2020. október 24., szombat

Gyorskeresés

Jól mér, nem jól mér? Usb feszültség mérő csájnából...

Írta: | Kulcsszavak: digitális . usb . áram . feszültség . érzékelő

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok. Mindig is érdekeltek a elektronikai kütyük. És mivel android fan is vagyok, ezért elhatároztam, hogy rendelek magamnak egy ilyet, és megnézem kicsit közelebbről is. Egész pontosan hármat rendeltem egyből: egy usb kábelbe épített egyszerű mérőt (egy érték megjelenítővel), egy sima digitális kétsorost (két érték megjelenítővel), és egy digitális kétsorost (négy érték megjelenítővel). Talán a harmadik a legjobb, de én mindhármat ki szerettem volna próbálni. A három össz ára csak 2380 ft volt, szóval nem egy nagy összeg.

Megvártam míg a telefon lemerül 2 %-ra (4 napig tartott,6 óra SOT-tal,ulePhone Power), majd szépen a saját töltő fejét/usb kábelét használva elkezdtem tölteni, egyesével cserélgetve a mérőket. Persze mindegyiknél megvártam, míg "beáll" az érték. Ez max 30 másodperc/1 percet vett igénybe, mérőnként.

Ez a saját töltőfeje:

El is kezdett tölteni, 1.5 A-t kiírva. Bár ezt sem értem, hogy akkor mikor tölt 2 A-el?

Majd 2-3 perc után szépen leállt/beállt 0.8 A-re, és sztem úgy is maradt volna végig.... Erről megbizonyosodtam egyesével is, és "mixelve" is. Három fajta usb kábellel is próbáltam, egyiknél mintha nehezen állt volna be.

Érdekes módon a csajom Samsung töltője bezzeg végig tartotta az 1.4-1.53 A értéket. Wáttáfák...

Gondolom ez az akku "méretét" hivatott mutatni...ez az érték remélem felment volna 6000 körüli értékre, csak a sok ki-be ide-oda dugdosás biztos bezavart neki. De ezt majd 3 nap múlva megint megnézem, csak ezt az egy mérőt használva. (6050 mAh hivatalosan az akkumulátorunk)

Ezek szerint nem mindegy, hogy milyen usb kábellel töltöm vagy hogy milyen töltöttségi szintnél teszem fel a telefont a töltőre? Szóval valaki nagyvonalakban elmagyarázná nekem, mintha kétéves kisgyerek volnék, hogy hogy is működik ez? :)

U.i.: a sima usb kábeles töltő éjjel nagyon jó kis kellemes fényt ad, végre látok is valamit, ha ki kell menni...valahová :)

Hozzászólások

(#1) 4264adam


4264adam
addikt

Először is nem 1.5mAh hanem 1500mAh=1.5A.

Ezek a maximum értékek amikre képesek az eszközök. Töltésnél sosem maximummal tölt a készülék hanem változó az áramerősség, az áramerősség is a készüléktől függ. Ahogy az akkumulátor kezdi elérni a maximális kapacitását úgy csökken az áramerősség. Nálam az utolsó 2%-ot olyan 100mAh alatt teszi ~0.09A

Illetve az Ulefone kapcsolóüzemű tápját nem hasonlítanám össze egy Samsung töltő fejjel. Sokkal jobb elektronika van utóbbiba.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdésre privátban nem válaszolok | cuccaim az adatlapomon | COD4

(#2) Meggyi001 válasza 4264adam (#1) üzenetére

Igen így érettem, csak elírtam: 1.5mAh hanem 1500mAh=1.5A., mindjárt javítom is. Azt én is észrevettem, hogy a vége felé kevesebb szuflát tesz bele, lassabban tölti, csak azt nem értem, hogy a saját töltője miért állt vissza 0.8 A-re mindjárt az elején 2-3 perc után, hisz ott még igencsak az elején járt a töltésnek.

Köszönöm a hozzászólásod.

[ Szerkesztve ]

Olcsó gémer gép : https://hardverapro.hu/apro/200_000_alatt_uj_gamer_gep_amin_minden_jatek_megy/friss.html

(#3) tupacamaru


tupacamaru
veterán

A kábel sem mindegy hogy milyen, elég rákeresni a Ebey-es kütyük topikban. Ott vannak ajánlott kábelek, amik ténylegesen képesek 2A-t átvinni.

Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................

(#4) interstart


interstart
tag

Csak azt nem vetted észre, hogy az UleFone töltője "gyorstöltő", azaz nem 5V, hanem 9V-on tölt ahogy a képeken is látszik, míg a samsung töltője 5V-on tölt. Na most számoljunk egy kicsit:

Ulefone --> 9,14V * 0,83A = 7,58W
Samsung --> 5,32V * 1,4A = 7,45W

gyakorlatilag a két töltő ugyanakkora teljesítményt visz át ezen a kábelen, így az az állítás, hogy az ulefone töltője szar mert csak 0,8A-rel tölt ez így nem igaz :)

A töltés milyensége meg kb 3 dologtól függ:

- a kapcsolóüzemű táp (töltő) mekkora feszültségen és áramerősséggel képes tölteni (P=U*I)
- a kábel képes e ezt a teljesítményt átvinni (200ft-os legolcsóbb kábel pl nem)
- a telefonban lévő töltőelektronika mennyire szabályozza le a töltéskor ezeket az értékeket, hogy ne melegedjen túl az akksi, ha pl egy gyári 500mA-es töltőt lecserélsz egy 2A-es töltőre

ha valamit elírtam, akkor javítsatok nyugodtan ki :)

[ Szerkesztve ]

(#5) Meggyi001 válasza interstart (#4) üzenetére

Ahhhaaa......kezd tisztulni a kép a fejemben :R

Olcsó gémer gép : https://hardverapro.hu/apro/200_000_alatt_uj_gamer_gep_amin_minden_jatek_megy/friss.html

(#6) 4264adam válasza interstart (#4) üzenetére


4264adam
addikt

Köszönöm :R

Szakmai kérdésre privátban nem válaszolok | cuccaim az adatlapomon | COD4

(#7) Kloss válasza Meggyi001 (#2) üzenetére


Kloss
őstag

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy 1500mAh nem egyenlő 1.5A-rel.
Az 1.5A az aktuálisan átfolyó áramerősség, ami nem egyenlő a kapacitással.
Az a legegyszerűbb kábel csak a pillanatnyi értéket mutatja.

(#8) zitrone88


zitrone88
aktív tag

Még annyi, hogy az utolsó képen az az ötezerpárszáz mAh valószínűleg a mérés alatt töltött cekaszt jelzi, nem azt, hogy mennyi került a telefonba. Szóval nem kell megijedni tőle szerintem, de csak józan paraszti eszem van hozzá, amúgy hülye vagyok a villamossághoz :D

(#9) mr_ricsi válasza interstart (#4) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Van még egy dolog, ami meghatározza a töltőáram maximális értékét: a telefon és a töltő kommunikálhat is egymással, amikor is a töltő megmondja, hogy mekkora áramra képes.
A kommunikáció lehet digitális is, vagy egy egyszerű ellenállás a data+ és data- vezetékek között.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#10) Brogyi válasza interstart (#4) üzenetére


Brogyi
senior tag

Interstart megfogta a lényeget, és bizony a Samsung ebben az esetben az ósdi/öreg vonalat képviseli. Nem a márkát kell nézni hanem a tudást. Az Ulefone töltője jobb/újabb technológia. Elméletileg tudnia kellene a +12V-ot is de még senki nem igazolta vissza. Az alapötlet az-az mint a távvezetéknél. Nagy teljesítményt magasfeszültséggel lehet átvinni adott keresztmetszeten. A nagy áram veszteséget okoz, ami melegíti a vezetéket. Végső esteben szépen megolvad a drót. Valaki azt is jól sejti a töltő és a telefon "beszélget" egymással.
A másik cél pedig az volt, hogy gyorsan is tudjon tölteni. A 6000mAh-t valami emberi időben kb. 2 óra alatt belepumpálja. Pump Express+.
Már jeleztem akinek ilyen kapcsolgatós töltője van az felejtse el a Q=I*t axiómát ami úgyan igaz, de nem ebben az esetben.
Nézzünk egy példát. Van két akksink. Az egyik 3,6V-os a másik 14,4V. Mindegyiket 1A-rel 1 óráig töltöd.
Q=1Ah mindkét esetben. Ez azt mutatná hogy két egyforma töltöttségű akksink van.
De ez nem igaz, mert nekünk az a fontos mennyi munkát fog végezni.
Első estben: W=U*I*t=U*Q=3,6V*1A*1h=3,6Wh
Második estben: W=U*I*t=U*Q=14,4V*1A*1h=14.4Wh. Hát ez pontosan 4x annyi munka amit a Q vagy Ah vagy mAh kapacitás nem mutat meg.
Ezért balgaság összehasonlítani az Ulefone kapcsolgatós töltőjét egy ósdi csak 5V-os töltővel. Mégha az a király Samsung készítette is. Egyébként az Ulefone töltő 18W-ra képes.
Igazából úgy lehet összehasonlítani ha mindkét esetben méritek a villamos munkát "W". (ez nem watt a gyengébbek kedvéért). :)
Mindkét töltő feltölti, csak az Ulefone képes 2 óra alatt is.
Az ósdi esetben W=5V*Q a képlet. Ebből a Q=Mért W/5V. Ezt mutatja az ebay-n vett legolcsóbb töltő doktorok. A kicsit drágábbakon megtalálható a "Wh" jel. Csakis ezek használhatóak a kapcsolgatós töltők ellenőrzésére. Visszatérve a példára az olcsó USB tesztert hamis eredményt fog mutatni a Q sorban. A drága is természetesen, de azon ott van a villamos munka "Wh"-ban.
Nézzétek meg a fényképet amit becsatoltam a topikban. Ott 1179mAh-t mutat ami becsapós, mert ha
10,562Wh/5V=2112Ah jön ki. Ezt várnátok valós értéknek, és nem a 1179mAh-t.
A fényképen egy 8,74Wh-ás akksi töltési eredménye látható.
Na, fiúk részemről ennyi. Ma bazi hosszú napon volt. Megyek aludni.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.