- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gercsa
senior tag
válasz
Siriusb #10298 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
unetbootin-nal raktam egy ubuntu netbook edition telepítőt egy pendrive-ra, majd onnan sikeresen telepítettem SD kártyára, és most tökéletesen működik, bootol, a wifit is sikerült beállítanom, és a hang is jó.
Tudok továbbra is dolgozni a gépemen, anélkül hogy lenne benne vinyó, vagy ssd, ez nagyszerű!
Tetszik ez a rendszer
-
Siriusb
veterán
válasz
Gercsa #10297 üzenetére
Az unetbootin-nal, bármilyen disztrót rárakhatsz pendrive-re, akár windows alatt is.
Mindazonáltal szerintem jobban jársz, ha bebootolsz az ubuntu livecd-ről és ott csinálod meg. Egy kis leírás: https://wiki.ubuntu.com/LiveUsbPendrivePersistent.A network managerben (mindezt LiveCD-n is ki tudod próbálni), jobb klikk a network manager ikonján Edit connections / Wired, és ott létrehozol egy új kapcsolatot, ahol az authentication fülön ki tudod választani az EAP-ot és a hozzá kapcsolódó opciókat.
Ha nincs hangod, terminálban ki kell adni az alsamixer parancsot, és PCM-et, Mastert is felhúzni. Ha ezután sincs hang, a többit is állítsd be, front, lfe stb. Arra figyelj, ha az oszlop alján MM-et látsz, az némítva van, az M billentyű lenyomásával tudod változtatni.
Drivereket felejtsd el, ez nem vindóz.
Itt a kernel tölti be a modulokat, amelyek vezérlik az egyes eszközöket. Gyakran megy minden out of the box, hacsak nem valami egzotikus/régi cuccod van. Ha valami nem megy, írj akár az ubuntu fórumba is, aki tud, az segíteni fog.
-
Gercsa
senior tag
válasz
Siriusb #10296 üzenetére
Szia!
Jol gondolod, eletemben nem hasznaltam meg.
Rakerestem a neten usb-s linuxra es ezt talaltam.Akkor ha jol ertem van egy unetbootin nevu program amivel fel tudok rakni egy iso fajlbol egy ubuntu rendszert a pendrive-ra.
Es majd ott a network managerben el fogok boldogulni.
Kovetkezo kerdes, ami felmerult bennem.
Itt nem tudom most a hangerot allitani. A talcan levo volume is 100%-on van, meg a zenelejatszoban is. Lehet meg mashol is allitani?
Gondolom win alatt a funkciobillentyu+f8 -al levettem, de itt most nem megy ennek az allitasa, funkciobillentyuvel csak a fenyerot tudom allitani.Ehhez egyebkent van linux ala is valami univerzalis telepitheto driver, vagy minden verzio/disztribucio mast hasznal?
-
Siriusb
veterán
válasz
Gercsa #10295 üzenetére
Úgy gondolom, még nem nagyon használtál linuxot, szóval jobb lenne az ubuntuval kezdeni. Egyébként unetbootin-nal a livecd-ket fel lehet pendrive-ra rakni, szóval mindegyiket futathatod arról.
Érdemes lenne úgy csinálnod, hogy cd-re kiírod, elindítod, majd az ubuntu menüjében találsz valahol olyan lehetőséget, hogy készítsen neked egy pendrive-s változatot. Meg tudod adni külön, mekkora legyen a mérete annak a helynek, ahová tudsz dolgozni.Szerk: hálózat: a panelon majd találsz egy network manager ikont, szerintem meg fogod tudni oldani.
-
Gercsa
senior tag
Sziasztok!
Tonkre ment ma a laptomban a hattertarolo. (Eee 900A)
Folraktam pendrive-ra egy usb Slax Linuxot.
Ilyeneket latok itt verziokent, hogy KDE 3.5.10, meg release 2.6.27.27
A problemam az, hogy itt a kollegiumban ahol vagyok, eleg nehey a wifit beallitani meg Win xp alatt is.
Ott kb ilyeneket kellett beallitani ay xp-nek:
hitelesites: vedett EAP
(*hitelesites szamitogepken, ha a szamitogep adatai rendelkezesre allnak* -e mellol a pipat ki kell venni a jelolonegyzetbol)*Protected EAP tulajdonsagai* ablakban ki kell venni a pipat a kiszolgaloi tanusitvanyok ervenyesitese jelolonegyzet mellol
*EAP MSCHAP V2* ablakban szinten pipat kivenni a windows bejelentkezesi nevem es jelszavam automatikus hasznalata mellol.
Valaki tudna segiteni, hogy ezt a slaxban mikent allithatom be?
Ha esetleg tudtok mas linuxrol ami megy pendriverol es beallithato lenne rajta egy ilyen halozat az is jo lenne. -
wetomi
aktív tag
Igaz már eltelt pár nap azóta, de kiegészíteném ZCoyote mondandóját. Tehát azért nagyobb egy SUSE telepítő az Ubihoz képest, mert nem csak a Gnome, hanem a KDE és az Xfce grafikus felület is benne van és az ezekhez tartozó programok is. Valamint különböző fejlesztő környezeteket is telepíthetsz és szerveres kiszolgálókat is, persze nem kötelező, alapértelmezetten nem is rakja fel. Minden fontosabb kategóriát kiválaszthatsz. Végső telepítésben nem is foglal több helyet egy Ubihoz képest és frissítés nélkül is egy sokkal teljesebb nyelvi csomagot kapsz, nem beszélve a stabilabb rendszerről.
Ha mégis soknak tűnik a dvd méret, akkor vannak cd méretű telepítői is, külön-külön grafikus felületekre szétbontva.
Ízlés kérdése az egész, érdemes ismerkedni vele. -
Zedroxine
tag
Edit.: anno bootolt most nem bootol, nemtom mi a rák lehet a hiba már 1 csomó live usb creatorral próbáltam eddig 0%-os sikerrel.
unebootin livelinux universal usb creator kilőve egyik sem csinált bootolhatót. -
Zedroxine
tag
Én nemtudom mivan ezzel. Az asztali PC bootol usbről a noti nem mind2őn win7 van.... lehet az a baj hogy az asztali pc-n csinálom meg az usb-t elvileg bootolhatóvá?
-
szeva000
addikt
Hali!
Megtudná valaki nekem mondani,hogy Fedora alatt miként lehet a nyelvet változtatni?
Már 100szor feltelepítettem 2nap alatt.Egy előnye,hogy a raid0-ra felment,de ennyi.azóta is csak a szopás megy.
DVD-ről telepítve a frissítések után totál tönkrevágta magát,most már a live cd alatt legalább megy.
VGA driver halottá teszi,most meg már nem akar magyar lenni sem
asszem elég is volt ebből a linux próbákból,nem vagyok én időmilliomos,hogy szórakozzak ezekkel. -
Zedroxine
tag
válasz
klayton#1 #10288 üzenetére
Nekem csak Boot priorotym van BIOSban szóval én csak azt tudom állítani.
Beállítom hogy elsőnek USB-k mert van USB HDD meg USB key, és csak ez után jön a rendes HDD. A probléma nem az hogy ismételten a win7-et indítja hanem hogy próbála csórikám usb-ről bootolni de nemtud semmit csinálni. Csak fekete képernyő és a bel felső sarokban villog a kurzor. Írni meg nem enged semmit. -
Zedroxine
tag
válasz
klayton#1 #10285 üzenetére
Akkor az kimaradt hogy windows-om van perpill, a nagy gépen és a notin is.
Fat32-re format a drive-ot,
livelinux vagy unebootinnal iso-t rápakol,
lehúz,
notiba be BIOS-ban usbre állítani a bootolást,
resi,
és elvileg ekkor bootolna namost innen nekem csak villog a kurzor egy fekete képernyőn és ennyi. -
Zedroxine
tag
Olyan problémám van, hogy: Ubu 10.10-et szeretném usb-ről telepíteni a notimra(acer aspire one). BIOS-ban megnéztem képes rá. Be is állítottam neki de fekete képernyő és villog a kurzor.
Próbáltam unebootinnal és linuxlive-val egyikkel sem akar bootolni.
Valami ötlet? -
ZCoyote
őstag
Szerintem driver támogatottságban egykutya a kettő.
A Suse dvd-n rengeteg szoftver is van ami Neked nem feltétlenül kell. Ugyanott ahol a dvd-t letöltenéd van lehetőség live cd letöltésre is. Ha a gépnél ahová telepíted van szélessávú netkapcsolat akkor elég a live cd-t letöltened és a telepítés után egyenként letöltheted a számodra szükséges programokat. Felesleges felrakni egy a dvd-n szereplő összes szoftvert. -
ftc
nagyúr
Lehet tudtok rajtam gyorsba segíteni..
gondom áramszünet után nem hajlandó elindulni a fedora...grub bejön eljut a betöltő képernyőig ahol kint a fedora jel s onnan nem megy tovább...ötleteket várok, hogy ezt hogyan lehetne helyrehozni mivel egy fontos programom van rajta aminek jó ha ne esne baja..
Szerintetek, hogyan tudom rendbe hozni?
-
O_L_I
őstag
Sziasztok,
Linuxból majdnem teljesen szűz vagyok és ezen nem is szeretnék nagyon sokat változtatni.
Pontosabban alap parancsokon kívül amit néha azért használnom kell ha valami gond van a NASommal és SSH-n keresztül kell ezt-azt csinálni.A lényeg az hogy egy notebookra szeretném valamelyik friss GUIs disztribúciót felrakni amivel lehetőség szerint ne kelljen sokat kínlódni hogy minden működjön.
Kettőt töltöttem le: opensuse 11.3 (ebben a KDE nagyon teszik) és az Ubuntu 10.10 (erről meg azt olvastam hogy gyorsabb)A notiban semmilyen ritka hardware nincs kb 2 éves core2-es vas, intel wifi, intel videó stb...
Ennek fényében ti mit ajánlotok? (azon kívül hogy legózzak tovább
)
-
labuwx
tag
Sziasztok!
Felraktam a 64 bites flash plugint, mennek is szépen a videók, de kb. 1,5 perc után elkezd percekkel előre ugrálni a lejátszó és felgyorsulni a hang. 64 bites Debiant használok és a probléma jelentkezik Firefox és Opera alatt is. Arra lennék kíváncsi, hogy én csinálok-e valamit rosszul vagy a flash pluginnal van-e a hiba?
-
Matthewsz
aktív tag
Valaki tudna segíteni? Szerintem ez nem normális.
Hangos is a hűtő, gyorsan merül az akku, nem tudom mit kéne csinálnom...? Valami totálisan fullon pörög.-Processors-
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5870 @ 2.00GHz : 800.00MHz
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5870 @ 2.00GHz : 2001.00MHz -
szeva000
addikt
Hali!
Felraktam a Fedora-t a kubuntu helyett a raid miatt.
De ehhez még úgy sem tudok hozzászagulni,mint a másikhoz
Igazából már menne minden alapdolog,kivéve a VDA-t.
Hogy lehet erre feltelepíteni valami drivert?? (ATI HD4850) -
Brutforsz
senior tag
válasz
!wannabe #10273 üzenetére
Régen mindig frissítettem az új kiadásra -- pontosabban mindig tiszta telepítéssel tettem fel az újat --, de amióta öreg és lusta vagyok, elhatároztam, hogy csak az LTS-eket teszem fel (mivel nem látom a váltásban a valódi előnyt), így megspórolok egy rakat munkát, ami a személyre szabással jár.
Amúgy azt mondják az öreg rókák, hogy egy-egy változat megjelenését követő cirka két hónap múlva lesz nagyjából bugmentes a kiadás. -
!wannabe
tag
Hi,
Miért nem látom az Update Manager-ben a lehetőséget, hogy 10.10-re frissítsek?
-
Matthewsz
aktív tag
Miért üvölt a hűtés Ubi alatt? Csak a win képes normálisan szabályozni a dolgokat? hp 4510s
-
Zedroxine
tag
válasz
dr_strange #10266 üzenetére
már leszedtem egy ubu-t de ha mondasz érveket a mint mellett akkor leszedem azt
fedora-ról vélemények? -
dr_strange
senior tag
válasz
Zedroxine #10264 üzenetére
Mert
- többféle ablakkezelő és programkörnyezet áll rendelkezésre, egy rendszeren többféle is lehet akár
- millió téma van, amelyekkel átszabható az ablakok stb. kinézete
- az újabb és újabb disztribúció-frissítéseknél rendszerint az alapértelmezett témát is lecserélik -
Zedroxine
tag
válasz
dr_strange #10262 üzenetére
1,3GHz-es 2GB rammal rendelkező laptopomra szánnám. Ahányszor keres az ember 1 fajta ubura annyiszor tök másmilyen desktop-ot látni.
-
dr_strange
senior tag
válasz
Zedroxine #10261 üzenetére
Szia,
"egy hót kezdő linuxosnak melyik "változatot" ajánljátok?"
- a népszerű Linux disztribúciók mindegyike felhasználóbarát már: Ubuntu, Fedora, Mint, Sabayon, SuSE
"és miben különbözik a kubuntu a xubunttól vagy a sima ubuntutól?"
- más bennük az alapértelmezett ablakkezelő felület és desktop programkörnyezet
"DVD meghajtó nélküli laptopra usbről unebootin (remélem jól írtam) megoldható?"
- igen (ha netbook ról van szó, akkor talán leginkább az Ubuntu Netbook Edition ajánlható, de pl. a Mint is remekül elfut netbookon)
"Mennyire kezelhető egy windowshoz szokott embernek, úgyértem, ahhoz hogy felrakjak valamit ugye nem kell kilóméteres parancsokat írogatni meg hasonlók."
- mindegyik elvezérelhető kattintgatással is, bár nem tudom, miért kell ennyire rettegni attól, hogy néha be kelljen írni hat szót egy terminálba... egyszerűen csak arról van szó, hogy bár minden elvégezhető grafikusan is, sokszor szimplán gyorsabb parancssorból megcsinálni ugyanazt
-
Zedroxine
tag
egy hót kezdő linuxosnak melyik "változatot" ajánljátok?
és miben különbözik a kubuntu a xubunttól vagy a sima ubuntutól?
DVD meghajtó nélküli laptopra usbről unebootin (remélem jól írtam) megoldható?
Mennyire kezelhető egy windowshoz szokott embernek, úgyértem, ahhoz hogy felrakjak valamit ugye nem kell kilóméteres parancsokat írogatni meg hasonlók.
Válaszokat előre is köszi.Ui:: nézegettem a fedora-t is de nemtudom melyik lenne nekem a legjobb.
melyik az amelyik a leginkább "windows féle felhasználóbarát" tehát grafikus felületű és nem a kódokra megy. -
Atapi
senior tag
ezeket gyakorlatilag bármelyik disztribúció képes megcsinálni, ugyhogy azt válaszd, amelyik szimpatikus. de ha nem nagyon megy az angol, akkor talán ubuntut érdemes választani, mert azt hájpolják itt legjobban, van külön topicja, ahol nagyobb valószínűséggel kapsz választ egy esetleg felmerülő kérdésre, mint ha valami egyéb egzotikus disztrót választanál.
-
Meddu
tag
Sziasztok!
Milyen Linuxot érdemes feltennem a gépemre ha szeretném távolról is elérni, illetve hálózaton belül fájlokat is megosztani, jelszóval védeni.
Teljesen tanácstalan vagyok, sajnos nincs senki az ismerőseim között aki tudna segíteni.
Még teljesen ismeretlen számomra a Linux mivel a kezdetektől(win3.11-től ) Windowst használok.
Segítségeteket előre is köszönöm. -
Siriusb
veterán
Jónapot kisaszzony!
Női agy, ezért elnézzük, gondolom livecd-ről beszél. Ez esetben egy lista kellene hogy megjelenjen az elérhető nyelvekkel, illetve, hogy telepíteni avagy kipróbálni akarja-e az ubuntut (többek közt).
Ha sokáig látja a pöttyöket, vagy egy igen gyenge gépről beszélünk, pl P3, vagy jól kellett volna kiírni a CD-t. Ne tollal vagy ceruzával írjunk, de md5sum ellenőrzésével a letöltött képfájlon. -
maláj
addikt
üdv lányok
ubi 10.10-et tennék fel de boot után rögtön kérdez valamit
ha nem csinálok semmit akkor pár mp és továbbmegy
utána ezt látom igen sokáigUbuntu 10.10
. . . .jól csinálom amit csinálok
-
Vladi
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #10245 üzenetére
Két leírás neked: csomagkezelésről. Forgatásról.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #10253 üzenetére
3. about:config, browser.backspace_action = 0
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #10253 üzenetére
2. Külön hálózati kapcsolatok ikon helyett jó szívvel ajánlom a Hardverfigyelő panelalkalmazást, amely igény szerint képes mutatni a CPU-használatot, ki- és bemenő adatforgalmat, lemez-, memória- és swapfoglaltságot, hőmérsékleteket és ventilátor-fordulatszámokat is.
Telepítése: Synaptic > hardware-monitor csomag
Majd a panelen jobbklikk, Hozzáadás a panelhez, itt a Hardverfigyelőt kiválasztod, és fent is van.
(Beállításához ajánlom a Vertical bars kijelzési módot, szerintem ez a legszebb és leginformatívabb.)Én csak a processzorhasználatra és a bejövő forgalmra vagyok kíváncsi, nálam így néz ki:
3. Nekem sem. (Igaz, eddig még sosem próbáltam használni.
)
-
Hali!
Köszönöm, lassan de biztosan haladok, már minden driver-t amit kellett sikerült felpakolnom, magyar nyelvre áttettem az OS-t, megtaláltam , hogy a terminal ablakban is magyar nyelvű bill. kiosztást használjon stb (nem röhögni, tudom hogy ezek mennyire alap dolgok
)
Kis dolog egy Linux-osnak, de nagy dolog egy Windowsosnak...1. Felhasználó és csoportok témakör. Amikor létrehozok usert, akkor egyből a user típusától függően lehet a jogokat is állítani, ez rendben is van. Az lenne a kérdésem, hogy a létezik-e ezen felül amolyan Group Policy (csoportházirend) a Linuxban?
2. Hogy lehet kirakni a hálózati kapcsolatok ikont a panelre?
(Ki- és bemenő adatforgalom esetén villog, hogy ilyen szépen fejezzem ki magam)3. FF-ben nem működik a BackSpace gomb (vissza az előző oldalra)
Fire.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #10250 üzenetére
Elég pontosan leírtad, mik a forrásfájlok és onnan tudom, hogy azok, hogy a website-on, ahonnan letöltöm, ki van írva
Általában a README fájlban le van írva a fordítás menete, csak követni kell az ott leírtakat, hogy egy futtatható, telepített program legyen belőlük.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #10250 üzenetére
A yum, rpm, deb különböző csomagkezelőkhöz / disztribúciókhoz (Fedora, Suse, Debian stb.) tartozó csomagok, neked Ubuntuhoz mindig a deb fájlokat kell keresned, de általában erre nincsen szükség, mert noha természetes, hogy windowsos szemlélettel letölteni -- telepíteni akarsz, de Linux alatt ezt máshogyan célszerű elvégezni.
Konkrétan Ubuntu esetében a Synaptic csomagkezelőben kiválasztod a telepítendő alkalmazást, aztán a többi munkát majd elvégzi magától.
-
válasz
sh4d0w #10249 üzenetére
Hali!
Akkor honnan tudod hogy forrás? Vagy egyszerűen arról van szó, hogy ezek programozó szemszögből forráskódokat tartalmazó fájlok, amiket szó szerint be kell fordítani, hogy egy "futtatható" állomány generálódjon? Mintha Windows alatt C/C++ írnék egy progit, majd make-el legenerálom manuálisan az exe-t? (csak itt nem exe)
Ezek linuxhoz letölthető flash változatok, ezek mit jelentnek (YUV, RPM stb stb) [link]
(tar.gz az gondolom gzip, szóval tömörített fájl)Fire.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #10248 üzenetére
Forrásfájloknak bármilyen nevük lehet, kiterjesztés nélkül, de .c és .h kiterjesztéssel is előfordulhatnak. Mint Jester írta, Linuxon ennek az égvilágon semmi jelentősége nincs.
-
Hali!
Először is köszönöm a válaszokat!
3. Igen, pl az Nvidia karinak a drivere volt/van .run kiterjesztéssel és a már említett Atheros chipset-es drivernek is...
A forrásnak milyen kiterjesztése van/lehet?
Pl itt mit takarnak a különböző letölthető verziók? [link]Jester01
Köszönöm. A különböző parancsoknak már utánanézek, azzal nem lesz gond...Fire.
-
Jester01
veterán
válasz
1,3. remélhetőleg nem kell külső forrásból drivert szerezned mert azzal sok baj lehet. Ha mégis, akkor érdemes ubuntu fórumokon keresgélni, hogy valaki már kinyomozta-e hogyan lehet ubuntuval összeházasítani a legkevesebb fejfájással. Atheros driver kétféle is van alapból a kernelben, biztos, hogy a te kártyádat nem viszi?
2. A kiterjesztésnek csak informatív jelentősége van, a gépet igazából nem érdekli. Nem tudom ki találta ki ezt a ".run" dolgot, jó nagy marhaság, mivel csak egy shell scriptről van szó. Azoknak pedig van elfogadott kiterjesztése, mégpedig a ".sh".
Atapi: A configure és a make root-ként való futtatása felesleges és ellenjavalt, elég ha a make install fut root jogokkal.
-
Atapi
senior tag
válasz
1. többnyire csak architektúrára és kernel verzióra kell figyelni a drivereknél tapasztalataim szerint. a disztribúciótól a csomagkezelés szokott függni, de személy szerint nem nagyon láttam még olyan drivert gyártói oldalon, amit különböző disztribúciók csomagjaiba szerveztek volna, többnyire forrás jellegű driverek szoktak lenni.
2. sima forrás elő szokott fordulni, amit forgatni kell. tulajdonképpen a .run is hasonló, egy szkript, amibe bele van vasalva minden, ami neki kell, és megcsinál magának mindent. ezen kívül vannak olyan tárolóból telepíthető driverek, amiknél nem kell kézzel letöltened semmit, csak telepíteni (illetve a megfelelő tárolót felvenni, ha kell).
3. nem tudom, milyen drivert töltöttél le. ha .run, akkor indítasz egy konzolt, és kiadod a sudo sh /ahol/a/driver/van/driver.run parancsot, aztán elvileg más dolgod nem nagyon van. ha forrást töltöttél le, akkor 3 menet van:
1. állomány kicsomagol, konzol indít, elnavigál a kicsomagolt állományokhoz. sudo ./configure parancsot kiad. kimenetet figyel, ha valami error van, akkor azt meg kell oldani. többnyire függőségbeli problémák szoktak előfordulni, ilyenkor ki kell elégíteni a függőséget, vagyis telepíteni azt, amit hiányol a prog, majd újrakezd.
2. sudo make --> a forráskód fordítása.
3. sudo install --> a lefordult bináris és egyéb állományokat a helyükre másolja.
messziről nehéz többet mondani erre a kérdésedre, de a driver letöltő oldalakon elég kimerítő readme szokott lenni, azt is érdemes átutni, vagy irj konkrétabb kérdést.4. ha nem nézed meg, hogy mit küldesz el, akkor igen, kell valami víruskergető. ha megnézed, akkor többnyire észrevehető a vírusos levél, és nem küldöd tovább...
-
Hali!
Nos először is törzsgyökeres Windows felhasználó/programozó vagyok, a Linux egy sötét folt jelenleg a számomra, de mivel szeretném megismerni, ezért pozitívan állok a kérdéshez, ha úgy tetszik kihívásnak tekintem...No, az Ubuntu utolsó változatát (x64) telepítettem, és egyből lenne pár probléma, konkrétan nem felismert eszközök driverének telepítésével kapcsolatban. (Elnézést, ha így elsőre még "Windowsosan" fogalmazok...)
Kutakodtam a neten a témakörben, de a leírások csak még több kérdést vetettek fel bennem, ezért egy pár alap dolgot itt kérdezek meg.1. Ha kell driver, akkor arra ügyelni kell hogy (esetemben) Ubuntu-hoz készült legyen?
Kérdem azért, mert láttam drivereket, ahol különböző Linux-hoz vannak változatok, tehát ebben nem egységes a Linux?2. Leggyakrabban run kiterjesztést látok a drivereknél, létezik más is?
3. Esetemben egy Atheros WLAN kártyához kell majd driver (de nyílván más is lehetne). Leírná nekem valaki lépésrő-lépésre, hogy hogyan kell telepíteni egy drivert?
(Szintén a eten olvastam ilyen leírást, de abból nem ltom, hogy miért úgy/miért oda stb, ezek a leírások nem kezdőknek szólnak, főleg nem Windows usernek...)4. Sok topic témája (jó nagy vitákkal persze) a Windows vs. Linux biztonságosságának kérdése. Engem ez most annyiban érdekel, hogy:
Ha egy email kliensel letöltök egy fertőzött levelet(ami windowsra kihatással lenne, de Linux alatt "agyhalott") és ezt a levelet továbbküldöm, akkor a fertőzött levél simán elküdhető. Ha ez így van, akkor van-e mód ennek a kiküszöbölésére avagy itt jutnak szerephez a néhány Linux alá írt vírusírtók?Előre is THX!
Fire.
-
enginev3.0
félisten
Helló
Linuxos témában lenne egy kérdésem, illetve indítottam neki egy topicot is, amiben leírtam a kérdést, remélem nem baj hogy csak linkelem.
Nagyon hálás lennék a segítségért
-
Vladi
nagyúr
válasz
Synthwave #10241 üzenetére
na akkor jövök ellentmondani.
Javasolt először a wint telepíteni. Ezt azért szokták így, mert a linux figyelembe veszi, hogy van már egy os a gépen, a win meg nem.
Az a felosztás kb jó, azzal már el tudsz indulni.
Esetleg így:
win c : 20 giga ntfs
Linux gyökér / 15 giga ext4
linux swap 1 giga swapmaradék gondolom adattárolás. No ezt viszont gondold át jól, hogy mit akarsz a linux vagy win legyen a fő rendszer. Gondolom nem ugrassz fejest, úgyhogy win a fő rendszer adattárolásra akkor ntfs.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Csakénvagyok #10239 üzenetére
Azt tudom, hogy a Win csak FAT-ba, meg NTFS-be tud, de köszi, lényegében ez volt a kérdés.
-
Teszla_
senior tag
válasz
Csakénvagyok #10238 üzenetére
Az a baj, hogy a rendszer felállásig nem jutok el. Restart után, ha az Ubuntut indítom, akkor automatikusan jön a telepítő, és aközben lefagy, szétesik a kép
Vagy még van egy olyan lehetőség restart után, hogy nyomjak escape-et, és valamit lehet beállítan, telepíteni, de ezt nem tudtam, hogy micsoda és nem is piszkáltam. A notira enélkül is hiba nélkül felkúszott az Ubuntu. -
Csakénvagyok
őstag
válasz
Synthwave #10237 üzenetére
A telepítő látni fogja neked az összes particiót, esetleg még a telepítővel szét is darabolhatod, formázhatod bármire.
De ha mégis a win-el kezded/formázod (érdemes win-el kezdeni), a Linux particiónak szánt akarhány gigát hagyd formázattlanul, mivel a win nem tudd ext/swap-ra formázni. De ezt majd megoldja a telepítő úgyis (akár automatikusan is) .
-
Teszla_
senior tag
Köszönöm a segítséget
Holnap ki is próbálom őket, mert most eljöttem a noti elől ahol ez kellett. (Vagy ha az itthoni gépen is fel tudom tenni, akkor még ma)Viszont lenne még egy olyan problémám, hogy az itthoni gépemen is fel akartam tenni az Ubuntut, és ami a notin simán összejött, itt sajnos nem. Winben az első kör telepítés problémamentes, viszont amikor restart után elindítom az Ubuntut, 25% körül szétesik a kép. Ezt kétszer is eljátszotta egymás után, tovább nem próbáltam. A konfig az adataimnál van. Esetleg valami ötletetek van, hogy mitől lehet?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Teszla_ #10231 üzenetére
Csomagkezelés. Így kell telepíteni. Ha nincs tárolóban, akkor keresünk más megoldást.
Azért húzza alá, mert angol nyelven akar helyesírást ellenőrizni. Állítsd magyarra, vagy kapcsold ki.
Bakker ubuntu.hu egyre ocsmányabb..
-
PuMbA
titán
válasz
Teszla_ #10231 üzenetére
Ghostscript alapból fent van, a szoftverközpontban pedig ha beírod a keresőbe, hogy ghostscript egyből kidob egy gv nevezetű gs nézőt. Ubuntuhoz egyébként nem nagyon kell letölteni semmit, bemész a szoftverközpontba és megtalálsz mindent. Továbbá csomó dolog alapból fent van, pl. djvu fájlok megnyitásához sem kell semmit felrakni.
-
Teszla_
senior tag
Sziasztok!
Feltelepítettem életem első Ubuntu-ját, mert a főiskolához kell. A telepítéssel nem volt semmi gond, de mással sajnos még nem boldogulok. Konkrétan azzal, hogy letöltöttem a Gsview 4.8-at és a Ghostscript 8.x-et (pontosan nem tudom most melyik, de nem lényeg). A problémám az lenne, hogy letöltődtek, kicsomagoltam őket, de innentől nem tudom, hogyan kéne telepíteni őket. Biztos láma kérdés, de tudnátok segíteni, hogy miként telepítsem őket, milyen kiterjesztésű fájlra kattintsak, és hogy ha feltelepültek, akkor hol találom majd meg őket? Olyanra gondolok, mint Windows-ban a start menü és azon belül a programok.
Mindkettő .gz kiterjesztéssel jött le. Esetleg ezt nem kellett volna kicsomgolni?Elnézést, ha nagy marhaságot kérdeztem és előre is köszönöm a segítséget.
Ui: most, hogy írom ezt a hsz-t, miért húzza alá a szavak 99%-át Ubuntu alatt? Winben nem csinál ilyet.
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Szerintem egyelőre lesz WinXP is meg Fedora is. Úgy talán a legcélszerűbb.
Akkor azt mondod, hogy ezt a 700 MB-os cuccot telepítsem, és majd összevadászom/szuk a hiányzó dolgokat?
Milyen felosztással kéne telepíteni? Mármint...egy 160 GB-os HDD-re menne, azon lenne az XP is (C-n). Hogy érdemes partícionálni? Meg nem gond neki, ha nem C-re települ (tehát a legelső merevlemez-partícióra)? (Azt mondjuk láttam, hogy az NTFS-t gond nélkül kezeli.). -
Dusee
őstag
üdv!
feltelepítettem a mandrivát a gépemre, de vmit elb*sztam
nem a grafikus bejelentkezési felület jön be, hanem vmi parancssoros cucc, és ott nem tudok belépni, mert nem írtam be magamnak jelszót, és nem enged be
erre vmi megoldás?más:
van nekem egy integrált hangkártyám, realtek alc889a, és nincs hang.
a realtek oldaláról leszedtem drivert, de nem nagyon tudom hogy kéne feltelepíteni
segítségeteket előre is köszönöm -
Atapi
senior tag
válasz
Bertiee #10223 üzenetére
ha wubiként telepítetted, akkor a "programok telepítése és törlése" menüben ott figyel az eltávolítható programok között. ha rendes os-ként telepítetted, akkor nem tudod uninstallálni, egyszerűen törölnöd kell, és kitakarítani a boot managerből (avagy ha azon a partíción van, amire telepíteni akarsz, akkor csak formázhatod egyszerűen az egészet és telepíteni).
-
Bertiee
senior tag
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok és kérdésem lenne Ubuntu 10.4-el kapcsolatban.
Szóval a telepítésnél az egyik meghajtóra, egy adott mappába települt, mert nem akartam a teljes meghajtót "neki" adni. Szépen működik, bootolásnál felkínálja a választást a Win és az Ubi között.
-Hogyan tudom szabályszerűen uninstalálni? (Inkább újra telepíteném, és a teljes 40 Gb-os meghajtót erre szánnám)Köszönöm előre is ha válaszoltok!
Üdv B
-
szeva000
addikt
Sziasztok!
Tegnap egy külső USB-s HDD-re felraktam a Kubuntu Linuxot.(mert az a köcsög win7 NEM támogatja az usb-s HDD-t).Igazából a legnagyobb bajom az 5.1-es hangnál van.Az alaplapi realtek karim van.
Mivel lehetne a hangot helyrerángatni,hogy a sub menjen?(esetleg milyen lejátszó lenne erre jó?Próbáltam állítgatni,de nem tudtam semmit.)
Gyakorlatilag semmit nem ismerek linux alá,ha összetudnátok írni,mit lenne érdemes használni,azt megköszönném(mp3,film,dvd írás,valami virtuális emghajtó ha létezik jó lenne....)
Sok közöm nincs a linuxhoz,de nem is rossz,lehet annyira megszeretem,hogy lecserélem a win7-et is
Jah,még valami feltűnt.A HP nyomtatóm qrva lassan kezd el nyomtatni.(hálókártyás,de win7 alatt megy rendesen.Igazából itt is,de várnom kell fél percet is,hogy elkezdjen nyomtatni.)
Most már azt is tapasztaltam,hogy ha egyszer nyomtattam,azután többet nem megy
erre valami ötlet? -
Begin
csendes tag
Üdv!
Teljesen kezdő linuxos vagyok, néhány shell alapparancsot ismerek csak eddig. A problémám az, hogy van egy notebookom (MSI MS-6833B), és egyszerűen a GNOME-os GUI-ba nem tudom beállítani a WLAN-t. Ötletem sincs, hogy-hogy álljak neki, de nagyon fontos lenne, mert a későbbiekben a sulis munkákat SSH-n kellene intézni, de azt nem tanították, hogy-hogy kell beállítani a WLAN-t. Megköszönném, ha szájbarágósan tudná valaki elmondani, hogy meg is értsem a lényegét a beállításnak, ne csak meg tudjam csinálni... -
Vladi
nagyúr
válasz
Synthwave #10219 üzenetére
Amit most használsz, az a liveCD, abból van sok változat, de kezdetnek ami van megteszi.
A DVD meg több egyéb program, de azzal csak telepíteni tudod, nem tudod rendszerként futtatni.Gyorsan 2 jótanács, mielőtt nagyon belemélyedsz:
- Ne akard 1 hét alatt összehozni, mert garantáltan nem fog menni. Én anno 3 hónapig szoptam a fedora 5-el, mert nem tudtam mi hogy meg merre, s nem is volt senki aki hozzám vágja a megfelelő leírásokat. Szóval türelem. Itt vagyunk fórumon, segítünk.- Bizony itt néhány régi programodtól meg kell válnod. Meg új dolgokat megtanulni, másként nem megy. Ez nem win, ez egy másik szoftveres világ.
smplayer van tuti, mivel mplayer alapú ami meg elve linuxos programként kezdte a pályafutását. Az rpmfusion repóban van. Amit ugyebár már fel is vettél...
LiveCD alatt is lehet telepíteni programokat, csak ugye újraindítás után kezdheted újra. Legalább gyakorolsz.Ha nem vágod mi a csomagkezelés, akkor itt egy jó - mit jó, állat, kiváló, penge
- bevezető cikk.
mp3 támogatásod meg gyári video driver is onnan lesz. De azzal futunk majd pár kört mire lesz hd.Azzal tudsz beállítani hálózatot, gondolom adsl kapcsolatra gondolsz. link
De van a panelen felül egy ilyen két monitor ikon, az a NetworkManager, azzal is be tudod állítani. Jobb katt aztán értelemszerűen. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Aha, 13 Desktop Edition.Mondjuk még csak LiveCD-ként néztem (jobb az óvatosság
) De a gyári oldalról szedtem le és csak 700 MB. Torrenten meg ilyen 3 GB-os .iso-kat láttam.
Azok már mindenféle + dologgal tele vannak?
-TOTÁL Linux-n00b vagyok-Ezzel a verzióval alapból mondanom sem kell, hogy se mp3-at, se HD-t nem tudtam nézni (egyébként az Audigy!-t alapból fölismerte). Viszont örömmel konstatáltam, hogy az SMPlayer-nek van Linux-portja (igaz ubuntu-s, de gondolom az is megy Fedora-val)
Hát ezeknél a progiknál mindenképpen szeretnék emulálni.
1. IrfanView---->sok képnézegetőt használtam már, de 6 éve csak ezt. A legjobb! Semmikép nem szeretném váltani.
2. TC--->ugyanaz a helyzet, mint az IrfanView-val
3. iTunes---->zenelejátszó, eredetileg OSX-re, de már egy ideje van Windows-port is és nagyon megszerettem, főleg a playlist-management-je miatt.
4.Neeeeem...
Ja meg még valami: net-et sem tudtam vele varázsolni.
(Ami mondjuk nem meglepő.
)
Nekem az a fajta van, hogy mielőtt böngészni kezdenék, be kell jelentkezni, kéri a passwordot és úgy csatlakozik (gondolom vágod, miről van szó). A System---->Network Connections-ban matattam, de sehogy se sikerült... -
Vladi
nagyúr
válasz
Synthwave #10217 üzenetére
Oh jeh, újabb fedorás.
Melyiket tetted fel? 13?
hd filmhez kell a gyári driver mostanában, passz, hogy mi kell hogy összehozd, egy ideje nem néztem rá, lehet most épp semmi extra.
2 út lehetséges: vagy kiváltod az adott alkalmazást valamilyen linuxossal, vagy szenvedsz a virtualizációval, emulációval.
wine-vel próbálkozhatsz, de jobban jársz ha keresel alternatívát.
1. erre van mindenféle. gThumb esetleg?
2. gnome-commander, mc, krusader? vagy ez elvileg megy wine-vel jól.
3. az micsinál?
4. gimp?rpmfusion repót tessék szépen felvenni!
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Sziasztok.
Régebb óta érlelődék bennem a gondolat, hogy XP-ről Linux-ra kéne váltani, mert úgysem nagyon játszom manapság. Hozzá kell tennem, hogy TOTÁL amatőr vagyok, életemben eddig kb. 15 percet használtam ubuntu-t (az nem jött be).
Meg is tetszett a Fedora.Namost...a gépemet a következő dolgokra használom: HD nézés (leginkább 720p), képnézegetés/módosítások, netezés+torrent, zenelejátszás, Skype + Photoshop. Szóval alapvetően hétköznapi dolgokra.
A kérdésem a következő lenne: igazából 4 Windows-os programot szeretnék használni Linux alatt, mert az évek során nagyon megszerettem őket.
1. IrfanView - ezt mindenképpen
2. Total Commander v7.0< - ezt is
3. iTunes - jó volna...
4. Na ez igazán a fekete leves: Photoshop (esetleg Corel Painter).Mennyire van lehetőség ezeknek a megfelelő sebességű/megbízható emulációjára?
Ha esetleg valamiért kéne, hogy milyen gépen menne egyelőre mindez, a konfigom az adatlapomon van.Előre is köszönöm a választ.
-
kovaax
őstag
válasz
Krisztián012 #10215 üzenetére
Úgy egyszerűbb, ha előbb megszerkeszted az fstab-ot, majd azt mondod hogy mount /var/ftp/c.
-
Krisztián012
csendes tag
válasz
Krisztián012 #10214 üzenetére
Hy
Problémát megoldottam.
mount -o bind /home/a/b/c /var/ftp/c
majd nano /etc/fstab
/home/a/b/c /var/ftp/c ext3 -o,bind 0 0Restartnál felcsatolja és ftp-n is működik.
-
Krisztián012
csendes tag
Sziasztok
Debian op. rendszeren futó proftpdvel van problémám.
/home-on lévő mappát szeretnék /var/ftp/mappába csatolni.
Ezzel a paranccsal meg is csinálja, de restartnál nem csatolja vissza.
mount --bind /home/a/b/c /var/ftp/c
Viszont, ha így csinálom akkor meg a link nem működik.(Fájl nem található.)
ln -s /home/a/b/c /var/ftp/c/c.lnkTudnátok segíteni, hogy működjön?
Üdv Krisztián
-
Roluu
csendes tag
Sziasztok. Olyan gondom lenne, hogy a fájlkezelőben lévő képeket, vagy akár háttérképet is normális színekben jelenít meg a rendszer, viszont böngészőben ( Mozilla Firefox, OpenSuse 11.3 alap böngészője ) adott oldalakon rossz minőségben, rossz színekkel látom ugyanazokat a képeket. Tudnátok segíteni, mit tehetek ilyenkor?
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
dim dim #10208 üzenetére
Elszaladgál 2 Gigán, 4el, ha doksikat nem tárolsz a rendszerpartición elegendő, ezenfelül annyi Giga Swapnak, amennyi RAMod van, de igazából ha több mint egy Giga RAMod van, és nem szeretnél 4 gigát Swapnak, elég még a fél Giga is, úgyis egészet csak hibernálásnál van lényeg, akkor is ha annyi van lefoglalva a memóriából.
-
Csakénvagyok
őstag
-
Matthewsz
aktív tag
Üdv, én már sokszor nekifutottam a linuxra átállásnak, de mindig hamar feladtam. Ubuntu valahogy nem tetszik, de az a legnépszerűbb tudtommal, és ezáltal arra van legtöbb megoldás. Suse sehogy nem volt kompatibilis a notimmal, bebootolni sem akart. Kubuntuval nem tudom már mi volt a gáz... Azt hittem nekem KDE való, de most felraktam virtuálisan egy Fedora-t, ami egész praktikusnak tűnik számomra. De hiszen ez is Gnome!
Akkor lehet, hogy meg kéne próbálkoznom ismét Ubival? Mit tanácsoltok?
Szerk: Ha élesben tenném fel valamelyiket akkor 64bites ajánlott itt is, mint windowsnál a 4gb ram miatt?
-
dim dim
tag
meg még kérdéses, hogy telepítés előtt mekkora partíciót kanyarítsak le a linuxnak?
csak test drive módban használnám, így a minimum érték kellene (+ office, és egy-két alap program). -
dim dim
tag
köszönöm az infókat, a live cd megoldás tényleg "jó" lett.
már csak az a kérdés-és ennek semmi köze a netbookhoz, hogy vajon linxura van-e Win3.1-et imitáló felület, gui?vagy olyan megoldás, hogy a rendszer (gnome, kde, akármi) grayscale-ben jelenjen meg?
-
kovaax
őstag
-
dim dim
tag
üdv Fórum!
Van egy netbookom-ASUS 1201N.
Erre keresném a legjobb linuxot. Mi a legjobb nekem?
Ha az összes hardvert azonnal felismeri, és minden drivert magától telepít, és első csettintésre hibátlanul 100%-ban megy minden-mint a Win7-nél.
Melyiket telepítsem?
gép: dual core atom cpu, nvidia ion video, nforce 730i chip, realtek wifi.köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iPhone topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OLED TV topic
- Tőzsde és gazdaság
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Sorozatok
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite / 4GB RAM 64GB / Független / 12 Hó Garancia
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest