Hirdetés

2020. október 21., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • 45 AUD = 9981 HUF

  Ma szembejött redditen ez a kép, amin az látható, hogy mennyi élelmiszer vásárolható Ausztráliában egy doboz cigaretta áráért.

  A címben pedig hogy egyébként ez Jó Magyar Forintban mennyi...
  2016-os adatok szerint Ausztráliában átlagosan 917 szálat szívnak el per fő per év. Magyarországon ugyanez a szám 2060.

  Lenry 7 napja 127

 • Melléképületblog - 2. rész - Udvarrendezés

  A tavasz és a nyár hétvégéinek jelentős részében Kőműves Józsi volt az udvarunk állandó vendége, mert bár überoptimistán úgy gondoltam, hogy lebillentik a betont, elsimogatjuk, 2-3 hétvége alatt meglesz, de ez nyilvánvalóan annak ellenére sem így történt, hogy semmi különösebb fennakadás nem volt.

  Az előző részben felvázolt terv ugyebár nagy vonalakban úgy nézett ki, hogy a terasz végébe kell egy hely a garázsnak, az elé némi beton, hogy legyen hol forgolódni az autókkal, kocsibejáró meg járda.


  A garázs körülbelül ekkora lesz.

  Kőműves Józsinak még tavaly vázoltuk a terv körvonalait, de akkor azt mondta, hogy arra az évre már be van táblázva, de a következőre betervez bennünket és tavasszal beszéljünk, hogy pontosan mit szeretnénk. Kőműves Józsi abban mindenképp különbözik a többi embertől, aki a házunkon dolgozott, hogy be is tartja amit ígér, így március elején fel is hívott, hogy akkor mi a terv?.

  Folytatás...

  Lenry 3 hete 19

 • Második WAN kapcsolat használatbavétele Mikrotiken

  Bár száz leírás van erre, de nekem vagy 95-öt át kellett nyálaznom, mire meglett az a fele, amelyikre nem magamtól kellett rájönnöm, és nem is pont azt csinálták a leírások, ami nekem kellett volna, meg szerintem fölöslegesen bonyolultak is voltak, szóval itt van tőlem a 101-ik, hozzám hasonló bénáknak, meg nekem, ha megint kellene valamikor.

  A kiindulás az volt, hogy befolyik a Telekomos net, mindenki azt használja. Időközben lett Digi is, de nem akarok mindenkit áttenni az új vonalra, nem akarok VLAN-okkal szerencsétlenkedni, és nem akarom egyesével szétválogatni a usereket. Pár usert átrakok, minden és mindenki másnak meg maradjon úgy, ahogy eddig.
  Mint kiderült, ez egyszerűbb, mint gondoltam...

  Természetesen premissza, hogy van két jól működő WAN kapcsolatunk, amiken a router kilát a netre.

  Kell egy lista, hogy ki használja az új vonalat:
  /ip firewall address-list
  add address=kliensIPcíme list=listDigi

  Folytatás...

  Lenry 3 hete 8

 • Az játékoknak árárul

  Bezzeg az én időmben...

  Idén sokkal több játékkal kezdtem játszani, mint a korábbi években, ez először abból indult ki, hogy a Witcher 3 helyett kellett valami más, mert hát biztos nem csak a CDPR tud rendes játékot összerakni. Mostanra kezd realizálódni, hogy lehet, hogy valójában egy közepes méretű kapuzárási pánik okozhatja ezt, mert hát mit csinál előbb-utóbb egy stabil kapcsolatban élő harmincas fickó? Na ugye...

  Szóval minél több játékot végigjátszanék, amíg van időm ilyenekre. Szerencsére nagyon kevés új játék érdekel, így nem nagyon kell a hardvert fejleszteni, illetve a sokadik Steam Summer Sale-n vannak túl, mire hozzám eljutnak, így túl sok pénzbe sem kerülnek, esetleg részei valamilyen előfizetéses pakknak, mint amilyen az Xbox Game Pass for PC, és mondjuk havi 1390-ért megéri. Bár most, hogy felemelik 3000-re, lehet, hogy lemondom, amint kifogynak az engem érdeklő címek.

  Ez jól működött egész a közelmúltig, amíg el nem kezdtem szemezni a Red Dead Redemption 2-vel. A Rockstar vadnyugat-szimulátora ugyanis nem egy kifejezetten öreg darab, még nincs egy éve, hogy megjelent PC-re, ennélfogva nem is vágják hozzá az emberhez bagóért.
  Na de...

  Folytatás...

  Lenry 4 hete 19

 • Witcher 3 helyett Hellblade: Senua's Sacrifice

  Még egy játék, aminek nem tudom megjegyezni a címét

  Hellblade: Senua's Sacrifice
  Fejlesztő: Ninja Theory
  Kiadó: Ninja Theory
  Megjelenés éve: 2017
  Bolt: része az Xbox Game Passnak, fizess elő, megéri

  Nehéz erről a játékról írni, mert úgy játszottam végig, hogy egyetlen percét sem élveztem. Nem azért, mert rossz lett volna, épp ellenkezőleg: tökéletesen összerakott mű.
  Egy-két órányi játék után világossá válik, hogy itt korántsem a szórakoztatás volt a cél... Ez egy művészeti alkotás, ami felhívja a figyelmet valamire.

  Indítás után egy fiatal nőt követhetünk, ahogy lassan evez egy furcsa folyón, és közben a narrátor elmeséli, hogy Senua a párja lelkét próbálja visszaszerezni a pokolból, a hallgatóság pedig álmélkodva hallgatja, időnként közbeszólva, ahogy Senua halad előre, biztatva őt, vagy kételkedve a döntései helyességében, hangosan ijedezve a harcok közben, vele együtt rettegve az egyre elborultabb környezetben, majd szép lassan kiderül, hogy a narrátor csak Senua fejében létezik, ahogy a hallgatóság is. Talán a világ is.

  Folytatás...

  Lenry 2 hónapja 9

 • Witcher 3 helyett Halo

  Master Chief

  Halo: The Master Chief Collection
  Fejlesztő: Bungie, 343 Industries
  Kiadó: Microsoft
  Megjelenés éve: 2001-2020
  Bolt: része az Xbox Game Passnak, fizess elő, megéri.

  Egy ideje nem írtam, mert nem egy, hanem rögtön 4 játékot játszottam végig, ugyanis bejött a korai Halo epizódok feltuningolt változatát, illetve az újabb részek PC portját tartalmazó Halo MCC, ami jelenleg a Halo 1, 2, 3 és Reach címeket tartalmazza, de később jön a Halo 3: ODST, meg a Halo 4 még a Infinite megjelenése előtt (ami szintén jön PC-re), meg gondolom egyszercsak lesz Halo 5 is, mert hülyén nézne ki, ha az kimaradna, ha már az összes többi rész játszható Windowson. Mondjuk az már lehet, hogy nem lesz az MCC része.

  Folytatás...

  Lenry 2 hónapja 4

 • Witcher 3 helyett Middle-Earth: Shadow of War

  A játék, aminek képtelen vagyok megjegyezni a pontos címét

  Middle-Earth: Shadow of War
  Fejlesztő: Monolith Productions
  Kiadó: Warner Brothers
  Megjelenés éve: 2017
  Bolt: része az Xbox Game Passnak, így előfizetve simán megéri.

  Párhuzamosan kezdtem el egy másik játékkal (amiről majd később írok) és az elején úgy gondoltam, hogy erre rövid idő után ráunok, a másik meg mekkora egyedi élmény. Ehhez képest negyedik hete csak ezzel játszok, a másikat meg el se indítottam azóta (ezért sincs róla egyelőre cikk).

  Miért is gondoltam, hogy ez nem fog sokáig kitartani? Ugyanazért, amiért hetek óta nem tudom lerakni: annyira buta, annyira faék, annyira agykikapcsolós, hogy nagyon.
  Mi is ez? Egy Gyűrűk Ura világba oltott Diablo.

  Folytatás...

  Lenry 4 hónapja 3

 • Witcher 3 helyett Dragon Age: Origins

  Dragon Age: Origins
  Fejlesztő: BioWare
  Kiadó: Electronic Arts
  Megjelenés éve: 2009
  Bolt: Originen kapható, és Steamen is, ott épp akciós a minden DLC-t tartalmazó Ultimate Edition.

  Valahogy sokáig elkerült a BioWare egy időben nagyon fénylő, ma már jócskán megkopott csillaga, de a Dragon Age komoly kedvenccé nőtte ki magát nálam. Anno többször is végigjátszottam, több eredettel, és nagyon tetszett. Szokatlan volt (számomra legalábbis) a megállítható harcrendszer, ahol mikromenedzselni lehet a négy karaktered, brutális hatékonyságot elérve, és bizony voltak helyzetek, ahol csak az segített, hogy másodpercenként megállítottam a játékot, hogy mindenki PONTOSAN azt csinálja, amit kell neki, így legyűrve a végeláthatatlan darkspawn hordákat.

  Folytatás...

  Lenry 4 hónapja 9

 • Witcher 3 helyett Red Alert 2

  Command & Conquer: Red Alert 2 és Yuri's Revenge
  Fejlesztő: Westwood Studios
  Kiadó: Electronic Arts
  Megjelenés éve: 2000 (alapjáték), 2001 (Yuri's Revenge)
  Bolt: Originen kapható a Command & Conquer™ The Ultimate Collection részeként, illetve pár éve ingyen is osztogatták egy darabig.

  Örök kedvencem, ami öregebb, mint az itteni olvasóim egy jelentős része. Azt sajnos nem tudom hogy mennyit játszottam vele, mert 20 éve még nem volt Steam meg GoG meg Origin, hogy mérje a játékidőt és ha lett volna, nekem akkor se lett volna, mindenesetre abban biztos vagyok, hogy dobogós helyen van nálam.
  Ma már macerás beszerezni és elindítani, nekem is virágbolti változat fut egy külön retrójátékos gépen, mert bár Originen megvan, de az meg azon a Windows XP-n nem fut, amin a Red Alert 2 meg igen, szóval marad a másolat, licencem végülis van...

  Folytatás...

  Lenry 5 hónapja 6

 • Witcher 3 helyett

  Helló, Lenry vagyok, Witcher függő

  Négyszer játszottam végig a Witcher 3-at. Na jó, valójában kb 3 és háromnegyedszer, mert az első végigjátszás idején még nem jelent meg a Blood and Wine, szóval az csak háromszor volt meg. Az alapjáték meg a HoS négyszer.
  Ezt a GoG mérése szerint 570 óra alatt sikerült abszolválni, amivel valószínűleg még a PH vonatkozó topikjában sem lennék dobogós, ha versenyt szerveznénk "kinek-sikerült-több-kavics-alá-benéznie-Skelligén" sportágban, de azért én kellően soknak érzem.
  A következő validált eredményem a Skyrim, az ezek után nevetségesnek ható 271 órájával, ami mondjuk csak egyetlen végigjátszást takar, de az utolsó 100 óra modolással és a játszható világ minden mozdítható értékének begyűjtésével ment el, szóval mondhatni kifacsartam.

  Folytatás...

  Lenry 5 hónapja 26

 • Melléképületblog - 1. rész - A következő ötéves terv

  ... mert még akad ép idegszálam és beépítetlen területem.

  Ugyebár a családi ház nem csak azért nem készül el soha, mert mindig akad valami biszbasz, amivel el lehet rajta szöszölni, hanem mert önmagában nem elég egy ház, hanem jó lenne ha be lehetne állni valahová az autókkal. Meg betolni a bicikliket. Meg a robogót. Meg a fűnyírót (ja igen, venni kellene egy fűnyírót). Meg ha nem sárban és homokban kellene végigsétálni az autóig és vissza. Meg ha ki lehet rendesen ülni a teraszra esténként. Meg ha rendes fű lenne az udvaron, nem tarackos gaz. Már ahol legalább tarackos gaz van és nem nyomta még el a szomszédból elpusztíthatatlanul átterjedő vadszőlő. Vagy ahová még az sem jutott, ott a Duna–Tisza közi homokhátság alapvető talaja lelhető fel: a jó öreg terméketlen sívó homok. Komolyan, ha nem söprögetünk és porszívózunk a kellő gyakorisággal, akkor pár nap után úgy néz ki a ház, mintha Lut Gholein közepén lenne.

  Folytatás...

  Lenry 6 hónapja 42

 • Házblog - Mit csinálnék másképp?

  A közönség nyomására készült ez a bejegyzés, de az ötlet jó, hogy mit is kellett volna másképp kitalálni vagy szervezni.
  Nem írok most le olyan dolgokat, amik a kivitelezéssel függnek össze, azt olvashattátok a korábbi részekben, mert nyilván ma már másképp csinálnám pl a melósok felügyeletét, alapvetően feltételezve, hogy a vállalkozó hazudik, az emberei meg kontárok, és ennek eredményeképp például a terasz burkolása egészen biztosan közelebb állna az eredeti elképzeléseimhez. Bár amilyen jól leragasztották a padlólapokat, rövidesen úgyis újra kell csinálni az egészet.
  Azt viszont nem is tudom, hogy volt-e másik cikk, amit ennyire nehezen szültem meg, és ez nem csak azért van, mert lusta vagyok írni, hanem mert egyszerűen alig akadt bármi, ami eszembe jutott volna a témában. Mindjárt megírom hogy miért, de nézzük, hogy végül mi ugrott be.

  Kapcsolók, konnektorok: ezt szerintem nem tudod elkerülni. Jajj, de kellene ide egy konnektor, ezt inkább arról a falról kellene kapcsolni, ide fölösleges volt a duplaaljzat, ilyenek. Alaposabb végiggondolással csökkenthető az ilyen helyzetet száma, de voltak kapcsolók, amikért az első hetekben természetességgel nyúltunk valahová, ahol nem volt...
  Ugyanígy ház közepén végigfutó folyosóra hiba volt nem kérni legalább egy porszívózós konnektort, mert onnan tök jól el lehetne érni mindent, így meg bohóckodhatok hosszabbítókkal.

  Folytatás...

  Lenry 6 hónapja 14

 • Az ellenvélemény trollkodás

  ... egyesek szerint. Vagy ha kiderül, hogy te voltál hülye, és ezt nehezen tudod védeni.
  Mindenki döntse el maga.

  Lenry 7 hónapja 32

 • Doom Eternal

  Nem teszt. Egyetlen benyomás alapján írom ezt.

  Szóval megláttam, hogy már van. VÁVÁVÁ
  Leért, feltelepült, start.
  De kvajól néz ki! De kvajól fut! Alapból valami high környéki beállítást lőtt be, jóvanazúgy, játsszunk már!

  Dübb-dübb-dübb-dübb-düdübb, dübb-dübb-dübb-dűűűbb VÁVÁVÁVÁVÁ!!!! :C

  Két lépés után minden kimerevedik... TUTORIAL: ha lelövöd meghal - tudombaszkimenjinnen - még két lépés... TUTORIAL: ha sárgán villog lerughato... - nemérdekel - még hat lépés - TUTORIAL: leláncfűrészelhet... - hagyjálmár!
  Szóval végigmészároltam 2-3 pályát, mire egyszer meghaltam. Kiléptem.
  Köszönjük, öreg vagyok én már ehhez. Kombók, meg jutalmul mészárlós kamera? Taktikázzak a Doomban? Minél több ólmot az ellenfélbe, ez volt eddig a taktika.
  Biztos van, akinek erre van igénye, de az nem én vagyok.

  Folytatás...

  Lenry 7 hónapja 47

 • RIP 7900GTO

  Az összes ballagásra kapott pénzembe, vagyis elképesztő 45.000 Ft-ba került ez a szörnyeteg. 2007-ben. Durva, hogy az akkori előző generációs kvázi-csúcskártya ennyi pénzért megvehető volt. Ma mennyi is egy GTX1070? :U

  A középiskolám akkori rendszergazdájától vettem használtan, és egészen most hétvégéig szolgált. Persze az aktív szolgálatból valamikor a Dragon Age: Origins megjelenése után nyugdíjaztam, mert az már sok volt neki. Vagy legalábbis abban az időben biztosan az volt a slágerjátékom, mert az utódjául vásárolt GTX460-at azzal teszteltem anno. Meg is van, 2011-ben, mert megtaláltam a privát-threadet, amiben leboltoltam itt a PH!-n. Hol máshol.

  Utána egy darabig a polcon volt, aztán szüleimnél netezős gépben, de ők nem sokat használták, végül az egész konfig visszakerült hozzám és retrójátékos gép lett belőle. A vég is játék közben, egy Red Alert 2 meccs alatt érte, lefagyott és többé nem adott képet. Sajnálom, kiváló ügynök volt.

  Folytatás...

  Lenry 7 hónapja 18

 • HDD cseréje LVM kötet alatt

  Nem tudom, hogy embernek lesz-e valaha szüksége rajtam kívül erre, de nekem pár éven belül kellett volna néhányszor, és ahhoz pont kellően ritkán csinálom, hogy mindig újra ki kelljen gugliznom, mert elfelejtem.

  Szóval adott az otthoni szerverem, amely esetében inkább a minél nagyobb tárhely volt a lényeg, mint az adatbiztonság, ezért mindenféle RAID-re fittyet hányva az itthon előforduló HDD-ket egy LVM kötetté szervezve csináltam belőlük egy Nagy Hálózati Meghajtót. Mivel ezekre is igaz a mondás miszerint "nincs az a HDD, amit meg ne lehetne tölteni", ezért a Nagy Hálózati Meghajtó egy idő után Nem-Elég-Nagy Hálózati Meghajtóvá degradálódik. Ilyenkor a rászánható pénzmagtól függően veszek egy nagyobb lemezt és kicserélek vele egy kisebbet. Ezt a műveletet foglalnám itt most össze.

  Hogy is épül fel az LVM?
  Van a Physical Volume (PV / Fizikai Kötet) - ez legtöbbször egy winchester vagy annak partíciója, de RAID-kötet vagy bármi más is lehet, ami egyébként adattárolásra alkalmas szokott lenni.
  A PV-k Volume Group(VG / Kötetcsoport) foghatók össze.

  Folytatás...

  Lenry 7 hónapja 4

 • Érdemes volt kimenni a vásárba

  A mórahalmiba. A múlt héten.

  Referencia GeForce3 - közvetlenül az NVIDIA-tól.
  Nem Ti200, nem Ti500, hanem az első, még külön típusjel nélküli változat. Egyébként a teljesítménye kb a Ti200 és Ti500 közé esik.

  1500-ért fogtam ezt a kis kincset, amit nagyon rég szerettem volna a polcon tudni, még úgy is, hogy nem vagyok gyűjtő, semmi szükségem rá és nincs AGP-s gépem se, így azt se tudom, hogy működik-e egyáltalán. De nem is ez a lényeg :)

  Viszont ha már megvan, levettem a hűtőt, újrapasztáznám a hadrafoghatóság jegyében, de ez a közel 20 éves hűtőpaszta brutálisan rákötött.

  Van-e ötlete valakinek, hogy mivel lehetne leoldani a GPU károsítása nélkül. Végső esetben mechanikai eltávolítás lesz, de az ilyen zs terv...

  Lenry 8 hónapja 25

 • "Ott nincs optika!"

  ... közlik ezt velem, miközben a kezemben van a kábel, de ne ugorjunk ennyire előre.

  Azzal kezdődött a dolog, hogy a munkahelyem új helyre költözik. Mármint nyilván csak nekünk új, előtte egy svájci katolikus pap vasárnapi templombajárós külföldi székhelyű pénzintézet irodaháza volt, szóval nem sok benne a kilométer, ellenben volt pénz lóvéra, amikor épült.
  Lassan hurcolkodnánk be, kell az internet. Kérdem az épületüzemeltetős kollégát, akit a házzal együtt örököltünk meg, hogy milyen szolgáltató volt itt korábban? Pénzintézetéknek kellett a redundáns internet, úgyhogy volt a Nagy Rózsaszín, meg a Kisebb Zöld. Szupi.
  A szerverszobába csak úgy ömlik befelé az üvegszál, látom, hogy habzsidőzsi lesz itt internet terén.

  Felhívtuk a Nagy Rózsaszínt:
  - Csókolom, Lenry vagyok az Üvegpalotából, sárga fe... internetet szeretnénk.
  - Természetesen. Azt látom, hogy az Önök címén már korábban létesítve lett egy koaxos kapcsolat, arra tudjuk Önöket rákötni. - Volt TV előfizetve a portásnak.
  - Én azt a tájékoztatást kaptam az épületüzemeltetéstől, hogy ide optika is fut be, inkább azt szeretnénk használni.
  - Nálam a nyilvántartásban ennek nincs nyoma, szóval a koaxot tudom adni, ha megfelel.
  - Gondolkodunk rajta, köszönjük.

  Folytatás...

  Lenry 11 hónapja 36

 • Passat Projekt - Ebbe' még vót anyag!

  Az a helyzet, hogy gyorsabb ütemben mennek rajta tönkre a dolgok, mint ahogyan meg tudnám azokat javítani / javíttatni.

  Még a tavasszal sor került egy váltóolajcserére, aminek nem találtam nyomát a korábbi szervizpapírokban, így nem tudom, hogy az elmúlt négyszáz-huszonezer kilométer alatt megtörtént-e valaha, mindenesetre valószínűleg itt volt az ideje.
  A szerelő srácoknak feltűnt, hogy igen torzul szólnak az ajtókból a hangszórók, így azok is cserélve lettek.


  Ez megmagyaráz bizonyos dolgokat

  Ezután viszont az ajtópanelek zörögtek marha idegesítő frekvencián, szóval nem lett sokkal jobb a helyzet, amíg meg nem érkezett a népi Kínából 1 dollárért rendelt egy maréknyi panelrögzítő-pakk. Visszapótoltam őket, ismét csend lett. (Mármint PDTDI-mércével)

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 4

 • Házblog - Így élünk mi

  Közkívánatra!

  Ez a bejegyzés itt van már vagy két hónapja, hogy majd csinálok jobb képeket, de valószínűleg sosem fogok, szóval érjétek be ennyivel.
  A kockás plédet azóta levettük a kanapéról (a macska miatt volt rajta, de mostanában leszokott az ottfekvésről), meg már nem palackos a tűzhelyünk, de más nem változott.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 43

 • Házblog - Zenge Day

  Ezt az építményre megkapta a tanácstul a zengedélyt

  Már a kukáknál felmerült ez a probléma, hogy nem vagyunk bejelentkezve a címre, de akkor nem lett belőle különösebb gond, cserébe évi 50.000 Ft telekadót kell fizetnünk, amíg nincs engedélyezett és a földhivatalnál is feltüntetett lakóépület a telken, illetve szeretnék napelemet, a vonatkozó pályázatok viszont nyilván megkövetelik a használatbavételi (leánykori nevén lakhatási) engedélyt, szóval már igencsak időszerű lett a dolog.
  Felhívtam márciusban a vállalkozót:
  - Lakhatási engedély. Nagyon örülnénk ha lenne.
  - De azt beszéltük hogy majd akkor, ha minden kész lesz.
  - Nem, nem ezt beszéltük, decemberben mondtam hogy intézd el.
  - Oké, oké, mindjárt csinálom.
  Április végén sikerült is beadni. Majd egy héttel később még egyszer. Tajtékozva hívott a megyei építésügy, hogy miért adtam be kétszer és azonnal töröljem, mert eljárást kell indítaniuk, stb.
  - Qué? Chill. Nem én adtam be, hanem a kivitelező, de mindjárt felhívom, intézek valamit.
  A vállalkozó nem vette föl, de SMS-ben vázoltam neki, hogy nem a szexi hangja miatt hívogatom, lesz szíves azonnal visszahívni. Visszahívott, tájékoztattam a szituációról.
  - Őőőő, biztos kétszer kattintottunk a küldésre
  - Egy hét különbséggel!? Nebasszmárföl.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 16

 • Házblog - Sose lesz kész

  Kezd vaporware-esedni a helyzet

  Ahogy azt az egyik korábbi bejegyzés alatt írta egy kolléga, egy családi ház sosincs kész. Bár ő sokkal átvittebb értelemben gondolhatta a dolgot, de a miénk valóban nincs még kész. Se papíron, sem a valóságban.

  Kívül a lábazat úgy állt, ahogy a kőműves 1989-ben elsimogatta, de a szerződés meg a vonatkozó szabványok szerint az is szigetelendő, szóval felhívtam a vállalkozót. Aztán megint és megint és megint és megint, és egyszercsak fel is vette.
  - Figy'mán, lábazatszigetelés.
  - Tudod, hogy azt beszéltük meg, hogy a lábazatszínezés az már a ti dolgotok.
  - Szigetelés, nem színezés.
  - Jaaaa. Tényleg. Persze, megyünk és csináljuk.

  Mielőtt továbblépnék a sztoriban, jöjjön egy kis magyarázat.
  Az alap igen magas, valami 80 centi. A klíma kondenzvízkifolyó csövét ezért (vagy nem ezért, nem tudom) úgy oldották meg, hogy levezették a falban, bevésték a terasz betonja alá, és egy kis kifolyón kilóg az alap oldalából. A biztonság kedvéért beledugtam egy vastagabb villanyvezetéket, hogy bármilyen kőműves Actimelt reggeliző melósok is jönnek alapot szigetelni, vegyék észre, hogy ott egy cső.

  Hazaértem a nagy napon, és...

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 46

 • Passat Projekt - Apró örömök az életben

  Az építkezés meg a költözés és a munka mellett kevés idő maradt a kocsira, de mivel nem fenyegetett a veszély, hogy önmagától rendbejönnek rajta a dolgok, így kénytelen voltam időt szakítani rá, mert a zavaró dolgok zavarnak... Bizony

  A legzavaróbb nap egy vasárnap következett be, amikor úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a soroksári Ikeába.
  Azon a héten volt lecserélve az olaj, nagyjából minden rendben volt a kocsin, vettem egy pályamatricát, felkanyarodtunk az M5-re, és ezen a ponton a lovak kétharmada sztrájkolni ment... A végsebesség 110 körül megállt, a turbó mintha nem töltene.
  Napasztmek :F
  Félreálltam az első pihenőbe, informatikus-megoldás 101 - "próbálta már kikapcsolni és vissza?"
  Nem segített, telefonos segítség - öcsém - szerint valahol szétcsúszhatott egy vákuumcső, vissza kell csak dugni és jó lesz. Ez nyilván így is lenne, ha ezek a dolgok nem műanyagburkolatok alatt, forró fémalkatrészek közt lennének, én meg nem egy autópályapihenőben lennék nulla darab szerszámmal.


  Folytatás...

  Lenry 2 éve 7

 • Házblog - Szemétügy

  Azt hittétek, hogy ha elkészül a ház, akkor nem lesz majd miről írnom? :C :DD
  Azért szerencsére maradt, aki továbbra is biztosítja a hajhullást, most pl a Kukáscég.

  Megvan az Asterixből a jelenet, amikor jobbra-balra küldik őket a római bürokraták?

  Nekem megvan. Testközelből.

  Felénk a kétkukás rendszer van, egy fekete (esetemben egyébként kék) a háztartási hulladéknak, és egy sárgafedeles a szelektívnek.
  Mivel senki nem tudta megmondani, hogy hogyan tehetek szert kukára, ezért még decemberben bementem az önkormányzathoz, ahol elmondták, hogy egyrészt kössek szerződést a Kukáscéggel, másrészt vegyek magamnak egy fekete kukát, szelektívet meg a Kukáscég ad, az önkormányzat osztja ki, de gyakorlatilag elfogyott, ezért szintén a Kukáscégtől érdeklődjem meg a dolgot.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 18

 • Portal: Hoopy the Hoop

  Bár a Valve nagy ívben tojt a rajongók fejére a 20 éves évforduló alkalmából (is), de a Noclip csapata - akik videójátékokról csinálnak dokumentumfilmeket - elkészített egy Half-Life témájú anyagot a nagy napra. Ajánlom mindenkinek, ahogy a többi filmjüket is.

  Úgy emlékszem ebben a filmben említik a Portal fejlesztése alatti legnagyobb mém-esélyesnek tartott dolgot, amiben biztosak voltak a fejlesztők, hogy hatalmas rajongótábora lesz a megjelenés után: Hoopy-t.

  Mi? Hogy soha nem hallottál még Hoopy-ról? Hoopy the Hoop? Az öreg Hoop? Hull a Hopp? Karcsi a Karika? Nah? Nem?


  Így sincs meg?

  Segítek.
  Megvan a Portal vége? GLaDoS felrobban, te fekszel a mezőn a romok közt és az égből leesik valami prop.


  9:14-nél kell figyelni

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 8

 • Házépítős blog - 14. rész - It is done when it is done

  A cím idézet John Carmacktól

  Éppen karácsonyra lett a ház lakható (mert késznek nem mondhatom), így a beköltözés az ünnepek utánra csúszott, alig vártam, hogy lemenjen a karácsony.
  Ahogy közeledett a költözés, én úgy lettem egyre türelmetlenebb és idegesebb, végül 28-án, a költözés napjára robbant ez úgy fel, hogy sikerült összeveszni az asszonnyal, ami kapcsolatunk közel 12 éve alatt azt hiszem a harmadik eset volt, szóval érezhető, hogy nem mindennapos esemény.
  Az összes szarság, idegeskedés, a melósok balfassága, a vállalkozó nemtörődömsége, az egész rohanás okozta stressz (az előző lakásból dec 31-el ki kellett költözni) akkor tört ki belőlem.
  Otthagytunk mindent, és hazamentünk hozzá megbeszélni a dolgokat és kicsit megállni.
  Nagyon kellett az a fél óra, amíg senki nem kérdezett semmit...

  A két ünnep közt, illetve azóta szép lassan a helyükre kerülnek a dolgok, bár egy csomó cucc még ládákban van, de a mindennapi élethez szükséges dolgainkat már a szekrényekből vesszük elő.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 22

 • Házépítős blog - 13. rész - Fény az alagút végén

  ... ami remélhetőleg nem egy mozdony

  Így a vége felé sűrűsödnek és ennélfogva összefolynak a dolgok, szóval nem biztos, hogy mindenhol meglesz a kronológiai sorrend, de azért igyekszem. A sztorik remélhetőleg így is átjönnek.

  Belső ajtók
  Ugyebár augusztusban kiválasztottuk, novemberben szólt a vállalkozó, hogy lehet, hogy nem lesz meg, mert lassan készül.
  - Figy' már, ha ezt nem a célegyenes előtti kanyarban mondod, akkor már kerestünk volna egy B tervet.
  - De én mondtam, hogy lassan készül
  - Jah, hogy akár 3-4 hét is lehet. Augusztushoz képest...
  Mindegy, kiválasztottunk egy másikat az egyik nagy barkácsáruházból, három hét múlva már jött is az üzenet a vállalkozótól, hogy ezt a modellt már pont nem forgalmazzák. Azóta is ott van az eladótérben. Ő elment pár boltba, küldött néhány opciót, ezek közül választottuk ki amelyik legalább egy kicsit tetszett.
  De legalább beépítették őket, szóval ezek vannak. Két helyen tolóajtók vannak, ezeket nem szegték körbe, ilyen "lyuk-a-falon" stílusban maradtak.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 60

 • Házépítős blog - 12. rész - A hatóság odahat

  ... nem is kicsit hat oda

  Augusztus végén kaptunk egy határozatot, miszerint az építési hatóság beugrana egy kávéra. Úgy sejtettem ennek is kb annyi értelme lesz, mint amikor a NAV nézett be, a bejelentkező levelük legalábbis az adóhatósághoz hasonlóan volt kedves.
  A levél egy részét bemutatnám:


  #életszerűigények

  Ebből én nyilván maximum az első kettőt tudom biztosítani, de mint kiderült, ez nem sokat oszt vagy szoroz...

  Megjelenek a megjelölt időpontban, fehér Duster már áll a ház előtt, benne két hölgy. Rövid kötelező körök után azonnal keresztkérdések:
  - És hogyan építik a házat?
  - ???? Én így leginkább sehogy, én csak fizetek...
  - De milyen jogon?
  A közönség segítségét szeretném kérni
  - Azt tessék mondani inkább, hogy mit szeretne megtudni, mert nem értem a kérdést...
  - Az alap már itt volt, amikor elkezdtek építkezni?

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 27

 • Házépítős blog - 11. rész - Egyszer csak vége lesz

  ...biztos, hogy többet nem építek házat

  Szóval volt egy röpke 10 hetes szünet az én balfasságom miatt, mert hát a fene se gondolta volna, hogy ennyi idő egy banki hitelt elintézni, mikor se CSOK, se szocpol, csak a jó öreg, üzleti alapú "adtok pénzt, visszafizetem, jó lesz" típusú hitel. Mindegy, június körül valamikor jött a pénz, lehet tovább melózni.

  Befejezték a szigetelést, le is vakolták, belül pedig behúzták a vizet és a villanyt, lefektették a padlófűtés csöveit, leöntötték a végleges padlót, majd kiglettelték az egészet.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 52

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.