Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Kalandor: Habemus papam
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsola32
őstag
válasz
MK VII #35888 üzenetére
én ezzel a módszerrel nyomom, de holnap ha megyünk, természetesen a Te szerelékedet is bevetem, amit leírtál.
eddig kb. 8szor süllőztem az évben, nálunk talán hatásosabb a jobban megemelt szerelék, tehát a kishal nincs az iszapban.
ez tényleg vize válogtaja ahogy írtad is...
a fűzött kishalról nagyon jó a kép, én eddig nem így csináltam, köszi a megosztást.biztos működik a süllő pergetés is, de annyira összetett a dolog, hogy azt inkább hanyagolnám, meg nyugisabb ülni a botok mellett a sötétben, és nézni a tavat, a csillagokat, stb...
olvastam valahol, hogy órát lehet igazítani a süllő táplálokozásához, nálunk sajna ez nem így van.
fogtam halat, 21.30-kor, ekkor azt hittem ez lesz a szokásos idő, mivel a szomszédaim is ekkor fogtak néhány hete, aztán ez kitolódott 23.30-ra, majd legutóbb, már este kilenckor jött, éppen besötéteedettegyébként a szomszédim is a megemelt módszerrel horgásztak, nem nagyon láttam akkor még teljesen át a szerelélküket, de kis nyomozás után összeállt a kép...
-
Interceptor
addikt
válasz
Kelvin #35896 üzenetére
Csak pergetek mert hasonlóan kocka vagyok mint te, de süllőt fogni pergetve azon a dunai szakaszon ahol én horgászom nem egyszerű. Több fiatalabb pergető horgász is alátámasztotta már ezt nekem mivel szoktam velük beszélgetni, másokat is láttam, hogy próbálkoznak nulla eredménnyel. Csónakból kisebb kősüllőt szoktak néha fogni, de kb ennyi. Balint lehet találni sokat, én is fogtam már bőven, mikor esznek olyankor jön több is. Pergetve egyedül szürkületbe kis 15-20cm-es süllők jöttek eddig nekem, és másoknak is. Ellenben fenekezve fognak nagyobbakat is.
-
MK VII
veterán
válasz
Kelvin #35896 üzenetére
Érdekes amit írsz.
Én életemben talán egyszer vagy kétszer fogtam balint pergetve, süllőt még sosem. Alapvetően ugye Balatonon, de a Galya patak Nádor csatorna összefolyásánál is szoktam régebben ami híres volt a csukáiról... Ott sem fogtam soha semmit.
Ellenben kishalas módszerrel eredményes vagyok. Régebben úszózós kishalas módszerrel csukázni is szoktam, akkor is eredményes volt a peca.
Máskülönben nem hiszem, hogy életkor függvénye bizonyos horgászmódszerek alkalmazása...
Igen látom a vigyort a mondatod végén.Majd most ősszel, tél elején, télen, többet leugrok mólókra pergetni aztán kitapasztalom, hogy mi a helyzet.
Tavaly december 24-én haver fogott egy 5,80-as csukát pergetve a füredi móló tövében. -
Kelvin
őstag
Pergessetek inkább, eredményesebb. Erre a kishalas süllőzésre ott lesz a nyugger kor.
-
MK VII
veterán
No.. Találtam egy két képet a csalizásról.
Szóval így fog kinézni, csak ugye nem hármashoroggal.
Élőhalra is alkalmazható természetesen, csak olyankor bedobásnál finoman kell dobni, hogy ne sérüljön a kishal. -
MK VII
veterán
válasz
jansky1 #35891 üzenetére
Van aki éjszaka perget süllőre, vízközt, vízfelszínen..
Én fenéken horgászok rájuk. Aki perget az is fog, és én is.
Biztos megvan, hogy melyik napszakban inkább hol tartózkodnak, de alapvetően szerintem kb mindegy. Lehet ez a módszer és egy másik is eredményes..
Nekem a Balatonon ez vált be. Más vízen lehet, hogy más módszer a jobb.
Ahogy Interceptor írta, kísérletezni kell...
Egy lehetséges szereléket és módszert mutattam be. Próbálni kell. Ha nem fogós bizonyos vizeken akkor más módszert kell próbálni.(#35893) jansky1
Szívesen. -
MK VII
veterán
válasz
jansky1 #35887 üzenetére
Az nem feltétlenül cél, főleg egy döglött kishalnál.. Mint már írtam, a ragadozók kutatnak a meder alján és szagra mennek... Kiszippantják az iszapból, ha esetleg picit elsüllyed.
Élő kishalas mutatványnál pedig ez az eszköz használható eredményesen. Ez segít neki vízközt maradni.
-
MK VII
veterán
válasz
Interceptor #35883 üzenetére
A kísérletezés természetesen a horgászat velejárója... Mindenképp kell kísérletezni!!
-
Interceptor
addikt
-
tepenzed
őstag
Tudtok olyan szervízt bp-n, amire rá meritek bízni az orsóitokat? Sokszor hallom, hogy úgy adják vissza, hogy összeszerelésnél valamit nem jól csináltak, aztán kb rosszabb lesz mint volt.
Az egyik blue arcom kitekerésnél mintha kotyogna vagy én nem tudom, de a másiknál semmit nem érzek, ennél meg egy fura lüktetés van, mikor tekeremDe garancia is van rá, ilyenkor a walterland elküldi a SPRO? szervízbe?
-
MK VII
veterán
A tirolifa arra való, hogy kitartsa a szereléket az iszapból. Mivel levegővel telített ezért függőlegesen áll a meder alján és a damil nem tud az iszapba süllyedni. Finomabb szereléket lehet összeállítani vele mint sima végólmos, nem csúszó szerelékkel.
Ha megengeditek bemutatom nektek Borbáth Balázst [link] [link]. Édesapám régi jó barátja és horgásztársa.. Én is már gyerekkorom óta tanulhattam tőle. Nagy szolgálatot tett a magyarországi horgásztársadalomért. A mai napig gyerekeknek szervez horgásztáborokat és tanítja az ifjúságot. Mellesleg ő találta fel a tirolifát. Ő gyártotta az első példányokat belőle.. Akkor még csak egy sima benzincső felhasználásával, aztán tovább tökéletesítette. Sajnos egyik Hokéves barátja lenyúlta tőle az ötletet és elkezdték sorozatban gyártani. Azóta lehetett Hokév boltokban kapni. Aztán elterjedt ugye mindenhol.
A leglexszikálisabb horgásztudással rendelkező ember akivel valaha találkoztam. -
MK VII
veterán
válasz
Interceptor #35877 üzenetére
Régen mikor még nem okosítottak ki minket nálunk okosabb süllőző emberkék, addig mi is az élőhalazás hívei voltunk... A süllőnek tök mindegy, hogy élő vagy holt. De jobb a halott kishal, mert úgyis a fenéken keresgél szag után, döglött halakért. Éjszaka meg pláne szag után megy.
Mi meg is szoktuk taposni. De gondolom többen csinálták már azt. -
-
MK VII
veterán
tudom tudom... a 3 éves Rozi szebbet rajzol, de így már láthatod, hogy miról beszélek...
Úgy fog kiállni a horog hegye mint egy gumihalból a jignek a horogvége csak nem hátulra hanem előre..
Ezt szépen beforgatja a süllő.
A kék a damil értelemszerűen és úgy húzod keresztül az egész előkét a kishalon...
Sosem esik le a hal és akad rendesen, ha kell. -
zsola32
őstag
(közben lejárt a szerkesztési idő)
szombaton 3 pálcával süllőztünk, gyenge lett a vége, összesen egy süllőt fogtunk.
a fűzött halra jött meg a kapás, a másik két boton hátúszó mögött böktük a horgot
ma vettem fűzőtűt, nekem edidg csak olyan volt, aminek az egyik vége kis nyélben végződött.
az új tű szerintem nem roncsolja úgy a hal testét, tesztelés hamarosan... -
zsola32
őstag
válasz
Kelvin #35868 üzenetére
fél órát nem kell nyeletni...
én a pálcák spiccét felfelé állítom, és igen van kapásjelző karika, amit kb, 1 méterre lehúzok, ami ugye nyeletésnél két méter. ha elindul vele a süllő, adok még neki zsinórt, ezért használok nyeletős orsót.
amikor eszi a kishalat az nagyon jellegzetes mozgás a karikán, utána szoktam bevágni.
ami a lényeg - ezt egy tapasztalt spori osztotta meg velem - mielőtt elkezdi enni a halat, nem fogyhat el a spagó, mert elmegy a csalitól a süllő.
ezért nem jó pl. a nyeletős orsó magában, kell a lehúzott zsinór....mivel nem lehet belőni úgy a nyeletőt, hogy ne hagyja ott a hal.
a kapásjelző is könnyű legyen, én pl. a pici karikát használom egy vékonyabb világítós patronnal -
FireFox1996
őstag
válasz
Interceptor #35867 üzenetére
Ha élő hal, akkor hátúszó alatt fűzöm át 1x, ha döglött, akkor ahogy MK VII leírta, mert különben elég könyen tudja leszedni a kis halat a ragadozó hal. (én mondjuk akkor a hátúszó alatt átfúzöm, és a farkánál még1x beleszúrom a horgot)
-
MK VII
veterán
válasz
Interceptor #35864 üzenetére
Nézd csak... Beteszem ide is amit már zsola32-nek privátban leírtam... Hátha valaki merít belőle ötleteket.
Én és édesapám régóta ezt a szereléket használjuk, mert nagyon bevált.
Gamakatsu Worm 36-os horog...
Féderes műanyag csúszó amire a tirolifa megy.
Felülről egy gumistopper alá egy gyöngy ütköző. Alulra ismét egy gyöngy aztán egy forgókapocs.
Horog előke hossza úgy 35-40 centi, hogy tudjon szórakozni vele a ragadozó és ne érezze a cájgot.
Csalizáskor a kapocsról csak le kell akasztani az előkét. Kishalfűzőtűvel ( ezt a képet találtam épp, ne hurrogjatok le a haldorádó miatt) a kishal feje mögött a gerince egyik oldalán bebököm a hegyes végét aztán a gerince mellett végigtolom és a farka előtt a horog szárának a hosszától függően ( teljesen tűnjön el a horog a kishalban, mert a Worm 36 végénél van két három kis fog ami a hal húsába beleakad és dobásnál nem csúszik le) kitolom. A kampós végébe beleakasztom a horogelőke hurkát ( de hülyén hangzik
) és áthúzom a kishalon az előkét. Ilyenkor a kishal feje mögött csak a horog öble lesz kint a testéből. A süllő/ragadozó szépen beforgatja a szájába a kishalat és 10-ből 9x eredményes a kapás, ha nem sieti el az ember.
A Fenti gumistoppert pedig a bot hosszához illetve ahhoz, hogy mekkora eresztéket tudok állítani a kapásjelzőnek, tereptől függ, beállítom. 60-100cm eresztéket szoktam hagyni, hogy tudja vinni szépen a ragadozó és nyelhesse a halat anélkül, hogy megérezné a szereléket.
-
Interceptor
addikt
Süllőző horog, 2 sima hagyományos előke és ilyennel rögzítettem, plusz rombusz alakú végólom 35 grammos mert nem volt kisebb. Vagyis semmi extra sima old school cucc. Teleszkópos fenekező bot, nyeletőfékes orsó, de nem használtam a nyeletőféket. Asszem talán 30-as monofil zsinór, az előkék is ha jól emlékszem. Minden kölcsön cucc volt, de én szereltem össze. A hátuszony alatt szúrtam át a halakat, de így is volt ami lerepült... Először mindig piszkálgatta rövidebbeket húzott ejtett, aztán egy kis idő után megindult vele befele vagy kifele a part fele. Akkor vágtam be amikor kifeszítette a zsinórt és elkezdte húzni, amatőr vagy nem, de karikát használtam és azt figyeltem. Ha kifele hozta vagyis a karikát folyamatosan ejtette akkor vártam egy darabig és úgy vágtam be hátha megindul visszafele vele, de olyan sosem történt azok nem is lettek meg. Mielőtt megijednél azt hozzátenném, hogy nem a Dunán hanem egy tavon próbáltam
(#35859) MK VII : Gondolkoztam rajta felvágok egy keszeget mikor elfogytak a csalik csak, de csak 4 darabot tudtam fogni matchbottal(első próbálkozásom), mert a törpék megjöttek az etetésre
A keszegeket elvitték sütni. Sneci vagy minikárász fogására esélyem nem volt, azt kértem mástól.
-
MK VII
veterán
válasz
Interceptor #35857 üzenetére
Nekem mikor elfogy a snecim vagy apró halam olyankor, ha épp keszegeztem akkor dévérből vagy valamilyen keszegféléből vágok fel csíkokat és az megy a horogra... Sokszor jobb is mint a sneci, mert árad belőle a vér meg hússzag.. A belében meg is szoktam forgatni a szeletet, hogy jó büdös legyen...
Bármennyire is fura van amikor jobban fogok haldarabokkal mint egész kishallal... -
gban
veterán
válasz
Interceptor #35857 üzenetére
Hogy tetted fel a csalihalat?
Milyen horgot használtál? (süllőző vagy 3-as)
Milyen előkét használtál?
Mennyit nyelettél? -
Interceptor
addikt
Viszont végre először próbáltam a kishalas süllőzést fenekezve. Kis kárászokkal próbáltam, és fogtam 2 db süllőt 70-80 deka körülieket mindkettőt visszaengedtem. Volt még 3 kapás azok nem lettek meg, kettő kifele indult meg a csalival, a harmadik meg valamiért szintén nem akadt. Ezeket betudom a rutintalanságnak. A két kifogott süllő közül egyik sem nyelte be a horgot, kis kárászok jól verettek, összesen 1 órát tudtam így horgászni, mert nem volt több csalihalam azt is kunyiztam
Inkább tanulás volt ez még.
-
Interceptor
addikt
válasz
cortunell #35763 üzenetére
Igen, ezzel tisztában vagyok, elég gyorsan is szoktam tekerni az orsót, de nem mindig szükséges, bár egy laza gyors tempó egy gyors wobblerhez mindenképp kell. Nem itt van a probléma.
(#35787) oxox: akadós helyen inkább fonott a jó, persze attól is függ mibe akadt el, mert ha kövek közé szorult akkor az sem fog segíteni. Thrill-el, sok helyen horgásztam már, de még szerencsére nem akadtam le vele, nem sokkal megy a vízfelszín alatt ha megfelelő tempóval húzod.
-
Interceptor
addikt
válasz
sityupityu #35733 üzenetére
Amikor fogok, vagyis amikor tényleg esznek és nem csak úgy tűnik, akkor 2-3db is jön 1-2 óra leforgása alatt. Ebből kiindulva ha rabolnak és még sincs kapás akkor lehet csak ösztönből kergetik a halat, de nem táplálkoznak. Olvastam erről, hogy ez egy létező jelenség a balinoknál. Egyenlőre más logikus magyarázatot nem látok erre.
-
tween
őstag
300m kiszerelésű trabucco xps match zsinór vajon teletölti a 4ezres stradic dobját?
-
hermanyi
addikt
Ennyi irigy embert
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Scooter 4
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest