Hirdetés

2021. szeptember 27., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • 691 nap uptime

  Úgy kezdődött a dolog, hogy van egy tök jó nyomtatónk, olcsón fenntartható, tudja, amit kell (nyomtatni), baja se volt még soha, viszont sajnos csak egy USB van rajta, és az már nem volt megoldás, hogy valakinek a gép csak azért legyen folyamatosan bekapcsolva, hátha valaki más nyomtatni szeretne. A nyomtatót viszont nem volt ezen kívül okunk lecserélni, így a következő megoldás lett: előtúrtam egy régi laptopot, ment rá egy parancssoros Debian, meg egy CUPS, et voilà, előállt a minimális fogyasztású, minimális helyet foglaló, saját UPS-sel rendelkező nyomtatószerver :DDD

  Kikapcsolni se kellett már vagy 2 éve, annyit elbír az akkuja, amíg áramszünet esetén elindul az épületben a dízelaggregátor, szóval a végtelenségig elketyegne így, de most elektromos karbantartás miatt áramtalanítva lesz minden, annyit meg biztosan nem bír ki egy töltéssel, szóval gondoltam rögzítem az eddigi rekordot :)

  Lenry 2 hónapja 7

 • Melléképületblog - 3. rész - Terasz

  Nem történt semmi az udvar betonozása óta, mert minden drága és mire leírom ezt a mondatot, még drágább lesz, szóval idő, amíg akármire is összegyűlik a tőke.
  Mindenesetre elkaptuk a szomszéd srác bátyját, aki történetesen ács és nekiszegeztem a kérdést, hogy vállalna-e egy teraszbeépítést nálunk. Tető, hátfal, oszlopok, pergola...

  A pergoláról gyorsan lebeszélt, azt mondta hogy nagyon szép, nagyon jó, csak hát van ez a közép-európai mérsékelt övi éghajlat, na azt nem szereti. Megcsinálja ő szívesen, de 6-8 év múlva neki szóljak megint, amikorra szétrohad a teteje. Ha nagyon szeretném az eget bámulni, akkor polikarbonát.
  Hát jó, akkor legyen az...
  Persze valójában akar a franc polikarbonát, kb az első évben néz ki valahogy, aztán szépen bemattul meg szétégeti a Nap.

  Pár hét múlva jött az ács az ajánlattal meg hogy akkor beszéljük meg hogy pontosan merre meddig hány méter. Vázoltam neki, hogy a polikarbonát sztornó és látszott rajta a megkönnyebbülés, hogy szerinte is egy gusztustalan dolog, csak azt hitte hogy nagyon ragaszkodunk hozzá... Szóval azt lefújtuk, és végül arra jutottunk, hogy akkor legyen telibe tető. Annyit kértem tőle, hogy legalább egy tetőablakot pajszeroljon bele, ha már nem lehet pergolám.
  - Szuper, akkor mikor tudtok jönni?
  - Hátőőőizééé...
  - Ok, majd szólsz.

  Folytatás...

  Lenry 4 hónapja 57

 • Witcher 3 helyett A Kultúra

  Ez most nem játék lesz, hanem könyv, szóval akinek tl;dr volt a jele az oviban, az nyugodtan lépjen tovább.

  Sokkal kevesebbet olvasok, mint régen, gyerekkoromban rengeteg könyvet elolvastam, rengeteg időt töltöttem a könyvtárban, sokszor ha betegen otthon kellett maradni, oda akkor is bementem (nem is volt rajtam kívül senki délelőtt 10-kor a gyerekrészlegen). Ma már tizedannyit se, sőt, szerintem többet írok, mint amennyi rendes irodalmat olvasok, de azért egy halvány szál megmaradt, a scifié. Egy időben rendszeresen vásároltam a Galaktikát, hogy legalább annyit elolvassak egy hónapban, ami abban megjelenik, de ez is elmaradt.

  A Kultúra sorozatra egészen furcsa módon akadtam rá, korábban sem a sorozatról, sem az íróról nem hallottam soha, bár ez lehet hogy engem minősít... Szóval mindannyian ismerjük a SpaceX-et, meg az ő koncepciójukat a drónhajóra leszálló rakétákról. Tudjátok hogy hívják a két drónhajót? Of course I still love you és Just read the instructions. Hogy tud valaki ilyen hülye nevet adni egy (két) hajónak? És miért?
  A válasz: Iain Banks.

  Folytatás...

  Lenry 5 hónapja 21

 • Grand Theft Auto V - 100%

  Persze ez nem valódi 100%, mert valójában nem kell mindent megcsinálni a 100%-hoz, pl az 50 ugratásból elég 25-öt, meg ilyenek.
  A Rockstarnak van külön oldala, ahol nyomon lehet követni hogy állsz, én jelenleg így:

  Meglátom még, hogy a maradékot is kimaxolom-e... :)

  Lenry 6 hónapja 26

 • Horizon Zero Dawn - 100%

  Azt hiszem még egy játékot sem játszottam ki 100%-ra, bár az Oblivion, a Skyrim és főleg a Witcher 3 nagyon közel állhat hozzá, de ezek nem mérik így, ezért nem vagyok biztos bennük, a Witcherben pár hete is találtam számomra új dolgot.

  Na de most itt a HZD, amiről fél évvel ezelőttig még csak nem is hallottam, aztán meg úgy beszippantott, hogy mindenen végigmentem a térképen és azt vettem észre hogy a játék saját mérése szerint bő 80%-án túl vagyok az elérhető tartalomnak, úgyhogy egy reddites bejegyzés alapján végignéztem, hogy mi hiányzik még és tegnap ez is meglett.

  A játékidő a kiegészítővel együtt valamivel több, mint 70 óra felett van.
  Jó játék volt, ajánlom mindenkinek.

  Lenry 7 hónapja 5

 • A GTA IV és a Vulkan

  Kínomban már mindent előszedek, hogy elodázzam a Witcher 3 elkerülhetetlen ötödik újrajátszását, és mivel a GTA V-öt meg a Red Dead Redemption 2-t nagyon élveztem (egyszer talán bejegyzés is lesz róluk), a Rockstar viszont azóta sem készült el újabb GTA epizóddal, így a negyedik résznek voltam kénytelen ismét nekifutni.

  A Grand Theft Auto IV-et mindenki ismeri: a kettővel ezelőtti konzolgeneráción debütált 13 évvel ezelőtt és nem kis sikert könyvelhetett el magának. Nekem nem a kedvencem, valahogy nem az én világom Liberty City, a GTA3 sincs a "top GTA epizódok" listámon, de az ősi 3D epizódokhoz nem volt kedvem, szóval maradt ez.

  A 2008-as rendszerkövetelményeket nyilván bőven túlteljesíti a gépem, mégsem volt örömteli a dolog, mert grafikai szinttől függetlenül lassú a játék és mikrolagokkal tarkított. Ráadásul valamiért nem gondolták, hogy bárkinek is igénye lehet Anti-Aliasingra ezért még ronda is.

  Folytatás...

  Lenry 7 hónapja 33

 • Witcher 3 helyett Horizon Zero Dawn

  Horizon Zero Dawn
  Fejlesztő: Guerilla Games
  Kiadó: Sony
  Megjelenés éve: 2017 (PS4), 2020 (PC)
  Bolt: Minden nagyobb boltban megtalálható, Steamen a Winter Sale keretén belül épp' akciós.

  Milyen világokat szeretek? Az érdekes világokat szeretem. A jól kitalált világokat szeretem. Meg amiken el lehet gondolkodni. Egy RPG esetében kiemelkedően fontos a helyszínül szolgáló világ szerepe, a HZD pedig nagyon magával ragadott.

  A keretsztori ugyebár kissé sablonosan indul - én meg innentől spoileresen folytatom - miszerint a megállíthatatlan robothadsereg elpusztítja a civilizációt, de eddig akár egy Terminátor-koppintás is lehetne, azonban a HZD tovább tekerte a potmétert, azzal, hogy mivel itt a robotok biomasszát tankolnak, így az exponenciálisan növekvő robothorda nagyon záros határidőn belül felél mindent a bolygón. Értsd: mindent. Az élet teljes kipusztulása elkerülhetetlen.

  Folytatás...

  Lenry 9 hónapja 10

 • Witcher 3 helyett Half-Life: Alyx

  Half-Life: Alyx
  Fejlesztő: Valve Software
  Kiadó: Valve Software
  Megjelenés éve: 2020
  Bolt: - értelemszerűen - Steam most épp 50 euróért vesztegetik.

  Le kell szögeznem, hogy a tegnapi napig semmilyen formában nem érdekelt a virtuális valóság, sőt, igazából még most se nagyon. Az Alyx érdekelt volna, mint a Half-Life sorozat éppen 13. éve várt következő epizódja, de hát VR, és egyrészt ugye a technológia se érdekelt, másrészt a szükséges hardverre se akartam költeni.

  A munkahelyemen évek óta vannak különféle headsetek, olcsó Androidos játékszertől a HTC Vive-ig, mert fejlesztenek rá a kollégák, így 1-1 percre kipróbáltam, de vásári parasztvakításnak nézett ki az egész, minimális immerzióval, tudod, amikor kipróbálod és rezignáltan azt mondod, hogy "aha, nagyon jó", és mész vissza a dolgodra, mert hülye bohóckodásnak néz ki, és hol van ez egy jó monitorhoz meg egy egér-billentyűzet kombóhoz képest...

  Folytatás...

  Lenry 11 hónapja 1

 • 45 AUD = 9981 HUF

  Ma szembejött redditen ez a kép, amin az látható, hogy mennyi élelmiszer vásárolható Ausztráliában egy doboz cigaretta áráért.

  A címben pedig hogy egyébként ez Jó Magyar Forintban mennyi...
  2016-os adatok szerint Ausztráliában átlagosan 917 szálat szívnak el per fő per év. Magyarországon ugyanez a szám 2060.

  Lenry 12 hónapja 127

 • Melléképületblog - 2. rész - Udvarrendezés

  A tavasz és a nyár hétvégéinek jelentős részében Kőműves Józsi volt az udvarunk állandó vendége, mert bár überoptimistán úgy gondoltam, hogy lebillentik a betont, elsimogatjuk, 2-3 hétvége alatt meglesz, de ez nyilvánvalóan annak ellenére sem így történt, hogy semmi különösebb fennakadás nem volt.

  Az előző részben felvázolt terv ugyebár nagy vonalakban úgy nézett ki, hogy a terasz végébe kell egy hely a garázsnak, az elé némi beton, hogy legyen hol forgolódni az autókkal, kocsibejáró meg járda.


  A garázs körülbelül ekkora lesz.

  Kőműves Józsinak még tavaly vázoltuk a terv körvonalait, de akkor azt mondta, hogy arra az évre már be van táblázva, de a következőre betervez bennünket és tavasszal beszéljünk, hogy pontosan mit szeretnénk. Kőműves Józsi abban mindenképp különbözik a többi embertől, aki a házunkon dolgozott, hogy be is tartja amit ígér, így március elején fel is hívott, hogy akkor mi a terv?.

  Folytatás...

  Lenry 12 hónapja 19

 • Második WAN kapcsolat használatbavétele Mikrotiken

  Bár száz leírás van erre, de nekem vagy 95-öt át kellett nyálaznom, mire meglett az a fele, amelyikre nem magamtól kellett rájönnöm, és nem is pont azt csinálták a leírások, ami nekem kellett volna, meg szerintem fölöslegesen bonyolultak is voltak, szóval itt van tőlem a 101-ik, hozzám hasonló bénáknak, meg nekem, ha megint kellene valamikor.

  A kiindulás az volt, hogy befolyik a Telekomos net, mindenki azt használja. Időközben lett Digi is, de nem akarok mindenkit áttenni az új vonalra, nem akarok VLAN-okkal szerencsétlenkedni, és nem akarom egyesével szétválogatni a usereket. Pár usert átrakok, minden és mindenki másnak meg maradjon úgy, ahogy eddig.
  Mint kiderült, ez egyszerűbb, mint gondoltam...

  Természetesen premissza, hogy van két jól működő WAN kapcsolatunk, amiken a router kilát a netre.

  Kell egy lista, hogy ki használja az új vonalat:
  /ip firewall address-list
  add address=kliensIPcíme list=listDigi

  Folytatás...

  Lenry 12 hónapja 8

 • Az játékoknak árárul

  Bezzeg az én időmben...

  Idén sokkal több játékkal kezdtem játszani, mint a korábbi években, ez először abból indult ki, hogy a Witcher 3 helyett kellett valami más, mert hát biztos nem csak a CDPR tud rendes játékot összerakni. Mostanra kezd realizálódni, hogy lehet, hogy valójában egy közepes méretű kapuzárási pánik okozhatja ezt, mert hát mit csinál előbb-utóbb egy stabil kapcsolatban élő harmincas fickó? Na ugye...

  Szóval minél több játékot végigjátszanék, amíg van időm ilyenekre. Szerencsére nagyon kevés új játék érdekel, így nem nagyon kell a hardvert fejleszteni, illetve a sokadik Steam Summer Sale-n vannak túl, mire hozzám eljutnak, így túl sok pénzbe sem kerülnek, esetleg részei valamilyen előfizetéses pakknak, mint amilyen az Xbox Game Pass for PC, és mondjuk havi 1390-ért megéri. Bár most, hogy felemelik 3000-re, lehet, hogy lemondom, amint kifogynak az engem érdeklő címek.

  Ez jól működött egész a közelmúltig, amíg el nem kezdtem szemezni a Red Dead Redemption 2-vel. A Rockstar vadnyugat-szimulátora ugyanis nem egy kifejezetten öreg darab, még nincs egy éve, hogy megjelent PC-re, ennélfogva nem is vágják hozzá az emberhez bagóért.
  Na de...

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 19

 • Witcher 3 helyett Hellblade: Senua's Sacrifice

  Még egy játék, aminek nem tudom megjegyezni a címét

  Hellblade: Senua's Sacrifice
  Fejlesztő: Ninja Theory
  Kiadó: Ninja Theory
  Megjelenés éve: 2017
  Bolt: része az Xbox Game Passnak, fizess elő, megéri

  Nehéz erről a játékról írni, mert úgy játszottam végig, hogy egyetlen percét sem élveztem. Nem azért, mert rossz lett volna, épp ellenkezőleg: tökéletesen összerakott mű.
  Egy-két órányi játék után világossá válik, hogy itt korántsem a szórakoztatás volt a cél... Ez egy művészeti alkotás, ami felhívja a figyelmet valamire.

  Indítás után egy fiatal nőt követhetünk, ahogy lassan evez egy furcsa folyón, és közben a narrátor elmeséli, hogy Senua a párja lelkét próbálja visszaszerezni a pokolból, a hallgatóság pedig álmélkodva hallgatja, időnként közbeszólva, ahogy Senua halad előre, biztatva őt, vagy kételkedve a döntései helyességében, hangosan ijedezve a harcok közben, vele együtt rettegve az egyre elborultabb környezetben, majd szép lassan kiderül, hogy a narrátor csak Senua fejében létezik, ahogy a hallgatóság is. Talán a világ is.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 9

 • Witcher 3 helyett Halo

  Master Chief

  Halo: The Master Chief Collection
  Fejlesztő: Bungie, 343 Industries
  Kiadó: Microsoft
  Megjelenés éve: 2001-2020
  Bolt: része az Xbox Game Passnak, fizess elő, megéri.

  Egy ideje nem írtam, mert nem egy, hanem rögtön 4 játékot játszottam végig, ugyanis bejött a korai Halo epizódok feltuningolt változatát, illetve az újabb részek PC portját tartalmazó Halo MCC, ami jelenleg a Halo 1, 2, 3 és Reach címeket tartalmazza, de később jön a Halo 3: ODST, meg a Halo 4 még a Infinite megjelenése előtt (ami szintén jön PC-re), meg gondolom egyszercsak lesz Halo 5 is, mert hülyén nézne ki, ha az kimaradna, ha már az összes többi rész játszható Windowson. Mondjuk az már lehet, hogy nem lesz az MCC része.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 4

 • Witcher 3 helyett Middle-Earth: Shadow of War

  A játék, aminek képtelen vagyok megjegyezni a pontos címét

  Middle-Earth: Shadow of War
  Fejlesztő: Monolith Productions
  Kiadó: Warner Brothers
  Megjelenés éve: 2017
  Bolt: része az Xbox Game Passnak, így előfizetve simán megéri.

  Párhuzamosan kezdtem el egy másik játékkal (amiről majd később írok) és az elején úgy gondoltam, hogy erre rövid idő után ráunok, a másik meg mekkora egyedi élmény. Ehhez képest negyedik hete csak ezzel játszok, a másikat meg el se indítottam azóta (ezért sincs róla egyelőre cikk).

  Miért is gondoltam, hogy ez nem fog sokáig kitartani? Ugyanazért, amiért hetek óta nem tudom lerakni: annyira buta, annyira faék, annyira agykikapcsolós, hogy nagyon.
  Mi is ez? Egy Gyűrűk Ura világba oltott Diablo.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 3

 • Witcher 3 helyett Dragon Age: Origins

  Dragon Age: Origins
  Fejlesztő: BioWare
  Kiadó: Electronic Arts
  Megjelenés éve: 2009
  Bolt: Originen kapható, és Steamen is, ott épp akciós a minden DLC-t tartalmazó Ultimate Edition.

  Valahogy sokáig elkerült a BioWare egy időben nagyon fénylő, ma már jócskán megkopott csillaga, de a Dragon Age komoly kedvenccé nőtte ki magát nálam. Anno többször is végigjátszottam, több eredettel, és nagyon tetszett. Szokatlan volt (számomra legalábbis) a megállítható harcrendszer, ahol mikromenedzselni lehet a négy karaktered, brutális hatékonyságot elérve, és bizony voltak helyzetek, ahol csak az segített, hogy másodpercenként megállítottam a játékot, hogy mindenki PONTOSAN azt csinálja, amit kell neki, így legyűrve a végeláthatatlan darkspawn hordákat.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 9

 • Witcher 3 helyett Red Alert 2

  Command & Conquer: Red Alert 2 és Yuri's Revenge
  Fejlesztő: Westwood Studios
  Kiadó: Electronic Arts
  Megjelenés éve: 2000 (alapjáték), 2001 (Yuri's Revenge)
  Bolt: Originen kapható a Command & Conquer™ The Ultimate Collection részeként, illetve pár éve ingyen is osztogatták egy darabig.

  Örök kedvencem, ami öregebb, mint az itteni olvasóim egy jelentős része. Azt sajnos nem tudom hogy mennyit játszottam vele, mert 20 éve még nem volt Steam meg GoG meg Origin, hogy mérje a játékidőt és ha lett volna, nekem akkor se lett volna, mindenesetre abban biztos vagyok, hogy dobogós helyen van nálam.
  Ma már macerás beszerezni és elindítani, nekem is virágbolti változat fut egy külön retrójátékos gépen, mert bár Originen megvan, de az meg azon a Windows XP-n nem fut, amin a Red Alert 2 meg igen, szóval marad a másolat, licencem végülis van...

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 6

 • Witcher 3 helyett

  Helló, Lenry vagyok, Witcher függő

  Négyszer játszottam végig a Witcher 3-at. Na jó, valójában kb 3 és háromnegyedszer, mert az első végigjátszás idején még nem jelent meg a Blood and Wine, szóval az csak háromszor volt meg. Az alapjáték meg a HoS négyszer.
  Ezt a GoG mérése szerint 570 óra alatt sikerült abszolválni, amivel valószínűleg még a PH vonatkozó topikjában sem lennék dobogós, ha versenyt szerveznénk "kinek-sikerült-több-kavics-alá-benéznie-Skelligén" sportágban, de azért én kellően soknak érzem.
  A következő validált eredményem a Skyrim, az ezek után nevetségesnek ható 271 órájával, ami mondjuk csak egyetlen végigjátszást takar, de az utolsó 100 óra modolással és a játszható világ minden mozdítható értékének begyűjtésével ment el, szóval mondhatni kifacsartam.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 26

 • Melléképületblog - 1. rész - A következő ötéves terv

  ... mert még akad ép idegszálam és beépítetlen területem.

  Ugyebár a családi ház nem csak azért nem készül el soha, mert mindig akad valami biszbasz, amivel el lehet rajta szöszölni, hanem mert önmagában nem elég egy ház, hanem jó lenne ha be lehetne állni valahová az autókkal. Meg betolni a bicikliket. Meg a robogót. Meg a fűnyírót (ja igen, venni kellene egy fűnyírót). Meg ha nem sárban és homokban kellene végigsétálni az autóig és vissza. Meg ha ki lehet rendesen ülni a teraszra esténként. Meg ha rendes fű lenne az udvaron, nem tarackos gaz. Már ahol legalább tarackos gaz van és nem nyomta még el a szomszédból elpusztíthatatlanul átterjedő vadszőlő. Vagy ahová még az sem jutott, ott a Duna–Tisza közi homokhátság alapvető talaja lelhető fel: a jó öreg terméketlen sívó homok. Komolyan, ha nem söprögetünk és porszívózunk a kellő gyakorisággal, akkor pár nap után úgy néz ki a ház, mintha Lut Gholein közepén lenne.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 42

 • Házblog - Mit csinálnék másképp?

  A közönség nyomására készült ez a bejegyzés, de az ötlet jó, hogy mit is kellett volna másképp kitalálni vagy szervezni.
  Nem írok most le olyan dolgokat, amik a kivitelezéssel függnek össze, azt olvashattátok a korábbi részekben, mert nyilván ma már másképp csinálnám pl a melósok felügyeletét, alapvetően feltételezve, hogy a vállalkozó hazudik, az emberei meg kontárok, és ennek eredményeképp például a terasz burkolása egészen biztosan közelebb állna az eredeti elképzeléseimhez. Bár amilyen jól leragasztották a padlólapokat, rövidesen úgyis újra kell csinálni az egészet.
  Azt viszont nem is tudom, hogy volt-e másik cikk, amit ennyire nehezen szültem meg, és ez nem csak azért van, mert lusta vagyok írni, hanem mert egyszerűen alig akadt bármi, ami eszembe jutott volna a témában. Mindjárt megírom hogy miért, de nézzük, hogy végül mi ugrott be.

  Kapcsolók, konnektorok: ezt szerintem nem tudod elkerülni. Jajj, de kellene ide egy konnektor, ezt inkább arról a falról kellene kapcsolni, ide fölösleges volt a duplaaljzat, ilyenek. Alaposabb végiggondolással csökkenthető az ilyen helyzetet száma, de voltak kapcsolók, amikért az első hetekben természetességgel nyúltunk valahová, ahol nem volt...
  Ugyanígy ház közepén végigfutó folyosóra hiba volt nem kérni legalább egy porszívózós konnektort, mert onnan tök jól el lehetne érni mindent, így meg bohóckodhatok hosszabbítókkal.

  Folytatás...

  Lenry 1 éve 14

 • Az ellenvélemény trollkodás

  ... egyesek szerint. Vagy ha kiderül, hogy te voltál hülye, és ezt nehezen tudod védeni.
  Mindenki döntse el maga.

  Lenry 1 éve 32

 • Doom Eternal

  Nem teszt. Egyetlen benyomás alapján írom ezt.

  Szóval megláttam, hogy már van. VÁVÁVÁ
  Leért, feltelepült, start.
  De kvajól néz ki! De kvajól fut! Alapból valami high környéki beállítást lőtt be, jóvanazúgy, játsszunk már!

  Dübb-dübb-dübb-dübb-düdübb, dübb-dübb-dübb-dűűűbb VÁVÁVÁVÁVÁ!!!! :C

  Két lépés után minden kimerevedik... TUTORIAL: ha lelövöd meghal - tudombaszkimenjinnen - még két lépés... TUTORIAL: ha sárgán villog lerughato... - nemérdekel - még hat lépés - TUTORIAL: leláncfűrészelhet... - hagyjálmár!
  Szóval végigmészároltam 2-3 pályát, mire egyszer meghaltam. Kiléptem.
  Köszönjük, öreg vagyok én már ehhez. Kombók, meg jutalmul mészárlós kamera? Taktikázzak a Doomban? Minél több ólmot az ellenfélbe, ez volt eddig a taktika.
  Biztos van, akinek erre van igénye, de az nem én vagyok.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 47

 • RIP 7900GTO

  Az összes ballagásra kapott pénzembe, vagyis elképesztő 45.000 Ft-ba került ez a szörnyeteg. 2007-ben. Durva, hogy az akkori előző generációs kvázi-csúcskártya ennyi pénzért megvehető volt. Ma mennyi is egy GTX1070? :U

  A középiskolám akkori rendszergazdájától vettem használtan, és egészen most hétvégéig szolgált. Persze az aktív szolgálatból valamikor a Dragon Age: Origins megjelenése után nyugdíjaztam, mert az már sok volt neki. Vagy legalábbis abban az időben biztosan az volt a slágerjátékom, mert az utódjául vásárolt GTX460-at azzal teszteltem anno. Meg is van, 2011-ben, mert megtaláltam a privát-threadet, amiben leboltoltam itt a PH!-n. Hol máshol.

  Utána egy darabig a polcon volt, aztán szüleimnél netezős gépben, de ők nem sokat használták, végül az egész konfig visszakerült hozzám és retrójátékos gép lett belőle. A vég is játék közben, egy Red Alert 2 meccs alatt érte, lefagyott és többé nem adott képet. Sajnálom, kiváló ügynök volt.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 18

 • HDD cseréje LVM kötet alatt

  Nem tudom, hogy embernek lesz-e valaha szüksége rajtam kívül erre, de nekem pár éven belül kellett volna néhányszor, és ahhoz pont kellően ritkán csinálom, hogy mindig újra ki kelljen gugliznom, mert elfelejtem.

  Szóval adott az otthoni szerverem, amely esetében inkább a minél nagyobb tárhely volt a lényeg, mint az adatbiztonság, ezért mindenféle RAID-re fittyet hányva az itthon előforduló HDD-ket egy LVM kötetté szervezve csináltam belőlük egy Nagy Hálózati Meghajtót. Mivel ezekre is igaz a mondás miszerint "nincs az a HDD, amit meg ne lehetne tölteni", ezért a Nagy Hálózati Meghajtó egy idő után Nem-Elég-Nagy Hálózati Meghajtóvá degradálódik. Ilyenkor a rászánható pénzmagtól függően veszek egy nagyobb lemezt és kicserélek vele egy kisebbet. Ezt a műveletet foglalnám itt most össze.

  Hogy is épül fel az LVM?
  Van a Physical Volume (PV / Fizikai Kötet) - ez legtöbbször egy winchester vagy annak partíciója, de RAID-kötet vagy bármi más is lehet, ami egyébként adattárolásra alkalmas szokott lenni.
  A PV-k Volume Group(VG / Kötetcsoport) foghatók össze.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 4

 • Érdemes volt kimenni a vásárba

  A mórahalmiba. A múlt héten.

  Referencia GeForce3 - közvetlenül az NVIDIA-tól.
  Nem Ti200, nem Ti500, hanem az első, még külön típusjel nélküli változat. Egyébként a teljesítménye kb a Ti200 és Ti500 közé esik.

  1500-ért fogtam ezt a kis kincset, amit nagyon rég szerettem volna a polcon tudni, még úgy is, hogy nem vagyok gyűjtő, semmi szükségem rá és nincs AGP-s gépem se, így azt se tudom, hogy működik-e egyáltalán. De nem is ez a lényeg :)

  Viszont ha már megvan, levettem a hűtőt, újrapasztáznám a hadrafoghatóság jegyében, de ez a közel 20 éves hűtőpaszta brutálisan rákötött.

  Van-e ötlete valakinek, hogy mivel lehetne leoldani a GPU károsítása nélkül. Végső esetben mechanikai eltávolítás lesz, de az ilyen zs terv...

  Lenry 2 éve 25

 • "Ott nincs optika!"

  ... közlik ezt velem, miközben a kezemben van a kábel, de ne ugorjunk ennyire előre.

  Azzal kezdődött a dolog, hogy a munkahelyem új helyre költözik. Mármint nyilván csak nekünk új, előtte egy svájci katolikus pap vasárnapi templombajárós külföldi székhelyű pénzintézet irodaháza volt, szóval nem sok benne a kilométer, ellenben volt pénz lóvéra, amikor épült.
  Lassan hurcolkodnánk be, kell az internet. Kérdem az épületüzemeltetős kollégát, akit a házzal együtt örököltünk meg, hogy milyen szolgáltató volt itt korábban? Pénzintézetéknek kellett a redundáns internet, úgyhogy volt a Nagy Rózsaszín, meg a Kisebb Zöld. Szupi.
  A szerverszobába csak úgy ömlik befelé az üvegszál, látom, hogy habzsidőzsi lesz itt internet terén.

  Felhívtuk a Nagy Rózsaszínt:
  - Csókolom, Lenry vagyok az Üvegpalotából, sárga fe... internetet szeretnénk.
  - Természetesen. Azt látom, hogy az Önök címén már korábban létesítve lett egy koaxos kapcsolat, arra tudjuk Önöket rákötni. - Volt TV előfizetve a portásnak.
  - Én azt a tájékoztatást kaptam az épületüzemeltetéstől, hogy ide optika is fut be, inkább azt szeretnénk használni.
  - Nálam a nyilvántartásban ennek nincs nyoma, szóval a koaxot tudom adni, ha megfelel.
  - Gondolkodunk rajta, köszönjük.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 36

 • Passat Projekt - Ebbe' még vót anyag!

  Az a helyzet, hogy gyorsabb ütemben mennek rajta tönkre a dolgok, mint ahogyan meg tudnám azokat javítani / javíttatni.

  Még a tavasszal sor került egy váltóolajcserére, aminek nem találtam nyomát a korábbi szervizpapírokban, így nem tudom, hogy az elmúlt négyszáz-huszonezer kilométer alatt megtörtént-e valaha, mindenesetre valószínűleg itt volt az ideje.
  A szerelő srácoknak feltűnt, hogy igen torzul szólnak az ajtókból a hangszórók, így azok is cserélve lettek.


  Ez megmagyaráz bizonyos dolgokat

  Ezután viszont az ajtópanelek zörögtek marha idegesítő frekvencián, szóval nem lett sokkal jobb a helyzet, amíg meg nem érkezett a népi Kínából 1 dollárért rendelt egy maréknyi panelrögzítő-pakk. Visszapótoltam őket, ismét csend lett. (Mármint PDTDI-mércével)

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 4

 • Házblog - Így élünk mi

  Közkívánatra!

  Ez a bejegyzés itt van már vagy két hónapja, hogy majd csinálok jobb képeket, de valószínűleg sosem fogok, szóval érjétek be ennyivel.
  A kockás plédet azóta levettük a kanapéról (a macska miatt volt rajta, de mostanában leszokott az ottfekvésről), meg már nem palackos a tűzhelyünk, de más nem változott.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 43

 • Házblog - Zenge Day

  Ezt az építményre megkapta a tanácstul a zengedélyt

  Már a kukáknál felmerült ez a probléma, hogy nem vagyunk bejelentkezve a címre, de akkor nem lett belőle különösebb gond, cserébe évi 50.000 Ft telekadót kell fizetnünk, amíg nincs engedélyezett és a földhivatalnál is feltüntetett lakóépület a telken, illetve szeretnék napelemet, a vonatkozó pályázatok viszont nyilván megkövetelik a használatbavételi (leánykori nevén lakhatási) engedélyt, szóval már igencsak időszerű lett a dolog.
  Felhívtam márciusban a vállalkozót:
  - Lakhatási engedély. Nagyon örülnénk ha lenne.
  - De azt beszéltük hogy majd akkor, ha minden kész lesz.
  - Nem, nem ezt beszéltük, decemberben mondtam hogy intézd el.
  - Oké, oké, mindjárt csinálom.
  Április végén sikerült is beadni. Majd egy héttel később még egyszer. Tajtékozva hívott a megyei építésügy, hogy miért adtam be kétszer és azonnal töröljem, mert eljárást kell indítaniuk, stb.
  - Qué? Chill. Nem én adtam be, hanem a kivitelező, de mindjárt felhívom, intézek valamit.
  A vállalkozó nem vette föl, de SMS-ben vázoltam neki, hogy nem a szexi hangja miatt hívogatom, lesz szíves azonnal visszahívni. Visszahívott, tájékoztattam a szituációról.
  - Őőőő, biztos kétszer kattintottunk a küldésre
  - Egy hét különbséggel!? Nebasszmárföl.

  Folytatás...

  Lenry 2 éve 16

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.