Hirdetés
- Öregszem
- Asszociációs játék. :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Keldor emlékére
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz freaghill #22073 üzenetére
Miért? Egy helyen fával futenek akkor egy kis fustszagot érzel a környéken. Ha minden gázfuteses épület elkezd fával fűteni, akkor maszkban fogod vágni a levegőt nagyvárosokban. De akkor is be fogod szívni a füstöt és igen komoly légúti problémák épülnek fel évek, evtizedekalatt a szervezetedben.
Persze még mindig sokkal jobb a száraz akác mint a hulladékkal fűtés./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz echterion #21618 üzenetére
"3.1.5. A II. rész 1. pontban meghatározott, zálogul lekötött valamennyi felépítményes
ingatlanfedezet (mindaz az ingatlan, amelynek tulajdoni lapján épület van/lesz feltüntetve) legalább tűz és elemi kár kockázatokra, legalább a biztosító által elfogadott újjáépítési értéket elérő biztosítási összeg erejéig, a Kölcsön teljes futamidejére vagyonbiztosítással biztosítva van. A vagyonbiztosításnak a Kölcsön és járulékai erejéig a Hitelezőt a biztosítási szolgáltatás
zálogjogosultjaként kell feltüntetnie, valamint a Zálogkötelezett értesítette a biztosítót az ingatlan elzálogosításáról és az értesítésben a Hitelezőt teljesítési utasítás adására jogosult zálogjogosultként jelölte meg a biztosítási összegre vonatkozó követelés tekintetében. Több zálogjogosult esetén a biztosítási szolgáltatásra vonatkozó kielégítési sorrend a Hitelező szempontjából nem lehet hátrányosabb, mint a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdoni lapja szerint a Hitelezőt megillető zálogjogi ranghely. Mindezt az Adós a Hitelezőnél a biztosítási kötvény, illetve ajánlat, és/vagy a biztosító, illetve az eljáró biztosítási bróker nyilatkozata, valamint a vagyonbiztosítási meghatalmazás bemutatásával a díjfizetés rendezettségének igazolása mellett köteles igazolni."/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz astorre19 #21612 üzenetére
Én is eddig úgy tudtam hogy a banknak a jelzálog értékben legyen biztosított kedvezményezettje. Ennyi.
Itt közös képviseletet cég látja el, tehát nem valószínű hogy majd "elfelejtik" befizetni, bár itthon semmi sem biztos. De nekem nem lenne túl nagy biznisz 20 évig komplett külön lakásbiztosítást fizetni, gyakorlatilag teljesen feleslegesen./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Most vettünk fel CSOK 10m-t Takarékbanknál újépítésű lakásra. A lakás vételára 42M Ft. A közösköltségben van társasházi biztosítás, 500e/nm2, 34M Ft az én részemre. A bank szerint ez alul van nekik biztosítva., kötnöm kell saját lakásbiztosítást.
Namost ilyen komolyan létezik hogy majd a bank kedvéért amiben összvissz van 10 milliója, évi mondjuk 60-80 ezres lakásbiztosítást kell fizetnem, amellett amit a közösköltségben fizetek, 20 éven keresztül?/人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
Ijk
nagyúr
válasz AxBattler #21529 üzenetére
110-ert/db vettem 3 éve a két öntöttvas egesteru feg konvektort, 250 k volt a komplett víz és gazszereles munkadij, ugy hogy főcsatlakozoig minden ki lett bontva a gazvezeteket kivéve. Most ezek a konvektorok 160k, munkadij os drágább lenne. Ariston bojler volt 70k, Hajdu hengeres még olcsóbb. Konyhába, fürdőszobába ment elektromos, télen havi 4 ezer sincs amit elvisznek.
Ha nincs szabályos kémény a tarsasban akkor felejtsd el a cirkot, inkább vegyél masik lakast, jobban jársz. Ha van kémény akkor el lehet rajta gondolkozni komfort miatt, de az ára felét sem fogja behozni az életben sem. Szigetelt tömbben meg nincs 10 fok különbség helyiségek között, főleg nem egy 50-60nm2 lakasban.
Höszivattyú meg nonszensz. Helyed sincs kültérit elhelyezni, de azon felül bent a tartalynak is kell, kompletten be kell csovezned a padlót, vagy fancoil radiátor. Az egész benyelne 4-6 milliót, úgy hogy egy ilyen lakás 30-at sem ér. Aztán a kültéri kompresszoranak van olyan zaja hogy simán leszedeti a szomszéd.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz cech19960320 #21522 üzenetére
Gondolom babaváróból. Hacsak nincs legalább családtól 30 millió fedezet vagy saját maguktól akkor elég meredek vállalkozásnak tűnik.
Arra a 60 millióra meg alaphangon rá lehet számolni 10-15-öt mire lesz konyhabútor, bútor, gépészet, kert, stb.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Dorian #21512 üzenetére
Olcsóbba rezsije, jelenlegi villanyárral. Persze csak akkor ha talajszondás, annak meg van pici felára. Új építésűnél el lehet ilyenen gondolkozni, meglévőbe meg el kell felejteni, mert a komplett radiátor, és csőrendszer jó eséllyel kuka. Ráadásul senki nem fogja a kész kertbe lefúratni a szondát.
A levegős hőszivattyút meg leginkább betiltanám. Picsányi telkekre felhúzott házak kertjében kerepel téged és a szomszédot őrületbe kergetve, ami évről-évre csak hangosabb lesz, decembertől februárig a gatyád ráfizeted mert messze nem 3-4-es COP-al dolgozik 0 fok alatt, le kell olvasztania és legalább rohadt drága.
Egy megfelelő ingatlanba, profin telepített talajszondás rendszer az jó lehet, a gázhoz képest dupla-tripla áron.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #21509 üzenetére
Pontosan tudom hogy nehezebben eladható, egy távhős panel félig-meddig felújítva, homlokzati szigetelés nélkül annyiért megy itt mint amennyiért én a konvektoros lakást felújítva adtam el, külső szigeteléssel. Irtóznak az emberek a konvektortól, inkább megy egy áthallásos panelba ahol minden hónapban hallom a szomszéd tevékenységét, mint konvektoros dupla közfalas téglába mert konvektor, és januárban a budin két fokkal hidegebb van mint a nappaliban. Páran kérdezték hogy nem lehet központi fűtést tenni, mondtam lehet csak nem éri meg. Azt nem mondtam hogy keressen olyan lakást, csak az újabb építésű (ha nem panel) és +10 millió alaphangon, tehát nem a 25 milliós árkategória amennyiért én hirdettem.
Most meg már a hőszivattyú és a napelem a menő ugye, ha puskát tartanának a fejemhez akkor sem telepítenék saját erőből semmilyen ingatlanba.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #21507 üzenetére
Addig nem szexi a konvektor amíg meg nem tudja mennyi a központi fűtés kiépítése a picsányi 60nm2 lakásba. Főleg ha még a kémény sem szabályos, márpedig biztos hogy nem az. 2db konvektor kb 230 ezer, egy központi cirkó fűtés kiépítése gáztervvel, kémény béleléssel, stb. ha tippelnem kellene 1,5-2M alatt nem állna meg. Ha padlófűtés az igény komplett belső ajtó, burkolat csere miatt + csövezés +még 1,5 millió. Gázszámla meg ugyan annyi lesz, cserébe mondjuk a budin nem 18 fok lesz hanem 22 mint a szobákban.
Én biztos nem költenék rá ennyit egy régi kis lakásra, legtöbben még lift sincs./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #21503 üzenetére
Teljesen felesleges konvektort kikukázni. Egy hőszigetelt 50-70nm2 lakásnál 200 év alatt sem hozná vissza kondenzációs kazán az árát. Ezeket a lakásokat csak tömbönkénti vagy lépcsőházankénti kazánnal lenne érdemes korszerűsíteni, az sem térülne meg soha csak a komfort (pl. padlófűtés) és hmv miatt lenne jobb. Soha nem szavazná meg a közgyűlés egyébként, úgyhogy a konvektornál nincs jobb opció.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #21491 üzenetére
Én is néztem használtakat, amihez nem nyúlnék kapásból hozzá drágább mint az újépítésű igaz utóbbira jelentős kiadás pl. konyhabútor, világítás, stb. vagy amihez hozzányúlnék kapásból több millió + szopás. Legrosszabb talán a még elfogadható, amikor 5-10 éven belül úgyis szétvered, de legalább vagy pénz nem lesz rá, ill. 2 hónapra családostul ki kell költözni.
Környéken egyedül mi tudtuk eladni a lakást 1 hónap alatt a többi hasonló lakáshoz képest + 4 millióért, mert 3 éve újítottuk fel igényesen, csak ki kell festeni.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Ha CSOK 10 milliós hitelt folyositast követő 2-3 honapon belül vegtorlesztem annak milyen költsége lehet nagysagrendileg?
Úgy néz ki eladjuk a régi lakást és abból betorlesztenem./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
A lényeg hogy ha van gyereketek akkor bizonyítani kell lakcímkártyával a közös háztartásban élést, ha nincs akkor nem.
Esküvő után amikor asszony átíratta a személyit, csináltak új lakcímkártyát és a régi címét mondta be, pedig már fél éve együtt voltunk a lakásunkban (édesanyámé), azóta 3 éve együtt élünk. De ez a világon semmit nem jelent ha a lakcímkártyán különböző cím van. Kérdés hogy mivel 2 hete dátumozták a tartózkodási helyemnek az ő címét, elfogadják-e, vagy bukunk minden támogatást. Csak 2M illeték, 2,5M áfa, 2,6M CSOK és 10M kamattámogatott hitelről van szó, amit ha nem kapunk meg akkor még a 6,5M foglalót is bukjuk. Közben meg már eladtam anyám lakását ahol élünk. És erre mondják hogy ne idegeskedjek, majd megoldódk.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Ja és holnap zavarom be az asszonyt a kormányablakhoz mert tartózkodási hely ahova bejelentkeztem nekem most a földhivatali bejegyzés alapján 10/fsz 2. ajtónak írták, amikor az övé készült pedig simán 10-nek. És szerintem lazán visszadobják ilyen miatt is.
Kétszer mentem sorbaállni emiatt, mert nem tudták beazonosítania címet, kertesház de társasháznak lett bejegyezve. Helyrajzszám alapján sem tudták eldönteni. Rossz vicc az egész.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Mi Takarékbanknál igényeltük. Gondolom bank és ügyintéző függő is. Ezek annyira világtalanok hogy ha nem az elképzelésük szerint megy akkor visszadobják, mert egyik sem fog felelősséget vállalni esetleges hiba miatt. Raiffesientől konkrétan elküldött a jelzálogos hogy nem komfortos az ingatlan ezért nem adnak rá hitelt (mindezt előtte központi ügyintézővel telefonon történt előbírálás után). Teljesen kész, bejegyzett ingatlanról van szó, és a szaniterek, burkolat a választás alapján kerülnek be. De mivel nem minden papírforma így nem fut le az agyukban a program. Azért meg nem marasztalják el ha elbuknak egy leendő hitelest, mert nyoma sincs a rendszerben hogy ott voltam.
De most utánanéztem és az elbíráló jól járt el ebben az esetben:
"Házastársak, fiatal házaspárok és élettársak a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) kizárólag közösen igényelhetik, együttes igénylés keretében. A támogatás – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – az igénylőkkel közös háztartásban élő vagy általuk eltartott gyermek után igényelhető.
A közös háztartásban élést már a kérelem benyújtásának időpontjában teljesíteni és igazolni szükséges. A Pénzügyminisztérium legutóbb kiadott állásfoglalása alapján a közös háztartásban élés feltételét a kérelem benyújtásakor – gyermekvállalás támogatására tekintettel – a fiatal házaspárnak is teljesíteni kell. "
Azt meg ne kérdezd mi a logika.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Egy kis szösszenet milyen könnyű is Családi otthonteremtési támogatáshoz jutni.
Október közepén adtuk be a banknak a CSOK hitel+CSOK+ÁFA-ra az igényt. 2 hete visszadobták mert a lakcímkártyánkon nem ugyan azon a címen vagyunk bejelentve (direkt rákérdeztem hogy probléma-e még a benyújtáskor). Új lakcímkártyát csináltattam (3 körös tortúra volt), azonnal küldtem is a banknak. Ma hívtak hogy újra be kell adni minden papírt, mert lejárt a 30 napos érvényessége a benyújtott papíroknak. Jön a karácsony, még jó hogy a szerződésben jan. 31 a fizetési határidő, de már vannak kétségeim hogy beleférünk.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz KilgoreTrout #21335 üzenetére
Igen, de ahhoz ügyvéd kell, meg 2 hét mire időpontot kapsz. Addig meg a szavatok van.
Egész nap rágódtam rajta, és tartani fogom a szavam. Több okból is./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Köszönöm.
Drizzt : elírtam, 26.1 az irányár.
Nyilván alapvetően nem szeretnék visszalépni, licitálásba sem akarok belemenni. Mindenki tett ajánlatot, a legmagasabb nyert. Nem csak az ügyfél felé visszatetsző, de könnyen lehet székek közé esni, pár százezer meg nem ér annyit. Irányáras ajánlattal viszont elgondolkodtató, nyilván kifizetnék minden esetleges költséget.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Eladjuk a lakásunkat, kaptam három 25M ajánlatot és egy 25.5-öst 36.1-es irányárra. A 25.5-ösnek mondtam hogy elfogadom, kezdje el intézni az ügyvéddel az adásvételit. Nyilván akkor lesz végleges ha aláírtuk a szerződést. Viszont ilyenkor mi az etikus eljárás? Azóta természetesen sorra keresnek az érdeklődők, 1 nap alatt annyi mint előtte egy hét alatt. Nekik mondtam hogy szóbeli megegyezés megtörtént, ha változás lesz visszajelzek. Viszont mi van ha valaki közben rájuk ígér, mert aláírás kb még 2,5 hét múlva esedékes. Nyilván pár százezerért nem csinálok segget a számból, de pl. 500 ezer felett már elgondolkodtató. Egyelőre még nem jött elő ilyen helyzet.
Másik kérdés, 56nm2-es 50 éves lakásnál milyen papírok kellenek? Pl. Társasházi alapító okirat, energetikai tanúsítvány, stb?
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #21296 üzenetére
Az a cég pénze, nyilván azt is ki kell termelni. De általában ezek a SUV-os vállalkozók jelentős hányada egy 60 milliós családi házat nem tudna megvenni, nemhogy 100+ millásat. Ezért parkolnak lakótelepen. Nyilván az 50 millióssal már a 150+M ingatlanhoz állnak be, de azokból meg nincs olyan sok.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #21289 üzenetére
A mi lakótelepünkön nem nagyon, de máshol látok ilyen márkájú autókat, utakon is most divatosak a különböző SUV-ok, de én ezeket 10-20M közötti kategóriába gondolom mintsem a 30-40-be. Nyilván olyanokat is látok, de nem az az általános. De lenne egy fogadásom hogy szinte mind céges autó.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Vision #21270 üzenetére
Ezért vettem most nagyberuházótól lakást inkább. Itt sem kell csodákat várni, de legalább az alapvető igényesség megvan, műszakilag meg a kb. a kötelező minimum. Van egy-két cég akire rábíznám a családi ház építést, valószínűleg megcsinálják normálisan, de ott is minden igény ami a műszaki minimumnál több, az feláras, és nem tudom ki tud megfizetni egy alap 40-50 milliós házra, 30 milliós telekkel még több milliós felárat. Már vidéki nagyvárosban min. 70-80 millió mire kész minden, ilyet másfél milliós bevétel alatt nem vállalnék be.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Lakásfelújítási támogatásnál új ingatlannál mire kell figyelni?
Pl. számlák kiállításának dátumának a használatba vételi engedély után kell lennie? Illetve miután a tulajdonomba került az ingatlan?/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz concret_hp #21187 üzenetére
Jön a szokásos ciklus, vagyis beesik az ingatlanpiac. Egyrészt az utóbbi 4-5 évben sokan vásároltak ugyebár, aki vásárolna az pedig kiárazódik. Szokásos 5-10 éves beesés jön, árak nem mennek lejjebb, legfeljebb olyan ingatlanoknál ami már ezelőtt is eladhatatlan volt, viszont kell belőle a pénz.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz tonermagus #21161 üzenetére
Hány éves vagy? Mennyi a jövedelmetek? Mennyi lesz a jövedelem ha asszony elmegy szülni? Mennyi önerőtök van? Mennyit tudtok most havonta megtakarítani? Milyen ingatlant akartok venni? Hol?
Ezek hiányában elég nehéz bármit mondani. Ne a Ft árfolyammal meg 3. világháború esélyeivel foglalkozz, hanem azzal most mennyi a bevételed és ha reál értéken nem növekszik tudod-e fizetni a hitelt? Ha babavárón felüli rész kamata megduplázódik azt tudod-e fizetni? Ha lerobbansz, munkanélküli leszel 6-12 hónapig van-e elég tartalékod amiből megéltek és a hitelt is tudod fizetni? Ha bármelyikre a válasz nem ezekből az alapvető dolgokból akkor lapot húzol 19-re, a többit meg ki lehet elemezni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Eladásnál milyen indoka lehet ingatlanos megbízásának manapság? Egyelőre itt lakunk, nekem így is úgy is jelen kell lennem bemutatásnál, nyilván ha 200km-re van akkor nem kérdés.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Dorian #21081 üzenetére
Szerintem lépéshangot nem lehet alulról elszigetelni, márpedig az a legfőbb zajforrás. Innentől kezdve kvázi kidobott pénz mindenféle mennyezeti hangszigetelés, hacsak nem a szomszéd fizeti, mert neki többet segít. Persze a lépéshang szigetelés ennyi erővel meg az alsó szomszéd költsége kellene hogy legyen, nyilván nem véletlen egységesen csinálja a beruházó ezeket, mert senki nem fizetné ki a saját lakásába csak hogy a szomszédnak jobb legyen.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Ezt az 1-1,5 óra utazást majd atertekeled ha lesz gyerek. Fél óra max szerintem, és ehhez kalkulálni kell a plusz időt ha hordani kell a gyereket.
Ha nem akarsz gyereket akkor persze sokkal könnyebb, de ha igen nagyon megvaltozik az élet és az anyagi dolgok.
Nem tudsz családtól segítséget kérni. 80 millió egy normális ház emberi távolságra, 20-30-nal több hitelt nem vennék fel 1 millió bevétel alatt.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Tv melletti sarokba, előtérbe.
Kanapé mögé pedig lenyithatos agyszekreny. Egy embernek bőven elég egyébként, az ár kemény, ehhez már havi egymillas nettó dukál. És lesz rá simán vevő így is, informatikusok között meg amúgy is sok a szingli.LTP: jelenlegi inflációval gyorsan kopik az. Amikor kotottuk az 5 éves 3 millast akkor 12 millió volt egy olyan lakás ahol most vagyunk, most 24. Új lakásnal amit veszünk kifuttja belőle kb a kocsibeallo.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Sztenly #20919 üzenetére
Sajnos a Forint leértékelődése is drasztikus volt, miközben EUR viszonylatban is folyamatosan nőttek az alapanyagárak, munkaerő költségek. Nyilván nem lehet kihagyni a családtámogatást hogy hatással volt az ingatlanpiacra, csak hajlamosak sokan túlbecsülni a mértékét.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz kexksz #20915 üzenetére
500-800e nm2 árakon nincs semmiféle előny a támogatásokkal. Mint mondtam gyerekenként számolj +12nm2 szükséges alapterülettel, ami 6-10M-t jelent. Mutass rá hogy jön ki a matek, hol kapsz egy gyerek után 6-10M-t, 2 gyerek után 12-20M-t? És akkor még nem vagy előnyben hanem csak megkaptad a plusz alapterület árát ami gyerek miatt kell.
Aki hajlandó 2-3 szobás 60-70nm2 panelban nyomorogni 3 gyerekkel az valóban "előnyben van", ingatlanhoz jutást illetően.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Mindenki hátrányban van, támogatásokkal az első két évben lehetett nagyot fogni amikor elindult az áremelkedés. Akkor tényleg 30 millióból megvolt egy ház, úgy hogy kaptak 10 millió CSOK-ot.
Most az egyetlen valós előny a babaváró, de azzal sem jutsz messzire. Vidéken veszel önerővel + hitellel egy 25 milliós kétszobás panelt, esetleg 30 körül egy 2,5 szobásat aztán el is lőtted a puskaport. Ott fogsz lakni legalább 10 évig, 1-2 gyerekkel a kétszobásban, nappali berendezve hálónak. 18 körül meg vehetsz garzont, szóval a plusz 1-1,5 szoba ára be is nyeli gyorsan a babavárót + használt CSOK-ot 1-2 gyerekre.
3 gyerekkel persze zsebben is lenne a lakás ára, de költözz 3 gyerekkel 2 szobás panelba./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz #41635072 #20910 üzenetére
Milyen 100 millát vágtak hozzam?
Ha lenne 100 milliom akkor passzívhazat epitenek egy jó környéken. Egyébként sem értem mi köze az egésznek hogy én mennyi támogatást kapok családtól, altalanosagban gyerekkel nagyobb ingatlan is kell, amit már nem nagyon képes fedezni a csaladtamogatas./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz TheProb #20899 üzenetére
Nem vagy hátrányos helyzetben gyerek nélkül. Neked elég egy 35-40nm2 lakás. Gyerekenkent viszont kb + 12 nm2 (háló 9-10, nappali-etkezo +2/gyerek). Egy gyerekkel milliós nm2 áron az +12 millió, két gyerekkel +24. Ehhez mérd mennyi is a támogatás és hitel kedvezmény, AFA összesen.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Bencus88 #20876 üzenetére
Telekarral, betonalappal már egy nagyvárosi 50+ nm2 lakás árát súrolja, amit később könnyen eladsz, ezt meg szerintem soha az életben. Ahhoz később hozzá tudsz adni egy jobb kerteshaz árához, ehhez nem, jóformán bukta az ára.
Nyilván komfortra jobb lehet egy ilyen, ill. ha adott a telek. Csak számíts rá hogy jóformán eladhatatlan. Bár nehéz jövőbe látni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz axioma #20857 üzenetére
Holnap felhivom őket.
De ha nem varialok, hanem végig fizetem, azaz március vége felé utalnak, kiutalasi időszak kezdete dec 1 ugye. És mondjuk héten foglalózok adásvételivel, és januárban fizetem ki teljesen, akkor mivel az kiutalasi idoszakba esik így megkapom utólag, márciusban a szamlamra a pénzt?Másik dolog, Raiffeisennel van számlám de hiteligenyles feltetele a komfort minőség. Viszont a lakás foglalót kovetoen lesz befejezve (burkolat, szaniterek saját választás alapján). Másik banknál működik a hitel, csak majd kell egy második ertekbecsles is emiatt. Ott nyitok csak hitel számlát havi 200 Ft-ért, remélem lehet valami csoportos beszedessel is törleszteni és nem kell utalgatni.
A slussz poén hogy asszony GYED-en van, most lesz egy éve. Viszont ha egy éven belül lejar a GYED akkor GYES-el számolnak hitel elbiralasnal. Nálam elég a saját jövedelem is, csak azért írom hogy ezzel is számolni kell ha valaki ilyenkor venne fel "csaladtamogatast"./人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
Ijk
nagyúr
Lakástakaréknál kell valami a szerződésbe ha ingatlant vásároloka köv. eseteben:
Március közepén történne kiutalás, mivel dec 1.-én jár le a szerződés. Legjobb esetben is buknék 100 ezret (gyorsított kiutalás 3%). Arra gondoltam kifizetem januárra zsebből+hitelből (CSOK+babaváró amit mindenképp felveszünk), majd utólag bevasalom a lakástakarékot. Így talán ügyintézés is egyszerűbb lenne (nem kell külön bontani számlában ltp-t), és nem is buknék rajta./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
CSOK hitelt milyen futamidőre érdemes felvenni? A törlesztő alapján 10-15 év közötti amit törlesztőre kényelmesen bevállalnék, lehet értelme mégis 20-ra felvenni? Ugye itt a várható infláció, munkabér növekedés alapján érdekes a dolog.
Másik dolog hogy eladott lakás árából 10-et betennék fedezetként állampapírba./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz echterion #20808 üzenetére
Igazából azt nem értem hogy akkor hogy fizetődik ki. Eddig úgy gondoltam az alapján amit olvastam hogy a bank utalja át az ÁFA összegét a beruházónak a CSOK-kal együtt. Most az a bizonytalan számomra hogy akkor ez a CSOK hitelből jön le? Ez elég furcsa mert:
1. Lehet hogy nem veszek fel CSOK hitelt, csak támogatást akkor miből fizeti a bank az áfát?
2. Egy gyerekre nincs is CSOK hitel, miből vonják le?
Eddig úgy gondoltam hogy bemegyek a bankba ahol megkötöm a CSOK támogatásra a 2,6 milliót, hitelre a 10 milliót, illetve a vételár függvényében az ÁFÁ-t ami nálam 2 millió. Tehát ebben az esetben 42 milliós bruttó ingatlannál a bank kiutal a beruházónak 2,6+10+2, azaz 14,6 milliót, a többit meg én fogom.Más: Milyen dokumentumokat kell és érdemes bekérni a beruházótól a foglaló előtt?
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz dave118 #20801 üzenetére
Tehát ha felveszek 10 millió CSOK hitelt akkor 2 milliós ÁFA esetén 8 millió lesz a hitelem?
Akkor valószínűleg fel kell venni + lakáshitelt, mert nem akarom kicentizni az anyagiakat, illetve ha kifutok mielőtt eladom a lakást személyi kölcsönt sem akarok felvenni sokkal magasabb kamattal./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Ha beleugrunk lakásvásárlásba köv a helyzet:
Család be tud segíteni összesen 20M-val, babaváró MÁP+-ban 10M, CSOK hitel 10M, CSOK 2,6M, LTP 3.1M, összesen 45.7M.
Lakás ára 42.2M + fedett parkoló 2,8M, összesen 45M. Lakásból a CSOK miatt visszakapjuk az ÁFÁ-t, ígykb 40.2+2,8=43M lenne. +Egyéb költségek, illetéket szintén nem kell fizetnünk CSOK miatt.Egyéb info:
-1 gyerek van, másodikat 1-2 éven belül tervezzük.
-LTP 2db 5 éves szerződés, idén 11.25-én jár le (2016.11.25-én kötöttük a szerződést).
-Babaváró tavaly júniusban volt felvéve, rögtön kértük a törlesztő szüneteltetést (gyerek októberben született meg)
-Nettó jövedelem GYED miatt összesen 440k jelenleg.
-Meglévő lakást el fogjuk adni ha váltunk, értéke 20-25M között van. Ebből 10M-t betennék PMÁP-ba a CSOK hitel fedezeteként.
-2.5M biztonsági tartalékunk van, amihez nem nyúluk természetesen.Kérdések:
-Gondolom nettó 400k felett nem lehet gond babaváró mellé felvenni a CSOK 10M hitelt?
-Milyen futamidőre lehet érdemes kérni? Ugye babavárót is előbb-utóbb törleszteni kell, gondolom itt elsősorban azt érdemes számolni mekkora havi törlesztőt bírunk el? Nyilván futamidő kitolásával a visszafizetett összeg is nőni fog, de elvileg állampapír hozama magasabb lesz végig.
-LTP lejárata után mikor fizetnek? 4-5 hónap a fizetési határidő, nyilván ezt ki lehet alkudni valamilyen szinten.
-5% ÁFÁ-t, illetéket ki kell fizetni, vagy utólag igényelhető vissza? Ugye ez összesen 4M Ft, tehát nem mindegy hogy kalkulál vele az ember.
-Idén nem érdemes önsegélyezőbe fizetni ha igaz amit ígérnek, jövőre érdemes lehet a CSOK hitel miatt, jelzálog hitel támogatása miatt vagy CSOK-ra nem lehet felhasználni?/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Stanlee #20779 üzenetére
Ez 68nm2. Itt már 500-650k körüliek az újépítésű nm2 árak, használt nem túl régi valamivel olcsóbb, de kertkapcsolatos jóformán alig akad. Sorházak is 40-45 körül indulnak amire jön egy totál felújítás. Kertes még drágább, kivéve változó minőségű kádárkocka, azok 30-35 de általában fofalakig le kell bontani őket. Nyilván városrész függő is, ahova nem szívesen koltozol értelemszerűen minden olcsóbb.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz AxBattler #20774 üzenetére
A városban melozom, ez is olyan messze lenne mint a mostani, 4-5km, nekem azért jó mert kerékpárral járok az év 80%-ban melózni. Asszony is a városban dolgozik. Ugye az is szempont hogy ha kicsit nagyobbak a gyerekek akkor maguk is el tudnak járni suliba, gimi meg konkrétan ott van a társasházzal átellenben.
DamianB: Mindenképp városban akarunk maradni, ha esetleg költözni is kell egyszer, könnyebb eladni is.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Megnéztük a múltkori lakást amelyiken fanyalogtam (képek között a kertrész és a nem befejezett belső fotók). Van benne kompromisszum, de 40-45-ből nem nagyon akar szembejönni olyan alternatíva ami városon belül jó környéken helyezkedik el, van egy kis saját zöld övezet és nem kell jelentős felújításokat végezni.
Sajnos nincs jósgömböm mennyire érdemes kivárni, de nekünk 1-2 éven belül jó lenne mozdulni valamerre a 3. emeleti kétszobásból./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz bilimbalam #20742 üzenetére
Zöld hitel mellé a CSOK 0%. Ezen felül meg 2,5%.
Szinte biztos hogy teljes egészében beépül a kedvezmény az alkalmas ingatlanok árába. Persze napelemmel az összes újépítésű alkalmas, szóval a jövőben ez lesz a kulcs szempont. Talajszondás hőszivattyút továbbra sem fogja senki megfizetni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz racskobalazs #20718 üzenetére
Nézz szét egyáltalán milyen igényeid vannak, mert kapsz 50nm2 lakást 25 millióért és 70-ért is. Családhoz legalább 3 szobás kell, ami most neked feleslegesen nagy lenne, hacsak nem adsz ki szobát. Venni jobb környéken, újabb, modernebb lakást éri meg ami nagyon drága, bérelni értelemszerűen hosszútávon minél olcsóbban, ami még élhető. Hasraütésre egy hosszútávon értékálló lakás törlesztője duplája mint egy régebbi, egyszerűbb lakás bérleti díja.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Én ugye +5nm2-re gondoltam, elsősorban a szülő hálóban és konyhában szétosztva, ami 600k-s nm2 árral ugye 3M. De úgy gondolom sokaknak még egy ilyen 42 milliós odú is elérhetetlen árkategória, nemhogy 60 millió. És azért 60 millióért mondjuk 80-90nm2-es lakás sem túl nagy, ráadásul semmi extra nincs benne, csak alap burkolat, szaniter. Sima központi gáz cirkó, klíma előkészítés. Ilyen hogy hővisszanyerős szellőztetés, hőszivattyús rendszer aminek 20 év múlva alapnak kellene lennie egy használt ingatlanban jóformán nem létezik a piacon. Ha létezne vagy egyedi ajánlatot kérsz rá, tehát már nem társasház hanem egyedi családiház, akkor meg sem állsz 100 millióig, ami itthon az abszolút megfizethetetlen kategória.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Nehaiu #20686 üzenetére
Nem, nem értem, mert inkább fizetek 2-3 millióval többet egy kényelmes lakásét, ahol nem oldalazni kell a konyhában, befér egy rendes, fejenként 100x60 gardróbszekrény a hálóba, előszobában egy kis tárolószekrény, és esetleg a konyhához is van egy 2nm2-es kamra, vagy hely egy állószekrénynek.
Alapvetően a saját kis kertkapcsolat miatt tetszett ez a lakás, van egy központi udvar rész is amihez csatlakozik, tehát nem is zsúfolt. Pont annyi ami nekem kell, kiülhetek a kis teraszra, gyereknek egy kis mobil homokozót esetleg berakok. Nyáron öntözéssel meg le is hűti a levegőt esti szellőztetésnél.
De minél tovább nézem a méreteket, annál több kompromisszumot látok, amit még a külön tároló sem old meg. Mindez 45M+tároló+parkoló, viszont igényes kivitelezés és jó környék, csak az elrendezés öli meg./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Qtya123 #20655 üzenetére
Van jópár moratóriumos, babavárós, csok-os akik még nem is vállaltak gyereket. Azzal valahogy nem számolnak mennyibe is kerül a gyerek, főleg azzal párhuzamosan hogy GYED-el már nem kap a nő teljes fizetést. Ha meg nem lesz gyerek akkor lehet fizetni a büntit és a kamatokat. Sajnos lesznek koppanások.
Magyarok 80%-nak van saját ingatlanja, csak azoknak a 80%-ka hulladék. Rengeteg van amit egyszerűen el kellene dózerolni, a nagy része amire mérettől, típustól függően rá kellene költeni 5-20 milliót alaphangon.
Havi 600k bevételből 150-nél többet nem költenék lakhatásra, de inkább 100-nál, csak abból már nem kapsz semmit./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz darksamu #20540 üzenetére
Ugye kulturált helyeken este 10 után csend van, tehát nem fúrunk, nem csapkodjuk az ajtót, nem hallgatunk hangos zenét, filmet. A hanggátlás lényege hogy ne zavarjon a lépéshang, ha a feletted lévő papucsban kimegy a wc-re éjszaka. A fürdőből nyilván a csőben áramló víz hangját nehéz 0-ra csillapítani, de a lényeg hogy a csobogást már ne halld. Panelban ezek sincsenek megoldva, azt is hallod ahogy a gyerek pancsol feletted a kádban, lépéshangokról nem beszélve.
Nyilván az sem mindegy hol van a lakás, ha szélső akkor eleve kiseik egy teljes szomszéd, ha köztes és nem alsó-felső szint akkor gyakorlatilag 4 oldalról jönnek a hangok.
Aki lakásban nőtt fel, illetve félősebb annak szinte hiányoznak a társasházi alapzajok amikor kertesbe költözik./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Mercutio_ #20535 üzenetére
Műszaki leírás alapján nem lehet azért rossz, nyilván akármit csinálnak egy társasházban lesz áthallás.
• lakáselválasztó falak: hanggátló téglafal, és több rétegű falazott szerkezetek
• folyosó és lakás közti falak: tégla falazat + hangszigetelés + 2 réteg gipszkarton burkolat/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz echterion #20521 üzenetére
Ez nem a panel hibája hanem a társadalomé. Panel legfőbb hibája a belső hanggátlás gyengesége, túl nagy az áthallás a lakások között és ezen nem igen lehet jelentősen javítani. Persze ez sem lenne probléma kulturált lakóközösségben, inkább a komfortérzet alacsonyabb.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz axioma #20517 üzenetére
És akkor még ott van amikor felrottyantanak egy hétvégi nagy ebédet, jó magyarosan, sok hagymával. Lehet bármilyen elszívó, de abban a nappaliban senki nem marad meg. Nyilván erre a gyakorlati megoldás hogy ilyen amerikai konyhában nem fognak nagy főzést csapni.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz kraftxld #20511 üzenetére
Ráadásul kisgyerekkel nem túl jó a penthouse lakás, nem akarom folyton azt figyelni mikor mászik fel a gyerek az erkély korlátjára és zuhan ki 10+ méterről. Maximum első emelet.
Nyilván kis ház lenne jó, de 60 millió csak a ház+telek, és mire lesz kocsibeálló, kertisufni, kert, térkő, kerítés+kapu még simán benyel 5-10 milliót, aztán mire bebútorozod...
Használt lakás/ház meg az új árában van természetesen és gondolom arra nem lehet felvenni a 2,5%-os hitelt de majd kiderül, olcsóbb használtat meg kapásból fel kell újítani, ahhoz meg szakembert kell keresni és a végén egyáltalán nem biztos hogy sokkal olcsóbban kijön./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz golfvariant #20506 üzenetére
Hány gyereket terveztek?
2 gyerekkel hosszútávon szerintem necces a 2 hálós lakás, 3 halószobás meg mint a fehér holló. A kivitelezők úgy vannak vele hogy 2 gyerekkel már házba költöznek, ettől függetlenül mindenhol reklámozzák hogy CSOK igénybevehető./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz Qtya123 #20494 üzenetére
A hálószoba most szó szoros értelemben hálószoba. Mostani lakásunkban a kisebbik szoba 14nm2, egy gyereknek szerintem kell ekkora szoba ha nem a nappaliban akarod folyton rugdosni a gurulós kiselefántot. De még két kisebb gyereknek is elég emeletes ággyal iskolás korig.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Nezegetem a lakásokat itt Kecskeméten, de vicc az egész. Alig találni 3 haloszobasat, új epitesueknel jóformán nincs is, Senki nem tervez két gyerekkel lakásban lakni, vagy ennyire nincs igény ra? Ha van is azok nagyresze tetoter ahova még lift sincs.
Gondoltam keresünk új lakást ha bejon a zöld hitel, mert ez még kiszamithato költség, ellenben egy házzal, ami ráadásul meg sem áll 60-70 millió alatt./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz monosgeri21 #20387 üzenetére
20 milliós lakást nem adsz ki annyiért hogy 100 ezres hitelt tisztán torlessz. Arra a lakásra még rá kell költeni 4-5 milliót (komplett felújítás, gepesites, konyhabutor).
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz PazsitZ #20384 üzenetére
Ertem en hogy vannak faktorok, de akkor is felesleges sírni egy ingatlanpiaci lufi vegorajaban hogy szegény fiataloknak nehéz felujitott 3 szobás lakashoz jutni udvari bealloval, lehetőleg azt is egyedül mert még nem akar elkotelezodni, gyereket vállalni. Ja és ezt is elsősorban BP legjobb részein, átlag alatti fizetésből.
Babavaro+CSOK hitel 20 millió, nyilván hitel,vissza kell fizetni, meg azért hozzá is kell tenni 5-15 milliót igenyektol fuggoen. De legalább esély van valami eletkezdesre, legtöbb időszakban volt 10+ %-os hitel, és sokaknak esélyük nem volt hogy kapjanak hitelt kezes nélkül.
Persze annak sokkal könnyebb volt aki megtakaritott és ebbe az iranyba is kellene visszamenni, de akkor is kellett 10-15 évnyi gyujtogetes. És arra meg ne is terjunk ki hogy aki ezelőtt gyujtogetett fiatalon, annak a megtakarítása szart sem ért már 4 éve, most meg median fizubol minimalis önerővel azért kapasbol elindulhat egy fiatal pár./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz bilimbalam #20362 üzenetére
Nem nem lett vlna könnyebb. Kerestél volna fele annyit mint most, hitelt meg nem kaptál volna. Esélyed nem lett volna kezes nélkül, nem véletlenül volt béka segge alatt a piac.
Ha nincs tervben gyerek felesleges saját ingatlan. Olcsóbb bérelni, ha nincs párod valakivel közösen./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Itt megyeszekhelyen 20-25 egy ketszobas lakás. 80-ert simán talalni garzont. Nyilván Pesten drágább, de a fizetések is magasabbak.
Azon meg kár vitázni hogy kicsi a lakás. Rengetegen nőttek fel ketszobasakban régen. Ha magasabbak az igenyek akkor meg nem kell sírni hogy nem jön ossze 5 év munkaviszonnyal.
25-30 közötti kollégák közül ketten is most vesznek 2,5 szobás lakást, jóformán zéró szülői támogatással. Osszeraktak pár millió önerőt, babavaro es hitel. Szóval nem lehetetlen.
Soha nem volt könnyű saját ingatlan, sőt. 10-15 éve volt szerintem közel lehetetlen fiataloknak, hozzateszem nem is tudtak 20 évre eladosodni, olyan nehéz volt hitelhez jutni. Az hogy nincs hiteled de saját ingatlanod sem most inkább döntés kérdése, régebben meg nem volt választásod./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz j0k3r! #20352 üzenetére
Fiatalon kiveszel, kivesztek egy 80 ezres garzont, 2-5 évig raktok félre állampapírba. Ha jön a gyerek akkor a félreértett önerőből, babavarobol és piaci hitelből, esetleg csok, vesztek egy két szobás lakást. Nem igazán volt soha könnyebb a saját ingatlan, szülői segítség nélkül.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
Ijk
nagyúr
Ha könnyű lenne jobb ajánlatot találni akkor nem mennének fel az árak mint a higany. Kevés tulaj engedheti meg magának hogy hónapokig hirdessen. Van egy relatív szar ingatlanállomány az országban, a túlnyomó részére több százezret/nm2 kellene költeni hogy egy modern otthon legyen belőle. Új építésű is kevés, ráadásul a jó minőség, jó lokációval mint a fehér holló.
/人◕ ‿‿ ◕人\
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- Öregszem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AliExpress tapasztalatok
- Synology NAS
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5480 laptop (14FHD/I5-G7/8GB/256SSD/MagyarVilágítós/AkkuX)
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- Xbox 360 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- Playstation 3 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest