- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Samsung Galaxy S24 FE - tapasztalatok
- Argos: PH!arckép
- weiss: Pant* rant
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #50939 üzenetére
A 17 az még béta és szerintem kodi*-gal kéne telepítened, de annak meg teljesíthetetlen függőségei vannak.
Verzió zárolás meg úgy működik, hogy az alapértelmezettől eltérőt lehet zárolni. Most nézem, úgy lehet kényszeríteni nálam a 15.2 verziót, ha előbb kijelölöm telepítésre és utána megyek a verzió kényszerítése menüpontra.
Itt az 1.4-ben viszont másképp írják a downgrade-et, lehet, hogy ez az eltérő módszer lesz a megoldás!
innen nézd át a linkben:
1.4 Downgrading to a stable version from a development version
-
MrDerekas
addikt
válasz
ubyegon2 #50933 üzenetére
Persze, ezeken túl vagyok, de köszi!
ADB, SDK, 3rd party szoftverek pipa. Elvileg ugyanerre a deszkára került már több féle terméknév (ELINK "alaplap" van benne) amihez találtam változásmentes rom/fw-t, de az istenért nem indítja a package-t a recovery üzemben lévő opciókkal. Mindenre aborted... Utolsó ötlet utáni a linux próbálkozásom. A siralmasan röhejes az, hogy elvileg javítható az android rendszer. A baj csak az, hogy minden ilyen megoldás úgy kezdődik, hogy a készülék menüjében engedélyezni kell a debug opciót... ehhez viszont el kéne indulni a rendszernek. Bocs a sok offért! Sajna szakmai topikban sem kaptam javaslatokat.
Szerk:
ADB eredmény: lezár a kommunikációs port az eszköz felől, illetve ha mégis megjelenik eszközként a tab, akkor az eszközazonosító a konzolban az 12345678ABCD.. ami csak egy jokernek tűnik és használhatatlan. SDK-ban ugyanez. -
válasz
ubyegon2 #50923 üzenetére
Még egyenlőre nem próbáltam.
Megvettem az új ssd-t amire feltelepítettem a friss rendszert.
Most úgy kell elképzelni hogy a laptopban 1 db SSD Win7, és optibayben 1 db SSD Ubuntu Mate (ez az SSD ketté van partícionálva- 60GB Linux rendszernek, 180GB NTFS-re formázva az adatoknak)
Kellene valami ellenőrzést tennem az Ubuntu és az SSD páros miatt? -
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #50868 üzenetére
"Próbálj ki bátran több disztrót, vannak felhasználóbarát fajták is! "
Használtam/próbáltam sokfélét: régebben Mandrivát és Ubuntut, később Ubuntu, elementary, Debian, Crunchbang, Void, de minden út az Arch-ot vezetett.
Amúgy próbaképpen live-ban vagy VBox-ban próbáltam még egy rakás másikat is, én is kíváncsi voltam. De már nem vonz a 120. Ubuntu származék.
A Gentoo lenne még az, amibe jó lenne egyszer belemerülni, de sajnos se idő, se erőforrás nincs, hogy forrásból daráljak magamnak mindent.
Azért látom, hogy a disztrószédelgők magukra ismertek.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #50873 üzenetére
Fordítva, az SSD jó a ZFS-nek (cache/ZIL)...
Linux alól nem mernék ZFS-nek neki ugrani, csak FreeBSD v. Solaris (utódok) jöhetnek szóba.
Amúgy nem hiszem, hogy otthoni felhasználás szempontjából sok létjogosultsága lenne...A JFS mindennek, mindig, mindenhol jó (ezt remélem IBM pénzemberek is olvasták)!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #50868 üzenetére
"Megint előkerült a Mageia? Biztosan rád gondolt imént spammer szaki!"
Ja, magamra is vettem!
Ennek is technikai oka volt, kellett megbízásból pár tesztet csinálnom, így EXT4 volt a Transcenden, de végeztem, és ment vissza A fájlrendszer, tehát a JFS!
A Slackware-t meg nem volt kedvem megint felekecselni...Egyébként mint láthatod a netbookon meg a házi szerveren stabil a helyzet!
-
Datti
csendes tag
válasz
ubyegon2 #50856 üzenetére
A ma délutáni indításkor új syslog is indult, ami szerencsére normális méretű és nem is hízik egyelőre.
Az viszont érdekes, hogy a linux egy hang nélkül engedte a rendszerpartíción kinullázni a szabad helyet.
Emiatt már a tegnapelőtti leállítás sem volt zökkenőmentes, gondolom, írt volna még valamit, csak nem volt, hova, ki kellett nyomni a gépet.
A tegnapi bekapcsoláskor meg az ICEauthority problémakör jött szembe, és vagy két órát szopókáztam vele mire rájöttem, hogy ezt a full teli rendszerpartíció okozza.
A kérdés viszont továbbra is adott, hogyan lehetne ezt a helyzetet a jövőben elkerülni...#50859 - köszi ez jó ötlet
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #50842 üzenetére
Mindegy már megcsináltam windowsból. Már fent van a manjaro is , ezt másodszor is fel kellett tennem , mert először valahogy elb@xtam a fájlrendszerét, már megjavítottam az ultimate edition és linux mint fstabjában a swap prtíció UUID-jét és érdekes a sok mahináció után is a quirky-puppi megtalálja magától a megváltozott UUID-ű swap partíciót , ez bootoláskor futtatja a gpartedet és felcsatolja valahogy magának a frissen felderített swap partíciót. A win10 is muxik.
Most megyek a manjaro topicba mert a frissítés hibát jelez és leáll. Remélem , hogy az ottani fanok, vagy a Kapitány majd megmondja , hogy mit kell csinálni. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #50793 üzenetére
Hali Egon! Az UUI 1.9.7.1 exe már wine alatt is működik! Így már megkerülheted vele az általad került winnyózt!
@ssid3956:
olvasni való
letölteni való ... folyt köv -
válasz
ubyegon2 #50789 üzenetére
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Még annyi, hogy maga a gksu nem ment, mindegy, hogy kicsi vagy nagybetűvel írtam a programok neveit. Egyedül az audacious-t tudta elindítani. Újra is telepítettem, akkor is ugyanaz lett a vége. Aztán úgy felidegelt, hogy egyrészt megírtam azt a kis szösszenetet, meg szétszedtem az egész kis vackot, és visszatettem a routerre a hdd-t. Ugyanazzal a felhasználóval létrehozott mappák/fájlok közül nem is értem, mit alapján válogatott, hogy megnyissa, vagy nem. -
válasz
ubyegon2 #50789 üzenetére
Az FSTAB-ot egyébként hogyan szerkesztetted? Az OK, hogy az Archwiki alapján, de annyira azért az sem egyszerű, mint ahogy Kapitány gondolja.
cat /etc/fstab
kimenet kéne(#50790) hcl
Furcsállottam is, hogy nem veszitek észre
Amúgy nem is akartam hozzászólni, mert megosztásokhoz nem értek. Azt sem tudom elképzelni, fórumtársunk milyen indíttatásból írta be ilyen cifrán, mert sehol nem olvasni hasonlót!
-
-
válasz
ubyegon2 #50766 üzenetére
Jogok, felhasználók módosítására szolgáló parancsok:
adduser "felhasználó csoport" : Hozzáadhatjuk a felhasználót az adott csoporthoz.
adduser "új felhasználó neve" : Új felhasználó hozzáadása.
chmod : Jogosultságok beállítása.
chown : Fájl, könyvtár tulajdonosának megváltoztatása.
usermod: A felhasználó accountjának módosítása.
chroot: Parancs futtatása egy másik root könyvtárban.Ha ismerném a fájlkezelőt Lubuntuban, egyszerűbben le tudnám írni ott hogyan lehet módosítani a mappákhoz, fájlokhoz való hozzáférést. Valaki csak jön, aki használja/ismeri az LXDE-t.
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz
ubyegon2 #50713 üzenetére
Csak azért válaszként, hogy visszakereshető legyen az előzmény...
Megakadtam... LiLi-vel telepítettem pendriveról egy linux swap és egy gyökérnek valót lecsípve a meglévő XP partícióból. A végén azonban a grubot nem akarja feltenni egyik partícióra sem... Mit ronthattam el?
-
Black&White
addikt
válasz
ubyegon2 #50670 üzenetére
Zárjuk ezt a dolgot szerintem!
Én félre értettelek, illetve úgy éreztem, hogy volt egy kis éle a mondókádnak.Mindegy.Sikerült kikommentelni a kérdéses sorokat Emergency Mode-ban (köszi Vladi), a nano etc/fstab parancs segítségével.
Majd holnap nekifutok újra, az általad javasolt módon. -
Black&White
addikt
válasz
ubyegon2 #50661 üzenetére
Kipróbáltam az YT-s módszert, Emergency Mode lett belőle.
Ebből viszont nem tudom, hogy kell kimászni, úgyhogy a következő kérdésem már adott is!Nem emlékszem, hogy pont ezt, de egy logoutos írást követve csekkoltam a Samu SSD-m, elvileg minden működött rajta, ahogy kell
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #50616 üzenetére
Valójában az elmúlt másfél héten futott össz. 1 órát a Windows, a többit Chakrán töltöttem. Most Windows fut éppen, mert akartam egy kicsit Galactic Civilizations 3-at tolni, ahhoz meg kell. Mindegy, mióta megvan az SSD-m, nem tart semeddig átbootolni.
Az igazság szerint valami eü gondja van az egyik kulcs emberüknek a gárdában ami okoz fennakadásokat, de azért mennek a dolgok. Most először vagyok úgy, hogy se a nyílt, se a Catalyst driver alatt nincs tearing, megy minden. Már csak egy friss Xorg-ra várunk, az lesz a következő lépés, meg vele együtt a Catalyst kukázása. Az mondjuk igaz, hogy az "új iso"-t először tavaly februárban kezdtük el tesztelgetni, de mostanra egy fél év szünet után már majdnem befejeztük. Hiába no, idő kell mindenhez.
A magam részéről az új KDE-t egy kicsit visszalépésnek tartom a 4-es kiadáshoz képest. Ami van benne az tök jó, de pl. nagyon hiányzik a python widgetek futtatásának lehetősége. Már épp beletanultam valamennyire, mire megszűnt az egész. A QML-re meg álljon rá aki akar...
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50616 üzenetére
Vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a KaOS-s is: https://kaosx.us/
Ez egy csak KDE, független disztró.
-
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #50528 üzenetére
A mintstickkel (bár én a grafikus felületével együtt használom,de szerintem az mögööt is a mintstick dolgozik) nekem is kiírta egy bootolhatatlan olvashatatlan formába, amit a windows aztán csak RAW partíciónak látott,de meggyógyítottan Gparteddel új DOS partíciós tábla felrakásával és újrapartícionálással létrehoztam rajta egy fat32 partíciót amit aztán winnyózból a pendrájvlinux.comos Universal USB Installerrel sik,erült helyesen megírni. ....Tetszik ez a fullos KDE ubuntu (Ultimate Edition 5.1) ,caak az a borzasztó mintha most is tejjel írnék papírra a firefoxban.
(#50518) Lathronos :
Összevissza csereberélgettem a témákat, de a firefox betűi lex@rják a téma csere-berét. -
ooszi
senior tag
-
Andralin
aktív tag
válasz
ubyegon2 #50434 üzenetére
Elnézést, igazad van, ez erősen CentOS specifikus kérdés volt.
Viszont szeretnék kérdezni valamit általános témában is.
Apache alatt futó webmail-t, mrtg-t https-el szeretném elérni.
Találtam ezt az oldalt ingyenes SSL certificate-re: [link]Ismeri ezt valaki, szerintetek érdemes lehet ezen az oldalon egy ingyenes certificate-et csinálni a szerveremnek?
Vagy jobban járok, ha magamnak generálok egyet a "self-signed" módszerrel? -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #50276 üzenetére
A porteus egyenlőre csak be lett tolva a saját partíciójára (sda6),de direkt nem telepítettem a LILO-ját, tehát még nem x@rta szét az sda MBR-jét ! Egyenlőre van egy működő GRUB 2 ( a linux minté) az bootolja többi rendszert (mint, win10, quirky Xerus). A kérdésem tehát az , hogy hogyan bootolodhatna be fájdalommentesen az sda6-on lévő Porteus és akkor már benne garázdálkodván hogyan telepíthetnék bele egy működő GRUB 2-őt (ami olyan mint napjainkban a linux minté)?
-
Andralin
aktív tag
válasz
ubyegon2 #50168 üzenetére
Végülis 4 GB swap-et csináltam neki, lehet, hogy sok lesz, de elfér a HDD-n.
Fent van a CentOS 7-es, GUI nélkül, hálózat megy rajta, eddig minden OK. SSH-zni be tudok rá, Apache default oldala elérhető kívülről. A Postfix-et letiltottam és feltettem a Sendmail-t is.
Abban tudtok segíteni, hogyan migráljam át a usereket a régi Redhat 8-asról? Van 6 darab user, akiket úgy szeretnék áttenni, hogy a lehető legtöbb dolguk megmaradjon. Pl. levelek, jelszó, stb.
Az jó lenne, ha a következőket másolnám át:
- /home alatti könyvtárak minden usernek
- /var/spool/mail alatt az inbox-ok
- az /etc/passwd és az /etc/shadow fájlokban az adott userekre vonatkozó sorokat soronként átmásolom a régi fájlból az újba. Tehát nem az egész fájlt cserélem le a régire, csak sorokat hozok át belőle.Ez a megoldás működhet? A régi Redhat rendszer jelszótitkosítását tudja még kezelni az új CentOS?
Nem szükséges esetleg az egész procedúra előtt még adduser-el létrehozni egyenként a felhasználókat? -
válasz
ubyegon2 #50271 üzenetére
Az a gond, hogy a Porteus LILO-t használ. Szerintem a Porteus alatt le kéne szedned a LILO-t és felrakni a GRUB-ot, akkor már az frissíti magát és látni fogja a többi disztrót.
Sajna nem használtam még LILO-t, így nem tudom, abba hogyan kell beolvastatni a többi oprendszert.
Itt van egy leírás. -
válasz
ubyegon2 #50270 üzenetére
Ez alapján csináltad a telepítést, ami az iso-ban benne van?
Porteus can be installed to a flash drive or hard
drive in several ways.From Windows:
a) copy the contents of the ISO image to your drive
b) navigate to the \boot folder and launch the
'Porteus-installer-for-Windows.exe' script
c) verify you are installing to the correct drive and press 'Enter' to
complete the installationFrom any Linux Distribution other than Porteus:
a) copy the contents of the ISO image to your drive
b) navigate to the /boot folder and launch the installer
'bash Porteus-installer-for-Linux.com'
c) verify you are installing to the correct drive and press 'Enter' to
complete the installationFrom Porteus itself (booted from CD):
a) launch 'Porteus Installer' from the desktop menu,
under the 'System' heading (if you are
prompted for the root password, it is toor)
b) plug in your usb drive or select a partition
on a hard drive
c) follow the on-screen instructionsvideo presentations:
http://goo.gl/lB9uL
http://goo.gl/2nojeIf you run into trouble please refer to the more
detailed installation guide which can be found at
/boot/docs/install.txt or our website at
http://goo.gl/ci4EEPorteus Team
Ez elég speciális telepítési módszer, ilyet még nem láttam!
-
-
csixy
addikt
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #50197 üzenetére
Szerintem csak te gondolod, hogy mások azt gondolják, hogy ez "szemetes" topik.
Csupán egy általános kezdő topik, ezért disztrótól függetlenül elfér a kérdés, ha kezdő. Szerintem ettől még nem lesz szemetes topik.
"Ettől még ha van saját topik, oda kell írni, lehet nem is tudja a kérdező, "
Az összefoglaló tetejére és/vagy oldalsávba be lehetne linkelni a disztró specifikus topikokat (ha már úgysem bezárhatók), és akkor könnyebben odatalálnak.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50186 üzenetére
"Pedig az van, hogy ha valaki használ egy disztrót, annak van topikja, akkor oda kell feltennie a kérdését!"
Akkor ez a topik zárható is, mert minden disztrónak van saját topikja.
Persze az ubuntusok írhatnak ide mert miért ne. Mert az a "kezdők" disztrója. Nem mintha nem lenne Manjaro vagy Antergos ami ugyanolyan könnyen telepíthető. És van aki kezdőként meg is teszi, majd ki van zavarva innen, merthogy ez nem "kezdő disztró".
Attól függetlenül, hogy éppencsak mondjuk az a baja hogy az asztal hátterét nem tudja megváltoztatni. Mertháthogy a pacman. Az kavar be a háttérnek.Vagy csak nekem tűnik - enyhe kifejezéssel - logikátlannak ez?
-
válasz
ubyegon2 #50186 üzenetére
Egyébként lehet, hogy nektek van igazatok. Az Ubuntu és Mint topikban már lemondott a Topikgazda, lehet, hogy nekem is ezt kéne tenni, aztán legyen akkora katyvaz, amekkora és előbb utóbb már senki nem fog eligazodni semmiben.
Kivéve persze a disztró specifikus topikokat, mert azok természetesen tiszták maradnak, oda aztán ne kérdezzen kezdő idióta kérdéseket senki, arra ott van a szemetelős kezdő topik!
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50181 üzenetére
A kérdése nem Arch specifikus, semmi köze sincs a csomagkezelőhöz, és pont ugyanúgy kell megoldani mint akármelyik másik disztrón, mert DE specifikus, és abszolút kezdő szintű!
Ettől egyszerűbben, nem tudom leírni, ha valaki ezt nem érti az ő baja. És ha már itt tartunk, miért jönnek ide ubuntus kérdésekkel, miért nem mennek az ubuntu topikba, ha már van???
Ez egy triviális kérdés volt. Komolyan kezd felidegesíteni már ami itt megy a kezdő topik hülyéskedés körül.
-
-
ooszi
senior tag
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #50128 üzenetére
Nem néztem,igazából linux-on még nem tudom,hogy hol van egyáltalán.MIvel hibernál 3,5-4giga használat mellett is így maximum olyan 3giga lehet szabad mert az igp is a rendszermemóriát használja amit 1gb-ban határoztam meg a nagy hd filmek miatt,biztos ami biztos.Nem hiszem igazából,hogy ez befolyásolná mivel ugye innen írja ki egy fájlba,tehát tök mindegy a fennmaradó mekkora mert leállításkor törlődik a tartalom.Igazából a swapot sem értem miért határozza meg mert ez egy fájlba lesz kiírva az ssd/hdd-re,nyilván az adott memória méreténél nagyobb nem lehet amit kiír és így nem kell a swap-hoz nyúlnia betöltésnél.De valaki biztos eltudja magyarázni érthetően.
-
jerry311
nagyúr
válasz
ubyegon2 #50116 üzenetére
Kezdo/halado...
A gep meg 7/24-ben uzemel uzleti kornyezetben, ez nyilvan halado szint.
Viszont en kezdo vagyok es ugy ereztem/erzem, amit kerdezek az is alapszintu.Ez az egyetlen gyarilag telepitett debug tool, tehat ezt lehet es kell hasznalni.
Viszont a kerdesem meg mindig "csak" annyi: mikent lehet ellenorizni, hogy debug modban indult-e a linux vagy sem? Tehat debug reszletekbe nem kell belemenni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #50068 üzenetére
Én is mezei home user vagyok...
Régen hatalmas Slack fan voltam, kimondottan jólesett visszatérni.
A systemd után azt meg konkrétan megkönnyeztem, amikor az engedélyezett/tiltott démonokat elkezdtem konfigolni, hogy azt mondja:chmod +x /etc/rc.d/rc.ntpd
chmod -x /etc/rc.d/rc.cupsAmúgy a Slackware máig a leggördülékenyebb, legstabilabb terjesztés, ha egyszer összekalapálod!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #50063 üzenetére
Benne bizony!
A logok egy része most is HDD-re megy nálam...Annak már rég vége!
Sokat fejlődött a Mint, de nem lettünk barátok, meg meg is csömörlöttem kicsit a "modern", systemdvel terhelt, csilli-villi desktop Linuxoktól, úgyhogy most teljes nosztalgiában vagyok Slackware-rel (ennyit az önszopatásról tartott prédikációimról).
-
ooszi
senior tag
válasz
ubyegon2 #50044 üzenetére
szia köszönöm, most teszt fázisban van a cumó, de úgy fogom csinálni ahogy írtad.
Egy biztos én ezt ki hagyom, "3. 20GB -más disztrók telepítésének" nekem egy kell ami rendesen működik.
Az ssd végén ne hagyak 5-10 GB szabadon, hogy ne tudja teleírni a lemezt?
Más, a programokat terminálból vagy szoftver központból töröljem?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- RISC-V-re is portolja a CUDA-t az NVIDIA
- Elemlámpa, zseblámpa
- Interactive Brokers társalgó
- Nintendo Switch
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nintendo Switch 2
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest