- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
artiny #28191 üzenetére
Ez egy mérési pontosságot jelöl egy műszer esetén: +- 0,15% + 3*digit, azaz (tudtommal a kiválasztott mérési skála +- 0,15%-a ráadásul az utolsó számjegynél lehet/kell még számolni egy max. 3 számjegynyi hibával (szerintem +- 3 számjegynyit mkell érteni).
Ez egy 100 ohmos mérési eremény esetén +- 1,5 ohm amihez még hozzá KELL adni +- 3 ohmot, mert az utolsó számjegy ohmos értékű.
-
artiny
őstag
Van a egy olyan keplet hiba szamitasnal :
Delta m/ 100 * mert ertek + n.digit
es az a kerdesem hogy ki e johet olyan az n*digitre hogy 3*10
pl.:
+- 0,15% + 3*digit
digit: 0,1
0,15/100 * 3,50 + 0,3a kerdesem,hogy ki e johet olyan,hogy:
+- 0,15% + 3*digit
digit: 10 -jott ki a digitre (anyit leolvasni tablazatbol)
0,15/100 * 3,50 + 30 -
Reggie0
félisten
Nem tudjatok, hogy hol lehet kapni teljesitmeny ellenallasokat? Nagyjabol 70mOhm 6.5kW-os kene par darab.
-
artiny
őstag
Lehet olyan hogy digit (ohm) 10 ? (N darab digit 3) //Táblázatbol egy multimeternél (nem tudom milyen volt pontossan)
Ilyenkor 10*3 lessz
de azt hiszem ez volt:
http://www.skolab.cz/Obchod/image/merPristroje/multimetr_stolni_MXD_4660A_2.jpg -
darvinya
titán
Elkezdtem használni FreePCB programot, de nem igazán értem hogyan kell evvel nyákrajzot készíteni.
Néztem a leírásokat, stb. , de kapcsolási rajz alapján nem jön össze a nyákrajz.Valaki tudna segíteni?
-
sgery
őstag
Megjött az 1500W-os inverter, sima bika kábelt adtak hozzá ez van ráírva: 10AWG 105C 600V FT1
Messze van egy hegesztő kábel méretétől, egy jobb bika kábelnek néz ki. Kipróbáljam jó-e? 10perc mikrózás után pl. melegszik-e stb? -
kjani18
őstag
12V 1.5A-os táp, trafó előtti mosfet (tipusát nem lehet leolvasni, csak azt, hogy ob2262 vezérli) egy ellenálláson keresztül kapja a testet, ami elégett, milyen értékü lehet?????
Nincs valakinek ötlete? -
Reggie0
félisten
válasz
McSzaby #28171 üzenetére
Hat ujonan lehet, hogy annyi, de ezeknek az UPS gyartoknak van olyan szokasuk, hogy 10 ev alatt 10 szeriat gyartanak ugyan azon a tipusnev alatt. Szoval lehet, hogy amit a boltban kapsz, mar csak a neveben es egy-ket fobb parametereben egyezik meg a tieddel. Szerintem vegyel bele akksit es hasznald. Nagyjabol 5 evente kell uj akkut venni bele, azaz evi 4000 forint mar nem egy nagy ervagas.
-
McSzaby
őstag
válasz
didyman #28168 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat. Igazából érdekes helyzet ez, mert van egy jó UPS-m, amiben van azért kilométer, de ettől eltekintve elég jó UPS lenne. Most kicserélem a ventiket benne, veszek bele 20 000 ft.-ért akkukat és utána el tudom passzolni 40 000 ft.-ért maximum.
Még a beárazós topikba se tudtak mit mondani, mennyiért áruljam.
-
didyman
őstag
válasz
McSzaby #28160 üzenetére
Nem, az elektronika 48V-ra van tervezve. Egyes UPS-eknél, az azonos felépítésű elektronikával variáltak a sorbakötött akkuk mennyiségével, mint teljesítményt befolyásoló tényező (APC lapos SMART-ok például), de ott is van szoftveres függőség, na meg egyéb HW-es eltérés is.
-
didyman
őstag
-
smog86
senior tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy 24V-os 8cm-es 2pin-es ventit merre lehetne kapni? Csak Ebay-en találtam, de számla kellene róla...
-
McSzaby
őstag
válasz
Lompos48 #28153 üzenetére
Meguntam és kiszedtem belőle az akksikat. A következő adatokat kaptam:
1 - 4,92V
2 - 3,42V
3 - 4,52 V
4 - 0,68VAzért az a(z itt) 4-s számú akku nem épp jó állapotú.. Az akksikra az van írva, hogy stand by use-nál 13,3-13,8 V között kell mozognia. Ezt gondolom egyenként értik...
Szerk.: Ilyen akksi van benne 4
-
McSzaby
őstag
válasz
Lompos48 #27993 üzenetére
Na, ma sikerült a főcsatlakozót lemérnem. Ebben benne van az összes akku, kiszedni még nem volt időm, mert rohadtul macerás maga az egész. A lényeg,hogy a főkábelen/csatlakozón stabil 12.84 Voltot mértem. Ez teljesen stabil volt kikapcsolt állapotban. Bekapcsolás után kicsit ingadozott, de nem volt vészes. A leírás szerint 3 nagy akku egység van benne, külön még nem sikerült lemérnem. (Hogy most az egységek valójában hány akkuból állnak pff.. azt nem tudom.)
-
sgery
őstag
Beszéltem ma egy autovillamosságis emberrel (régebbről ismerem) mondtam, hogy 1500w inverter 900w mikró, mondja szivargyújtóra is lehet kötni.
Ennyit még én is tudok, hogy oda max 50W-os töltőt lehet kötni különben lesz baj... Hozzá sem viszem akkor gondolom
Van nekem itthon 12m olyan kábelem, amivel behúzzák a villanypóznáról az áramot. Az megfelelő lesz vagy már túlzás?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megosztok veletek egy sort az évenkénti villamos újságunkból:
Melyik a villamos energiával legjobban ellátott ország? Magyarország, nagy a feszültség, kicsi az ellenállás, minden csak volt, a vezetők érintése pedig halálos.
-
kisi
aktív tag
Köszönöm a segítséget, a fet-es megoldás lesz kivitelezve.
Még egy kérdés, csupán elméleti: szerintetek a feteknek külön külön hűtborda, avagy egy nagy to220 szigetelőkkel? 40x40, vagy 40x 20 2-es alu zártszevény lenne vagdosva, vagy kéménynek, vagy hosszában is kettévágva, álított U profilnak. Amennyiben egy hűtbordára menne az összes, úgy egy fektetett U profil lenne, a csavarozhatóság végett.
Off: Nem félek a fetektől, a fetes megoldás szimpatikus, a régebben írt okok miatt. A Lompos féle kapcsolás már csak az elmélet, számítás miatt is érdekes. Dugdosós panelen mindenképpen össze fogom állítani, egyrészt hogy ellenőrizzem a számításaimat, másrészt érdekesnek tűnik az is, hogy ha nem épp a számított optimális teljesítményt kapja, hogyan viselkedik.
*szerk Dugdosós- a tranyó nem lesz rajta, szétégne a panel..
Ha a kivitelezés fázisába érkezik a project, szívesen beszámolok majd róla.
Köszönöm : Kisi.
-
zka67
őstag
válasz
nyogo83 #28133 üzenetére
Annyi változtatással használhatod, hogy beteszel egy schmitt-triggeres kaput (pl. 40106) a fet gate-je elé. Ez azért kell bele, mert az opto kimenetéről nem tökéletes négyszögjelet fog kapni a fet, és 15A-nál ez már számít. A fet sem csak nyit-zár, hanem van köztes állapota is, amikor nagyobb az ellenállása és elkezdene fűteni.
100K
--- |\ |-- D
OPTO -| |--o---| o--|
--- | |/ G|-- S
- 40106 |
| | |
100K | | |
- |
| |
--- --- -
Lompos48
nagyúr
válasz
nyogo83 #28133 üzenetére
Ez a frekvencia még nem akkora. Nyugodtan használhatod. A LED nem szab határokat és még egy lassú (pl. CNY17) optócsatolónál is a kapcsolási idők 10-20 usec nagyságrendűek a legrosszabb esetben. De vannak ennél gyorsabbak is (gyakori típus a 6N138, 6N136 1-2 usec-os időkkel).
-
nyogo83
senior tag
válasz
nyogo83 #28133 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztési idôböl
Szóval a lényeg, hogy ez egy mikrokontrolleres injektor teszterhez kellene. A kimenet vezérlésére találtam egy megoldást, egy szimpla 555-ösökkel megvalósított egyszerûbb teszter kapcsolási rajzából.
Volt egy másik tesztkapcsolás, ahol szimplán 1 szilárdtest relével megoldották.
-
nyogo83
senior tag
Sziasztok!
Hasonlóban kérnék segítséget, mint pár oldallal ezelôtt az egyik fórumtárs(arduino mosfet vezérlés).
Annyi a különbség, 800-4000Hz-es PWM vezérlés lenne a cél(12v a kapcsolt fesz. Illetve max. 15A)
Használhatom-e minden gond nélkül azt az optocsatolós kapcsolást amit ajánlottatok, vagy ekkora frekvenciához más megoldáson kellene gondolkodni? -
didyman
őstag
A trafó a maga 90% feletti hatásfokával és nagy hőtehetetlenségével nincs akkora gondban, a hűtés nem ennek kell. A FET-nek meg el kell viselnie az áramerősségen kívül sor egyéb dolgot, meg is kell hajtani, akkor kiderül, hogy az, ami DC-n olyan, mintha szakadás lenne, 100-200kHz-en komoly áramerősséget igényel, aztán ha a meghajtás nem jó, a FET nyitása-zárása nem lesz elég gyors, az idő meg teljesítményt eredményez, hamar el lehet főzni azokat. Persze ezek manapság megoldott kérdések, csak a kivitelezés szintjén nem olyan egyszerű dolgok ezek, ha '99-ben ez már létező dolog lehetett, mégis oka kell legyen, hogy 2010-ben egy alsó kategóriás cucc 50Hz-es trafóval kerül ki a gyárból.
-
mezis
félisten
válasz
didyman #28109 üzenetére
Köszönöm a linket, de ez nekem túl magas. Én izomból gondoltam
a kapcsoló üzemre. Nem hiszem, hogy van olyan hűtés, amivel ilyen könnyű mikrókban 60 percig bírná egy 50 Hz-es hálózati trafó az 1000 W körüli terhelést.
A félvezetőkkel kapcsolatban meg mostanában döbbentem rá, hogy kW-os teljesítményekhez a kapcsolgató MOSFET ? -nek csak az ampert (10-20 A ?) kell elviselnie, nem kell kW-okat diszcipálni. A hálózati Graetz-nek szintúgy.
-
erikke17
őstag
válasz
didyman #28087 üzenetére
Ott a kulcsszó ki kellene..
Csak a vacak filléres kinai cuccok mindent ellepnek.. 2x1,75W-os led volt. Hő végett fogok a következőkre egy darabka aluminiumot tenni
Vizhatlan zárt helyen van.
mezis - Hát nálam nem volt hosszú élettartamuk, na jó lehet picit elfogult voltam a csapkodással kapcsolatba látvány végett is cseréltem ledekre őket
-
sgery
őstag
Amúgy egy kb 10-15éves mikróról van szó, tehát nem nagy gond, ha pár évente újat kell venni pár ezerért mindig van egy jó vétel
A 24V-os inverter miért lenne jobb, mikor 12V a rendszerem?
A szekember miben csinál mást? Holnap bemegyek a elektro boltba, elmondom a dolgot, kérek megfelelő méretű kábelt és biztosítékot, biztosítékot rádobom az akkusarura akár mindkét pólusra, az invertert pedig berakom 0,5m-re. Hiba kizárva
Sokat forrasztgatok, bütykölök, több kocsimba csináltam ledezést, bekötést, a mostani inverter kb 6 éve üzemel nálam hibátlanul. Bízok magamban -
mezis
félisten
válasz
didyman #28103 üzenetére
Voltak, 3 x 380 V-ra, üzem közbeni megszakításra. (Nem kombinált fogóval, hanem "vasalóval" ! Illetve a Siemenstől találkoztam segédeszköz nélkül is működtethetővel.) Nincs szükség a műkodés közbeni megszakításra. A törpe feszültségre, akkura szerelhetők jóval kisebb helyet igényelnek.
-
didyman
őstag
Amit utoljára javítottam, abban még 50Hz volt. Csak a trafó vasmagja finoman szólva spórolós a mai készülékekben. Elvileg lehetne (vagy már létezik is) kapcsolóüzemű is minden további nélkül, de az nem olyan olcsó elektronika kW-os méretekben, amíg meg szervizelni nem ilyenek jönnek sűrűbben, érdemes abból kiindulni, hogy hagyományos tápellátásúak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Túra és kirándulás topic
- Ingatlanos topic!
- Milyen notebookot vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Minecraft
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest