Hirdetés
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
vazee00
tag
Nemrég találtam, amennyiben valakit érdekel egy tök hasznos monitorozó cucc: LINK Telepítése igényel némi hozzáértést.
-
AzŐsgén2
tag
válasz
Vigilante
üzenetére
Kevés tapasztalatom van még, csak 1 hónapja bányászok, és egyenlőre csak ETH-t, de BTM-et én is kiakarom majd próbálni, de csak jövő hét szerdán lesz rá időm, most meló miatt be vagyok havazva.
Ráadásul a Linuxot sem ismerem, és ha jól olvastam fentebb, akkor azon fut csak, szóval még össze kell kukáznom az infókat ezzel kapcsolatban is, mármint hogy hogyan működik pendrájvról, stb...NoX1: nekem most 79%/ -200/+778, így 54Mh/s, de ez még nem a végleges beállítás, csak nem volt időm rá, eddig jutottam. Amúgy REF kártya, FC blokkal, a játszós gépemmel szórakozom jelenleg.

-
válasz
AzŐsgén2
üzenetére
Ha nem adok neki 65% PL és +850 memória mellé +150 core-t, akkor leesik a hashrate 45-47 MH/s-re 53-54-ről. 70-75%-ra fel kell raknom a PL-t, hogy a +150 core-t levehessem az áhított 55 Mh/s-hez, viszont ez esetben jönnek a hibák.
Szóval nálam az 55 Mh/s eléréséhez 75%/+150/+850 beállítások kellenek, de nem ezzel futtatom, mert 65%/+150/+850 -on 53 körül van jobb hatékonysággal.
GIGABYTE GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC
-
Vigilante
őstag
Hmm, így külön pendrive-on, főleg 1GB-oson elfér az a linux, így érdekes lehet.

AzŐsgén2: 1080 Ti-vel már van valami tapasztalatod h/s-ben?
Csak, mert lehet érdekelne, ha jól be tudnám lőni a VGA-mat erre az algo-ra. Itt meg is lehet nézni, hogy jelenleg mennyi profitot hoz ez az algo. -
-
mepet
addikt
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Bytom mining nvidia riggel
leírás
Magától frissült az OS.
Amikor rányomtam a LAN IP-s webfelületen, hogy Local Activate, akkor azt írta, hogy timeout, de valójában simán aktiválta.
Nem tudtam elindítani sehogy a mineros.cn-es webfelületről a bányászatot, de újraindítottam a riget és elindult magától (persze másik ip-t kapott, de a mineros.cn egyből felismerte).pcie x1 kábelekkel elég silány eredmény, kb ennyinek látja a pool is:

-
shteer
titán
válasz
Darthforce92
üzenetére
Nem jönne ki jobban - szerver táppal párosítva láttam már ilyen megoldást, de ott kényszer mert van ami csak 12V-ot ad ki
-
Darthforce92
tag
Sziasztok! Mennyire érné meg ,egy bányát pico psu-val hajtani és egy szinte csak vga kimenetekkel rendelkező tápot add2psu-ra kötni a vga-k végett ? Tippre jobban jönne ki a fogyasztás? Valaki hallott már ilyenről?
-
Ti most 1080 Ti-vel mit bányásztok?
Én úgy látom, hogy a hatékonyságot és a fogyasztást szem előtt tartva ETHlargementPill-el Ethash-t éri meg; 53-55 MH/s kártyánként. 65%/+150/+850
MiningPoolHub-ra érdemes így Ethereum-ot bányászni? Abban is maradna. -
Dr. Romano
veterán
-
Vektast
aktív tag
válasz
shteer
üzenetére
Igen igen, az én is olvastam 4 magos proci kell hozzá, meg x16-os PCIe sebesség. De elvileg van neki rendes poolja meg el is lehet adni. Szerintem érdemes lesz figyelni mert koránt sincs kész még a miner program hozzá, van még hely az optimalizálásnak, plusz az OhGodAnETHlargementPill készítői is ki fognak dobni hozzá egy minert ami biztosan többet fog hozni őket ismerve mint a jelenlegi.
-
golya87
őstag
válasz
Vektast
üzenetére
Az új/egzotikus kriptóknál én mindig az alábbi két kérdést szoktam feltenni magamnak. El tudom-e adni ennyiért valahol, ahonnan ki is tudom szedni a pénzem és van-e olyan pool, ami normálisan fizet is?
Nekem a kezdeti electronium-os időkben a pool hiányzott, így közel se voltam a calculator számaihoz. -
Vektast
aktív tag
Sziasztok!
Bytom-al valaki próbálkozott mostanában? Elvileg egy GTX 1050 300H/s-et megy az algo alatt 70watt-on, vagyis napi 2 dollár/ kártya.

-
Plasticbomb
addikt
ok, holnap elhozom a lottot, megyek meg is rendelem a 20 vega-t meg a szukseges koritest...
Mindjart csinalok is egy OSX telepitot is, hogy amintt megerkezik, csak fel kelljen dobni... 
De a tap, na az jo kerdes lesz. 2-3 vega/tap a max, megha 1200as tapokrol is beszelunk, a vega hajlamos 400wok felett is enni, es itt nincs bios hekkeles, hogy bootkor is az menjen, amit te akarsz...

Egyebkent itt egyedul az lenne az erdekes, hogy mit kezd az OSX a 20 VEGAval? Felismer-e ennyit egyaltalan. 2-3 VGAval nincs gond, ezt tudom, Raadasul mar official szinten csak plug n play az osszes radeon. De ismeretlenek szamomra a limitek... Gyakorlatilag ott tartunk, mintha winfost telepitenek a gepre, csak mig ott drivert frissitek, osx alatt felrakom a clovert, meg bepipalok 1 patch opciot a configfajlban...

Egyebkent kicsit ranezegetve...
Lehet, problemas lenne. A maximum proci, ami bepattinthato, az egy 8700k 6 mag 12 szallal, es 20 vega melle sokkal megfelelobb lenne egy 20magos proci, hogy mindig etetni tudja a 20 vegat feladatokkal. Projektektol fugg, hogy mennyire problema ez, de van, ahol 1 GPu/1CPUmag arany kell ahhoz, hogy jol is fusson. Van, ahol nem szukseges, de...
-
cuko
aktív tag
válasz
Plasticbomb
üzenetére
Csak egyet?
Lehetne ez az OSX tesztprojekted is amúgy! -
Plasticbomb
addikt
Engem a leosztás érdekelne, hány gpu és milyen eloszlásban működhet majd. Bilibe lóg a kezem módon teleraknám VEGAkkal, vízhűtést építenék mindegyik GPUra, s ráereszteném a BOINCot. Majd mondjuk egy Milkyway@home ra felküldeném. Vajon meddig tartana, amíg elfogynának a feladatok..
-
cuko
aktív tag
válasz
Iginotus
üzenetére
Egy másik cikk alapján még nincs bejelentve az ára, Q3-ban jön, de $50 és $400 közé várják.

-
golya87
őstag
Valakinél működik MPH-n az ETN bányászat? Ha igen, milyen konfiggal/minerrel?
-
cuko
aktív tag
válasz
tome0001
üzenetére
Szia,
--> Összefoglaló -->
"TápegységKét lehetőséged van, az egyik az, hogy veszel egy nagyobb tápegységet, vagy kettő darab kisebb kapacitású táppal működtetett rig-et.
Ha 1 db tápot használsz, akkor érdemes min. 1000W-os és Gold/Platinum minősítésű tápegységet választani, de ebben a kategóriában nem feltétlenül van nagy eltérés az 1000-1350W körüli tápegységek között. Az soha nem baj, ha nagyobbat veszel, nem érdemes "kicentizni" a tápegység kapacitását, stabilabb és jóval hosszabb élettartamú lesz.
Ajánlott márkák: EVGA, SuperFlower, Enermax, Chieftec, Thermaltake, stb., javaslom, hogy a tápegységen ne spórolj, egy gagyi vagy alulméretezett táp tönkreteheti a rig-et, elolvadhatnak kábelek, stb. - elég nagy áramfelvétele (és hőtermelése) van a nonstop 0-24 üzemeltetett kártyáknak.
Lehet használt, átalakított szerver tápegységeket olcsóbban beszerezni, ezekkel légy körültekintő. Inkább egy 4-7 év garanciás EVGA 1000G3 1000W SuperNOVA G3 80+ Gold -ot, vagy ennek nagyobb testvéreit, vagy hasonló kategóriás konkurens terméket válassz.
Mielőtt tápegységet választasz, mindig számold ki, mekkora a várható fogyasztás (az egyes videókártyák áramfelvételéről lentebb írok a "videókártyák" szekciónál), és számolj rá ~20%-ot.
Ha nem sikerült döntened, hogy melyiket is vedd, Milyen tápegységet vegyek topikoba megkérdezed. Beírod a pontos konfigodat, és hogy mennyi és milyen kártyákkal szeretnél bányászni."De ha hárommal feljebb görgetsz, ott is pont tápokról volt szó... Vagy ha beírod a keresőbe, találsz konkrét ajánlást is sokat. Vagy megnézed a tápos topikot.
-
tome0001
senior tag
Sziasztok,
6db MSI Rx570 Armor 8GB típusú righez milyen bevált tápot ajánlotok?
Ami normális árban van, és megbízható?Köszi előre is.
-
Nemsokára megtörténik az Electroneum (ETN) Network Upgrade.
Tök érdekes, hogy mi lesz ez után. Az upgrade egyik újdonsága az ASIC rezisztencia.
Mostanra kb. csak ASIC-ok vannak az Electroneum network-ön. Ha meglesz az upgrade, akkor ezek vajon mind leszakadnak, mint a Monero fork esetén?
A hivatalos Electroneum wiki-n kiderül egy érdekes részlet ezzel kapcsolatban;
ASICs:
We will be making our system ASIC resistant. You can still use ASICs to mine Electroneum but they won’t be as powerful as they were before the fork.Szóval nem lesz teljesen anti-ASIC az Electroneum, hanem csak gyengébben fognak rajta teljesíteni. Na és ez lesz az érdekes, hogy majd mennyivel. Maradnak az ASIC-ok az ETN hálózaton, vagy továbbállnak.
Én mindenesetre egy kis erőforrást ráállítottam MiningPoolHub-on (remélem frissítettek).
-
AAntii
őstag
Ha valakit nem zavar a füldugós létezés, akkor príma megoldás felhasználni a felesleges hőt. Egyébként ha egy külön szoba áll rendelkezésre a bányagépeknek viszonylag jól szigetelő ajtóval, akkor rá kell csukni az ajtót akkor, mikor a napi középhőmérséklet 26-27 fok lesz, a cuccok nem fognak meghalni 40 fokos szobahőmérséklet mellett sem, max egy szobaventit is betennék hogy kinyomja a meleget az ablakon. Nyilván közvetlen mellette élni, létezni nem igazán lehet. Azt pedig az ember meggondolja kétszer is, hogy ilyen hozamok mellett akar e klímázni, még akkor is, ha egyébként a klíma már adott otthon, akkor is.
-
Danex
addikt
Más az amikor azt a teret akarjuk fűteni ahol konkrétan a gép van, zajával, mindenével együtt és más az ami most téma volt, hogy gyakorlatilag egy teljesen elszigetelt helyről vigyük el a hőt a lakás többi pontjára, sőt integráljuk be azt a vízhálózatba.
Nyilván, ha nem zavar a hangja akkor minden szobába rakni kell egy rig-et és akkor üröm bódogság
-
Tamás9x
őstag
A játszós gépemen érdekes a jelenség.. egy idő után elkezd csökkenni a pool-on kijelzett sebességem a minerben változatlan stabil. , ha újraindítom akkor megint vissza megy a normál értékre...
W7 Pro X64
Nvidia 1080TI
ZM 0.6.1 Win miner.Tapasztalt már valaki hasonlót?
(ETH-nál semmi iylen nincs ott stabil benne vannaka hullámok, de semmi csökkenés.)
-
Tamás9x
őstag
válasz
szazbolha
üzenetére
Biztos van rá képlet, de egy komolyabb nem Vargáné és társa tápban van védelem, nem fog kigyulladni.
A szigetelés pedig nem éghető, kivéve kiskínai. Ő lekapcsol... Amikor lehúztam a vga-ról a csatit, ne kérdezd miért? akkor is lekapcsolt. Majd egy jó 5 percig nem is engedte hogy visszakapcsoljam. Kihúz.. vár.. majd próba. 2500W overload...ui.: Az olvadós vacakolás csak a kínai szutykoknál jött elő, ha figyelted, a gyári kábelekkel semmi baj nincs. Illetve ha az "okos" alultervezte a tápot a righez, erre is volt példa.. (velem is megesett tanultam is belőle)
-
-
Atmo
senior tag
Hali
Ez a OhGodAnETHlargementPill app nem fake? Megbízható, működik?
-
cuko
aktív tag
Nekünk azért télre fűtött lett a garázsunk minden átalakítás és plusz költés nélkül, az pozitív.

Nem mértem pontosan, de télikabátos hidegből pulóveres hideg lett, szóval pár fokot biztos dobott a hőmérsékleten.@LámaZ: egy pici pince - pici ház kombót talán pár fokkal felfűtene 2 gép, de annyi max. Ezt a levegőmennyiséget nem is nagyon mozgatnám nagy távolságon, mert fölösleges és nehézkes lenne a csövezés kialakítása.
Ami életszerűbb lehet, az az, ha van egy kisebb lakásban mondjuk egy plusz félszobád, amit nem hálónak használsz és oda berakod a gépet-gépeket, ha nem zavar a hang, normális szigeteléssel és körbefűtve talán érezhetőbb mennyiséget spórolhatna de ez még mindig egy pár ezer forintos nagyságrend lehet (vs a 20-40 ezres villanyszámla, amit mondjuk amúgy is fizetsz, ha bányászol). -
Danex
addikt
Aztán az átalakítások költsége gyakorlatilag annyi lenne amiből kijönne, hogy talán 20 év múlva megérte ezzel foglalkozni.
Egy lakás vízhálózatában csak akkor mozog a víz ha valahol meg van nyitva a csap, de a gépeknek a vizét folyton keringetni kell.
Plusz 2 rig a maga ~1600W fogyasztásával, nem sok kályhát fűtene fel.
De ezt már 1 hete is kitárgyaltuk, nincs olyan opció ami működne és olcsó is. Ha pedig nem számít az ár akkor a bányászatot is felejteni kell, mert a hő ilyen formájában való felhasználása (integrálni egy meglévő rendszerbe) túlságosan kitolja a ROI-t
-
LámaZ
addikt
Én, ha pincém lenne, mindenképp oda vinném le, és az onnan kiszívott meleg levegővel fűteném télen a lakást, nyáron a háztartási melegvizet (ebbe benne van a zuhanyvíz is). A hűtőbordák - amiket a rám épp neheztelő százbolha kartárs említett - szintén jó ötlet.
A huzatos megoldás (természetes szellőztetés) sem rossz ötlet, szerintem. Van egy spirális, toroidális ventilátorfajta, amelyet furgonok tetejére szoktak szerelni. A menetszél forgatja, úgy szívja ki a használt levegőt az utastérből. Ilyesmit lehetne felszerelni a háztetőre, és csövekkel kiszippantani vele a pincéből (hiába, no, a pince a mániám
) felszívott levegőt.Én egyébként szellőztetés terén nem vagyok egy nagy szakértő. Amit legutóbb megcsináltam: a kis MiFi-m ilyenkor nyáron túl szokott hevülni, emiatt az internetem lelassul, majd teljesen elhal. Vásároltam bagóért a pici kínaiaktól pici ventit, amely USB-ről kap tápot, és ezzel legyeztetem ezt a szintén pici rútert. Szeretik egymást, én is szeretem őket, csupa szerelem van itt; mert tudok netezni, pedig ugye csak a szoba meleg levegőjét áramoltatja odébb, de ez már elég a kütyünek.
-
rolko
őstag
válasz
melkah
üzenetére
Nem ajánlom

2x6 kártya volt egy 22U fali rakcben. Az alját kivágtam és friss levegőt egy 200as csövön keresztül tolt be szűrőn keresztül egy ipari csőventi. A rack tetejét szintén ilyen módszerrel. De ha rajta voltak az oldal lapok és az elje kb megfőtt az egész. Le is szereltem, pedig dolgoztam vele nem keveset.
Majd keresek képet róla. -
szazbolha
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
Bocs tőled is.
Biztos van valami képlet hogy 166A-hoz mekkora keresztmetszetű rézdrót kell, hogy ne melegedjen.
Én biztos rosszul saccoltam/tapasztaltam, hogy a PC tápoknál alkalmazott szigetelt vezetékek szigetelése már bőven 100A alatt is leolvad.
Jobb ha az ember kerüli az ilyen témát, mert gyakran rápíritják milyen butaságokat mond. -
cuko
aktív tag
válasz
default.
üzenetére
Power saver bios, vagy alulfeszelés?

A 150W kártyánként koránt sem a legideálisabb szerintem. Ha le tudod vinni 100W körülre per kártya, akkor simán el kell bírja az FSP Aurum is és fölösleges a tápbővítés. Vagy csak tegyél mellé egy kis tápot két VGA-ra Add2PSU-val és kész.1x ATX táp ~15k
2x HP táp ~30k
2x Ebayes BO board ~5k
20x PCIe kábel Kínából 6pin -> 2x8pin ~9k
össz: ~58k- és már fölötte is vagy a dupla ATX setupnak. Ha nem éri meg neked valami miatt jobban a szervertáp (pl ingyen adják a BO-kat és a kábeleket), akkor szerintem nem olyan jó üzlet. De ezt te tudod eldönteni.
-
default.
őstag
Nem adnak semmit a táphoz, azt hiszem.
3 x 470 és 5 x 570 kártyáim vannak. A beállításokat nem tudom fejből, de 25-27 MH/s-kel mennek átlagban.
Van egy FSP Aurum PT 1200 W tápom, ami maxra van járatva ezzel a riggel. Ezért gondoltam, hogy kibővítem a tápolást, hogy maradjon 20-40% ráhagyás a tápon. Viszont jelenleg nem tudok venni még egy tápot, ezért gondoltam, veszek két kisebbet az FSP árából (Gondolom 50k körül csak elmenne; pár hónapos, sok év garival). És ekkor jött a facebookon a szerver táp hirdetés, 750 W / 15k bruttó. Ebből vehetnék kettőt, + breakout board + kábelek, stb..De amit te írsz, az is jó opciónak tűnik, sőt. Egyszerűbb volna ATX tápot venni és eladásnál is jobban járnék majd. A kérdés csak az, hogy a 8 kártyámat szét tudom-e osztani a két táp között.
Köszönöm!

-
cuko
aktív tag
válasz
melkah
üzenetére
Én a helyedben keresnék hasonló projekteket redditen, bitcointalkon, kriptopenzen és egyéb fórumokon. Én 1-2 hasonló dobozos megoldást láttam már, nem emlékszem a ventik paramétereire, de azok nem voltak sikeresek.
Biztosabb, ha más példáján próbálsz meg tanulni, mint ha összerakod x ezerből a papíron elméletben jó dobozt, hogy aztán szembesülj, hogy nem hűt elég hatékonyan.Magából az ötletből nekem jobbnak tűnik egy két oldalról, nagyobb felületeken nyitott, huzatos doboz (valahogyan megoldva az eső- és állatállósága), amiből könnyebben-gyorsabban cserélődik a levegő.
-
lenox
veterán
válasz
melkah
üzenetére
A levego surusege 30 fok korul 1.1 kg/m3, fajhoje olyan 1 kJ/(kg*K), tehat ha percenkent 5 kobmetert tudna kivinni, akkor fokonkent 5 kJ hot visz ki percenkent, tehat fokonkent 80 wattot tud huteni. Ha 2000 wattos a 2 rig, akkor 25 fokos levegot sziv be, 50 fokos levego megy ki. Ha jol szamolom.
-
cuko
aktív tag
válasz
default.
üzenetére
Ezen nem is fogod látni, mert az a breakout boardon van, ha van.
Milyen kártyáid vannak, milyen beállításokkal mennek?
12 PCIe-s breakout boardot adnak hozzá? A kábeleket is adják? Ha feláras, mennyibe kerül?ATX alternatíva lehet amúgy egy EVGA B3 850W - 6 PCIe csati, nagyon jó teljesítmény a johnnygurus teszt alapján, ha 100W körül esznek a kártyáid én simán rá merném kötni őket + ugyanúgy egy kis ATX táp mellé Add2PSU-val (csak legyen 2db PCIe csatija, pl. FSP Hyper 500W) + Add2PSU apróról. Ez így 35k+15k+1k = 51k lenne például.
(Így viszont a risereket molex/satával tudod meghajtani, vagy átalakítóval.) -
melkah
tag
Igazad van rosszul irtam a parametereket.
átmérő: 150 mm
légszállítás: 300 m 3 /h
teljesítmény: 29 WEzekkel a parameterekkel szamolva is 5 kobmeter levego cserelodik percenkent. Ha feltetelezzuk, hogy 2.5 kobmeter a doboz az percenkent ketto csere, de ha a gyari specikicaio felevel szamolunk, akkor is percenkent egy teljes doboznyi levego csere. Ez alapjan, tapasztalat ? Mukodhet ?
-
lenox
veterán
válasz
melkah
üzenetére
Itt valami problema van, furdoszobaba 10-15 cm-es ventik szoktak lenni, nem 1,5 meteresek, es 50-100 kobmeter per orat szoktak tudni, 15-osbol van 200-300, de orankent, tehat masodpercenkent jo esetben 50 litert fognak kivinni, es az sem kobe vesett ertek, csak ha semmilyen ellenallas nincs a szivo es a kifujooldalon.
-
melkah
tag
Ha mar ennyire belementetek a hutes temakorbe!
Az a tervem van, hogy egy akasztos szekreny meretu "dobozba" berakok 1-2 riget, aminek az aljan megoldom a levego bearamlasanak a lehetoseget es a doboz felso reszere tervezek, egy csobe epitheto furdoszobai paraelszivo ventilatort tenni, ami az alul bearamlo kulso levegot, felmelegedes utan, a doboz tetejen fujja ki. Ezt az egeszet kitennem egy arnyekos, zart, udvari teraszra. Termeszetesen a vizszigetelest es az aram vizszigeteleset megoldanam. A tervezett ventilator 150cm atmeroju csobe epitheto es a gyari specifikacio szerint 200-300 kobmeter levegot szallit percenkent. A doboz korulbelul 2-3 kobmeter lehet, tehat masodpercenkenkent legalabb egyszer kicserelodik a specifikacio szerint a teljes levego a dobozban, igy elerve, hogy lenyegeben a kulso homersekleten dolgozzanak a rigek.
Csinalt mar valaki hasonlot? Szerintetek van olyan amivel nem kalkulaltam, de keresztul huzhatja a szamitasaimat es nem fog mukodni a tervem? -
lenox
veterán
válasz
szazbolha
üzenetére
Mihez kepest fog meredeken romlani a hatasfok? Meg mi az, hogy mezei klima? Nem volt szo arrol, hogy milyen klima, csak arrol, hogy szerinted 1kw energia felhasznalasaval 1 kw hot lehet kivinni, szerintem meg joval tobbet.
Nincsenek csodak, hanem fizika van, javaslom a hoszivattyu fejezetet. -
default.
őstag
1 év itthoni garancia. (Azt hiszem ők maguk adják), számla, stb.
A típusa: HP HSTNS-PL18
Az ára pedig 15k bruttó lenne. 2 db-ot vennék belőle a 8 AMD kártyámnak + egy ATX táp az alapnak.
ATX tápot még nem néztem, valami kisebb, normális tápra gondolok 15 körül kb (?)...
Semmi plusz csatit nem látok rajta. A kézzel indítás alapból nem lenne gond, csak ugye áramszünet/újraindulás/akármi esetén az alaplapi BIOS automatikusan újraindítja az ATX tápot. Ilyen szempontból nem lenne gond, hogy a szerver (kártyákhoz menő) táp folyamatosan megy?Köszönöm!
-
szazbolha
addikt
"Ne haragudj, de nekem nem jön át, hogy mi a mondanivalód lényege."
Nem probléma"Amit eddig megértettem: szerinted nincs jelentősége a telepítés helyének, sőt a hűtésnek sem. "
Én ennek pont az ellenkezőjét gondolom."Minden jó úgy, ahogy a gyárból kijön. A gépet telepíteni kell, és ennyi, nem kell semmi mást tenni. Jól értettem?"
Nem, sőt azt feltételezem, szándékosan az ellenkezőjét írod annak amiről én írtam.
kb. nettó hülyeséget. Ahogy tetted ezt a bányászok ellen írt cikkek alatt is. -
cuko
aktív tag
"Magyarországon egy pincében kb. ugyanolyan körülmények vannak, mint Izlandon tavasszal vagy ősszel."
5-10 fokos levegőt tudsz cseréltetni végtelenségig? Mert Izlandon igen. Az áram is picit olcsóbb, ahogy nézem. Szóval egyszerűbb ott üzemeltetni egy szervert."Szóval, nem kell elmenni Izlandra csak a bányagép telepítése miatt."
Nem, nem kell. Lehet egy 10emeletes panelban is több gépet futtatni. Lehet disznót is vágni.
Csak nem olyan ideális."szerinted nincs jelentősége a telepítés helyének, sőt a hűtésnek sem. Minden jó úgy, ahogy a gyárból kijön. A gépet telepíteni kell, és ennyi, nem kell semmi mást tenni. Jól értettem?"
Ez pedig szimplán teljes félreértelmezés, vagy érvelési hiba.A hűtős ötlet pedig szerintem is szimplán badarság, nem működne - másnak is eszébe jutott már, ki is próbálták fagyasztóval is. Nem működik.
-
tisn
veterán
-
Danex
addikt
Csak azt mondja, hogy "ingyen" olcsón nem lehet megoldani mindent.
Egy kisebb helyiségben 2-3 righez , nyáron már kell klíma is, 30-40fokos környezetben szarrá hajtódik a videókártyák hűtése, és nappal mikor a kinti levegő is 30 fokos nem feltétlen elégséges egy állóventilátor 7ezeréé.
Ha pedig klímát vesz az ember, az sajnos fogyasztani fog, 2-3 righez egy kb 1,5-2kW-os klíma kell, aminek alapköltsége is van, meg ugye áramot is eszik, gondolom olyan 600-700W-al lehet átlagba számolni.
Ami a jelenlegi alacsony árfolyam mellett ~10-15-20% a bevételnek.
-
cuko
aktív tag
válasz
default.
üzenetére
Nem tudok róla, ilyenkor általában az eladó értékelését és a hirdetés korát, eladott darabszámot szoktam alapul venni.
Milyen típusúak és milyen garancia van rájuk?Breakout boardot nem nagyon tudsz add2psu-val használni, mit kötnél rá a szervertápról, molexet vagy 24pint?
Amiket én láttam vagy van egy 4pines floppy csatija, amivel tud szinkronizált indulást, vagy simán gombbal indítod az ATX táp előtt - de kérdezd meg az eladót szerintem inkább.
Mennyi lenne így milyen típus pontosan (a plusz ATX táppal)? -
LámaZ
addikt
válasz
szazbolha
üzenetére
Ne haragudj, de nekem nem jön át, hogy mi a mondanivalód lényege.
Amit eddig megértettem: szerinted nincs jelentősége a telepítés helyének, sőt a hűtésnek sem. Minden jó úgy, ahogy a gyárból kijön. A gépet telepíteni kell, és ennyi, nem kell semmi mást tenni. Jól értettem? -
szazbolha
addikt
Melyik munkapontján? Amikor fullon megy? Próbáld ki. 2KW-os fütést, nem tudsz kivenni 660 wattal mezei klima esetén. De lényegtelen....
(#46318) tisn: Neked is javaslok egy próbát 2KW-nyi fűtéssel. Meredeken romlani fog hatásfok.
De ne legyen igazam..... ha igaz a 30%, akkor megveszitek a legkisebb szobai klimát oszt jónapot. Hőelvonás megoldva.
Nincsenek csodák. Szerintem ebből kell kiindulni. -
fireman123
őstag
" Ezzel szemben egy pincében télen-nyáron állandó a hőmérséklet (≈15°C), amely épp az a tartomány, amikor a ventinek ki kell kapcsolnia. Az áramfogyasztás kis részét adja a ventilátor."
Nálam a pincében 12 C fok volt 2 hónapja amikor levittem a riget, most 21 C fok, ...és még csak május van......pedig éjszaka szellőztetek, de mostanában az éjszakák is eléggé (18-19 C) melegek kint. -
default.
őstag
Értem, köszönöm.
Breakout board-ból van kifejezetten jó minőségű, vagy ilyet bárhonnan vehetek?
Elvileg az eladó tudna adni hozzá. A tápokra amúgy 1 év gari van (és újak.)
A hang lehet gond, de mivel padláson lesz a gép, talán még az sem probléma (ki kell próbálnom valahogy, mennyire szűrődik le a hang a lakásba.)
És akkor már csak annyit kell megoldanom, hogy az alaplap tápját indítva elinduljanak a kártyák tápjai is.. Erre lesz jó az Add2PSU?
-
tisn
veterán
válasz
szazbolha
üzenetére
Természetesen léteznek jó hatásfokkal rendelkező hőszivattyúk is, mint például a peltier elem, de ezek alkalmazása nem életszerű egy bányagép hűtése esetén.
azert ez igy nem igaz, egy jo copd-vel rendelkezo hoszivattyus klima az peldaul hasznalhato
de az biztos, hogy barmilyen hutes tovabb rontja az amugy is szar megterulest -
tom120514
őstag
Olvastátok ezt? Jól hangzik
ugyanakkor érdekes hogy az újabb fajta RAM-ok ennyivel többet tudnak a régebbi speciálisan írt cuccal. -
szazbolha
addikt
" Szóval, nem kell elmenni Izlandra csak a bányagép telepítése miatt."
.
De... mivel Izlandon a légkör (a levegő) talajhoz közel sokkal hidegebb mint Magyarországon.
Egyáltalán nem mindegy hogy a pincédben a bányagép által felmelegített pár tíz köbméternyi levegőt a kinti 10 fokosra vagy 30 fokosra cseréled.
.
Csodák nincsenek. Ha a valóságtól messze lévő elképzeléseid működnének, akkor télen nyáron meg lenne oldva az ország hűtés-fűtés igénye. Közel ingyé'. -
szazbolha
addikt
Mert energia nem vész el, nem keletkezik csak átalakul.
A hűtőben lévő hideg levegőt is elektromos energiával állítod elő.
-
A bányagépek által felvett elektromos energia több mint 99%-a hővé alakul. Ezt a hőt kell átadni a környezetnek (értsd a légkörnek, amely végtelen puffernek tekinthető), azért hogy a hőtermelő berendezésed állandó hőmérsékletű maradjon. Ha nem egyszerű légcserével történik a hőátadás, mint például a természetes szellőzés egy épületben, akkor valamilyen hűtőeszközt kell alkalmazni.
Legyen az légkondi, vagy hűtőgép, ezek működtetéséhez is energia kell. Jó közelítéssel kb. annyi amennyi hőt betermelsz a "zárt" rendszeredbe, legyen az lakás vagy a hűtőgép térfogatnyi.
.
Természetesen léteznek jó hatásfokkal rendelkező hőszivattyúk is, mint például a peltier elem, de ezek alkalmazása nem életszerű egy bányagép hűtése esetén.Hidd el, egy háztatrtási hűtőgéppel 1 VGA-t sem tudsz hosszabb távon megfelelően hűteni, nemhogy 6 db-ot.
Tegyél be egy lámpát 100W-os izzóval a hűtőbe hosszabítóval, és biztosan leolvad reggelre a hűtő.
(feltéve ha bekapcsolod a lámpát) -
LámaZ
addikt
válasz
szazbolha
üzenetére
Írod: „minden "aktív" hűtés duplázza a bányagépek energia fogyasztását.”
Ezt nem értem.
Ha lehűtöm a cuccot, mitől fogyasztana többet?
Van egy ideális hőmérséklettartomány (HT), amelynél az automatával vezérelt hűtők ki is kapcsolnak, csak ugye ezt a HT-t ritkán lehet elérni, tartani egy szobában. Ezzel szemben egy pincében télen-nyáron állandó a hőmérséklet (≈15°C), amely épp az a tartomány, amikor a ventinek ki kell kapcsolnia. Az áramfogyasztás kis részét adja a ventilátor.---
OK, végiggondoltam, ventilátor pincében is kellene, mert közvetlen a GPU-k mellett felmelegszik a levegő, amit el kell onnan fújni, és hidegebbre cserélni, de akkor is jelentkeznie kell a megtakarításnak, mert kisebb fordulatszám is elég.Összefoglalva:
Magyarországon egy pincében kb. ugyanolyan körülmények vannak, mint Izlandon tavasszal vagy ősszel. Szóval, nem kell elmenni Izlandra csak a bányagép telepítése miatt. -
szazbolha
addikt
A hűtőszekrényekben egy kis méretű kompresszor van, kis energia cserére tervezték. 10-40 perc alatt hűtő felmelegedne. Ráadásul minden "aktív" hűtés duplázza a bányagépek energia fogyasztását.
Természetes szellőzés a legolcsóbb.
.
Nincsenek csodák, ha lenne, akkor a kiskínai már árulná ebay-n és okos magyar már rég megcsinálta volna.
A házibányászat lehetőségeit szerintem ennek a fórumnak a lakói kimerítették és kitapasztalták. -
cuko
aktív tag
válasz
default.
üzenetére
Nem annyival olcsóbb általában, mint amennyivel jobb hatásfokú és többet ad szerintem.
Plusz, hogy szerverek terhelésére tervezték, általában magasabb hatásfok, mint az olcsóbb ATX tápok, ugyanakkor olcsóbb ezeknél. Ha több gépre veszel egy nagy szervertápot, úgy még olcsóbban kijöhetsz.
Mínusz, hogy hangosabb; ha breakout boarddal te dugod össze és valami nem elég jó minőségű rajta, elszállhat; ha más összeforrasztja neked, az ő munkájában kell megbízz tökéletesen ugyanez okból; kell mellé vagy egy kis ATX táp, vagy ATX elektronika, ami plusz 10-15 ezer általában, ugyanakkor ha nem erősödik meg a bányászat helyzete, nehezebben lesz eladható, mint egy Bronze/jobb nagy táp; és jó eséllyel nincs rá garancia.Mérlegelj és dönts, hogy neked megéri-e.
Amikor én számolgattam, nem lett volna sokkal olcsóbb egy gépre, mint egy normális, megbízható, sok év garis ATX táp. Nyár elején, a készlethiányok idején nagyon drágán lehetett csak nagy teljesítményű ATX tápot kapni, akkor majdnem elcsábultam, de végül lebeszéltem magam róla és maradtam a sima 850/1000W-os nem-szerver tápnál.
-
LámaZ
addikt
Régebben is törtem a fejem olyanon, hogy ha lenne egy pincém, akkor levinném oda a PC-t, és csak a kábeleket kellene felhúzni a perifériáknak. A pincékben olyan 11-15°C szokott lenni, attól függően, hogy mennyire mélyen van, tehát a hűtőventilátort akár ki is lehetne kapcsolni.
Másik ötlet, hogy valahogy ráügyeskedem a hűtőszekrény rendszerére, pl. a hűtővizet bevezetem a hűtőszekrénybe (amelyben 2-3°C szokott lenni). Ekkor sem kellene venti. Nyilván vannak már ilyen egyedi megoldások, fogadni mernék, hogy a youtube-on is van erről szó. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
default.
üzenetére
Szerintem itt az aprón is vannak, akik ATX minitáppal, breakout boarddal és tetszőleges mennyiségű kábellel árulják.
Annyi csak a gond vele, hogy a kisméretű, de nagy fordulatszámú ventilátor miatt visító hangja van (bár lakószobába szerintem a PC tápok nagy része is túl hangos). Szerintem megbízhatóbb, biztonságosabb, mint a PC tápok többsége (a hasonló árú tápoknál biztosan) mert ezek eleve folyamatos üzemre lettek tervezve.
-
default.
őstag
Szervusztok!
A facebook csoportban valaki hirdet (gold) HP szervertápokat újonnan. Egyik kolléga mondta, hogy nem ajánlaná, mert kell hozzá breakout board (nem tudom, mi az), illetve csak 12 V-os kimenetei vannak a tápnak.
Ez miért probléma, illetve hogyan lehetne áthidalni?Ezektől függetlenül mi a véleményetek ezekről a tápokról? Miért ódzkodik tőlük mindenki? Csak a fentiek miatt?
Köszönöm szépen a válaszokat!
Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Melyik tápegységet vegyem?
- Futás, futópályák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A szuperintelligencia még odébb, a szuperapp már közel
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- BestBuy topik
- iPad topik
- További aktív témák...
- ÚJ Bontatlan Apple iPhone 17 Pro 256GB Silver ! 1 ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- iPhone 12 PRO MAX 128GB grafit gyönyörű vadonatúj 100% os akkumlátor! KÁRTYAFÜGGETLEN!
- Apple MacBook M3 Pro 14, 18GB RAM 512GB SSD elado ujszeru Gyor
- Flydigi Vader 3 Pro wireless hall effect kontroller eladó
- 9440 2-in-1 14" QHD+ IPS érintő i7-1365U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Ryzen AI 7 PRO 350W Radeon 860M 32 GB RAM 7500 MT/s 512 GB 3év gar
- Apple iPhone 12 64GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Eladó egy Pixel 7a
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-L - i5-1135G7 I 8-16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK Z270 i5 7600 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Csak, mert lehet érdekelne, ha jól be tudnám lőni a VGA-mat erre az algo-ra. 

meg mindenki a környéken. 

Majd keresek képet róla.