- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- votlage71: Kábel menedzsment
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #48809 üzenetére
Mondjuk annyi pontosítás szükséges, hogy RAW kötet esetén a CHKDSK eleve nem használható grafikus felületen és parancssorban sem. Csak hirtelen egy másik eset kavart meg, ami hasonló tüneteket produkál és ott ilyenkor is opció.
-
King Unique
titán
válasz
lacko6 #48808 üzenetére
Hát ez így nem sok infó... A Windows rendszerint akkor akarja formázni a kötetet, ha pl. RAW lett. Ha nálad ez a helyzet és tartósan fennáll, akkor az szívás. Ilyenkor Windows alatt a biztonságos és elsődlegesen javasolt módszer az adatokat lementeni adatmentő programmal (példák) egy másik fizikai lemezre, majd újraparticionálni az eredeti merevlemezt és visszamásolni rá mindent. A rizikósabb megoldás ráengedi a CHKDSK-t (parancssorból), hátha rendbe rakja. Vagy másik opció egy külső particionáló programmal megpróbálni a korábbi partíció közvetlen visszaállítását (példa). De ez utóbbi módszer ilyenkor megint kissé kockázatos lehet, még ha jó esetben akár simán működhet is.
-
Roxkex
senior tag
válasz
eszakas #48713 üzenetére
S esetleg azt megtudod mondani, hogy ott hogy kéne megoldani ?
Továbbá az este folyamán végig futtattam egy chkdsk X: /f /r /x-et
Melynek a végeredménye:The type of the file system is NTFS.
Volume label is Vinyó.Stage 1: Examining basic file system structure ...
256 file records processed.
File verification completed.
0 large file records processed.
0 bad file records processed.Stage 2: Examining file name linkage ...
278 index entries processed.
Index verification completed.
0 unindexed files scanned.
0 unindexed files recovered to lost and found.
0 reparse records processed.
0 reparse records processed.Stage 3: Examining security descriptors ...
Security descriptor verification completed.
11 data files processed.Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...
240 files processed.
File data verification completed.Stage 5: Looking for bad, free clusters ...
244104986 free clusters processed.
Free space verification is complete.
Adding 43 bad clusters to the Bad Clusters File.Windows has made corrections to the file system.
No further action is required.976629759 KB total disk space.
113728 KB in 6 files.
72 KB in 13 indexes.
172 KB in bad sectors.
96011 KB in use by the system.
65536 KB occupied by the log file.
976419776 KB available on disk.4096 bytes in each allocation unit.
244157439 total allocation units on disk.
244104944 allocation units available on disk.Tehát ha jól értelmezem akkor 172kb van ami bad ? S azt a 43badet hozzá adta s többet nem is próbálja majd meg használni ? "Windows has made corrections to the file system.
No further action is required." Ebből gondolom...Egyébként a random write-al aida simán végig tudott menni ez előtt is csak a readdel volt gond. Most küldök rá párat mind a kettővel
Szerk.: Ettől függetlenül valszeg át fogom rakni a külső vinyómat a gépbe, mert azért ahol 1 sector hibás ott hamarosan több is lesz
S ha valami fontosabb munka adat tűnik el akkor aztán ....
-
syab19
tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, adott egy 4TB-os Seagate HDD, külső tokban, külső tápellátással.
Rákötöttem egy LG TV HDD USB csatlakozóra, de ennek ellenére nem ismerte fel.
Lehúztam és leállítottam.
Most szeretném a Windows 10-en keresztül átmásolni róla az adatokat gépre de 0x80070057-es hibát dob.
HDD Sentinel azt írja 2TB-os és nem 4.
Windows 4nek látja, fájlokat látom rajta, de mozgatni már nem tudom.
CHKDSK nem talál hibát, meghajtóvezérlőt eltávolítottam majd újratelepítette a Win10.A hiba továbbra is fennáll, GetDataBack látja a fájlokat és nem talált hibát.
Hogyan tudnám az NTFS rendszert vagy a kötet konfigurációját helyreállítani, hogy a fájlok allokációja és helyadatai helyreálljanak?
Vagy csak adatmentés és formázás jöhet szóba?Köszönöm a segítségetek és az ötleteket!
Üdv. Szabi
-
-
Dictator^
veterán
Üdv.
Van egy régebbi 2TB-s vinyóm, amin biztosan volt pár bad sector.
HDD Sentinel szerint a current pendig sector értéke 100ről felkúszott 1000-re .. ezért gondoltam, bár hülyeség volt, hogy tolok egy chkdsk x: /r -tStage 5: Looking for bad, free clusters ...
Progress: 14909590 of 488318205 done; Stage: 3%; Total: 3%; ETA: 346:29:54 ..jelenleg itt tartok.. ha jól tudom ezt nem nagyon szabadna canceleznem, de ezt így nem fogom kívárni az fix.
ötlet? -
liksoft
nagyúr
válasz
SunMount3r #48461 üzenetére
Szia!
A chkdsk-t csak adatgyilkosnak szoktam becézni. A gond vele az, hogy feltételezi, hibátlan drive-on fut, ami sokszor nem igaz. Hibás drive esetén legtöbbször ront az adminisztrációs helyzeten. Nálad a WD drive lassú, így szerintem tápellátási problémából sok területen küzd az adatok olvasásával. Míg megy, a fontos adataidat próbáld menteni rőla (fontossági sorrendben), mert ha nem sikerül, már adatmentéses szakember vagy cég fog szóba kerülni. Lehetőleg ki-bekapcsolást sem célszerű indítani rajta.
-
King Unique
titán
válasz
kertsa #48341 üzenetére
Mondjuk az ott linkelt leírásban több módszer is említve van, amelyekből pl. a partition recovery opciót nem feltétlen kellene erőltetni. Az ugyanis (az ingyenes verziónál) nem adatmentést végez, hanem visszaállítja a partíciót, ír a lemezre, ami ez esetben akár könnyen balul is elsülhet... Ahogyan a CHKDSK futtatása sem veszélytelen. A RAW to NTFS "konvertálás" pedig látszik, hogy csak újraformázást jelent ennél a programnál is.
Szóval innen nézve végül is jó, hogy itt tisztázva lett a dolog, mármint hogy az adatmentést kell ilyenkor választani. De azért legközelebb majd a megfelelő szaktopikban (adatmentés) kellene érdeklődni ilyen ügyben, mert egyéb helyeken nem biztos, hogy mindig megfelelő választ adnak.
-
mckay
aktív tag
Sziasztok!
Remélem, hogy néhány napig nem érkezik válasz a kérdésemre, azaz hogy minden kedves fórumtársam belevetette magát a Karácsonyba és nem is gondol merevlemezekre, ssd-re.
Nekem viszont most bejött egy családi ügy, egy igen nehezen reprodukálható Windows rendszerről nem tudok másolatot készíteni, márpedig valami gond lesz az SSD-vel.
Használat közben, tulképp pár perc remek működés után lefagy a gép. Cseréltem memóriát, azonos alaplapot, tápot, kábelt, de ugyanaz. No akkor nyomattam rá egy (pendrive-ról futó) stressz tesztet, bár nem vagyok tisztában azzal, hogy SSD érában is érnek-e valamit ezek a HDD-re kitalált szintetikus tesztek. Hát ez már mutatott rossz részeket.
Innentől próbáltam lemásolni. Imidzset tömörítve, aztán tömörítés nélkül mert az csak negyed óra. De annyit sem bírt ki. Aztán átvittem másik gépre, USB-vel csatolva, ott sem fut végig. Cirka 10 perc után I/O error, meg CRC hiba, ilyeneket ír ki, és a Macrium leáll.
Lehet valahogy generálozni egy SSD-t?
Legalább annyi időre, hogy lemásoljam a rendszert!
;-)Persze, próbáltam Chkdsk :betű /R paranccsal, jó ideig ez is elmegy, aztán meg azt mondja nincs elég hely egy hiba kijavításához. És tényleg, amikor megállás után az intézőben ránézek, csak a betűjel van, de a a fájlokat már nem tudja mutatni.
:-(Előre is köszönök minden segítséget!
Ha pedig netán bejgli evés közben is hozzá tudna szólni, hát külön hálás lennék!!!Hejj, én sem így terveztem a Dec.23. estémet...
-
-szabi-
addikt
Helló
Adott egy pár hónapos 3tb-s toshiba HDD.
Minap HDS-el megnézve 37%-os állapotban van 19 hibás és 3184 gyenge szektor miatt.
Kicsit visszaolvasva HDS felület teszt, HDD Regenerator, "chkdsk", "diskpart", "low level format" stb... többféle javaslat is van.
Mit ajánlotok ellenőrzésre, hogy kiderüljön tényleg gond van vele?
Amennyiben gond van mit tegyek a HDD-vel?üdv
szabi -
King Unique
titán
Inkább a HDS programmal kellett volna megnézni a külső meghajtó állapotát, valamint a Windowsban a lemezkezelőt. Ha azok felismerik rendben magát a fizikai lemezt és annak teljes tárolókapacitását, akkor az még a jobbik eset. Illetve, ha a fájlkezelőben van betűjele, de nem lehet hozzáférni és 0 bájtot mutat a tulajdonságoknál, akkor ilyen lehet pl. RAW kötetnél is.
Ha utóbbi a helyzet, akkor otthoni környezetben a javasolt módszer adatmentő programmal (példa) lementeni róla az adatokat egy másik fizikai meghajtóra. Majd utána újraparticionálni az eredeti drive-ot és a másikról visszamásolni rá a fájlokat. Ez lehet időigényes, de ugyanakkor biztonságos az adatokra nézve. Ellenben ráengedni pl. a CHKDSK-t, már nem feltétlen. Valamint az előbbi linkből látszik, hogy az adatmentéses témának van külön topikja Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez néven.
Ha OK az előbb említett program szerint a külső HDD állapota és adatmentés + újraparticionálás után megfelelően működik, akkor nem kell kukázni. Ellenkező esetben nyilván igen, mert az ilyeneket javítani nem érdemes és nem is nagyon szokták. Ilyenkor max. esetleg a garis cserét lehet megpróbálni.
-
Nikla
tag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni:
Van nekem egy 2tb-os volt külső majd beköltöztetett Belső HDD-m.Ameddig olvasni kell, nem szokott gond lenni, ameddig kisebb dolgok kerülnek rá, szintén nem.
Gyakran hetekig teszi a dolgát, semmi probléma nem jelentkezik.Viszont ha nagyméretű írás vagy egyszerre írás és olvasás történik, van hogy jön egy CRC hibaüzenet és megmakacsolja magát.
Ilyenkor ChkDsk +1 bad sector és megy az élet tovább.Amit nem egészen értek, hogy bizonyos töltések esetén majd mindig jelentkezik a hiba.
0) SMART tényleg nem ér semmit? Ennek ellenére 100%-os a lemez szerinte
1) úton van helyette egy 2. lemez, és ami kritikus backupoltam.
2) lehet olyan hogy XY software okozza a problémát? Nem az én asztalom de mire valami windows-ból a lemezre ír az több rétegen keresztül megy
3) ha tényleg a lemez rossz akkor miért időnként és összevissza? Lehet ez valami tápellátási hiba?
4) hogy lehetne megtudni, használható-e még ez a lemez vagy kuka? (lásd 0-s pont).Köszönöm előre is,
-
King Unique
titán
válasz
industrial #47541 üzenetére
Ha megnézed jobban a screenshotot, akkor nem feltétlen az egyébként nem is olyan sok indulás / leállás itt a gond. Van minden egyéb extra, azaz hibás és gyenge szektorok, adatátviteli hibák... Jelenleg még nem kuka, de lehet előbb-utóbb majd az lesz. Fontos adatot már nem kellene tárolni rajta, de egyéb célra még egy ideig talán elketyeghet.
(#47542) Gyick:
0 bájtos fájlokat / mappákat okozhat akár pont a CHKDSK is. Az meg egy dolog, hogy a fájlrendszerrel gondok voltak / vannak, de attól még magával a merevlemezzel nem feltétlen. De, ha belefér, akkor a részletesebb tesztek után nyilván kiderül, hogy mi a helyzet. -
King Unique
titán
válasz
FerNandor #47495 üzenetére
Ilyen mappát kreálhat a CHKDSK is, ha az lett lefuttatva. Illetve írta az illető, hogy külső fájlkezelővel nézte a tartalmát. De egyébként a korábban említett Live Linux is simán hozzáférne, illetve a mai tv-ken is általában Linux-alapú rendszerek szoktak lenni.
Az adatmentésnél meg mondjuk alap, hogy a forrásmeghajtóról max. csak olvasunk és nem arra mentünk (írunk) rá! Legalábbis, ha problémás a drive állapota, a fájlrendszer / partíció elszállt stb. Tehát ilyen esetben eleve külön fizikai meghajtóra történik a mentés. Aztán, hogy esetedben pontosan mi történt, az nem ismert.
-
PeL
addikt
Üdv. Adott egy 3,5 év körüli Samsung Spinpoint (nem tudom hogy F1 vagy F3) HD103SJ ST1000DM005 típusú 1TB-os HDD ami másodlagos merevlemezként üzemel a gépemben, csak a feltelepített játékok vannak rajta és van mostanában vele némi probléma...
Februárban kezdődött, volt 1-2 olvashatatlan fájl. Feltettem a HDSentinel programot és azt mutatta hogy van pár gyenge szektor és 80% körül volt a kondíciója a HDD-nek. Csináltam egy teljes felület újra inicializálást a programmal. kb 5 és fél óra alatt végzett hibajelzés nélkül, a kondíció pedig visszament 100%-ra. Egészen tegnapig nem tapasztaltam problémát, mikor is egy kikapcsolást majd visszakapcsolást követően a Win7 betöltése közben bejött a CHKDSK segédprogram és jelezte hogy meg kell vizsgálni a G: meghajtót ami ennek a kettéosztott HDD-nek a második partíciója. Talált néhány hibát megint, köztük olvashatatlan szektorokat és a végén "meghatározhatatlan hiba történt" címszóval befejeződött a program futása és betöltött a rendszer. Lefuttattam a lemezkarbantartót azért még egyszer a biztonság kedvéért és volt egy hely ahol nagyon sokat tökölt de végül lefutott. Kíváncsiságból feltettem megint a HDSentinel-t és meglepődve látom hogy a lemez kondíció lement megint 57%-ra és azt írta 71 gyenge szektor található a lemezen. Legyalultam teljesen a HDD-t újra a progival és jelen pillanatban így fest a HDSentinel szerint:
Közben találtam egy ilyen cikket ami pont erről a HDD-ről (is) ír: https://prohardver.hu/hir/kisebb_gondok_a_samsung_merevlemezei_korul.html
Lehetséges hogy nekem is firmware-t kellene frissítenem rajta? Mi az istenért csinálja ezt?
-
King Unique
titán
válasz
dodopek #47424 üzenetére
Lehet nem választották le rendesen, vagy fájlműveletek közben hirtelen megszakadt a tápellátás stb. és azért sérültek a mappák és a fájlok. Illetve a Windows csatlakoztatáskor javítani akarta a meghajtót és esetleg a
CHKDSK
cseszte el. Ha r = 1 userek használták, akkor meg ki tudja mi minden történt vele...Ha már az adatmentő program megtalálta a fájlokat, akkor nem lenne célszerűbb lementeni őket és utána visszamásolni? Persze akkor, ha a külső meghajtó állapota (HDS) engedi, illetve nyilván teljes keresés (deep scan) után. Jó esetben a fájlnevek és az eredeti mappaszerkezet is megmarad. Vagy esetedben azokat teljes keresés után nem mutatja a program és egyéb mappákban van szétszórva minden? Másik opció a CHKDSK lehet, de az ahogyan megoldhat ilyen problémákat, úgy előfordulhat az ellenkezője is! Éppen ezért a biztonságosabb megoldás az adatmentés lenne.
Egyébként, mivel ez a kérdés inkább adatmentéses téma, mintsem kifejezetten HDD probléma, ezért az Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban lett volna célszerűbb feltenni.
-
SP4C3
veterán
válasz
Ganz-[HUN] #47416 üzenetére
Ja, a chkdsk lefutott 1307 alkalommal meg 40 sector lóg a levegőben. Ments le róla mindent és formázd le (nem gyors format), utána nézd meg a kondícióját.
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
Problémám akadt egy barátom 500GB-os WD Blue Caviarrajával. Nem mai csirke, kb 5-7 éves lehet. Bios felismeri a winyót, viszont... Win10 bootoláskor a win logós képernyőnél megakad tőle, nem hajlandó a userneves-háttérképes részig eljutni, csak pörög körbe körbe a karika. A winyó alaplapra van kötve. Pár napja mikor próbáltam beindult a win-is. Ekkor a C particiót RAW-nak látta, de a D-t NTFS-nek. Nagyon lassan reagált mindenre. Intéző 1-2 perc volt mire megjelenítette a könyvtárfát. Adatot nem tudtam leszedni róla emiatt. Linux-live-al is próbáltam. Látja a winyót, de nem nyúl hozzá. Chkdsk nem futott le. Parancs kiadása után 4-5 percet vártam, de nem jutott tovább. Úgy hallom mint ha igen halkan, de ritmikusan kattogna. Mit javasoltok? Milyen irányba induljak vele?
-
King Unique
titán
válasz
DeathAdder #47247 üzenetére
Ha a rejtett fájlok megjelenítése opcióval még külső fájlkezelő programok (pl. TC / UC) sem mutatnak semmit, akkor érdekes a dolog...Ilyenkor egy másik Windows / Live Linux alatt is rá lehetne nézni, hogy ott mi a helyzet. Vagy esetleg lehetne futtatni pl. egy
CHKDSK
-t. De, ha már lementetted az adatokat és újraformázod, akkor nyilván felesleges ezekkel szórakozni.Egyébként itt nem feltétlen a szimpla újraformázás, hanem inkább a teljes újraparticionálás lenne a célszerűbb. Vagyis pl. egy diskpart clean + inicializálás GPT-re + az új kötet létrehozása.
-
King Unique
titán
válasz
tipuka #47177 üzenetére
Tehát RAW lett a lemez...Ha USB-n csatlakoztatod, akkor annál a Windows rendszerint feldobja a formázást. Illetve, ha a fájlkezelőben rákattintasz, akkor is, plusz feldobja, hogy nem elérhető stb.
Egyébként az egy dolog, hogy kiveszed belőle a HDD-t és SATA-ra kötöd. Viszont, ha eleve sérült a fájlrendszer és RAW lett, akkor nem feltétlen lesz SATA-n sem hibátlan. Ez esetben pedig le kell róla menteni az adatokat egy másik HDD-re! Mivel az eredeti lemezt ilyenkor nyilván nem formázzuk, nem írunk rá semmit! Ha nincsen hova menteni, az bizony probléma...Ilyenkor esetleg a CHKDSK talán rendbe rakja, vagy lehet mégsem. De a használatának ugyanakkor lehetnek veszélyei és a biztonságos megoldás egyértelműen inkább az adatmentés lenne!
Amúgy meg ki tudja, hogy nálad miért lett RAW. De ilyen nem feltétlen a külső ház hibája miatt szokott lenni. Ha nem volt megfelelően leválasztva, akkor okozhatja az is. Valamint pl. tápellátási gondok, illetve az USB-kábel csatlakozója és a gép aljzata közötti érintkezési problémák szintén. Sőt, utóbbi miatt akár az olvasófej letapadása is előfordulhat, ami még nagyobb probléma.
-
Dictator^
veterán
Üdv.
Win 10 alatt véletlen elindítottam egy chkdsk -t /f /r /x módban, majd ha jól tudom, lefagyhatott a gép, vagy megszakadt az egész folyamat és talán ennek a következménye, hogy 2 winchesteremen lett egy pár 0 byteos file.
Azóta kaptam egy winchestert amiről le kellett volna mentesek párszáz gigát, amit meg is tettem, de ezek között is lett olyan file ami 0 byteos lett.
Van valami fix erre? Futassam le megint a chkdsk-t más paraméterekkel?
Volt, hogy miután a fent említett műveltet letöltöttem két videófilet, majd mire megnyitottam volna őket azok is 0 byteosak lettek. Pedig 100% lejött a két videó...
(Smart adatok jók, a winchesterek állapota HDD sentinel szerint 100%/100%)
-
spidersoft
senior tag
Üdv! Mivel nem találtam jobb helyet, így ideírnám... adott egy 2TB-os NTFS partíció, amire a win8.1 csak úgy menet közben kiírta, hogy újraindítás szükséges, merthogy chkdsk. Reboot után lefutott a chkdsk, és megevett pártíz giga adatot... HD sentinel szerint semmi hibája a winyónak. Az event logban nem szerepel végig a chkdsk logja... Mostanság nem volt se BSOD, se áramszünet, se reset, és a winyó sem adott ki fura hangokat. Egy könyvtárban találtam néhány kinullázott méretű filet, de azok már legalább egy éve nem voltak mozdítva, és mégis elvágta a torkukat a chkdsk (persze az automata defrag belebabrálhatott valamikor). Valószínűleg az adatok már nem jönnek vissza, de valahogy ki lehetne deríteni, hogy mely fileok érintettek? Köszönöm a segítséget!
-
nfsu17
veterán
Úgy néz ki, hogy a Recuva program (free) egy nagyon jó cucc.
Múltkor írtam (visszakereshető), hogy egy külső usb-s (nem külön tápos) vinyót rádugtam a pc-mre (gép eleji usb) és szerintem ezzel a mozdulattal tönkre is vágtam (a partíciós táblát?).
Innentől kezdve (1 perccel előtte még máshol jó volt a hdd) a pc mindig formázni akarta és a lemezkezelő raw-nak látta, nem ntfs-nek.
Ami nem egyértelmű, hogy a chkdsk viszont ntfs-nek látta, de órák után sem csinált vele semmit, így kiléptem belőle.
Testdisk szintén 1 napig szöttyögött volna vele, azt is hagytam.
És a végeredményt sem tudtuk volna, hogy visszahozza-e ntfs-re, adatokkal együtt.Szóval kipróbáltam a Recuvát.
El is kezdte deep scan-ben keresni a dolgokat.
Először arra nyomtam, hogy "minden" fájlt.
Kiírt vagy 3 napot mire végez, elég lassú volt.
Hú, mondom, akkor keressünk csak "videókra".
Hát ez is ugyan olyan lassú volt.
Pár óra után nyomtam egy cancelt-t és elég sok dolgot megtalált.
Ezeket gyorsan vissza is lehetett másolni.
De minden nem volt itt, főleg nem azok, amiket kerestem.Ma visszatértem a témára, de más megközelítésből.
Nézzünk bele a progiba és ne csak úgy rögtön auto scan, meg stb, hátha van valami advanced fül, stb.
Lett is valami ilyesmi.
Beírtam, hogy mit keresek: "mkv"
El is kezdte. Hátralévő idő: 3 nap. ó, bakker
Na mindegy, szüttyögjön egy fél órát egye fene.
A kis ablak szerint úgy tűnt, hogy nem is talált semmit. 0%, stb.
Akkor ennyi. "Cancel"
És akkor
Egy csomó mkv file ott sorakozott és kb mindent meg is talált, amire vártam. Mindezt alig fél óra alatt.
Gyorsan pipák, másolás és most mindjárt meg is lesz minden, ami múltkor nem lett meg 2 óra után sem.Bocs a hosszúságért, lényeg a lényeg, aki csak pár filet keres, az inkább ne a teljes keresést válassza, hanem kicsit mélyebben menjen bele a progiba és lehet gyorsabban meglesz.
-
nfsu17
veterán
válasz
King Unique #47014 üzenetére
lehet, hogy tényleg nem jó a tápellátás, de nem ez okozta a galibát.
4500 a spin up time hdsentinel szerintem.
ennél csak 2x több az asztali pc-mé, ami 7 éve megy és sokkal többet, mint az 1 hónapos wd.ami szerintem betette a kaput a hdd-nek, hogy a pc első usb csatijába dugtam.
de erre sem vennék 100% mérget, mert működött onnan is.
win felismerte, telepítette az illesztőt, hdsentinel láttam, win látta, nem dobta el, stb.
de utána bedugtam hátra.úgy gondolom, hogy formázni fogom ezt a hdd-t, mert nincs kedvem napokat várni, míg a programok dolgoznak vele/rajta.
a chkdsk dolgozik vele, de azt sem látom, hol tart a folyamat, de órák után sem lett semmi.
testdisk is elkezdett analizálni, de 5 perc után ment 1%-ot...szóval azt nem várom ki.
recuva szépen lát minden filet (pontosabban ha 2 napot várnék, akkor látná mindet), de itt is vagy 2 nap lenne, míg beolvasna minden filet. 1 óra után 2%-on volt és pár ezer filet meg is talált, szépen le is tudtam menteni.mivel nagyjából úgy látom, hogy a korábbi külső hdd-men + pc-n megvan minden 95%-ban, így én formázni fogom és majd apránként visszamásolom. még így is gyorsabb, míg 1 napot várni testdiskre, ami aztán lehet nem is csinál semmit.
de az biztos, hogy külső hdd-t én erre a pc-re, előre meg főleg, nem teszek sose -
King Unique
titán
válasz
SziAtee #47017 üzenetére
Üdv!
Ilyen hibát pl. ezen oldalon is említenek, illetve az egyik TV gyártójának a topikjában. A CHKDSK az alábbi mappákat szokta kreálni, szóval elképzelhető, hogy az előbbieket a TV, illetve a rajta lévő Linux-alapú rendszer csinálta.
Egyébként pont nemrég volt róla szó, hogy a leválasztás hiánya és egyéb dolgok is okozhatnak problémákat. Továbbá, ha pl. a HDS szerint ok a lemez állapota és az alapvető működése is rendben van, akkor nem igazán indokolt a garanciális csere. Valamint az hivatalosan nem vonatkozik a nem rendeltetésszerű használatra és az abból eredő károkra...
-
Doky586
félisten
válasz
SziAtee #47017 üzenetére
A Windows Found.0000 mappákat csinál hibás filerendszerből, azaz a NTFSCK.0000 filelokat a TV oprendszere gyártja, ami filmeket keres a lemezen (játékok, dokumentumok, levelek nem érdeklik) ezért csak ezeket állítja helyre, a többi (játékok, dokumentumok, stb) ott maradnak hibásan kijavítatlanul (észrevétlenül).
A HDD-t ugye a TV-n is ugyanúgy kihúzás előtt leválasztod mint PCn ?
PCn egy chkdsk /f nem ártana ezen lemezre.. -
King Unique
titán
válasz
nfsu17 #47010 üzenetére
Nemrég pont arról volt szó, hogy RAW lemez esetén mik a lehetőségek. Ahogyan az is említve volt, hogy ilyenkor az adatmentés a javasolt és a biztonságosabb megoldás, ellenben a CHKDSK-t eleve óvatosan kell használni!
Egyébként a másik topikban említetted, hogy a médialejátszón elvileg ok USB-n a tápellátás. Bár ki tudja, hogy valójában mennyire stabil, illetve ez inkább az ilyen és az ilyen portokról mondható el. Aztán az USB-kábel csatlakozója és az USB-aljzat közötti esetleges érintkezési problémák sem tesznek jót egy ilyen eszköznek. Sőt, ezek miatt akár az olvasófej letapadása is előfordulhat. Továbbá a megfelelő leválasztás hiánya is okozhat gondokat.
-
nfsu17
veterán
válasz
nfsu17 #47010 üzenetére
windowsban kipróbáltam a checkdisket
chkdsk h:
azt mondja a filerendszer: ntfs
figyelmeztetés: az f paraméter nincs megadva.
a mesterfájltábla sérült.és azt írja, hogy megkísérli helyreállítani lemezről.
itt most villog a kurzor.
meddig kell várnom?
csinál egyáltalán most valamit?vagy kell az F parancs is?
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #46899 üzenetére
Egyébként a CHKDSK-t eleve óvatosan kell használni, mint azt a linkelt hozzászólások is mutatják! Valamint RAW kötet esetén inkább a külső szoftverekkel történő adatmentés ajánlott. Viszont egy ilyen szektorhibás lemeznél lehet utóbbi opciónál is előfordulhatnak problémák.
A problémás állapotú meghajtóknál lemezképet / fizikai másolatot szokás elsődlegesen készíteni, mivel ezek csak 1x mennek végig a lemez felületén. Míg az adatmentő programok 2x. Viszont, ha durván szektorhibás a lemez, akkor előfordulhat, hogy az előbbi sem opció. Ez esetben nyilván adatmentő szakemberhez kellene elvinni! Persze ennek akkor van igazán értelme, ha fontos és pótolhatatlan adatok vannak rajta.
-
King Unique
titán
válasz
olloczky #46837 üzenetére
Üdv!
Ha a külső merevlemez RAW lett, akkor az a teendő, ami egy másik topikban is említve volt: [link], [link].
Persze előtte ki lehet próbálni akár másik USB-portban / USB-kábellel / gépen / OS alatt stb. Utóbbit pl. az alábbi eset miatt is érdemes lehet. Továbbá nem lett említve, hogy gyári kiszerelésű külső HDD, vagy külső házas megoldás-e. De, ha az utóbbi, akkor annál szétszedés után a HDD-t a gépben (SATA) is ki lehetne próbálni. Bár, ha egyszer RAW lett a lemez, akkor az normál felállásnál nem szokott csak úgy visszaváltozni NTFS fájlrendszerűvé. Tehát ez esetben valószínűleg a fentebb említett lépéseket kell majd végigzongorázni.
Egyébként bizonyos problémákat a CHKDSK is meg szokott oldani, de ugyanakkor nem árt körültekintően és óvatosan használni! Az adatokra nézve viszont egyértelműen a fentebb említett megoldás a biztonságosabb, vagyis az adatmentés külső programokkal. Sőt, ez esetben eleve inkább ez ajánlott, még ha kissé időigényes is! Viszont, ha már problémás a drive állapota, akkor nyilván az adatmentő szakember a legbiztosabb megoldás.
-
olloczky
senior tag
Sziasztok
Ált. iskolában vagyok renszegazda. Kolléganő szólt, hogy a külső HDD-je (Kolink 1 TB usb3) egy ideje meghibásodott, állandóan azt dobja fel a windows, hogy formázni kell a lemezt. Megnéztem, nekem ugyan ezt csak egyszer dobta fel, de tényleg nem ismeri fel a rendszer a meghajtót. Utána olvastam mondták, hogy a chkdsk-et futassam (próbáltam magában, valamint /f és /x kapcsolóval), de erre azt kapom, hogy fájlrendszer ntfs, és hogy nem lehet megállapítani a kötet verziószámát és állapotát.
Fontos lenne, hogy ne vesszen el az adat, mert a kolléganőnek több tankönyv van beszkennelt állapotban ezen a meghajtón.
üdv
-
anzsolt
újonc
válasz
King Unique #46760 üzenetére
Sajnos a chkdsk sem segített, de azért nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkoztál vele.
-
King Unique
titán
válasz
anzsolt #46758 üzenetére
Tehát ezek szerint a HDD állapota ok, illetve a HDS sem jelez semmilyen hibát. Egyébként ezeken a TV-ken általában valamilyen Linux-alapú rendszer szokott lenni, a PC-n meg gondolom Windowst használsz. Szóval lehetnek az eszköz, illetve a fájlrendszer kezelése terén kisebb eltérések, de ha mindkettő esetében fennáll az említett probléma, akkor az nyilván nem a legjobb.
Ilyen esetekben elvileg opció lehet a CHKDSK, ami olykor valóban megoldja az ilyen és az ehhez hasonló rejtélyes problémákat. Másrészt viszont lehetnek a futtatásának veszélyei is, szóval a biztos megoldás az alábbi hozzászólásban említett lenne. Adatmentő programokról pedig nemrég egy másik topikban volt szó.
-
Abrion
senior tag
Na újra
Van két HDDn
1TB vinyo
C Win 7 használom és aktivált legálisan OEM
D Videók + képek <--- ezzel van baj, végeztem rajta teljes hozzáférést XP
E Programok ez jó400GB vinyo
1 XP végeztem rajta teljes hozzáférést XPn de a Win 7 látja és minden jó
2 Lerakat ezzel is van baj Win 7 en
3 Win 7 nem használom és nem aktiváltVégeztem CHKDSK a Lerakaton XPben és semmi hibát nem irt ki, sőt még kvótát is aktiváltam, Win 7-en semmi, ja és a Felügyeleti eszköz ... Számítógép kezelés ... Lemez kezelés nem mutatja ki a lemezcímkét sem.
-
King Unique
titán
válasz
S. Szabi #46415 üzenetére
A S.M.A.R.T.-ban pl. a CRC hibák száma valóban magas, de a pontos kiváltó ok az ugye nem ismert. Illetve azt nem tudom, hogy nálad a külső ház USB-kábele okozta-e a hibát, de egy másikkal valóban ki lehetne próbálni. Viszont ettől még nem nagyon lesz a RAW
—►
NTFS. Amúgy van M8 / M9T vinyóm is, amiket használok SATA / USB csatolón egyaránt és ezeknél pár attribútum értéke kicsit fura. Viszont ennek ellenére egyikkel sincs különösebb probléma.A linkelt módszert én nem erőltetném...
A CHKDSK olykor valóban megold bizonyos problémákat, de ugyanakkor képes például rombolni is. RAW lemez esetén az adatmentés külső programmal
—►
lemez törlése és újraparticionálása—►
adatok visszamásolása a szokásos eljárás. Ha esetleg másik Windows / Live Linux alatt hozzáférhető a tartalma, akkor max. az első lépést lehet megspórolni. -
SP4C3
veterán
válasz
flatline#2 #46350 üzenetére
Chkdsk?
-
Balazs_
senior tag
Sziasztok!
Tegnap óta a WD10EZEX (Western Digital Blue 1TB 64MB 7200rpm) merevlemezemet nem tudom megnyitni.
Először hozzáférés megtagadva üzenetet dobott, aztán egy "chkdsk /F /R /X D:" parancsot futtatva próbáltam megjavítani.Mostmár paraméter helytelenségére hivatkozva nem enged hozzáférni a merevlemezhez, gondolom már majdnem meghalt. Egyszer engedett bele a meghajtóba a windows, de aztán újraindult a gép. (Áramszünet)
Nem akarom már használni, csak megpróbálni lementeni róla pár dolgot (30-50GB), mivel próbálkozzak?
Olvastam arról, hogy leformázni és recuvával (vagy más adat-visszaállítóval), ennek van értelme?
Mit lehet még tenni? -
ALFA
senior tag
Win alatti chkdsk-nál keresek valami jobbat és biztosabbat, akár debian linux alatti is lehet.
Tucatnyi régi 40-80 gb-s hdd-t kell ellenőriznem, nem akarok mindegyikhez a gyártóik oldalán regisztrálni programokért és telepítgetni őket.
Nosztalgia on: norton disk doctor, hohohooo. -
King Unique
titán
válasz
Cyberboy42 #45643 üzenetére
A CHKDSK van, amikor tényleg megold bizonyos problémákat, de ugyanakkor vigyázni kell vele, mert olykor képes akár tönkretenni is ezt-azt! Lehet kicsit időigényesebb, de ha fontos adatokról van szó, akkor esetében az adatmentés a biztosabb módszer.
(#45640) MuNy3Z:
Szerencséd van, mert egy fentebb említett másik programnak viszont pont van ingyenes promója:★ EaseUS Data Recovery Wizard Professional 10.8 ★
Akinek kell egy jó adatmentő program Windowsra, az addig használja ki a fenti lehetőséget, amíg lehet!
-
erikke17
őstag
válasz
subaruwrc #45538 üzenetére
Alig futott merevlemez 2-3 napot összesen(gari már lejárt). Még újrainicializálás előtt egy HD Tune-t is ráengedtem, hogy nézze át de az sem talált hibát. Ezért fura.
Utána jött HD Sentinel, önteszt pipa, újrainicializálás pipa, olvasás teszt pipa, chkdsk pipa. Mivel tudom, hogy valószínűleg saját hibámból jöttel létre a szektorok azért gondoltam SMART-ban kitolni az infót.
RaspberyPi-n gyengélkedett a táp, másolás közbe kikapcsolt hdd vagyis leállt aztán se kép se hang széthúztam nem válaszolt semmi.
Majd egyszer előlapi USB is megviccel nem adott elég naftát itt is megállt ugyan úgy semmi válasz windows felől megint kénytelen voltam széthúzni. Gondolom ekkor lett ez a két hibás blokk. HD Sentinel írja is összefüggő terület.Kékes525 - Szerintem átállítom aztán figyelemmel kísérem állapotát majd de mivel saját hibámból adódott így valószínűleg nem fog romlani állapota. Minden esetre fontos adatot nem tárolok rajta.
-
erikke17
őstag
Sziasztok.
Jön egy másik topicból ide ezzel: [link]
Azóta HD Sentinellel volt egy telje felület újrainicializálása hibátlanul lefutott, teljes olvasás teszt szintén hibátlanul. 2 blokk kivételével mind gyors volt de az a 2 is zöld volt.
3208 Blokk - 14.64MB/s 200564160 szektor
3396 Blokk - 13,77MB/s 212317920 szektor ezeknél egy picit "kerrentett" de olvasott és írt is rá simán.chkdsk is lefutott hibátlanul, 0 bad sectorral.
Most akkor mire fel ez e gyatra kondíció? Áramingadozás esetleg másolás közben áramingadozás vagy kapcsolat megszakadás?
HD Sentinelben ilyen esetben SMART értékeknél állíthatom Offset-be, hogy újra 100%-os legyen?
Előre is köszönöm.
-
Balion
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy egy ideje, mikor bekapcsolom a gépet, a hdd, mikor felpörög, a felpörgés végén kattan egyet. Régebben nem emlékszem, hogy csinálta volna. Aztán ffeltelepítettem dual bootban wint , linuxot, összegányoltam a boot szektort, bios beallitasokat, ugyhogy tiszta lappal akartam kezdeni, nyomtam egy Clean allt, illetve egy egy full formatot. A clean lement a szokasos idő alatt, de a format a szokasos 2,5 óra helyett 5 órán keresztul tartott. Furcsa, hogy a rendszerekkel való babrálás után lassult így be a format. Nem tudom nem e turkált valami valamit el a biosban, ezért csináltam egy bios frissítést is. Az 5 órás formázások helyett, megint visszatért a 2,5 . Amugy egy 1TB-os samsung-seagate barracuda a hdd.
Nem tudom eldönteni, hogy a pici pattanás e a gond bootolásnál, vagy valami turka okozta a problémát.
A hdd-t a chkdsk, sentinel, gyári seagate progi is tökéletesnek tartja.
Szerintetek? -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Az lehetséges, hogy egy linux install majd uninstall után most W10-ben HDD sokkal lassabb lett mint előtte?
Újra lett formatálva a HDD, a partíció is új. Sentinel, chkdsk rendben találta a vinyót. Minden lassabb mint régen, a formatálás is 2x annyi időbe telt. Mi lehet a baj? -
csadi0011
őstag
Sziasztok újra!
Van egy 320 GB-os WD3200AAJB HDD. USB-s merevlemez házban volt használva, most berakták egy gépbe. A gép (win7) nem tudta használni. Azt kérte, hogy formázzuk a lemezt. CHKDSK azt írta, hogy a fájlrendszer RAW. USB-s HDD olvasóval másik gépre dugva látja a gép, de 3 partícióból csak kettőt. Lementettük az adatokat arra a gépre, majd visszaraktuk a másikba és formáztuk. Ezután 149 GB-osnak írta a win7 és csak ez az 1 partíció volt. Indítottam egy Windows telepítőt, hogy abban is formázzam, hátha az látja a partíciókat, de az is csak egy 149 GB-os kötetet lát. Ezután próbáltam egy CHKDSK-t, de nem írt ki semmi érdemlegeset, minden patent rajta, de lemezméretnek az is ~150 GB-nak kinéző számot írt ki.
Mit lehet tenni ezzel? Egyáltalán hova tűnt a HDD fele? A HDD olvasó által nem látott partíció kb. annyi lehetett, amennyi most hiányzik.
-
csadi0011
őstag
Sziasztok!
HD Sentinel tegnap 43%-ot írt kondíciónak és 95 napot várható élettartamnak. 23 szektorhiba volt. Csináltam egy chkdsk-t és nem írt ki eredményt, de a HD Sentinel ezután 23%-ot írt kondíciónak és 45 napot várható időtartamnak. Szektorhiba 43 lett. Azóta nem volt bekapcsolva. Ma 80 napot ír 36%-on van és 43 még mindig a hibás szektor.Fura ez a "javulás". Teljesítmény anúgy 100%.
Ilyenkor mi a helyzet? -
King Unique
titán
válasz
kispal87 #45078 üzenetére
A TestDisk és egyéb programok a RAW-ot korántsem minden esetben tudják visszaállítani NTFS-re. Korábban egyik-másik külső HDD-nél nekem sem sikerült. Illetve ez esetben a szimpla visszaállítást a linkelt cikkben sem javasolják. Valamint a másik topikból linkelt példánál a chkdsk szintén nem volt eredményes az illetőnél. Ilyenkor Windows alatt a szokásos eljárás az adatmentés külső programmal
—►
lemez törlése és újrapartícionálása—►
adatok visszamásolása.Ha belefér, akkor a tiszta telepítést mindenképpen érdemes megpróbálni, mert mint említettem, annál én nem tapasztaltam ezt a hibát. A javításra meg nem feltétlen érdemes várni, mert ki tudja mikor lesz kész.
-
kispal87
aktív tag
válasz
King Unique #45077 üzenetére
Köszönöm, megnyugtató tudni, hogy a winnel van baj.
Rögtön próbáltam amúgy testdiskkel visszaállítani és csodálkoztam, hogy nem sikerül.
Aztán ráengedtem egy chkdsk /f parancsot cmd-ből, az érdekes mód felimerte, hogy ntfs rendszerű, de utána sem volt hajlandó a windows helyesen használni a külső hdd-t.
Nos akkor egy friss telepítést (1607-est) kap a gép és rendben lesz, ha nem akkor vissza a "régire" (1511).
Mégegyszer köszönöm a választ. -
Patrick76496
őstag
Üdv!
Milyen programmal érdemes tesztelni a merevlemezem állapotát, ami nem HD Sentinel? Az előbb említett program azt írja, hogy semmi gond nincs vele, pedig valami nagyon nem oké. Egy 1 TB-s 7200RPM-es Seagate HDD, decemberben lett véve. A Windows 10 állandóan azt írja az értesítési sávnál, hogy indítsam újra a merevlemezhibák kijavításához, és hiába lett már megtéve ez sokszor, még mindig visszatér. Amíg Windows 7 volt rajta, addig pedig induláskor mindig el akarta indítani a chkdsk-et, szóval gyanús, hogy a merevlemezzel lesz a probléma.
Eddig használható volt a gép, de sajnos mostanára drasztikusan belassult, konkrétan a startmenü és az értesítési sáv be sem jön. Plusz random kékhalált kap a gép, utána pedig mindig indítja a lemezellenőrzést. Ha tényleg hibás, akkor kicseréltetem, mert még garanciás. Érdekes, hogy az előző merevlemez is azért lett leselejtezve, mert állandóan szektorhibákat keresett induláskor a Windows. Remélem más hardverelemmel nem lesz gond.
Előre is köszönöm a válasz(oka)t!
-
Doky586
félisten
válasz
csadi0011 #44641 üzenetére
"A found.000 mappában egy dir0000.chk mappa van és egy file00000000.chk fájl. ~50 GB adat van benne. Ezekkel a fájlokkal van tennivalóm?"
ezek a fileok és könyvtárak sérültek, ezeket hozta vissza a chkdsk, de a fileneveket nem tudta helyreállítani. Filetartalom alapján neked kell kitalálnod hogy mik ezek: képek, filmek, szövegek, stb... és ezután visszanevezheted az eredeti nevükre..
-
csadi0011
őstag
válasz
King Unique #44640 üzenetére
Csak akkor választom le, ha ki is akarom húzni. Ki-be kapcsolásnál folyamatosan be van dugva. Nem igazán hordozom. Be van dugva a gépbe, mellé van rakva és ritkán kell kihúznom.
Megvan a lényeg:
Stage 2: Examining file name linkage ...
"
Fixing incorrect information in file record segment 9837.
Correcting error in index $I30 for file 9837.
33154 index entries processed.
CHKDSK is scanning unindexed files for reconnect to their original directory.
428 unindexed files scanned.
0 unindexed files recovered to original directory.
CHKDSK is recovering remaining unindexed files.
428 unindexed files recovered to lost and found.
Lost and found is located at \found.000
A found.000 mappában egy dir0000.chk mappa van és egy file00000000.chk fájl. ~50 GB adat van benne. Ezekkel a fájlokkal van tennivalóm? Visszaállíthatom, vagy inkább töröljem le? Úgy látom ezek mind Jóbarátok epizódok. -
King Unique
titán
válasz
liksoft #44638 üzenetére
Igen, utaltam is rá, hogy csak óvatosan a használatával. Minden ilyen komolyabb művelet előtt nyilván célszerű az adatmentés, viszont eléggé időigényes. A parancssoros megoldás is benne volt a linkben és lehet valóban eredményesebb. Bár nálam eddig a grafikus sem okozott problémát külső merevlemeznél, de ez csak saját példa. Mindenesetre köszönöm a kiegészítést!
(#44639) csadi0011: a screenshotok alapján valami nagyon el lehetett csesződve rajta...hogy a fájlkezelő 0 bájtosnak mutatja, olyat inkább USB-chip & firmware + OS inkompatibilitásnál láttam. De nálad mint kiderült, nem ez volt a gond.
A CHKDSK futása alatt azért ennél több dolgot ír ki, pont a bemásolt rész felett azt is, hogy volt-e probléma. Bár szektorhibát nem jelez. Illetve utólag az eseménynaplóban (Windows-naplók—►
Alkalmazás) is megtekinthető a log. A simachkdsk E:
az hamar lefut, de az csak read-only. A fix + recover—►
chkdsk /f /r E:
viszont sokáig eltart, akár órákig is.A ".Trash-1000" és "found.000" szerintem a Linux miatt van, mert ha azon is használom, akkor mutat Windows alatt nálam is ilyeneket. Amúgy le szoktad mindkét - Windows | Linux - rendszeren normálisan választani? Mert ennek hiánya is szokott érdekes problémákat okozni. Illetve Linux alatt terminálból még az udisks2 is használható erre a célra. Ha pl.
sdc1
a külső meghajtó, akkor az alábbiakat kell bepötyögni.udisksctl unmount -b /dev/sdc1
udisksctl power-off -b /dev/sdcSőt, gyorsbillentyűt is lehet hozzárendelni és egyszerre akár több meghajtóra is megadni a parancsot. Így leválasztani pedig baromi kényelmes.
Lehet nem ártott volna előtte egy teljes adatmentés, de ha minden fájl megvan és olvasható, akkor ok. Örülök, hogy végül sikerült megoldani.
-
csadi0011
őstag
válasz
King Unique #44636 üzenetére
Helyi Lemez-ként írja a windows intéző, de ha megpróbálom megnyitni, akkor el is tünteti onnét egy idő után.
HD Sentinel ezt látta: [kép]
Jobbklikk tulajdonságok: [kép]
Tulajdonságokból a CHKDSK nem ment. Ezt a hibát dobta: [kép]Indítottam egy rendszergazga parancssort és "chkdsk /f /r E:"
8-9 órát futott. Lementettem a parancssorból mindent, mert nem tudom, hogy mit kell nézni. Ezzel zárta:976760000 KB total disk space.
969587252 KB in 7454 files.
3752 KB in 836 indexes.
0 KB in bad sectors.
127868 KB in use by the system.
7041128 KB available on disk.
4096 bytes in each allocation unit.
244190000 total allocation units on disk.
1760282 allocation units available on disk.Újraindítottam a gépet, és most működik rendesen. Látszólag nem változott semmi. Bármit próbálok, minden rendben olvasható. Lett egy .Trash-1000 mappa, almappákkal, de fájlok nélkül. Ennyi változást vettem észre.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
A Checkdisk-re sosem gondoltam volna, hogy azt használjam. Ment volna a formázás.
Szerk: Ja meg itt egy found.000 mappa. Ezt csak a total commander látja, de a benne lévő fájlokat nem engedi megnyitni. Sok videofájl. 427 fájl, majdnem 50 GB.
Na ezekkel mi a helyzet? Ha kimásolom őket a rejtett mappából, akkor meg tudom nyitni. Próbálom megkeresni, hogy hol volt eredetileg. -
liksoft
nagyúr
válasz
King Unique #44637 üzenetére
A CHKDSK futtatása inkább parancssorból ajánlott. (Előtte amit lehet még elérni, menteni kell. Sőt, ha van fontos de nem érhető el, azokat adatmentő programmal célszerű biztonságba helyezni. Még parancssori esetén is!) Az automatikus meg a grafikus felületű többet ront mint a parancssori. Ez ugyebár azt jelenti, nem ugyanazok a modulok és beállítások futnak. Erre viszont azt tudom mondani, hogy van egy világos színű bezárt hűvösvölgyi intézmény. Na ez is olyan.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #44636 üzenetére
Windows alatt esetleg még a CHKDSK futtatását is meg lehet próbálni, ha van a külső meghajtónak betűjele. Használata: [link], [link].
Persze vigyázni kell vele, mert van, hogy képes elbarmolni ezt-azt [link]! Viszont ugyanakkor más esetekben külső meghajtóknál is megoldhat rejtélyes hibákat: [link], [link].
-
King Unique
titán
válasz
batagy #44406 üzenetére
Helló!
Az USB chip és Linux kernel esetében én nem néztem dmesg és egyéb adatokat, de a 3.16.x alatt nem tapasztaltam különösebb hibát. De attól még nyilván elhiszem, amit állítasz, illetve amit a linkelt oldalon írnak. Nekem most jelenleg javarészt ASM1053 / ASM1153 chipes cuccaim vannak. Előbbire az említett firmware valóban elég régi és már az is okozhat gondokat. Egyik, előbbi vezérlős külső házamnál 121026916200 firmware volt, ami Win8.1 alatt adatátviteli hibákat produkált. De csak ott és Win7/10, valamint Linux esetén ok volt. Miután frissítettem, már 8.1 alatt is rendesen működött.
Azért a chkdsk futtatásához hozzá kell tenni, hogy bizonyos esetekben valóban megoldja a problémákat, de máskor képes elbarmolni is ezt-azt [link]. Illetve, ha NTFS fájlrendszert akarunk használni, akkor célszerű Windows alól formázni, illetve partícionálni. Ha pedig probléma van a fájlrendszerrel, akkor adatmentés után célszerű diskpart segítségével legyalulni a lemezt, majd tisztán újrapartícionálni. Illetve, ha van rá lehetőség, akkor a különféle helyreállítási műveleteket is elsősorban Windows alól ajánlott elvégezni, mivel a Linux alóli megoldások nem biztos, hogy NTFS-nél mindig eredményesek lesznek. Továbbá Ext4 fájlrendszer esetén pedig egyértelműen Linux alól érdemes létrehozni a partíciókat, mert azt korábban említettem, hogy a Windowsra való külső partícionáló programok általában xarul csinálják meg.
-
batagy
őstag
válasz
King Unique #44405 üzenetére
Na hali, megpróbálok válaszolni a Win-es mentési kérdésekre.
Hogy a Windows lemezkezelő mit mutatott a korrupt partícióra, azt sajnos akkor nem néztem meg. Elsősorban a Linuxból történő helyreállításra fókuszáltam.
A chkdsk javítás előtt, az biztos, hogy a Win-ben betűjelet kapott a meghajtó. Az Intéző a meghajtón lévő szabad/foglalt helyet már nem tudta megjeleníteni. Nem vagyok benne biztos, hogy RAW partíció volt-e. Viszont, a chkdks látta!
Linux alatt csak az NTFS partícionálás látszódott, de nem lehetett felmountolni és a fájlrendszer sem látszódott.A chkdsk javítás után, a Windows már felismerte hogy NTFS, és az Intéző a szabad/foglalt helyet is megjelenítette. Azonban, az Intéző állandóan homokórázott és belassította az USB kapcsolatokat.
A Linux ekkor már probléma nélkül látta a fájlokat.Viszont!
Nagyon örülök neki hogy leírtad a kommentjeidet, ugyanis mióta újrapartíconáltam a vinyót, azóta még a Windows-on nem néztem meg, szerencsére még a fájlokat sem kezdtem el rá visszamásolni. Most hogy rádugtam a Windows-ra (a már chkdsk-val javított, majd Linux alól újrapartícionált) vinyót, kiderült, hogy még mindig nem jó. A Windows továbbra is gondot észlelt, ugyanúgy mint a chkdsk javítás után. Az Intéző állandóan homokórázott és belassította az USB kapcsolatokat.
Megnéztem a lemezkezelő-ben, és RAW partíció van! Pedig azóta már egyszer EXT4-re, majd NFTS-re lett formázva Gparted-ből.Szóval fogtam diskpart leírásodat és nyomtam egy clean-t!
diskpart
list disk
select disk 7
list disk
clean
exitEz rakta most rendbe!!! A diskpart clean után a Win Lemezkezelőből MBR-re inicializáltam, majd létrehoztam az NTFS partíciót, és azóta korrektnek tűnik! Már nem homokórázik az Intéző és nem lassul be az USB.
Mindenesetre, az biztos hogy a chkdsk javítás után, majd Linuxból történő EXT4-re majd NTFS-re formázás után a vinyó még hibás maradt! Csak a diskpart clean rakta helyre.
Érdekes, ahogy olvasom a diskpart clean elvileg az MBR-t törli. Szóval lehetséges, hogy az MBR-rel volt az eredeti problémám, csak esetleg a TestDisk-kel nem azt generáltam újra! Erre tippelek.
(Legalább kipróbáltam, hogy a Win8.1 is jó szektorhatárokon (2k aligned) hozza létre a partíciókat. Azelőtt mindig gparted-ből formáztam. A Gparted amúgy a lemez végéig hozza létre mindig az MBR-es partíciókat, míg a Windows a lemez végén mindig hagy egy kis Unallocated helyet. Állítólag ez a GPT mentés miatt van. Mindegy ez most nem lényeg.)
A PhotoRec programot Linux alól én is próbáltam, és működött is, de a fájlokat ömlesztve és generált fájlnévvel mentette le, szóval nem őrizte meg a mappastruktúrát. Valamikor persze ez is több mint a semmi.
Azt bánom, hogy Linux alól a "ntfsfix /dev/sdc1" parancsot nem próbáltam ki. Bár még lehetne, ha a kimentett image.dd-t felmountolnám... Sőt az MBR regenerálást is ki lehetne próbálni ha az image.dd-t fel tudnám mountolni?
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Nekem nincs (már) problémám, csak egy rövid siker történetet szeretnék megírni, hátha valakinek segít, ha ugyanilyen bajba kerül.
Seagate 2.5"-es 500 GB-os ST500LM012 vinyó. 1 db NTFS partíció, tele adattal. Innostor IS621 chipes USB3.0-as rackben használtam. Az előlapi USB3 kivezetésem meglehetősen instabil.
Valószínűleg a rackben is volt valami kontakthiba.Az instabil USB3 csatlakozás miatt , miközben adatokat olvastam Win 8.1 alatt, egyik alkalommal valahogy úgy csatlakozott le, hogy az MFT korrupt lett. Utána Windows nem ismerte már fel a fájlrendszert, és Linux alatt sem lehetett felmountolni a vinyót.
Abban biztos voltam, hogy nem vinyó hiba, és nem szektor hiba, hanem csak valami fájlrendszer korrupcióról van szó, így megőriztem a hidegvéremet.
1)
Először vennem kellett egy nagyobb vinyót, hogy a HDD image-et le tudjam klónozni a biztonság miatt. Seagate ST2000LM003, 2 TB-os 2.5"-es megérkezett.2)
Mindenek előtt a HDD klónozása a fontos, mielőtt bármi mást csinálunk.
Legjobb erre:
Linux alatt TestDisk.
Advanced -> Image Creation.
Ez csinál egy image.dd fájlt 500 GB méretben megadott cél helyen (esetemben a 2 TB vinyón).Megjegyzés:
Asmedia USB3 chipek Linux 3.17 kernel előtt (nálam 3.16 kernel fut, OpenSUSE 13.2) hibáznak, legalábbis van ismétlődő egy dmesg hibaüzenet. Ezért Asmedia chipes USB3-at nem célszerű használni a másolás során, legalábbis, ha a kernel 3.17-nél régebbi. Nálam a másolás során a 2TB-s vinyó Marwell chipes eSATA-n volt csatlakoztatva, a sérült 500 GB-os vinyó pedig egy külső Innostor IS621 chipes USB3 adapteren.Klónozás után próbálkozások:
3)
Linux alatt TestDisk.
Analyse
Az 1 NTFS partíciót kijelezte, de fájlokat semmit sem tudott megjeleníteni.
Backup -> Enter -> Write
Ez elvileg az MBR-t helyreállítja. Nekem nem oldotta meg.4)
Linux alatt TestDisk.
Advanced -> Boot -> Repair MFT
Sajnos nem tudott lefutni, nem javított ki semmit. TestDisk hibaüzenet:
MFT and MFT mirror are bad. Failed to repair them.5)
Utána nem volt mit tenni, Windows alatt chkdsk próba (mindeközben a sérült vinyó végig IS621-es USB3-on hátsó portban)
Felfedeztem egy jó kis ingyenes GUI programot a chkdsk-hoz:
CheckDiskGUIFix és Repair-t választottam. Durván 2 óra alatt végzett. Valszeg csak a Fix önmagában is elég lett volna, mert a Repair a szektor hibákra való, az meg nincs.
Chkdisk log (a mappaneveket kitöröltem, mert nem releváns):Started on : 2016/05/16 09:00:36
The type of the file system is NTFS.
Volume label is Seagate-27.
Stage 1: Examining basic file system structure ...
Fixing incorrect information in file record segment 5.
Deleting corrupt attribute record (128, "")
from file record segment 5.
Fixing incorrect information in file record segment 6.
Fixing incorrect information in file record segment 6.
Fixing incorrect information in file record segment 7.
Fixing incorrect information in file record segment 7.
29312 file records processed.
File verification completed.
232 large file records processed.
0 bad file records processed.
Fixing flags for file record segment 5.
Correcting file name errors in system file record segment 5.
Correcting file name errors in system file record segment 6.
Correcting file name errors in system file record segment 7.
Stage 2: Examining file name linkage ...
Deleting index entry $AttrDef in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $BadClus in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $Bitmap in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $Boot in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $Extend in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $LogFile in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $MFT in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $MFTMirr in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $RECYCLE.BIN in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $Secure in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $UpCase in index $I30 of file 6.
Deleting index entry $Volume in index $I30 of file 6.
30766 index entries processed.
CHKDSK is creating new root directory.
CHKDSK is scanning unindexed files for reconnect to their original directory.
Recovering orphaned file $MFT (0) into directory file 5.
Recovering orphaned file $MFTMirr (1) into directory file 5.
Recovering orphaned file $LogFile (2) into directory file 5.
Recovering orphaned file $Volume (3) into directory file 5.
Recovering orphaned file $AttrDef (4) into directory file 5.
Recovering orphaned file . (5) into directory file 5.
Recovering orphaned file $Bitmap (6) into directory file 5.
Recovering orphaned file $Boot (7) into directory file 5.
Recovering orphaned file $BadClus (8) into directory file 5.
Recovering orphaned file $Secure (9) into directory file 5.
Skipping further messages about recovering orphans.
38 unindexed files scanned.
0 unindexed files recovered.
Stage 3: Examining security descriptors ...
Cleaning up 9 unused index entries from index $SII of file 9.
Cleaning up 9 unused index entries from index $SDH of file 9.
Cleaning up 9 unused security descriptors.
Security descriptor verification completed.
729 data files processed.
CHKDSK is verifying Usn Journal...
Usn Journal verification completed.
Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...
29296 files processed.
File data verification completed.
Stage 5: Looking for bad, free clusters ...
1641719 free clusters processed.
Free space verification is complete.
Correcting errors in the Master File Table (MFT) mirror.
Correcting errors in the Boot File.
Correcting errors in the Volume Bitmap.
Windows has made corrections to the file system.
No further action is required.
488385535 KB total disk space.
481700128 KB in 28323 files.
7332 KB in 730 indexes.
0 KB in bad sectors.
126107 KB in use by the system.
6551968 KB available on disk.
4096 bytes in each allocation unit.
122096383 total allocation units on disk.
1637992 allocation units available on disk.
Checkdisk of F: (Fix and recovery mode) started !
Ended on : 2016/05/16 10:46:48
Time elapsed : 6372 seconds6)
Chkdsk javítás után a Windows továbbra sem ismerte fel a fájlrendszert, azonban a Linux innentől már probléma nélkül felismerte!Így Linux alatt TestDisk-kel lemásoltam az összes fájlt a 2 TB-os vinyóra. Egyetlen egy fájl sem sérült meg.
Azaz csak az MFT-ben volt sérülés.Megfigyeltem, hogy a TestDisk a másolás közben szerencsére megtartja a fájlok és mappák módosítási idejét. Néhány másoló programban idegesítő, ha a mappák létrehozási ideje frissül. TestDisk az jól kezeli.
7)
Innentől megvan minden. A sérült vinyón érdemes az NTFS-t törölni, pl. gparted-del. Én EXT4-re formáztam, majd azt is töröltem, és vissza NTFS-re. Most már csak a fájlokat kell megint visszamásolni az eredeti vinyóra.8)
Csak kiegészítő infó:
image.dd fájlt Windows-ban fel lehet mountolni az igyenes OSFMount programmal! Ez persze nem oldja meg magát a korrupciót, hiszen az az image-ben benne van, de esetleg utána használni lehet más helyreállító programból ha az nem kezeli a dd image-et.9)
Csak kiegészítő infó:
Active@ Partition Recovery nevű Windows-os programmal (nem ingyenes) is próbálkoztam az elején, de végül nem használtam. Amúgy elég jónak tűnik. A sérült vinyón látta az összes fájlt és a mapparendszert! Kiválaszthattam volna, hogy a fájlokat és a mapparendszert mentse ki a cél vinyóra, de ez leformázza a célvinyót, ezért nem használtam ezt, mivel a a 2TB-s vinyón már rajta volt az image mentés. Másik megoldás, ha a programban direktben megnyitjuk a már kimentett image.dd fájlt is (mert ilyet is tud!), és a fájlok kimentése célvinyójának magát a sérült vinyót adjuk meg. Olyankor azt a sérült vinyót úgyis újraformázná. Végül ezt én nem használtam, mert ugye a chkdsk után TestDisk-kel le tudtam mindent menteni. De amúgy említésre méltó program.Konklúzió:
- Előlapi USB3-as kivezetésre figyelni. Én most már lehúztam az alaplapról és nem használom, túl kockázatos. Adatkapcsolati instabilitás okozza a gondot.
- Mielőtt bármiféle adathelyre állítást próbál az ember, a vinyó image-et érdemes lementeni. Legjobb erre , Linux alatt Testdisk, image.dd-be.
- Utána lehet próbálkozni különféle helyreállításokkal. Ha nincs szektorhiba, valszeg elég a chkdsk Fix. -
thomasa
senior tag
Kis segítséget kérnék. Van egy (fantasztikus) WD green 3tb ezrx HDD, amit adattárolásra használok. Átköltöztettem róla adatot, viszont másolás közben 3-4 fájl nem volt olvasható, és mire végeztem a HD sentinel is lement 96%-ra, 6 gyenge szektorral (Current Pending Sector Count). Kérdés, hogy ezek a szektorok áthelyezésre kerülhetnek, ha nyomok rajta valamilyen HDD regen, chkdsk vagy hasonló csodát? Az adat most nem lényeges, viszont továbbra is használnám, eladni nem szeretném.
Másik ötletem, hogy meghagyom a másolhatatlan fájlokat, adok neki valami netoroldle_bad1-2-3 nevet, mellé másolom amit tárolni akarok, így a hibás szektorokra véletlen sem kerülhet fontos adat, mert ugyanoda nem írok. Így élhet még teljes életet a HDD?
Amúgy itt vettem (kevés gart vállalt az illető) jó árban, elvileg még gyári garis lenne, de azt írja a warranty check-re, hogy valami nem oké a s/n-el, és nem tartozik a gari körbe.
Köszi előre is.
-
King Unique
titán
Szia!
Tehát nem dual-boot megoldás, hanem 2 külön gépben volt használva (SATA | USB)? Azt nem tudom pontosan mi okozta, de azt igen, hogy Windows alatt nem nagyon fogsz tudni mit kezdeni a RAW partícióval.
Ilyen esetben max adatmentés és utána diskpart módszer marad. De a Linux képes lehet megfelelően kezelni és ha ott hozzáférhető a tartalma, akkor az alatt kéne lementeni. Majd utána valamelyik oprendszerben újrapartícionálni. Bár Linux alatt is elérhető a Windows féle chkdsk megfelelője = fsck. Adatok lementése után egy próbát esetleg megér.
-
SpG
csendes tag
Sziasztok!
Lányom Lenovo Flex2-15 gépe véletlenszerű/váratlan leállásokat produkál Win10 alatt ('Unexpected Store Exeption' vagy 'Critical Process Died'). A kék halál után próbálna felállni, de nem tud boot-olni (a BIOS-ban nincs jelen a HDD).
Kikapcsolás után normálisan betölti a rendszert és működik a következő 'kék halál'-ig.
A hiba oka feltehetően a merevlemez (500G+8G SSD) elekronikája. Sajnos a típus még ismeretlen tippem szerint Seagate lehet az aranyos (esetleg IBM?).Már nem garanciális (12 hónap volt, most 18-nál járunk). A tartalom lementését bontás után ismét megpróbáljuk (könyvtárakat próbáltam már lemásolni külső HDD-re, de akkor is eldobta magát aránylag gyorsan, ahogy víruskeresés közben is - érdekes módon a chkdsk nem jelzett lemezhibát, és a lemeztöredezettség <1%).
Ennyiből mit lehet kiókumlálni?
+1 kérdés:
Win 8.1 volt telepítve, de nem adtak vele lemezt. Ha új diszket teszek bele, hogyan lehet "jogtiszta" op.rendszert telepíteni?
-
King Unique
titán
válasz
Eroica #43858 üzenetére
Üdv!
Nem írtad milyen WD Elements, 2,5" Portable / 3,5" Desktop? Valamint először le kéne csekkolni a meghajtó állapotát HDS programmal, illetve megnézni a Windows lemezkezelőben milyen partícióként látszik? Lehet RAW partíció lett és azért nem mutatja rendesen a fájlkezelőben. Ilyen esetekben én ezen eljárások kombinálását javasolnám: [link], [link]. Az utóbbi jó ötlet, hogy először csinálsz a programmal egy lemezképet a külső meghajtóról egy másik drive-ra, aztán utána azt lehet tovább boncolgatni. Ha a külső HDD netán elszáll, akkor is megvannak az adatok a másik meghajtón.
A HDD Regenerator eleve más, az a szektorhibák kijavításához való, de esetedben azt sem tudjuk milyen a meghajtó állapota? Továbbá a CHKDSK futtatásába [link] is nem árt körültekintően belevágni, mert néha több kárt okozhat, mint hasznot [link]!
Ha azonban a meghajtó állapota már kritikus és valóban fontosak az adatok, akkor legjobb szakemberre bízni, még ha belekerül x összegbe is! -
King Unique
titán
válasz
marilllyo #43648 üzenetére
Üdv!
A javítást mindig feldobja csatlakoztatáskor, vagy te magad futtatod le külön a CHKDSK-t [link]? Amúgy óvatosan kell használni, mert a Check Disk okozhat adatvesztést is [link]. Továbbá akár be lehet állítani a rejtett fájlok mutatását, illetve a külső meghajtót saját tulajdonba venni az adott rendszeren [link]. Valamint nem ártana ránézni a meghajtó állapotára egy HDS programmal.
Valamint rendesen le szoktad választani Windows tálcán a hardver biztonságos eltávolítása opciót használva a külső meghajtót? Odafigyelsz a stabil USB tápellátásra? Mert, ha nem, akkor ezek hiánya sem tesz éppen jót neki és okozhatnak hibákat... -
spe88
senior tag
GPT-re formáztam mindegyiket, mindegyik csak egy partíció, most nemrég újraindítottam a rendszert és a Reden lefuttatott egy chkdsk-et a rendszer, valamit javított is! Azóta megy normálisan viszont a Greeneket még mindig nem ismeri fel... pedig reggel még leformáztam és láttam is mind a kettőt! Nem tudom mi lehet velük!
Valami BIOS beállítás? Esetleg nem mindegy melyikre SATA portba dugom őket? (bár nem hinném, hogy ez gond lehet...)A win beépített formázója nem írná ki ha lenne valami hiba a winchesterekkel? Csak a HDS és társai dobják ki ha van valami baj?
-
AtHoS
nagyúr
Win7 telepítő elindult gond nélkül, így onnan be tudtam lépni javításhoz és parancssorból futtattam egy chkdsk /r /f ellenőrzést, ami az első lépésekben végzett javítást. Futott több, mint egy órát, de végül rendben el tudtam indítani a telepített Win10-et.
Ami furcsa, hogy logikai hiba volt a winyón és egy teljesen független gépbe hordozhatóként berakva ott is lehalt az ntfs.sys kékhalált okozva. Ebből annyi kiderült, hogy nincs a helyzet magaslatán hibakezelésben a Win10 lemezkezelő része
-
vbbb
őstag
Egy sajnálatos memória hiba óta nem érem el a HDD-et Windows 10 alól. Jelzi, hogy ott van és jól van, chkdsk nem ír fájl (NTFS) rendszer hibát, viszont ha rá akarok menni ezt az üzenetet kapom:
'The specified datatype is invalid.'
Ilyet még nem láttam.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Smktrooper #43036 üzenetére
Szerinted a Sentinel programban miért van lehetőség a CHKDSK tiltására? Mert a program VISSZAÍR a felületre ha hibát talált. De miért talál hibát? Mert hibásan írt! És az így keletkezett hibát megint javítani akarja hibás írással! Vagyis eszközhiba esetén szét tudja b@rmolni az egész NTFS könyvtárrendszert!
Előbb KELL biztonsági mentést készíteni, majd utána jöhet a CHKDSK!
-
UFO1
senior tag
1-2 hónapja úgy indul a gép, hogy végigfut a CHKDSK ez alkalmanként 2-3 perc majd újraindul és van, hogy megint leellenőrzi a D lemezt (ezen van a rendszer, Samsung HD105SI) kondíció 64%-os volt, teljesítmény 100%. Párszor nem engedtem, hogy végigfusson és lesett 2 nap alatt 54%-ra. Utána hagytam az ellenőrzést és visszament 58%-ra. Ilyenkor mi van elvileg 432 nap hátralévő időt ír a HDS (538-at ment eddig 3-4 éves lehet) van félnivalóm, hogy kuka lesz nemsokára?
Mit érdemes venni vagy 500GB+1TB vagy 2TB. A két vinyonál a kisebbre menne a rendszer. Megbízható típust keresek, mit ajánlotok? Ezeket találtam (WD, Seagate, Toshiba, Verbatim, Dell, HP) jó ár érték aranyút szeretnék, csak HDD.Vinyo fordulatszámot mivel látom?
-
ljs
tag
Szervusztok!
Sok évig hűséges konfig-om: Asus P5B+C2D E6320
tavasz végén fejlesztettem
Giga EP45T-UD3LR+E5450-re.
Ehhez már új HDD-t vettem: WD Black 1TB: WD1003FZEX
Többször kellett újratelepíteni az op.rendszert, mindig csak 1-2 hétig bírta.
Tipp: problémás az alaplap
Nem érdekelt, mert jött a nyár
és a régi, megbízható laptopom is elég volt.
Nyár végén
perselymalac összetör -> Z-s lap+i-s proci megjön.
Win telepítés előtt le akartam menteni a megint nem működő HDD-ről az adatokat.
Tartalék perselymalac összetör -> USB-re köthető sATA+IDE mentőcucc megjön.
Azért nem külső ház lett, mert
mindig is szerettem volna egy ilyet!
Rákötöm a WD-t, semmit sem lát a mentőcucc!
Rákötöm a P5B-m IDE HDD-jét -> simán látja a mentőcucc!Szinte új HDD: fél éves, de alig tudtam összesen 4 hetet használni.
Elfogyott a türelmem és összeraktam a régi gépem - W7, IDE HDD - és ráraktam a WD vinyót is.
Több próba tanulsága:
Ha csak IDE HDD van,
akkor W7 feláll gond nélkül, Sentinelt tudom indítani, lefut az rövid önteszt és nincs semmi hiba.
Ha csak WD HDD van,
akkor W7 el sem indul, olvasási hibára panaszkodik a legelső képernyőn.Mindkét vinyó (MegfáradtÖregEzerévesIDE Samsung+ CsiliViliSzuperVillámgyorsWD) egyszerre:
Alig indul a rendszer (ami a WD HDD nélkül problémamentesen és gyorsan indult).
Majd CHKDSK fut és jelzi, hogy
a legelején (4-32-ig) és (majdnem) a végén (4312 körül) "A fájlrekordszegmens (egy szám van itt) olvashatatlan."
4608 fájlrekordból összesen 48 hibás.
Majd nagyon lassan és nehezen feláll a W7.
IDE vinyó: partícióit látja az Intéző, még garázdálkodni is tudok (írás-olvasás).
WD vinyó: a partícióknak ad egy betűjelet az Intéző, de bele nem tudok menni.A Sentinel nagyon lassan elindul, de nem látok semmit az ablakában (csak az ablak keretét)
és a Feladatkezelő szerint a Sentinel "Nem válaszol".Már nagyon unom, hogy nincs egy megbízható rendszerem/HDD-m az új vashoz!
Rendbe lehet hozni valahogy a vinyót
vagy ezért már lehet/érdemes gariztatni?Köszöni segítségeteket:
ljs -
-
-
fgeth
csendes tag
Sziasztok,
Van egy JMicron Generic SCSI disk-em (600 gb), de a kérdésem általános (remélem jó helyen járok). Ez egy régi HDD régi laptopból, amit külső hordozhatóként használok. A problémám, hogy néhány file-t nem másol át, útközben leáll, egy idő után kiírja, hogy hiba volt a másolás közben, nem lehet olvasni a lemezről. A chkdsk /f-el nem talál hibát, /r-el megtalálja őket, de azt írja, hogy nincs elég hely a HDD-n ahhoz, hogy javítsa őket. Jelenleg kb. 70 gb üres a meghajtón.
A kérdésem, hogy létezik-e valami program, amivel (lehetőleg adatvesztés nélkül) át lehet valahogy csoportosítani a clustereket? Tehát kisebb lesz a kapacítása, viszont az üres területről tudja pótolni a clustereket. Ha nagy hülyeséget kérdezek, bocs, nem vagyok szaki. A neten ajánlották a HDD regeneratort, de egy nagy nulla. Elméletben átcsoportosítaná az allokációs táblát (legalábbis ezt írják az oldalon), ki is írta, hogy talált/javított 3400 bad clustert, de ugyanúgy nem tudok róla másolni.
(Értem én, hogy sz.r a merevlemez, vegyek másikat, de hordozó vinyónak jó lenne, még akkor is, ha kisebb a kapacitása).
Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni.(edit: a HD sentinel ezt írja: "There are 30 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk." - Ez a "remap" kellene nekem.
Amúgy Health 82% és 1000 napnál többet ad rá, ami, hát jelent, amit jelent.) -
Kispetya11
újonc
Sziasztok!
Hasonló problémám merült fel nekem is, mint Bepken kollégának!
Adott egy HP laptop, és benne egy Toshiba 500GB-s merevlemez. Kb 2,5 éves lehet a vinyó.
Minden előző ok nélkül, egyik pillanatról a másikra lefagyott a gépem, kékhalál, újraindítás, boot device not found, majd automatikus chkdsk. Ezt kétszer egymás után eljátszotta.
Feltettem a HD Sentinelt, és azt mutatja, h a kondíciója 13%-os, 467 hibás szektorral!
(Ha ez még segíthet, a SMART infó a Reallocated Sectors Count-ot jelzi ki hibásnak benne)Mitől dögölhet meg a hdd-m minden ok nélkül ilyen hirtelen?
Kérem segítsetek, mert k...rvára el vagyok keseredve... -
randras
veterán
Sziasztok,
valaki vetne erre egy pillantást? Ez egy chkdsk log, megnyugodhatok, hogy nem veszett el semmi, ugye?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Geller72 #41256 üzenetére
Régen a drive unintelligens rabszolga volt. A maiak komplett mikrogépek, melyek a működés közben a háttérben dolgoznak. Így amit Te egybefüggő hibátlan adatterületnek látsz közvetlen gyártás után, már eleve több száz különböző méretű blokk összefűzéséből jön létre. Ezeken belül a drive saját maga ha hibát észlel, 1-2-5-stb szektort LECSERÉL a tartalék területből. Így a blokkok sorrendjében lesz változás, de kifelé ugyanúgy hibátlannak LÁTSZIK. Mivel a CHKDSK csak kívülről látja, így hibátlannak érzékeli. A SMART-on keresztül viszont le lehet kérni a cserélések összesített naplóját, ami bizony jelzi, itt csere volt már, így a drive bár adatot nem veszített, de nem gyári állapotúan hibátlan.
Amennyiben ez sem elég, tudom javasolni a Hard Disk Sentinel honlapján a tudástár részt.
-
Geller72
veterán
válasz
liksoft #41255 üzenetére
Hiába csapdosod a fejed a falhoz, akkor sem értem. Régebben is ha volt bad sectorom, akkor azt a chkdsk simán mutatta. Régen akkor miért nem rejtette el a drive??? Megérteném, ha már egy chkdsk-t lefuttattam volna, a szektorok fixálására, de nem így történt, csak diagnosztika volt.
-
Geller72
veterán
Hali. Van egy WD green vinyóm. Seedelgettem róla, de nem igazán sokáig, jobban adatot tároltam rajta. Egy ideje a W8.1 elkezdett köhögni, hogy hoppá, gáz van, mentsem, ami menthető. Amikro ezt leokéztam folyamatosan újra feldobálta, míg meguntam és utánajártam a dolognak. Első észrevételem az, hogy semmilyen lassulást, R/W problémát nem vettem észre. Semmilyen adatvesztést nem vettem észre. A chkdsk szerint semmi baja az újraformázott hdd-nek, ami a formázás befejezését követően sem dobott hibát. Mármint maga a formázás. AMi érdekes, hogy az aida smart részén ennek ellenére az van, hogy bad szektoros a vinyó. Nem igazán értem, hogy ha a chkdsk azt mondja, hogy nulla a bad szektor, akkor az aida smartja miért mond ennek ellenkező infót?
Most hirdetem rosszként, közben lehet, hogy semmi baja. Tipp?
G,- -
gabor128
aktív tag
Üdv,
A segítségeteket szeretném kérni!
Van egy 1 winyóm, amin a HD sentinel szerint van 1 rossz szektor. Látszólag használható a winyó, mert tudok rá írni és olvasni kivéve azt az 1 szektort. Sajnos időnként kékhalált okoz (netio.sys) vélhetően ennek a szektornak az olvasása. Ez a hiba utorrentnél jön elő.Nyomattam már rá egy chkdsk-et, meg pár Sentineles ellenőrzést, de semmi hatás. Ugyanúgy előjön a kékhalál.
A Sentinel ilyeneket ír ki:
-Felület teszt:"Hiba: 1117 I/O eszközhiba miatt nem lehetett a kérést végrehajtani., Szektor: 177464880, Blokk: 908"
-rövid önteszt: "Sikertelen az olvasó egység hibája miatt."
-Illetve általánosságban ezt írja ki a winyóról:
A lemez felületén található 1 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 310 alkalommal.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.A kérdésem az az lenne, hogy mit lehet kezdeni ezzel a winyóval, hogy még lehessen használni, ha nem is az egészet? Nem lehetne megjelölni a hibás részeket és üzemen kívülre tenni, vagy tényleg hibás valamelyik olvasó egység?
(amit még nem próbáltam, hogy végső megoldásként a winyót felosztom 2 partícióra és csak a nem hibás részt használom. Talán így még használható egy része.)
-
liksoft
nagyúr
válasz
Agyzuzo #40944 üzenetére
Nem a GPT-vel van a gond, hanem azzal, hogy 2TB fölött elfogy a 4 byte címzés! Mivel az 5. byte is kell 3TB címzéséhez (512 byte/sector), ha ezt 4 byte-on végezzük, 2TB fölött "átfordul" a címzés, és a HDD elejét írja, olvassa a rendszer. Sok külső ház (szinte az összes régi) csak 4 byte címzést használ. A dokkolók között is van jócskán! Ilyenkor a CHKDSK futtatása tilos! Vissza kell oda tenni, ahol formázták, menteni a menthetőt, és utána OTT ráengedni a CHKDSK-t. Persze ha már az adatok le lettek mentve. Sajnos ekkor sem biztos, hogy adatterületen nem történt felülírás, így a tételes ellenőrzés még hátra van. Az USB külső eszközre meg rá kell írni, "Csak 2TB-ig!".
-
Altradan
tag
Sziasztok!
Erre tudtok valamit mondani? Külső vinyóról van szó. Általában csak filmeket szedek le rá, de gyakran hibásak, félúton leállnak stb. Chkdsk stage 5 után leállt "an unspecified error occurred (6e74667363686b2e)" üzenettel. -
johniee
senior tag
Sziasztok, éjszaka után az USB-s tokban a winyóm úgy gondolta, hogy
a windows7 a második partíciót nem akarja olvasni.
És azt írja a felugró ablakban, hogy formázni kell(ene). HDsentinel szerint 100/100%-os.
Ezt látni a lemezkezelőben:
Mi a teendő ilyenkor?szerk.: megoldottam a problémát Google barátom segítségével,
Start, futtatás, cmd, és a parancssorban CHKDSK (meghajtóbetűjel): /f
és a Chkdsk lefuttatja a hibakeresést, ki is javítja a hibákat.
A "hibás" részeken lévő fájlokat külön egy külön mappába gyűjtötte.
De igazából minden megvan és RAW helyett újra NTFS-nek látja a Win7 a winyót[ Módosította: Qru ]
-
freeknight
őstag
Sziasztok!
Van nekem egy régi laptopom, 5 éves, azóta nem volt benne merevlemez cserélve, ami egy 320 gigás SATA-2 Western Digital. Tegnap elkezdte azt csinálni, hogy nem akart bebootolni a win7 (logónál fagyott le), mondom király, akkor kuka a HDD. Csakhogy meglepetésemre pár perc múlva elindult.
Ma délelőtt kapcsolnám be melóhelyen, megint nem jó, a win7 le is futtatott egy CHKDSK ellenőrzést, ami talált és javított pár hibát, majd szépen elindult.
Most már nem dőltem be neki, letöltöttem az itt többször javasolt HD Sentinel nevű programot, csináltam egy hosszú és rövid tesztet is, de azt írja, hogy kondíció 100%, a merevlemez állapota hibátlan.
Akkor most mi van?Amit talán okolhatok, egy véletlenül megszakított windows-frissítés, ez pont a hiba előtti utolsó kikapcsolásnál történt, csakhogy tipikusan olyan tüneteket produkál a gép, ami a vinyó halálát jelzi.
-
Pazolini
senior tag
válasz
tylerdurnon #40088 üzenetére
Temp és más Temporary mappák tartalmát időközben valami progi nem törötlhette?
Tuti nem tűnt el semmi?
Mert CheckDisk pl. könnyen elcseszheti az indexelést (bootolsz, kimész egy bambiért, matatsz a hűtőben, addig lemegy a chkdsk, és kész a baj), s akkor ami ott van, az mégsem ép. Pl film nem indul el, vagy akad stb.
Mindent le kémne szépen ellenőrizni... -
Pazolini
senior tag
Eresszél rá seagate-es diagnosztikai programot!
Ha nincsenek gyenge vagy rossz szektorok azóta, akkor lehet, hogy a chkdsk kavart be.
Azt nem eresztetted rá vmelyik indításnál?... Újratelepítés is segíthet, Bár nem értem, miért kell egy lassú HDD-re win7-et pakolni. Jól meggondoltad ezt?
-
Doky586
félisten
A mágnesesség pár év alatt annyival csökkenhet hogy pár file olvashatatlanná válhat.
Két lehetőség van: 1- lemásolni róla mindent, törölni még a partíciókat is, majd visszamásolni mindent.
2- a HDSentinel fizetős verziójában van Read-write-read teszt és ekkor nem kell a másolgatással bíbelődni.Sajna a chkdsk nem mágnesezi újra a blokkokat, így az nem jó.
Az adatok legalább 2 helyen (2db hdd) legyenek így is egymástól távol. -
liksoft
nagyúr
válasz
drumkiller #40038 üzenetére
Én annyit tennék hozzá az előttem szólóhoz, hogy legelőször azt kell eldönteni, mennyire fontosak az adatok! Ha nagyon, akkor semmilyen hozzányúlást nem ajánlok. Főleg a CHKDSK-t NE! A program arra készült, hogy HIBÁTLAN és MENTÉSSEL RENDELKEZŐ drive esetén az adminisztráció hibáit kijavítsa. Közben a "had hulljon a férgese" elmélettel, visszaállítási információk nélkül! Így amit tervezel az "orosz rulett".
Legfontosabb: Mentendő drive-ra nem írunk!
-
drumkiller
csendes tag
szevasztok!
éljen a kereső és a gúgül... de.. mégsem
A problémám a következő, közeli rokonom gépében morog egy 160 G-s Satás Samsung vinyó, és valahogy eltűnt a kapacitása, a szabad hely. Sosem volt rendszer vinyó és nem volt particionálva, Linuxot sosem látott a gép, csak xp-t és win7-et., adattárolásra van használva kezdetektől A win "kezelóje" látja hogy az 149 Giga, de a sajátgépben már csak 75Gb méretű (ami már tele van), Total commanderben is csak 75Gb, megnéztem Easeus PArtition Masterrel, az is 149Gb-ot lát. A vinyó rednben van semmi hibája, egyszer volt "dinamikus lemez" amiről fogalmas nincs hogy szokott kialakulni (oprendszer installnál tapasztaltam ilyet, particionálgatásnál régebben, újratelepítés stb..), de idegesítő jelenség, Easeussal alaplemezzé tudtam konvertálni (hurrá!). Szóval mi a teendőm? valahol láttam valami chkdsk szabadhely újraszámlálás parancsot, vagy nem tudom, egyébként a chkdsk natur parancsra semmi hibát nem ír és persze 75Gb...Nincsenek rejtett fájlok rajta, úgy viselkednik mintha egy 80 gigás vinyó lenne... Én arra gondoltam hogy egy jó formázás helyre tenné a cuccot, de akkor fél nap rá megy hogy átmásoljak róla 75 gigát. Nem biztos hogy van annyi időm, nélkülem meg bután pislognak csak és nem mernek hozzá nyúlni csak várják a megváltást tőlem, de még sosem futottam ilyenbe bele.., ma (csüt.) lesz 1-2 órám foglalkozni vele. Légyszíves okosítsatok ki!
köszönöm!
-
stawros
tag
válasz
Czimby #39254 üzenetére
Nem tévedett, de a Tune rendbe rakhatta 1 picit, illetve, merevlemez chkdsk volt futattva újraindítás után, mert csak a 43bad sector maradt, az előző 2 hiba amit írtam az eltűnt ill.már ki van pipálva zöldel a tulajdonságainál.Mondjuk hibás szektort nem talált a Tune ez is érdekes, mert a sentinel jelzi.Noha sok reményt nem fűzök hozzá, meglátjuk 1-2hét múlva csökken-e vagy nem.Igen, sok mindent nem mernék tárolni rajta, meglátjuk.A HDD-regenerátort nem mertem ráküldeni, egyébként a firmware frissítéshez nem értek, sajnos, lehet az még dobna rajta.
-
Jozsoka
csendes tag
Sziasztok!
Édesanyám DELL Inspiron N5010 laptopja HDD hibát észlel. A Windows 8.1 szépen elindul, majd 5 percenként merevlemez hibával és adatvesztéssel riogat. Az öndiagnosztikát lefuttatva 2000-0142 (Status:49) hibakódot ír, ám a chkdsk hibátlannak látja a lemezt. Találkozott már valaki hasonló problémával? Érdemes vele szenvednem, vagy egyszerűbb ha veszek bele egy új HDD-t? -
janos666
nagyúr
válasz
Doky586 #38509 üzenetére
Nem is mondtam mást, csak azt, hogy mivel a chkdsk is csak olvas, akkor már inkább SMART tesztet futtatok, mert megcsinálja ugyan azt és még kicsit többet is gyakorlatilag azonos időn belül, amit a chkdsk /r, chkdsk-ból így elég a /scan és esetleg /f, ha baj van.
Nem tudok ilyen programról. Efelett a kérdés felett én el is siklottam és nem is próbáltam rá válaszolni, csak a többire reagáltam.
De a HDS sem áthelyez, hanem blokkonként olvas és (opcionálisan még egy másik írással megelőzve) visszaír, de közben nem érhetőek el az adatok.Ez viszont egy szép csavar azoknak, akik kímélik az írástól az SSD-jüket (ha bátrabban írnak rá, akkor többet mozog, "frissül" a rajta lévő statikus adat is). Már ha tényleg olyan érdekes kérdés ez a "frissítgetés" (nomeg az is igaz, hogy az írástól viseltesebb cellánál lehet több jelentősége, az nehezebben őrzi az állapotát hosszú távon, mint a fiatal cella).
-
Doky586
félisten
válasz
janos666 #38507 üzenetére
"A hosszú SMART teszt végignézi az összes szektort"
Ha csak olvas akkor ebből a szempontból ugyanaz mint a chkdsk, azaz semmit se ér.. A másnesesség felfrissítésére akkor szerinted az is alkalmatlan.
A copy helyett nem tudsz olyan progit ami ingyenes és áthelyezi az adatokat (mint részben a defrag csinálja) adatvesztés nélkül? és fut 80% lemeztelítettségen kézi kopizgatás nélkül órákig önállóan?A többi infót köszönöm.
-
janos666
nagyúr
válasz
Doky586 #38502 üzenetére
A ReFS egy új Microsoft filerendszer. Többé-kevésbé már Win8-al is működik (StorageSpaces féle Parity SS módban hivatalosan is elérhető, más felállásban kisebb trükközéssel csalható elő a format tool-hoz a kapcsolója).
Boot-olni (még?) nem lehet róla, csak adattárolásra használható. Elsősorban a hatalmas tárhelyek és fileok kezelésére készítik, de nem csak mennyiség, hanem minőség szempontjából is. Képes cheksum-okat is tárolni, vagyis mindig meg tudja mondani egy file-ról, hogy bármiképp sérül-e, vagy szerencsés esetben megnyugtatni, hogy nem (automatikusan ellenőrzi a file beolvasása közben, ha kérted a cheksum-olást), illetve elvileg "öngyógyító", vagyis nincs szükség(/lehetőség) chkdsk-ra, mountol-olva javítható bármilyen hiba.
A gond az, hogy jelenlegi állapotában a Win8-on úgy valósul meg az abszolút integritás és öngyógyulás, hogy ha komolyabban megsérül, akkor egyszerűen lezárja magát, nem lehet többé mount-olni, esetleg third-party programmal lehet adatot menteni.
Csak épp egy egyszerű áramszünet is elég lehet egy komoly hibához, és talán több file sérül meg, mint ha NTFS-el történne hasonló.Mikor az NTFS sérül, akkor sokszor megy tovább, vagy összetákol valamit a chkdsk, ami szerinte a lehető legközelebb áll az eredetihez, de sokszor nem tudodja megmondani, hogy file adatok is sérültek-e közben. A ReFS a másik véglet. Ha tudja, hogy sérült valami és nem tudja visszaállítani az eredetit, akkor lázárja az ügyet, hogy "missed in action", tehát vagy minden klappol vagy minden elszállt (akkor is ha pl. 1Tb adatból még 0.8 menthető, és ezt még ő is tudatná, mert csak azt tudja, hogy valahol valami már végleg sérült).
Gondolom idővel a Microsoft átgondolja még ezt, mielőtt beviszi a köztudatba a ReFS-t.
-
janos666
nagyúr
válasz
Doky586 #38502 üzenetére
De, Windows 8 óta van.
A /scan lényege, hogy read/write módban mountolva marad a filrendszer a vizsgálat idejére és az egyszerűbb hibákat akár még javíthatja is (miközben mindvégig írható/olvashatóak a file-ok, még a javítás után sem kell erőltetve újra mountol-ni --- persze van olyan hiba, amit csak a hagyományos módban, erőszakos leválasztás vagy reboot után tud javítani, de olyat is lehet, hogy ilyenkor már csak javítja, amit még online talált, így minimális ideig lesz csak offline).A hosszú SMART teszt végignézi az összes szektort, a rövid csak néhányat olvas be, hogy lássa, legalább nagyjából működik-e még a HDD (nem annyira annak a pár szektornak az állapota érdekli, hanem ahogy mondod: pozicionál és olvas-e még egyáltalán a fej, stb...). Még akár tetszőleges szektortartományt is meg lehet adni, hogy mettől meddig nézze végig a lemez területét.
Igen pontosan ezt mondtam, hogy nem. A chkdsk mindig csak olvas, kivéve ha hibát talál és megpróbálja javítani, de olyankor is "pontszerűen" dolgozik. Vagy magát a filrendszer struktúrát, metadatokat, stb javítja, ahogy épp tudja (vagy lezárja az allocation unit-ot, ami hibás szektorra esik -> igen, ez utóbbi nyilván csak akkor jön szóba, ha a HDD vezérlő nem maszkolta el előle ezt a hibát, de szerintem megeshet olyan is, hogy nincs is hiba, de valamiért azt hiszi a filerendszer, hogy van...).
-
Doky586
félisten
válasz
janos666 #38497 üzenetére
Ahogy nézem a chkdsk-nak nincs /scan opciója... A "/b" opcióról csak annyit hogy tudtommal a filerendszerben csak akkor jelennek meg a BadBlock-ok ha a hdd belső hibajavító rendszerének tartalék szektorai már mind megteltek - azaz a hdd halála legvégén jár..
A smart teszt tudtommal nem néz át minden mágneses szektort, hanem csak a motor, fejszervo működési paramétereit vizsgálja..Az eredeti kérdés az adatok élettartamára utalt: "ezzel növelnék az éllettartamon ?"
Azaz az egyszer felírt mágneses adat az évek alatt fokozatosan elveszti mágnesességét. Ha már hibásan olvasható az már hibaként jelentkezik (=olvashatatlan azon bit), ezért ha a hiba előtt akarunk valamit tenni (=hibát akarjuk megelőzni) akkor pár évente (max.évtezedenként) újra kell mágnesezni minden bitet a hddn, különben jelentkezik a lemágneseződés következtében az olvasási hiba..(rengeteg ilyen file van, főleg az oprendszer évekkel ezelőtt felírt filejai: egyik nap még ment - másnap már nem az oprendszer egyik oka; vagy a learhivált régi családi képek, amit legfeljebb olvasni szokás, felülírni nem)
Szerinted akkor a chkdsk /f /r nem mágnesezi újra az olvasható fileok alatt a lemezt ?
Említetted a "ReFS"-t: ez egy program erre a célra? ami még a hiba bekövetkezése előtt korrigálja azt? nem találtam rá..
-
janos666
nagyúr
válasz
Doky586 #38494 üzenetére
A /r a /scan kapcsolóval együtt is működik (online, shadowcopy-val) és alapvetően csak olvas (kivéve, ha javítani kell a filerendszert, ami néha csak offline fog majd menni egy másik menetben, ha ez online volt). A /b már csak offline működik (nem lehet mountolva), de szerintem az is csak végigolvassa a filrendszer területet (de belevonva a korábban esetlegesen lezárt AU-kat is, hátha "félreértésből" lettek lezárva -nem hardware hiba volt- avagy a hardware vezérlő már elmaszatolta a dolgot és LBA szinten kicserélte a hibás szektort tartalékra, így az LBA már ismét használható).
De ez manapság már nem a legjobb módszer. Többet ér egy smart önteszt, mert az nem hagy ki néhány szektort sem, ahol pl. a partícióinfók vannak, a chkdsk pedig emellé pedig inkább /r és /b nélkül használandó, /scan (online) vagy /f (offline) kapcsolóval, vagyis csak magát a filerendszert ellenőrizni/javítani, nem az összes szektort végigolvasni.
A ReFS lenne már jó, mert az checksum-okat is tárol, ha kéred, így tényleg tud ellenőrizni is (nem csak hardware, de olyan hibákat is, amik CPU, RAM, SATA vezérlő hibájából, áramszünet alatt, stb keletkeztek, illetve netán még az előző verzió is visszaállítható a használhatatlan új helyett, hátha azzal jobban jár a user, mert ha csak teheti üres területre kezd írni).
Bár jelen félkész állapotában még túl könnyen elszáll az egész és bár elvileg automatikusan rendszeresen végigolvassa a háttérben, kézileg nem kérheted meg erre a Windows-t (ha pl. tudod, hogy volt egy áramszünet, vagy jeleztt a SMART hogy hibás szektor volt, így aggódsz).
Új hozzászólás Aktív témák
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 980 PRO 1TB PCIe Gen4 SSD - BRUTÁL GYORS, hibátlan állapotban!
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Seagate BarraCuda 3.5 8TB 5400rpm 256MB SATA3 (ST8000DM004) Recertified, új, több db
- Samsung PM9F1 1TB (980 PRO) Gen4 NVMe SSD! 7000-5100MB/s
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest