Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5962) King Unique válasza coco2 (#5961) üzenetére


King Unique
titán

A leírtakból nem derült ki, hogy pontosan milyen 2,5"-os HDD-ről van szó, meg hogy 7 / 9,5 / 15 mm magas-e, 5400 / 7200 RPM-es, stb.
Egy 2,5"-os, USB-s tápellátású külső merevlemez működéséhez normál esetben nem szükséges külső tápellátás, alapesetben ezért sem szoktak mellékelni a különálló 2,5"-os külső házakhoz, adapterekhez sem külső áramforrást a gyártók. Megfelelő gazda hardver (pl. PC, Mac) használatánál max. kiegészítő tápellátásra lehet szükség Y-kábellel és arra is leginkább csak akkor, ha csak USB 2.0 portok vannak a gazda hardveren. Ellenben USB 3.X portoknál rendszerint nem szükséges, sőt akár egy 2,5" 7200 RPM külső HDD megfelelő működéséhez is elég lehet 1 db USB 3.X port.
Egy 2,5"-os külső merevlemezhez külső tápadapter használata max. akkor indokolt, ha a gazda hardver 1-2 db USB-portja nem képes megfelelő tápellátást biztosítani az eszköznek. Ami pl. router, Raspberry Pi, okostelefon, tablet, tévé esetén lehet reális, ellenben egy laptopnál és asztali PC-nél kevésbé, nem igazán. Vagyis egy laptopnál normál esetben felesleges a külső tápellátással bajlódni, sőt ha csak USB 2.0 port van rajta, még az sem feltétlen gond, mivel ha több darab USB 2.0 port van a készüléken, akkor eleve adott 2 darab port használatának lehetősége Y-kábellel.
Ha kiegészítő tápellátásra lehet szükség, akkor SATA-USB adapterből értelemszerűen olyat célszerű vásárolni, aminek Y-kábeles végződése van, azaz 2 db USB-portól történik a 2,5"-os külső merevlemez tápellátása (példa).
Ha nem kell okvetlenül egy hagyományos 2,5" SATA-USB külső ház, akkor köztes megoldásként pl. az AXAGON ADSA-1S6 jó választás lehet, ami használható különálló SATA-USB adapterként és (9,5 mm-es meghajtómagasságig) külső házként egyaránt. Igaz ahhoz nem Y-kábelt mellékelnek, de ha USB 3.X portok vannak a laptopon, akkor normál esetben nincs is szükség Y-kábellel 2 db USB-portra egy 2,5"-os külső merevlemez megfelelő tápellátásához.
Ez a "mert nem szeretném a laptop usb-jét terhelni. Egy laptop alaplapot már megsütöttem áram túlterheléssel, és nem olcsó mulatság." elsőre kissé abszurd, normál esetben nem nagyon van olyan, hogy egy 2,5"-os külső merevlemez csatlakoztatása ilyet okozna.
Ha mindenképpen olyan megoldás kell, amihez van külső tápellátás, külső tápegység, akkor ez a 2,5"-os SATA-USB külső házaknál és SATA-USB adaptereknél max. olyan formában valósítható meg, ha pl. van a külső házon DC tápbemenet (példák) és ahhoz külön vásárolunk egy 5 V-os külső tápegységet.
Ha mindenképpen olyan megoldás kell, amihez van külső tápellátás, külső tápadapter, akkor másik lehetőség külső tápellátással rendelkező aktív USB-elosztó (hub) vagy HDD dokkoló (+ példa) használata. Vagy olyan IDE/SATA-USB adapter használata, amelyhez eleve mellékel a gyártó külső tápegységet (példa).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.