Új hozzászólás Aktív témák
-
Na, a Mageia is felment múltkor, és használom is azóta.
Teljesen jó kis disztro.
Az installer* nem látta a Broadcom B43 wifi-t, de egyik disztro sem szokta látni, szal ezen nem lepődtem meg.
Viszont install után, amikor először bootolt, kiírta valami köztes képernyőn, hogy éppen build-eli a Broadcom wifi drivert.
És ezután máris volt wifi. Ez nekem szimpi húzás volt nagyon, hogy nem nekem kellett kitúrni a doksikból.
Az alapértelmezett XFCE beállítás kifejezetten praktikus, alig kellett valamit hangolnom rajta.Azóta jött pár frissítés, de nem sok, nagyjából debian léptékű.
Eddig nagyon tetszik, minden nekem fontos progi megvan a tárolóban, nem a legújabb verziók, de a debian stable-nál egy kicsivel frissebbek.
Majd írok még, ha lesznek tapasztalatok.
* - az installer amúgy 1366*778-as felbontáson eléggé szét van csúszva, de használható, és a package kiválasztós rész is furán működött nálam, jobb alapbeállításon hagyni, mert a custom rész számomra érthetetlenül viselkedett.
-
Sziasztok!
Egyik nap nagy unalmamban nekiálltam felrakni egy régi laptopra a Mageia-t, és az OpenMandriva Rome-ot.
Háttőőő...
A Mageia installer nem tud ékezetes nevű wifi-hez csatlakozni, ami nem is nagy vész, csak fura számomra, így hanyagoltam is, majd átnevezem a wifimet, ha lesz kedvem.
Az OpenMandriva nagyon szépen felkúszott, viszont vannak csomagok a tárolóban, amiket illene kiszedni, vagy patch-elni, mert nem települnek feloldhatatlan függőségi gondok miatt; pl. cutefish desktop, compiz 0.9.
Furcsa, hogy rolling létére nem jön rá frissítés. A telepítés óta eltelt jónéhány nap, de eddig nulla update jött.Nem tudom, hogy mennyire vannak ezek a disztrók így 2025-ben karbantartva, de próbaképpen fenthagyom az OpenMandrivát, hátha érdekes lesz valamilyen szempontból.
-
Anakin007
aktív tag
Upp a topiknak, bár a legújabb powerpack nem az igazi lenovo t60-on...
-
ftc
nagyúr
Na megjelent a MAndriva 2011 ma este kipróbálom
-
ftc
nagyúr
Kipróbáltam a Beta 3-at is.... hát mit mondjak nem ájultam el.
Sebességben messze elmarad még a Mageia-tol is!
Sokszor lefagy hibaüzenet nélkül. Ha RC-re enm ajvul akkor áttérek Mageia-ra.
Vki rajtam kivül fiyelemllel kiséri az uj Mandrvat?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Azt hogy/hol lehet beállítani, hogy dhcp-s verzióban a dns-t ne kérje le? Azt szeretném, hogy mindig egy, általam megadott dns-t használjon, akár dróton csatlkozom, akár wifi-n.
Thnx!
-
ftc
nagyúr
Kipróbáltam a 2011 beta2-t
az indulás most is kegyetlen lassú
új start menu átláthatatlan. netre kapcsolodás sokszor szinte lehetetlen...
-
Mahesa
tag
válasz
Anakin007 #521 üzenetére
Valóban nem rossz. Anno Redhat és Suse után Mandrivára (akkor még Mandrake) váltottam. Kezdő voltam abban az időben és szerintem kezdőknek igen megfelelő disztró. Szép a KDE témája is.
Később Gentoo-zni kezdtem (nagyon jó ahhoz, hogyha jobban el akar valaki mélyedni a Linux világában és akkor, ha max. teljesítményt akar kisajtolni egy adott rendszerből) viszont mostanában nincs időm rá és újból a Mandriva felé fordultam - a notimon és szüleim gépén már ez van. Sok év "távollét" után még mindig szimpatikus -
Anakin007
aktív tag
Nagy UPP a topiknak mert látom, naon elhanyagolt, pedig nem rossz disztró
-
morfológus
csendes tag
Üdv!
Szeretnék egy mandriva 9.0.4 -re szeretnék vlc-t telepíteni. Azonban amikor az easy urpmi oldalon elindulnak a csomag letöltések/telepítések akkor kiírja hogy "menjek haza" mivel az aria2 hibát dobott 1 -es kóddal kilép. Gondoltam hogy akkor hegeszteni kell rá valami aria2-t és miután egyeztettem egy barátommal (nevezzük guglinak) akkor megtaláltam ezt a weblapot ITT viszont itt csak ymp kiterjesztésű cuccok vannak suse linuxhoz. Van valami más mód hogy ezt a hibát kiküszöböljem vagy kezdjem el beásni magam az ymp kiterjesztésű fileok használásának témájába!?
-
P00By
nagyúr
Azt mondj az uriember, h egyikre sincsen találat.
-
P00By
nagyúr
Jaj, mekkora hüJe vok
Köszi!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Psychonaut #509 üzenetére
Keress egyet a mirrorok között.
-
atesz117
aktív tag
válasz
Psychonaut #509 üzenetére
Ezt próbáltad már? Az előző oldalon van a többi változat.
-
atesz117
aktív tag
válasz
Psychonaut #507 üzenetére
Üres oldal jön be, a főoldal megy.
-
Psychonaut
veterán
A Mandriva hivatalos letöltő oldala csak nekem nem jön be?
-
P00By
nagyúr
Mandriva linux one 2008 spring KDE-re hogyan tehetnék magyar nyelvet(nincsen a listában)?
-
kawaclipse
tag
Sziasztok.
Még mindíg nincs semmi megoldás, hogy a PPCK2009 elfusson a Lenovo-mon? A switchable graphics lehet a gond valószínűleg, de hiába kapcsolgatom, telepítés utáni első induláskor megáll minden.
-
Sakab
senior tag
Sziasztok olyan kérdésem lenne h fent van a notimon egy XP egy Mandriva és mellé szeretnék velteni egy 3adikat ami jelenleg csak egy Live CDn van meg (BackTrack4) na már most találtam ezt a linket[link] ahol addig jutok h a particiók kész vannak 10+1 giga. de már az elején elakadok mivel amikor a BlackTrackmapába akarom másolni a dolgokat akkor kiirja h nincs jogom csak rendszergazdi ként max.Végig néztem a beállításokat de semmi erre utaló dolgot nem találtam amivel ezt a korlátozást kitudnám kapcsolni átjelentkezni a rendszergazdaként nem tudok.
Vkinek vmi 5let?
-
kawaclipse
tag
Sziasztok. Tudtok valamit esetleg hogy miért nem tudom feltenni a Mandrivát a Lenovo T500 Laptopomra? Switchable graphics card van benne, a telepítés szépen megy, első indításnál bejön a boot menü, majd amikor indítanám, akkor megáll, vagy prompt-tal, vagy addig bejön hogy ott az egér, de semmi más.
-
Rive
veterán
OK, feladtam. Nem vagyok hajlandó egy elcseszett koncepciót hekkelgetni vég nélkül. KDE-beállítások alatt továbbra se sehol egy gomb, amivel (root-jogokkal) ténylegesen állíthatnék bármi komolyat, ráadásul minden más helyen, és a fele hiányzik is. Root-ként meg ugye ne lépjek be
Ha valaki click-click módra akarja megcsinálni a linux-verzióját, akkor csinálja tisztességesen. Vagy maradjon a BusyBoxnál.
Most f@sott maga alá, csak, mert a mandriva-nézetből átváltottam KDE-defaultbaMajd a jövő évi springgel lehet, hogy teszek egy próbát. Addig marad, ami van.
-
VaZso
senior tag
válasz
Core2duo6600 #499 üzenetére
Ahogy nézem, Windows esetén is csak bizonyos kártyákkal működik a dolog. Azért kíváncsi volnék rá.
Ez a mythtv is afféle HTPC frontend. Még nem néztem jobban utána, mert nincs most annyi időm. Ahogy nézem, ennek azért nem olyan egyszerű a beállítása.
Valószínű több kártyával működik együtt mint a Wines megoldás, de sokkal körülményesebb is beüzemelni... egyébként működőként nagyon tetszene.
Kicsit elindítgattam a beállítását, itt is figyelni kellett a PAL-ra állítás miatt.
Rádiót nem tudom, tud-e, amit biztosan, az a TV-nézés, időzített felvétel, timeshift, EPG, ahogy nézem teletext, PIP (külön kártyával vagy videofelvétellel), videolejátszás, stb.Tehát ez is teljes Home Theater PC, különböző skinekkel, teljes képernyős alkalmazás (szintén amolyan "gép a gépben").
Távirányító beállítását még nem néztem, mert az én kártyám érzékelőjének valami érintkezési gondja lehet, soha nem működött rendesen Windowsból sem, illetve nem minden pozícióból. Egyszer ki kell derítenem a baját, valahol az érzékelő környékén van megtörve, remélem, nem az érzékelőn belül. (Azt sem tudom, hogy a diódán kívül van-e benne még valami).
Szóval biztos beállítható távirányító is, az alkalmazás billentyűzetről tökéletesen kezelhető és van grafikus billentyűzete is, tehát már az is elég, ha a távirányítóval bizonyos charactereket ki lehet adni...
Szóval tényleg nem annyira egyszerű, de kíváncsi vagyok rá, úgyhogy kiprobálom egyszer.
-
Core2duo6600
veterán
MCE Távlövő képe
[link]MCE annyit jelent, hogy a windows operácios rendszeren belül kvázi külön Os ként megy, időzített felvétel, timeshift, radió, tv adás nézése, én ezekre használom, ezenkivül, még képek megtekintése, stb ...
Egészen biztosan, hogy létezik linuxra is valami hasonló megoldás.Mert amit az MCE nyujt, nem ördöngőség, windows ra is több ilyen jellegű un. HTPC frontend van, csak azért használom az MCE -t, bár vannak hiányosságai a külön telepíthető progikhoz képest, (Feltétezem, hogy amit külön tennék fel tökéletes, de a tapasztalat nem ez ...)
Nem kell semmit állígatni, betettem a karit, felismerte, bedugtam a távítányítót felimserte, és csak a csatornákat kellett megkeresni, és sorba rendezni, és a EPG szerverhez hozzáállítani.
És ezek mellett a program maga stabil, és mondhatni, hogy az MS legtökéletesebb alkalmazása, bár kétségkivül lehetne benne többdolog is.Linux alatt ami nekem hiányzik ( vagy másképp van megoldva) az, hogy beteszem a karit a gépbe, és innen még nem használatra kész...
-
VaZso
senior tag
válasz
Core2duo6600 #497 üzenetére
Távirányítóról képet linkeltél? ...valamiért nem jelenik meg.
A linket elszúrtam, bocsi. PowerPack
Sql Mandriván sem olyan egyszerű, ahogy nézem... de érdemes lehet azzal a programmal eljátszani. Még mindig nem tudom az MCE varázsát, de szerintem mythtv-hez is be lehet állítani valamilyen módon távirányítót.
Kaffeine a Mandriva 2008-ban települt automatikusan, de nem szerettem.
Webkamera megint lehet, hogy problémás beállítás ügyében, de utána kell nézni a konkrét típusnak.
-
Core2duo6600
veterán
Az MCE távríányító így néz ki :
A tv unert valami ivtv modullal ismerte fel, ha jol láttam a post alatt
ehome receivert is látja a Device managerébenMythtv ét anno openuse on próbáltam beállítani, de az sql nem ment.
Anno odáig jutottam hogy parancsoros buzerával tudtam mpeg 2 be rögzíteni a megadott freknenciáról.
dehát az MCE nem erről szól, hanem arról, hogy távírányítóval kezeljük, amire Vista MCE alatt lehetőség van.A kaffeine -t én tettem fel alapból nem volt benne a rendszerben.
Próbálkoztam anno kifejezetten media centernek szánt distrokkal is, ám ezek rendre belefagytak a telepítésbe, lehet még kezdetlegesek voltak.
A link amit betettél nem jön be
azt mondja nincs ilyen topic
Azonkivül a webkamerát sem látja, ez a leglényegtelenebb mondjuk. -
VaZso
senior tag
válasz
Core2duo6600 #493 üzenetére
Ezt a Windows MCE dolgot nem tudom jelenleg hová tenni, így nem biztos, hogy jó a tippem...
+ milyen az MCE távirányító?
Mindenesetre elsődlegesen az a kérdés, hogy a kártyádat mennyire kezeli a Linux és felismerte-e. Ha felismerte (tehát lehet kezelni), akkor esetleg utána lehet nézni olyan programnak, ami jobban illeszkedik az elképzelésedhez.
pl. nézd meg, megy-e tvtime-mal. Ne felejtsd a TV-szabványt PAL-ra állítani NTSC helyett.
Ilyen Media Center Edition Windowst még nem láttam (ezért tényleg nem tudom, mit és hogyan tud), de esetleg érdekes lehet számodra a Mythtv projekt. Ki még nem próbáltam, így segíteni nem tudok benne, de elvileg nagyon sokmindent tud. Time shift, kép a képben (videoval vagy másik tunerrel), stb.
Kell hozzá sql adatbázis. Állítólag beállítani nehézkes, de van Media Center edition néhány Linux-változatból.Eddig felvenni csak mencoderrel vettem TV-adást.
Modeline generálásoz múltkor ajánlották a gtf programot, ennek kimenetét kell az xorg.conf-ba beszúrni a 75 Hz-hez.
Powerpakról érdemes elolvasni: itt
Inverz képet nem tudom, miért van nálad. Én mondjuk Kaffeine-t nem szeretem, mindig azzal kezdtem, hogy rögtön eltávolítottam a rendszerről... kissé erőszakos volt.
Videolejátszásra én mplayer-t használok, érdemes feltenni az SMPlayert hozzá.
+ kiegészítésként fel lehet tenni codec csomagot is hozzá, így a wmv, rm és egyebek is mennek. Divx, xvid és egyebek mennek közvetlen telepítés után.Rive:
Jelenleg nem tudom megnézni 2009-en (esetleg kicsit később), de lehet a KDE4 tulajdonképpeni beta állapota is az ok, szerintem a KDE control center azzal van leginkább összefüggésben. Egyébként úgy rémlik, van valami advanced lehetőség benne. -
Core2duo6600
veterán
Hello
Követlkező gondom van, a mandriva miután feltettem a kaffeine -t nem a kde 4 re vonatkozót, mert az nem indult el, hanem a másikat
már játsza az oösszes videot a
DVR-MS kivételével, viszont negativ a kép, hol kell beállítani, hogy normális legyen ? -
Rive
veterán
válasz
Core2duo6600 #493 üzenetére
ha valamit akarsz amihet rootjog kell, akkor beléri a root jelszót és máris megy.
Kattogtathatok en akarhova, sehol egy ablak, amibe jelszot irhatok... -
Core2duo6600
veterán
ha valamit akarsz amihet rootjog kell, akkor beléri a root jelszót és máris megy.
Más
Van egy Hauppauge pvr 500 tunerkarim, ezt szeretném beizzitani linux alatt.
Lehetőleg a Windows MCE jellegű alkalmazással nem lenne hátrány, ha az MCE távítányítot is kezelné.
A compiz fusion t hogyan kell életre kelteni.Hogyan, honnan kell feltenni a divx vxid stb, tehát a windows alatt megszokott file ok hoz a codeceket.
Hogyan tudom a moni frissitését 75 hz re tenni, most 60 on van 1280 *1024 es felbontás mellett, TFT ről van szó.Úgy hirtelen ennyi kérdésem van.
Mandriva Powerpack 2009 x86-64 van fent. -
Rive
veterán
Tegnap baratkoztam kicsit a 2009-el, es most haragban vagyunk... A KDE-vezerlopulton v. hol mikeppen lehet root-modba menni? Rakas beallitast letilt elolem, ha rendes felhasznalokent babralom. Regen - 2008 - volt egy gomb, amivel az ember atment root-modba, es hajra.
-
VaZso
senior tag
válasz
bandras0226 #490 üzenetére
Nekem a tvtime elindítása után (a TV-képernyőn jobb klikkes menüben) az Input configuration/Television standard résznél át kellett állítani a TV-szabványt NTFS-ről PAL-ra.
Utána a menüből tudsz keresést indítani.
Én kiválasztottam a frekvencia táblánál a customot és indítottam egy tvtime-scan-t.
...bár igaz, hogy végül a csatornalistát átemeltem a Windowson használt szoftveremből, mert ott egyszerűbb volt a sorrend miatt, mint teljesen újrahangolni.Persze a fenti dolog csak akkor működik, ha a TV-kártyád és a rajta lévő tunert is kezeli a rendszer. Ha nem, próbálkozni kell még a beállítással, de ez tvprogram-független.
-
VaZso
senior tag
válasz
bandras0226 #488 üzenetére
Mi a baj vele?
Az elsődleges kérdés nem a tvtime, hanem maga a TV-kártya.
Milyen TV-kártya van a gépben?
lspci mit ír? -
bandras0226
aktív tag
Mandriva 2009-em van,hogyan lehet beállítani rajta a tv time-ot?Magyar nyelvű leírást sajnos nem találtam.
-
VaZso
senior tag
válasz
Anakin007 #486 üzenetére
Nem tudom, végülis mi volt a gond.
Failsafe módot nem próbáltam, bár nem gondolom, hogy azzal jó lett volna. (Viszont ha nem felejtem, megpróbálom, van egy "szűz" 2009.0 egy másik vinyón, csak még nem foglalkoztam vele.)2008-as (ill 2008.1, mert csak ebben cseréltem kernelt) nem csinálta nálam ezt a jelenséget, igaz, csomagkezelőből talán két másikat tettem fel összesen, aztán nekiáltam néhány kernel-fordításnak, de ezeknél sohasem volt lassulás.
Viszont a 2.6.27 ill. 2.6.27.1 változatot többször is lefordítottam, mind ugyanazzal a hibajelenséggel indult (lassul + hűtő max. fordulat - ugyanakkor melegnek nem tűnt).
Viszont az egyik későbbi kernel óta megszűntek a gondok.---
Van egy másik notebookon egy 2009.0
Panaszkodtak rá, hogy kicsit lassúnak tűnik és régebben jobban is pörgette olykor (terhelésnél) a cpu-ventit."Végső elkeseredésemben" visszatettem rá a 2.6.26-os kernel utolsó verzióját (mivel csomagkezelőben ez nincs benne, forrásból).
A fordítás egy óra alatt ment végbe egy Intel core2-es gépen, az én egy magos, régebbi AMD x64-esem kb. 30-40 perc alatt végez vele.
...tehát valamiért tényleg lassú, a CPU venti is csöndes maradt.A régi kernelt elindítva viszont "helyreállt" a rend, terhelésnél pörgött a venti és a programok gyorsabban működtek.
Viszont a wlan néhány csomag elküldése után meghal.
Ez mondjuk nem is akkora csoda, ha jól tudom, ezen az Inteles wlan vezérlőn nagyon sokat dolgoztak az új kernelben, lehet, némiképp' másként kezelné a rendszer...
...ettől eltekintve viszont sokkal jobban működik ezzel a maggal.Mielőtt eljöttem, elindítottam ezért (jobb híján) a 2.6.28.rc6 fordítását is, de még nem tudom az eredményt, hogy gyorsult-e vagy sem (nemrég hívtam, egyelőre gyorsabbnak tűnik, de csak most lett elindítva)...
Ja, a 28-as fordítása úgy néz ki, valahol 30-40 percen belül történt, ez nem lett mérve.
-
Anakin007
aktív tag
Ez a lassú boot-jelenség nekem jelentkezett 2008-asban is, kernel frissítés után menetrendszerűen (gyári, csomag frissítés, nem én mókoltam a magot) meg friss install után is 1x.
Egy indítás failsafe módban majd restart és nem lesz gond utánna. A hal daemon vergődik valamit amúgy, ha új mag van. -
VaZso
senior tag
No, most fordítottam 2008.1-re a legújabb, 2.6.27.2 kernelt, ez már nem csinálja az eddigi belassulást, amit a 27-es kernelek csináltak a gépemen.
Igaz, a jelenlegi (Okt. 15.) fglrx nem akar lefordulni alá, de majd ezt is biztos megoldják... szóval maradok a 2.26-os verziónál, de eddig pozitív a változás a 27-es terén...
Arra volnék kíváncsi még viszont, hogy a Mandriva 2009-be mikor teszik bele az általam is használható kernelt (tehát telepítés végén történő automatikus frissítésre gondolok - az elérhető frissítések közül), vagy nekem kéne beleerőszakolnom kívülről (mivel bootolni gyakorlatilag az eredeti nem bootol be nekem)?
Bár őszintén szólva én megvárnám a 2009.1-et...
Megéri frissíteni? Nekem a 2008.1-gyel egyetlen gondom van... néha úgy érzi mintha dadogna a billentyűzetem és akár 6-8 felesleges plusz karaktert is kiír és csöppnyi szünet után megy tovább (most, hogy emlegettem, a szünet szó s betűjéből összesen kilencet csinált), bár ez ritkán fordul elő, de nem tudom az okát... -
VaZso
senior tag
Én pozitívumokat olvastam, hogy jó meg gyors is...
Feltettem egy gépre, normálisan futott a KDE4, bár a plasma néhányszor elszállt és újraindult (ezt egy ablakban tudatta velem, egyébként nem volt "zavaró").
Gondolom a hibajavításokkal hamarosan stabilabbá teszik... egyébként tetszik a kinézet és nem tűnt lassúnak sem, összességében pozitív a róla kialakult kép.Feltettem a saját gépemre is, itt viszont nincs minden rendben. Notebookról van szó mindkét esetben.
Indításkor a proci ventit abszolút max. fordulaton tekeri, valamint iszonyatos lassan viselkedik, nem tudtam kivárni a bejelentkezést... (a konzolos felületen sem) illetve mégis kivártam, éjszakára bekapcsolva hagytam és eljutott odáig, - további 15-20 perc alatt - hogy a process managerben megnézzem, hogy szerinte nem eszi semmi szinte a procit...Szóval visszament a 2008.1 - most fordítom a kernelét, mert különben a wlan-ommal kisebb gubancok lennének.
No de a lényeg, hogy az előbb fordítottam a 2.6.27-es kernelt (ami a 2009.0-ban is van) és a 2008.1 is ugyanezt a lassúságot és ventipörgést produkálta, tehát a kernellel van a baj!Egyelőre maradok a 2008-nál, de kíváncsi lennék, szerintetek 2.6.26-os kernellel működne az új rendszer? Szerintem nagyon elsiették a 27-est, valahogy jó volna ezt kijavítani benne...
Hol kéne ezt jelezni a kernel készítőinek?Ja, a 2008.1 a 2.6.26-os kernellel tökéletesen működik.
-
Anakin007
aktív tag
"...hogy kell root-kent bejelentkezni ..."
Hova? Console-on v. grafikus felületen? Utóbbinál előferdülhet, hogy tiltva van a root login, biztonsági megfontolásból (lásd: BSD-k esetében). Változtattál telepítéskor az alapértelmezett biztonsági szinten?
Console-on: belépsz sima userként, aztán 'su' és a root jelszó.
"...hogy lehet a root konyvtarba fajlt masolni."
root-ként -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
1.3.0.0-ás xserver-xorg, KDE3.5, UniChrome Pro IGP [VIA P4M890 Chipset] alaplapi VGA. Bármilyen videót indítok, restartol egyet az X
Akármilyen lejátszó, ha full screen-ben, ha ablakban indítom, akkor is. .Xsession-errors-ba semmi, syslogban ez:Jul 1 12:45:34 talicska mdkapplet[13119]: Mandriva Online seems to be reinstalled, reloading applet ....
Jul 1 12:45:34 talicska gconfd (anakin-13102): 15 szignál érkezett, tiszta leállás következik.
Jul 1 12:45:34 talicska kdm[4074]: X server for display :0 terminated unexpectedly
Jul 1 12:45:34 talicska gconfd (anakin-13102): Kilépés
Jul 1 12:45:34 talicska acpid: client connected from 13492[0:0]
Jul 1 12:45:37 talicska kdm_greet[13500]: Can't open default user face
Jul 1 12:45:45 talicska gconfd (anakin-13700): indulás (2.20.0 verzió), pid: 13700, felhasználó: "anakin"Többi már szokásos. "viaarena" driver van az xorg.conf-ban. Valami 5let?
-
szabika
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #479 üzenetére
sziasztok!
en mandriva 2008.1-est hasznalom, vagyis inkabb baratkozok vele.
szeretnek olyant kerdezni hogy hogy kell root-kent bejelentkezni vagy hogy lehet a root konyvtarba fajlt masolni.
biztos valamit nem jol csinalok, de egyszeruen nem akar sikerulni. :-(
elore is koszonom a valaszokat!udv; Szabi
-
Barto
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Egy fontos kérdésem lenne. Előre elnézést kérek, azért hogy nem olvasok vissza, és a kérdésem már előkerült, viszont nagyon kevés idő áll rendelkezésemre, és ezért kérem a segítséget.
Mandriva 2007-ben, megtaláltam, azt a részt ahol be lehet állítani a többképernyőt. De nekem csak az 1. számú van jelen, és az is szürke, nem tudok választani. Egy projektoron kellene nekem előadást tartanom, és nem tudom összehozni őket. Pedig van dvi és s-video kienetem is van. Már raktam fel nvidia drivert is. MSI 667-005-ős notiról van szó, 7600 go 256MB-s kártya van benne. Ugyen ezt tapasztaltam más disztrókkal is, de ha lehet maradnék a Mandrivánál. Előre is köszönöm a segítséget! Nagyon kevés az időm!
-
Xmodule
őstag
amúgy ti milyen browsert használtok?
-
Xmodule
őstag
nektek van firefox 3 rc2 vagy rc1? nem nagyon találok hozzá rpm -et.
-
Xmodule
őstag
Köszi. Egy kis google után találtam egyet mandriva2008.1 re Unrar rpm
Hátha másnak is kellene. -
Xmodule
őstag
Ti RAR -t mivel csomagoltok ki? Nekem a Krusader nem támogatja a rar -t.:S
-
Xmodule
őstag
a proglémát megoldottam. semmi köze nem volt a xorg.conf filehoz. a lényeg a "compositing-server" és a "compositing-wm" ban volt keresendő. Itt ugyanis ki kellet kapcsolni ezt a 3d támogatást így ujra belépett rendesen. most vissza kapcsolhatnám de xgl nélkül nem valami gyors a compiz.meg amugy sem annyira érdekel.
-
rollins
őstag
Ha ugyanaz a régi conf is, arre most nincs sok ötletem, max vesa -ra tudnék adni xorg.conf-ot, esetleg bemásolhatod a te xorg.conf -odat kódként (Kód gomb és akkor kisebb lesz)
általában a log itt van: /var/log/Xorg.0.log megnézheted, az (EE) kezdetűnél lehetnek a problémák -
rollins
őstag
miért nem aiglx -t próbáltad? ctrl+alt+backspace -val próbáld lelőni a x-et (bár ez gdm és init 5 -nél nem biztos hogy fog menni), ctrl+alt+f2 bejelentkezel virt. terminalba, nézd meg az xorg.conf filet, talán van egy elmentett előző xorg.conf
illetve mi van a mostani xorg.conf-ban? -
Xmodule
őstag
Hu nagy gáz van. A 3d beállitásoknál a compiznál nativról átállitottam Xgl re.most meg csak egy fehér képernyőt látok semmi mást. Kocka is van meg minden. De nincs kép. hogy tudnám vissza állitani?
-
Xmodule
őstag
Jó az Mplayer köszi!
-
Xmodule
őstag
Sziasztok. Ma tettem fel a Mandriva 2008.01 - et. Nagyon megörültem mikor már a livecd bootnál az nvidia logo üdvözölt. Amugy semmit nem kellet állitani minden megy frankon. Eddig ilyen linux disztro még nem volt a gépemen. Ti milyen movie playert használtok? Mert én pl az avi+felirat lejátszását csak a VLC vel tudtam megoldani viszont ott meg ha beletekerek akkor eltűnik a felirat.
-
Lacafi
tag
Hali Anakin007.
Megcsináltam amit írtál, és így működig rendesen a krusader.
Kössz!
-
Lacafi
tag
Csak a krusader ügyben várok segítséget.
A 3d témát sikerült megoldanom, és nem is kelett az nvidia szofi -
Lacafi
tag
Letültöttem a géphez való nvidia linuxos drivert. pkg1 jelű, de mit kell csinálni, hogy ez műküdjön, hátha ez kell a 3d használhatóságához.
-
Lacafi
tag
Hi.
Használ valaki mandriva 2008 dvd-s disztrót?
Nekem a több kipróbált disztó közül ez a nyerőbb.
Két gondom van, amiben segítséget kérek!
1., A krusader használatakor a wines partición lévő állományoknál nem tudok semmilyen műveletet végrehajtani.
2., 3d-s asztal választási oldalon kiírja, hogy az "ön rendszere nem támogatja a 3d-s asztali effekteket". Minden más disztrón ez működött, így ez nem igaz!
Nem a legfontosabb ezen működés de bosszant, és azért jó lenne ha működne, mivel e gép alkalmas rá!
Köszi a segedelmet!
-
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #451 üzenetére
esetleg gkrellm
-
szabika
csendes tag
válasz
Anakin007 #449 üzenetére
Szia!
Nem erre gondoltam sajna. :-(
Egyszer regen hasznaltam, de elromlott a vinyom amin rajta volt.
Sajna nem emlekszem a program nevere.
A program az asztal jobb oldalan helyeszkedik el es tobbfele dolgot lehet mukodtetni vele.
Pl. idojaras jelentes, naptar, cpu es memoria jelentes es hasonlok.
Nagyon szeretnem azt a programot!Legyszi segitsetek
Elore is koszonok minden valaszt
-
szabika
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kerdesem.
Mi annak a programnak a neve linux alatt ami M$-nel Gadget Sidebar.
Azaz oldalsav az asztalon tele mindenfele joval :-) -
Lacafi
tag
válasz
Anakin007 #445 üzenetére
Sziasztok.
Mérgembe visszatettem a dvd-s változatot. Ezzel a 3d működésre bírása, és a krusaderrel fájlműveletek végzése a wines particiókon van gondom.
Minden más disztróval okés a 3d, csak ezzel nem. Azt írja ki, "a rendszer nem támogatja a 3d-s asztali effekteket" Mily okos, de nem igaz! A cd-és már kezdéskor rendben kezelte.
Ehhez kérek segedelmet. Köszi.
-
VaZso
senior tag
válasz
Anakin007 #440 üzenetére
Ezzel a kártyával talán nem lesz akkora gond, egy "mezei" Pinnacle PCTV Pro, BT878 chipsettel...
Vodás HSDPA nem lenne rossz notira, ha olcsón ideadnák.
Egy olyannal szenvedtem kicsit múltkor XP alatt, mert egy kicsit golyós volt a rendszer... akkor nézegettem a Linuxos megfelelőjét is és meglepődtem, hogy mennyire egyszerűen életre kelthető. Egyébként jó volna.Én is így gondoltam először a felosztást, aztán elbizonytalanodtam a Linux javára (mostanában ritkán indítottam wint a notin). Egyébként egyelőre még nem lesz akkora gond vele, mert 500-as a "kicsike".
Egy dolog aggaszt még egyébként, eddig még nem találtam igazán jó DV felvevő ill. szerkesztő programot Linux alá. Pedig próbálkoztam vele.
Kino-val sikerült csak felvenni egyáltalán, a LiVES-ben reménykedtem, de még szerkesztést sem igazán sikerült megoldani vele, felvenni meg egyáltalán nem... nem túl felhasználóbarát, pedig jó volna egy ilyen program is. Pedig erre lassacskán szükségem lesz, jópár óra digitalizálásához (erre asszem marad a win)...Lacafi:
A kategóriáknál felül az "összes" van kiválasztva?Esetleg nézd meg a Mandriva Control Center-ben a Software Management rész alatt a "Configure media sources for install and update" részt és adj hozzá internetes forrást a telepítő CD helyett vagy mellett. Akkor elvileg lesz kismillió csomagod.
-
Lacafi
tag
Hi!
Segítséget kérek. Mandriva 2008/1 kde-extra disztróval ismerkedem.
Hiába keresek a szoftverkeresőbe progit, nem jelzi hogy van. Már úgy is kerestem, hogy beírtam amit éppen találtam, de arra sem jelzi hogy van.
-
Anakin007
aktív tag
Hű, TV kártya az nagy kihívás lesz, nekem legalábbis nem sikerült 5 percen belül életre hívnom egy LeadTech csodát
Akarj helyette vodás HSDPA-t, azt néhány kattintással működésre tudtam bírni minden varázslat nélkül
Új vinyó: sztem jobban jársz, ha NTFS partíciót csinálsz jó nagyot adatnak, mert azt XP és kinux alól is hibátlanul lehet írni/olvasni és nincs dráma, ha egyszercsak sok hely kéne egy windows programnak. Sztem.
-
VaZso
senior tag
válasz
Anakin007 #438 üzenetére
Lehetséges.
...bár a Broadcom se' kutya.
Velem mindenesetre nagyon ki akart tolni, mialatt más disztribúcióval működött simán.Sajnáltam volna leváltani a Mandrivát, mert eddig ez tetszik a legjobban... valahogy jó belépőnek találom. Néhány dologgal kicsit variálni kell, de alapvetően mindent be sikerült eddig állítani rajt.
Lassan, ha lesz egy kis időm, az asztali gépemre is felteszem, úgyis teljes reinstallt kell csinálnom a rendszer miatt, + beüzemelem az új vinyómat.
Azt hiszem, nagyban függ a Linuxnak szánt területem attól, mikor érek majd rá... a Linux javára.Majd meglátjuk... ott is lesz majd néhány dolog, amit be kell állítani (pl. TV-kártya).
-
Anakin007
aktív tag
Khirály
Úgy tűnik, ez a b43 egy külön állatfaj
Jómagam legalább fél tucat wifi kártyával erőlködtem már mandriván és nem volt gond soha. Igaz, mindegyik Atheros chipsetes volt, amihez csak legelőszőr kellett pár atheros-support csomagot feltenni és minden megy
Ha eth0-nak akarja, hát legyen, legalább működikGrat!
-
VaZso
senior tag
Hmm...
Azt hiszem, sikerült megoldanom a dolgot...
Most b43-malírom ezt az üzenetet.
Elkezdtem nézegetni a sysconfig könyvtárat (fileonként
), majd továbbléptem az udev-re.
Ott a /etc/udev/rules.d könyvtárban találtam egy 61-net_config.rules file-t, egyszerűen raktam egy kommentet az eth0-ra vonatkozó sor elé.
Reboot után meglepett, hogy felgyulladt a visszajelző LED....és tényleg a b43 megy (végre).
Kis szépséghibája, hogy az eddigi szép hosszú neve helyett most csak simán eth0 a neve (esetleg ezt hogy állíthatom vissza?).
Egyébként létrehozott ebben a fileban egy új bejegyzést eth0-ra hivatkozva, ami egyedül ebben különbözik: ATTRS{type}=="1", a NAME rész előtt. (Talán valami más config filet is átírhatott.)
Köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált ill. vígasztalt az ügyben.
-
VaZso
senior tag
válasz
Anakin007 #435 üzenetére
Huhh
Szóval valójában csak a modprobe.conf-ot változtattam, mivel mindenáron be akarta tölteni a bcm43xx-et, ha az volt beírva.
Minden más maradt a tégi, akkor jelent meg az eth0, eth1 és wlan_rename nevű iface.
Egyébként nekem nem számít, mi a neve, de a rendszer alapból (üzemszerűen) eth0-t csinál belőle. Tehát bcm43xx és ndiswrapper esetén eth0 lesz a neve.
Egyébként ndiswrapperrel arra jutottam eddig, hogy wpa2 kulcs nélkül megy, ha beírom a kulcsomat, akkor invalid key length (62) a válasza és nem értem, legalább az miért nem megy...
Próbáltam Ubuntuban, ott simán ad javaslatot a b43, hogy hol találok firmware-t. Mandrivában ilyen sehol nem jelenik meg és az őrületbe kerget.
Elkeseredettségemben megcsináltam, hogy az Ubuntu kerneljét és a library-ket áthoztam Mandrivára és bootoltam arról.
El is indult a rendszer (akárcsak Ubuntun - Ubuntu logóval), be is töltötte a b43-mat, de plusz üzenetet nem kaptam.
Tehát az (pontosan az
) a kernel, ami Ubuntun rendesen működni akar, Mandriván ugyanazt csinálja mint az eredeti Mandrivás.
Tudom, hogy ez egy kisebb őrültség, de már nem tudok mit kitalálni...
Ezekszerint a kernelem jó lesz, valahol másutt van gubanc.
...mindenesetre kezdek belefáradni, de más szimpatikus rendszert még nem találtam, pedig tegnap már azt is kerestem a neten.
...legalább ndiswrapper működne, de még az sem megy a kulcsommal... -
Anakin007
aktív tag
Hu wazze
1, miért akarod átnevezni az iface nevét? Első körben elég nagy hiba, mert ethX -el a drótos lan interfacekat szokás jelölni, wifire meg ott a az athX, wlanX, stb.
A beállító progi meg ezeket keresi, ezért nem talál eszközt.
Állísd vissza eredeti állapotra egyenlőre és hagyd úgy az iface nevet. -
fredx
csendes tag
Sziasztok!
Valaki megírná nekem hogy hogyan tudom azt megcsinálni hogy az emerald automatikusan induljon?
A következő a problémám: az emerald fentvan, váltanék témákat, de nem sikerül, olvastam hogy konzolban be kell írni hogy emerald --replace, és láss csodát, működik...
de ha kilépek a konzolból akkor a téma eltűnikTehát az emerald --replace parancsot folyamatosan futtatni kellene indulás kezdetétől...
Vagy más ötlet?Köszi
-
VaZso
senior tag
Hmm, az iwconfig-ban ez szerepel:
lo no wireless extensions.
eth1 no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
wlan0_rename IEEE 802.11g ESSID:""
Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated
Tx-Power=0 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B
Encryption key:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0Szóval valami azért látszik a b43-ból. (Most egyébként firmware egyáltalán nincs fent hozzá, nem értem, miért nem hiányolja egyáltalán...)
Egyébként megpróbáltam egy kernelt fordítani bcm43xx és ndiswrapper nélkül.
Letöltöttem a teljes kernel forrást amit ajánlott a kernelhez, ami fent van (ugyanaz, csak a laptop szöveg nincs benne). Bemásoltam az eredeti kernel config fileját és kiszedtem belőle a két említett modult.Szépen, hiba nélkül lefordult, de make install-al nem rakja be.
Helyette egy hibaüzenetet ad, amit sajnos most pontosan idézni nem tudok, de ahogy utánanéztem, az USB-kezeléssel kapcsolatos modult hiányolja (tehát modult nem talál) - esetleg le tudom írni pontosan, ha azon a rendszeren leszek.Hülyeség volt a laptop kernel konfig-fileját használni alapként? (Gondoltam, annyiban különbözik a nem laptop verziótól, hogy az egyik beállításai laptop-üzemmódra vannak kihegyezve, ill. a csomagkezelőben a teljes forrásnak azt jelölte meg a megjegyzés rovatban.) - a teljes kernelt is csomagkezelőből tettem fel, azonos verziószámmal
Egyszerűen már nem tudok mire gondolni. Nem értem, miért nem panaszkodik, hogy nincs firmware, ha egyszer tényleg nincs???
Ha fel is teszem, véletlenül sem írja, hogy "izé... firmware betöltve", ahogy más logokban láttam. (...vagy nem megfelelő firmware, de valami életjelet adna legalább)Nem ennek kéne megtörténnie, mielőtt végre működni kezd ez a nyavalyás ... ?
Arra gonoltam, hogy egyszerűen szar a b43 modul a kernelen belül.
Mit kéne vele csinálnom?
-
VaZso
senior tag
Még valami: a starting udev sornál boot közben azóta elég sokat (talán 15-20 másodperc lehet) várakozik, de a vége [OK]. Régebben úgy rémlik, max. 1 másodpercet várt.
Mely config fileokban van még hivatkozás a wlan-ra?
Valamit biztos elszúrtam, mert a Network Centerben a sima LAN és az eddigi Broadcom Corporation BCM4318... wlan bejegyzés mellett egy további eth0 is van.
Broadcom-nál csak configure-t tudok választani, akkor pedig a fenti Unable to find network interface for selected device (using b43 driver) van, eth0-t pedig úgy kezeli mint egy sima vezetékes LAN-t... de szerintem elvileg ez a wlan...
-
VaZso
senior tag
Momentán ott tartok, hogy /etc/modprobe.conf-ban módosítottam az alias eth0 ndiswrapper sort alias eth0 b43-ra és az utolsó sorban lévő alias pci:v000014E4.... bejegyzésnél szintén b43-ra.
Ezzel sikerült elérni, hogy nem tölt most be sem bcm43xx, sem pedig ndiswrappert, ellenben a b43 elindul.
...tehát a logban megjelenik, hogy
b43-phy1: Broadcom 4318 WLAN found
b43-phy1 debug: Found PHY: Analog 3, Type 2, Revision 7
b43-phy1 debug: Found Radio: Manuf 0x17F, Version 0x2050, Revision 8
phy1: Selected rate control algorithm 'simple'
udev: renamed network interface wmaster0 to eth0Ha a Control Centerben az új interfész beállítására megyek, vezetéknélküli eszköz, majd kiválasztom a Broadcom Corporation BCM4318 [Airforce 1 54g] 802.11g Wireless LAN Controller-t, akkor ezt írja: Unable to find network interface for selected device (using b43 driver)
Tehát pozitívum, hogy legalább b43-mat akar használni...
A messages log-ban ez is megjelent:
May 16 19:37:58 localhost drakconnect[6320]: ### Program is starting ###
May 16 19:38:02 localhost drakconnect[6320]: running: /bin/rpm -q --qf %{name} wireless-tools
May 16 19:38:06 localhost drakconnect[6320]: running: dmidecode
May 16 19:38:06 localhost drakconnect[6320]: No settings found for driver "b43" in category "network::connection::wireless"
May 16 19:38:18 localhost drakconnect[6320]: No settings found for driver "b43" in category "network::connection::wireless"Az ipconfig-ban csak az eth1 (a vezetékes LAN) és lo szerepel, a jelző LED még mindig nem gyullad ki.
Innen kéne továbblépni szerintem. Mit csináljak vele?
-
VaZso
senior tag
Akadt egy kisebb, részben Mandriva-specifikus problémám a wlan hálózattal.
Alapvetően a rendszer bcm43xx modult használ, amivel itthon tökéletesen használni tudom a hálózatot. Ugyanakkor a suliban található rengeteg AP-hez (van, hogy egyszerre 8 is jelen van) nem igazán akar kapcsolódni.
Első próbálkozásaim alkalmával olykor sikerült elérnem, hogy feljelentkezzen a hálózatra, olyankor reboot után is rendesen működött (viszont az első bejelentkezéshez vagy fél órát vacakoltam előtte). Amint viszont itthon feljelentkeztem a hálózatra (ekkor sohasem ment automatikusan, de többnyire egy connect megoldotta), a suliban újból nem akart kapcsolódni.
Ha csak otthon használtam, iletve ha suliban nem sikerült kapcsolódni, itthon kérdezés nélkül működött, tehát külön connect nélkül.
Mostanában ott tart, hogy gyakorlatilag képtelen vagyok suliban használni vele a wlan-t (az is lehet, hogy a türelmem kevesebb már). Otthon viszont minden tökéletesen működik, valamint Win alól suliban is minden tökéletes.
A vicc az egészben, hogy változatlan beállítások mellett történt mindez. Az elején próbáltam a wpa_supplicat.conf adott tartalmát törölni, de ettől függetlenül megtalálta a beállított hálót, bár először úgy tűnt, a wpa_supplicant erre vonatkozó bejegyzéseinek törlése megoldja a problémát.Egyébként a /etc/sysconfig/network-scripts/wireless.d könyvtár az, ami alapján ilyenkor megtalálja a hálót.
Itt egy log egy olyan állapotról, amikor nem akart elindulni a háló a suliban: [link]
Olykor pedig ezzel a hibaüzenettel írja tele a logot ill. a szöveges konzolablakokat végtelen ciklus-szerűen:
Apr 10 14:11:02 localhost kernel: bcm43xx: IRQ_READY timeout
Apr 10 14:11:02 localhost kernel: bcm43xx: core_up for active 802.11 core failed (-19)Ezek miatt gondoltam, hogy a bcm43xx-et le kéne cserélnem.
(Közben feltettem egy Kubuntut rövid időre, az b43-mat használt.)Ezen felbuzdulva elkezdtem olvasgatni ezzel kapcsolatban, de képtelen vagyok belőni a b43-at bcm43xx helyett. (Emellett sok embernek van ilyen problémája, de mindenki csak kérdez... válaszok nem igazán születtek.)
Maga a b43 modul fent van a rendszeren.
Egyrészt a bcm43xx-et kilőni sem olyan egyszerű, mert a rendszer azonnal újraindítja.
Ha mégis összejönne, viszont b43 betöltése után nem éled fel a kapcsolat, illetve nem igazán tudom, hogy teszteljem.Addig biztosan nem jut el, hogy megpróbáljon hálózathoz kapcsolódni és ifconfig alatt sem jelenik meg.
A b43-hoz szükséges firmware-fileok elvileg a helyükön vannak.
Gondolom, a config fileokkal kéne variálni, de nem tudom, mit. Alapvetően ez a folyamatos modulbetöltés (amikor rmmod-dal ki szeretném szedni a bcm43xx-et) kérdőjeleket hoz a fejemben, mert nem tudom, hol bújik a rendszerben és milyen szisztéma szerint dolgozik.
Ugyanis most megpróbáltam az ndiswrappert és ugyanilyen szeretettel bánik most azzal, mint a bcm43xx-szel, de mostmár utóbbi is mumus, a network beállítóval sem tudok visszatérni rá, mert mindenáron ndiswrappert szeretne... az viszont két xp64-es driverrel sem üzemel.
Valójában ndiswrappert egyáltalán nem akartam, b43-at szereném beüzemelni, de fogalmam sincs, hogy lehetne...
Most egyébként bcm43xx-et sem tölti be induláskor. Ndiswrappert ki tudom lőni (bár azt is szeretné visszatölteni), modprobe-vel bcm43xx-et betölti, de hálózat ugyanúgy nincs, mint amikor b43-mat próbáltam bcm43xx ellenében (akkor viszont bcm43xx kilövése után visszatöltve rögtön magára talált).
Remélem, nem írtam le túlságosan kacifántosan a problémám.
Tehát hogyan kezdjek a b43 felélesztéséhez?Ui.: ...nem lett olyan tömör.
-
Anakin007
aktív tag
Megoldódott: mandriva UTF-8 -on áll alapból. Ha putty-t áttekrtem, hogy ne iso-8859-2 -ben kezelje a fontokat hanem UTF-8 -at, hibátlan, tökéletes a kép
-
Anakin007
aktív tag
powerpack 2008-on másnak is jók a konzol fontok v. csak nekem nem?
A hiba akkor látszik, amikor más gépről lépek be ssh-n. Pl. putty-val, login a gépre XP alól, mc indít és nem ismerni fel, annyira krix-krax az egész. Másik gépre, ugyanezzel a putty-val hibátlan a kép, szal tutira nem a putty configjával van a gond.
-
MichaelSD
őstag
válasz
Core2duo6600 #425 üzenetére
Ebbe ne menjünk bele...
Környezetemben nagyon sokan használják a kis és nagybetű változtatását a kterjesztésben a fájlok megkülönböztetésére, rendszerezésére.
Ettől függetlenül valóban nem következetes.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #423 üzenetére
Ez tudom, de mivel linux alatt a file kiterjesztéseknek eleve nincs értelme, nem értem, miért kéne külön kezelni a kis/nagybetűket kiterjesztéseknél. Az egyik állítási lehetőségnél így is tesz, nem tesz különbséget alapból, másik megközelítésben pedig igen. Sztem ez utóbbi eljárás inkább zavaró, mint hasznos.
-
Anakin007
aktív tag
Megoldva: filekezelővel (alapból a konqueror kde-n) kell betallózni a file-t, aminek a társítását akarjuk változtatni. File-on jobb klikk-->tulajdonságok->általános fül Ott "file tipus" sor végén van egy kis villáskulcs gomb, amit megnyomva a fent említettekhez hasonló fájltársítás ablak jelenik meg. Ha itt adunk más progit alapértelmezettnek, utánna már jó lesz és azzal nyitja meg az adott kiterjesztést. Fura módon ilyenkor pl. a .avi kiterjesztésnél alapból felhozza a .AVI esetet is, így tökmind1, hogy .avi vagy .AVI a kiterjesztés. Ha a vezérlőpult felöl támadunk, ott külön lehet(ne) állítani társított programot attól függően, h nagy v. kisbetűs-e a kiterjesztés. Hogy ezt hogy gondolták...
-
Anakin007
aktív tag
-
MichaelSD
őstag
válasz
Anakin007 #416 üzenetére
Nekem az ATI kártyámmal fekete képernyő a gyári driverekkel.
Szerintem a KDE 4 soha nem volt kész. Majd a 4.1, de ezt írták is a KDE-sek több helyen. Csak nem tudom miért nem beta. Lehet hogy megalománia, mondjuk a gmail is beta még...
Mondjuk szép, de még csiszolatlan.KDE 4-ben a Systen Setting. KDE 3-ban a KDE Control Centerben van egy File Association menu pont. Ott lehet beállítani a dolgokat.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
MichaelSD #415 üzenetére
3D nem is szívás
Mandriván pl. szó nélkül beizzította már telepítéskor. Mondjuk meg is voltam lepődve
Na jó, debian után kezdtem mandrivázni....
Azt viszont szomorúan konstatálom, hogy "KDE-n még mindig finomítani kell"Sosem lesz már kész? Nálam az egérrel van a legfőbb gond, asztali PC-n is meg notin is. Csomószor tévesen dupla-kattot érzékel (néha triplát) és már a falra mászok tőle, nem tok mit csinálni vele. Erre vmi 5let?
A másik, a fájl-társítás. Nah emiatt már majdnem kivágtam szegény notit az ablakon.
Hiába állítom át vmelyik kiterjesztést, b*szik rá a gyökér. Qrva idegesítő, hogy pl. sima kis jpg-nél mindig gimp indult, avi-ra meg a totem az mplayer helyett. Totál kiírtottam minden alternatív társítást, jpg-nél csak a kview volt ott, de vmiért akkor is gimp indult.
A végső megoldás halál lett: leszedtem a gimpet, azóta jó ez a része.
KDE merre tárolja a társításokat amúgy? -
MichaelSD
őstag
válasz
Anakin007 #414 üzenetére
Nem tudom, én a notimon elkülönítettem a "Linux playground" partíciót.
Elméletileg mindig megy az upgrade. De az elmélet és a gyakorlat...A KDE 4.0.3-at nyúzom, szép de még "finomítani kell".
Különben olyan hihetetlen nagy változást nem látok. A 3D, mint mindig Linux alatt, megint szívás, de már megszoktam. Jó lett.
-
MichaelSD
őstag
Emberek, nyomultok már a 2008,1-gyel? Sikerült us belefutnom egy bugba. De különben pofásnak tünik.
-
Anakin007
aktív tag
Ha már modulok: a dkms kimondottan mandriva specialitás v. csak én vok lemaradva?
-
Vladi
nagyúr
válasz
maxlanders #409 üzenetére
Nem nagyon. Itt a driverek kernel modulokban vannak. Ezt lehet utólag telepíteni/forgatni, de betöltés közben nem nagyon lehet buherálni.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
maxlanders #409 üzenetére
Nem találkoztam még ilyennel.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
maxlanders #405 üzenetére
Telepítés kezdetekor, kernelparaméternek add meg a noapic opciót& úgy próbáld.
A másik, hogy sztem sima 32bitessel kezdj, meg fox zavarodni és nem igazán használató a 64bites mandriva (mondjuk más linux sem, főleg webes dolgoknál, pl. netbank). Annak meg nem sok értelmét látom, hogy minden programból 2 legyen telepítve: 1 64bites és 1 32bites. -
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #406 üzenetére
Hogy feleslegesen reagáltam az előttem szólóra, mert már nincs PH!-n, ahogy az aláírásában látszik. Amúgy eredetileg ukrán volnék, szal előre is bocsi, ha esetleg vmi kissé nehezen értelmezhető.
-
maxlanders
tag
Skacok! Tudnátok segíteni? Adatlapomon a config és az a bajom ogy a mandriva-linux-2008 (64bites) nem tudom telepíteni. Az oka a sata hdd-t és a dvd-romot nem ismeri fel. Nincs driver és nem is tudom hogy kellene betölteni ha lenne ilyenem
. Ha valaki keni vágja ezt a dolgot, legyen szíves szájbarágósan leírni nekem.
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Ismét elérhető a One UI 7 a Galaxy S24-re
- Energiaital topic
- Politika
- EA Sports WRC '23
- Horgász topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P15 - i7-10850H I 32GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- iPhone 16 Plus 128GB, Független, Újszerű, 100%, Garanciával!
- Samsung A40 64GB / normál állapotban / 12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest