- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zola007 #53897 üzenetére
Itt is vannak ilyenek.
De előbb-utóbb bármelyik megszakad. A szürkéből volt nekem, egy év után annak is kiesett a hegye, mindkettőnek. Ahogy a nyomkodástól hajlik, elengedi magát.
Nemrég ebből rendeltem, tűhegyes végű, de konkrétan ez már elfogyott:
-
Zola007
veterán
Multiméter mérővezetékére felforrasztható piros és fekete tüskét (nem tudom mi a pontos neve) lehet külön venni?
Múltkor vettem bele új kábelt, de másodszor szakad ki a tüske felőli vége a vezetéknek, pedig semmi behatás nem érte -
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #53893 üzenetére
Amikor méykisülésbe megy (2,5 V alatt) az akkuba integrált védelem lekapcsol, ilyenkor egyáltalán nem működik, izzóval sem.
Töltést sem vesz fel, pontosabban csak minimális, kímélő áramot enged az akkura, mivel a mélykisült akkut pont "rugdosni" nem szabad, de nem is lehet, mert a védelem nem engedi.
Ha viszont egyszerűen úgy hagyom a telefont, látszólag nem tölt, mégis folyik egy kis áram, ami lassan 2,5 V fölé emeli, így órák múlva elindul a rendes töltés. Legalábbis normális esetben így kellene, illetve ez konkrét tapasztalat is.
-
válasz
rostiron #53889 üzenetére
Hoerzekelo szonda, altalaban ha az akku 50-60 foknal melegebb, leall a toltes.
Lehet hogy melykisutesbe ment, ebbol az allapotbol neha nem konnyu kihozni,
jartam ugy hogy ki kellett venni a keszulekbol, es kulso toltessel 'megrugni' ert a telefon toltoje nem tudta a toltest inditani. Ez jellemzoen kisutve honapokra magara hagyott akkuval fordult elo. -
Kernel
nagyúr
válasz
rostiron #53889 üzenetére
Harmadik a termisztor, amivel töltés és kisütés közben is figyeli a hőmérsékletet, túlmelegedés esetén lekapcsolja az aktuális folyamatot.
Negyedik az egyvezetékes adatbusz, amin plusz információk továbbíthatók feszültségről, áramról, töltöttségi állapotról, de szerepet játszhat a belsőellenállás mérésében, kapacitás becslésében. Hőfokadat is mehet rajta, de biztonsági okból a termisztorra akkor is szükség van, mert az primitívebb, épp ezért kevesebb hibaforrást rejt.
Ilyen esetekben inkább az akku elhasználódására, megnőtt belső ellenállására lehet gondolni, amit egy zseblámpaizzóval nem tudsz kimutatni, megtévesztő. Terheléses méréssel, számítással lehetne.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Meg tudnátok mondani, hogy egy telefon akku-nak miért van 4 pólusa ? Ki kellett cserélnem a telefonba az akkut, mert nem működött normálisan a készülék. Csak akkor működött a telefon, ha a töltő rajta volt. ( csak a hálózati töltővel ment. pc-re dugva nem üzemelt. ) LG g3
Szóval kicseréltem, de a rossz akksira ha rámérek műszerrel a + és a- pólusára minden ok- nak tűnik. Még egy zseblámpa izzót is rákötöttem, és mindenféle ingadozás nélkül szépen világított az izzó.
Hogyhogy a telefonba nem ment rendesen ? Gondolom a másik két pólusnak köze van a dologhoz. -
kjani18
őstag
Hali!
Érdeklődtem egy eladó 3D Sound USB-s Hangkártya után. Az eladó figyelmeztetett, hogy a kimenetére csak fejhallgatót lehet kötni, mert erősítővel, v. aktív hangfallal használva a kártya "leég".
Jelen tudásom szerint, egyik sem terheli a kimenetet, legalább is messze nem annyira, mint egy fejhallgató.
Szóval vagy a leves nem egyenes, vagy a tányér görbe...
Van valakinek ötlete, mit nem tudok?Üdv
Jani -
Ha vennék egy ilyen aktív aluláteresztő szűrőt, ami egyben közösít is, megtehetem, hogy a mono kimenetet a végfok sztereó bemenetére kötöm, y elágazva. Előerősített jelről van szó, a végfok bemenete is RCA, ahol ugye a GND közös.
Illetve ezek a fapados szűrők működnek? Kapásból hat, hét változatot találtam, azonos árban, más elrendezéssel, de gondolom az IC azonos.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szaszyka #53879 üzenetére
Az egy felhúzóellenállás, mivel a ventilátor "Sense" kimenete egy belső tranzisztor kollektora, ami az ellenállást GND-re kapcsolgatja. Így áll elő a fordulatjel, amit vissza lehet csatolni az Arduinora, ha szükséged van rá. Ha nem, akkor nem kell.
Ha mégis, akkor viszont kell az ellenállás is.
Egyébként természetesen a nagy omega az ohm jele, de ha nem tudjuk leírni, hogy kΩ, akkor nem "komega", hanem kohm. (Ohm német fizikus után.)
-
bkercso
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
Magnat #53873 üzenetére
Ez épp egy ilyen 8 cellás / 9,6V B&D átalakítása:
https://www.youtube.com/watch?v=7W3-M50uE8w
Balanszeres töltőt alkalmaz, amihez külön kivezeti az osztáspontokat, valamint beépít egy hangos vészjelzőt, mert használat közben az egyes cellák 2,5 V alá esése igen kártékony lenne.
Másik lehetőség a laptopakkuhoz hasonló rendszer kialakítása, ahhoz egy megfelelő terhelhetőségű 3S védelmet kell beépíteni, töltéshez pedig egy 12,6 V CC/CV töltő szükséges.
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok, tudnátok segíteni, hol lehetni venni ebbe a vezérlésbe külön, csak sorkapcsot?
XC ZEDG-508
300V 10A
26-14AWGvan rájuk írva. Kellene két darab 4-es és egy darab 2-es
-
Magnat
veterán
Üdv,
kaptam egy Black&Decker fúrós csavarbehajtót, aminek az akksija sajnos kuka. 8db NiCd cella van benne, de egy új akku kb annyi lenne mint egy új gép, így az az ötletem támadt, h 3db high drain 18650-es cellát sorba kötve táplálom meg - ezek be is férnének az eredeti akku házába. A kérdésem az, h ez működhetne-e (indulóban ugye 12.6V körül adna le a három celle együtt), illetve, h a 20A max áram amit le tudnak adni, elég lehet-e meghajtani egy ilyen fúrót? Sajnos a NiCd cellákról fogalmam sincs, mennyit tudnak leadni - nyilván ha kevesebbet 20A-nál, akkor ezeknek is bírni kell. Másik kérdésem, h 12.5 volttal lehetne tölteni őket sorba kötve vagy mindeneképpen külön-külön kellene?
-
Black Phone
senior tag
Sziasztok!
Valahonnan lehetne szerezni lenovo laptopokhoz kapcsolási rajzokat?
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni ezzel a rajzzal kapcsolatban ( én csak így látom át, ezért csináltam így). A kérdés az lenne, hogy ha ez így működőképes lehet elektromos szempontból? A foldelés kérdését nem tudom, hogy dc-nél hogyan lehet megoldani, illetve hová kellhetnek különböző ellenállások, diódák, mittudomén. A hőmérő szenzor ugyanaz lenne, mint a képen, de egy panelre szerelt verzió, amihez nem kell kiegészítő ellenállás elvileg. A vezetékek forrasztva lennének, illetve "dupont" csatlakozóval oldanám meg, és a tápellátást egy 12V-os, 4A-s tápegység biztosítaná. Az arduinot, és a ventiket párhuzamosan kötöm össze természetesen.
Köszönöm a véleményezést, segítséget előre is. -
Zola007
veterán
Lehet hogy vennék egy alap forrasztóállomást
Miben jobbak ezek mint a külön páka?
Tud esetleg valaki erről valami alap leírást full laikusnak? (meg úgy a forrasztás technikájáról és mit-hogyan) -
Zola007
veterán
van egy Sharp EL-531LH számológépem
Régi darab, nem nagy érték, de nagyon szeretem, viszont újabban nem jelenít meg minden karater egészében, hanem egy-egy részük hiányzik.
Új elemmel is produkálja.
A kijelzője szalagkábellel van ráforrasztva, megnéztem, de nem találok rajta sérülést.
Szerintetek javítható? -
mezis
félisten
válasz
DrojDtroll #53866 üzenetére
Talán.
Merre ? -
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #53833 üzenetére
erre valaki?
-
törölt tag
Adva van egy PC táp, amit egy régi számítógép (nem PC) meghajtásához használnék.
+5V, +12V, -12V ágakat használja a régi gép.
Az eredeti tápjával rendben működik, de 2 PC tápot is használni akartam és nem működik azokkal egy speciális kártya behelyezésekor.
Gyári táppal nincs gond csak hát terhelhetőségben nincs felkészítve.
A kártya tervezője szerint az lehet a gond, hogy a próbált PC tápok nincsenek rendesen szűrve.
Volna esetleg ötlet, hogy miként lehetne javítani ezen? Plusz kondik esetleg a megfelelő ágakba? -
bazsimano
őstag
sziasztok!
szervizelessel foglalkozik valaki? egy chromecastbol kiszakadt hdmi csatalkozot kellene valahogy megjavitani, potolni cserelni...
ha valaki vallalkozna pls irjon!
koszi
b. -
GZoli7
senior tag
-
And
veterán
"Ez viszont nem igaz, ha jók az emlékeim."
Igazad van, én a kódban látható módszert említettem. Az oldalon közölt, általad is belinkelt képlet egyébként helyes eredményt ad, ha V[n] és I[n] előjeles értékként szerepel benne. Abszolút értékekkel viszont tényleg nem jó. Kreáltam hozzá egy excel-táblát, és bevittem a forráskódból kihámozható algoritmust. Érdekes, hogy kis fáziskülönbségnél nincs jelentős hibája az abszolút értékekből számított teljesítménynek sem, de ahogy a fázis romlik, a hiba egyre növekszik. Például egy 0°-os fáziseltérésnél 1000W-os - valós - teljesítményről a fázisszöget 90°-ra növelve a program által abszolút értékekkel számított teljesítmény 615,5 watt lesz, míg ha előjeles értékekkel kalkulálna, kijönne szépen a nullás effektív teljesítmény. -
mezis
félisten
válasz
drogery #53854 üzenetére
Nem hiszem, hogy érdemes lenne. Hajdanában volt ilyen konstrukciójú kapcsoló, amelyikbe rugót is tettek, az volt a csengő-, lépcsőházi világítás kapcsoló. Azoknak a kapcsolóknak sokkal kisebb erő kellett az átkapcsolásához. A maiaknál már akkora a billenéshez szükséges erő, hogyha azt rugóval nyomod vissza, az a rugó le fogja rúgni magáról a nyomógombot.
Igaz, hogy ezek után még mindig van védelem a fázis ellen (ellentétben a régi kapcsolókkal), de egy vizes kéz és már nincs is szigetelés. A 230 V nem játék, lehet készen is kapni sok fajta nyomógombos kapcsolót. -
drogery
tag
sziasztok,
a sima fali villanykapcsolók (mint ez [link]) átalakíthatóak nyomógombosra, olyanra mint egy csengőkapcsoló? -
Kernel
nagyúr
válasz
ngabor2 #53852 üzenetére
Van ott többféle PWM dimmer is, ami LED-szalaghoz való, amelyik szimpatikusabb.
De ezt az áram dolgot sokan tévesen fogják fel, a fogalmazásból továbbra is ezt érzem ki. Adott például egy 12V / 36W izzó, ez 3 A áramot vesz fel 12V-ról.
Lényegtelen, hogy ezt az izzót egy erős PC-tápra kötöm, vagy bármire, csak bírja el a 3A terhelést. (Most tekintsünk el a hidegellenállás és egyéb részletektől.)
A leszabályzásnak nem az a módja, hogy fogok inkább egy 12V / 2A terhelhetőségű tápot és rákötöm arra. A gyengébb tápot ezáltal túlterhelem, szakszerűtlenül. Védelem működésbe lép valahol (az sem biztos, hogy pont 2A-nál), az egy dolog. De a védelem nem arra való, hogy a táp átmenjen áramgenerátoros üzemmódba, ha nem arra lett tervezve. Visszahajló karakterisztikánál ezt nem is teszi meg.
Nem beszélve egy trafós tápról, amiben elektronikus védelem nincs is, de arra is rá van írva a 2A terhelhetőség. Azért emelem ki, mert a fogalom önmagáért beszél.
Túl erős tápegységnek legfeljebb annyi hátránya lehet, hogy ha valahol zárlat keletkezik, felizzítja a vezetéket, szétéget dolgokat, de az kivédhető egy jól méretezett biztosítékkal is, amit a táp kimeneténél kell elhelyezni.
Ha meg azt mondom, hogy a tápegységek túlterhelés-védelme tulajdonképpen egy biztosíték (csak ezt nem kell cserélgetni), rögtön kiderül, hogy a biztosíték nem fényerőszabályzásra való. Nem dimmer.
-
Igen, ott vonja ki a referenciaértékeket, de úgy, ahogy csinálja, az eredmény mindig pozitív lesz.
Az áram és feszültség effektív- (négyzetes közép-) értékek számítása amúgy is tartalmaz egy-egy négyzetre emelést,
Igen, ezzel tényleg nincs gond.
az effektív teljesítmény értéke pedig az 1ms-onként vett U*I abszolút értékek szorzatainak két periódusra, azaz 40 darab mintára vett átlaga.
Ez viszont nem igaz, ha jók az emlékeim. Van is az oldalon egy ilyen képlet:
a kódban viszont szerintem nem ez van. -
And
veterán
Ha jól veszem ki, azokban a kódsorokban történik meg a referencia- illetve ofszetfeszültség (feszültség- és árammérésnél egyaránt +2,5V) kiejtése a mért értékekből. Az áram és feszültség effektív- (négyzetes közép-) értékek számítása amúgy is tartalmaz egy-egy négyzetre emelést, az effektív teljesítmény értéke pedig az 1ms-onként vett U*I abszolút értékek szorzatainak két periódusra, azaz 40 darab mintára vett átlaga.
-
válasz
Kernel #53843 üzenetére
De pont hogy nem, hisz a hatásos teljesítmény a vi_accum-ból számítódik, és ha a fázis el van tolva 90 fokkal, akkor ugye az 0 W. Itt meg sosem jönne ki nullára, mert pozitívat szorzol pozitívval.
vi_accum += ((adc_value_v[I]*adc0_step*201) * rms_v_cor) * (adc_value_i(i) * ((5/4096)/0.100));
Ebből itt semmi sem negatív, vagy csak nem látom.
-
Kernel
nagyúr
Ha jól látom, a mintavételi technikából következően ez így megoldható:
The voltage and the current samples include the phase relation between the voltage and the current. So active (real) AC power which is V * I* cosθ can be achieved by calculating the average power by using the equation below.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ngabor2 #53840 üzenetére
Ha 12 V-os LED-szalagról van szó, az 12 V-ra való és feszültséggenerátoros meghajtást igényel.
Szabályzását nem áramkorláttal (áramgenerátoros táplálással) szokás megoldani, sőt az problémát is vethet fel, például az egyes ágak szakadása esetén a maradék ágakon oszlik el ugyanannyi áram. A melegedés közbeni változások is nemkívánatos kölcsönhatással járhatnak.
A szalagra épített ellenállások dolga az áramkorlát, illetve a hőmegfutás kivédése. A LED-szalag intenzitását kétféleképpen lehet változtatni:
- PWM-szabályzóval.
- A 12 V csökkentésével.Utóbbinál figyelembe kell venni, hogy a fehér LED-szalag 9 V alatt már alig világít, illetve "hirtelen sötétedik" és egyenetlenségek is megjelennek.
Gyakorlatilag legegyszerűbb bekötni egy step-down modult, de annak is lehet hátránya, amikor nem húzható fel 12 V-ig. Vagy egy PWM-dimmert.
-
Nézegetem ezt a wattmétert, főleg a forráskódját, de nem értem, hogy a 146-150 sorokban miért számolnak abszolút értéket a feszültségből és áramból. Így elvileg csak akkor lesz pontos, ha a cos fi 1.
-
ngabor2
nagyúr
Szeretnék olcsón, de üzembiztosan megvalósítani egy florárium vezérlést. A vezérlés része már megvan, csak az áramellátással vagyok bajban. 2 gond van:
- 5 és 12 V is kellene, ráadásul közös földdel. SFF tápegységem van, azt viszont még nem tudtam letesztelni, hogy ha az 5V-os ág <<1A terhelést kap (1 db Arduino meg egy relésor, amin 1-1 relé naponta 2x5 percet megy), attól a 12V hibátlanul teljesít-e. Valami egyszerűbb megoldás? 12V/5A tápegység van, mint alap.
- a 12V-os ágon valahogy maximálni kellene az áramot. Ez egy ledsort hajtana meg, amit nem szereték elégetni idő előtt. Tehát 12V-on max 2,5 A-t engednék neki (próbaként kb. 30 percig ment 3 A-ről, alig volt langyos, de nem szeretnék kockáztatni, inkább az élettartam legyen hosszabb). Mennyire macerás kb. hozzáértés nélkül egy ilyen korlátozót építeni? -
Kernel
nagyúr
válasz
sketchifun #53832 üzenetére
Mindamellett az eddigieket csak elméleti példának szántam, méretezni is kell a dolgokat.
Ha nagyobb áramra van szükség, akkor van 15A vagy 20A 4S védelem is.
Vagy ha elegendő egy olcsó vészjelző, olyan is létezik. Ez nem szakít meg áramot, nem kell rá kapcsoló FET, nem ejt semmi feszültséget, szerszámgéphez épp ezért hasznos lehet. Csak használaton kívül le kell kapcsolni, mert a LED-kijelző is fogyaszt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
sketchifun #53832 üzenetére
Ahogy múltkor is volt róla szó, jobb az alsó képen látható megoldás, ahogy a laptopakkunál is szokott lenni.
Hiába ugyanúgy működne mindkettő, az átkötési helyek szinte azonos potenciálon vannak, de túlzás lenne a védelmi áramkörrel (ahová a piros nyilak vezetnek) külön-külön méregetni az ágakat, ha már össze is lehet kötni.
Továbbá valószínűleg így jobban kiegyenlítődnek a töltések, bár ezt nehéz meghatározni, a gyakorlatban hogyan alakul a helyzet.
Ha galvanikusan elválasztott töltőket használsz, akkor töltés közben nem kell külön védelem, hiszen az egyes modulok úgyis csak 4,2 V-ig tolják.
Kisülés közben viszont mégis szükség van rá, mert az először kimerülő cellapár 2,5 V alá esne, sőt át is fordulhatna rajta a polaritás, ami igen káros. A linkelt 4S védelem ezt nem engedi meg, ilyenkor lekapcsolja az egész pakkot.
Természetesen az már részletkérdés, hogy az egyes tagok párhuzamos darabokból állnak vagy nem. Egy tagnak számít lényegében, tehát csak egy ilyen áramkör szükséges:
-
Zola007
veterán
mi az ilyennek Omronból a típusa?
egérbe kell, görgő alá kattintáshoz.típusát nem tudom, még nincs kiforrasztva
A felső fémburkolat 6,1 x 6,2mm -
DrojDtroll
veterán
Van arra valami kesz eszkoz hogy egy joystickot mozgatva -12 es 12v kozott adjon le feszultseget?
-
sketchifun
senior tag
-
msgreg
csendes újonc
Sziasztok!
A tanácsotokra lenne szükségem egy elég ritka TV-vel kapcsolatban. Van egy Thomson 44cw412-es Projectoros televízióm, ami egészen a mai napig rendesen szolgált, viszont most nem kapcsol be.
Méreteinél fogva nehézkes a szállítása, megpróbálnám itthon felderíteni a problémát.
A hibajelenség kimerül annyiban, hogy bekapcsoláskor olyan, mintha nem kapna megfelelő feszültséget és folyamatosan újraindul.
Kb. 1 héttel ezelőtt kötöttem össze egy UPC mediabox-al. Ezen a televízión még nincsenek digitális csatlakozók, SCART kábelen keresztül kapja a jelet. Kihúztam belőle mindent, kipróbáltam egy másik konnektorban is és így sem kapcsol be.
Ha valakinek volt már dolga hasonló típusú televízióval, esetleg van valamilyen leírása projectoros televíziókhoz vagy ismer olyan szakembert, akivel felvehetem a kapcsolatot, kérem segítsen. -
Kernel
nagyúr
válasz
sketchifun #53821 üzenetére
A párhuzamosított cellapárokat hogyan töltsem?
A teljes párhuzamosítás nekem azért nem jó, mert kb 20A-re lenne szükségem ezen a 12V-on.Ezt így nem nagyon tudom vizualizálni, mert sorosított cellapárokra gondolna az ember, a teljes párhuzamosítás pedig az összes akku párhuzamosítása lenne elvileg.
4S csomaghoz 16,8 V végfeszültségű töltő kellene, valamint egy 4S védőpanel, ami az egyes tagok túltöltődését (is) kivédi. Vagy az aszimmetrikus túlmerülést is. Mint például:
http://www.ebay.com/itm/282067628653
Töltő lehet dugasztáp jellegű, vagy CC/CV modul.
További lehetőség a galvanikusan elválasztott 4 db kis modul, szoktak ilyet is barkácsolni, de ahhoz 4 db dugasztáp vagy valamilyen táp kell.
-
-
bkercso
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #53825 üzenetére
Egyébként mindenkinek köszi az infókat, a továbbiakban már a végleges bevásárló listát mutatom meg "ellenőrzésre" vásárlás előtt.
Akkor végleges blokkvázlatot is készíthetnél.A hangminőséggel elégedett vagy amúgy?
-
válasz
bkercso #53823 üzenetére
Napelem már ígyse-úgyse lesz. A napelemes powerbank az amolyan extra, abban mindig lesz áram mert a közelgő okostelefon megköveteli a jelenlétét.
Alapból egy sima 5V-os hálózati USB-s adapter fog töltőáramot adni az esti-éjjeli órákban. A zselés akkut nem találtam a linkben, így nem tudom meghatározni milyen. 18650-26650 azért előnyös mert abból már van egy kamionnal és teljes töltőkapacitás épült ki rá.
Magyarul ha mégis befuccsol a rádiós projekt némi átépítéssel megoldható hogy kivehető legyen az akku és akkor töltik a már meglévő töltők.
Egyébként mindenkinek köszi az infókat, a továbbiakban már a végleges bevásárló listát mutatom meg "ellenőrzésre" vásárlás előtt.
-
bkercso
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #53819 üzenetére
A rádiót ne tedd ki a napnak, nem a napelemet!
A powerbank is életképes. A lényeg, hogy ha USB-re dugod, akkor ne legyen rajta a napelem, vagyis egyszerre csak egyfelől kapjon tápot.
Valamint nézd meg a töltésvezérlő vagy mi hatásfokát a fesz. függvényében, mert néha csúnya tud lenni...
A powerbanknál a 3,7V-os akkuból csinál 5V-ot a powerbank elektronikája, majd abból újra 3,7V-ot a töltésvezérlőd. Ez veszteséges.
Milért nem jó az olcsó és nagy zselés akku?sketchifun: step-down DC-DC konvertert használj, mert a 7812 fűt, és akkunál felzesem, nem mindegy a hatáásfok.
-
válasz
Kernel #53820 üzenetére
A feszültségmérő táplálása megoldható lenne azzal az akkuval amit a töltőelektronikához ajándékba adnak, de akkor nézek olyan mérőt aminek elég az a feszültség amit az akkucsomag ad. Napelem akkor kilőve.
Marad a komolyabb akku építése, amihez már felvetettem 2db 26650 cellát, ez ugye nem probléma a TP4056-nak?
A jelenlegi felállás akkor már így fest:
1.: Leválasztom az eredeti akkut és a rádió töltésvezérlőjét nem használom tovább.
2.: Beépül az új TP4056 mint töltésvezérlő, aminek stabil 5V kell (USB adapter vagy powerbank adta - ez megoldott).
3.: Töltésvezérlőre kapcsolódik az épített akku: 4db 18650, vagy 2db esetleg 4db 26650, (tudomásom szerint legfeljebb több ideig tölti és több ideig is merül re, sztem ebből nem kéne probléma keletkezzen).
4.: Ugyancsak a töltésvezérlőre kapcsolódik a fogyasztó is így meg van oldva a muzsika egész nap
5.: Feszültség mérő csatlakozik az akku vezetékére
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Egyenlőre kérdezni szeretnék, még csak a tervezés folyik.
Adott 8 db 18650 akkucella, amely 4x2 elrendezésben van sorba, illetve párhuzamosan kötve. Ez ugye 3,7v cellánkénti feszültséggel számolva 14,8v feszültséget eredményez.
Kettő kérdésem volna evvel kapcsolatban. Az egyik, hogy mivel nekem 12v-ra van szükségem, 7812 stabkockával oldanám meg a dolgot, viszont a 1,5A kevés lesz. Párhuzamosítva köthetek be 7812-t?
A másik, ez a bonyolultabb. A párhuzamosított cellapárokat hogyan töltsem?
A teljes párhuzamosítás nekem azért nem jó, mert kb 20A-re lenne szükségem ezen a 12V-on.
Tippek, ötletek?
-
Kernel
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #53817 üzenetére
Az csak annyi, hogy ott is rá lehet forrasztani a betápot, ha valaki nem az USB-csatlakozót akarja használni. Galvanikusan ugyanaz.
A betáp nagysága pedig itt nem a szabvány 5V-hoz kötődik, hanem a TP4056 határaihoz. Mégis legjobb neki az 5V körüli feszültség, ennek okát a disszipációs számolásoknál már kifejtettem.
Napelem ehhez közvetlenül nem illeszkedik, mert a napelem áramgenerátoros jellegű, tágabb határok között változik a feszültsége.
Az a fajta műszer szerintem nem a legjobb egy Li-ion akkuhoz. 3,5 V alatt vagy mér, vagy nem, pontatlanná is válhat. Saját fogyasztását sem ártana tudni.
3,6-3,7 V az akku átlagos feszültsége.
3 V még üzemi feszültségnek számít, csak alatta kezd rohamosan letörni.
2,5 V-nál választ le az integrált védelem.Szerk:
Előbb a napelem linkjét elfelejtettem megnézni, de így sem világos, hogy egybe van építve valami stabilizátorral, vagy 5 V a névleges feszültsége. Mert akkor az nem lesz stabil, terhelésfüggő.
-
válasz
bkercso #53818 üzenetére
Ha jól értem akkor elméletileg rámehet az 5V-os napelem is? Ez marhajó jó - napelem, de ne tegye ki közvetlen napfénynek
Egyébként 2db lesz a minimális rendelési mennyiség miatt, úgy már 2W lesz de ha ennyire gáz, akkor kerítek valami más megoldást, de alig lelni 5V-os verziót, vagy bízva a 26650 erejében megoldom más módon a töltést mert van 26650 töltőm, csak az volna a lényeg hogy ha rendszer összeállt akkor minden beleépítve a rádióba egy egységes egészt alkot. Töltés esetén meg csak USB neki és semmi szerelés.
Esetleg a napelem kiváltható egy komplett powerbankkal de azt problémásabb összehozni a rádióval meg némileg tovább növeli a költségeket. Vagy ha már powerbank akkor kihagyható a töltésvezérlő, belső akku bármely formája és ez venné át a tápellátás szerepét, ha életképes a módszer. Életképes?
Feszültségmérő még biztosan módosul, mint minden általában a felmérés szakaszában ami nálam lenni szokott.
-
bkercso
nagyúr
válasz
SchumiBácsi #53817 üzenetére
Minek veszel 100uV pontosságú műszert akkumérésre? Az egész hóbelevanc nem ér annyit, mint ez a műszer...
A töltőmodul + és - bemenete párhuzamba van az USB-vel arra az esetre, ha nem USB-ről használnád. Ez látszik a képeken.
Amúgy ez a napelem a tűző napon lesz 1,2W-os szerintem, márpedig a cuccnak nem tesz jót sem a nagy hő, sem az UV. Rá szokták írni a készülékekre, hogy óvjuk a direkt napfénytől vagy hősugárzástól. Az UV-tól meg felkeményedik a műanyag és törékeny lesz (fotodegradáció), ráadásul ki is szívja a színeket.
Én zselés akkut vinnék mellé, amit otthon töltenék. Olcsó és jó. A súly és a méret most nem annyira szempont, ha jól értem. -
válasz
Kernel #53800 üzenetére
Lehetőségekhez mérten próbálok mindent itthonról beszerezni, kivéve az akkut mert az németből lesz.
A töltőmodul a leírás szerint alkalmas töltés mellett a fogyasztó ellátására is. De nem részletezi az USB mellett lévő +/- csatlakozást. Oda mit lehet kötni? Ha napelemet az facca lenne, mert így bármikor töltődne. A feszültségmérő végül ilyen lesz, kissé drága de egyszer kell megvenni.
További futásidőért 26650 akkut is számításba vennék, amiből sztem elég lenne 2db párhuzamos kötésben. Probléma ez a töltőnek?
-
hNp88
aktív tag
üdvöm,
alumínium színesre eloxálásával próbálkozott már valaki innen?
-
szaszyka
senior tag
válasz
bkercso #53812 üzenetére
Pont ez az, hogy nem szalagkábel, hanem "csak" egy ér belőle, de az legyen jó hosszú, hogy egyedi méretre tudjam szabni. Na ilyet nem találtam Ebayen, vagyis nem tudom milyen néven keressem. Nem kell 30-40, de 10 ér sem, csak 1. Bár, ha a szalagkábel sérülés nélkül ereire szedhető, akkor a linkelt 12 eres jó lehet 4-6m hosszban
-
szaszyka
senior tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
szaszyka #53801 üzenetére
Amit Dupont néven találtál az nem tömör szerintem, lehet méterre is kapni:
http://www.ebay.com/itm/231666195859
Vagy ugyanez a floppy / HDD szalagkábelek, ami PC-bontóban is beszerezhető, ha esetlen nincs otthon a lomtárban.
Vagy vannak a kéteres piros-fekete vezetékek, amikor épp olyanra van szükség, ez is sodrott:
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni egy vezetékekkel kapcsolatban. Akarok csinálni egy arduino-s otthoni kis rendszert, amihez vezetékre lenne szükségem, de nem találok / nem tudom mi a neve. Olyan vezeték kellene, amit a próbapanelekhez használnak, de nem 20-30cm méretben, hanem egyben kellene 30-40m, amit később magam szabok méretre. Ebayen találtam "dupont cable /wire néven, de ezek rövidek, viszont nem tudom mi a neve önmagában annak a tömör vékony vezetéknek, illetve mekkora a pontos átmérője, 0,25/ 0,5mm? Aki esetleg tudna nekem ebben segíteni, vagy van ilyen vékony kábele, attól szívesen vennék 40m-t kB. Illetve egy olyan kérdésem lenne még, hogy ezeket a kábeleket hány méterig lehet használni? Egy arduinora kötnék hőmérő szenzorokat, illetve lenne rajta pwm kimenet is ventihez. Ezeket elvihetem 2-3-4 méterre az arduinotol? Nem lesz túl nagy ellenállása a vezetéknek. Bocsánat a láma kerdesekért, de nem értek az elektromossághoz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ThinkPad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U GeForce MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- PS5 Slim+ 2x Dualsense Wireless Controller garanciálisan
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest