pl.: Speedtest.exe így indul, majd az utolsó error után elkezdi a sebességmérést.
[error] Error: [0] Unknown error
[error] Error: [0] Unknown error -
mrzed
senior tag
Sajnos képet nem tudok készíteni. Nehezen megközelíthető helyen van az ont, át kéne kábeleznem, hogy hozzáférjek. Gondolom sagemcom fast 5670-ről van szó....
Amiket én állítottam át:
Összes wifi kikapcs
Router módról bridge módra
pppoe engedélyezése
2,5 portot wan-ról lan-ra.
Valamint kimásoltam belőle a pppoe csatlakozáshoz szükséges felhasználónevet és jelszót. Egy kapcsolódást alapból kezdeményez az ont, egyet kezdeményezhetsz saját eszközzel, ha többet akarsz, akkor már csak natolt címet fogsz kapni. -
kammler
senior tag
Switchen milyen módjai működnek a sebesség korlátozásának? Port alapúnál például, ha a switch chip-en állítom be ingress egress akkor az egyik irányban jó a dolog, egress rate, (nagyjából) a másik irányban ingadozik is, meg kevesebb is, mint amit beállítok, ez az ingress rate. De két külön eszközön is így van. Az eszközön nézve se ok, de amúgy még speed tesztel se az ingress rate. Más egyéb lehetőség, ami nem processzort eszik? Illetve mi lehet a baja?
-
Tamarel
senior tag
A hiarpin nat gyakorlatilag egy szabály, mindössze egyedi és ezért nem találsz normális leírást hozzá.
Ez magyarázza el: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/NAT#NAT-HairpinNAT
Példa:
add action=masquerade chain=srcnat dst-address=192.168.0.200 src-address=\
192.168.0.0/24 to-addresses=192.168.0.200A hatása: a 192.168.0.0/24 (lan) irányból érkező, 192.168.0.200 (nas) irányba haladó csomagokon a forrást kicseréli a router címére.
Nyilván van port forward is, hogy ddns:port címen elérd a nast mindehonnan.
add action=dst-nat chain=dstnat dst-address-list=wan-ip dst-port=5000 \
protocol=tcp to-addresses=192.168.0.200 -
iceQ!
addikt
Sziasztok
Telekom PPPoE Passthrough be van kapcsolva a Telekom-os eszközben, viszont nálam valamiért nem kapcsolódik. Ethernet 1-re állítottam be a pppoe klienst. Egyébként egy hAP Ax3-as az eszköz amin gyakorlatozok.
A kábelt a Telekom routerban a Wan portba dugtam. Valami tipp esetleg, hogy miért nem tud kapcsolódni?
-
vmk
tag
Sziasztok.
Van egy eszközöm, ami nagyrészt a skory felé leírás szerint van konfigurálva. E mellé beállítottam a harpin natot de egyszerűen nem működik.
Van valami ötlet esetleg ezzel kapcsolatban? -
válasz
dave0825 #20562 üzenetére
A Quick Set / CPE / bridge / Automatic mód / SSID-re kattintani nem felel meg?
Egy másik alternatíva OpenWRT-t tenni rá, mert azt ezere féle kütyüre lehet, így azt "megtanulni" univerzálisabb (de egyébként igazából nehezebb rájönni, hogy kell használni és még az után is nehezebb használni, ha nem csak next-next-finish alap home router-t akarsz, hanem valami kicsit is egyéni dolgot, akár terminálból kell kézzel szerkeszteni config file-t, végső esetben magadnak forgatni az OS-t forráskódból apró módosításokkal). Viszont közepesen bonyolult dolgokat egyszerűbb megtanulni és használni Mikrotik-el (jobb a hivatalos leírás és nem "csak telepítsd és örülj" hozzáállásúak a fórmozók, stb). -
dave0825
őstag
válasz
ekkold #20561 üzenetére
Igaz, lehet jó cuccok ezek, de amire neki kell, arra fölösleges ilyen bonyolultságú, és annyit nem ér az egész meló, amire kell neki, hogy megtanuljam beállítani. Neten keresve meg valahogy mégsem találtam egyszerű leírást, videót, hogy hogy lehet megoldani. Szóval visszaküldi, és lesz egy sima wifi extender vagy repeater, azon is van LAN csatlakozó, amin rá lehet csatlakozni a továbbított hálózatra. Ennyi.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
dave0825 #20560 üzenetére
Mondjuk én azt javasoltam volna a munkatársadnak, hogy ha már nem ért hozzá, akkor bízza rá olyan valakire aki viszont igen. Ez a funkció pár kattintással beállítható - ha tudod mire kell kattintani.
Olyan ez mint a zongorázás, nem kell ahhoz semmi extra, hiszen csak megfelelő sorrendben kell lenyomni a billentyűketaztán valahogy mégse megy mindenkinek.
Persze amikor egy amerikai beül nálunk egy autóba az is felháborodik, hogy "mi az hogy neki kell váltania a sebességet, és nem megy magától" ? Ráadásul még a kuplungot is kezelni kell - mekkora szarok ezek az európai kocsik... Hát igen, én mondjuk jól elvagyok a hagyományos sebességváltós autóval, de van akinek az már bonyolult.
A mikrotiket én mindíg csak úgy szoktam ajánlani, hogy hozzáteszem, nem lesz olyan mint egy soho router, hanem ahhoz képest pilótavizsgás, és 20x annyi menüpont van, de ha valaki hajlandó kicsit megismerni akor rájön, hogy ez nem véletlen. Egyszerűen annyi féle funkciót tud, hogy nem igazán lehet sokkal egyszerűbb. -
dave0825
őstag
válasz
Adamo_sx #20559 üzenetére
Képezzem ki magam Router OS-ből 1 eszköz miatt, hogy egy ilyen egyszerű dolgot beállítsak? Hány órát kell hozzá tanulmányozni?
Asus routerem van itthon, teljesen jól, könnyen be lehet rajt állítani mindent, mindenféle módot.
Ezen meg reset gomb nem működött rendesen, laptop portját hiába állítottam ugyanabba a tartományba, akkor sem töltötte be az oldalt, egy rendes leírás sincs róla a gyártó oldalán, a külön program eldobálta, amikor bejött meg abban eltalálni.... Lehet aztán tényleg hibás, nem tudom. Én letettem róla, megy vissza.Reset gomb 3 dolgot tud (mode, wps, reset), direkt a mikrotik map lite-hoz tartozó "manualban" (idézőjelben, mert az elektromos fogkefémhez részletesebb leírást bírnak adni) leírtak szerint reseteltem, és nem is ugyanazt csinálta ugyanúgy resetelve.
Mindegy, nekem ehhez se türelmem, se időm nyomogatni, hogy egy ilyen egyszerű feladatot "megtanuljak" beállítani.
Nézek másik eszközt, ami egyszerűbb, erre a feladatra úgysem kell ilyentúlbonyolítottkomoly. -
Adamo_sx
aktív tag
válasz
dave0825 #20558 üzenetére
De hát te nem 5 millió dolgot nem tudtál, hanem egyet sem
. Legalábbis Router OS szempontból.
Ehhez mindössze station módba kell állítani a wifit és beletenni egy bridge-be az összes ethernet interface-szel.
Ha elindítod a scan-t, akkor a wifi AP működés felfüggesztésre kerül, ezért szakadt le róla a Winbox. De mondjuk ez is le van írva a manualjában.
A reset gombnak pedig simán lehet több funkciója (nem tudom, hogy a te eszközödnél éppen mi a helyzet), attól függően, hogy milyen hosszan és mikor nyomod.
Az eszköznek azért van ennyi funkciója, mert sok mindenre használható, nem csak arra, hogy wifin csatlakozzon és azt tovább ossza az ethernet csatlakozókon.
Persze az is lehet, hogy kifogtatok egy hibás darabot. -
dave0825
őstag
válasz
dave0825 #20557 üzenetére
Na mindegy, én elengedtem, munkatársamnak pedig javaslom, küldje vissza oda, ahol vette, nem is minősíteném a cuccot (biztos én vagyok az 1 bites felhasználó)....
Reseteltem a WinBox-on belül, így megjött a wifi is, villogott, és lehetett is rá csatlakozni (ez is mi, hogy gombbal resetelve nem resetel normálisan, programból igen
).
Csatlakoztam wifin keresztül rá, bejött a 192.168.88.1-en a webes felület, de ott sem találtam értelmes részt, ahol be lehetne állítani ezt a hihetetlen bonyolult feladatot, úgyhogy visszamentem WinBox-ba, csatlakoztam, majd pár másodperc múlva eldobta, azóta nem csatlakozik újra (ugyanezt mondta munkatársam, hogy neki is ezt csinálta, pár másodperc után eldobta, és resetelnie kellett...)Találtam ezt a hozzászólást, meg is akartam próbálni, de a wlan1-re ha rámentem, ott sem találtam semmit, hogy hogy keressek hálózatot, amit LAN-on továbbíthatna (a scan-re nyomva bezárta a programot, eldobta a csatlakozást
), szóval kész, ennyi, elengedtem.
Értem én, hogy nem az egyszerű plug-and-play kategóriába szánták, de miért kell 5 millió dolgot tudnom, hogy egy ilyen egyszerű feladatot adjak neki?
Remélem, van a piacon ennél egyszerűbb szerkezet, ami wifi vételére, és LAN-on keresztül továbbításra használható... -
dave0825
őstag
Meglett, MAC alapján megtaláltam.
A WinBox-ban segítség, hogy mit állítsak, hogy adott wifi-re csatlakozzon, és továbbítsa azt vezetékesen? -
dave0825
őstag
Üdv.
Valaki tudna segíteni Mikrotik mAP lite beállításában?
Új, munkatársam adta, hogy állítsam be úgy, hogy Wifin vegye a hálózatot, és kábelen továbbítsa, semmi más extra nem kellene.
Ő már állogatott valamit, és már ott gond van, hogy nem látom a hálózaton sem kábellel, sem a wifijét (nem is világít neki). Próbáltam resetet, de simán hosszú nyomásra nem reagált, manual szerinti táp előtt nyomva tart, majd villogáskor elenged, úgy valamit gondolom csinált, de egyedül a PWR világít, meg ha kábellel összekötöm laptoppal, akkor az ETH, de ennyi.
Ha valahogy sikerül a beállításait elérnem, mit kéne hova, hogy a vett Wifi hálózatot továbbítsa kábelen? -
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam Deck
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- Bittorrent topik
- MotoGP & WSBK
- OpenWRT topic
- Billentyűzet gondom van
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- ASUS TUF Gaming VG27AQ1A
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest