- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Okos Otthon kezdőknek
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz
CharlieFirpo #98154 üzenetére
Nem akarod érteni. Nem kell egyszerre fényerősnek és olcsónak is lennie, de nehogy már egy az egyben ugyanolyan relatív rekeszméretű FF obival hasonlítsd össze, úgy hogy amúgy azok is pro kategóriásak, és jelentsd ki ez alapján, hogy nem is drága, mert a kettő nem ugynaz.
Az objektívgyártás költsége az olcsó obiknál sem sokkal alacsonyabb, tehát ugyanez a megállapítás igaz, ha a standard zoomokat veted össze a pro zoomokkal rendszeren belül. Csak ugye ha nem csak a gyártási költséget vesszük, hanem mindent, az egy példányra jutó összköltség függ az eladásszámtól is, hiszen a fejlesztés, marketing, cég működtetése, stb., stb. egy obira többet tesz ki, ha kisebb a mérathatékonyág. Minden műszaki cikkre igaz, hogy a pro kategóriában sokat tesz ki a fejlesztési költség, a kommersz kategóriába meg már eleve lecsorgatják a pro kategória fejlesztéseit, és az még sokkal több példányra terül szét. A gond a mft esetében ott van, hogy a kis szenzorra akarnak pro kategóriát ráhúzni, ahol versenyképtelenek a szenzorméret miat (lásd ff f/8-at senki nem venne...), ezért egyszerre lesz drága, és egyszerre nem rúg labdába pro kategóriában.
Egyébként a pro minőségtő leltekintve, ennyi erővel, ahogy az f/4 mft zoomot egy kategóriába sorolod a ff f/4 zoomokkal, kisarkítva olyan, mint ha azt mondanám, hogy a vilag legjobb objektívje ott van a Panasonic FZ200-on és FZ300-on. Azok végig F/2.8-ak, méghozzá meglehetősen nagy zoom tartományon... Hogy pirinyó szenzorra vetítenek? Na, azt próbalod mft esetében beadni, hogy ez nem számít.
Szerk.:
Egyébként számomra ami pozitív értelemben megtestesíti a mft lényegét, az pont nem ez az obi, hanem a 12-32, 12-60 és 14-140, illetve 14-150 kit obik, valamint a 300 körüli nagytelék. Előbbiek csak kitben, mert külön relatív túlárazottak. -
válasz
CharlieFirpo #98159 üzenetére
Szerintem ez a fajta sértődött, kekeckedő és provokatív hozzáállás nem viszi előre a vitát.
Egyébként az, hogy melyikből mennyi fogy, valamennyire lemérhető, ha nem is pontosan, az egyes márkák, formátumok piaci helyzetéből.
És itt ugye most nem arról beszélünk egy ideje sajnos, hogy az Oly melyik márkát kebelezze be a mérhetetlen nagy piaci fölényét kihasználva. -
válasz
CharlieFirpo #98156 üzenetére
Evidens oknak gondolom a kisebb anyagmennyiséget, a kisebb megmunkálási felületet, a kisebb mozgatandó üveg miatt kisebb af motort, a kisebb méret miatti olcsóbb szállítást, a több gyártó miatti fejlesztési együttműködési lehetőségeket.
-
hibavissza
veterán
válasz
CharlieFirpo #98159 üzenetére
Tegnap gondolkoztam rajta, hogy használhatóság, kényelem, képminőség szempontjából melyiket választanám. A nálam lévő gx80+20+60-as triót "szimatszatyorban" vagy a7 III+tami18-200 tényleg csak egy pár centivel nagyobb tatyóval. Mivel nem izgat a bajonett kattanás, nem kérdés. A két nagy MFT gyártó 13 év alatt nem volt képes kiizzadni egy normális riporter/turista zoom obit az egyszerűen nevetséges.
Eddig az tartott a rendszerben, hogy sokkal olcsóbban meg lehetett oldani egy csomó dolgot viszonylag kulturáltan rajzoló obikkal. Az új "fejlesztés" az ilyen GH5 II 700 ezerért és 12-45 fsötétek negyed milláért. Miközben a régi obik ára megbízhatóan kúszik felfelé (jó ebben benne van, hogy lyyóbannteljesít meg épül-szépül). Kösz nem. -
Throme
veterán
válasz
CharlieFirpo #98140 üzenetére
Nagyobb szenzoros rendszerről jöttem.
Amatőr hobbista szinten vagyok és maradok. Ehhez mérten APS-C rendszerben ekv. 15mm-450mm le vagyok fedve (természetesen több, budget obikkal).
Hát nem drágább, mint az mft.A 12-32 és 14-42 kitobikat akartam volna "egybe gyúrni".
Erre lenne a 12-60 pana (lumix). Nem lehet kapni, utoljára 153k körül volt pár üzletben.
Régen a nikon 16-85 volt kb ilyen áron, szóval mondhatjuk nem olcsóbb az APS-C rendszer, de nem is drágább.
Viszont hasonló átfogásra vannak alternatívák 153k alatt jóval is.
Valamint néztem ezt a 12-45 f4 obit, ami a másik lehetőség a mixelésre.
A 12-100/200 már méretben nem az alapzoom, árukról ne is beszéljünk.APS-c rendszernek nagy előnye, hogy a 3rd pary gyártók jobban kényeztették, mint itt az mft-t.
Kisebb pénztárcával is lehet rendszert építeni. Pl tami 18-200 VC, de a fényerős világba is bele lehet kóstolni bankrablás nélkül, pl N35, N50, S17-50, 17-70.
Tudom, lehet jönni azzal, hogy itt jobb a pro 12-40/45 jobb építési- és képminőség, de ez egy amatőrt nem fog meghatni, mert nem is nagyon érzékeli a különbséget.
Az árcédula viszont igen.Szerintem! ha fenti lehetőségeket az mft-re érkezők megkapták volna, akkor sokkal nagyobb tábora lenne, mint most.
3rd party-t pedig eladásokkal lehet bevonzani.
Aztán ebből jön x% aki tovább fog lépni rendszeren belül, nem pedig továbbáll.
Ezért érzem úgy, hogy a kitobik és a PRO közé kéne/kellett volna valami MFT-n, ha népszerűbb akart volna lenni ez a rendszer.
Peter Forsgard, Robin Wong, és asszem még Mattis Sulanto is addig csinált 'nem jobb az FF" videót, amíg nagykövetek voltak (most már csak a RW az - újra - de már Sulento-nak kommentelte, hogy hiányzik a szabadság... pfff). Ráadásul a 2 nagykövetség közt jött Fuji APS-C milc és Canon FF videókkal is.Elengedtem ezt a 12-45/60 vonalat.
Így is le vagyok fedve ekv 24mm-600mm átfogással, több mint elég. -
hibavissza
veterán
válasz
Az Oly 12-45?? Mert az valóban megtestesíti a rendszer lényegét, hogy miért szűnik meg
Úgy làtszik még sincs annyi nappali, övtàskàs hegymàszó a vilàgban, hogy eltartsa őket.
-
válasz
"Az árral kapcsolatban pedig nettó hülyeség azzal jönni, hogy de FF-en F8."
Akkor nem érted miről van szó, amikor a pro felhasználás és mélységélesség kapcsolatáról volt szó.
"Senki nem venne F8 zoomot FF-en."
Akkor mégis érted.
"Ennek ellenére folyamatos támadások érik, amióta megjelent, hogy csak F4."
Ha valamit folyamatos támadások érnek, akkor ott meg kell gondolni, hogy nincs-e valami hiba.
"Legyen kicsi is és fényerős, ja meg piszok olcsó is?"
Bár szerintem ezt én nem mondtam, de ez nem jár messze az mft ígéretétől, hogy a kisebb érzékelő miatt lehet majd kisebb és olcsóbb objektíveket gyártani? Ha nem is piszok olcsó, de olcsóbb.
De ha minden ultra szuper, akkor kellene az ilyen obiknak bevonzani a pro felhasználókat (ha már pro obi), meg úgy egyáltalán özönleni kellene az usereknek a platformra, ezzel szemben ez nem történik meg.
"Plusz, ahogy vki meg is jegyezte, az objektívgyártás nagyságrendben ugyanolyan költséges MFT-re mint FF-re."
Ami, tegyük gyorsan hozzá, ugyanúgy csak egy vélemény volt mint bármi más itt a fórumon. Én pedig úgy gondolom, hogy nem ugyanolyan költséges, hanem olcsóbb, evidens okok miatt. Esetlegesen a tervezés ugyanolyan költséges lehet, bizonyos dolgok ugyanolyan költségesek lehetnek, de pont a gyártás véleményem szerint nem ugyanolyan költséges. Ha igen, akkor az az mft önellentmondása.
"A szóban forgó zoom megtestesíti az MFT lényegét"
Igen, kicsi, könnyű, drága és nem kell a célközönségnek. Lehet, hogy ez az obi egy meg nem értett zseni, de bizonyos okok miatt akkor sem felel meg azoknak, akiknek szánták, tehát a gyártó nem értette meg, mire van szüksége a piacnak. Innentől fogva lehet akár kicsi és könnyű.
Ez valahol az mft lényege, egy meg nem értett zseni, ami igazán nem kell már a piacnak. -
Throme
veterán
válasz
CharlieFirpo #98130 üzenetére
Nekem is az volt az érzésem, amit #98134Hi!King megerősített, hogy FF obikat hoztál fel példaként.
Erre mondanám (ahogy korábban megtettem), hogy akkor sigma 17-50 f2.8, sigma 17-70 f2.8-f4. Kb 150-160k körül...
Ezekhez viszonyítva sok a 230 az f4 obiért.
Igaz az általam felhozottak valószínűleg nem időjárás állók, nem fémből vannak.
Szóval lehet mégsem ilyen irreális az a 230k, viszont én úgy gondolom, hogy ennek a rendszernek a budget szekciójából válogatóknak, annyira ezek a pro dolgok annyira nem hiányoznak, mint sem egy olcsósított, de korrekt képminőséggel rendelkező f4-es alapzoom.#98131Lassú Víz
Egy picit többet is elbírnék, mint a kitobi, ha lenne a kit és a pro között valami kompromisszumos (műanyag ház, nem időjárás álló) f4, f2.8 alapzoom.
12-es lencsém van (P12-32) és 42 (nem 45) végű is van, O14-42 mechanikus zoom-os.
Átfogásban a 12-60 lenne ideális (nincs de nem is olcsó külön , kb 160k), de egy minőségibb 12-45 (ugye a 2 kitobi mix-e) is megfelelne.
Amikor többen írják mi lenne a jó ennek az mft rendszernek, akkor én is azok közé sorolnám magam, akik nem a pro irányt preferálják.
Elérhető árú, fényerős lencsékre (fix, zoom ) lenne szerintem szükség, hogy aki picit feljebb akar lépni, megtalálja a számítását. Jelenleg a kit/budget és a pro között nem sok minden van.
Nem hiszem, hogy itt a vég. Én mernék még vásárolni ehhez a rendszerhez.
Szerintem sokáig működni fognak ezek az mft cucaim.
Ha a szerviz megmarad, akkor nagy gond nem lesz, max új tételeket nem veszek, mert nem lesz...
(talán itt, a fórumon is marad pár arc)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
CharlieFirpo #98132 üzenetére
220volt Még abban sem volt biztos, hogy elég az 1 FÉ előny a kitobihoz képest. Nem csak az ár volt Throme problémája. Tipikus birtoklási vágy, illetve kütyüzhetnék jellegű hozzászólás volt. Nekem is van pár kihasználatlan dolgom ilyen vágyak okán
-
Hi!King
őstag
válasz
CharlieFirpo #98130 üzenetére
Azért a FF f/4 zoomok messze nem az a kategória, mint a mft f/4 zoom, ami f/8 "ekvivalens". Panasonic 12-35 f/2.8 340 ezerbe kerül, és még az sincs ugyanott, mint ezek, mert kisebb a rekesz, és az ekvivaleny zoom tartomány is. Nem azt mondom, hogy rosszak a mft obik, de teljesen jogos drágállani.
-
válasz
CharlieFirpo #98132 üzenetére
"mm, a fájdalmas 230 ezres költség helyett, költsön inkább 450 ezret "
vs
"még a 230k-t is sajnálnám ebbe a rendszerbe tenni"
-
Throme
veterán
válasz
CharlieFirpo #98104 üzenetére
A 12-45 fícsöre" megér 230k huf zsetont?
fix fényerő jó, de nem hiszem kihúz a csávából (magas iso) az f4, szemben egy f5.6-tal.
Szeretnék éni egy ilyen obit...de nem biztos, hogy 230 ezerért. -
peppe79
senior tag
válasz
CharlieFirpo #98095 üzenetére
"Erre félmegoldás, hogy a kínai gyártók néhány lukat betömtek (elsősorban UWA és makró vonalon)..."
Ez pontosan így van. Érthetetlen az Olympus és Panasonic hozzáállása, miközben a kínai 3rd-party gyártók, egymás közt versengve, - árkategóriájukat tekintve, - egyre jobb objektívekkel rukkolnak elő.
A Meike 35/1.7 például egy igen jól sikerült objektív, és már-már röhejes áron kapható (70 USD). Az egyik kedvencemmé vált, igazi vintage karakterű objektív (nem csak külsőre).
-
Hi!King
őstag
válasz
CharlieFirpo #98103 üzenetére
A termékpozicionálás van elcseszve akkor, amikor profi szegmensbe próbálják pozicionálni a mft termékeket. Szerintem sokan írtunk jópár példát, nekem a vesszőparipám az UWA zoom obik és a nagy átfogásúak. Előbbinél még meg lehet magyarázni, hogy kis szenzoros rendszer, utóbbinál viszont elvileg előnyben van a kisebb szenzoros rendszer.
-
Throme
veterán
válasz
Nem kívánok negatív lenni.
Kedvelem ezt a rendszert (ellenkező esetben egy fillért nem költöttem volna rá), de az árazást nem igazán értem.
Pl itt egy video, amiben Peter Forsgard mutatja be a differenciát a 12-45 és a motoros zoom-os 14-42 kitobit:Maximális felbontásban - full hd - néztem meg, amit a videó adhatott. Nincs sas szemem , de én nem láttam különbséget az említett obik képminősége között.
Úgy gondolnám egy pro lencsétől azért jobban besza-behu.
Marad a felépítés, amit írtál is. Ezek közül mondjuk az időjárás állóságot le is veszem, mert pl a pana 12-60 (sötét ) is az - ha jól tudom - de mégse hívják pro lencsének.
Szóval simább zoom, fém ház/tubus, és mondjuk jobb AF tulajdonság.
Ez jelenté a pro-t?
Vagy fixeket (f 1.8/1.7) is nézhetem, amiknek szintén jó a képminőségük, még lehet jobb is, mint a zoom 12-45-nek, mégse kaptak pro plecsnit.Remélem nem szántják be az egész rendszert, de az árazáson kicsit el lehetne gondolkodni.
Ha kicsi a kereslet, akkor nem csökkenteni kéne az árakon?
Valamint elgondolkodni kiknek szánják, vagy kik a vásárlók. -
aginor
veterán
válasz
Nekem nem a PRO vonallal van magában bajom, hanem az árazásukkal és azzal a ténnyel -amit egyébként te is említettél- hogy minden azon kívül le van ejtve. Ami már piacon van, azt még gyártják, de nem sok fejlesztés van abban az irányban. Mondom ezt úgy, hogy már átálltam pro és Leica cuccokra és igen, tapasztalom a termékvonal előnyeit (és bárcsak más gyártók pro cuccai is ilynek lennének), de az árazássukkal akkor sem tudok megbékélni. Teljesen vicces, hogy egy Tamron 28-75 2.8 FF lencse 290k, míg egy kisebb képkört rajzoló -és emiatt elvileg olcsóbb- Oly 12-40 2.8 akció nélkül 350. Ez 20% difi, amit nehéz megindokolni a fém kivitellel (a Tami is szigetelt ugye, csak műanyag a tubus).
Ezzel van itt baja sokaknak. Azzal, hogy még a süllyedő hajón ülve se vizsgálják felül az árazást. Lassan ott tartunk, hogy egy teljes FF rendszert hasonló fényerővel nagyságrendekkel olcsóbban lehet kihozni, ami valljuk be, vicc. -
jjeahh
nagyúr
válasz
CharlieFirpo #97840 üzenetére
Nem elég hosszú, volt 60-as Sigmám és az is rövidnek bizonyult.
aginor: 700km-t kéne utaznom odáig, de köszi!
. De amúgy tudom milyen a Pana peaking, a G80-ban nem próbáltam, de másban igen, nem tudom pontosan melyikben, talán GH5s (?).
-
Throme
veterán
válasz
CharlieFirpo #97703 üzenetére
Amit az oly nem csinált meg, azt én nem várnám a JIP-től.
Prémium felé se nagyon nyithatnak, mert ott a többi gyártó FF armadája nagyobb presztizzsel bírnak, mint egy oly (nem tudom mennyire fogy a a pana FF). A meglévőket korszerűsíteni és olcsóbbá tenni nem fog menni.#97704MrChris
Hát jah, FF 600mm, vagy aps-c 400mm lenne az ellenfele az oly 300mm-nek...
A "sötét" oly 75-300 obim lényegesen kisebb, könnyebb a "sötét" nikkor 70-300 VR obimnál (ami FF kompatibilis), és "hosszabb" ráadásul...
Ezek az arányok nagyjából meglehetnek f4 prémium kategóriában is... -
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97685 üzenetére
Nagyjából leírtam korábban, hogy SZERINTEM mit várhatunk el reálisan, de persze ez egyáltalán nem biztos, hogy annak van bármi alapja is.
Lesz valami új szenzor, az útitervet tartani fogják (amúgy állítólag 17-én lesz valami komoly bejelenés). Én jelenleg max. ennyit mernék biztosnak mondani, minden más csak spekuláció.
"M5 III. alig néhány hónappal korábban jelent meg, mint a Z5 és egy világ választja el a kettő tervezési koncepcióját" - ez igaz, csak nem úgy, ahogy te gondoltad. Ugyanazt csinálod most, mint Hibavissza. Kiragadsz három paramétert és azzal megmagyarázod, hogy az alma mennyivel finomabb, mint a körte. A Z5 számtalan "hibától" szenved. Pl: 5fps, csak dönthető kijelző, gyengébb képstab (ez részben csak spekuláció részemről), nincs af targeting pad, kisebb puffer, nincs teljesen elektronikus zár, nincs live composit, nincs csillagaf, általánosan lassabb működés, dög lassú kiolvasású szenzor (yello), stb. Ettől még persze jó gép, de nem mondanám egyértelműen rá, hogy jobb. Ha csak a képminőséget nézzük, akkor persze igen, ez vitán felül áll, de lehet másnak más fontos és jobban jár az Em5-el (ráadásul a Z rendszerszinten sem kicsi).
Abban tök egyetértünk, hogy ami az m43-ban most árazás szinten folyik, az elmebeteg, és ha nem változtatnak rajta, akkor könnyen a rendszer halálát is okozhatja. Az m5mk3 annyiba kerül mint az M1km2? Mivan?! Na ezt a két gépet valóban egy világ választja el egymástól és méretben sincs köztük igazán nagy difi. Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy azonos áron a M5-öt hozzam el.Véleményem szerint mind az M5mk3, mind az M1mk3 nagyjából 150k-val túl van árazva. Ha ennyivel korrigálnák az árakat, akkor viszont nagyon jó vétel lenne mindkettő, utóbbi még jópár profinak is.
jaanoo89:
"A Z5 szenzora (nem néztem utána, de szerintem) 3+FE-vel jobb" - bennem az maradt meg, hogy kb. 2fényérték a jobb ff gépek előnye. Bizonyos szituációkban, ha az ff gépet rekeszelni kell, akkor ez az előny lényegében könnyen el is olvadhat. Az ff-nek én akkor látom nagy előnyét, ha azonos érzékenységen tudod tartani mint az m43 gépet, vagy kell a kisebb mélységélesség. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
CharlieFirpo #97680 üzenetére
"valóságban jóval gyengébb IBIS-szel"
Azért azt tegyük hozzá, hogy bár szeretem az E-M5 II stabiját, de soha nem tudott az se 5FE-t, vagy ha tud, valaki elmondhatná, hogy csinálja. Nem remeg a kezem, nagyjából a 4FE jön ki (az se mindig, a 3 viszont mindig) ekv. 35mm-en.... Pici, könnyű, nehéz úgy megmarkolni, hogy atom stabilan tartsd a kézben.
A Z5 szenzora (nem néztem utána, de szerintem) 3+FE-vel jobb, szóval amikor kell az Ibis, levonhatunk belőle 1-2-t, de még úgy is jobb az eredmény kb. azonos gépváz áron.
Azt megértem, hogy sokaknál nem okés a 2 rendszer, én is agyalok, hogy mi legyen, mert nem akarom elszórni se a jelenlegi rendszeremet, valszeg macróra meg városi sétához a 17-est meghagyom, de pénzt már nem rakok bele, hanem átcsoportosítom a Z5-re, kezdve a nagylátóval. De lepjenek meg egy új szenzoros E-M5 IV-el és akkor jó eséllyel maradok. -
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97676 üzenetére
"A fixek nagy részét lecserélni WR változatra" - ez fejlesztés. Egy eleve nem szigetelt rendszert kellő minőségben lezárni nagy meló. Persze, ha csak tessék lássék módon csinálják (aka. Pana 25 1.4) akkor megoldható, de akkor valahogy differenciálni kellene, mert sok anyázás lesz a beázott darabokból. A már megjelent lencsék most is ugyanolyan jók (vagy éppen rosszak), mint a megjelenéskor, így szerintem továbbra is piacképesek. Ugyanakkor mivel már biztosan visszahozta a nagy részük a fejlesztési költségét, lehetne próbálkozni árkorrekcióval, azt biztosan értékelnék a népek (pláne, hogy az FF lencsék elkezdtek a fejükre nőni).
"őskövület" szenzoros gépekből kihozni a maximumot" - gondolom itt szoftveres fejlesztésekre gondolsz, és olyanokra, amik az újabb gépekben már megvannak, tehát nem kell réjuk fejleszteni. Ha igen, akkor egyetértek, ellenben ha fejleszteni kell, arra senki nem fog áldozni sajnos.
"Ha hipszter rendszerben gondolkodnak (utal erre amúgy vmi?), akkor meg fölöslegesen tépjük itt a szánkat és kezdhetünk barátkozni egy másik rendszerrel." - igazából nem, csak ötletelés szintén került elő nálam, mint a profitmaximalizálás egyik módja. Nyilatkozatok szerint a Pro szegmenst célozzák, de ott viszont az FF ajánlatokkal kell harcolnia, egy olyan rendszernek, amibe valódi PRO objektívet nem tudsz olcsón készíteni, mert kell a nagy fényerő a szenzor miatt, és a rendkívüli feloldóképesség és precizitás a kis pixelméret miatt. Mindezt úgy, hogy sok esetben nem tud annyival kisebb lenni a rendszer, ami ellensúlyozza a gyengébb képminőséget és a magasabb fajlagos (és néha tényleges) árat. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
CharlieFirpo #97676 üzenetére
"Ha hipszter rendszerben gondolkodnak (utal erre amúgy vmi?), akkor meg fölöslegesen tépjük itt a szánkat és kezdhetünk barátkozni egy másik rendszerrel."
Szerintem "PRO" rendszerben gondolkodnak, ami szintén nem valami jó irány. Hiszen ha már PRO, ott van pl. a Nikon Z5 ami E-M5 III áron megy, mivel az is időjárásálló és ibis is van benne, mondanom se kell melyik a sokkal jobb ajánlat... És oda is kapsz PRO objektíveket, szinte mindegyik az abban a rendszerben.
Remélem nagy hangsúlyt fektetnek az f/1.4-1.8-as fixekre, ehhez a rendszerhez ezek kellenek. Sokat nem nyerünk az f/1.2-vel, akinek itt az f/1.4 is kevés annak az f/1.2 is az lesz, cserébe nagyon nagyok azok az objektívek...
Meglátjuk, én mindenesetre lenyugodtam azóta, amióta látom, hogy a Nikon Z nagyon nekem való rendszer lehet úgy, hogy közben megtarthatom 1-2 objektívhez az Olympust is. Szóval várom a bejelentéseket, merre halad tovább az MFT... -
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97658 üzenetére
Ha engem kérdezel, akkor nincs itt semmiféle tervezés. Kérnek polcról egy m43 méretű valamit, már csak az a kérdés, hogy továbbra is az eddig látott technológiákkal álmodnak, vagy végre nem az alsó polcról rendelnek be valami vackot, aminek csupán a felbontása nagyobb. Ehhez nem is kell igazán koncepció, az szerintem inkább a vázak konkrét kialakításához, és az objektívpark fejlesztéséhez valamint a szoftveres megoldásokhoz kellenének inkább, de valóban nem nagy baj, ha amúgy van ilyen.
"A fogyasztók bizalmát alaposan átgondolt és megfelelően árazott új objektívekkel lehet megnyerni. Félek, hogy ebből nem sok minden lesz igaz. A kínálaton meg úgy is lehetne javítani, hogy a meglévő obiparkot feljavítják." - igaz, ezt én is írtam korábban.
"Az EVF ugyanaz a kérdés, mint a szenzor. Ha átgondolt stratégia része, jöjjön." - mondjuk itt tök nem értem, hogy mit kellene átgondolni. A csúcsvázba jöjjön a non plus ultra, a kisebbekbe arányosan butítva, de mivel a konkurencia is elszáll ilyen téren, így itt is kicsi a mozgástér, ha nem akarnak lemaradni. Amúgy hangsúlyozom, hogy a legtöbb feladatra a mostani is teljesen rendben van.
"Az AF nagy szívfájdalmam, de ott is lehet taktikázni. Nem tudnak top AF sebességet összehozni, mert nincs tudás, szabadalom, pénz hozzá?" - ezt sem húzhatják sokáig, pláne ha szeretnének komoly madarász rendszer hírében állni.
"Oké, javítsanak a kiolvasási sebességen, legyenek gyorsabb sorozatok AF-fel, bármi, amiben a kis szenzor elvileg előnyt jelent és ki lehet használni." - jaja, ez tök igaz, de azért részben már ez is megvalósult (pl: 60fps-es sorozat), de egy global záras szenzor nagyot szólhatna.
"A Pana miért segítene pont most? " - elvileg egy rendszerben vannak, ha az egyiknek megy a szekér, az minimum közvetve a másiknak is jó. Amúgy, ha igazán lenne eszük, akkor létrehoznának egy közös fejlesztőközpontot, aminek a hasznát mindketten élveznék a saját szájuk íze szerint, de az egyes új technológiák fejlesztési költsége feleződhetne. Lehet csak vita lenne belőle, ismerve a Panasonicot, a fene se tudja.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97652 üzenetére
1: Kell az új szenzor, ez szerintem nem képezheti vita tárgyát, mivel a rendszer nagyon lemaradt a konkurenciától, és a lehetőségektől. Kell-e nagyobb felbontás? Egyértelműen nem, de jobb dinamika és jel/zaj arány mindenképpen. Ugyanakkor ha 8k-ban gondolkodunk, akkor előbb utóbb megjön majd a nagyobb felbontás is, annak minden előnyével és hátrányával.
2: kell az új lencse is, mert ezzel tudod elnyerni a fogyasztók bizalmát a mostani helyzetben, nem beszélve arról, hogy lenne is mit fejleszteni még a kínálaton. Olvass vissza mire gondolok, itt most nem fejtem ki bővebben.
3: Háát, én ugyan elégedett vagyok alapvetően a mostani szinttel is, de tény, hogy itt is lemaradás van, és van hova fejlődni, pláne ha komolyan gondolják a madarazást. Pl. exponálás alatt is folyamatos keresőkép, szinte nulla késleltetés, stb.
4: Ez nem feltétlen, de tény, hogy lehetne rajta optimalizálni. Ugyan nálam nem elsődleges probléma, de attól még megvan, és néha bosszantott is a keszekusza, kiismerhetetlen menü.
5: Ehhez én sem nagyon, de tény, hogy egy komoly, és nagy vásárlóerejű rétegről van szó, így profitábilis lehet őket is kicsit megsimogatni.
6: Ide értendő az AF is szerintem, mivel ma egy AF rendszer sebességét alapvetően a rendelkezésre álló számítási kapacitás és az alkalmazott algoritmus határozza meg, nem a hardver. Lásd m1 vs m1x, vagy hogy az m1 és g9 mennyit gyorsultak csak szoftveres trükkökkel.
7: Ehhez nem tudok hozzászólni, mert nálunk pl. pont példaértékű a Mintabolt tevékenysége, így ezt a hiányt én nem érzékelem, de más piaconkon vagy globális szinten ettől még lehet baj.
8: Ez szerintem a minimum lenne. Ne egymás ellen harcoljanak már az Istenért, elvileg egy csónakban eveznek, vajon mikor sikerül végre felismerni?! Oly vázon nem működik a Pana rekeszgyűrű, Pana vázon csak a G90-től fölfelé működik a lencse programozható gombja (de legalább végre megy), képstab nem működik keresztben..
10. Hallgassanak meg minden ötletet, aztán csinálják meg azokat, amikben látnak rációt és kivitelezhető, pl. fókusz gyűrű af alatt legyen átprogramozható rekeszvezérlésre vagy iso/záridő/expókompenzációra tetszés szerint, ha már amúgy is csak elektromos a kapcsolat. Legyen a teljes billentyűkiosztás szabadon programozható (pár alap gomb kivételével) és még sorolhatnám. -
hibavissza
veterán
válasz
CharlieFirpo #97653 üzenetére
Csak annyit kéne tenniük, hogy az új vázuk képes legyen pontosan azt hozni mindenben mint egy Sony a6600, de lényegesen olcsóbban és a Pronak csúfolt viccszériát be kéne árazni a tudásának megfelelően. Mondjuk harmad-negyed árra.
Minden más halandzsa.Később akár jöhetne valami csúcs gép az a6600 like belépő mellé. Mondjuk egy KF váz. Összeállva a Fujival. Esetleg beállni az L rendszerbe. Vagy mindkettő.
-
Throme
veterán
válasz
CharlieFirpo #97648 üzenetére
"Csak a pontok nagy része egy egyenmantra, amit lassan minden Oly teszt végén viszont látunk."
Sajnos az oly is ennyit gondolt az egészről..... aztán lehet a JIP is ennyit fog.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97648 üzenetére
Szerintem a nagyja pedig helytálló, de szívesen meghallgatom, hogy szerinted miben kellene fejlődnie a rendszernek. Tényleg érdekel.
"egyenmantra, amit lassan minden Oly teszt végén viszont látunk." - nem lehet, hogy ez azért van, mert igaz? -
yle_greg
aktív tag
válasz
CharlieFirpo #97577 üzenetére
Abszolut egyetertek veled, egy dolgot tennek meg hozza.
Ha gondolatban visszamegyunk az idoben mondjuk 10 evet, es korbenezunk, hogy akkor milyen kepek szulettek, akkor azt latjuk, hogy jok. Ha csak olyan jo kepet akarunk, amelyek mar akkor is jok, sot kivaloak voltak, akkor szinte mindegy, hogy milyen gepet veszunk. FF, MFT, vagy egy jobb telefon (+ optimalis fenyviszonyok a kis erzekelo miatt) barmelyik tulmutat a 10 evvel ezelotti tecnnologiai tudason.
Emiatt szerintem nincs rossz rendszer.
Termeszetesen van, hogy az ember rajon, hogy kategoriat kene valtani, vagy lefele vagy felfele, hiszen az elet zajlik, az igenyek valtoznak. Valakinek a minoseg fele, mert mondjuk uzletel a kepeivel, valakinek meg a sulycsokkentes fele, mert elkezd aktivabban turazni, es azt mondja, hogy max fel kilo mindenestul es punktum.
Rohadt jo eszkozeink vannak. Mindegyik az. Szerintem a leggyengebb lancszemek mi vagyunk a tortenetben. En legalabbis tutira az vagyok. Ciki, de nem csak a telefonom okosabb nalam, hanem meg a fenykepezogepem is. Ez van. :-)
-
peppe79
senior tag
válasz
CharlieFirpo #97480 üzenetére
Én az örökmogzó gyerekemmel szoktam megküzdeni, amikor vintage üveget teszek fel.
De nem lehetetlen vállalkozás, hozzá lehet szokni. Ha közeli készül, akkor inkább a géppel mozgok előre-hátra (persze nem egy szakadék mellett
), ha meg távolabb van, akkor a fókuszgyűrűvel könnyen rá lehet "tapadni", hála a focus peakingnek. AF-et nagyon ritkán használok, eleve alig maradt natív obim...
-
pandur99
aktív tag
válasz
Én is mindig idelyukadok ki, mármint, hogy a gyenge láncszem én vagyok. Nekem nem a dinamika kevés, hanem az AF sebesség, ha nem statikus témát szeretnék fotózni. Persze, a saját technikámon is lehetne fejleszteni, csak a napi nyűgök mellett nem esik jól, ha még a fotózásban is küzdenem kell
. Néhány dologban igenis szolgáljon ki a technika.
Ma már egy jobb kompakton is van 3D követés és gyors sorozat, ezekkel nem nagy kunszt lekövetni egy akciót.
-
PuMbA
titán
válasz
"Nagyobb, modernebb szenzor nélkül semmit sem érnek a fotóid, top-AF nélkül azt a képet sose fogod elkészíteni, ilyeneket sugdos a fülünkbe"
Ez könnyen kezelhető. Menj el fotós OKJ-ra, ami helyett ugye már más van és megvilágosulsz. Tavaly az én csoportomban voltak több milliós cuccok, MILC is, de 3db külön dicséretet osztottak ki a vizsga után a képek alapján. Az ő felszerelésük: Nikon D5200, Canon 5D Mark III, Pentax + filmes gépek.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
CharlieFirpo #97397 üzenetére
Sajnos a mai árakon a régi szenzorral párosítva az a helyzet, hogy míg régen jót kaptál kis méretben kicsit olcsóbban, most már csak igaz hogy jót kapsz kis méretben de olykor még drágábban is. Ezzel az új Olympus vezetésnek kezdeni kell valamit, vagy tényleg le fogják húzni a rolót.
-
topikk
senior tag
válasz
CharlieFirpo #97393 üzenetére
Körbeírtad az Oly 300 PRO-t, de ha zoom-ban kell ugyanez akkor az nem fog megállni 5000 EUR alatt. Az 50-200 rövid természetfotózásra.
-
MrChris
nagyúr
válasz
CharlieFirpo #97393 üzenetére
Aszem '17-ben vettem, tehát a körül mint te és agyaltam a 7-14 és 9-18-on is. Utóbbi nekem elég gyengécske benyomást keltette, van itt régi 4/3-os az egész jó és jó nagy. A 7-14 is nagyon elmarad a tesztekben mutatott képeken. Ez a kis 7,5-es Laowa nagyon ott van, számomra profi képminőség.
jaanoo89: az Oly12/2-t próbáltam a P14/2,5-el párhuzamosan, hát meglepődtem, hogy képre elég kicsi a minőségi különbség.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97337 üzenetére
Pedig ha nem csökkentenek árat, akkor ezt a harcot elvesztették a jelenlegi technikai specifikációkkal. Én pl. nem fogok ilyen áron m43 vázat venni újonnan. Veszek egy nagy levegőt és inkább bepróbálom a Sonyt. Mutatok rendszerszinten hasonlóan kicsi de OLCSÓBB ff lencséket portréhoz pl. [link] , [link] , [link] ez párosítva az olcsóbb vázzal, no comment.. Ezzel szemben 24AF vs Oly 12/F2 149 vs 220k, 35/45mm vs Oly 75mm 149 vs 350k!!!!
"Kis fixek-WR-esítése" - ezzel egyetértek, említettem is korábban, és mindezt úgy, hogy azok nem új modellek, hanem változatlan áron váltják a jelenlegi típusokat.
"De van ilyen apróság egy csomó." - nagyon is sok, és szinte mind csak szoftveres trükk, vagy funkció, amit visszafelé is elérhetővé lehetne tenni. Ilyen pl a fókuszgyűrű beállítható funkciója (pl blendevezérlésre) ill. a zoomolás sebessége (videósoknak). Ezek olyan apróságok lehetnének, amik előnyként is értelmezhetők és csábítják az új felhasználókat, valamit megsimogatják a jelnelegiket, hátha akkor nem váltanak más rendszerre.nozs23 #97338: ezzel ámítja magát a Pana is, de mégis egyre többen térnek át az FF alternatívákra, és ez nem azért van, mert agy m43 váznak nem lenne létjogosultsága. Egyszerűen a Pana jelenlegi "nagy" vázai elavultak, ez igaz a G9-re és a GH5-re is. Hol van az útód? Ja, hogy a Panánál mérlegelik, hogy majd egyszer megcsinálják? Grat!
Már kint kéne lennie, nem csak beszélgetni róla. PDAF? Nem, a DFD mindenre is elég szerintük. Múltkor néztem egy videót az S5 követőfókuszáról, botrányos.. 10-25? Elcseszték, senkinek sem jó. A fotósoknak a fokozatmentes blendegyűrűvel és mérettel van bajuk, az árról már nem is beszélve. A videósoknak pedig az nem tetszik, hogy az af nem szabályozható (bár ez konkréten nem a lencse hibája, de attól még létező jelenség). Ha viszont úgyis kézzel állítasz élességet, akkor a Sigma 18-35 túl csábító alternatíva. A Panának, ha komolyan vette volna magát, akkor valahol itt kellene tartania mostanra. -
válasz
CharlieFirpo #97337 üzenetére
Egy kisebb általános árkorrekciórasokkal jelentősebbre a jelen helyzetben
-
válasz
CharlieFirpo #97311 üzenetére
"Egyszerűen katasztrofálisan drágák a modern MILC rendszerek számomra"
Nem csak neked. Én is ezen bosszankodok egy ideje. Minimum dupla ár lett a beszálló egy új rendszerbe* az elmúlt 6-8 évben.
*kb. azonos szinten értve.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97278 üzenetére
"Melyik gyártó kommunikál megfelelően, nyíltan , őszintén szerinted?" - no, ez egy ötpontos kérdés. Alapvetően az, amelyik később nem bukik le.
Komolyra fordítva azért a gyártók kommunikációja többnyire megfelelő, ha levonjuk belőle a marketingrészleg hülyeségeit. Ugyanakkor -az előzmények fényében- a JIP-nek különösen figyelnie kellene, hogy a vásárlok bizalmát elnyerje (visszanyerje, ha úgy tetszik). Erre a homályos utalások, meg a tartsatok ki, egyszer jobb lesz jellegű nyilatkozatok nem alkalmasak, ez jól látható már csak itt a fórumon is.
"ezen jót röhögtem, csak kissé keserű szájízzel." - sajnos én is, azért bosszant a dolog, mert amúgy meg szeretem a rendszert, látom benne a potenciált és idegesít a töketlenkedés.Throme #97279: nem mondtam, hogy nem használható, de attól még szükségszerűen jó sem lesz. Akkor jössz rá erre igazán, amikor valamit kellene állítanod (lehetőleg akció közben), de már harmadszorra túrod végig a menüt és nem találod.
Amúgy a Panáé annyival jobb, hogy nincs ennyi beállítás, ezért könnyebben belebotlasz abba amit keresel.
forceberg #97280: "Ha tudja, mit keres az ember, akkor meg is találja" - előbb-utóbb igen, de addig kihullik egy marék haja.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97273 üzenetére
Félreértés ne essék, senki épelméjűségét sem kérdőjeleztem meg. Valóban nem tudom, hogy az Usában mi a divat, de szerintem te sem.
Azt viszont tudom, hogy a Naturart-os többszörösen díjnyertes madarász srácok mit mesélnek, és miért vannak még tükrösön. Az egyik kardinális dolog náluk az, hogy a legkisebb késleltetéssel, és a legkevesebb fekete képernyővel akarnak fotózni, mivel így könnyebb lekövetni egy repülő madarat. Persze, ha a cél az, hogy a kert végében az ágon ücsörgő varjúra lövünk egy 300 képes sorozatot, valamelyik talán csak éles lesz, alapon, akkor bármi megfelelhet. Abban egyetértek, hogy a kétszeres szorzó miatt bármilyen tele feladathoz ideális lehet a rendszer, pláne, ha sok fény van (pont emiatt jó makróra is).
Igen, a menü szubjektív, de ha folyamatosan, széleskörben visszatérő kritika (ahogy volt a Sony-nál is), akkor az csak jelezheti azt, hogy a többség nem maradéktalanul elégedett vele, nem? Mindegy, részemről a menü a legkisebb probléma, de attól még létezik."paradox módon lehet, hogy ez a magatartás üti be az utolsó szeget" - igazából ez azért van, mert senki nem látja, hogy mi lesz, merre fognak ténylegesen haladni és nem szeretne invesztálni egy potenciálisan haldokló rendszerbe. És lehet, hogy csak egyetlen dobásuk van, de én jelenleg azt látom, hogy keményen dolgoznak rajta, hogy ezt az egyet is elcsesszék. Tudom, hogy nem lehet egyik napról a másikra csodát tenni, de az ilyen rejtélyes kijelentések, hogy "év végén majd nagyot fogunk nézni" a mostani helyzetben édeskevés. Én -és gondolom sokan mások is- azt várjuk, hogy megmutassák az új irányt, hogy őszintén és nyíltan beszéljenek arról, hogy hogyan képzelik el a rendszer jövőjét, hogy milyen fejlesztésekre számíthatunk rövidtávon. Egyszóval, hogy lássuk, van-e értelme ebben a rendszerben minimum középtávon gondolkodni, vagy mindenki használja amije van amíg el nem romlik, aztán vegyen valami FF gépet. Hozzáteszem, hogy az objektívpark még a hiányosságai mellet is remek, sok kiváló üveg közül lehet már most is választani, így még egy profi is ellehet a rendszeren egy darabig, ha lesz értelmes váz, amire fel tudja őket tekerni.
peppe79 #97274: szerintem ők sem igazán tudják. Egyszerűen csak látták a trendeket és megpróbáltak előre menekülni. Amúgy videós szemszögből nem rosszak azok a vázak, ha kézzel állítod az élességet. Talán ez lehet az egyetlen előnyük, mert fotóra lényegében csak jobb alternatívák vannak a piacon, ha összességében nézzük. Ettől még drukkolok nekik kicsit, de a terméktámogatás miatt a Pana nálam a lényegtelen kategória, tehát úgy szerencsétlenkednek, ahogy akarnak.
jaanoo89 #97272: a Fuji nálam nagyon véleményes (bár pár hete majdnem elkezdtem átmigrálni, amikor megjelent pár használt H1 a piacon). Az objektívparkjuk még nem az igazi, számomra megfelelő ergonómiájú váz sem sok van, pláne aminek a beltartalma is megfelelne (pl. stabi), a Fuji életérzés sem kapott el eddig a jpeg pedig hidegen hagy.
-
MrChris
nagyúr
válasz
CharlieFirpo #97267 üzenetére
Nézd meg az L mount kínálatot, ezek mind profi kivitelű drága objektívek, talán csak a kit 20-60 nem az. Ez az egész nagyon szép és jó, de a mostani cuccom is messze több mint amire szükségem van.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #97250 üzenetére
Természetfotóra valóban jó lehet a rendszer, ahogy azt korábban is említettem, de sokaknak számít a végeredmény is, tehát elviselik a rosszabb ergonómiát, nagyobb súlyt, magasabb árakat. Egyszer voltam a Medvesen fotózni, volt ott pár Sony-s arc is. Kérdeztem tőlük, hogy milyen a gép (A7), azt mondták, hogy fantasztikus dinamika, király jel/zaj arány. Tovább alkalmatlankodtam , és milyen az ergonómia (ugyanis ránézésre nekem nem szimpatikusak a vázaik ilyen szempontból), a rendszer mennyire hordozható, menü? Erre az volt a válasz, hogy hogy fantasztikus dinamika, király jel/zaj arány..
Tehát van aki elviseli a hátrányokat a végeredmény tükrében. Mondjuk a srácok nem túráztak, és magas helyekre is csak ritkán mentek, így nem élték át, hogy milyen király 2400 méteren 5 kilónyi cuccot vonszolni magaddal.
Egy szó, mint száz, a rendszernek nagy előnye a hordozhatóság, de ez nem mindenkit érdekel.
"Gyenge az AF? Igen, így van, de lősz 2000 képet, aztán abból is lesz jó néhány elfogadható. Nem tudsz hajnalban fotózni? De tudsz, max. a képeid egy része zajosabb lesz" - ezek mondjuk pont fontos dolgok, legalábbis az első, ha már valaki említette az ideális rendszert madarazásra (plusz ahhoz kell még a folyamatos kereső is). Tájképnél, ha állványozol, akkor a zajt kordában lehet tartani, a dinamika már neccesebb (ezt meg lehet próbálni HDR-el, de ez nem mindig kivitelezhető).
"az Oly és a Pana cucc felhasználói élményéről még a szőrösszívű tesztelők is megemlékeznek" - ahogy aztán hozzá teszik azt is, hogy az Oly menüje maga az őskáosz, ami a kezdőket instant elriaszthatja és ezzel egyetértek, ráncba kellene már szedni azt is egy kicsit, mert az utóbbi években nagyon elburjánzott. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
CharlieFirpo #97267 üzenetére
Majd, ha annyi idős leszel, mint az avatarodon látszik, mindegy lesz, a járókeret elbírja...
Ha fotózni megyek konkrétan, nem érdekel a súly. Városi sétánál jól jön a kis méret és súly valóban...
-
MrChris
nagyúr
válasz
CharlieFirpo #97263 üzenetére
Mióta megjelentek tömegével a ff milcek azóta megy igazán az agyalás a váltáson. Természetesen én is számolgattam, de ha ki is köhögném minden mikróst eladva egy Pana S5 kit árát, a további obikat már nem venné be a gyomrom. 7.5-300-ig vannak üvegeim ezt biztosan nem engedném meg magamnak mostani árakon L rendszerben. Másik meg, hogy méretben is nőne valamelyest a szett.
-
Throme
veterán
válasz
CharlieFirpo #97263 üzenetére
Akkor félreértettelek
Hááát nagyon le kéne esnie az árnak.
Tényleg FF váz áron megy az em5 III, igaz sok mindent tud.
Nekem inkább a tudása kéne em10-ben
Ne tudom mennyire lehet összehasonlítani az oly - pana vázakat, de nagy vonalakban, ha a gx80 az em10, g90 az em5, és a g9 az em1, akkor olyan g90 árazásra lemehetne .... na eddig nem fogA szavazás témát nem értem. Itt a PH-n minek, mit vársz tőle?
Már így is sokan leírták a kívánságlistájukat, mind obik, mind vázak terén.
Nem hiszem, hogy a JIP ebből merítene ihletetJah és én nem vagyok borúlátó. A rendszerem már majdnem tökéletes számomra, és ha a JIP szar is lesz, ezek a cuccok sokáig kiszolgálnak.
A pana szerviz miatt igaz nem vagyok nyugodt. Nem sok jót olvasok róluk itt a fórumon, és pont pana 12-60-at nézegetek .... -
válasz
CharlieFirpo #97253 üzenetére
Személy szerint értem amit mondasz. Ami engem a m43-nál tart az a kis, akárhová, akármilyen kis táskában magammal vihető gép+obi. Igen, kedvelem ezt a kis gépet (GX80 kit). Igen, aki megtapasztalta, használja (és kihasználja) az előnyeit az érti. De új usert nem fognak tudni szerintem így szerezni, és a meglévőknél is látni az elvándorlást. FF-re könnyebb átcsábítani paraméterekkel és egyebekkel az embereket. Volt nekem is FF dslr-em, meg is váltam tőle, azt mondtam hogy olyan nincs hogy én ezt a tömeget, méretet hozzam-vigyem, zsebre se tudom tenni stb. Mások viszont (és lehet, hogy ők vannak többen) ezzel nem törődnek.
Új usereket masszív árcsökkentéssel és létező marketinggel tudnak szerezni (de nem értek hozzá). Meg lehet ezt is csinálni arcvesztés nélkül, kihozzák az EM1-3-at úgy hogy EM1-3s, kihagynak róla valami gombot amit úgyse használ senki, egyszerűsítik a menüt, minden más marad, és kiadják az ár max 60%-áért. Senki se úgy fogná fel, hogy "ennyire elkeseredettek, hogy féláron adják", hanem úgy "hogy figyimár, alig valamivel kevesebb mint az EM1-3, hülye lennék nem megvenni". Nézd meg a Fuji most jött ki az XE4-gyel, a flagship szenzora van benne, pár dolog gagyibb ugyan, de fele annyiba fog kerülni, egy jó kitben kihozzák és rekord eladásai lehetnek. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
CharlieFirpo #97259 üzenetére
Az a kérdés még, hogy hányan maradtunk. Amikor az MFT nagyon pörgött, úgy 2012 környéke (E-M5 és az új fényerős kicsi fixek) nem igen volt más tükörnélküli rendszer jó objektív parkkal. Most kicsit más a helyzet és ilyen árakon az új belépők már a Fuji X és esetleg a FF rendszereket is nézik.
Szóval ha nehezebb új vevőt találni, az a kérdés, mennyi régi maradt és azok ellátása megtérül-e valaha.
Nem vagyok piackutató, de talán az eredeti útra is vissza lehetne találni és kiadni egy abszolút csúcs kategóriát (mondjuk E-M3) E-M5 III méretben, E-M5 II építési minőséggel, teljesen új szenzorral, mellé a meglévő fixeket időjárásállóvá tenni és tolni ezerrel a marketinget, hogy ezzel a szettel mehetsz szépen utazni, utcára stb. Nem rossz, hogy aki 1-1 tartományban szeretne rendszeren belül előrelépni, az meg tudja ezt tenni 1-1 PRO objektív vásárlásával, de leginkább az f/1.4-1.8 körüli kisebb de attól még jó képminőségű fixeket erőltetném, hisz a mérettel lehetne versenyezni továbbra is.
A madarászás is lehet jó irány, ha már van 150-400, de az E-M1XII tudását (ha lesz olyan) hamar elérhetővé tenném E-M5 méretben is, mert nem gondolnám, hogy veszélyeztetik egymás piacát. -
hibavissza
veterán
válasz
CharlieFirpo #97255 üzenetére
Basszus akkor te ezt tényleg komolyan gondoltad
Mint minden használati eszközt ezt sem lehet kizárólag a nettó műszaki tartalom alapján megítélni, de törekedni kell rá. Maximum arról érdemes vitatkozni, hogy egy adott látószögnél egyik-másik márka rendelkezik valamilyen előnnyel a többivel szemben. 2021-ben már nincs értelme általánosítani. Bár sokan vesznek autót szín alapján.....
-
válasz
CharlieFirpo #97255 üzenetére
Bárcsak a többi tábor gyakorolna annyi önkritikát, hogy a HDD-kre fotóznának!
-
hibavissza
veterán
válasz
CharlieFirpo #97250 üzenetére
Tovàbb gondolva az elmélkedésed ez a rendszer tökéletes a kényelmesen és hdd-re fotózóknak.
-
válasz
CharlieFirpo #97246 üzenetére
Nem keserítesz el, mert nem érint. A meglévő m43 felszerelésemmel elleszek amíg működik, de a top cuccaik (azon az áron) nem érintenek meg.
Itt viszont lényegében azt írod, hogy nem gond, ha gyengébb képességű a váz mint a FF (tegyük hozzá, kb. ugyanannyi pénzért), mert igaz hogy kevesebb képünk fog sikerülni, zajosabb lesz legalább közben jól érezzük magunkat. Hát... -
MrChris
nagyúr
válasz
CharlieFirpo #97246 üzenetére
Ezt én is olvastam valahol az EM1X megjelenése után fél-egy évvel, hogy nem győzik gyártani. Pedig az is le volt degradálva, hiába való pro 1DX/D6 konkurencia. A világ tehetősebbik fele lehet másképp gondolkodik, mint itt a PH-n.
Tippre EM1X 2-vel jön a nagyobb pixelszámú szenzor. -
ZephX
senior tag
válasz
CharlieFirpo #94437 üzenetére
Köszönöm a választ, elég bőven leírtad az előnyöket/ hátrányokat.
Throme, aginor nektek is köszönöm az ötleteket, gondolkodom a lehetőségeken akkor.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #94011 üzenetére
Persze, minden mm előrelépés.
Mondjuk szerintem inkább a súlyban csökkent sokat, így kisebb vázakkal is komfortosabban használható és legfőképpen kevésbé húzza a táskát.
Személyes véleményem szerint már nagyon hiányzott/hiányzik pár korrekt F4-es zoom és tele (Pl: 40-150, 200mm, valami korrekt nagylátó fix és/vagy zoom), úgyhogy csak így tovább!lugosi: mennyire legyen olcsó? e-bay zomei ár/értékben állítólag nem rossz, míg a Hoya-t kerüld, mivel hamisítják.
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #94004 üzenetére
A kialakítás még annyira nem is baj talán (bár a fókuszváltásért nagy kár), de cserébe a méret mondjuk lehetne kisebb. Vannak már róla "tesztek", de látványosan nem tették egyikben sem egy 12-40 mellé. Vajon miért?
Amúgy a képminőségével elégedettek abban a két leírásban amit átfutottam, a többi pedig majd a részletes tesztekből kiderül.Azért nem annyira kevés az a fejlesztés, de tény, hogy pl. a képminőség alig lett jobb -és nem is lesz addig, amíg ezeket az érzékelőket használják.
-
MrChris
nagyúr
válasz
CharlieFirpo #94004 üzenetére
Van benne IS amit ki kellene kapcsolni?
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #93818 üzenetére
Angliából az új 115k, használtan már láttam 90k-ért is egyet tavaly. Nekem sokkal szimpatikusabb amúgy mint a 17mm, legalábbis építésben és képminőségben (meg dizájnban is, ha ez számít).
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #93816 üzenetére
Esetleg a Leica 15mm?
-
Monya78
veterán
válasz
CharlieFirpo #93812 üzenetére
-
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #93812 üzenetére
Elképzelhető, pláne, hogy az M1mk3-al együtt jelentik be, de remélem nem lesz igazam és befér az F4 250k alá, ami a 2.8 verziót figyelembe véve egy alig több, mint 100k-s használt árat feltételezne. Akkor viszont használtan ez lenne a bestbuy.
Ami még esetlegesen az azonos árazást indokolhatja, az az, hogyha kerül képstab az f4-be. Ekkor mondhatják azt, hogy ugyan sötétebb és ugyanannyiba kerül, de a képstab miatt ugyanolyan -vagy akár jobb- az alacsony fényben nyújtott teljesítménye, és ez a kisebb tömeggel együtt, már indokolhat egy hasonló árazást.
Meglátjuk, a bejelentéskor minden kiderül, addig pedig már csak két két van hátra. Viszont azt remélem, hogy lesz majd valami hazai bemutatósorozat, ahol jól meg lehet őket tapogatni, más motyókkal egyetemben. -
aginor
veterán
válasz
CharlieFirpo #93807 üzenetére
Annyira szerintem nem. A 12-40 Pro utcai ára jelenleg 300k, és mivel a 12-45 nem szignifikánsabb kisebb és könnyebb, viszont jóval sötétebb, így amennyiben nem lesz jelentősen olcsóbb, akkor nem sok értelme lesz, kivéve ha a kitárazást változatlanul hagyva lecserélik a 2.8-at a fix4-esre a kitekben és onnantól a 2.8 csak külön vásárolható meg.
-
b.vr
őstag
válasz
CharlieFirpo #87952 üzenetére
_Mindent_ nyilván nem lehet vele megoldani abban a tartományban sem, pl. a 12-40-nel fotóztam északi fényt, csillaghúzást, arra nem a 9-18-at választanám, de hát ezek tök speciális esetek (és nem mintha a 12-40 lenne erre a legjobb még m43on belül sem, de hát iszonyat ritkán is fotózom ilyesmit) Vissza lehet olvasni, bőven nem ebben a dimenzióban voltak a kritikák.
Amire én használom, utazás, tájfotó, ott ahogy írom a közös tartományban is gond nélkül használom váltogatva a 12-40-nel, valamint számomra hogy lefelé a 12 helyett 9 az _ezen_a_területen_ sokkal fontosabb mint hogy felfelé a 18 helyett 40. Volt is hogy csak a 9-18 volt nálam egy hetes utazáson, szerintem nyugodtan viheti ilyesmire bárki. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
CharlieFirpo #87938 üzenetére
Én is ezt érzem, 2010-11 környékén olvastam, hogy sokaknak messze ez a legjobb objektívük, amit valaha is használtak, viszont lehet, hogy az is közre játszott, hogy akkoriban a micro 4/3-os vázak 99% 12 megapixeles volt...
-
|AP|
veterán
válasz
CharlieFirpo #87938 üzenetére
nagyjából persze egyetértek, egyedül ezzel vitatkoznék:
"Azóta viszont rengeteg, a legtöbb paraméterben minimum összevethető objektív jelent meg a rendszeren belül is kívül is"
UWA zoom ekkora méretben/súlyban, ilyen áron nem igazán van, sem itt, sem más rendszerben. Vagy jóval nagyobbak, vagy jóval drágábbak, de hogy "rengeteg" nincs, az meg biztos -
asdf_
veterán
válasz
CharlieFirpo #87923 üzenetére
En ugy voltam vele, ha a 9-18-ban gondolkodik az ember, hogy ha veszel egyet 100 korul hasznaltan, akkor hasznalod egy szezont (honapot, nyarat, ki mennyit fotozik), aztan ha nem jott be, araban, vagy ha gyorsan kell a penz, minimalis bukoval ki lehet szallni belole.
-
voriae
tag
válasz
Nagyon szerettem a Samyang halszemet mft-n (sokszor defishelve, de azért az nem olyan jó), aztán váltottam Fujira, és arra először a 12-es Samyangot vettem. Aztán volt nemrég egy elég jó akció a Laowa 9-re, úgyhogy megléptem, már ezer éve nem vettem zsírúj obit
. Most azon kapom magam, hogy a Samit nem is használom, úgyhogy valszeg el fogom adni. De egyébként az egy nagyon szuper üveg, éles, egyenletes képű, összeszedett. A Fuji nagylátó zoom nem jött szóba, egyrészt most nekem drága, másrészt elég nagy darab, nem hurcibálnám, harmadrészt a nagylátó zoomok AF-jétől az Oly 9-18 miatt kicsit elment a kedvem. Ez tök szubjektív, nem állítom, hogy mindegyik rossz, csak az én élményem nem volt az igazi a témában. Korábban volt Canon 10-22-m is, az se volt valami meggyőző.
A Laowa jóval nagyobbat lát, szép éles, de vignettál - amit könnyen lehet kezelni utómunkában. Riport jellegű képeknél meg nem is bántom, jó az a karakter.
Anno gondolkoztam a Laowa mft-s verzióján is, de végül is a rendszerváltás előbb jött. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
8-18 kérdésével hogy állsz?
-
MrChris
nagyúr
válasz
CharlieFirpo #86562 üzenetére
Ha nagy kitérésre képes a szenzor és valamelyik sarokban ragadt akkor elképzelhető hogy az optikai képkör széle esik rá, ami nem túl kedvező. Másik lehetőség, hogy irányítatlanul meg tud mozdulni.
-
bim
veterán
válasz
CharlieFirpo #86560 üzenetére
Na szép. Fotózni lehet vele de láthatóan nem olyan tű éles a kép.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Battlefield 6
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- BestBuy topik
- Autószerelők, autószerelés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest