Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5977) King Unique válasza Krystal_s (#5974) üzenetére


King Unique
titán

Nem feltétlen lehet kiemelni a sok közül egy külső házat ami a legjobb, meg az eleve attól is függ, hogy a felsoroltakon kívül még milyen egyéb jellemzőknek kell megfeleljen. Ahol nemrég egy másik válaszban a TRIM (UNMAP) támogatással rendelkező USB 3.X interfészes és 2,5" méretformátumú AXAGON külső házaknál szemléltetve lett, hogy pl. a csavarmentes rögzítés (tool-free) mellett a műanyag / részben fém / teljesen fém kivitel, valamint Micro-B / USB-C fizikai csatlakozó szerint is lehet csoportosítani.

Az ATA TRIM illetve USB-s csatlakozásnál az SCSI UNMAP funkció működéséhez a külső ház és az operációs rendszer felől egyaránt szükséges a támogatás, önmagában az utóbbi nyilván nem elég, meg hogy Windowsoknál Windows 8 óta a meghajtóoptimalizálás = trimmelés SATA SSD-knél és SMR HDD-knél. Valamint az UASP támogatása és működése is feltétele a TRIM illetve UNMAP működésének, ami Windowsoknál Windows 8 óta támogatott natívan.

Azért az ilyen árukeresős és hasonló weboldalakon található pár soros "véleményeket" nem feltétlen kell minden esetben készpénznek venni, meg nem mindegy, hogy egy adott külső ház eleve rossz sorozat, vagy csak a vásárló fogott ki hibás terméket, vagy a saját a hardver- és szoftverkörnyezetében nem stimmel valami és azért nem megfelelő a működés, vagy akár a nem megfelelő használat miatt ment idő előtt tönkre. Ahol pl. az adatkapcsolat megszakadásának eleve több oka is lehet (példa), korántsem csak a külső ház hibája.

Az AXAGON ADSA-1S6 külső ház extrája a TRIM (UNMAP) támogatása mellett az, hogy különálló adapterként és külső házként egyaránt használható, viszont maga a külső ház része gagyi, egy egyszerű kis műanyag doboz. Ellenben annyira azért nem feltétlen, hogy a műanyag zárópatentok csak úgy letörjenek a nyitásnál - zárásnál, az utóbbihoz általában erősebb feszegetés szükséges, ami ez esetben inkább felhasználói hiba (user error), vagy nagyrészt annak eredménye is...
A kb. 20 cm-es USB-kábel valóban elég rövid és lehetne valamivel hosszabb is. De ez amúgy nem véletlen, mivel 2,5"-os külső HDD / SSD meghajtóknál a túl hosszú USB-kábel tápellátási és adatkapcsolati problémákat okozhat, ezért is ritkán szoktak pl. 50-60 cm-nél hosszabb kábeleket mellékelni a gyártók.

Az Ewent EW7044 eleve USB 3.2 Gen 1 (USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 | 5 Gb/s) interfészes külső ház, az egy USB 2.0-s (480 Mb/s) modellnél nyilván nem lehet lassabb. Az hogy egyik-másik külső házban maga a HDD / SSD mit tud olvasásnál és írásnál, vagy éppen a gyári / másik / rövid / hosszú USB-kábel mennyire biztosít stabil adatkapcsolatot és működést, az nem keverendő azzal, hogy maga a külső ház, az abban lévő USB 3.X (5 Gb/s) - SATA 6 Gb/s chip milyen adatátviteli sebességre képes. + Az is számíthat az adatátviteli sebességnél, hogy Windowson az adott eszköznél, külső háznál engedélyezve van-e az írási gyorsítótárazás vagy sem. Mérni az adatátviteli sebességet pedig alapesetben először szintetikus teszttel szokás (pl. ATTO, CDM, WinSAT), mivel a fájlkezelős fájlmásolás értékét eleve több tényező befolyásolhatja.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.