Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
Dede

Még a legutóbbi koffeinrandira menet (a Golf kluboson) vettem vissza attól, akinek anno eladtam. Azóta kapott 3 járatút a gyári lefuvató szelep helyett, meg most ezt a hőmérőt. OPV-t még akkor tettem bele, amikor a pumpa megadta magát anno.@Soundon, köszi neked is.
Anno sok QM járt nálam, közte fehér is.
Majdnem mindet tariattila vette meg.
Nekem a piros a kedvencem
-
adriankoooo
senior tag
Lassú melegítés
Ha Ön egy előre beállított hőmérsékletet választ ki vagy egyedileg állít be egy értéket, akkor a készülék a fűtő- elemek be- és kikapcsolásával lassan közelíti meg a beállított hőmérsékletet. Így nem haladja meg a beállított hőmérsékletet. Ez a be- és kikapcsolgatás kattogó hangot ad.
A fűtőelemek be- és kikapcsolásával tartja a készülék a hőmérsékletet a melegentartó funk- ciónál is.
Szerintem a Tchibo a kávézás Lidlje. Jó minőséget ad, jó áron.
-
-
verti1
tag
Ezzel biztos nem aratok nagy sikert megint, de szerintem annyit nem tesz hozzá egy ilyen spec. kosár a kávéhoz mint amekkora a marketing körülötte és főleg nem annyit mint amennyibe egyik másik kerül. Placebo a fele szerintem. Ebben a classic flair-ben minden szabványtól eltérő kosár van szabályos, de elég nagy furatokkal. Nem sok mindenre van hatással. Egy alap IMS is elég, a lényeg, hogy szabályos, egyforma legyen minden furat ne legyen féloldalas mint valami baltával faragott olcsó kosár, mert akkor nem lesz egyenletes a kioldódás sem.
-
kurtuzov
senior tag
Dehogynem. Fragola Full. Ahogy steelcowboy szépen leírta: Az OPV visszatérője bekötve a pumpa szívóágára, nem dob el előmelegített vizet.
Eleinte dimmer maximummal 9bart csinált, de mostanában maxon 15-re ugrik fel és onnan ugyan le-ledobja magát, de mindig visszatér 15-re.
-
kurtuzov
senior tag
Valahol ennek a környékén, amikor írtad, csak min vagy max potméter állás mellett ment az ulka.
Nekem is hasonló volt, ott mondta fragola, hogy nem árt légteleníteni a tágulásit.
Amúgy én is ezt a 16-17g 1:3 arányt lőttem be és a mostani inkább olaszos pörkölés már szinte a legfinomabb álláson megy a Fiorenzatoban, kb a nyomással tudok játszani érdemben. Ha maxon hagyom akkor simán 15 baron tolja. -
bbuffy
senior tag
Világos mi?
en is igy jártam a feni pörköléssel. Ami filter az hugyozik, átfolyik, nálam, vagy rommá fullasztom akkor meg savanyúcukor.Tobee: elhiszem, fogok is venni kézit majd, de itthonra NO. Illetve mint irtam, filterhez, ha nincs villany, utazni. Volt mar, es lusta vagyok allandoan tekerni. Viszont reggel mikor mki alszik jo lesz biztos.
majd beesik egy a floe rol
-
Bazsee71
őstag
-
-
verti1
tag
Értem amit írsz, én pont ezt a “buzériát” hagytam el, mert konkrétan beleőrültem. Minden dolog a legegyszerűbb és legpraktikusabb az eszközparkban. Meguntam sok dolgot és szarakodást, nem veszek felesleges woodoo dolgokat, mert nem azoktól lesz jó a káve. De elfogadom és értékelem ha valaki a végletekig kimaxol dolgokat és tanulhatunk belőle. A kiskanál viszont ott van kéznél, semmibe nem kerül, nem tart semeddig és jobban ízlik így. Viszont ha nincs akkor is ugyan olyan jóízűen fogyasztom mindenféle hiányérzet nélkül.
-
-
bbuffy
senior tag
Tegnap csináltam philtert. Konkrétan szilva illat volt, karamellel, meg a feleségem is érezte. A legnagyobb poén hogy világos Szántóból volt.
ami pediglen occsó kv. Monjuk édes illatok, izek voltak, kevés sav.
szóval simán kell hozzá sok mire jó lesz igazán,.
most én is megkavartam a filterben az előázott kávét, mig dagadt. -
-
kzoltann
aktív tag
Dehogy kell, en most kezdtem el lassan adagolni, hogy kellene egy 23-25kilos feher zorgo toronyhaz a pultra a kavefozo melle ami daralt kavet kop ki. Nem olyan eros a support.
Ti ezt hogy magyarazzatok be otthon, hogy a kinu nem eleg es egy monstrum erkezese indokolt?
(mondjuk jol alkud azt mondta ha kap kitchenaid robotmixert johet) -
-
-
Sic.Transit
csendes tag
Én a presszónál megtanult ökölszabályt (minél több változót vegyünk ki az egyenletből) alkalmazva így indultam el:
- 60 g / L a kv / víz arány, azaz pl 15g_kv/250g_víz, vagy 18g/300g stb.
- a kv legyen alkalmas filterre, azaz világos pörkölés legyen, kinyalt hamutálat nem szeretnék inni.
- A víz mindig 100 fok, amivel felöntöm, saját méréseim szerint ez amúgy kivitelezhetetlen, a nagy buborékkal lobogó víz is 98-99 C.
- A V60 tök jó, de milyen? Ha kerámia, akkor csapasd az előmelegítést, ha üveg vagy fém, akkor is jót tesz neki, a műanyag annyira nem macerás.
- A papírt áztasd ki, megintcsak nem a finom papír ízért filterezünk.
- Őrleményfinomság: Olyan finom, ahol már nem keserű, a persze minél faszább őrlőd van, annál könnyebb.
- Víz: Nekem ez a 20/40-es (régi BH-s recept szerint) vált be, azaz 5 L desztvízbe 0,14g szódabikarbóna, 2,09g keserűsó.Ezt a felöntöm, rázom-keverem dervistáncot járok buzuzást nem vagyok hajlandó csinálni, inkább cuppingban felöntöm, ha vendégnek adom ki, akkor ezt a szmötyit szűröm le V60-on.
-
jana86
csendes tag
-
Bazsee71
őstag
Akkor ott van a kutya elásva. Kicsit csalásnak érzem, de nekem a BH redux előtti 20/40 recepttel ízlett eddig a legjobban a presszó: 5 liter desztvízhez (DM tökéletes) 0,15g soda és 2g Mg. Célszerű először 60-70 fokos vízben feloldani az adalékokat, és azután bekeverni az egészbe.
-
-
jana86
csendes tag
Nekem pl. nagyon bejött ez az Acacia. Én 96 fokos vizet használok, 17g kávéhoz 240g vizet öntök. Kétszer "előáztatok" fél percig, mindkétszer kb. 50 g vizet öntök hozzá, és fenékig átkavarom óvatosan a "pogácsát". Ezután még kétszer öntök rá vizet úgy, hogy mindkét esetben kiskanállal finoman lekavarom a széléről a papírra esetleg feltapadt őrleményt. Én jobban szeretem, ha kicsit lassabban folyik le - inkább 3 perc körül az sem baj, ha 3 és fél.
Milyen vizet öntesz hozzá? Nem lehet, hogy abban sok a puffer, és elnyomja a savakat?
-
bbuffy
senior tag
Rengeteg

Még anno, mennyi szar lett, még e61 el is. Pont nemreg olvastam vissza 2013 ba, elég vicces.Én elég durvára őrlöm a filtert, és onnan megyek el a daralóval ha muszáj. Csináltam pár filter pörit, minden fajtából egyet, esténként ugyis “teázunk”.
és itt a koldbrú szezon is. Most jégkockával fogok csepegtetni, állitólag, level plusz 1. Meglátjuk.bájdövéj, eladó iwaki ha van vkinek, érdekel.
-
Lefty
addikt
Pont most kezdtem el en is, es eddig bejon. Casmo El Mesont iszom es nekem bejon az ize. En mondjuk egyelore 16g-t daralok es ~250ml a vege, viszont azert nem kristalycukor szintre daralok, nem tul durva az? Valahol a presszo es a cukor szint kozott vagyok, a teljes ido ugy nagyjabol 2,5 perc, ha ennel durvabb tul gyors lenne a lefolyas.
-
Bazsee71
őstag
Esetlen próbálkozásaim voltak a Fortéval, de emlékeim szerint a 4 minimum kellett, talán az 5 volt kicsit durva. E-H vonalon mozog nálam a presszó, azt hagytam ott ahol éppen volt, és csak a macro skálát piszkáltam én is.
Most a W401-gyel filterezek, Hario Switch és Cup-one párossal, 18g/300g aránnyal. Switch zárva, 90-100g környékén megkeverem, majd kinyitom, és az utolsó ~20ml lefolyása előtt zárom (mielőtt a vízszint elérné az őrlemény szintjét).
Ha kesernyés-szárító az ital, akkor durvítsd az őrleményt. -
törölt tag
Először nagyon sok a változó, de aztán jó tud lenni. Az arány amit írtál jó, ~60g/l, kristálycukor szemcsemérettel. Géppel ezt is könnyebb, állandó hőfokon, én Philips filteres főzővel használom a Chemexet is, pont befér a hármas. V60 helyett magát a filteres főző kónuszos alját használom, papírszűrővel, üresen átfőzöm kb. 1 dl vízzel, utána megy az őrlemény és az éles főzés. Nem szokott szar lenni lágy vízzel.
-
bbuffy
senior tag
Jobb mint a tuning jolly kés? Szom tudja milyen névre hallgat, vmi bronz színű. Ezt nem kell szabályoztatni mint az EK43 at?
Tényleg csak magamat bizonygatom, hogy vmi teliberakott atom SJ legyen e karira vagy NZ😂
Most biztos nem, mert épp vmi irracionalis gepet rendeltem magamnak.konzumpro: kell szóval skip akkor.
-
Bazsee71
őstag
A Bazáron egy Red Speed késes F64 EVO-val nyomtuk, teljesen meg voltam vele elégedve. Szegeden a Kék Elefántban is F64 EVO őrlők vannak, mindig brutál jó a presszó. Szóval egy EVO kés mellett szerintem meg lehet állapodni, töredéke árban egy K30 késnek.
A filter már más tészta, azzal nem próbáltuk a gépet. A K30 volt sokáig a cupping őrlő, otthoni felhasználásra szerintem annál sem kell több. Ha most otthonra kellene filter eszközparkot összerakni, akkor őrlőnek vagy Comandante lenne, vagy engednék a kíváncsiságnak és egy Wilfa Uniform.
-
Sic.Transit
csendes tag
Ez olyan régi Jolly, hogy még Mestre.

Annyi a különbség talán a Jolly-hoz képest (legalábbis ami nekem volt), hogy a Jolly-nál a presszó tartomány után kb. még 2 "számnyi" rész volt a kések összeéréséig, itt pedig közvetlenül a kések összeérése előtt van a presszó szakasz, de sosem volt még kevés.
-
Peti...(16v)
tag
Az a baj, hogy ez már így is rohadt drága, és még kell bele egy drága késpár, meg az átalakítást is ki kell fizetni.
Ennél kevesebbért van szép állapotú K30 itthon.Mi is volt, amiért a Heycaféban működik a dolog, a Mazzerben nem? Más a kestartó menetemelkedése? Biztos hogy nem megy el egy kis kompromisszummal egy Super Jollyban vagy egy Mini E-ben?
-
JózsefK
csendes tag
Igazából tökéletesen meg vagyok elégedve a Gaggia működésével és a kinézetével is, csak azért mert más gép talán jobban néz ki, nem adnék ki ekkora különbözetet, és ez amúgy sem motivál.
Fragola nagyon jól összerakta a gépet, de sajnos már volt nála tisztításon, karbantartáson dugulás miatt. Hetente vakszűrőzöm, takarítom, odafigyelek rá de a tartályban állandóan van valami trutyi ami az egyéb konyhai ténykedés, vagy a kávéőrlés miatt száll bele, ezért egy zárt tartályos gépen gondolkodtam. Egy kicsit zavar az alubojler “kényessége” is, ezért gondolkodtam váltáson, annak tudatában, hogy a kávé minőségében nem feltétlen előrelépés.
Ha van másik olyan gép, amin érdemes elgondolkodni, szívesen meghallgatom a javaslatod. Vagy ami ez után van az egy teljesen más dimenzió? -
norkov84
tag
2 éve BWT kancsózunk, ivóvíz, kávé-tea, főzés szintjén. Szeretjük az ízét, szódát (klasszik szifonnal) is mindig ebből készítek.
Én nem tapasztaltam semmi negatívat a kávéfőzésnél, igaz egy Oscar párna biztos ami biztos alapon van a tartályban. Mind a Silvia, mind most az R58 tartálya végig tiszta, nem algásodik-trurymósodik. Bár az is igaz mind a kettő fénytől zárt tartályos.
A kancsó simán kint a pulton, ott sem veszek észre ilyesmit. Annyi hogy nagyon vízkövesedik a betöltőnél és kifolyónál, azokat szűrőcsere során vízkőtelenítem citromsavval vagy ecettel (utóbbinál rövid idő, bő öblítés), különben nehezen nyílnak és félremegy a víz.
Mi veszélyesen élünk, a 4 heti periódust általában 5 hétig tolom ki
Patron pl. az Euronicsból is rendelhető. -
verti1
tag
Ha valami van már a pult alatt akkor úgy drága persze. Én akartam valamit a kávéhoz, de nagyon bevált a mindennapi használatra is. A Norda-ért való mászkálást meguntam és nekem jobban is ízlik a BWT-vel a kávé. Mindig volt egy keserű hólé íz lecsengése. A pult alá szerelt változat a legkényelmesebb, legkevesebb macera azzal van, de cserébe kicsit drágább is.
adriankoooo:
30 nap/120liter az élettartam. Szerintem nem, elfárad a patron az hónap alatt így is, úgy is. Nem csak a kávéhoz kell használni.
-
törölt tag
18e lenne a Laica patron egy évre, magnéziumos, de szerintem arra jó a keserűsó ha magnéziumozni akarnám, egyelőre egy jó kiinduló alap kéne.
Én a pult alá barkácsolható RO vizet preferálnám, ha lenne hely a pult alatt... Caffe35-ön 47e a kezdő szett. Van persze kis dobozos direct flow, 150e-ért, itt adtam fel és maradok a kancsónál, legolcsóbb tesco-s lágyítós patronnal. Fele annyira jövök ki mintha a kávégépbe vennék belevaló patront. Persze nem mindegy anionos vagy kationos a gyanta, de az Oscarral vízkövesedett a gép, innentől leszarom. -
verti1
tag
Folyamatosan tölteni kell és használni. Nekem BWT Penguin van. Ugyan ez a pult alatti Bestmax premium esetén kb. 25e/év ha sikerül olcsón patront szerezni, de többet kell elköltened a beépítésnél. Jobb minőségű 120 liter ásványvízzel számolva kb. 10e az egy hónapra és rengeteg szemét. 6db-os Mg+ patront veszem kb. 10e szokott lenni ami fél évre elég.
-
verti1
tag
Nem, annyit kell csinálni, hogy az új patront beáztatod 5 percre, kiöntöd a vizet, összerakod majd feltöltöd a kancsót az pár perc alatt átfolyik rajta. Ezt az első töltetet ki kell önteni és utána lehet használni, gyorsan szűri a vizet. Kiszedi a klórt, de ezüst van benne. Ősszel vettem, nem tudok nyilatkozni a nyári üzemről, de nekem folyamatosan a pulton volt eddig. Soha semmi szaga vagy nyálka nem volt eddig. Nálunk nagyon szeretik a gyerekek is, mindenki ezt issza. Totál ki van használva, nem pang benne napokig a víz, de szerintem akkor sincs semmi. egyébként keskeny és nagyobb hűtőszekrény ajtajában is elfér.
-
vicces1
aktív tag
Lm szűrőt átvenném!
Ok, minden csapolás után öblítek, pedig eleve aeropress papírt is használok.
Ez miatt, és a designer víz miatt viszont tényleg nem kell zsíroldóznom.
Betegesen patent a gép.De megértem, ha változtatni akarsz.
Holnap (ja az ma van már) jövök egy ötlettel kotyeszokra. - hogy legyen érdemi hozzászólásom is.
-
törölt tag
Hááát ez a hattyúnyakúból halászni a szűrőt dolog eléggé macerásnak tűnik, meg már van aki hőszigeteli, burkolja a Flairt, akkor ez a gyengéje is, meg hogy vacakolni kell vele... Mondjuk a kávézás akkor jó ha vacakolás, különben csak olyan mint az automata a folyosón. Persze ha azon is van plusz cukor meg extra tej gomb, az már tuningra ad alkalmat.
Felsőszűrőre nem megoldás a filterpapír? Vagy azon már túl vagy?
-
Bazsee71
őstag
Nem tudok róla, de egyszer csak-csak, vagy valaki lemásolja úgy a Babyt, hogy nem kell neki elnézni ezt is meg azt is.
Most már jöhetnének azok a kávés eszközök, amiknél nem kell odatenni a végén, hogy jó persze, de...
verti1: Egyetértek, mi ivóvízre tartunk itthon egy BWT kancsót, de pár hónapja pl. Tesco patron van benne. Általában hozok haza az üzemből vizet, de ha épp elfogy, akkor simán megy a kancsóból, és nem fáj.
Flair kosarat én is mindig eltörlöm, illetve csak azt zsíroldóztam most is (így lassan egy év használat után...
). -
Kávé Kálmán
tag
"amiről lopta a kiscsóka"
:-) ez tényleg vicces! A "kiscsóka" (alias Paul Pratt) a világ feltehetően legnagyobb eszpresszógép gyűjteményével rendelkező figurája, aki rendkívül igényesen újít fel gépeket és egy évek óta nagyon komoly nemzetközi webshopot üzemeltet. A felújításokból irdatlan sokat lehet tanulni. Paul ánglius fickó, aki Hong Kong-ban él. Amúgy roppant rokonszenves csóka (kép Berlin, World of Coffee, közös standunk a Kinu-val).

A hasonlóság a ROBOT és a Baby közt ezzel együtt is zavarbaejtő. A kar vége nem olyan gáz amúgy, túl finom volt az őrlemény, amivel meg kellett küzdened nálam. Ez a "felület" (handikep) simán belefér a koncepcióba. Engem történetesen egyáltalán nem zavar. Civil nyomásviszonyoknál semmilyen porblémát nem okoz. Ha ergonómikusra "tervezte'" volna a karok végeit is, akkor lett volna full gáz a Baby-hez hasonlítva :-).
Mind a Robot-tal mind a Flair-rel sorra lehet szórni vendégségnek is az eszpresszókat. Csak gomb nincs rajtuk, amit nyomogathatna az ember. Megkockáztatom, hogy a vendélgeknek is sokkal szórakoztatóbb szeánsz, mint egy pumpás gép. Tipikus "conversation starter".
-
-
bbuffy
senior tag
Komoly irányváltás.
Gondolom paralel lesz a két gép, es lesz idő átgondolni. Én a mindennapokra tuti nem kötnék ki csak egy nyitott manuál karosnál. Főleg ha beesik pár vendég, bar nem tudom a mastergaggia mennyire szereti a zsinórban kávézást.Nálam most volt egymás mellett a pulton Classic es Silvia. Igy rajöttem hogy ha kicsit is szamit a külcsiny és az anyagfelhasznalás, soha nem lehet a Gaggia végállomás semmilyen tuninggal, nálam. Ég és föld kb.
Ehhez muszáj egymás mellé rakni a kettőt. Sokkoló volt
Egyéni veleményként kéretik kezelni. Mint ahogy azt is hogy nekem az ideális gép még mindig egy Giotto Cronometro roto.😂 -
verti1
tag
Már beszélgettünk itt erről többször, de ez is egy nagy előny nálam, hogy nem kell ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Kávé-zsíroldó, vízkőoldó mind el van felejtve. Minden, mindig tökéletesen tiszta. A pulton egyébként is ott van a BWT kancsó aminél biztos lehet jobb vizet keverni, de nagy átlagban nagyon jól teljesít. Persze vannak más hátrányai az ilyen kis nyitott karos gépeknek, de nagyon élhetőek. Ha többnyire egyedül kávézol akkor Flair szerintem, viszont ha gyakran kellene két kávé akkor a nagyobb mennyiség, dupla kifolyó miatt a Robot a jobb választás, bár a kar nyoma még mindig benne van a tenyeremben.
-
jana86
csendes tag
Ha filterezel az Acacia-val, szerintem hamarabb is rápróbálhatsz, akár 3-4 nap múlva is. Legfeljebb majd összehasonlítod, milyen volt akkor és mondjuk másfél hetesen....

V60-at iszom belőle az utóbbi napokban rendszeresen - reggel capuccino/latte helyett erre álltam át mostanában. Nagyon finom, imádom. Ugyanezt egyébként az Iyula-ról is elmondhatom - abból pörkölnek presszóra is, az is nagyon jó, kenyaihoz hasonló.
Ami még nagyon bejött a jelenlegi kínálatból, a Shembati burundi. Etióp kávékhoz nagyon hasonló, intenzív illattal, aromákkal. Presszó pörkölésűt kóstoltam belőle. Nagyon finomra őrölve, hosszú (20-25s) előzátatással, épp csak 8 Bar-ra felengedve a nyomást, majd lefuttatva 4-5 Bar-ig kb. 30s alatt, 19g-»34-35g-os nagyon finom risztrettókat tudtam húzni belőle. -
Bazsee71
őstag
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen házat vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- Diablo IV
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 100% Akkumulátor
- Asus laptop E1504F Ryzen 3
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus ROG Strix G G531GT - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5 9300H - 16GB - Win11 - GTX 1650 - MAGYAR
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3391
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

pedig nem is főzésről megy a diskurzus.
64mm Mazzer sj, Fiorenzato.

)