Hirdetés

2020. február 18., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • "Ott nincs optika!"

  ... közlik ezt velem, miközben a kezemben van a kábel, de ne ugorjunk ennyire előre.

  Azzal kezdődött a dolog, hogy a munkahelyem új helyre költözik. Mármint nyilván csak nekünk új, előtte egy svájci katolikus pap vasárnapi templombajárós külföldi székhelyű pénzintézet irodaháza volt, szóval nem sok benne a kilométer, ellenben volt pénz lóvéra, amikor épült.
  Lassan hurcolkodnánk be, kell az internet. Kérdem az épületüzemeltetős kollégát, akit a házzal együtt örököltünk meg, hogy milyen szolgáltató volt itt korábban? Pénzintézetéknek kellett a redundáns internet, úgyhogy volt a Nagy Rózsaszín, meg a Kisebb Zöld. Szupi.
  A szerverszobába csak úgy ömlik befelé az üvegszál, látom, hogy habzsidőzsi lesz itt internet terén.

  Felhívtuk a Nagy Rózsaszínt:
  - Csókolom, Lenry vagyok az Üvegpalotából, sárga fe... internetet szeretnénk.
  - Természetesen. Azt látom, hogy az Önök címén már korábban létesítve lett egy koaxos kapcsolat, arra tudjuk Önöket rákötni. - Volt TV előfizetve a portásnak.
  - Én azt a tájékoztatást kaptam az épületüzemeltetéstől, hogy ide optika is fut be, inkább azt szeretnénk használni.
  - Nálam a nyilvántartásban ennek nincs nyoma, szóval a koaxot tudom adni, ha megfelel.
  - Gondolkodunk rajta, köszönjük.

  Folytatás...

  Lenry 2 hónapja 36

 • Passat Projekt - Ebbe' még vót anyag!

  Az a helyzet, hogy gyorsabb ütemben mennek rajta tönkre a dolgok, mint ahogyan meg tudnám azokat javítani / javíttatni.

  Még a tavasszal sor került egy váltóolajcserére, aminek nem találtam nyomát a korábbi szervizpapírokban, így nem tudom, hogy az elmúlt négyszáz-huszonezer kilométer alatt megtörtént-e valaha, mindenesetre valószínűleg itt volt az ideje.
  A szerelő srácoknak feltűnt, hogy igen torzul szólnak az ajtókból a hangszórók, így azok is cserélve lettek.


  Ez megmagyaráz bizonyos dolgokat

  Ezután viszont az ajtópanelek zörögtek marha idegesítő frekvencián, szóval nem lett sokkal jobb a helyzet, amíg meg nem érkezett a népi Kínából 1 dollárért rendelt egy maréknyi panelrögzítő-pakk. Visszapótoltam őket, ismét csend lett. (Mármint PDTDI-mércével)

  Folytatás...

  Lenry 5 hónapja 4

 • Házblog - Így élünk mi

  Közkívánatra!

  Ez a bejegyzés itt van már vagy két hónapja, hogy majd csinálok jobb képeket, de valószínűleg sosem fogok, szóval érjétek be ennyivel.
  A kockás plédet azóta levettük a kanapéról (a macska miatt volt rajta, de mostanában leszokott az ottfekvésről), meg már nem palackos a tűzhelyünk, de más nem változott.

  Folytatás...

  Lenry 7 hónapja 43

 • Házblog - Zenge Day

  Ezt az építményre megkapta a tanácstul a zengedélyt

  Már a kukáknál felmerült ez a probléma, hogy nem vagyunk bejelentkezve a címre, de akkor nem lett belőle különösebb gond, cserébe évi 50.000 Ft telekadót kell fizetnünk, amíg nincs engedélyezett és a földhivatalnál is feltüntetett lakóépület a telken, illetve szeretnék napelemet, a vonatkozó pályázatok viszont nyilván megkövetelik a használatbavételi (leánykori nevén lakhatási) engedélyt, szóval már igencsak időszerű lett a dolog.
  Felhívtam márciusban a vállalkozót:
  - Lakhatási engedély. Nagyon örülnénk ha lenne.
  - De azt beszéltük hogy majd akkor, ha minden kész lesz.
  - Nem, nem ezt beszéltük, decemberben mondtam hogy intézd el.
  - Oké, oké, mindjárt csinálom.
  Április végén sikerült is beadni. Majd egy héttel később még egyszer. Tajtékozva hívott a megyei építésügy, hogy miért adtam be kétszer és azonnal töröljem, mert eljárást kell indítaniuk, stb.
  - Qué? Chill. Nem én adtam be, hanem a kivitelező, de mindjárt felhívom, intézek valamit.
  A vállalkozó nem vette föl, de SMS-ben vázoltam neki, hogy nem a szexi hangja miatt hívogatom, lesz szíves azonnal visszahívni. Visszahívott, tájékoztattam a szituációról.
  - Őőőő, biztos kétszer kattintottunk a küldésre
  - Egy hét különbséggel!? Nebasszmárföl.
  - Oké, oké, add meg az ügyintéző számát, elintézem.

  Folytatás...

  Lenry 8 hónapja 16

 • Házblog - Sose lesz kész

  Kezd vaporware-esedni a helyzet

  Ahogy azt az egyik korábbi bejegyzés alatt írta egy kolléga, egy családi ház sosincs kész. Bár ő sokkal átvittebb értelemben gondolhatta a dolgot, de a miénk valóban nincs még kész. Se papíron, sem a valóságban.

  Kívül a lábazat úgy állt, ahogy a kőműves 1989-ben elsimogatta, de a szerződés meg a vonatkozó szabványok szerint az is szigetelendő, szóval felhívtam a vállalkozót. Aztán megint és megint és megint és megint, és egyszercsak fel is vette.
  - Figy'mán, lábazatszigetelés.
  - Tudod, hogy azt beszéltük meg, hogy a lábazatszínezés az már a ti dolgotok.
  - Szigetelés, nem színezés.
  - Jaaaa. Tényleg. Persze, megyünk és csináljuk.

  Mielőtt továbblépnék a sztoriban, jöjjön egy kis magyarázat.
  Az alap igen magas, valami 80 centi. A klíma kondenzvízkifolyó csövét ezért (vagy nem ezért, nem tudom) úgy oldották meg, hogy levezették a falban, bevésték a terasz betonja alá, és egy kis kifolyón kilóg az alap oldalából. A biztonság kedvéért beledugtam egy vastagabb villanyvezetéket, hogy bármilyen kőműves Actimelt reggeliző melósok is jönnek alapot szigetelni, vegyék észre, hogy ott egy cső.

  Hazaértem a nagy napon, és...

  Folytatás...

  Lenry 8 hónapja 46

 • Passat Projekt - Apró örömök az életben

  Az építkezés meg a költözés és a munka mellett kevés idő maradt a kocsira, de mivel nem fenyegetett a veszély, hogy önmagától rendbejönnek rajta a dolgok, így kénytelen voltam időt szakítani rá, mert a zavaró dolgok zavarnak... Bizony

  A legzavaróbb nap egy vasárnap következett be, amikor úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a soroksári Ikeába.
  Azon a héten volt lecserélve az olaj, nagyjából minden rendben volt a kocsin, vettem egy pályamatricát, felkanyarodtunk az M5-re, és ezen a ponton a lovak kétharmada sztrájkolni ment... A végsebesség 110 körül megállt, a turbó mintha nem töltene.
  Napasztmek :F
  Félreálltam az első pihenőbe, informatikus-megoldás 101 - "próbálta már kikapcsolni és vissza?"
  Nem segített, telefonos segítség - öcsém - szerint valahol szétcsúszhatott egy vákuumcső, vissza kell csak dugni és jó lesz. Ez nyilván így is lenne, ha ezek a dolgok nem műanyagburkolatok alatt, forró fémalkatrészek közt lennének, én meg nem egy autópályapihenőben lennék nulla darab szerszámmal.


  Folytatás...

  Lenry 12 hónapja 7

 • Házblog - Szemétügy

  Azt hittétek, hogy ha elkészül a ház, akkor nem lesz majd miről írnom? :C :DD
  Azért szerencsére maradt, aki továbbra is biztosítja a hajhullást, most pl a Kukáscég.

  Megvan az Asterixből a jelenet, amikor jobbra-balra küldik őket a római bürokraták?

  Nekem megvan. Testközelből.

  Felénk a kétkukás rendszer van, egy fekete (esetemben egyébként kék) a háztartási hulladéknak, és egy sárgafedeles a szelektívnek.
  Mivel senki nem tudta megmondani, hogy hogyan tehetek szert kukára, ezért még decemberben bementem az önkormányzathoz, ahol elmondták, hogy egyrészt kössek szerződést a Kukáscéggel, másrészt vegyek magamnak egy fekete kukát, szelektívet meg a Kukáscég ad, az önkormányzat osztja ki, de gyakorlatilag elfogyott, ezért szintén a Kukáscégtől érdeklődjem meg a dolgot.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 18

 • Portal: Hoopy the Hoop

  Bár a Valve nagy ívben tojt a rajongók fejére a 20 éves évforduló alkalmából (is), de a Noclip csapata - akik videójátékokról csinálnak dokumentumfilmeket - elkészített egy Half-Life témájú anyagot a nagy napra. Ajánlom mindenkinek, ahogy a többi filmjüket is.

  Úgy emlékszem ebben a filmben említik a Portal fejlesztése alatti legnagyobb mém-esélyesnek tartott dolgot, amiben biztosak voltak a fejlesztők, hogy hatalmas rajongótábora lesz a megjelenés után: Hoopy-t.

  Mi? Hogy soha nem hallottál még Hoopy-ról? Hoopy the Hoop? Az öreg Hoop? Hull a Hopp? Karcsi a Karika? Nah? Nem?


  Így sincs meg?

  Segítek.
  Megvan a Portal vége? GLaDoS felrobban, te fekszel a mezőn a romok közt és az égből leesik valami prop.


  9:14-nél kell figyelni

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 8

 • Házépítős blog - 14. rész - It is done when it is done

  A cím idézet John Carmacktól

  Éppen karácsonyra lett a ház lakható (mert késznek nem mondhatom), így a beköltözés az ünnepek utánra csúszott, alig vártam, hogy lemenjen a karácsony.
  Ahogy közeledett a költözés, én úgy lettem egyre türelmetlenebb és idegesebb, végül 28-án, a költözés napjára robbant ez úgy fel, hogy sikerült összeveszni az asszonnyal, ami kapcsolatunk közel 12 éve alatt azt hiszem a harmadik eset volt, szóval érezhető, hogy nem mindennapos esemény.
  Az összes szarság, idegeskedés, a melósok balfassága, a vállalkozó nemtörődömsége, az egész rohanás okozta stressz (az előző lakásból dec 31-el ki kellett költözni) akkor tört ki belőlem.
  Otthagytunk mindent, és hazamentünk hozzá megbeszélni a dolgokat és kicsit megállni.
  Nagyon kellett az a fél óra, amíg senki nem kérdezett semmit...

  A két ünnep közt, illetve azóta szép lassan a helyükre kerülnek a dolgok, bár egy csomó cucc még ládákban van, de a mindennapi élethez szükséges dolgainkat már a szekrényekből vesszük elő.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 22

 • Házépítős blog - 13. rész - Fény az alagút végén

  ... ami remélhetőleg nem egy mozdony

  Így a vége felé sűrűsödnek és ennélfogva összefolynak a dolgok, szóval nem biztos, hogy mindenhol meglesz a kronológiai sorrend, de azért igyekszem. A sztorik remélhetőleg így is átjönnek.

  Belső ajtók
  Ugyebár augusztusban kiválasztottuk, novemberben szólt a vállalkozó, hogy lehet, hogy nem lesz meg, mert lassan készül.
  - Figy' már, ha ezt nem a célegyenes előtti kanyarban mondod, akkor már kerestünk volna egy B tervet.
  - De én mondtam, hogy lassan készül
  - Jah, hogy akár 3-4 hét is lehet. Augusztushoz képest...
  Mindegy, kiválasztottunk egy másikat az egyik nagy barkácsáruházból, három hét múlva már jött is az üzenet a vállalkozótól, hogy ezt a modellt már pont nem forgalmazzák. Azóta is ott van az eladótérben. Ő elment pár boltba, küldött néhány opciót, ezek közül választottuk ki amelyik legalább egy kicsit tetszett.
  De legalább beépítették őket, szóval ezek vannak. Két helyen tolóajtók vannak, ezeket nem szegték körbe, ilyen "lyuk-a-falon" stílusban maradtak.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 60

 • Házépítős blog - 12. rész - A hatóság odahat

  ... nem is kicsit hat oda

  Augusztus végén kaptunk egy határozatot, miszerint az építési hatóság beugrana egy kávéra. Úgy sejtettem ennek is kb annyi értelme lesz, mint amikor a NAV nézett be, a bejelentkező levelük legalábbis az adóhatósághoz hasonlóan volt kedves.
  A levél egy részét bemutatnám:


  #életszerűigények

  Ebből én nyilván maximum az első kettőt tudom biztosítani, de mint kiderült, ez nem sokat oszt vagy szoroz...

  Megjelenek a megjelölt időpontban, fehér Duster már áll a ház előtt, benne két hölgy. Rövid kötelező körök után azonnal keresztkérdések:
  - És hogyan építik a házat?
  - ???? Én így leginkább sehogy, én csak fizetek...
  - De milyen jogon?
  A közönség segítségét szeretném kérni
  - Azt tessék mondani inkább, hogy mit szeretne megtudni, mert nem értem a kérdést...
  - Az alap már itt volt, amikor elkezdtek építkezni?

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 27

 • Házépítős blog - 11. rész - Egyszer csak vége lesz

  ...biztos, hogy többet nem építek házat

  Szóval volt egy röpke 10 hetes szünet az én balfasságom miatt, mert hát a fene se gondolta volna, hogy ennyi idő egy banki hitelt elintézni, mikor se CSOK, se szocpol, csak a jó öreg, üzleti alapú "adtok pénzt, visszafizetem, jó lesz" típusú hitel. Mindegy, június körül valamikor jött a pénz, lehet tovább melózni.

  Befejezték a szigetelést, le is vakolták, belül pedig behúzták a vizet és a villanyt, lefektették a padlófűtés csöveit, leöntötték a végleges padlót, majd kiglettelték az egészet.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 52

 • Passat Projekt - mindig jön még valami

  Pár dolgot megjavítottam a legutóbbi bejegyzés óta, meg néhány másikat megcsináltattam, amihez hülye vagyok, de a probléma, hogy az autó összességében nem lett jobb, mert minden javítás előhozott egy másik hibát.

  Vegyük sorra:
  Index
  Tükörindexes az autó, egyik sem működött, no problemo, csere.
  Már a beszerzés is problémás volt, mert csak egyben cserélhető az egész - egy LED-es modul - nem csak egy izzó.
  Ahol találtam ott, horroráron (6k / darab és ugye kell kettő), Kínából kis pénz, de sok idő és kérdéses minőség, végül az egyik nagy alkatrészes boltban, miután izzó, index, lámpa meg még húszféle néven nem találtam, villogó címke alatt lett meg, 2600 / db.
  Maga a csere nem nagy etwas, ha tudod hogy pattintsd szét a tükörházat. Csak az elektromos csatlakozó volt belerohadva az indexbe, meg mindkettő tele volt döglött, fehér pókokkal, elképzelésem nincs hol parkolhattak ezzel az autóval...

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 9

 • Csomagolás-fetisiszta kínaiak

  Vettem néhány Gigabyte Brix miniPC-t. Irodába, multimédiás PC-nek, meg még egy csomó mindenre tökéletes választás, hardcore játékon meg munkán innen kb bármire és az egész alig nagyobb mint egy pénztárca.

  Ami viszont zavar, hogy még egy ennyire minimál méretű gép beüzemelése során is milyen megdöbbentő mennyiségű szemét keletkezik, figyeljétek csak...


  Így kapod meg a boltból, be van zacskózva.


  A zacskón belül le van zsugorfóliázva, csak a biztonság kedvéért.


  Belül rögtön a gép, polifoamszerű zsákocskában.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 15

 • Passat Projekt - világítás és zene!

  Visszakaptam a fényszórókat, és hát a különbség orbitális. Brutális. Hihetetlen.


  Itt az egyik már elkészült, így jól látható a különbség.

  Került rájuk egy kerámiabevonat, így elileg nem mattulnak vissza, és igen karcállóvá is váltak.


  A baloldali az új, a jobboldali kézipolírozású, még tavasszal csináltattam. Itt is van különbség...

  Még aznap este be is szereltem őket a kocsiba, nagyon jól néz most ki.

  Ha már égett minden pilács, körbejártam az autót és észrevettem, hogy nem működik az egyik hátsó lámpa egyik izzója (lámpatestenként 4 izzó biztosítja a hátsó fényt)
  Kivettem a lámpafoglalatot - nem anya szülte, aki azt oda betervezte - és rájöttem, hogy az izzó annyira kiégett, hogy valószínűleg el is disszipált.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 9

 • Passat Projekt - első apróságok

  Pénteken meglett az autó, és gyakorlatilag a szombatom rá is ment arra, hogy elkezdtem végiglépkedni a listámon.

  Legelőször a távirányítóval ablaklehúzást akartam megoldani, ami ugyan nem volt a listán, de egyrészt már a korábbi autókon is meg akartam csinálni, mert atommenő, másrészt csak egy 1 dolláros kínai VAG-KKL kábel kell hozzá, meg egy ingyenesen letölthető cseh program. Igen, cseh. Átbillent pár bitet a számítógépben, és onnantól ha nyomvatartod a távirányítón a nyitógombot, akkor az összes motoros ablakot leengedi. A záró gombra meg felhúzza.
  Elvileg minden, 1998-2005 közti villanyablakos VAG csoportos autó megtanítható a trükkre, a kék B5-ösöm, '97-es volt, ott valamiben más volt még a komputer, így azon nem lehetett, a világoskék kombi pedig 2001-es, de valami hibaüzenettel ott sem sikerült aktiválni, és mivel a program cseh, így a hibaüzenet sem tartalmazott magánhangzókat, szóval fogalmam sincs mi baja volt, rá is hagytam.
  Itt is kellett két próba mire összejött, de szuperül megy föl-le az ablak, örömbódottá.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 21

 • Házépítős blog - 10. rész - Építkezés

  ... amelyben nagyon gyorsan történnek a dolgok.

  Miután meglett minden papír, megint jól nem történt egy darabig semmi. Én 1-2 hetente hívogattam a vállalkozót, akkor 1-2 hétnyi csörgetés után akár válaszolt is, miszerint:
  - A jövő héten tuti megyünk!
  - Még a tél előtt elkezdjük!
  - Karácsony előtt simán nekiállunk... - És így tovább, persze semmi sem történt, egészen január legelejéig, amikor váratlanul kiöntötték az alapra a szerelőbetont.

  Majd február elején kijelölték a falakat,

  ... egy héttel később pedig egy délelőtt felhúzták,

  ...ugyanaznap délutánra pedig beburkolták azokat.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 49

 • A Passat Projekt

  Miután életem első kocsija egy tizedmásodperc alatt az árokban végezte egy fával az oldalában, új kocsi kellett. Szerencsére volt kéznél egy másik, szinte ugyanolyan Passat, amelyet eladni hoztunk be, ezért ideiglenesen azzal jártam, de egyrészt azzal valahogy nem sikerült összebarátkozni, plusz ugyebár eladásra jött, és nem csak az én tőkém áll benne, ezért semmiképp nem terveztem vele hosszútávon. (Ha valakinek kell, szóljon, megvan még :) )

  Szóval mindent összevetve kellett egy új autó, és tegnapelőtt pedig meg is lett!

  2004-es évjárat, 131 lóerős 1.9 PD TDI motor, 5 sebességes TipTronic automataváltóval, friss műszakival, egy szett téli és egy szett nyári gumival, mindkettő alufelnin.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 56

 • Az Apple Graphing Calculator születése

  Avagy hogyan lett egy leállított szoftverfejlesztésből földalatti projekt az Apple főhadiszállásán?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Retro 2 éve 29

 • GMM-391 - 1997-2018

  Azt hittem majd a 400.000. km körül kezdődik a B oldal, de nem jutottunk el eddig. A múlt heti fagyban egy lefagyott kanyarban megcsúszott a fara és kilinccsel előre vágódtunk egy fának.

  Igen, én basztam el, óvatosabban kellett volna menni, de addig a pontig nem csúszott. Ott meg igen.


  Sajnos itt a vége, GTK, nem volna gazdaságos gyári biztonságúra megjavíttatni, máshogyan meg semmi sem garantálja, hogy ugyanúgy megvédi majd a benne ülőket, ahogyan engem is, mert én egy karcolás nélkül szálltam ki.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 14

 • Így készült az Apollo űrhajók navigációs modulja

  Végignézve a videót, azt éreztem, hogy valami érzésről beszélhetnek az autós újságírók, amikor közvetlen mechanikus érzetről írnak :D

  Lenry 2 éve 2

 • Érdekes tények redditoroktól

  Nem mindet csekkoltam le

  A világon a legnagyobb légierővel az Egyesült Államok Légiereje (US Air Force) rendelkezik.
  A másodikkal az Egyesült Államok Haditengerészete (US Navy)
  A harmadikkal az Egyesült Államok Hadserege (US Army)
  A negyedikkel pedig az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága (US Marine Corps Aviation)

  Négyszer több időbe telt az emberiségnek rézkardokról acélkardokra váltani, mint acélkardokról atombombára.

  A csontjaid nedvesek

  Ha a Nap akkora lenne mint egy fehérvérsejt (amik 7-30μm átmérőjűek), a Tejútrendszer arányosan akkora volna mint a kontinentális USA

  2040 már közelebb van, mint 1994

  Az USA-ban a Hadsereg után a második legnagyobb robbanóanyag-felvásárló a Disney

  Amikor a Gízai Nagy Piramis épült, még éltek gyapjas mammutok

  Naprendszerünk minden bolygója beférne a Föld és a Hold közé. Még egy kis hely is maradna.

  Amikor az emberiség elkezdett földet művelni, még nem voltak kékszemű emberek.

  Több csirke él az Egyesült Államokban, mint ember a Földön.

  Gary Numan két héttel idősebb Gary Oldmannél

  Volt 30 olyan év, amíg egyszerre létezett az Egyesült Államok és a Német-Római Birodalom (1776-1806)

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 8

 • Witcher 3 - topik összefoglaló

  Ebben a bejegyzésben megpróbálom összefoglalni a Witcher topikban felmerülő leggyakoribb kérdéseket és az azokra adható válaszokat, biztos, hogy nem lesz teljes, ahhoz túl nagy a játék, és lehet, hogy pontos sem, a helyesbítéseket privát üzenetben várom.
  Megpróbálom kicsit tematizálni a kérdéseket, hogy ne csak egy wall-of-text legyen az egész...

  NYILVÁN SPOILERES AZ EGÉSZ BEJEGYZÉS

  Nem fogom a spoiler taget külön használni. Még lehet, hogy a válaszokat elrejtem, ha nem lesz ronda tőle a bejegyzés.

  Mi a maximális szint?
  A maximum elérhető szint 100, ezt egy végigjátszással esélytelen elérni, NG+ kell hozzá.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve

 • Házépítős blog - 9. rész - Papírok

  ... amely epizód eredményeképp azóta mindenkit megpróbálok lebeszélni a házépítésről

  Az előző részt ugye úgy fejeztem be, hogy tartottunk egy év szünetet. Erre anyagi okokból volt szükség, a rendelkezésünkre álló pénzhez nagyon sok hitelt kellett volna felvenni, amire egyrészt a bank is húzta a száját, másrészt nekünk sem annyira tetszett a dolog, így úgy döntöttünk Párommal, hogy annyira azért nem sietős ez a házépítés, inkább várunk egy kicsit, és addig is gyűjtögetünk...

  Ez egészen jól sikerült, mert a következő tavasszal a ház teljes árának valamivel több, mint egyharmada meglett, ehhez a bank is rögtön máshogy állt hozzá, kedvezőbb kamat, rövidebb futamidő, stb.

  Ennek örömére fel is hívtam a kivitelezőt, hogy akkor csapjunk a lecsóba!
  Itt kezdődtek a nehézségek.
  (Előrebocsátom, hogy bár úgy tűnhet, hogy bajom van a kivitelezővel, de valójában tudom, hogy nem rossz szándékú, csak rohadtul szétszórt. Pont ezért nem fogok sem itt, sem máshol nevet, céget, de mégcsak várost sem írni.)

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 10

 • Házépítős blog - 8. rész - Rajzok

  ...amelyben házat tervezünk és senkit nem kérdezünk meg róla

  A telek mizériájával párhuzamosan indult a tervezés, és ez volt az a pontja az egésznek, amibe senkinek semmilyen beleszólást nem hagytunk. Párommal agyaltuk ki a fő irányvonalakat és elrendezést, az építész pedig ezek alapján finomította megépíthetővé, de így most kijelenthetjük, hogy teljesült az egész építkezés legfőbb célkitűzése: a ház olyan lesz, amilyenre mi akarjuk. Ellentétben ugye a megvásárolt házzal, ami ugyanúgy szabad szemmel jól látható összegekbe kerül, cserébe alkalmazkodni kell valaki más ötleteihez.

  Persze nem volt 100%-os a kötetlenségünk, mert egyrészt véges pénzmag áll a rendelkezésünkre, másrészt a telken adott az alap, ahhoz is valamennyire igazodni kellett, de szerencsére ez utóbbi eléggé egybeesett az elképzeléseinkkel.

  Folytatás...

  Lenry 3 éve 45

 • Házépítős blog - 7. rész - Sütőtök

  ...amelyben nem építünk semmit, de az legalább nem kerül pénzbe.

  Hol is tartottunk? Ja igen, sütőtök. Az egy igen jó ötlet volt, mert az üres építési telkekre telekadó fizetendő (nálunk legalábbis), amíg az ember be nem nyújt egy építési engedélyt, onnantól meg van 4 éved felhúzni valami lakhatót, különben fizetheted a telekadót, visszamenőlegesen, kamatostól. Szuper.
  Persze az elején ez okafogyott volt, hiszen feltett szándékunk volt a házépítés, többször jártunk a tervezőnél, formálódott a házunk, úgyhogy mentességet kértem és kaptam az önkormányzattól, csak valamikor év közben mutassak be egy építési engedélyt.

  Közben benéztem 1-2 bankba is, és itt kezdődött a bibi…
  Kiderült, hogy bár jelentékeny önerővel rendelkezünk, de ez még nem elég a boldogsághoz, pláne nem a házépítéshez, CSOK-ot sem akarunk, a havi jövedelmünk sem úgy nézett ki, ahogy azt a bank szerette volna, és bár így is adnának pénzt, de messze rosszabb kamatokkal, mint az üdvös lenne.

  Némi tanakodás után úgy döntöttünk, hogy nem sietünk sehová, várunk legalább egy évet, ez idő alatt gyűjtünk még, több önerővel a bank is boldogabb lesz, nekünk pedig semmi sem fontosabb, mint egy arctalan pénzintézet jó közérzete.

  Folytatás...

  Lenry 3 éve 7

 • A legnagyobb bukta

  Disclaimer: Nem én írtam ezt a sztorit, csak megtaláltam a vinyómon nézelődve, úgyhogy a credit nem tudom kié, mindenesetre ismét jót röhögtem rajta, gondoltam megosztom veletek is. Némi Morrowindes ismeret nem árt a teljes élvezethez, de érthető anélkül is.

  Hol bolt, hol nem bolt, mindenesetre vendéglátói egységnek számított az a kicsiny kis ivó,ami az élő emberek lakta világ és a túlvilág között, a síkok közti háló egyik csomópontjában, a semmi határán állt. Az ivó a Looser Dyers Inn nevet viselte, hogy ez mit jelent, azt senki sem tudta, mert senki nem beszélte a síkok közti nyelvet.
  Az ivóban azon az estén, Azura havának háromszázkilencedik napján jó sok vendég üldögélt. A vendégek legnagyobb része Félmeztelen sötételf volt, aki idejük nagy részét álmodozással töltötték, a másik legnagyobb része sötét kinézetű fekete communális ruhában lévő maffiózó, CT tetoválással a bal fenekén.
  A harmadik legnagyobb csoport egytől egyig a sötét testvériség szemüveges pilótasityakjában volt, és némelyek párban, némelyek egyedül üldögéltek, és paralizálós kardjaikkal az asztalt kaparászták. Akadt azonban egy kis csoport, a központi elhelyezkedésű, ámde egy sötét sarokban található 30 fős Kerekasztal körül, akik egyáltalán nem mutattak ilyen átlagos kinézetet.

  Folytatás...

  Lenry 3 éve 2

 • PvE stat

  Passat versus Environment

  - 2016-04-10, Balástya - instakill, minor victory, heavy casualties

  - 2016. május elején, Szeged határában - near miss, kirohant elém jobbról, elrántottam a kormányt, így oldalról koppant neki az autónak, de valószínűleg nem lett nagy baja, mert elszaladt, mire megálltam. Az autón nem látszik semmi.

  - 2016. június elején, Forráskúton - instakill, kiszaladt jobbról, de jött szemből egy furgon, ezért úgy döntöttem, hogy most a macska húzzon le egyet az életei közül.

  - 2016-07-31, Forráskúton - instakill, kiszaladt az árokból, csak egy világos villanást láttam, hogy "mintha valami beszaladt volna az autó alá", aztán egy pillanattal később volt egy dübb a bal hátsó kerék felől.

  Nem kellene ezeknek valami kreszoktatást tartani vagy ilyesmi?

  Lenry 4 éve 6

 • A Windows 10-re frissítésről

  A Windows 10 topikban rendszeresen felmerülő kérdésekre való válaszokat gyűjtöm ide össze, hogy ne kelljen újra meg újra ugyanazokat leírni.

  Tudnivalók a Media Creation Tool-ról

  Először is: innen töltheted le

  Mire való?
  Windows 7, 8 és 8.1-es rendszerek esetén az MCT ki tudja váltani a GWX-et, azaz frissítheti a géped Win10-re. Ennél is fontosabb azonban, hogy képes telepítőkészletet készíteni, azaz letölti a Windows 10 telepítőjét és egy pendrivera másolja azt, vagy készít egy iso fájlt, amit DVD-re írva kapsz egy teljes értékű Win10 telepítőt, amivel tudsz bármilyen arra alkalmas gépet frissíteni vagy akár tisztán Win10-et telepíteni.

  Muszáj az MCT-vel csinálnom?
  Nem kötelező használni, bárhogy máshogy is csinálhatsz vagy beszerezhetsz telepítőt, de azért ajánljuk ezt, mert ez a legkényelmesebb, kb 3 kattintás és automatikusan megcsinál mindent, plusz a letöltendő fájlokat a Microsoft időnként frissíti, így egy frissen elkészített telepítő többé-kevésbé naprakész, telepítés után kevesebb mindent fog még pluszban leszedni a Windows Update.

  Folytatás...

  Lenry 4 éve

 • Ne vegyetek fehér autót

  ... mert iszonyat macera tisztán tartani őket. Ma szép idő volt, szabadnapos voltam, úgyhogy ráértem lemosni a kocsikat. A Passat nem dokumentáltam, azon nem látszik ennyire a kosz, meg talán nem is volt ilyen retkes. Ellenben nem tudom, hogy a világ iparának van-e esetleg szüksége koszmágnesekre, de ha igen, akkor beszállító gyanánt javaslom a Peugeot-t és annak fehér autóit.

  Ha lett volna türelmem megszámolni, pontosan meg tudnám mondani, hogy hány bogarat ütöttem el idén.

  Ha lett volna türelmem megszámolni, pontosan meg tudnám mondani, hogy hány bogarat ütöttem el idén.

  Folytatás...

  Lenry 4 éve 68

 • Elmúlt az őz

  Pont egy hónapja, hogy levadásztam az őzet, ma kaptam vissza az autót

  Szerintem kiváló munkát végzett a karosszériás és a fényező, minden nyomát sikerült eltüntetni a balesetnek, se őzlenyomat, se őzgerincforma.

  Anyagilag (mert tudom, hogy úgyis ez érdekel mindenkit :P ) úgy nézett ki a dolog, hogy
  - 40.000 a fényezés
  - 40.000 a kasznis munkadíja
  - 25.000 az új szélvédő + a berakása
  - 17.000 volt bontóból egy bal tükörház, egy belső tükör meg a bal sárvédő
  - 3.000 volt egy baloldali, fűthető tükörlap a Bárdiból
  Ez mindösszesen 125.000 JMF. Jobb, mint amire számítottam, de azért el tudtam volna másra költeni ezt a pénzt.

  Lenry 4 éve 20

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.