- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimhun
senior tag
Sziasztok !
Olyan kérdésem lenne hogy miért van az hogy beállítok egy screensaver-t és ha test-et indítok megy rendesen, egyébként meg (amikor kellene) nem indul el csak fekete képernyőt kapok, de a monitor nem kapcsol ki. Mindegy neki melyik screensavert állítom be mindig ezt csinálja.
Ilyen monitorkikapcsolás meg energiatakarékosság mind ki van kapcsolva...
Köszi ! -
rattis
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
A problémám:
Windows xp alatt telepítettem az orosz beviteli nyelvet. Majd létrehoztam ciril karaktereket tartakmazó fájlokat. Ezeket megpróbáltam a Mandrake 9.1 alá bemásolni, de hiába telepítettem a linuxon a locales-ru... és az Xfree86-cyrillic-fonts... csomagot a rendszer nem ismeri fel a karaktereket. Fordítva jól működik, ha linux alatt hozok létre ciril karaktereket tartalmazó fájlokat, azt a Windows helyesen látja.
Aki tud segítsen. Köszi. -
ragazzo
őstag
Tudja valaki, hogy hogyan tudom leszedni a fölöslegesség vált progikat? Mert ha belépek a rendszerbeállító, programok eltávolítása menübe, ott nem lelem meg a progit. Vegyünk egy példát: felraktam a firefox 1.0.7-et ,és ezt kellene leszedni. Persze gőzöm sincs hogy egyáltalán hova tette. Itt nem annyira egyértelmű mint a windowsban.
-
szabika
csendes tag
Sziasztok!
Pár nap elteltével mos olyan gondom lenne, hogy
nem e tud véletlen valaki olyan progit amivel DVD kódfeltörést lehet csinálni?
Windows-ra van, de az emulátorral nem müködik.
Üdv -
szabika
csendes tag
válasz
zLegolas #288 üzenetére
Idézet:
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A script:
grab_lame
#!/usr/bin/perl
if ($ARGV[0] ne ''''){
$count = 1;
do {
$cdcap = system(''cdda2wav -D 0,0,0 -S 6 -x -t $count -O wav ~/CD_image/cdda.wav'');
$track = ''$ARGV[1]/track_''.$count.''.mp3'';
$enc = system(''lame -b128 -v ~/CD_image/cdda.wav ~/CD_image/$track'');
$count++;}
until $count > $ARGV[0];
system (''rm ~/CD_image/cdda.wav'');
system (''rm ~/CD_image/cdda.inf'');
exit;}
else{
print ''Használat: grab_lame {sávok száma} [célkönyvtár] \n\n'';}
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Ezt futtatni kell terminálba?
Vagy elég, ha a két fájlt bemásolom a megfelelő könyvtárba és indulhat is a grabbelés?
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Én így csinálom, idézek:
...A harmadik (grab_lame) script annyiban különbözik az előzőtől, hogy a Lame Encoder-t használja, és 128 kb/s-os, változó bitrátás tömörítést állítottam be rajta. A letöltött fájl a Lame-3931-linux-x86-libc6.tar.gz nevet viseli, a hossza mindössze 155,3 kB. A .tar.gz tömörített állományt jelez, csomagoljuk hát ki! A Konquerorban a jobb egérgombbal kattintsunk a fájlra, majd válasszuk a Kitömörítés ide... opciót. Létrejön egy, a tömörített állomány nevével megegyező könyvtár, benne jelen esetben hat fájllal. A README tartalmazza a további tennivalókat, angol nyelven. A leírás szerint a lame.1 fájlt a /usr/man/man1, a usr/share/man/man1, vagy a /usr/local/man/man1 könyvtárban, a lame nevű, futtatható fájlt pedíg a /usr/bin vagy a /usr/local/bin könyvtárakban kell elhelyeznünk. Erre természetesen csak root ként van lehetőségünk.
A script:
grab_lame
#!/usr/bin/perl
if ($ARGV[0] ne ''''){
$count = 1;
do {
$cdcap = system(''cdda2wav -D 0,0,0 -S 6 -x -t $count -O wav ~/CD_image/cdda.wav'');
$track = ''$ARGV[1]/track_''.$count.''.mp3'';
$enc = system(''lame -b128 -v ~/CD_image/cdda.wav ~/CD_image/$track'');
$count++;}
until $count > $ARGV[0];
system (''rm ~/CD_image/cdda.wav'');
system (''rm ~/CD_image/cdda.inf'');
exit;}
else{
print ''Használat: grab_lame {sávok száma} [célkönyvtár] \n\n'';} -
Grunya
aktív tag
Szerintetek mennyire instabilak a cooker repoban lévő csomagok? Érdemes átállni rá a 2006 helyett?
