Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5924) Worker


Worker
aktív tag

Sziasztok!
WD ill. Samung SSD-ben gondolkodom, egy ASUS AX58U router 3.2 (Gen 1 x 1) USB portjához szeretném csatlakoztatni, elsősorban torrentezés céljából.
Tudom, hogy valószínűleg nem fogom kihasználni az nvme sebeség előnyét, viszont olcsóbb most egy WD Blue SN570 1TB, mintha egy standard 2.5-öst néznék ugyanezen márkákból.

Akkor meg már ha lúd, legyen kövér alapon: ha lenne kompatibilis alaplapom akkor abba bepakolnám később (nem fogom ronggyá torrentezni), valamint kisebb helyet is foglal (néha bejátszanám "pendrive gyanánt"), meg tán áramból is kevesebbet vesz fel mint egy 2.5 (hogy a router single usb-je adapter nélkül is tuti "elbírja").

Viszont a ház nvme ssd-hez egész drága... nehogy a leves drágább legyen mint a hús :DDD

Az ORICO PWM2-G2 és ORICO PWDM2-G2 a legolcsóbb kompatbilis amit találtam, viszont ehhez vennem kéne egy USB-C > USB-A (min. 3.1) kábelt, mert csak USB-C > USB-C kábelt adnak hozzá... És itt meg vagyok lőve, mert rövid, "vastagabb" kábelt (istenbocsá egy apa-apa C>A adaptert?!) párezerért nem nagyon lelek... (lehet én vagyok lúzer, de ha ti találtok, akkor jöhet link...). :B (ezt akartam kábeles topikban felvetni, de halott topik)

Ezért elkezdtem nézni picit drágábbat is amihez adnak C>A kábelt de fáj a szívem 10ezer körüli pénzt egy házért kiadni... de ha nincs más, akkor legyen. :(((

Viszont: azt olvastam több helyen, h némelyik ház (hiába nvme), nem kompatbilis ezzel az ssd-vel, mert az "M-key"-t nem támogatja. :((
Elvileg a WD SN570 M-KEY, ha jól értem h az 5-pint kell nézni. :F

A fenti 2 elvileg kompatbilis az M-key-el (B+M és M-key van az adatlapjukon - PWM2, PWDM2), de a drágábbaknál nem mindről találtam meg h miket támogat... de ezek is szóba jöhetnének, ha nem találok "az olcsókhoz" kábelt/adaptert (mert ezekhez legalább adnak C>A kábelt).
Ezek közül (ha kompatibilis egyáltalán mind), melyiket ajánlanátok?

ORICO PRM2-C3 (elvileg csak M-key?!)
ORICO M2PV-C3 (elvileg csak B és B+M-key, vagyis NEM kompatibilis?!)
Silicon Power PD60 (elvileg csak M-key?!)
RaidSonic ICY BOX IB-1807MT-C31 (elvileg csak M-key?!)
RaidSonic ICY BOX IB-1817M-C31 (elvileg csak M-key?!)

RÖVIDEN a kérdésem:

Az ORICO PWM2/PWDM2-höz milyen C>A adaptert/kábelt lehetne venni, vagy ha nem úszom meg olcsóbban/egyszerűbben extra kábellel (mintha eleve drágább házat néznék), akkor a lenti 5-ből melyiket ajánlanátok (ha egyáltalán kompatibilis mind a WD SN570-el?

[ Szerkesztve ]

"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker

(#5925) King Unique válasza Worker (#5924) üzenetére


King Unique
titán

Az ORICO-PWM2-G2 és ORICO-PWDM2-G2 külső házakhoz valóban csak USB-C - USB-C kábelt mellékelnek a termék weboldalán leírtak alapján, vagyis azokhoz külön USB-C - USB-A kábelt / adaptert kell vásárolni, ha USB-A porthoz történő csatlakoztatás a cél. Ellenben pl. a PWEM2-G2 modellhez nem, ahhoz mellékel a gyártó USB-C - USB-A kábelt / adaptert a termék weboldalának végén lévő specifikáció, táblázat alapján.
+ Arra is figyelni kell ezeknél a típusoknál, hogy a megfelelő modellszámú változat legyen megvásárolva M.2 PCIe NVMe SSD-hez, mivel pl. az ORICO-PWM2 csak M.2 SATA SSD-ket támogat, lásd egy másik válaszban leírtakat.

"Ezek közül (ha kompatibilis egyáltalán mind), melyiket ajánlanátok?"

Azt amelyik M.2 PCIe NVMe SSD-t támogat, amely feltételnek a felsoroltak közül mind az 5 külső ház megfelel.
Ha olyan külső ház kell, amihez gyárilag mellékelnek USB-C - USB-A kábelt / adaptert, akkor az ORICO PRM2-C3-SV, ORICO-M2PV-C3, RaidSonic ICY BOX IB-1817M-C31 és RaidSonic ICY BOX IB-1817MC-C31 külső házak jöhetnek szóba, felelnek meg ezen feltételnek.

Ha M.2 PCIe NVMe SSD-khez való egyéb külső házak is érdekelnek, akkor lásd a téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetében és egy másik válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat attól függően, hogy pontosan milyen jellemzőknek - azon kívül, hogy M.2 PCIe NVMe SSD-t (is) támogasson - megfelelő külső ház kell.

[ Szerkesztve ]

(#5926) Worker válasza King Unique (#5925) üzenetére


Worker
aktív tag

Köszönöm a segítséget!

PWEM2-G2 - láttam én is h ehhez adnak mindkettőt, viszont ezt Mo-on senki se forgalmazza... :DDD

Mivel erre az M/M+B/B-key kompatibilitásra nem tértél ki külön, csak visszakérdezek:
Egyrészt, ezzel nem fürdött még be itt senki, csak a SATA/NVME dologgal?
Sztem ezt a key-dolgot sokkal könnyebb benézni, mert a gyártók gyakran nem is nagyon tüntetik fel, meg így nekem is csak akkor esett le h EZT is nézni kell mikor már ezeket bújtam csomó ideje, és volt 1-2 komment ahol ilyen kompatibilitási dolgok miatt panaszkodtak...

Pl. ORICO M2PV-C3 lehetne nálam a befutó, viszont korábban láttam vmi kommentben h M-key-t nem támogat (most nem találtam ezt meg)...
Direkt rákerestem megint, szinte sehol nem térnek ki (hivatalos oldalon sem) arra h milyen key-el kompatibilis, bár amazon oldalán azt látom most mégis h M és B+M OK neki.
Vagyis esélyesen ez maradna így, csak aggaszt h miért szarják ennyire le ezt a key-dolgot még a gyártók is... nehogy a végén mégse legyen jó a WD-hez...

"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker

(#5928) King Unique válasza Worker (#5926) üzenetére


King Unique
titán

Az M.2 (NGFF) formátum

"Utóbbiból kifolyólag egy M.2 formátumú SSD egyaránt csatlakozhat PCI Express (általában x4-es kapcsolat, M-key), illetve SATA csatolón (B-key) keresztül is a rendszerhez"

Vagyis az M.2 PCIe NVMe SSD M-key, az M.2 SATA pedig B-key. Bár egy másik topik hozzászólása és az alábbi kép alapján mindkettőnél létezik B+M-key is, az alább linkelt példában lévő WD SN520 M.2 PCIe NVMe alapon pont ilyen.

"Egyrészt, ezzel nem fürdött még be itt senki, csak a SATA/NVME dologgal?"

Eddig leginkább csak a SATA / NVMe dologgal, volt már aki M.2 PCIe NVMe B+M-key SSD-hez M.2 SATA B-key és B+M-key SSD-ket támogató külső házat vett (példa). Ahol elsődlegesen eleve azt kell nézni, hogy M.2 PCIe NVMe vagy M.2 SATA, vagy akár mindkét formátumot támogatja-e az adott külső ház. Az M-key / B-key / B+M-key már innentől másodlagos, mivel kb. evidens hogy M.2 PCIe NVMe esetén ez alatt rendszerint M-key és B+M-key támogatás értendő, pont ezért nem is feltétlen minden gyártó tünteti fel ez utóbbit külön.

Az említett ORICO-M2PV-C3 M.2 PCIe NVMe SSD-khez való, ahol a WD Blue SN570 is eleve M.2 PCIe NVMe SSD, vagyis ilyen szempontból elvileg adott a megfelelő kompatibilitás. Az M-key pedig ez esetben kb. evidens, magán a megvásárolni kívánt SSD-n lévő bevágáson is látszik hogy melyik (M-key), valamint a külső háznál pl. ezen a weboldalon is írják az M-key és B+M-key támogatást.

[ Szerkesztve ]

(#5929) Worker válasza King Unique (#5928) üzenetére


Worker
aktív tag

Most már értem hogy is van ez! :DDD
Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad!!! :R :R :R

"To them... You're just a freak... Like me!" - Joker

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.