Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:07

LOGOUT.hu

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8651) mzso válasza DeFranco (#8648) üzenetére


mzso
veterán

Szerintem nem nagyon. Hatékonyságra kb ennyi a normális. A Canyon LED-ekre 5 év garancia van, de azok kétszeres árban vannak.

[ Szerkesztve ]

(#8652) macilaci78 válasza DeFranco (#8648) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én a helyedben kosárba raknám és leadnám a rendelést. :K

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8653) TA68 válasza mzso (#8650) üzenetére


TA68
senior tag

Mindezt itt a fórumon is ajánlott, magát profinak mondó LED szaküzlet? :( A stílusról nem is beszélve. De lehet, hogy bennem van a hiba.......

(#8654) TA68 válasza macilaci78 (#8652) üzenetére


TA68
senior tag

+1 :K

(#8655) DeFranco


DeFranco
nagyúr

köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, leadtam a rendelést :R

külön kudos, hogy végre itt egy normális, korrekt szaktopic, ahol érdemi segítséget lehet kapni :)

(#8656) mzso válasza TA68 (#8653) üzenetére


mzso
veterán

Ha már itt tartunk leírhattad volna melyik bolt. Nem tudom minek titokzatoskodni. (Ez nem reklámozás)

(#8657) TA68 válasza mzso (#8656) üzenetére


TA68
senior tag

Végülis. [link]

(#8658) DeFranco válasza TA68 (#8657) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ahogy felnéztem az oldalukra, nagy vörös betűkkel ki van emelve, hogy ezek a ledek nem vibrálnak...

ez akkora probléma a led égőknél? létezik ez a vibráció? az energiatakarékos (kompakt) izzóknál hallottam ilyenről, led esetében ez nekem új.

(#8659) Dluinet válasza TA68 (#8657) üzenetére


Dluinet
nagyúr

vagy 2700K (sárga), vagy 6000K (kék)
rendes fehéret ezek sem árulnak
hihetetlen

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8660) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Hali!

Zenére villogó LED Szalag kontrollerrel valakinek van tapasztalata? Melyik lehet vajon közülük használható?
Ebayes és magyar is érdekelne.

(#8661) kissgéza76 válasza Dluinet (#8659) üzenetére


kissgéza76
újonc

Ezeknek agyukra ment a rotációs kapa, meg a traktor! Na az vibrál! :D Hülyeség ez a vibrálás duma, így akarják a f..st eladni. Nálam már durrant el cuccuk és olvasztott meg foglalatot. Lájf Lájt LED nem nem soha! :(

(#8662) mzso válasza DeFranco (#8658) üzenetére


mzso
veterán

A villogás lehet probléma.
Az ebay-esek villognak. Legalább is a kukoricák amiket én vettem.

Amiket itthon vettem edigital akcióban azok jók (Canyon meg Global). Csak a 6W-os 470 lumenes Globalnál felfedezhető némi vibrálás. De nehéz észrevenni. Én csak akkor láttam meg amikor vékony fehér usb kábelt oldal irányba mozgattam sötét háttér előtt.
A V-TAC-okkal eddig még nem panaszkodtak ilyenre.

(#8663) TA68 válasza DeFranco (#8658) üzenetére


TA68
senior tag

Az, hogy csak az ő ledjük nem vibrál, az egy marha nagy hazugság!

"ez akkora probléma a led égőknél? létezik ez a vibráció?"
Létezik, de minőségi LED lámpáknál nem jellemző. A V-Tac sem vibrál. (a vibrálás inkább csak az olcsó kínai/ebay-es vacakokat érinti, mert kispórolják belőlük a nagyobb kapacitású puffer kondikat) Egy mobil kamerájával ellenőrizni tudod a vibrálást, ha közel tartod a lámpához.

Ez a vibrálás dolog egy kicsit el van túlozva, de ha nagy mértékű, az már valóban zavaró. Egyébként a hagyományos izzók is vibrálnak, mégpedig annál jobban, minél kisebb a teljesítményük, mert a kisebb tömegű izzószál jobban le tudja követni hálózati 50 Hz pulzálását.

(#8664) TA68 válasza Dluinet (#8659) üzenetére


TA68
senior tag

Pedig már a nevesebb gyártók is rájönnek, hogy igény van rá. [link]

(#8665) Kernel válasza DeFranco (#8658) üzenetére


Kernel
nagyúr

Egyrészt a pufferkapacitás kérdése, másrészt az előtétáramkör felépítése sem mindegy.

Olcsó lámpákban elintézik a kapacitív előtétes megoldással, amihez pár alkatrész elegendő. A kapacitív előtét az 50 Hz szinusszal szemben képvisel egy meghatározott ellenállást, míg a nagy meredekségű hálózati zavarimpulzusok útjában csak minimális ellenállást képez, ezáltal a LED életét rövidítheti.

Ráadásul a LED egyik fontos előnye is elvész, miszerint egyébként nem lenne érzékeny a gyakori kapcsolgatásra.

A kapacitív előtét pont átviszi a tranzienseket a LED-re, továbbá ha a bekapcsolás pillanatában épp a szinusz csúcsánál vagy közelében kapja el, az olyankor egy plusz igénybevétel, kínzás. A keletkező áramcsúcsot a spórolásra méretezett puffer sem képes elnyelni.

Ezzel szemben az elektronikus PWM-driver (a kíméletes indítás mellett) a pufferen jelentkező hullámzást is képes kiszabályozni, bizonyos határon belül. Másképp fogalmazva, van egy feszültségtartomány, amin belül teljesen stabil áramot képes biztosítani a LED részére.

Ha már itt tartunk, épp a napokban kaptam egy ilyen kapacitív előtétes lámpát eBay-ről, amit kíváncsiságból (a forma alapján kíváncsi lettem a belsejére), illetve barkácscélra rendeltem.

Egyébként konkrétan életveszélyes is, az ember ujja simán hozzáér a bordához, ami ennél a hálózattal galvanikus kapcsolatban van. Addig persze nincs gond, amíg a másik kezével nem fog földet (vagy valami földelt fémrészt) és a lábunk is szigetelt a talajtól, de nálunk ilyet biztosan nem engednének forgalomba.

Ettől függetlenül, az érdekesség kedvéért:

Puffer: 47 μF 63 V
Soros előtét 1,7 μF
LED-sor üzemi paraméterei: 45 V / 100 mA

Ennél az is jó lehet, amikor megszakad egy LED (volt már ilyen, más lámpánál). A 63 V-os puffer feltöltődik 320 V-ra. Elpukkan, védőellenállás kiég. Épp ezért 400 V-os puffert illik beépíteni, ebbe a pozícióba.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8666) v_viktor válasza TA68 (#8653) üzenetére


v_viktor
csendes tag

A stílus gáz, de az is igaz, hogy a magyar emberek nagy többsége fogtechnikus. Hiába írod/mondod el 100× hogy ne vegyen e-bajról mert tönkremegy. Inkább megveszi ott, minthogy a magyar cégeket támogassa. Hosszabb távon jobban jár a drágábbal, de nem érti meg a nagy többség. A másik nagy kedvencem amikor beszélgetünk a témában és azt mondja hogy mindegyiket Kínában gyártják. Ja kb. ennyi az össz közös dolog bennük. Csak hogy óriási különbség van kínai és kínai között is.

(#8667) TA68 válasza v_viktor (#8666) üzenetére


TA68
senior tag

Csak hogy óriási különbség van kínai és kínai között is.
Így igaz, ők olyat minőséget gyártanak, amilyet rendelnek tőlük.

(#8665) Kernel
Itt a ledeknek legalább normális hűtésük van. Egy 100 μF 400V-os kondival egész jól ellesz. :)

(#8668) dajkapeter válasza v_viktor (#8666) üzenetére


dajkapeter
senior tag

GU10-es, 9W-os "kukorica" ledcsoportos izém van immár 2 éve. Természetesen ebay-ről van és naponta legalább 4 órát világít. Nincs velük baj és még csak nem is vibrálnak. Ellenben itthonról a híres kékfehér angol áruházból vettünk még 2 GU10-est a fürdőbe amik vibrálnak. Vissza vittük és azt mondták, hogy cserélik. Kicserélték, örültünk mint majom annak a bizonyosnak. Hazamentünk, betettük és láss csodát vibrált. A doboz oldalán made in hungary. 1 hétig bírtam elviselni a vibrálást. Örökre száműztük a lakásból...

Ha írásommal megsértettelek akkor annak valószínűleg nem én vagyok az oka....

(#8669) macilaci78 válasza v_viktor (#8666) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Tamogassuk a magyar vallalkozasokat!
Melyiket? Adocsalo, minimalberre bejelento, feketezo, valojaban kulfoldi tulajdonu, garancialis megkeresest nagy ivben figyelmen kivul hagyo, extra profitra hajto vallalkozasokat?

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8670) v_viktor válasza macilaci78 (#8669) üzenetére


v_viktor
csendes tag

Mutass nekem 1 ilyen ledes céget itthon! Az említett diszkontos cég is 16 embert foglalkoztat a céginfo szerint. Magyar tulajdonos. 1 korábbi fb beírása szerint 6-7 millió ÁFA-t fizet havonta! Nem akarom védeni, nem tud normális hangnemben beszélni/írni a kommentelőknek, de ne az legyen a válasz, hogy az adócsaló paradicsom kőbányai piacon fele annyi a led lámpa mint az üzletben. Nyilván olcsóbb a piacon minden, hiszen nincsen költségük.
Nem mondom, hogy e-bajról nem lehet kifogni normális árut, de aki itt a fórumon visszaolvas, több negatívat talál mint pozitívat. A vibrálás meg fel van fújva. Az emberek 90%-a semmit nem vesz észre két led fényforrás között.

(#8671) macilaci78 válasza v_viktor (#8670) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem fogok megnevezni egyetlen céget sem.

Én csak arra akartam rávilágítani, hogy a fenemód buzgó magyar vállalkozásokat támogató vásárlók java része sötétben tapogatózik például a tulajdonviszonyok terén. Példának okáért képes az amúgy angol tulajdonú Tescoban PC-t venni, mert az magyar bolt, nem a helyi szakkereskedésből.

Jómagam meguntam a tartós használatra szánt kínai RGB ledeket és megvettem a V-Tac-nál és vettem hozzá egy trafót is, mert csak a V-Tac trafóról hajtva él a 2 év gari. Teljesen mindegy, hogy V-Tac trafóról hajtom-e vagy sem, de ha nincs egy darab sem a nevemen, akkor azért az ciki, ha 1,5 év múlva döglik be a led.
Ezzel együtt persze többszörösét költöttem most el az e-bay-es árszinthez képest, de 2 évig adott egy magyar segg, amit rugdoshatok a garancia keretei között és ez jól eső érzés. ;]

Még egy gondolat: ajánlunk itt V-Tac-ot, Anro-t, stb. Aki már odáig eljut, hogy magyar, számlás forrásból, legalább látszólag érvényesíthető garanciával vásároljon és mindemellett fillérbaszó, az akkor is az árgépről fog venni, és a fene sem tudja, hogy milyen kaliberű cégek vannak. :U

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8672) TA68


TA68
senior tag

Hátha hasznos lesz az erre tévedőknek.
Összehasonlítottam egy 60W-os Superbalux kripton izzót, egy 10W-os V-Tac LED lámpával. A fényerejük ugyanakkora.

(#8673) Donki Hóte válasza TA68 (#8672) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Érdekes, a LED lámpára 806 lumen fényerőt írnak, annak elvileg fényesebben kellene világítania, mint egy 60 W-os izzó...

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8674) TA68 válasza Donki Hóte (#8673) üzenetére


TA68
senior tag

A kripton izzónak nagyobb a hatásfoka, mint a normálnak.

(#8675) laolaj


laolaj
aktív tag

Sziasztok,

ha egy falra szerelhető lámpatest nem dimmelhető de a hozzá kapcsolt fali kapcsolóban van dimmelfunkció és ő az adapter is akkor elméletileg mennie kellene.

Rosszul gondolom? :)

Ha nincs jövőképed akkor jövőképtelen vagy! Ne azt hajtogasd h nincs pénzed.. hanem kérdezd meg h milyen módon lehet!

(#8676) macilaci78 válasza laolaj (#8675) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A lámpatestnek ehhez nem sok köze van, csak az elektromos összeköttetést adja. A kapcsoló és az izzó legyen dimmelhető, a vezetéknek, foglalatnak nem kell.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8677) Kernel válasza laolaj (#8675) üzenetére


Kernel
nagyúr

Tegyük fel, arra gondoltál, hogy a lámpatestben egy nem dimmelhető LED-lámpa van, akkor az értelemszerűen nem dimmelhető.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8678) laolaj válasza Kernel (#8677) üzenetére


laolaj
aktív tag

Így van.

Akkor led csere és boldogság :)

Ha nincs jövőképed akkor jövőképtelen vagy! Ne azt hajtogasd h nincs pénzed.. hanem kérdezd meg h milyen módon lehet!

(#8679) DeFranco válasza TA68 (#8672) üzenetére


DeFranco
nagyúr

köszönöm, én pont ebben a párosban váltok :)

hogy hasonlítottad össze? szemre, vagy esetleg mérted valahogy?

(#8680) TA68 válasza DeFranco (#8679) üzenetére


TA68
senior tag

Csak szemre hasonlítottam össze, de teljesen egyformának látszik a fényük.

(#8681) DeFranco válasza TA68 (#8680) üzenetére


DeFranco
nagyúr

valahogy én is erre tettem a voksom látatlanban (és minden elméleti vagy gyakorlati tudás nélkül), ahogy beszéltünk róla, hogy a 600LM körüli érték kérdésesen felel meg a 60W-nak, és ahogy utánaolvastam a superbalux-kripton technológia jellemzőinek.

mindenesetre ez egy jó hír.

[ Szerkesztve ]

(#8682) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Egy hagyományos izzó hátulján találtam ezt a táblázatot. Ezek szerint a fényerő nem egyenesen arányos az izzó teljesítményével, hanem meredekebben emelkedik a fényerő.

Egy 15 W-os izzó wattonként 7,9 lument termel, egy 150 W-os izzó pedig wattonként már 14,2 lument állít elő...

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8683) Kernel válasza Donki Hóte (#8682) üzenetére


Kernel
nagyúr

Gondolom, a 150 W-os izzó vastagabb izzószála magasabb hőmérsékletre van felfűtve, ami nem csak valamivel nagyobb színhőmérséklettel jár, hanem a hatásfok is jobb.

Ezért találták ki a halogénizzót is, amiben a wolframszálat jobban kihajtják, magasabb hőmérsékletre. Ettől persze hamarabb kiégne, amit a halogénes töltéssel védenek ki. Szintén a magasabb hőmérséklet miatt kvarcüveget igényel, ami jobban bírja a hőt.

Végeredményben pedig a halogénizzó hatásfoka jobb, mint a normál izzóé.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8684) radi8tor válasza Donki Hóte (#8682) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ezért is kell műszerrel mérni a fényerőt, nem táblázatoknak/adatlapoknak elhinni ami oda van írva.

⭐ Stella

(#8685) mzso válasza Donki Hóte (#8682) üzenetére


mzso
veterán

Nem lehetetlen, hogy így van. De az messze nem biztos, hogy ezek tuti biztos értékek.

(#8684) radi8tor1
"Ezért is kell műszerrel mérni a fényerőt,"

Szerintem a fényerő (lux) magában nem sok mindent ér.
Lument házilag meg sajna lehetetlen mérni...

(#8686) Donki Hóte válasza radi8tor (#8684) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nincs olyan műszerem, amivel ilyesmit lehetne mérni, ezért kénytelen vagyok elhinni az ismertetőkön lévő adatokat :U

Szerinted melyik adat a helytelen? Szerinted nem igaz az, hogy az izzó teljesítményének növekedésével hatványozottan nő a lumen?

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8687) radi8tor válasza Donki Hóte (#8686) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Én sok LED lámpa gyártó adatait nem hiszem el. De, ha az ember nem kínai webshopból rendel, akkor azért eléggé hihető adatokkal találkozik.

⭐ Stella

(#8688) 206 cc válasza mzso (#8685) üzenetére


206 cc
senior tag

Szia!
Bocs,de azt hiszem összekeversz valamit főként mivel a fényerő az bizony a lumen!Azt ugyan is,hogy egy lámpa (izzó) 1 wattnyi kisugárzott teljesítményéből hány lumen fényáram lesz a látható spektrumban az bizony a fényereje a lámpának. A luxban mért megvilágítás (illuminance) viszont egy megvilágított terület egységnyi felületére beeső fényáramot jelenti ez így pontos.
Amennyiben az adott nagyságú felületre beeső, lumenben kifejezett fényáramot elosztjuk a felület nagyságával, akkor luxban kapjuk meg a megvilágítást (1 lux = 1 lumen/m²).
És ez mellett még van pár dolog ami befolyásolja (fajlagos felületi fényáram ,fénysűrűség)a megvilágitást...de ebbe ne menjünk bele...

[ Szerkesztve ]

206cc „- pedig nem is én utállak Téged.Te utálod saját magad” .... a problémát nem az jelenti, hogy valaki hülye,hanem az hogy nem ismeri be....

(#8689) 206 cc


206 cc
senior tag

Elnézést kifutottam az időből....leegyszerűsítve ami minket érdekel az a lumen/négyzetméter értéke egy izzó,LED stb.esetén
Még egy nagyon fontos dolog..A megvilágítás a fényforrástól való távolság négyzetével arányosan csökken, ami érthető, hiszen ugyanakkora térszöghöz kétszer akkora távolságban négyszer akkora felület tartozik. Vagyis a megvilágítás a negyedére csökken.

[ Szerkesztve ]

206cc „- pedig nem is én utállak Téged.Te utálod saját magad” .... a problémát nem az jelenti, hogy valaki hülye,hanem az hogy nem ismeri be....

(#8690) Dluinet válasza 206 cc (#8688) üzenetére


Dluinet
nagyúr

tehát a spot és a gömb lámpákat nem lehet lumen alapján összehasonlíani

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8691) TA68 válasza Dluinet (#8690) üzenetére


TA68
senior tag

Így van.Például ezzel is ki lehet váltani a 60W-os hagyományos izzót, pedig csak 500lm.

(#8692) TA68 válasza TA68 (#8691) üzenetére


TA68
senior tag

Helyi megvilágításnál.

(#8693) mzso válasza 206 cc (#8688) üzenetére


mzso
veterán

Én nem keverek semmit. Elég keverve használják magyarban a kifejezéseket.
És ha már itt tartunk úgy néz ki az elég szerencsétlen "fényáram" kifejezés lenne leginkább a szakszerű neve, amit egyébként te is használsz.

És bizony azt otthon nem fogod mérni hány lument bocsát ki egy fényforrás.

(#8694) mzso válasza Dluinet (#8690) üzenetére


mzso
veterán

Én ezt vitatnám. Ugyanúgy megadja a hatásos fénymennyiséget. Csak máshogy hasznosul.
Ha olyan lámpatestbe rakod ami egy irányba irányítja a fényt kb ugyanazt a hatást éred el.
Vagy fordítva, ha nagyon fehér amire rávilágítod akkor kb ugyanolyan fényes lesz a szobában

+(#8691) TA68

Ez így szerintem nem igaz. Egy sima hagyományos izzóval az egész szobát világítani fogod. Egy spot izzó meg erősebb lesz.

(#8695) PNP


PNP
őstag

Magas CRI értékű hideg/melegfehér LED csíkot honnan érdemes venni? Láttam egészen extrém árakon is (pl. 5 méter 270$), de ebayen is 10+ ezerért látom tekercsenként. Tényleg ez van, vagy a pár száz forintos zöldessárga rettenetek?

(#8696) dni


dni
őstag

Sziasztok!

Szabályozható fényerejű, meleg fehér, vízálló, 12v-os ledszalagot keresnék a konyhába pult megvilágításra így inkább az 505-esben gondolkozom. 4-5m-re volna szükségem. Csak jó minőségűt szeretnék venni, hol érdemes szétnézni, vagy melyik márkát célszerű előnyben részesíteni.

Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.

(#8697) macilaci78 válasza dni (#8696) üzenetére


macilaci78
nagyúr

V-Tac, Anro Díszléc például ilyen.
Érdemes aluprofilba rakni a melegedés végett. Profilból körültekintően válassz, mert a vízálló ledszalag általában szélesebb, vastagabb a szilikonborítás miatt.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#8698) TA68 válasza mzso (#8694) üzenetére


TA68
senior tag

"Egy sima hagyományos izzóval az egész szobát világítani fogod. Egy spot izzó meg erősebb lesz."
Tegyük fel, egy ebédlőasztal feletti világításról beszélünk. Azonos lument feltételezve, ahogy azt említetted is, a spot erősebben fogja megvilágítani az asztalt. Pont ezért nem lehet csak a lumen alapján összehasonlítani a gömb izzót a spottal. (a spot, amit belinkeltem 500lm)

[ Szerkesztve ]

(#8699) Donki Hóte


Donki Hóte
veterán

Ma megjött a WS2812B digitális LED szalagom egy hozzá való 14 gombos vezérlővel.

A cucc remekül működik, csoda, hogy miket tud, de ez nem alkalmas világításnak a lakásba, ez leginkább hangulatvilágításnak jó :DDD

Bulisoknak nagyon ajánlott, esti békés olvasgatáshoz teljesen felesleges ilyet venni. ;)

Ha megnyomom az automata programválasztó gombot, akkor végiglépked az összes programon. Kb. 10 másodperces mintákat mutat, de több mint fél óráig nem jött elő ugyanaz a program :) Fél óra után jött elő ismét az első program, de akkor sem ugyanúgy mint első alkalommal, ami fény először a szalag elejétől a vége felé futott, az a második előforduláskor a szalag vége felől kezdett az eleje felé futni :R

[ Szerkesztve ]

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8700) radi8tor válasza Donki Hóte (#8699) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.