-
szabika
csendes tag
Sziasztok!
Eltelt jópár nap és megint felmerült bennem egy kérdés.
Audio cd-t szeretnék mp3-ba átconvertálni.
Milyen progit ajánlotok hozzá ami jó minőséget tud produkálni.
Mert amit alapba feltesz (KAudioCreator), ez nemsoksemmit ér.
Elöre is köszönöm a segitséget.
Üdv -
zLegolas
őstag
válasz
Mrs.Anderson #274 üzenetére
Semmi gáz, csak hasra esett a monitorbeállításod. Nem'tom Mandrake-ban hol állíthatod, asszem van valami Drake vagy vezérlőközpont, ilyesmi. Ott állítsd be újra.
Ha nem megy, akkor a SuSE 9.3 topic #537 és #539 -es hozzászólásait ajánlom figyelmedbe. -
ragazzo
őstag
Tudja vlaki, hogy honnan lehet letölteni a Mandrake 10.1 3cd-s változatát?Mert a mandrakelinux.com meghalt, a mandriva.com-on, meg fizetős a dolog.
-
Mrs.Anderson
csendes tag
Sziasztok! A problémám a következő. Most lett feltéve egy linux mandrake a gépemre, a szervízben tették fel, ott faján is működött, de itthon el sem indul. A hibaüzenet:
Out of frequency
HF:63.9 kHz
VF:60.0 Hz
Operating frequency
HF:30-61 kHz
VF:50-120 Hz
Szal az a baja, h túl magas a horizontális frekvenciája a moncsimnak??? Lehet ez ellen vmit tenni? mert windózban próbáltam állítani, de ezt így nem találtam, h lehetne külön vertikális, meg horizontális frekvenciát állítani. Ha vkinek van vmi ötlete, kérem szóljon, remélem nem kell új monitort vennem... -
ragazzo
őstag
Szia!
Ha sikerült összehozni valami urpmi segítséget, akkor elküldhetnéd magánba, vagy ide is jó lesz. Amúgy két dolognak,utánanéztem. Ha egy program RPM csomag, akkor elméletileg a Kapckage-vel lehet telepíteni, ha viszont .tar.gz, akkor fordítani kell. Ugye?Vettem egy Válts Linuxra!Búcsú a kékhaláltól. c. könyvet.Abban van egy fordítási procedúra, de nekem nem működik.Egy példa.Van egy clamv-0.87.tar.gz file-om. Ezt úgy telepíti, hogy
1. Kicsomagolás : tar -xzvf clamv-0.87.tar.gz
Ha ezt megcsinálom, akkor valami hibaüzenetet ír ki. Szóval nekem nem jön össze.
2. cd clamv-0.87.tar.gz
majd ./configure
make
su -c ''make Install''
Talán ennyi. Amúgy nekem nincs KPackage program. Ennyi. Várom a javaslatokat. -
PWR
aktív tag
ha nincs hangja a filmeknek, zenéknek de amúgy van, akkor nézd meg a lejátszó haneröszabályozóját és az összes csatornát egy keverön (pl. a kdemix-ben vagy a gnome volume controlban). A graf. felületbe bejelentkezésnél van vmi alapértelmezett hang, olyat láttam (hallottam) már, hogy csak egy röpke pillanatra indul el aztán elhallgat. Ez ezért lehet, mert bejelentkezéskor visszaállitja az elmentett hangeröbeállításokat, ami ilyenkor 0.
Milyen videolejátszóval inditottad? Ahogy elöttem is mondták, próbáld ki az mplayert, a telepitöCDken is rajta van (vagy urpmi-vel Internetröl újabb verziót is feltehetsz).
Megpróbálok összehozni vmi urpmi lépésröl-lépésre-t a héten...
ja és mi a hibaüzi?
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
-
ragazzo
őstag
Eltelt néhány nap, és ismét kérdések merültek fel bennem. Először is, ha berakok a gépbe egy audio cd-t, vagy egy filmet,akkor nem jön ki hang a gépből. Egyéb esetben ad hangot,mert bekapcsoláskor valami rövid zene megszólal.Egyéb. A videonál kép sincs, vagyis nem indul el lejátszás. Esetleg érdemes lenne valamit feltelepíteni, vagy csak beállítás probléma?
Még mindig szenvedek a progi telepítéssel.Valaki megadott nekem egy oldalt, ahol be lehet állítani ftp-t vagy html oldalt, és eze kívül még vagy kétféle dolgot kellene kiválasztani, de nem megy az sem. Ha kiválasztom az oldalt, és bemásolom a programok kezelése megfelelő helyére, akkor megpróbál letölteni valamit, aztán hibaüzenettel megáll a dolog.Előre is köszönöm türelmeteket amit eddig is tanusítottatok irántam. -
szabika
csendes tag
Hali!
Volna egy kérdésem.
Nem müködik az infrám.
Tudnátok esetleg valami oldalt ahol lehet drivert leszedni?
STIr4200 IrDA.
Előre is köszönöm -
szabika
csendes tag
válasz
T. Almeida #255 üzenetére
Köszönöm szépen a beállításokat.
Én amugy nemrég keztem el foglalkozni a Linuxal.
És nagyon sok progit nem ismerek még, hogy mire való és hogy kell beállítani, hogy tökéletesen működjön.
Eddig Windowsal foglalkoztam és ahhoz képest teljesen más a Linux.
De jobban is tetszik.
Tehát tanulgatom.
Amugy Mandriva 2006 PowerPack-om van.
Nagyon jó dolognak tartom.
Üdv -
ragazzo
őstag
válasz
zLegolas #263 üzenetére
Jó, egyetértek veled.Nem védeni akartam az újoncokat, csak néha nem tetszik a hozzáállás.Persze az általad leírt esetben megértem a beszólásokat.
Van valami olyan oldal ahonnan mandrake-re lehet cuccikat letölteni. A Szabilinux nem rossz, de sokmninden régi. A mandrake hivatalos oldalát meg tatarozzák. Megnéztem már a linux.lap.hu oldalt is.Ott már több érdekesség van. de az sem az igazi.
Más. Ma megpróbáltam nyomtatni, mondani se kell, hogy nem sikerült. Ezt is valahogy hozzá kell csatolni a rendszerhez, vagy csak installálni kellene valahogy. Gondolom, a nyomtató install cd-je nem jó, mert ott .exe file-al lehet installálni. -
zLegolas
őstag
Hogy valami konklrét is legyen: Linux-on vírus nyista, víruskergető akkor kell, ha Windows-t akarsz vele tutujgatni. Mondjuk NTFS esetében gubanc van, mert azt jellemzően csak olvasni lehet Linux alatt, írni nem nagyon...
A programok telepítése messze nem mágia, szerencsés esetben két egérkattintás, kevéssé szerencsés esetben meg 3 utasítást kell kiadni egymást követően. (tipikusan: ./configure, make, make install) -
zLegolas
őstag
Nem a kezdől letiporásáról van szó. Az ember válaszolgat. Ha viszont olyan kérdések jönnek vissza, amire tegnap meg tegnapelőtt meg azelőtt is megírta(m) a választ, akkor hamar beficcen egy ''óvassámánvisszakicsit légyszi...''. Ez nem rosszindulat, meg nagyarcúság, csak egyszerűen útbaigazítás.
Mellesleg gyakori, hogy a delikvens egy szalmaszálat nem hajlandó keresztbe tenni az ügy érdekében (pl. 2 perc google keresés), de elvárja, hogy szájbarágósan újra elmondják neki ugyanazt, mint a cimbijének tegnap... szal lustaság... -
ragazzo
őstag
Nem. Nagyobbrészt böngészésre, és Thunderbirden keresztül a leveleim fogadására és küldésére. Akkor majd megpróbálom megkeresni asaját tűzfalam, és beállítani.
Más. Ti miért nem írtátok nekem azt a kérdéseimre, hogy kereső prego!Mert nagyon sokan ennyivel elintézik a dolgot.Főleg újonc hozzászólásoknál fordul elő.Nem értem ezt a hozzáállást. Ha valaki meg akar tudni valamit, nem egyszerűbb megválaszolni-mint ahogy ti is tettétek- vagy jobb az ember lelkének ha letiporhatja az újoncot.Nem feltétlenül akar mindenki több ezer hozzászólást végigolvasni.Ez off volt, de le kellett írnom. -
PWR
aktív tag
válasz
T. Almeida #259 üzenetére
jajaja
-
PWR
aktív tag
a shorewall, ami mandrake-n van szerintem elég tüzfalnak. menj be a Csomagoló menübe, válaszd a Szoftvertelepitést és keress rá. Vagy keress rá a Firestarter-re amit itt emlitettek (én nem ismerem).
Ha a Szoftvertelepités alatt nem találod, akkor valszeg már fent van. Nem tudom, hol próbáltad beállitani, lehet, hogy több heylröl is elérhetö a menü, próbáld meg a Rendszer>Beállitás>A számitógép beállitása>Biztonság>Tüzfal alatt. Ha nem indul el ez a modul, akkor próbáld meg újratelepiteni a shorewall-t (Csomagoló>Szoftvereltávolitás alatt szedd le majd Szoftvertelepités alatt tedd fel újra).
Ha ez se megy, akkor lehet konfigolni közvetlenül az iptables-t is, nem nehéz
Viruskergetö, hmmm, nemigen használok de ha keresel egy urpmi mirrort ahol fent vannak a Mandriva 2006 free rc2 csomagjai, ott a main-ben kell legyen ClamAV. Urpmi-vel 1xüen felrakható. -
zLegolas
őstag
Szvsz. a ZoneAlarm nemér kalap sz@rt sem... placebó
Bővebben: link -
T. Almeida
senior tag
A beállításaim:
Szabályok fül:
- Bejövő forgalom: üres
- Kimenő forgalom: Alapesetben tiltó, fehérlistás. Szolgáltatás engedélyezése résznél be van állítva: DNS, HTTP, HTTPS, POP3, SMTP, FTP, AOL IM. Ha webrádiót hallgatok, annak a portja még be van állítva ide.
Továbbá a Szerkesztés/Beállítások menüben:
- ICMP szűrés menü: ICMP szűrés bekapcs. aktív, semmi ICMP csomagtípus nincs engedélyezve (ilyenkor nem tudsz te se kifele pingelni!!) -
szabika
csendes tag
válasz
T. Almeida #253 üzenetére
Megköszönném, ha megnéznéd, mert nem ismerem még.
-
T. Almeida
senior tag
-
szabika
csendes tag
válasz
T. Almeida #250 üzenetére
Köszönöm.
Már fel is raktam.
Igényel különösebb beállitást vagy ahogy a varázsló végigvezet az elég? -
PWR
aktív tag
nem egy nagy ördöngösség az urpmi. ha bemész a control centerbe, ahol a porgramok telepitése és eltávolitása menük vannak van egy Media Manager menü is. Ott tudod belöni, hogy honnan telepitsen. Itt alapból a 3 telepitöCD van felvéve (ha telepitve kaptad, akkor lehet más is) és itt tudsz hozzáadni további médiákat, pl. ftp szerver helyeket. ftp szervert tudsz itt keresni:
http://easyurpmi.zarb.org/
kiválasztod a verziót és a platformot, azt, hogy milyen csomagokat szeretnél (main, ami a telepitöCDken is rajta van, contrib amik már nem kerültek a CD-re, stb.) egy ilyen URL-t felveszel a media managerben és onnantól a szerveren levö csomagokat is tudod telepiteni.
Elvileg müködnie kéne egyszerre több forrással is, nekem ez nem mindig müködött, szvsz egyszerre egy forrás legyen kiválasztva (felvehetsz több URL-t is de csak egy legyen belölük aktiv).
Az urpmi parancssori használata meg 1xü, ''urpmi csomagnév'', ha több hasonló nevü csomag van, akkor mindegyiket kilistázza és megkérdezi, melyiket szeretnéd. De használhatod a graftelepitöt is persze. -
szabika
csendes tag
Sziasztok!
Én valami jó ZoneAlarm-hoz hasonló tüzfalat keresek.
Tudnátok ajánlani valamit?
Üdv -
ragazzo
őstag
válasz
T. Almeida #247 üzenetére
Így már értek mindent.Valaki írta, hogy az URPMI-t kellene használnom, ha telepíteni akarok valamit. Ennek lennie kellene a gépemen, vagy ezt is le kell tölteni valahonnan, és fel kell telepíteni?Illetve megköszönném, ha valaki ide, vagy magánba küldene néhány mondatot a használatával kapcsolatban. Egyelőre maradok és szenvedek a mandrake-val, aztán majd meglátom hogy rakok-e fel UHU-t.Azért köszi mindenkinek a segítséget!
-
T. Almeida
senior tag
A #243-ban jól leírta PWR.
A Thunderbird és a Firefox tartalmaz egy install scriptet, ami mindent megcsinál helyetted. A linuxos progik 99%-a viszont nem tartalmaz ilyen egyszerű futtatható állományt. Ilyenkor a program forráskódját kell a géped nyelvére lefordítani különböző parancsokkal.
Én azt ajánlom, hogy kezdd az UHU-val, szvsz a legfelhasználóbarátabb linux, rengeteg doksi van hozzá magyarul. Tűzfal (grafikus felülettel), víruskereső stb. alapból felkerül telepítéskor. UHU alatt szépen kigyúrod magad, tanulgacc és utána válthacc disztribet.
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
nézd meg mit ir ki arra hogy ''iptables -L''
konzolban ird ezt be rootként, ebböl meg lehet tudni, müxik-e vmilyen tüzfalszabály. A grafikus beállitását a tüzfalnak fejböl nem vágom, ha addig nem segit benne más, akkor este tudom megnézni, itt nincs mandrake meg semmilyen Linux se
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
válasz
T. Almeida #241 üzenetére
azért nem olyan nehéz a mandrake és ott az urpmi is
de az UHU igy elsö látásra (tegnap tettem fel) nagyon király!!!
