- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Vismajor01 #4142 üzenetére
MIlyen medence lesz?
-
nessh
tag
Sziasztok,
Kinéztem egy bizonyos "GRE 500 x 300 x 120 cm" medencét [link] . Van ezzel tapasztalat valakinek? Ami link alatt van szett az rendben van hozzá vagy szűrőből nagyobb kéne?
Illetve annyi hogy nálam nem lennének azok a külső merevítők. Helyettük 3mm vastag 80*80 zártszelvényt tennék 1m mélyre betonba és azok adnák a támaszt.
-
bakker_old
csendes tag
Sziasztok, egy INTEX KrystalSand homokszűrős vízforgató egy az egyben csatlakoztatható egy Bestway merevfalú medencéhez, vagy kellenek hozzá csövek, miegyebek?
Köszönöm a választ.
-
Vismajor01
addikt
válasz
Vismajor01 #4075 üzenetére
Alakulunk
Talaj szintezve, oszlopok egyenesen, sorba állnak, méretre vágva. Most jöhet a "fal", aztán xps, majd talpak alá betonkovek, majd medence össze rakása.
-
Dorian
félisten
Ránéztem erre az Aquachek tesztcsíkra, hát ez minden csak nem pontos.
Mérési tartomány
pH 6,2 - 8,4; mérési pontosság 0,3 pH-érték
Cl 0,5 - 10 mg/l; mérési pontosság 0,5-1,0 mg/l (ppm)
TA 0 - 240 mg/l; mérési pontosság 40 mg/l (ppm)
CA 0 - 300 mg/l; mérési pontosság 40 mg/l (ppm -
luciferc
őstag
válasz
2thletme2day #4138 üzenetére
Meddig jó ebben a folyadék? Nem hiszem, hogy 1 év alatt elhasználnám.
-
FőDudu
veterán
Pont ott tapicskolja a szetcsuszos reszt a videoban.
Latszik az oldalfalba bedugott vastagabb resz amibe ez az L alaku elem be van csusztatva mindenfele rogzites nelkul.
Meg mutogatja is, hogy mennyire jo, ahogy lotyog, mert elnyeli a rengeseket.
Szerintem nem szerencses megoldas. -
FőDudu
veterán
Szomszedom 366x732x122 centis medenceje olyan amit linkelve lattam, ok vegul lebetonoztak az egeszet korben.
Hogy tutira szintben legyen.Az a lab megoldas rettenetes, raadasul annal a nagy medencenel a sarokban levo fem elemek nincsenek stifttel rogzitve es kepesek szetcsuszni ( az L alaku resz kijon a medence eleibe dugott keretbol)
Igy ott allsz 33m3 vizzel ugy, hogy a medence sarkaban szetcsuszott a fem vaz. Ha nincs tokeletesen szintezve, akkor magassag kulonbseg lehet az oldalak kozott, mert a labak eltero oldalakat tartanak eltero magassagban.
Krokodil emelore rakott faronkkel emeltuk meg, hogy vissza lehessen csusztatni a helyere.
Azota vigyaznak, nehogy szetcsusszon.
-
FőDudu
veterán
Xps szerintem mindenkeppen valtozik.
Ha mas nem, akkor tomorodik.Nekem elso evben feher volt, azok kozott centis hezagok lettek. Szerintem az nem 300-as volt.
3 eve vetrem sarga verziot (300-as, lepes sllo, stb), aminek az elei egymasba illenek ahogy a parketta. L alaku az eluk. Atlapolodnak.
Azok mar nem csusztak szet.Viszont nyarra fel kell szedni, mert porlad.
Nagyon finom, kb feher szinu por lesz belole.A kutyaim ugy neztek ki amikor rafekudtek, mint a lisztes kutyak.
Ha a keret egyben tartja az jo. Szerintem a sargara nem kell fa talpalatetekkel keszulni. Kicsit benyomodik, de pont jo igy, legalabb nem tud megcsuszni a lab. Szerintem fel centinel jobban nem melyednek bele nalam a 3 centi vastag XPS lapba a labak. Nekem femvazas medence van, annak ovalisak a labai egy-egy nagyobb tappanccsal.
A linkelt vidroban levo medence az szerintem mas fajta.
Ott szerintem nem lehet a lab ala deszkat rakni, csak ha szintbe hozod az xps lapokkal. ( nem emelheted meg a labait). -
csudri
őstag
Mennyire ördögtől való az XPS lapot homok nélkül lerakni a földre?
Úgy gondoltam, hogy elegyengetem a földet amennyire csak lehet, arra tenném az XPS-t. Milyen vastag XPS ajánlott amúgy? 75mm-es fából lesz a kerete a medence alapnak (betonvassal leütve, hogy ne mozduljon semerre, lásd mint [link] ), csak geotextilt, XPS-t, fóliát és a lábak alá deszkát tervezek most lerakni. 5x3m-es alap.
-
FőDudu
veterán
Mikori toltesu a medenced? Ha nem tavalyi - nem rohog, a szomszedom nem eresztette le a 3,6x7,2 metereset - akkor csapvizrol toltve meg nem lehet olyan nagy a gond.
En meg az eletben nem mertem ilyen dolgokat mint total alk es hasonlok.
Legyen benne eleg klor ( minimum 1mg/l), aztan nagy gaz nem lehet. Idobkent pH meres, ha kell pH minusz vagy plusz, es 'joccakat'.
En tapasztalati uton lottem be a kovetkezot:
13m3 medencebe, kell 1db nagy kombi tabletta ( a szokasos Obiban kaphato azt hiszem Summer fun markaju) 200 grammosbol. Ez kb 5 nap alatt oldodik bele a szivattyu szuro kosarabol.
A viz tokeletes, meregetni sem kell. pH azert idonkent megmerodik, ha kell kap pH minuszbol.
Klor az 1-3 mg/l kozott van attol fuggoen milyen sokat jar a pumpa ami 8m3/h. Takaratlan, igy ejjel kimegy kb az osszes klor. Ezert nem gaz ha egyebkent 1 folott van.
Ha valaki nem birja a klort, akkor kezd az eleted bonyolodni. Nalunk nincs ilyen gond.
Uv, oxigen, dewan, stb.
Mind jarhato ut, akar kombinalva is.De ha nem full automata rendszerre celzol (vegyszer adagolassal), akkor szerintem erdemes a kombi tablettanal maradni.
Nem veletlenul van az ugy, az atlag felhasznalasra tokeletes es kb bolond biztos is. -
FőDudu
veterán
válasz
morfondőr #4129 üzenetére
En oxigenes verziot probaltam, az nem mukodott 30 fok felett.
Csibor boldogan uszkalt a vizben, ha kihajitottam masnapra visszatert.
Igy en kenytelen voltam a multi tablettara atterni.
( Foldkozi tengernel elek Portorozs kornyeke), itt sut a nap rendesen. Neha 32-34 fokos a vizem. Szerencsere ejjel a levego 20-22:fokos, igy a hazban ejjel jol el lehet lenni. 10km a tenger, ott mar nem lehet ejjel klima nelkul megmaradni. Fut a tenger. 26 fok ala nem megy juliustol szeptemberig)
-
Dorian
félisten
Na most legyek okos:
Intex tesztcsík:
klór: semmit nem mér
ph: 7,8
total alk: 180
vízkeménység: 350Bestway tesztcsík:
klór: 0,5
ph: 7,2
total alk: 240Aqua Chek tesztcsík:
klór: 0,5
ph:8,4
total alk: 240
stabilizátor: 100Mindjárt felrobbanok....
-
morfondőr
addikt
Nagyon kevés klór marad a vízben, a tesztcsík épp hogy elszíneződik úgy hogy kezdésnek 5 órát ment a készülék az előírt 2 óra helyett. Amikor dolgozik van egy enyhe klór szaga, de én ezt éjszakára akarom beállítani, másnapra kipárolog, mire használjuk a medencét. Aztán éjjel újra fertőtlenít.
Egyedül attól tartok, hogy a fűtés nem lesz barátja a sós víznek, de majd alkalmanként szétszedem és leellenőrzöm. -
FőDudu
veterán
Ettol meg ugyanugy kloros megoldas
Nem UV, nem oxigen - ugyanaz, csak koncentraltabb dozisban kapja a klort egy kisebb mennyisegu viz.Ennyi erovel az UHT tej sem forralt - pedig de. Csak rovidebb ideig.
-
FőDudu
veterán
válasz
morfondőr #4110 üzenetére
Nem tudom a sobonto miert szamit vegyszer mentesnek, hiszen ugyanugy klorral kezeled a vizet a sobontast felhasznalva.
Rosszul gondolom?
Ami klor mentes az a Dewan.
Ennel tovabb gondolva jon az UV lampas megoldas, amikor UV fennyel fertotlenitik.
Az en homok szuromben van 2db fedel, ahova UV lampat lehetne bedugni.Tengerviz eseten 3 lepcsos szures ( 3db szobanyi meretu szuro) utan jon az elktrolizis, aztan UV feny, majd utana megy a medencebe (luxus szallodai szint).
-
FőDudu
veterán
válasz
Saughassy #4124 üzenetére
En OBI-ban vettem anno medence javito keszletet.
Gyakorlatilag atlatszo vinil folia es a hozza valo ragaszto (valami acetat)Epp ma raktam ossze a medencet (407x107cm), 5. szezonja.
2db 5 centimeteres hasadas volt az alja es a palast osszeadasanal.
Az egyik laban durva horpadast talatam, bele dugtam 2db betonvasat, azt tuti nem hajlitja el a nyomas). Jovore meg veszunk ujat - talan az idei szezont meg kibirja.A szakadasoknal belulrol kapott ilyen vinil foliat, kivulrol (alulrol) meg a sajat anyagabol (amit gyarilag adtak hozza) ugyanazzal a ragasztoval. Szoval ha jol csinaltam, akkor a hasadasnal durvan meg van erositve.
Ez az OBI-s verzio azert jo nekem, mert akar viz alatt is hasznalhato.
Azaz ha kilukadna valahol, akkor elmeleteileg a viz leeresztese nelkul lehetne megfoltozni vele belulrol. Oldja a medence anyagat - rakenve siman elkenodott a szinet ado reteg.(az mas kerdes, hogy en bolond biztosra akartam csinalni, igy a hasadasnal kivulrol es belulrol is kapott egy-egy foltot.)
Most toltom fel, egyelore nem latom jelet a folyasnak.
Ami kicsit megzavart, az a feliratok lekopasa a Steinbach homok szuro tetejerol, igy az uzemmodokhoz tartozo megnevezesek mar nem latszanak. De nem is lenyeg, hiszen a szuro labdakat nem kell vissza mosatni, igy szures allasba tettem (1-es) es ugy fogom jaratni. 5-os a zaras, tabletta berakasanal (szivattyu szuro kosaraba) majd az kell.
Miota szuro labdat hasznalok, azota tisztabb a viz is. Azok kepesek megfogni az afrikai homokot is - amire eddig a csodazsakot hasznaltam. Az is elo kerult a padlasrol, de valoszinuleg nem lesz hasznalva.
Szomszed vett valami medence tisztito robotot - olyat ami a falara is felmaszik. Majd meglesem - eddig csak a gyerek mondta.
Kifogytam a nagy multi tablettabol, csak gyorsklor es pH minusz amit talaltam. Majd holnap beujitok valahol kombit atblettat, addig tuti kibirja a csapviz. Halistennek van ontozesi vizem (nem kell utana csatorna dijat fizetni), igy csak 1 Euro per m3.
Mindenki most medencezik, masik szomszed is jott, hogy elfogyott a teszt csikja - adtam neki egy komplett tablettas vizelemzot, meg elmagyaraztam hogyan hasznalja.
-
Saughassy
aktív tag
Ó a mocskos egerek... tud valaki a XVI. kerület környékén (vagy lassan bárhol) olyan helyet, ahol javítótapaszt tudok venni?
Előre is köszi. -
Dorian
félisten
válasz
luciferc #4119 üzenetére
"Magas összlúgosság mellett nem lesz savas az oldat"
Dehogynem. Tavaly vegig magas volt az összlúgossagom, de enyhen savas volt a víz, 7 körül.
Idén szintén 180 körüli az összlúgosság, és jó indulattal 6,8 a ph. Most tettem bele óvatosan ph+t így 7,2-re növeltem, az összlúgossag is egyből sötétebb zöld lett.
2 külön gyartmány csíkkal is néztem előtte-utána. -
andrisms
aktív tag
válasz
andrisms #4082 üzenetére
#hőszivattyú
Végül egy FAIRLAND MINI HP SHP05 5,8kW-ra esett a választás.
Kis beszámoló, hogy legyen róla valami.jelenlegi szett:
- Bestway Steel Pro MAX 305x76cm Fémvázas medence (56406)
- Bestway Papírszűrős vízforgató 5,7 m3/h
- Steinbach Bypass szett
- Intex szolártakaró
- medence alatt rtg: beton gyeprács-geotextil-7cm XPS-tekercses PVC-műfű- medenceMivel a medence kicsi (305cm-es), szóval aránylag kevés vizet kell felfűtenie, nagyjából 5m3 van benne.
Óránként 1-1,5 fokot emelt tegnap a hőmérsékleten, napsütés sem volt, így a szolártakaró nem dobott érdemben rajta.
Fogyasztás elvileg 840W, de majd mérni fogom, kíváncsi vagyok rá.Nem hangos, hozzászólások alapján féltem kicsit, de a vízforgatónál nincs sokkal nagyobb hangja.
Túlméreteztem, úgy voltam vele hogy nem gond ha előbb felfűti a vizet, illetve ha a későbbiekben medencét cserélünk, akkor esetleg egy kicsit nagyobbhoz is jó lehet.
28m3-es medencéig írják, de szerintem valahogy max a feléhez lehet jó. -
luciferc
őstag
A pufferek olyan oldatok, amiknek a pH-ja igen stabil, vagyis ha elmozdítod bármely irányba, akkor viszonylag hamar visszatér az egyensúlyi állapotába. Ez azért van (vegyészek ne olvassák ezt...), mert olyan sók vannak benne például, amik gyenge sav-erős bázis (a bázis a lúg) vagy erős sav-gyenge bázisból képződtek és ha lúgot vagy savat adsz hozzá, akkor ahelyett, hogy a pH változna, a só gyenge része leköti a bejuttatott oxónium (sav esetén) vagy hidroxid (lúg esetén) ionokat.
Magas összlúgosság mellett nem lesz savas az oldat, mert a magas összlúgosság az egy lúgos puffert jelent.
szerk: a digitális pH mérőkhöz is puffer oldatot adnak (illetve sót, amit feloldasz) kalibrálni, így hiába szennyezel bele, a pH-ja igen stabil lesz.
-
luciferc
őstag
Azért ezt így nem jelenteném ki általánosságban, mert ha erősen pufferes a víz (magas az összlúgosság - total alkalinity), akkor bizony öntheted bele kiló számra a ph mínuszt, mert pár nap alatt vissza fog mászni. A sósav viszont amellett, hogy sokkal olcsóbb, szépen csökkenti az összlúgosságot is.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Amatőr kérdés: mehet a homokszűrő úgy hogy rajta van a szolár takaró a vízen?
Másik: milyen vízelemzőt érdemes venni?
Köszi!
-
Vesa
Topikgazda
válasz
Vismajor01 #4112 üzenetére
Normál szennyezési terhelés alatt -értsd: nem egy fa alatt van a medence és hullik bele a levél állandóan-, plusz szinte folyamatosan járatva az is megteszi természetesen.
Itt a lényeg az, hogy értelemszerűen, minél több a vízben az oldott szerves anyag, annál inkább lesz képes az alga -és minden más nem kívánatos cucc- szaporodni. Ezt csak szűréssel és a vegyszerezés növelésével lehet ellensúlyozni.
-
Vesa
Topikgazda
Igen, neked komoly szűrőd van ha jól emlékszem. Sokan viszont a kis hozzáadott papíros kerregővel próbálnak szűrni, ami még azt sem bírja szuflával, ha csak a szálló por és pár rovar hullik bele. De az is tisztán tartható, csak több vegyszer kell. Mindig az a lényeg, hogy a rendszer milyen hatásfokon üzemel összességében.
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
Van egy kis méretű (kb. 1,6 m3-es) medencénk a gyerekeknek. Ehhez egy alap homokszűrő van második éve: Intex KrystalSand SX925 26642 és egy fűtő került idén hozzá: Intex vízmelegítő 3kW (28684)
Gondoltam beépítek még egy sóbontó készüléket, hogy minél vegyszer- és gondozásmentesebb legyen a dolog, meg a vegyszerek árán meg is térülne idővel: Intex Krystal Clear QS200 sóbontó 26662
Kérdésem, hogy mennyire kompatibilisek a készülékek, a sós víz ezt a rendszert mennyire enné meg (leginkább a fűtőt tartanám problémásnak)? Illetve bármi tanácsot elfogadok, ha felmerül valakiben!
Előre is köszi a választ! -
LanyUs
senior tag
Vettem egy kézi tisztítót, hogy a medence aljáról kiszedjem a piszkot, de beleuntam és felváltotta egy akkus Steinbach kör alakú Poolrunner Battery Basic 2.0. Beteszem, elmerül, 1 óra múlva kiviszem és patyolat tiszta az alja
( 1 óra az életemből / alkalom )
-
Dorian
félisten
Na, nekem aztán szennyeződött rendesen tavaly, állandóan porszívóztam az aljá, mert fölé lógott a diófa (iden mar nem nagyon, mert koronát alakítattam), viszont az ugye pont csersavas, talan ezert nem lúgosodott.
Ill. túlméretezett a szűrőm, 6m3-es a 7,5-es medencéhez, de a sóbontó meg kicsi, igy kb. napi 2x5 órat ment az amúgy is erős homokszűrő.Idén a hetvegi feltöltes utan savas, 6,8 sincs meg, de eddig vártam, nem tettem bele semmit az esők miatt, majd ma lúgosítok egy kicsit, ha kell, h azert a 7 legalabb meglegyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Windows 11
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Kompakt vízhűtés
- PlayStation 5
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD ROG RX VEGA 56 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 530W
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest