- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Árpi001
senior tag
válasz
KilgoreTrout #28004 üzenetére
Új zélandról én is olvastam valamit ezzel kapcsolatban.
Akkor ezen elindulva, Ausztrália is jó lehet talán.
Utolsó bekezdésed igaz, de kevés embernek adatik meg, hogy ilyen közegbe éljen.
attiati, akkor akár maradhatunk itthon is -
albiosz
őstag
válasz
KilgoreTrout #24288 üzenetére
Köszi, megjegyzem őt is. Helyben van ez ugye előny és hátrány is egyben.
-
attiati
veterán
válasz
KilgoreTrout #23817 üzenetére
Erre az a magyarázat (ami egyébként döbbenet egy statisztikai adatnál), hogy saját devizában számolja mindegyik országot !
Magyarul a hazai árak forintban szerepelnek, a görög euróban, stb...Elolvastam a mérési módszertant és ott kerek perec le van írva.
-
concret_hp
addikt
válasz
KilgoreTrout #22685 üzenetére
a kivándorlás mellé még bejön az, hogy akik elmennek nyugdíjba (60 pár éves korosztályok) az minden évben kb. 25-30 000 emberrel több mostanság, mint akik felnőnek (18-23 éves generáció), azaz minden egyes munkanap eltűnik csak a korfa miatt kb. 100 ember a munkaerőpiacról... https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html
mindemellett még mindig olcsó munkaerőnek számítunk, sőt mivel szakadunk le a régiótól, arányaiban egyre olcsóbbak...
-
törölt tag
válasz
KilgoreTrout #22683 üzenetére
Azért külföldön még viszonylag jobb skillekkel sem annyira nagyon egyszerű megvetni a lábad, ha nem mosogatni, takarítani, felszolgálni akarsz. Ha így lenne mindenki már kint lenne.
Vannak ismerőseim kint, 4 csoportjuk:
- alja munkákkal élnek napról napra, covid kezdetén hazajöttek inkább a CSOK-ért
- átlagos képességű IT-sok: elvannak, de nem élnek szignifikánsan jobban, ugyan úgy küszködnek.
- csodabogár IT-s vagy orvos, azért ezt nem várhatjuk el mindenkitől...
- régi "nemesi" család vagy nagyvállalkozó szülők sarja, anyuék fizetnek mindent. Ők jól érzik magukat. -
Kobe
veterán
válasz
KilgoreTrout #22455 üzenetére
Amerikai ismerosomnek keresunk hazat kint, new york kulkeruletenek szamito jo kornyeken. Nem mondom hogy a tipikus szuletett felesegek fele suburb, de nem all tavol tole.
Magyar "propaganda": a lakasarak emelkedese vilagszintu trend, mindenhol durvan szaladnak fel az arak, felesleges ezt regionalisnak gondolni.
Kozben a reality: amerikaban a durvan felszaladt arak olyan tobb ev alatt +30%ot jelentettek, versus az altalam kovetett es kb fel ev alatt 30%al atarazott szarokkal :D
A poen: US ingatlan siteokon minden infot megtalalsz a kecorol, a korabbi ertekesites datumat is es a korabbi ertekesitesi arat is + eves ingatlanadot + onreszaranyos hiteltorlesztot. (ingatlan.com + 10-20 ev mire ide eljut)
Egy konkret pelda, amire most gyur az illeto: 50x50 meteres telek, rajta egy jo allapotu, felujitast max minimalisan igenylo, kb 180nm es ketlakasos haz, 2db kb 80-90 nmes lakas van benne kulon szinten, egyik siman kiadhato
400e USD (160M huf), erdeklodok szamatol fuggoen lehet felszalad 420-440 koze. 5 evvel ezelotti ertekesitesi ar 330ezer USD.160M ert szerintem Bp es jobbfajta kornyeken mar 2500 nmes telket is csak valami bontasra itelt putrival kapsz max, nem elheto hazzal
nemhogy NY / NJ kornyeken.
Es a median ber sem epp 375000 HUF arrafele (1100 USD)
Csak hogy a grafikont komtextusba is rakjuk -
válasz
Tök egyszerű erre a válasz: rohadt alacsony volt előtte a bázis. A devizahitelezés miatt irreálisan bezuhantak az ingatlanárak még Budapesten is. Azt azért tegyük szépen mellé, hogyha ezt kiforgatod euróra, akkor még mindig Magyarország a legolcsóbb a régióban.
Szerinted miért nőttek a bérek az építőiparban? Mert megnőtt a kereslet. Szóval a támogatások, olcsó hitelek hatására mégiscsak megnőtt az ingatlanpiaci tranzakciók száma. Annyi az építkezés, hogy nem bírják kiszolgálni a szakemberek.
B opció: keress több pénzt.
Vagy mégis mit vársz ettől a hisztitől? Hogy majd megsimogatjuk a buksidat?
-
Dorian
félisten
válasz
Pont azért nőttek nálunk sokkal jobban, mert eleve sokkal alacsonyabbak voltak. Ezt írtam korábban: beáll az egyensúly a hasonló piacon (közép-kelet-európai régió).
-
Madwe
nagyúr
válasz
KilgoreTrout #22235 üzenetére
Ez tökéletes, pláne hogy átmeneti szállásunk ingyen van jóformán korlátlanul, így teszünk, köszi!
axioma: köszi ismét az infot! mindenképp rendezném majd - ha hitel ennek ellenére kapható, akkor is. Jobb szeretem a jog elött tiszta lapokat
-
Sempronius89
tag
válasz
KilgoreTrout #22147 üzenetére
Egert hozta fel példának ahol a középsulik semmivel sem rosszabbak, mint Budapesten. Az alapvető szórakozási lehetőségek is megvannak. Jó csütörtök este nem találsz nyitva 4 színházat amelyekben minden stílusból válogathatsz és valószínű titkos RAVE party sincs sehol, de aki ezekre vágyik Non-Stop azt megint nem érteni miért ment az aglóba.
Konkrétan szerintem aki tényleg HO-ban dolgozik az elmebeteg ha egy Eger helyett Tökölre megy ki, de ő tudja.
-
HoTDoG
tag
válasz
KilgoreTrout #21714 üzenetére
Aznap még lekísértem a kárfelmérőt, mert megkért a közös képviselő. Egy közös helyiség beázása, javítása. Írtak róla egy összeget, csak hogy legyen, de egyébként a helyreállítás számla alapján fizettek mindent.
Szóval ajánlom, éljetek a szereződésben foglalt jogaitokkal és hívjátok ki a kárfelmérőt.
-
kisharsany
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #21714 üzenetére
Ha be sem jelented, akkor tényleg nem fogsz kapni semmit. Mi mást mondana a kárfelmérő...
-
axioma
Topikgazda
válasz
KilgoreTrout #21711 üzenetére
Nalunk az invertert 'vitte' a vihar, igaz a kabelszolgaltato halozatan keresztul jott a villam, a napelemek siman birtak. De a napelemes topikban tobben beszeltek olcso kieg biztositasrol [a rendszerre].
-
axioma
Topikgazda
válasz
KilgoreTrout #21709 üzenetére
Napelemre onmagaban nincs annyira ertelme, inkabb magara az inverterre szoljon - nekem elvileg fizetnek ra kieg nelkul, a hazba beepitett alkatresznek veszik [waberer].
-
válasz
KilgoreTrout #21337 üzenetére
Mert a szerződéskötéssel egyidőben (benne fizetési ütemezés, hitelfelvétel részletei, számlaszámok, kötbér, stb.) adják át a foglalót, "borítékban", aztán a nagyobb részletek már átutalással mennek.
Normális ügyvéd 1 héten belül ad időpontot, tudják milyen őrület van a piacon.
-
Ijk
nagyúr
válasz
KilgoreTrout #21335 üzenetére
Igen, de ahhoz ügyvéd kell, meg 2 hét mire időpontot kapsz. Addig meg a szavatok van.
Egész nap rágódtam rajta, és tartani fogom a szavam. Több okból is. -
Stanlee
őstag
válasz
KilgoreTrout #21313 üzenetére
Ertem en, hogy orokolnek, de azert nem mindenhol jellemzo, hogy a 20-as, 30-as eveikre a fiataloknak ekkora oroksege legyen.
Ha igy van, en kimaradtam ebbol es nagyon sajnalok mindenkit, aki kiarazodik.
-
törölt tag
válasz
KilgoreTrout #21313 üzenetére
A fodrászom (22 éves kiscsaj) most örökölt 3db telket Sasadon… vagy fél milliárdot ér. A legszebb, hogy anno a mamája ajándékba kapta, mert valami lakóingatlan fejlesztőnek dolgozott (egyszerű munkát, nem igazgato volt)
-
válasz
KilgoreTrout #21165 üzenetére
Hát ha az a kérdés, hogy forintban vagy devizában gyűjtögesd a pénzed, akkor a válasz a deviza. Nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben a forint jelentősen erősödne az euróhoz képest.
Igen, ez a devizaspekuláció. Szerintem pedig átlagember olyan devizában takarékoskodjon, amiben bevétele van, és várhatóan kitettsége lesz. Minden más esetben ő árfolyamkockázatnak van kitéve, amit lehet vállalni, de senki sem garantálja azt, hogy jól fog vele járni. Anno még 2008 után felugrott az EUR 330-ra, akkor a főnököm bevásárolt belőle, aztán szépen visszamászott 300-körüli értékre hosszú-hosszú évekig. Elég sok pénzt bukott ezen. -
Drizzt
nagyúr
válasz
KilgoreTrout #21165 üzenetére
"Ha armageddonra számítasz, akkor pont megéri hiteleket felvenni, minél hosszabb kamatperiódussal."
Hát ez azért rohadtul függ attól, hogy milyen jellegű armageddonra számít az ember. -
válasz
KilgoreTrout #21106 üzenetére
Ne nekem írd, nem én akarok oda költözni.
Amúgy meg tököm se akar bezárkózva élni, tavasszal-ősszel tuti nyitva vannak az ablakok/erkélyajtók nálunk.
-
Dorian
félisten
válasz
KilgoreTrout #21106 üzenetére
Ja, csak ablakot nyitni nem lehet.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
KilgoreTrout #20613 üzenetére
Igy van. Nagyon sokat szamit, ha van a kozelben valami normalis levegoju termeszeti kozeg. Es erosen ajanlott is napi 30-60 percet setalni. Azt meg nem mindegy, hogy milyen kornyezetben teszi meg az ember.
-
JackFeryll
őstag
válasz
KilgoreTrout #20613 üzenetére
Bringásoknak, terepfutóknak is jó. (hegy, erdő) Főleg munka előtt/után amikor nincs annyira idő/kedv átkínlódni a dugóban magad a városon. Ezen kívül hasonló környezet a várostól hasonló közelségben csak a II. és XII. kerület van, ami más árkategória.
-
bilimbalam
tag
válasz
KilgoreTrout #20609 üzenetére
Amúgy kirándulni általában kocsival megy az ember, mindig másik lokációba, nem?
Nem értem ez miért szempont.
Gondolom amikor fél éven belül már hatodszor vagytok a hármashatár hegyen az rohadt unalmas tud lenni. Nekem eszembe sem jutna, hogy a fővárosba járjak rendszeresen "kirándulni". -
Brave_86
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #20469 üzenetére
Miért nem gondolhatja meg magát?
"A foglaló az adásvételi szerződés teljesítésére vonatkozó kötelezettségvállalás megerősítésére szolgál.
- Amennyiben az ingatlan adásvételi szerződés teljesül, a foglaló összege főszabály szerint beszámít az ingatlan vételárába.
- Ha szerződés teljesítése elmarad és ezért a vevő felelős (például, ha nem fizeti meg a vételárat vagy a szerződésben meghatározott bármely vételárrészt) az eladónak átadott foglalót elveszíti.
- Ha pedig az eladónak felróható okból nem kerül sor a szerződés teljesítésére (például, ha nem adja birtokba az ingatlant) akkor a kapott foglalót kétszeres összegben kell visszafizetnie a vevőnek.
- Ha a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért mindkét fél felelős, vagy amelyért egyik fél sem felelős – például földrengés esetén megsemmisül az ingatlan, amely vis major helyzetért nyilvánvalóan egyik fél sem felelős -, akkor a foglaló összege visszajár a vevőnek. " -
válasz
KilgoreTrout #20469 üzenetére
Mi úgy vettünk 2 éve, hogy a második megtekintésre vittünk 1 millió forintot és egy adásvétei előszerződést, mert gyorsan kellett lépni.
Ott egyből aláírtuk, a szomszédokkal letanúztattuk.Biza', így kell! Ha jót találsz, arra le kell csapni, 1% elég ilyenkor.
-
Brandynew
őstag
válasz
KilgoreTrout #20413 üzenetére
Biztos megéri várni vele... ja nem
Nekem is van egy ismerősöm, 65 millió Ft-ért hirdeti az egyik házát, amit örökölt. Azt mondja, nem sürgős neki az eladás, úgysem abban lakik. Reálisan 62 millió Ft az ára, aki annyit kínál érte, annak is nemet mond. Másfél éve nem tudja eladni. Ha eladta volna 62 millióért és az eladási árat betette volna állampapírba, most járna 3,8 millió Ft hozamnál, tehát havonta 210 ezer Ft-ot szór ki az ablakon azzal, hogy nem viszi le az eladási árat.
-
hurenzon
senior tag
válasz
KilgoreTrout #20314 üzenetére
Elég sűrűn van ott buli , már gondoltam én is be ugrok 🤪
-
Brave_86
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #19366 üzenetére
Igen, a munkám során sem kell stresszelnem! "Unatkozok"...!
A vásárlási folyamat már több mint 1,5-2 éve elindult, város kiválasztása/városrész. A kiszemelt ház már mondhatni megvan hónapok óta, a jelenlegi tulajjal már akkor megállapodtunk, igaz hogy csak szóban. Nagy felújításokra nincs szükség azonnal, max tisztasági festés. Csak annyira nem haladnak a vásárlással, hogy lehet végül maradunk még a lakásban. 3.Covid hullám tetőzése sem segített. Eddig 2x jelezték, hogy most úgy néz ki megvan. Az egyiknél a tulajdoni jogviszonyokkal volt probléma így arról le kellett mondaniuk. Az utóbbinál pár hete, pedig végül nem az ő ajánlatukat fogadták el.skristof
Valóban felújítás nincs most tervezve, egy szakértővel is átnézettük a házat előzetesen. -
gerii
addikt
válasz
KilgoreTrout #18727 üzenetére
Ettől most felment a pumpa, duplán (triplán) fizettetnek adót az emberrel, csak mert az árak mennek felfelé.
Vettem az adózott fizetésemből egy lakást, majd rögtön kifizetek 4%-ot Vagyonszerzési illeték formájában. Oké lett vagyontárgyam. Pár év múlva mondjuk összeköltözés felmerül, kell egy nagyobb lakás, megveszem. Majd itt ismét adóztatni akarnak a 4%-os adózott Vagyontárgyam értéknövekedése okán, ami főleg a nyamvadt Matolcsy infláció miatt következett be.
Mégis mire fel fizetem a Vagyonszerzési illetéket, ha utána az nem a teljes körű tulajdonom, és újra adóztatják??? Semmi közük hozzá ezek után hogy mit és mennyiért adom el, magánszemélyként... -
axioma
Topikgazda
válasz
Oroklesnel megallapitanak forgalmi erteket, es az vonhato le mint szerzesi ertek, akkor is ha eppen nem volt ra orokosodesi illetek megfizetve pl. mert kozeli hozzatartozo (kiszabva volt utana (csak nulla), ez szamit).
Az ugyved - vagy az info kozvetitoje - ettol fuggetlenul tenyleg nagyon kezdo lehet, az illetek es az szja nagyon keveredik a fejekben mashol is, de hogy szakembernel... -
De4d
őstag
válasz
Igen igen, ez meg is van, de ez akkor is áll ha abból a pénzből sose venne másik ingatlant?
Én nembeszéltem az ügyvéddel, nem is az én ügyen és semmilyen közöm nincs hozzá. Azt mondta ha 3 éven belül abból a pénzből nem vesz másik ingatlant akkor kell fizetni 15%-t -
törölt tag
válasz
KilgoreTrout #18588 üzenetére
Köszi, ezt a megoldást nem is ismertem.
-
Mercutio_
félisten
válasz
KilgoreTrout #18248 üzenetére
Nekünk Allianz fizetett, OTP Groupama viszont még a saját kárfelmérője által elkövetett számolási hibát se ismerte el.
Nagyon úgy tűnik, hogy kárfelmérőn és a fölötte lévő emberen (területenként változik mindkettő?) múlik az ügyfél elégedettség -
Golyo69
senior tag
válasz
KilgoreTrout #17275 üzenetére
Nincs külön épület.
Gondolom a vételarral van bajuk. Lehet keveslik es tobbre értékelnek mint amennyiert vettük..... kell az illeték....
Most beszéltem egy ismerőssel es azt mondta mindenrol amiről tudunk legyen szamla es írjuk bele a jegyzőkönyvbe hogy mi csinaltunk mindent. Csinalnak par képet, nagy eltérés nem szokott lenni. Majd kiderul két hét múlva :) -
Ursache
senior tag
válasz
KilgoreTrout #16865 üzenetére
melygarazstol melygarazsig mentunk.
oke, ez sok tenyezos, de akkor az egeszet, ha jol ertem -korabbi valaszok alapjan-, pusztan az emberi kenyelemben keresendo, nem mashol gyokeredzik. -
basaharc502
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #16305 üzenetére
Dehogy veszem magamra
, ugyanis első perctől kezdve egyértelmű volt nekem is, hogy az egész történet egy hatalmas piros lámpa, pusztán kíváncsiságból próbáltam elérni, hogy ugyan mit mond vagy kamuzik be az illető, ha egyáltalán ténylegesen van mögötte valaki.
Mindössze pár utcányira lakok az egyik megadott lakás utcájától így fogtam magam és jobban szétnéztem, de a megadott paraméterekkel rendelkező épület nincs is az egész utcában, ezért is vagyok biztos abban, hogy svindlis dolog van a háttérben.
Amit el tudok képzelni az a megtekintési díjas...aki pár ezerrel leránt és köddé válik vagy esetleg egy olyan társaság lehet mögötte, ami megszórja a város/kerület piacát "áron aluli" kamu hirdetésekkel arra ösztönözve a többieket, hogy kicsivel adják olcsóbban a sajátjukat. /azt nem tudom, hogy ehhez van e köze, de pl. amióta a város lakáshirdetéseiben megjelentek ezek az áron aluli kamu hirdetések 3 valódi lakás ára is lentebb ment/ -
törölt tag
válasz
KilgoreTrout #16068 üzenetére
Ez nem igaz. Az egyik legnagyobbnak mondtam, hogy en csak ugy vagyok hajlando hogy a sajat ugyvedemmel beleiratom amit meg mi gondolunk...
axioma: a realisan arazott ingatlanokat most is pikk pkk elviszik.
-
törölt tag
válasz
KilgoreTrout #16061 üzenetére
Miért bukna?
ő csak akkor bukik ha meggondolja magát. Ha az eladó lép vissza akkor visszajár. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
KilgoreTrout #15604 üzenetére
Megvolt a NAV-os ellenőrzés az illeték ügyében.
Mint kiderült, az volt a trigger, hogy feleségem kért illetékkedvezményt (eladott lakás után), de az adásvételi szerződésben nem volt külön ár meghatározva a garázsra, amire nem vonatkozik kedvezmény.
Egy nő jött, negyed óra alatt végeztünk. Teljesen segítőkész volt, kitöltöttük a kérdőívet és a javaslatára meghatároztunk egy árat a garázsra (1,5 milliót - kb. a hihető minimumot) a lakórész forgalmi értékét meg annyival csökkentettük.
Szóval ha esetleg más is kapna ilyen értesítőt, no para. Ha kértek vagyonszerzési illeték kedvezményt eladott lakás után, akkor az adásvételiben külön kell rögzíteni a nem lakórészek értékét.
-
Gergello
addikt
válasz
Ha nem vagy sáros, nem kell tartani a szemlétől.
Nálunk is voltak, lefényképezték a helyiségeket.
Ki kellett tölteni egy adatlapot, ahol a legnehezebb rész az volt, hogy állapítsam meg, hogy a házzal egybeépített, a ház elválaszthatatlan részét képző garázs külön mennyit ér, mi az értéke. Beírtam rá 500.000 Ft-ot. Minden rendben volt, nem kerestek azóta. -
sakal83
addikt
válasz
Mert alacsony volt az ara a kornyekhez kepest. Ne aggodj. Ha van fenykep az eredeti allapotarol mutasd be es indokold hogy felujitando volt. Celszeru ezt az adasvetelbe is berogziteni es elonytelen fotokat is kesziteni. Ha nincs akkor szoban mond el jegyzokonyvbe foglalva es a felujitas maga a bizonyitek hogy romhalmaz volt. Nekem volt ÚJ ingatlanom ami egy evet csuszott es felulvizsgalatot kaptam hogy miert ilyen olcso... elmondtam kerek perec hogy ennyi volt en nem tehetek rola hogy qva draga lett es sirtam egy kicsit es elfogadtak. De alazatos legyel es tetesd a naivat:) es legy kedves:) normalisak ha vki nem paraszt veluk.
-
válasz
Teljesen rendben van hogy helyszíni szemlét tartanak, ezt nem is kötelesek indokolni. Általában nem szívóznak ha nem kötekedik a tulaj ( akik nálunk voltak nagyon kulturáltak voltak ), de képben vannak, láttak már pár dolgot. Nem kell parázni, ha az átlagos szórásból nem estek ki akkor nincs probléma. Hozzánk ugyanilyen szituban jöttek ki, nem ár alatt vettük de jócskán alkudtunk a felújítási költségekre hivatkozva, mindent meg is mutattunk a NAV embereknek akik jóvá is hagyták az árat.
-
vg
addikt
válasz
KilgoreTrout #15173 üzenetére
200k havonta bevásárlás? Annak hány százaléka nasi, vagy mi van ebben? Az napi kb 7ezer három főre kaja. Hmm.
-
válasz
KilgoreTrout #14553 üzenetére
Igen, ott vannak jó kis online kalkulátorok!
-
Mauzes
addikt
válasz
KilgoreTrout #14332 üzenetére
Köszönöm!
-
axioma
Topikgazda
válasz
KilgoreTrout #13750 üzenetére
A rosszabb alkupozicio csak akkor all fenn, ha mindenkepp az a lakas tetszik csak (nincs masik a tarsolyban), ES van ra masik vevojelolt. Ha nincs, akkor vegulis mit tudna csinalni? Var meg fel evet, amikor akar lefele is mehetnek az arak? Sajat dontese, sajat szivasa, hogy belekeverte az ingatlanost, ennek a dontesnek o kell viselje a kovetkezmenyeit. En erre ennyit mondanek neki, es kitartanek az arcelommal, felteve hogy nem tenyleg mindenaron kell. Nalad is lehet egy hatar aminel mar nem eri meg emellett donteni.
-
axioma
Topikgazda
válasz
KilgoreTrout #13748 üzenetére
Ez hulyeseg. Ha a tulajtol veszi meg, rajta semmit nem kovetelhetnek. Az mas kerdes, hogy ha a tulaj elore mondja, hogy nem maganemberkent hanem a szolgaltaton keresztul arulja aminek x jutaleka lesz (persze ha nem teszi, rajta ettol kovetelhetnek akar a vevo jutalekreszet is, de a vevotol ilyeniranyu tajekoztatas nelkul vicces is lenne).
Masreszt nem mindenki kot kizarolagosat. En speciel mikor hazat neztem siman megtalaltam egy csomot fotok alapjan es onnan mar csak tullap kell (ha a becsengetes nem eleg). Az ingatlanost fizesse meg a tulaj, es ha a tualj azt mondta hogy csak xy-on keresztul adja el, akkor az is rendben, de hogy utana engem ezert megkeressenek hogy fizessek, az nonszensz. Mondjuk sokszor kiderult, hogy nem veletlen ingatlanos hirdette, szep kis kehe volt a haznak statikailag, amit veletlenul egy masik vevojelolttel kozos ismerostol tudtam meg. A tulaj sokkal ritkabban hazudik a szemedbe mint az ingatlanos... -
adalbert1
veterán
válasz
KilgoreTrout #13437 üzenetére
Köszi, lehet, hogy felhívom őket, ha egyszer dűlőre jutunk, és aktuális lesz az eladás (persze kérdés, hogy ők is mennyire pontosan áraznak).
axioma: szerintem jó, hogy felhoztad ezt a témát, az emberek nagy részének alapvető félelme az egzisztenciális megsemmisülés, és lehet, hogy az ettől való félelem sokkal jobban befolyásolja a döntéseiket, mint amennyire kellene (persze azért sokan vannak olyanok is, akik ellensúlyozzák ezt réteget a felelőtlen pénzügyi döntésekkel).
Mercutio_: na igen, ha az ő oldalukról nézem, akkor nyilván nem reális, de szerintem az ennyire pörgő piacon az sem, hogy kb. felraknak egy hirdetést, elhoznak pár érdeklődőt, és bekaszálnak 3% jutalékot.
attiati: igen, ez a hátránya a rengeteg irodaháznak a környéken, persze ha valaki befektetési céllal vesz a környéken lakást, akkor lehet, hogy inkább előny, mert ennyi munkavállaló közül biztos lesz, aki a munkahelye környékén akar majd lakni.
Igen, a Marina parton ha jól látom kb. megvan a milliós négyzetméterár (igaz most, ahogy kerestem, láttam 1,3m nm árat is) - de az a vicc, hogy amit linkeltél felújított panelt, annál is - viszont ha az új Metrodom épületet nézem, ott is simán 900k, szóval nagyjából tényleg egy szinten áraz mindenki. -
axioma
Topikgazda
válasz
KilgoreTrout #13436 üzenetére
Erre mondtam hogy informaciohiany. Nem az a ket valasztas van hogy 20 evig tobbet keres minden egyes honapban mint az aktualis megelhetoseg es a torlesztojenek az osszege, vagy megy az utcara. Lehet felretenni vagy elotorleszteni, ha meg muszaj feladni, akkor is lehet vissza alberletbe, vagy abbol egybol egy olyan gyengebb lakasba, amibe most belemegy a felelem miatt fixre, kozben a valosagban arra csak bajban lenne szukseg. A dragabb lakasnak az esetleg gyorsabb eladas miatt csokkent, de a hitel tokemaradvanya miatt nott onereje/megtakaritasa az nem vesz el.
Azt megertem, ha valaki azt mondja hogy x osszeget nem er meg meg neki az, hogy akkoraban/ott lakjon, de azt hogy azert nem megy bele mert jaj barmikor utcara kerulhet, azt en karos attitudnek gondolom. Sokkal jobb ha vegiggondolja legalabb a B terveket, megnezi hogy mit ir ala a szerzodesben, az lehetseges megoldas-e. Ezzel jobban felkeszul, mintha inkabb onsanyargat, es rongalja a lelki egeszseget azzal hogy ez az alaphangulatanak meghatarozoja.
Szigoruan szvsz. -
törölt tag
válasz
KilgoreTrout #13429 üzenetére
De ez is tervben volt, megnéztem a múltkor néhány lakást, de ami szóba jöhetet volna ne mvolt olyan, hogy vész esetén bele is kötöztem volna. (nem fér el egy ágy a kanapé mellé olyan pici / rossz elosztás stb).
Meg ez az egész borulna akkor is ha a jelenlegi helyemen nagyon megemelné a tulaj a lakbért. Ilyen 180-akat már elég fájó szvvel adnék oda neki.Dehogynem agglóban is gondolkodtam is simán bevállalnám, viszont eltánt a kinálat. Dunaharasztin is 40 misikért hirdetgetik a lakásokat ami szerintem rossz vicc. Sziget is megdrágult és lehetetlen a közlekedés. Máshol alig van lakás, ha van akor nevetséges áron (szuterén 30 millióért érden stb...).
Budakeszit meg nem nevezném olcsónakAmi kemény még, hogy 2 éve még a csapból is az folyt, hogy ne vegyek házat mert senkinek sem fog kelleni a jövőben, mindenki szabadulni akar... Pedig 25-30-ért voltak elfogadható nem is nagyon rossz vételek. Aztán azóta hirtelen mindnekinek ház kell, és ugyan ezek 40-45-ért mennek....
axioma: a kérdésed egyik része sem igaz, de veled nem is vitatkozok mert már megtanultam hogy felesleges.
-
Gabró
tag
válasz
KilgoreTrout #13391 üzenetére
A mi vevőink szerintem ugyanilyen 500 ezer forintért fognak pereskedni egy korábban megtekintett lakás ingatlanosával. Külföldiek, és benézték az apróbetűt.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ez egyértelmű lehúzás.
Jutalékot az eladótól, nem a vevőtől kellene, hogy kapjon az ingatlanos. -
válasz
Ilyet még nem hallottam. Mi hónap végén költözünk, a házat ingatlaniroda hirdette, az ingatlanos hölgy csak külön megrendelésre/felkérésre dolgozik. Sok ingatlant vissza is utasít, ha nem szimpatikus neki az eladó. Mondtuk, hogy érdekelne minket két ház, azonnal szervezte a találkozókat(mi Budapestről mentünk) a tulajokkal.
Ő is mesélte, hogy sajnos nagyon sok a kontár, aki egy nap alatt lesz árufeltöltőből ingatlan szakértő és rontja a szakma megítélését.Szerintem ez egyszerű lehúzás lehet, én tiltólistára is tenném az ilyen huncutkodókat.
-
updog
őstag
válasz
KilgoreTrout #13393 üzenetére
Immo1nél nagyobb surmókkal nem találkoztam még (pedig ők is franchiseban működnek, de ezek szerint évek óta követelmény hogy csak ilyen nyomulós ingatlanosokat alkalmazzanak
).
Voltunk anno megtekinteni egy lakást, és konkrétan ha nem látszott volna hogy ha hozzámér megütöm, valószínűleg fizikailag is visszatartott volna, hogy írjam alá a sajtpapírját, amin az van, hogy vevőként én vagyok köteles neki fizetni egy hasonlóan félmilla körüli összeget, mert ő összeköt az eladóval.
--
Ja, itt is írtam már a #6255-ben: "de amikor az ajánlattételi mellé odacsúsztaták a vevő részéről kötendő négy oldalas megbízási szerződést az ingatlan értékesítésére, megbízási díjjal (vevőként!), és az ügyvéd a második mondat után mondta, hogy alá ne írjam, azt mondtuk hogy nothx."
--Lényegében ugyanez a sztori.
Végül amúgy egy OC-s ingatlanossal egyeztünk meg a mostani lakásra, ő 1%-ot kért (akkoriban ~150k), de csak a konkrét ajánlattételkor, előtte ingyen egyeztetett a tulajjal, és mehettünk személyesen beszélni vele többször is). Szóval velük akkor pozitív tapasztalatom volt.
-
Revolit
senior tag
válasz
KilgoreTrout #13393 üzenetére
Picit finomitom elozo kijelentesem: Biztos van itt is kivetel, tisztelet annak a nehany ingatlanosnak. Meg nem talalkoztam veluk
-
Revolit
senior tag
válasz
En ilyet meg nem hallottam, az ingatlanosokrol meg megvan a nem tul jo velemenyem. Mondjam ki? A lakossagon elo parazitak... Amennyire csak lehetseges probalom elkerulni oket. De vevokent nem rajtam mulik sajnos... (mondjuk ha latok egy hirdetest, es ingatlanos hirdeti, igyekszem felkutatni a tulajdonos hirdeteset is. Csak sokszor ezt is ellehetetlenitik az ingatlanosok, hogy a tulaj rakhasson fel hirdetest... )
-
attiati
veterán
válasz
KilgoreTrout #12950 üzenetére
Igen, de bármilyen fajta kiemelés torz képet ad.
Segít megérteni az adott szemszögből, de a piac meg sokkal összetettebb.
Finanszírozási szempontok, monetáris politika, turizmus, lakáspolitika, stb.Mit tenne a lakás nélküli dolgozó ember, aki túlárazottnak tartja a piacot (bér / lakásár alapon), ha hirtelen a másik oldalon lenne egy lakással a kezében. Eladná?
Mit tenne a befektető, aki szerint reálisak a mostani Bp-i árak (mert olcsó Bécshez, Pozsonyhoz képest), ha hirtelen a másik oldalon találná magát lakás nélkül? Venne a mostani árakon is?
-
attiati
veterán
válasz
KilgoreTrout #12935 üzenetére
Akárhányszor olvasok lakáspiac elemzős cikkeket, mindig az van, hogy a szerzőnek véleménye van a piacról és aköré keres érveket.
Olcsó a bp-i lakáspiac? És akkor elmondja, hogy Prágához képest olcsó, vagy gdp-hez mérten alacsony a lakosság eladósodottsága. Drága a bp-i lakáspiac? Mert sok évnyi bér kell és a világrekord emelkedésen van túl.
Pedig lehet, hogy elég lenne bemutatni egy big picture-t és felsorolni a pro / kontra érveket, aztán eldönti mindenki. A kommentekben sok hasznos meglátás van. A cikkel együtt így már kerekebb képet ad.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
KilgoreTrout #12788 üzenetére
(a mediánt ugye ki sem meri adni a KSH, vajon miért...)
Idéntől lesz már medián is: ha nem automatikusan a rosszindulatot feltételeznéd, akkor belátnád, hogy rossz módszertan szerint nincs értelme közzétenni egy adatot.
-
honey007
csendes tag
válasz
KilgoreTrout #1173 üzenetére
DM!!!
A hitelügyintézők 99,99% nem csak egy pénzintézettel szerződik, az lenne csak merész dolog a részükről!
Viszont volt ismerős, aki pénzügyi tanácsadói céghez ment és szó nélkül köttettek velük életbiztit, hitelt sem kaptak volna annyit, amire szükségük lett volna, legalább a biztit felmondták időben.
A ''csak'' hitelügyintézőnél meg megkapták a kért összeget és szó nem volt életbiztosításról vagy bármi előre megkötött dologról.
Általánosságban...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest