Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4483) CsengődiGeri


CsengődiGeri
tag

Remélem jó helyen kérdem, de ha nem remélem tudtok segíteni hol érdeklődjek.
Most szerzek be egy külső 2,5" USB3-mas vinyót tartós adattárolásra (családi képek, videók, szkennelt dokumentumok stb.) az lenne a kérdésem milyen partíciós rendszert lenne legcélszerűbb rátenni az adatbiztonság a vinyó kímélése és az op rendszerekkel való kompatibilitást figyelembe véve. NTFS vs. EXTFat
vagyb GPT vagy valami mást.
A segítséget előre is köszönöm.
UI.
A 2 TB-ot egybe érdemes hagyni vagy jobb lenne szétszedni több darabra?

(#4484) King Unique válasza CsengődiGeri (#4483) üzenetére


King Unique
titán

Ha külön veszed az USB-s külső házat és hozzá a HDD-t, akkor azzal a témával ez a topik foglalkozik. Viszont ha gyárilag összeszerelt típust veszel, akkor azzal már egy másik, ami egyben a külső merevlemezes téma fő topikja. A gyárilag összerakott típusok egyébként már eleve particionálva és formázva vannak, míg a külső házas megoldásnál ezt a felhasználónak kell megtennie az első használatbavétel előtt. Legalábbis ha pl. a HDD-t is újan, azaz particionálatlan állapotban veszi.

Vannak bizonyos előnyei a GPT partíciós sémának az MBR-rel szemben. Ha nem akarod olyan gazda hardverhez (pl. tv, xy lejátszó stb.) csatlakoztatva is használni a külső HDD-t, ami csak az MBR-t ismeri, akkor jobb választás a GPT. Illetve ha nem cél a már nem támogatott 32 bites Windows XP-vel használni, akkor szintén mehet a GPT, mivel az újabb Windows-verziók már kezelik, ahogyan a Linuxok és a macOS is. Ha Windowson lesz használva a külső HDD, akkor az exFAT és az NTFS fájlrendszer adja magát. De ha a biztonság a szempont, akkor nyilván naplózó fájlrendszert javasolt használni, azaz NTFS-t, mivel az exFAT nem naplóz. Az pedig már egyéni igények kérdése, hogy valaki "egyben", 1 db partícióval használja a külső meghajtót, vagy több partícióra osztja. Az utóbbinak akkor van értelme, ha pl. bizonyos tartalmak minél szeparáltabb tárolása, a nagyobb adatátviteli sebesség kihasználása miatt a lemez elejének elkülönítése, eltérő fájlrendszerek használata, vegyes használat (operációs rendszer futtatása + adattárolás) stb. a cél. Ha nincsenek ilyen igények, akkor maradhat "egyben".

Ha az adatbiztonság a cél, akkor ott egyrészt a külső merevlemez megfelelő használata is lényeges. Másrészt adatbiztonságról akkor beszélhetünk igazán, ha a fontos és pótolhatatlan adatokról vannak online és / vagy offline biztonsági másolatok. Vagyis nyilván nem kizárólag csak 1 db külső HDD-re kell menteni és csak azon tárolni őket, hanem eleve több online és / vagy offline tárolót használni ilyen célra! Tehát az ilyenkor (adatbiztonság) önmagában édeskevés, hogy van 1 db külső HDD, ami GPT partíciós séma szerinti és NTFS fájlrendszerű.

[ Szerkesztve ]

(#4485) CsengődiGeri válasza King Unique (#4484) üzenetére


CsengődiGeri
tag

Köszönöm a választ és bocsi hogy rossz helyre írtam. Csak azt néztem, hogy külső 2.5" vinyókról van szó.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.