Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:07

LOGOUT.hu

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8701) 206 cc válasza mzso (#8693) üzenetére


206 cc
senior tag

Szia!
Bocs nem vitázni akartam csak pontosítani a kifejezéseket ...... :R :R :R
Azt nem is állítottam hogy otthon mérnék ilyesmit.A dobozokon látható értékek viszonyítási alapnak jók,már ha valósak?!Ami a fényforrások összehasonlítását illeti az bizony nem annyira egyszerű.Mivel most egy szoba vagy bármilyen helység amit meg szeretnénk világítani azt gondolom nem is annyira fontos ennyire belemenni .A legjobb ha ki tudjuk próbálni az adott fényforrást én azt vallom....pedig foglalkozom ilyesmivel,de futottam már párszor mellékvágányra az "üzleti szakszerű leírások" alapján sajna :F :DD :W

[ Szerkesztve ]

206cc „- pedig nem is én utállak Téged.Te utálod saját magad” .... a problémát nem az jelenti, hogy valaki hülye,hanem az hogy nem ismeri be....

(#8702) TA68 válasza radi8tor (#8700) üzenetére


TA68
senior tag

Erről a jégcsap effektről a Mátrix jut eszembe. :)

(#8703) DeFranco válasza DeFranco (#8655) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tegnap megjöttek az izzók, este ki is próbáltam őket.

Ahogy említettem, a 3 db rendelt izzó 3 db 60W-os tungsram superbaluxot váltott ki. Először egyet tettem be próbára, és hogy összehasonlítsam a régiekkel.

A fényereje (szemre) egyértelműen magasabb, mint a 60W-os kripton izzóé. Nem extrém módon, de érzékelhetően erősebb fényt ad. Próbáltam erről fotót készíteni, de sajnos nem adja vissza az eltérést egyáltalán.

Emellett a színhőmérséklet is eltér a régitől, egyértelműen hidegebb fényt ad valamivel, érzékelhetően megváltozott a fal és a bútor "színe" (az emberek bőrszíne is sápadtabb) miután mind a három izzót kicseréltem. Nem vészes, nem kellemetlen, simán szokható, de más, mint a hagyományos izzóé, annak ellenére, hogy 2700K-s.

Mindkét eltéréssel simán együtt lehet élni, gondolom lejött, hogy elég szőrözős vagyok a témában, de így is elégedett vagyok, szép fénye van, és az ereje is megfelelő. (No lehetne 10%-kal kevesebb, de nem vakít).

Vibráció egyáltalán nem tapasztalható, ebből a szempontból csillagos ötös. Megnéztem pár hagyományos és energiatakarékos izzót is okostelefonnal a hét végén, mindegyik vibrált kb. hasonló mértékben, vibráltak az eredeti superb. izzók is, a v-tac-nál három kamerával ellenőrizve sem tapasztaltam még a legkisebb vibrációt sem.

Összességében elégedett vagyok, az izzók már megfogáskor is szimpatikusak voltak, örömmel fogjuk őket használni, köszönöm a segítséget még egyszer.

(#8704) macilaci78 válasza TA68 (#8702) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nekem meg a szegedi Tisza Lajos körút karácsonyi díszfényei.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8705) radi8tor válasza TA68 (#8702) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Jah, tiszta mátrix. :)

⭐ Stella

(#8706) dni válasza macilaci78 (#8697) üzenetére


dni
őstag

És véleményetek szerint elegendő a 780lumenes is van erdemesebb a nagyobb teljesitmenyu 1350est valsztani?

(#8707) mzso


mzso
veterán

Szerintetek ilyesmi led "fénycsövek" jók lennének ágy fölé?
LED fénycső T5 armatúrával (57 cm) 8 Watt, meleg fehér

LED fénycső T5 armatúrával (60 cm) 7 Watt, meleg f.

Az adatai kifejezetten jók, ha valósak. 90 lm/W-ot nem szoktak hozni a LED szalagok magukban, és még ezekre jön rá a driver vesztesége.

Esetleg látott valaki jobbat? Pl: szebb kinézettel, 45 fokban döntve vagy állítható/irányítottabb kivitelben?

(Tudom ezek profillal mind megoldottak, de nem mindegy az ár és a vesződség sem ami vele jár. Kb csak a profil drágább mint egy egész ilyen lámpa. És akkor még jön maga a szalag meg a táp is. És akkor még szerelni is jóval többet kell.)

[ Szerkesztve ]

(#8708) macilaci78 válasza dni (#8706) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A linken ugyanaz a két termék van, 1350 lumennel.
Szabályozható fényerejűt keresel, ebből arra következtetek, hogy szabályozni is akarod. Inkább vedd meg az 1350 lument és használd mondjuk 1000 lumenen (, de 20 lumenen is használhatod), mint a 780 lumenest használd 780 lumenen. Tartósabb lesz a leszabályzott ledszalag, illetve ha mégis kellene az erősebb fény, tekersz rajta.
Tapasztalatból mondom, hogy egyszer beállítod a fényerőt kényelmesre és onnantól kezdve csak fel-le kapcsolgatod.

Én 960 lumenesnek mondott 5050/60-at használok, igaz, csak billentyűzetmegvilágításra a vezérlő által adható legalacsonyabb fényerőn és ebay-ről. Konyhapultra nincs személyes tapasztalatom. Annyit tudok, hogy függ attól, hogy mennyi egyéb fény kerül a munkaterületre. Nálam a pult egy része sötét sarokban van, a mennyezeti lámpát a saját testemmel árnyékolom le, így kell a pultvilágítás. Nekem 120 centis vékony neoncső van talán 16-18 W körüli teljesítménnyel. Ez már megvolt, így ezt felcsavaroztam. Ha nálad alapvetően világos burkolatok vannak, sok ablakkal, kisebb fényerő is elég lehet. Ha sötét munkalap, sötét konyha, akkor több fényt igényelsz.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8709) macilaci78 válasza mzso (#8707) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Öcsém ilyesmit használ.
Az övé épp hagyományos fénycsöves a keskenyebbik verzióval, de ugyanígy forgatható feje van. A linken leddiódák vannak rákötve egy lapra.
Maga a lámpatest nem ritka, több méret és szín van, akár sorolható kivitelben is elérhető.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8710) Donki Hóte válasza macilaci78 (#8704) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Karácsonykor Szegeden volt hó :F

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8711) mzso válasza macilaci78 (#8709) üzenetére


mzso
veterán

Hát ez egy kissé kívül esik azon amit rászánnék egy ilyen lámpára.

(#8712) macilaci78 válasza mzso (#8711) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én csak egy példát linkeltem, google első megfelelő képtalálataként.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8713) st6969


st6969
őstag

Sziasztok,
a fürdőszobában van egy ilyen "remek és biztonságos" megoldás a tükör fölött, kb. 2m-es magasságban. Sajnos nem a tükör közepén jön ki a vezeték a falból. Jó lenne valamilyen esztétikus megoldást ide kitalálni. Gondoltam valami falikar szerű lámpára, de mivel nem középen van, furán mutatna. Gondolkodtam led szalagon is, de akkor hová teszem a tápot, na meg az érintésvédelem? ledes fénycső armatúra is eszembe jutott, de ott egy 220-as kábel megy be az armatúra oldalába, hát elég hülyén mutat egy tükör fölött.
Amúgy is aktuális lenne, mert most ki is égett a 15W Philips kompakt fénycső benne.
Ti hogy oldanátok meg? Van ötletetek?

(#8714) mzso válasza st6969 (#8713) üzenetére


mzso
veterán

Szerintem egy nagyobb/hosszúkásabb lámpával, vagy ilyen fénycső kialakítású leddel amit említettél is.
De ezeket is csak tákolással, hogy úgy fúrsz egy lukat, hogy illeszkedjen a falhoz és belül meg valahogy csatlakoztatod.

(#8715) macilaci78 válasza st6969 (#8713) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Tedd feljebb a tükröt, hogy eltakarja a vezetéket, a tükör mögött pedig oda viszed, ahova jól esik.
A másik ötlet, ha jól látom, a tükörkeret valami matt alumínium. Ebből az anyagból hajtatni egy dobozt a tükör fölé, ami eltakarja a vezetéket, esetleg tápot, stb-t?

Nálam is hasonló bakit követtek el. Azt az egy csempelapot leüttetném és egy újat rakatnék fel. A csempe mögött a vezetéket a vakolatban, csemperagasztóban el lehet vinni és az új lapon a megfelelő helyen ki lehet hozni. Szerencsére szélső lapról van szó, egyik oldalán hozzáférni. Jó eséllyel probléma nélkül le fog jönni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8716) Donki Hóte válasza st6969 (#8713) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Olyan lámpatestet szerelj föl, aminek van egy arasznyi vízszintes tartóeleme, mert akkor azt középre tudod tenni, úgy is, hogy a vezeték nem középen megy be a lámpatest alá.

Nem pont ilyenre gondolak, csak példának mutatom.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8717) st6969 válasza macilaci78 (#8715) üzenetére


st6969
őstag

A tükör be van süllyesztve, és fel is van ragasztva, nem tudom elmozdítani. A kerete tulajdonképpen a csempe szegő műanyag. Bontani, újrafugázni nem szeretnék, akkor már inkább egy egykaros lámpát teszek fel és lesz asszimetrikus :)

(#8716) Donki Hóte
ezen a megoldáson agyaltam én is, de nem igazán találtam olyan lámpát, ami tetszett volna és árban is jó. Amit beszúrtál, azt hol találtad?

Mindenkinek köszönöm az ötleteket :R

(#8718) Donki Hóte válasza st6969 (#8717) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Itt vannak ilyen lámpák széles választékban.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8719) dreizwanzig


dreizwanzig
tag

sziasztok!

Hozzám került a képen látható LED szalag (5m), amit szeretnék felhasználni, sajnos nincs hozzá semmi más.
Mivel tudnám ezt működésre bírni? Az ebayen nagyon sok féle tápot és vezérlőt lehet kapni, nem tudom milyet rendeljek. Olyat szeretnék, amivel vezeték nélküli távirányítóval tudom változtatni a színét. 24 Voltos. A pontos típusa PUR LED flex 072-500-3c-t-n. A linken megtalálhatóak a műszaki adatai.
Tudna valaki segíteni, hogy mit kellene hozzá rendelnem, hogy működjön? :)
Előre is köszi


(#8720) macilaci78 válasza dreizwanzig (#8719) üzenetére


macilaci78
nagyúr

24 V, 80 W a szalag, 96-100 W körüli tápott nézz hozzá, ez 24 V mellett 4 A.
Vezérlőbőből vannak, amik direkt 24 V-tal mennek, színenként 2 A-t tudjon (3x2 A).

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8721) dreizwanzig válasza macilaci78 (#8720) üzenetére


dreizwanzig
tag

pl ez?
vagy ez?

[ Szerkesztve ]

(#8722) macilaci78 válasza dreizwanzig (#8721) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Az első alkalmas, a második nekem egy gyűjtőt hoz be többféle termék választási lehetőségével. Ebből az Input/output Voltage : DC12-24V feliratosok jók.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8723) Sutty66 válasza dreizwanzig (#8721) üzenetére


Sutty66
tag

Az első nekem működött 2 évig és a belső vezetékezés (Nyák) elfáradt. Kicsit alulméretezték. Én 14x7W/m szalaggal használtam. Ezen kívül a távszabi kicsit érzéketlennek találtam. Amit helyette kaptunk szerintem sokkal szimpatikusabb, igaz néhány funkciója más, ill nagyobb lépcsőben szabályozza a fényerőt.Ezt kaptuk helyette !

(#8724) dreizwanzig válasza macilaci78 (#8722) üzenetére


dreizwanzig
tag

igen, bocs, akkor rosszul linkeltem, de én is arra gondoltam, amit mondtál.

köszönöm mindenkinek a válaszokat! :)

(#8725) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Ma estig le van árazva ez a Samsung LED spot: PAR16 3.3W 210lm 2700K GU10
Nekem van két ilyenem a fürdőszobában: nem vibrál, szép meleg fehér színe van.
(én 2400-ért vettem 2 éve darabját)

Ja most látom csak 1 db-ot lehet rendelni. Tudok rendelni valakinek, ha kell. :)

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#8726) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Ha veszek egy ilyen controllert, akkor ezzel bármelyik 12 V-os fehér LED szalag fényerejét tudom szabályozni, vagy ehhez speciális, szabályozható fényerejű fehér LED szalag kell?

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8727) Magga válasza Donki Hóte (#8726) üzenetére


Magga
aktív tag

Minden 12V-os LED szalag fog vele működni, de arra figyelj, hogy max. 144W-nyi szalagot rakhatsz rá!

(#8728) Kernel válasza Donki Hóte (#8726) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nincs ilyen speciális szalag, a szokványos LED-szalag kell hozzá. (A speciális, digitálisan címezhető LED-szalag más téma.)

Ez ugyanolyan PWM-szabályzó, mint amit a szalagokhoz is mellékelnek, csak fali kivitelben és kétcsatornás kimenettel. De a két kimenetet nem tudja egymástól függetlenül vezérelni, ha jól látom. Össze is köthető, így 12 A-rel terhelhető.

Egyébként a LED-lámpáknál sem a LED-en múlik, hogy dimmelhető-e, hanem a benne lévő elektronikán. A LED-szalagon csak előtétellenállások vannak.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8729) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Köszönöm a válaszokat, de rosszul kérdeztem :R

A kérdés az, hogy ezek a szabályozók a LED szalagra jutó áramot szabályozzák, vagy impulzus-üzemben hajtják a szalagot és a LED-ek kitöltési tényezőjét szabályozzák?

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8730) Kernel válasza Donki Hóte (#8729) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az utóbbi vagyis PWM, ahogy említettem, csak ennek van létjogosultsága.

Lineáris szabályzásnál egy jó nagy hűtőbordán kellene elfűteni a különbözeti teljesítményt, ami pazarlás is, életszerűtlen is már manapság.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8731) Donki Hóte válasza Kernel (#8730) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Szuper, értem.

Laikusként is erre gondoltam, mert hiába van jól szűrve a LED szalagra (illetve a szabályozóba) menő 12 V-os egyenfeszültség, a szemem sarkából nézve mindig látom, hogy villog a LED szalag.

Éppen ezért a LED szalagot be fogom rakni a plafon alatt körbemenő holkerbe, így a LED-ek közvetlenül nem látszanak, csak falra/plafonra vetett fényük. Talán ekkor nem fogom látni, hogy villognak.

De ha már felrakom őket egy szép díszlécbe, akkor gondoltam, hogy nem egy fóliatasztatúrás távirányítóval, hanem a linkelt szép fali szabályozóval fogom szabályozni a fényt.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8732) float_away


float_away
csendes tag

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy honnan szerezzek be 12v-os videó lámpába az 50W-os, MR16, GU5,3-as foglalatú dimmelhető halogén izzó helyett olyan ledes fajtát, ami magas CRI indexű, tovább tudja azt a fényerőt, mint a halogén társa?

Egy másik kérdésem pedig arra irányul, hogy 12V-os, tölthető, 20-30W-os led "floodlight"-ot honnan érdemes beszerezni? Csurig van velük a net,de nem szeretnék ipari hulladékkal melléfogni. Közmű nélküli kertbe kellene, napelemmel tervezem tölteni. A lényeg, hogy hordozható legyen, és vakítson :D

Előre is köszönöm! :)

(#8733) mzso válasza Kernel (#8730) üzenetére


mzso
veterán

Szerintem nem csak ez a két lehetőség van: PWM, vagy elfűteni az energiát. (Az más kérdés, hogy mit lehet kapni.)

[ Szerkesztve ]

(#8734) Kernel válasza mzso (#8733) üzenetére


Kernel
nagyúr

Adott egy stabilizált 12 V DC-tápegység és egy fogyasztó (akár izzó vagy LED, illetve LED+ ellenállás), amit az adott feszültségről kell működtetni, szabályozhatóan.

Melyik lenne a harmadik lehetőség?

De olyan, ami elvi alapon támadhatatlan, egyik kategóriába sem illik bele és nem is átmenete / keveréke a kettőnek.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8735) kissgéza76


kissgéza76
újonc

És még van aki bedől ennek a kakának? Komolyan mondom ez már bűncselekmény :D :D "LEDVÁSÁR" :W

(#8738) Banyai87


Banyai87
csendes tag

Sziasztok,

a szobámban, 23 W-os, 1450 lumenes Philips kompakt fénycsövet cserélném le ledre.

Ezt néztem ki (2 db helyettesítené az 1 db Philipset):
http://www.lg.com/uk/led-lighting/lg-A1912GD0GEB.C0AASAA-bulb

Bár érdekes, hogy az LG honlapja 128 fokos világítási szöget ír, egy magyar webáruház 180 fokost ír hozzá:
https://ledrex.hu/lg-a19-12-8w-dimmelheto-led-korte-e27-melegfeher/

Van tapasztalatotok LG ledekkel kapcsolatban?
Esetleg más hasonló alternatívát tudtok?

Az nagyon fontos, hogy ne vibráljon.

Előre is köszi :R

[ Szerkesztve ]

(#8739) TA68 válasza Banyai87 (#8738) üzenetére


TA68
senior tag

Egy ilyennel jobban járnál, és ez sem vibrál.

[ Szerkesztve ]

(#8740) Banyai87


Banyai87
csendes tag

Köszi a linket.
Megbízható ez a márka?
Mert látom olcsó.

(#8741) TA68 válasza Banyai87 (#8740) üzenetére


TA68
senior tag

Megbízható márka, itt a fórumon is már többen használjuk megelégedéssel.

(#8742) betyarr


betyarr
veterán

ősszel vettem az edigitáltól 2db gu10-es canyon spotlámpát.szuper fényereje van,de egy ideje először az egyik,most pedig a másik elkezdte azt játszani,hogy pár perc rendes fényerő után leredukálódik a fényereje kb az eredeti fényerő 10-20%-ára.szinte épp,hogy lehet mellette valamit látni.azt vettem észre,hogy ha rákoppantok egyet az ujjammal,akkor egy pár pillanatra visszatér ez eredeti fényerő.illetve,ha egy kicsit lekapcsolom,majd vissza,akkor megint max fényerő,de néhány pillanat után újból legyengül a fénye.
tudtok valami tanácsot adni?mitől lehet ez?küldjem vissza?vagy teszteljem másik foglalatban is?

(#8743) WestBam válasza betyarr (#8742) üzenetére


WestBam
senior tag

Ha minden esetben csinálja akkor ne mókolj, cseréltesd őket. Ezért van a garancia :K

⭐⭐⭐ https://elemlampablog.hu/linkek ⭐⭐⭐

(#8744) TA68 válasza betyarr (#8742) üzenetére


TA68
senior tag

Küld vissza, mert belül elengedett valamelyik forrasztás. Ez a gyenge minőségű ólommentes forrasztás átka, egy idő után körbereped a hőtől és kontakthibát okoz.

(#8745) xxxjjjkkk


xxxjjjkkk
senior tag

Sziasztok


ha jól értem, a philipsnek van egy olyan megoldása, hogy a régi fénycsőnél, a gyújtót cserélem csak ki, és be a fénycső.
Elektronikus előtétnél ki kell vágni az előtétet, és a fenti módon bekötni.
Ezentúl meg van olyan típusú fénycső, aminél rögtön a két végébe kell a fázis-nulla, igaz?
Gondolom a kettőt, úgy lehet megkülönböztetni, hogy nem jár hozzá led-gyujtó.

"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"

(#8746) betyarr válasza TA68 (#8744) üzenetére


betyarr
veterán

király.ezek szerint félévente kell majd cserélgetnem? :U

(#8747) Kernel válasza xxxjjjkkk (#8745) üzenetére


Kernel
nagyúr

A felsővel kapcsolatban:

Ha fojtótekercses előtét van az armatúrában, azt nem fontos kiiktatni, ugyanis a pótfénycső áramfelvétele csekély, a relatív kis impedanciájú fojtótekercsen nem hoz létre jelentős feszültségesést.

De aki kicsit ad magára, inkább rövidrezárja. Tehát ez opcionális.

Ha elektronikus előtét van, azt viszont ki kell iktatni, mert az teljesen másképp működik és más hatásokkal jár.

Mellékelnek hozzá egy gyújtópótló rövidzárat is, ezzel szerintem mindent elmondtam. Kényelmi alkatrész, így nem kell a gyújtót átkötni, elég betenni és kész.

A második rajz lehet egy másik típus. Szerintem multiméterrel is kimérhető a végén a rövidzár.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8748) radi8tor válasza Kernel (#8747) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Igen én is így tudom, hogy a fénycsövek helyére rakható LED-ekhez rövidzárat adnak a gyújtó helyére.

⭐ Stella

(#8749) xxxjjjkkk válasza Kernel (#8747) üzenetére


xxxjjjkkk
senior tag

Köszi, akkor jól gondoltam.
Multiméterrel mérhető a rövidzár, azt a típust, már kötöttem(2.), igazából, az előbbi volt kérdéses. De megnézem, majd ha kapok azon elvileg nagyon nem kéne csipogjon. Ez jó ötlet, köszi!

"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"

(#8750) radi8tor válasza xxxjjjkkk (#8749) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ellenállás mérés üzemmódban nézd a rövidzárat ne dióda vizsgáló csipogósban. ;)

⭐ Stella

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.