2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

USB 3.0 megoldás - Verbatim módra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mennyi, az a "tízszeres gyorsulás"?

[ ÚJ TESZT ]

USB 3.0

A '90 évek közepén jelenet meg a mostani tesztben szereplő vezérlő első verziója. Az akkor még 12 Mbit/sec adatátvitelre képes USB 1.0, ekkor kezdte meg hódító körútját. A következő verzió már 480 Mbit/sec sebességet ígért, plusz 5 V/500 mA feszültséget volt képes leadni tartósan. A tavalyi évben bejelentett új 3.0 verzió pedig maga a Kánaán, 5 Gbit/sec adatátviteli sebességet, és 5 V/900 mA feszültséget biztosít.

Kezembe került a Verbatim egyik újdonsága, egy 2,5" külső merevlemez, ami már fel van készítve, erre az új szabványra. A használatba vétellel nem volt probléma, hisz az USB 3.0 szabvány, visszafelé kompatibilis, így vígan tudtam használni a régebbi verzión is. Na de, a bizonyos kisördög. Tényleg tízszeres gyorsulás lenne, ha az új technológiát használnám.

Jelenleg sajnos nem jellemző, hogy a számítógépek (asztali vagy hordozható), fel legyenek szerelve, készítve eme újdonságra, - bár néhány modellnél megoldották ezt a problémát. Az úttörő lépést a NEC (Renesas) tette meg először, és alkotta meg az első vezérlőt, ami a µPD720200 lett. Ennek köszönhetően, jelenleg kapható USB 3.0 termékek nagy részében ez a chip van. Mondhatjuk nyugodtan, monopólium. A két óriás lapkagyártó cég (AMD/Intel) sem rendelkezik olyan chipset-tel, ami natívan támogatná az új szabványt. Jelenleg már működő USB 3.0 vezérlőt, egyedül az Asmedia tud még felmutatni. A VIA bejelentette már a maga modelljét, de hogy mikor kerül kereskedelmi forgalomba, rejtély.

MSI Star-USB3

Először szükségem volt egy USB 3.0 portra, amiben elméletileg teljes értékűként tudom majd használni az adattárolót. Ez gyorsan megoldódott egy MSI Star-USB3 PCI-E adapterben. Beszerelése, és beüzemelése nem egy ördöngösség. Csomagban a kártyán kívül, egy belső összekötő kábelt kapunk számítógépházunk elején levő USB portok eléréséhez. Sajnos nagyon kevés olyan házzal találkozunk még, amit felkészítettek az új szabványra.

Verbatim Store 'n' Go

Úgy néz ki, megtörtént a dizájn váltás Verbatim-nál csomagolás szinten. Az eddigi átlátszó bliszteres kiszerelést felváltotta, egy inkább szögletesebb, dobozos kiszerelés. Itt is megtekinthető a meghajtó, és egy piktorgrammon a különféle tulajdonságok vannak felsorolva. A doboz egyik oldalára került, a méreteket bemutató ábra, ellentétes oldalra pedig a műszaki paramétereket, doboz tartalmát felsoroló lista. Plusz, rajzok által bemutatásra kerül, mennyi film, zene és kép fér el az 500 GB tárhelyen.

Viszont a merevlemez, egy nagyon jó eltalált "gumiszerűségbe van süllyesztve", ami szállítás közbeni leesésektől rendesen megvédi a terméket.
Kinyitva a dobozt, maga a külső merevlemez, és a kb. 25 cm méretű USB 3.0 adatkábel van a csomagban, némi papírral. Sajnos védőtokot el lehet felejteni, azt önállóan kell beszerezni, ha szükség van rá.

Kézbe véve, egyből feltűnik, hogy ügyeltek arra, ne legyen semmilyen szögletes megoldás rajta, amit lehetett, kerekítettek, tompítottak. Majd 13 cm magasság mellet egy 2 cm vastagság társul.
A készülék hátulján található az újfajta csatlakozó aljzat. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ha csak hagyományos USB 2.0 kábel áll rendelkezésünkre, akkor is tudjuk használni, igaz a sebesség akkor visszaesik.

Egy szem visszajelző került a készülékre, természetesen a divatnak megfelelően kék színben, és vakítóan adja tudtunkra a merevlemez írási-olvasási műveleteket.

Maga a merevlemez FAT32 fájlrendszerre van gyárilag formázva. A meghajtóra feltöltve találjuk a Nero BackItUp and Burn Essentials, kézikönyvet, plusz a Green Button nevezetű szoftvert.
A Nero programcsomag alkalmas fájl, vagy mappa szintű napi mentésre akár automatikusan is, ezek visszatöltésére, plusz a mentéseket CD/DVD lemezere is archiválhatjuk.

Plusz hozzáadott szoftverként van még jelen a Green Button, amivel csökkenthetjük az energiafogyasztást. A gombra kattintva azonnal elküldhető készenléti állapotba a merevlemez, de automatizálható is, általunk megadott időpontban is történhet az alvó állapot kezdeményezése, vagy pedig, ki is kapcsolhatjuk teljesen.

Benyomások

Készülékházban egy Fujitsu merevlemez lakik, ami bizony, inkább már Toshiba 2009 októberével. Az 500GB tárterület 2 lemeztányérral, és 4 db fejegységgel oldották meg, amihez 5400 rpm-es forgási sebességet, a 8 Mbájt cachet illetve a 12 ms-os elérési időt adtak meg.
Tesztek alatt (USB 2.0), mint várható volt hozta a szokásos közel 30 MB/s olvasás-írás sebességet. USB 3.0 mérések, itt jellemzően 90/75 MB/s olvasás-írási sebességet lehetett kézzel fogni. Sajnos ez csak durván háromszoros növekedés, de ez sem kevés. Ellenben a kisméretű fájloknál itt is rendesen elszöszmötöl. Az elérési idő nem változik, a gyorsabb csatlakozó ellenére is marad 18,2 ms.
Ezeket az eredményeket kapjuk vissza, ha esetlegesen E-SATA csatlakozójú házzal rendelkezünk.

Ennél nagyobb sebességet, csak abban az estben tudunk kicsikarni az új szabványból, ha a jóval drágább 7200 rpm verziót rakjuk a házba, ami viszont a MB-ra eső költségeket növeli meg. Pld. a MK5056GSY, ami már már alapból 16 MB cache-el rendelkezik.

Valamilyen szinten csalódás volt látni az eredményeket, bevallom többet vártam. Jelen esetben még nem igazán látom előnyét, mert sajnos nincs elterjedve az új csatlakozó felület. Az alaplapi chipsetekben natívan még nem található meg, s minél tovább húzzák az integrációt, annál nehezebben fog elterjedni. Most még plusz kiadás megvásárolni a vezérlőket, hogy a maximális sebességet ki tudjuk használni.

Ténylegesen, ha jelenleg van egy E-SATA-s házad, nincs értelme váltani, nem lesz gyorsabb. Ellenben, ha már rendelkezel integrált vezérlővel akkor érdemes már elgondolkozni egy ilyen beszerzéséről. Amúgy pedig várjuk ki, mit hozz a jövő.

Pro/Kontra

+ USB 3.0 csatlakozó felület
+ 3X növekedés sebességben az USB 2.0-hoz
+ hozzá adott backup szoftver

- nem elterjedt csatlakozó felület
- ár/érték aránya

Műszaki adatok:

Merevlemez: Fujitsu MJA2500BH-G2 500GB 5400 RPM 8MB Cache 2.5" SATA 3.0Gb
Csatlakozó: USB 3.0
Tápellátás: DC 5V (USB-ről)
Méretek: 127mm x 82mm x 20mm
Tömeg: 163g
Ára: 30-32e HuF

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.