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
hello,
tüzfal: pl. a shorewall-t használhatod, ezt már a telepités alatt is be lehet löni
viruskergetö: a 2006 free verzióban már van ClamAV alapból, szvsz urpmi-vel ezt is tudod telepiteni (urpmi-nek érdemes kicsit utánanézni, leegyszerüsiti a telepitéseket!)
mikor használtam viruskergetöt, akkor az fprot-ot használtam, otthonra ingyenes, egyszerü parancssori cucc, be lehet tenni egy cron jobba (ütemezed) és utána már megy minden magától, a frissités meg a keresés is
A tar végzödésü fájlokat kicsomagolod, nem biztos, hogy van benne install script, ami mindent megcsinál, minbt a firefoxnál. Viszont van egy INSTALL nevü textfile, amiben le van irva, hogy hogyan kell. Ha nincs install script, akkor általában a configure, make és make install parancsokkal tudod felrakni. De elöbb próbáld az urpmi-t!
A témákat be kell másolni a helyére, fejböl nem vágom hova (KDE? GNOME?) de a témaválasztóban (Control Centerben) talán kiirja a fájlok helyét is és/vagy ott be tudod másolni a megfelelö helyre -
ragazzo
őstag
válasz
T. Almeida #241 üzenetére
Vagyis akkor az a baj, hogy még fordítani is kellene?Nem értem.Miért sikerült felrakni a Thunderbirdet, és miért nem mondjuk egy víruskergetőt?Ha gondolod,akkor írok neked magánba is, ha tudsz velem foglalkozni.
-
ragazzo
őstag
Üdv! Kemény három napja barátkozom a Mandrake 10.1-el, és elég sok dolog furcsa a windows után. Néhány kérdés rögtön felmerült bennem. Van-e valamilyen tűzfal vagy víruskergető, amit feltudok telepíteni,mert eddig nekem semmi nem jött össze. Van olyan progi amit tudok telepíteni (Firefox, Thunderbird) ,és vannak amiket nem. Ha letöltök egy tar.gz végződésű file-t, akkor odáig még néha eljutok hogy kitömörítem, de aztán már nem találom az install file-t. Ha nagy nehezen megtalálom, akkor meg nem indul el. Más. Sikerült letöltenem egy témát valahonnan, azt nagy nehézségek után kitömörítettem, és keletkezett vagy 200 file.Na ebből hogy lesz nekem más téma?Egyelőre ennyi. Direkt nem írtam a kezdők topicjába,mert mandraket használok, és ha valaki segíteni akar, itt is tud.
-
Toness
őstag
Feltettem most a Mandriva 2005 LE-t, szépen felismert minden hardvert, de a grafikus felülete iszonyatosan szaggat, minden akad egyet 1-2 másodpercenként, mit kéne állítani rajta?
-
n0_gAboR
őstag
Probaljatok leszedni torrentrol a Powerpack DVD-s (vagy 6CD-s ) verziot, abban alapbol van Ati meg nVidia driver, egy csomo WiFi driver, Flash, Java, es egy csomo multimedia szoftvare
amit ajanlok meg:
google-el keressetek ra EASY URPMI:
ezzel beallithatod a disztribedet alul kijon mit kell beirni a terminalba soronkent
ezt beirva kibovul eleg rendesen a valaszthato szoftverek listajanem kell rpm-eket vadaszni a neten hozza.
ha meg ez sem lenne eleg, akkor van meg a Thac's meg a SeerOfSouls repository mandrivahoz, eleg sok csomaggal. -
Toness
őstag
Elkezdtem én is használni végre a linuxot, mandrake 10.0 van most fent. Van valami változás a 10.1-ben amiért érdemesebb lenne azt használnom így hogy először kezdek el vele komolyabban foglalkozni?
Első problémám hogy nem tudtam feltenni az nforce3 chipes lapom integrált hangkártyájának a driverét. Azt írta hogy lépjek ki az Xserver-ből. Bejelentkeztem console módban úgy már tovább is jutott de újabb hibaüzenetek tömkelege, van esetleg valami megoldás erre? A drivert az nvidia oldaláról szedtem le hozzá.
Rengeteg problémám van vele még, ha esetleg valami normális leírást, alaplépéseket tartalmazó dokumentációt tudna valaki mutatni nekem elektronikus formában azt megköszönném. -
szabika
csendes tag
válasz
T. Almeida #229 üzenetére
Ok!
Köszönöm a segítséged.
Így már müködik.
De még nem tudtam beállítani, mert nem tud magyarul.
Van esetleg magyar nyelvi fájl hozzá.
Vagy egyáltalán kell valamit állítani rajta, hogy tökéletesen működjön. -
szabika
csendes tag
válasz
T. Almeida #227 üzenetére
Hali!
Köszönöm a tippeket.
A gthumb tökéletesen működik és király, de az iglooFTP nem akar menni.
Leszedtem a telepítőt és fel is raktam, de nincs sehol.
Ilyenkor mi van.
Nem jól csináltam valamit vagy kell még valami hozzá, hogy működjön?
Tudnál segíteni benne?
Köszönöm.
Üdv -
szabika
csendes tag
Sziasztok!
Egy jó képnézegető progira is szükségem volna.
Tudtok segiteni benne, hogy milyet és hol találom meg?
Előre is köszönöm -
szabika
csendes tag
Sziasztok!
Windows alatt nagyon jó letöltésvezérlő a flashget és a reget.
Én Linux-ra keresnék hasonló jót, de sajna eddig nem találtam sehol.
Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm. -
KPepe
senior tag
üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy 10.1-es verzióban nincs beépített C fordító? Mert nekem az istennek sem akar előkerülni. Ha gcc-t Bővebben: link tennék fel, akkor annyi függőség kell neki, hogy abba megint belegabajodok.
Segítsetek please. -
Jester
aktív tag
válasz
Protezis #221 üzenetére
Nekem is a 10.1 van fent most, és egy 10 is van egy másik gépemen. Telepítéskor én mindig a custom disk partitioning-et választottam, és ott kiválasztottam melyik vinyóra és melyik partícióra telepítsam, ha kell, akkor onnan partícionáltam és utánna formáztam. A telepítés végen pedig az összegzés - ha jól emlékszem ez a neve - lépésnél a legelső menüpont a boot loader helye. ott van mellette a beállítás gomb, arra katt, majdott átálítod tetszés szerint.
Ha esetleg gond van így is vele - nekem volt ilyen, akkor egy live cd-ről bootolva és felmountolva a már feltelepített rendszert a live cd könyvtárstruktúrájába is helyrerakható a lilo, ha valami el lenne rontva. (grubot nem ismerem, nekem jó még a lilo is.)
Mondjuk jó lenne, ha pontosan le tudnád írni, hogy mi az üzenet a hda7-tel.
Bejelentkezést hogy érted, hogy nem megy? Lilo egyáltalán nem indul, vagy eljutsz a login részig és ott van a hiba? Ha a lilo nem is jelenik meg, akkor esetleg lehet az a gond, hogy nem az a vinyó az első a boot sorrendben, vagy a partíció, amelyik a lilo-t tartalmazza, nem aktív. Ebben az esetben megoldás lehet, hogy a hda MBR részére telepíted a lilót. (multi bootos is lehet) Ha gondod lenne vele, onnan egy fdisk /mbr -rel leszedheted nyom nélkül. (vagy winxp javító konzolja alól fixmbr és fixboot utasításokkal.)
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
Protezis #221 üzenetére
Itt találtam leírást, bár nekem nem ez a Community verzió van. Bővebben: link
Itt szépen megkérdezi, hova tegye. Tőlem nem kérdez ilyesmit, csak simán feltelepíti. Esetleg valami korábbi beállítás miatt nem kérdezi meg?
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
10.1-es verzióm van, és a végén sajna nem kérdez rá, hová rakja. Írja bal oldalon, hogy bootkezelő telepítése, vagy valami ilyesmi. Előtte rakja fel a rendszert. Gondoltam, majd ha odaér, megkérdez, de nem teszi.
Újratelepítettem az egészet ( nem kérdezte meg, hová tegye a bootkezelőt). Viszont nem jó, nem tudok bejelentkezni. Akkor is a hda7-el akar valamit.
PartitionMagicben formázni akarom a linuxos partíciókat, és újratelepíteni az egészet.
Hogy oldjam meg a bootkezelőt?
Ha formattálom őket, a mostani bootkezelőhöz ugye nem nyúl? Mert fontos, hogy az xp legalább működjön.
Hibát most nem nézem meg, mert körülményes lenne jelenleg, de amúgy is le akarom dúrni az egészet. -
Jester
aktív tag
válasz
Protezis #216 üzenetére
A telepítés legvégén egy összegzés ablakban kiírja, hogy hová telepítené a boot-laodert, ott lehet mást kiválasztani, mint amit felajánl. Nekem sem logikus, hogy miért a végén lehet csak választani, szerintem az lehet az oka, hogy esetlegesen megszakított telepítés miatt ne maradjon ott egy loader.
A /boot nem kell, csak akkor kellene, ha lenne egy a boot imageknek fenntartott partíciód. Mit ír ki frissítés során a hda7-re? Mi a hibaüzenet? -
Protezis
őstag
Most jutottam odáig, hogy megpróbáljam frissíteni.
Frissítés nem sikerül, hda7-tel van valami problémája. Csak reinstall az okés.
Viszont hol kérdezi meg, hogy hova rakja a bootkezelőt?
Egyedül arra tudok gondolni, amikor az elején megkérdezi:
hda4: /
hda(valami): /swap
Alapból így van. a fentinél esetleg /boot kell? -
mkbla
senior tag
válasz
Protezis #213 üzenetére
hmmmmm.... akkor próbáld ki a következőt:
tedd be a linux telepítőt és frissítsd, ha megkérdez h hova rakod a lilo-t akkor mond neki ha a gyökérpartició első szektora és NEM az mbr. így már működnie kell, nálam is így van.
ha nem tudnád frissíteni akkor nem passz... a gaggal áltlában be tudtam állítani
ha nem sikerül akkor telepítsd újra, fenn van 5 perc alatt és akkor is ha a gagot akarod használni akkor is tedd a lilot a gyökérparticio első szektorába, ha nem akkor a mbr-be. -
mkbla
senior tag
-
Protezis
őstag
Kösz a segítséget, nagyon jó kis progi, viszont a linuxomat nem tudom életre kellteni. Sajnos kimaradt az életemből ez a bootszektor stb. dolog.
Volt win 2k3 gépemen, mellé raktam linuxot. Az általa felajánlott opciót választottam: xp-s partícióból csípett le magának. És már telepítette is. ( réges-rég ilyen linuxra vágytam)
Most felpakoltam XP-t, és persze a grubot kisöpörte a helyéről. A GAG meg nem látja, végigpróbálgattam az összes partíciót, amit csak lát.
(linuxnak semmi baja, TC-ben szépen látom a fájlokat, tehát _csak_ betölteni nem tudom) -
-
mkbla
senior tag
egyébként én is kipróbáltam a 10.2 (Limited Edition 2005) de nekem nem igazán jött be:
nem tudom beállítani h a rendszerindításkor ne induljon el a graf. felület. nem műxik az automata bejelentkezés. az alsa nem áll le. nem tudom felrakni az nvidia drivert. nincs xmms.
havernak felrektam, ő csak internetezik. jobbanmondva csak a jojatek.hu-n billiárdozik .de az 1.5-ös java se a mozillával, se a firefox-al nem hajlandó menni. csak a 1.4.2-es de az a gond, hogy 800*600-as felbontásban nem látszik az asztal alsó része ahol a lövés erősségét állítom be... 1024*768-ba meg túl kicsit az egész... úgy oldottam meg egyenlőre h találtam 824*600akármenniy felbontás betettem abba, és most látja az egészet, csak az asztal kell odatologászni néha kicsitezzel mit lehetne kezdeni?
-
mkbla
senior tag
válasz
Protezis #202 üzenetére
Ha frissíted a linuxot akkor a telepítés során meg fogja kérdezni h hova tegye a rendszerbetöltőt, tedd az mbr-be, és kész
vagy használj másik boot managert. én pl. GAG-ot használok, próbáld ki: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
Szegény ember vmware-val főz... Kipróbáltam ezt a remek kis progit, így most tudok mandrake 10.2 powerpackról prohardverezni. A szépséghiba, hogy a host rendszer windows xp.....
-
reefeer
tag
köszi a segítséget. Bár egy picit ugy érzem hogy nem voltam teljesen érthetőesetleg te értettél félre. Ugyanis én arról az esetről irtam amikor nem csomagkezelővel történik a telepítés vagyis ennél a disztribuciónál nem az rpm -i file.rpm hanem binárisból:
0tar -x akámi
1./configure
2make
3make install-lal.
ekkor -véleményem szerint- a csomagkezelő ''nem tud'' arról hogy ilyen program fell lenne telepítve hiszen nem csomagból telepítettük.
A szóval a kérdésem arra irányul hogy honnan lehet azt tudni hogy a külömbozö programok nem csomagkezelős telepítés esetén mit hova tesznek fel és lehete e egyszerűen kipucolni őket ha már nem szükségesek, vagy manuálisan kell minden egyes program esetén étnézni és törölni a felesleget? (de ezesetben mire való a ''make clean''?)
met30:biztos vgy benne hogy ez parancsikon?? Csak mert egyrészt nagyon nagy 159655byte másrészt F3 megnyitva mindenféle értelmetlen karakter láncot tartalmaz... -
Met30
tag
Én sem tartom magam nagy linux gurunak, de talán egy-két tippet tudok adni. A szoftverek eltávolítására én a csomagkezelőt szoktam használni. Mikor feltettem az MDK-t, a KDE minden komponensét telepítettem. Ezután egyesével megnéztem, hogy mire jó s mit tud egy-egy program. Amikre úgy éreztem nincs szükségem, azt a következő lépésben a csomagkezelő csomag eltávolítása résznél megkerestem, mejd kijelöltem s töröltem. Ha esetleg csomagfüggőség volt, azokat is eltávolította.
Az általad említett sbin mappa meg nem más, mint egy root parancsikon. A programok a felhasználóknak a bin, a root-nak pedig az sbin mappába teszik be a programok parancsikonjait - hogy wines kifelyezéssel éljek-. Ha az sbinből manuálisan szeretnél törölni, csak rootként bejelentkezve tudod megtenni.
Remélem tudtam segíteni valamennyit. -
reefeer
tag
Sziasztok viszonylag, kezdő linuxos vagyok mandrake 10.1c-vel. Az alábbi két problémában szeretném a segítségeteket kérni:
1Hogy kell véglegesen kitakarítani a már nem használt programokat a rendszerböl?
Felraktam egy programot (pureftpd) a binárisból. A következőket tettem; 1Kitörítettem a tar állományt.
A hagyományos ./configure make make install-lal a leírást követve elvégeztem a telepítást. Működik is szuperül. A leírás következö része azt állítja hogy ha már nincs szükségem az adott programra és uninstalálni akarom akkor csak annyit kell tennem hogy beírom 'make clean'. Próba képp ezt meg is tettem. Pár másodperc után ellenörizvén az eredményt ugy találtam hogy ''nem mindent'' távolított el. A kitomorített állományokat pl helyből nem de valószínüleg az nem is feladata.
*De* pl.: a telepítés során a /usr/local/sbin/ alá (meg még kitudja hova) is berakott fájlokat. -Ami eddig nem volt ott-. Nem kellene neki ezeket is sajátmagának eltávolítani? Ha nem, akkor milyen módszer van arra hogy az ilyen ''partizán'' fájlokat ellehesen távolítani? Nem a méret miatt hanem azért mert nem szeretném ha a programok teleszemetelnék a gépet azzal, hogy itt is marad 1 kicsi meg ott is.
Esetleg tud valaki adni 1 leírást hogy hogy is mőködik ez az egész? (mi miért mit tesz) Mert a fenti ''varázs szavakat'' már több program telepítésénel olvastam csak épp nem értem mit csinál.
Még valami: a pureftp program ugy indul (amig nincs az init d szuper daemonba -ezen épp most dolgozom-) hogy ezt:/usr/local/sbin/pure-ftpd&
parancsot kell kiadni. Az eleje világos de mire való a '&' -csak azért kérdezném mert a- leírás külün kitért rá, hogy nehogy elfelejtsem beírni.
Másik kevésbé lényeges bár bosszantó dolog a Karakter kódolási problémával kapcsolatos. Az egyik ilyen, hogy a Kwriteban nem mőködik a hosszú ö és a hosszú ü. A bejelentkezési képernyőnél pedig az é betűhibádzik. Ha valaki esetleg tuda iránymutatással szolgálni hogy mégis hol kezdjem az állítgatást az nagyon szuper lenne.
u.i: Nagyon köszönöm mindenkinek aki vette a féradségot hogy elolvassa eme kis irományt és esetleg érdembe tud rá valaszolni. THX
szerk elgépelések.
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
Kerestem, nem találtam.
Kénytelen voltam XP SP2-őt felrakni, ami viszont fölülírta a bootszektort. Most nem tudom elérni a linuxot. Keresgéltem bootmanager progik után, de nem lehetne a grubot visszarakni vhogy? Nem igaz, hogy nincs valami cd-ről bootolós valami, ami megkeresi az OS-eket, és megcsinálja az egészet úgy, ahogy kell. Mert nekem ilyen kellene. -
Met30
tag
Nekem 9600SE kártyám van. Telepítéskor beállítottam a felbontást s a színmélységet, s azóta nem kellett ezen módosítanom, tökéletesen fut a rendszer. Szerintem a gondod a kártya típusában keresendő - ha jól emlékszem 9700-ad van -. Viszont amikor feltettem az eredeti ati drivert, abban a pillanatban a 3d teljesítménye lecsökkent 5-6 fps-re. Annak kellene utánanézned, hogy melyik driver támogatja a te gpu-dat. Esetleg még azt nézd meg - én is sokat szenvedtem ezzel - hogy minden szükséges csomag fel lett e telepítve. Nézd meg a következő leírást, nekem nagyon sokat segített Bővebben: link
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Xiaomi Redmi 14C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest