- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Rák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Memora
senior tag
Sziasztok! Van egy régi, a HDD sentinel szerint 42%-os kondícióval rendelkező HDD-m (raw/soft error 2123, reported uncorrectable error 4060, pending sector 575), amely jelenleg RAW, de már lementettem róla minden adatot adatmentő programmal (kb: 95-98%-uk olvasható volt), és szeretném újraformázni és használni (kevésbé fontos) adatok tárolására.
Hogy érdemes ezt megtenni, ha a cél a pendig sectorok eltüntetése vagy elzárása, ill. a HDD kondíciójának javítása vagy szinten tartása, és nem pedig a tovább rontása vagy a tönkretétele?
Gondoltam gyorsformázást csinálok rajta, az biztos nem rontja el, viszont újra íródhatnak adatok a pending sector-okra.
Esetleg milyen megoldás lenne biztonságos?
Pl:
-A HDD sentinel is felkínál javítási lehetőségeket a lemez -> felület teszt alatt (de ha tele a HDD, hogy helyezi át a "tartalék területre" a pending sectorokat/tartalmukat?).
-A chkdsk /f /r /x parancs is tud valami hasonlót.
-egy teljes újraformatálás is segíthet esetleg (van akinek segített úgy látom)? -
breezer88
tag
Sziasztok!
Mi az a legvégső program amivel meg tudok próbálkozni egy hdd formázásval mielőtt kidobnám?
Pár napja még safe módban simán be tudtam lépni, el tudtam indítani video fájlokat.. majd ráengedtem a (win7) sfc-t meg chkdsk-t már nem tudom melyik betűs verziót de azt amelyik a fizikai hibákat is javítja.. na ez nem tudott végig menni azóta pedig semmi sem ismeri fel amivel próbálkoztam ( minitool, recuva, getdataback ) de boot pendrive-os megoldással sem..
elképesztő hogy pár napja még adatot is tudtam volna menteni róla most meg formázni se tudom -
Pikari
addikt
válasz
J0shu4M1ll3r #55461 üzenetére
Ja, ha write errort dob, akkor ott már valamiért nem tud a cserehelyre se reallokálni.
Esetleg próbáld meg azt, hogy az első 4 gigát levágod a lemezről, és csak onnéttól kezdve partícionálsz. De utána oprendszer szintű rossz-szektordetektáló kell (chkdsk, fsck) hogy abból kikapargassa a rossz szektorokat, mert a vinyó már nem fogja megcsinálni magának.
-
Yeffy
veterán
válasz
Pikari #55392 üzenetére
koszi a valaszt. igen, tudok rola, h a SMART adatokbol dolgozik a HDS is, illetve rajzolgat ilyen szep diagramokat. ugyan nem vagyok sem felkent vedougyvedje a HDS programnak, sem die hard fanja (amire kell, nekem megfelel), de vérpistike vinyódiagnosztikai program-nak hivni nekem kicsit eros. de ahogy gondolod, en nem mozgok otthon ebben. annyira nem kovettem.
nem tudom, h minek hívják akkor a Win 10 beepitett lemezjavito progijat, ami ujrainditaskor jott fel, h o akkor most megkiserli megjavitani a lemezt. jo pár oraig tokolt vele, de nem lett nagy eredmenye. még az XP-s, illetve azt megelozo idokbol remlett a CHKDSK, ezert irtam, h gondolom CHKDSK alapu.
amint irtam, amit kellett, azt már lementettem rola. lehet, h még megprobalok egy ilyen tobbszoros torlest, ami elvielg biztonsagosan, es visszanyerhetetlenul legyalulja az adatokat. ha kibirja. ha meg nem, akkor legfeljebb fizikailag megsemmisittettetem (de szep magyar szo).
annyit még kérdeznék, h ez a secure erase valoban megszunteti az adat kesobbi visszanyerhetőségének lehetoseget? ha jol olvasom, ez kb abbol all, h random adatokat ir a lemezre, tobbszorosen, amig a visszanyerhetoseg tenylegesen megszunik. eleg biztonsagosnak tunik.
-
Pikari
addikt
A chkdsk nem javítani fog a kondíción, hanem esetleg rontani. Ez nem azt jelenti, hogy elrontja a vinyót. Ha a chkdsk elkezdi a fájlrendszert tapogatni, a rossz szektorokat megpróbálja olvasgatni, stb, akkor közben a vinyón a firmware is megpróbálja csereterületre áthelyezni, javítani a hibás szektorokat, esetleg a nagy tapogatózás során újabb rossz szektorokra nyúl majd rá a rendszer, amik további rossz szektorok megjelenését eredményezik a smartban - magyarán tovább csökken a kondíció.
Először is a misztikus kondíció nevű dolog, amit a mindenféle vérpistike vinyódiagnosztikai programok megjelenítenek félrevezető módon, nem a fejlesztők géniuszi vinyószakértő képességeinek köszönhetően jut az adatokhoz repülő csészealjaktól, hanem a vinyó SMART kompatibilis kontrolleréből olvassa ki a reallokált szektorok száma, és más paraméterek alapján.
A chkdsk pedig egy oprendszer szintű dolog, ami a fájlrendszer szintű hibákkal, és a már rendszer számára is olvashatatlan szektorok zsonglőrködésével foglalkozik.
Önmagában a gyenge szektorok megléte nem rendkívüli dolog, mivel ez a merevlemez rendes működéséből adódik (a firmware átmappeli őket tartalék szektorokra). Ám láthatod, hogy már ezresével keletkeznek a gyenge szektorok a vinyón, ez teljesen abnormális dolog, maximum évi pár db rossz szektor keletkezése tekinthető normálisnak akkor, ha a működést nem befolyásolja (tehát a vinyó már az előtt átpakolgatja őket, mielőtt ténylegesen annyira rosszak lennének, hogy az oprendszer már ne tudja őket olvasni). Nálad nem ez a helyzet, ez a vinyó teljesen halott. Valószínűleg azt fogja kibírni, hogy egyszer lementesz róla minden adatot, amivel végigolvasod a lemezt, ennek következtében be fog telni a következő újraindításnál a cserehely, amitől dob egy hátast a firmware, és viszont látás.
-
Yeffy
veterán
Udv, remelem jo topikba irok.
laptopomban (adatlapon) levo adattarolasra hasznalt 2 TB-os Seagate vinyom kondicioja szo szerint egyik naprol a masikra 100%-rol lezuhant eloszor 12-re, majd 8-ra. nem tudok rola, h barmilyen behatas erte volna a vinyot, vagy a lapost. teljesitmenyben eszrevettem "laggolast", miutan a HDS szolt, h baj van. illetve mult heten volt egy nap, amikor a lapos vagy 4x kekhalalozott, majd restartolt par oran belul (a 7 ev alat, miota megvan, osszesen nem volt ennyi BSOD), aztan megjavult. nem tudom, h ennek volt-e koze a vinyohoz.
azota a Win10 beepitett lemezjavitoja (gondolom CHKDSK alapu), ami ujrainditaskor jon elo, probalt javitani rajta. utana a kondicio ugyan nem lett jobb, viszont a teljesitmeny visszatert a regi szintre. probaltam 2 kulonbozo USB-s HDD rack-en keresztul csatlakoztatni, ugyanugy fennall a hiba. ezaltal a tapellatas/SATA csatlakozas gondot kizarnam. Mellekelek par HDS screenshotot is.
Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy ennek annyi, már doglodik? a fontos dolgok le lettek rola mentve, formazast/ujraparticionalast még nem csinaltam, sem HDS ontesztet, nem tudom, erdemben valtoztatnak-e a dolgon.
-
jambiyya
őstag
Sziasztok!
Adott egy WD20EFRX, ami 3 nap alatt (sentinel szerint) 49%-ot veszített a kondijából. Ez volt a hiba: "#197 Current Pending Sector Count 308 -> 0, majd 1841 -> 308"
Próbáltam lementeni pár dolgot, de lassan ment, és rngeteg fájl nem volt olvasható.Szerencsére nem volt rajta olyan adat, ami máshol nem lett volna meg, ezért formáztam (nem quick), illetve egy "chkdsk /f /r /x" is ment rá.
Most 100% a kondija, és a chkdsk szerint nincs bad sector. Hurrá, de emlékeim szerint (amik elég régiek) a bad sector nem tűnik el, hanem meg lesz jelölve, hogy ne írjon oda semmi, és a chkdsk meg is mondja mennyi ilyen van.Újra használatba vehetem, vagy futtassak még valamit (regenerator), vagy kuka?
Köszönöm. -
prime_adam
aktív tag
Sziasztok!
Elég furcsa dolgokat tapasztalok az egyik hdd körül és igazából szeretném tudni, hogy valami szoftveres vagy hardveres gond lehet-e.Story: virtuális gépre tettem a host oprendszer offline merevlemezét, ami a virtuális gépen extrém lassú lett. Például egy megosztott mappa megnyitására kifagyott az egész intéző, mert vagy 10 percig nem töltötte be a mappát.
Ma volt egy kis időm, szóval leválasztottam a virtuális gépről, importáltam idegen lemezként a host rendszerben és minden gyorsan működik, a lemezkezelő azt írja rendben van és a chkdsk sem talál hibát. Valamint a crystaldisk is egy függő szektoron kívül nem talál problémát.
Gondoltam visszateszem virtuális gép alá és megint megnézem, de amikor rámegyek, hogy legyen a lemez offline (csak így legyet virtuális gép alá csatlakoztatni), akkor azt mutatja, hogy a lemez hibás. Ha megint importálom, megint semmi problémája.
Miután leválasztom, a fizikai lemez 2 lemezként jelenik meg. Egy hibás fizikai lemezként és egy hiányzó lemezként(kötetként?)
Ha a fizikai lemezt visszateszem online-ra, akkor megint minden jó:Ez valami szoftveres bug, beállítási hiba vagy mi nem tetszik neki? Lehet, hogy hardveres, de egyelőre úgy tűnik, hogy beállításfüggő, hogy jól működik-e vagy sem.
-
King Unique
titán
válasz
dudu98 #55181 üzenetére
Hát első lépésként mondjuk az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikba átmenni, mert az adatmentés értelemszerűen annak és nem ennek a topiknak a témája, amely utóbbinak még a címében is világosan szerepel, hogy "nem adatmentés"...
Bár ha rá lett eresztve a CHKDSK és sikeresen lenullázta a fájlokat, meg pláne ha nem oké a külső HDD állapota a HDS szerint, akkor lehet nem sok esély van már azok helyreállítására, lementésére adatmentő programmal (példák) sem, de azért egy próbát esetleg megérhet. -
dudu98
tag
Üdv mindenkinek! Adott egy Toshiba 2TB külső merevlemez. Olyan problémám adódott, hogy egyik napról a másikra eltűnt egy mappa, amelyben több száz 100GB anyag volt (dokumentumok, videók, képek stb.) Ebben az esetben indítottam egy CHKDSK-t, ami 6 óra alatt nem jelzett semmi problémát. A szabad hely nem lett nagyobb, tehát elméletileg a merevlemezen még rajta van valahogy. Rejtett mappaként se látható, így tanácstalan vagyok, milyen trükkel lehetne visszavarázsolni azt a mappát. Helyette keletkezett egy 0KB méretű fájl, a mappa nevével, amire rákattintva nem reagál. Először még látható volt a mappa, amelyre rákattintva azt a hibát írta, hogy az útvonal nem található, utána újra csatlakoztatást követően már a mappa helyett az a fájl volt látható. Mit tudok tenni ez ügyben?
-
Memora
senior tag
Sziasztok!
Sajnos lett egy HDD problémám, USB dokkolóban lévő HDD lefagyott file másolás közben, és nem lehetett vele semmit sem csinálni, így egyszerűen lekapcsoltam a dokkolót. Nem választottam le előtte, és nem hiszem, hogy amúgy is sikerült volna a gép újraindítása nélkül (talán mégis ez lett volna a jó megoldás...).Most újra bekapcsolva nem látja a Windows, feltelepítette (ismét...) az illesztőprogramot, a lemezkezelő szerint meg inicializálni kellene...
Gondolom RAW-nak látja, most nincs bekapcsolva.Hogyan lehetne a file-rendszert visszaállítani? Természetesen a mapparendszerrel együtt (a nélkül akár formatálhatom is...)?
Elsősorban valamiféle chkdsk féle megoldás érdekelne, nem file recovery program, ami lementi a talált adatot egy másik HDD-re (sajnos most éppen nem tudok a fiókból csak úgy előkapni egy üres HDD-t...), és egyébként is -tapasztalat alapján- megbízhatatlanok ezek, úgy tűnik, mintha rendben átmásolná a file-okat, aztán később kiderül, hogy itt-ott hiba van bennük...
-
King Unique
titán
válasz
Szgabor2007 #55141 üzenetére
A HDS programmal csak a kondíció lett megnézve, vagy le is tesztelve a HDD? Nem mindegy!
A HDD-nél a fizikai csatlakozás, SATA adat- és tápkábel rendben van?
A fájlrendszerhibát a CHKDSK megtalálja és kijavítja.
Modern Windowsoknál (8/8.1/10/11) a bekapcsolt Fast Startup melletti leállítás okozhat még a meghajtón bizonyos esetekben fájlrendszer inkonzisztenciát, de az is pl. Windows - Windows dual boot esetén, valamint ha egyik windowsos PC-ből a másikba van téve a HDD (példa).
-
King Unique
titán
válasz
BaJaZo #55077 üzenetére
• A lemezkezelő nem mutat semmi hibát, a lemez 2-n egy meglévő NTFS kötet látszik és van meghajtóbetűjele, ami oké.
• Itt csak a fájlkezelőben látszik a probléma, ott nem nyitható meg az "E" partíció.
• Ha a HDD állapota rendben van a HDS szerint és nincsen gyenge / hibás szektor, akkor akár a fájlrendszer ellenőrzése is megpróbálható, bár annál is lehet kockázat.
• Azt is érdemes lehet ellenőrizni, hogy nem.e került a HDD-re lapozófájl vagy a HDD a tárolóhelyek közé, mert bizonyos esetekben akár az is okozhat problémát.
• Az EaseUS Partition Master közvetlen partíció-visszaállításával ugyanaz lehet a probléma, ami a CHKDSK futtatásával, azaz az olvasás mellett írás is történhet a forráslemezen, ami rossz esetben destruktív lehet az ott lévő fájlokra nézve. Persze jó esetben megoldhatja a problémát, de ugye van kockázata is.
• Az adatmentés a GetDataBack Pro és más hasonló programokkal biztonságos, mivel ott csak olvasás történik a forráslemezről és nem piszkál bele annak tartalmába írással.
• A fontos, nehezen pótolható adatokat eleve több helyen, pl. több HDD-n javasolt tárolni, lásd az adatmentés topik 1. hozzászólásában leírtakat. Ahol ha ez esetedben még nem történt meg, akkor nem ártana minél előbb megejteni és már csak emiatt is venni egy másik HDD-t. Már ha valóban fontosak azok az adatok, mert ugye szokták mondani, hogy amiről egyáltalán nincsen semmilyen biztonsági másolat, akkor az nem is lehet olyan fontos.
-
Abrion
senior tag
Mivel nem találtam ssd probléma threaded, ezért ide irók
Szóval, tegnap osszeraktam az új gépemet, alaplap cpu ram és egy 1t m2 ssd, feltelepittettem a windows 10t az m2re, feltelepittem a harddisksentinelt, mindem meghajtó kondiciója 100% kivéve az amin a régi windows 10 van, amugy az egy ssd, ADATA Su800
A megjegyzésben ezt irja a program "
A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #167 Average Erase Count, #168 Max Erase Count of Spec
Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése." a kondició jelenleg 57%, amiért irók, tegnap néztem a régi windowson mindegyik kondicióját és 100% volt, ara gondoltam talán a chkdsk találni fog valamit, és talált a meghajtó /f paranccsal ezt "Correcting errors in the Volume Bitmap" kijavitota de a kondició maradt 57%
Segitsetek nem érzem ugy hogy az ssdnek baja lenne. -
Woodcutt3R
tag
Sziasztok!
Van egy toshiba hdwd130 (Toshiba P300) 3 terrás hdd-m. Olyan probléma lépett fel a semmiből, hogy intézőn keresztül bizonyos könyvtárak megnyitását nem engedi, „nem érhető el, nem létező eszközt adtak meg.
Az eszközkezelő szerint megfelelően működik. Az eseménynapló az alábbit írja:
Chkdsk was executed in scan mode on a volume snapshot. Checking file system on D:
Az árnyékmásolat-szolgáltatónál hiba történt. További információk a rendszer és az alkalmazások eseménynaplóiban találhatók. A snapshot error occured while scanning this drive. You can try again, but if this problem persists, run an offline scan and fix.”
Kötet árnyékmásolata - szolgáltatáshiba: Váratlan hiba. Hibakód: DeviceIoControl(\\?\Volume{9b6162ad-083b-499f-a4d2-cddb8f7dcf83} - 0000000000000268,0x0053c06c,000001EA94E07600,0,000001EA94E065D0,4096,[0]). hr = 0x800701b1, Nem létező eszközt adtak meg.
Köszönöm előre is! -
Márton
nagyúr
Miért válik egy fiatal, 100/100-as külső Seagate 2TB hdd egyik pillanatról a másikra RAW formátumúvá? Nem volt forró, minden paramétere rendben, mégcsak nem is dolgozott, ám egyszercsak nem tudtam belépni egy mappájába, majd win restart után azt mondja formázni kell. Dehogy formázom!
A chkdsk (írásvédett módban) felismeri, hogy valójában ntfs a fájlrendszer.
Mitévő legyek? Irtó sok fontos adat, remélem még a helyükön..
-
Meza
tag
válasz
King Unique #54359 üzenetére
Köszönöm a választ!
Azok közül amiket felajánlottál, a következőkre jutottam:
Nem volt meghajtócsere, a gyorsindítás kikapcsolást azért próbáltam, de mivel Win 11-et használok, ezt a pipát ott, ahol leírta a kolléga, nem találtam meg.
A jogosultságkiosztást megcsináltam, nem oldotta meg a problémát.
HDS szerint hibátlan a meghajtó (egyébként pár hetes), így rá mertem küldeni a CHKDSK-t, de nem talált hibát.
Még a dokkolóból való kiszerelést próbálom meg, vagy átteszem másik gépbe, hátha az látja.Egyébként egy időzített gépleállítást követő másnapi bekapcsolás után tapasztaltam a hibát, lehet, hogy éppen írt rá valamit a háttérben amikor leállt és ezért nem látom...?
Van esetleg más javaslat? -
King Unique
titán
Lehet akár több oka is:
• Újabb Windowsok esetén bekapcsolt gyorsindítás utáni leállítás és meghajtócsere (példa).
• Ha USB-s csatlakozás, akkor a Windowsban a hardver biztonságos eltávolításának hiánya is okozhat rossz esetben problémát.
• NTFS fájlrendszer esetén az adott mappára / meghajtóra vonatkozó megfelelő hozzáférési engedély beállításának hiánya.
• Fájlrendszer hibája, amit a CHKDSK futtatása megoldhat ha nem hibás (HDS) a HDD, máskülönben nem javasolt.
• Akár az USB-s dokkoló hibája, ha 2+ TB-os HDD-ről van szó és a 2 TB feletti lemezterületet nem kezeli megfelelően, vagy USB-n adatkapcsolati probléma van (pl. USB-kábel hibája miatt), stb.Ha kifejezetten adatmentés a cél, akkor viszont át kellene fáradni az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikba és ott folytatni, mert ugye ezen topik címében - HDD probléma (nem adatmentés) - eleve szerepel, hogy nem adatmentéssel foglalkozik.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
pikkasz007 #54224 üzenetére
Legutóljára ilyesmit egy HDD szétszedős videóban hallottam, amikor a fej lele ugrott a tányér széléről, és megpendült... Nem azt mondom, hogy nálad is ez van, különösen hogy ha az egész vinyó rendben működik! Esetleg parkoltatás megszűntetéssel (sok helyen már itt is leírva), vagy pont parkoltatással (vin energia gazdálkodás) futnék egy kört... De biztonság kedvéért mentés legyen a gépről
#54225 Andralin
Csak tartsd észben hogy ami írással ellenőriz az mindent töröl, szóval ha nagy ellenőrzés akkor azzal kezd.
#54226 ricsip A chkdsk az fájlrendszert vagy fizikai-lemezépséget néz/képes nézni?-meglett..
-
King Unique
titán
válasz
Andralin #54222 üzenetére
• WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows vagy Western Digital Dashboard
• How to Do Western Digital Hard Drive Test? Here Are the Tools
• HDS - Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?A HDD állapotáról, kondíciójáról nem derült ki semmi a leírtakból, de teszteléshez értelemszerűen adja magát a WD gyári ezen / ezen diagnosztikai szoftvere, + pl. a HDS tesztjei is, amik szemléletesebbek mint egy CHKDSK, meg az utóbbit eleve hibátlan meghajtón javasolt csak futtatni, máskülönben gyalulhatja az adatokat (példa).
-
Andralin
aktív tag
válasz
ricsip #54226 üzenetére
A megzakkant 6 TB-osról lementettem mindent, most már csak formázni akarom és egy fullos tesztet ráereszteni, hogy megbízható-e még adatok tárolására, nincsenek-e rajta bad sectorok.
Most akkor a korábban ajánlott HDS programot használjam erre az tesztelésre? Vagy a chkdsk-t az általad írt paraméterekkel? Melyik jobb erre a célra? -
-
Andralin
aktív tag
válasz
ledgeri #54223 üzenetére
Nagyon köszi a segítslget!
CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)...
Examining an index entry with id 266 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 266 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SDH of file 9.
Security descriptor for file 125 is missing or invalid.
81 percent complete. (12585 of 98304 file SDs/SIDs processed)
Security descriptor for file 17004 is missing or invalid.
98304 file SDs/SIDs processed.Ez a chkdsk eredménye, de fogalmam sincs melyik fájlokra, azokra vonatkozik-e, amiket most állítottam vissza. vagy olyanokra, amik már a külső vinyón voltak régebben is.
De mindegy is, most mit tehetnék, amit tudtam, azt lementettem az eltűnt partícióról, szerintem most már megformázhatom.HDS alatt a Hard Disk Sentinel programra gondoltál, ugye? Ezen melyik tesztet futtassam, a "Surface Test / Write + Read test" legyen? A Configuration alatt beállítsak valami sépci paramétert, vagy mehet az alapokkal?
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Andralin #54222 üzenetére
Ha RAWosodott, akkor úgy is újra kéne kezdeni vele, akkor meg már hogy legyen meg a béke (és ha van időd) akkor, én nyomnék mindent amit a HDS enged (kezdve az írásos felület teszttel, és ha valahol megakad jelentősen lassú, akkor 2x, mindkét alkalommal mentve a képeket,hogy kiderüljön az ok maradandó vagy csak busy block volt és másodjára megoldódótt), aztán még mielőtt a róla mentett adatokat visszamásolás után törölhetőnek mondanám (bár kéne a backup..) azért megnézném azokkal amik az állományt ellenőrzik (chkdsk és nem törlős társai). Én
-
fgeth
csendes tag
válasz
King Unique #54185 üzenetére
Rendben, köszönöm szépen.
Közben az történt, hogy elkezdtem rá másolni file-okat és otthagytam. Mire visszamentem hibaüzenet várt, hogy nem tudja átmásolni. Kikapcsoltam, újraindítottam a hdd-t és azt írta ki, hogy "disk structure is corrupted and unreadable". A HDS nem tud hozzáférni. A windows, értelemszerűen nem lát rajta semmit. A kérdésem, hogy most elvesztek az adataim. Mit tudok tenni vele? A HDS szerint, mikor még működött, hibátlan volt. Mi lehet a baj?
És a chkdsk szerint: Unable to determine volume version and state. CHKDSK aborted. -
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #54176 üzenetére
Ha leírom világosan és még példát is linkelek, hogy hibás meghajtóknál lehet probléma - pl. destruktív a fájlokra nézve - a CHKDSK futtatása, ellenben esetedben minden meghajtónak megfelelő az állapota (SMART) a HDS és a Windows szerint egyaránt, akkor miért kérdés hogy milyen negatív következmények lehetnek, meg pláne hogy még le sem futott az ellenőrzés, meg amikor rendszermeghajtónál, fontos fájloknál amúgy is alap dolog a biztonsági másolatok megléte?
Le lett írva világosan mit kellene csinálni, futtatni a fájlrendszer ellenőrzését. Vagy ha ekkor para és ekkora kérdés mindez, akkor nagyon egyszerű a helyzet, nem kell semmit futtatni, nem kell semmit csinálni, aztán kész. -
Csorbi
addikt
válasz
SunMount3r #54168 üzenetére
Nincs itt semmi probléma. A HDS nem vizsgálja a lemezek fájlrendszer hibáit, ő fizikai defekteket vizsgál, és mutat, abból a szempontból rendben vannak a lemezek. A lemezeiden futtasd le a chkdsk-et, az majd javítja az esetleges fájlrendszer hibákat, a Windows ezeket jelzi. A külső meghajtókat fizikai eltávolítás előtt minden esetben le kell választani. Azokon a töredezettségmentesítő a fennálló fájlrendszer-sérülés miatt nem érvényes. Javítás után ismét elérhető lesz rajtuk.
-
ricsip
addikt
válasz
maross #54150 üzenetére
Rakj már fel vmi screenshotot hogy néz ki ez a chkdsk parancssora, és a kimenete. Meg a lemezkezelőből is, ott hogy látszanal a dolgok. Meg az eseménynapló alatt a rendszer kategóriában van bármilyen citromsárga vagy piros bejegyzések NTFS vagy DISK kategóriával a belassulás idején?
-
King Unique
titán
válasz
maross #54144 üzenetére
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
Ha gond van a HDD-vel a CDI / HDS program szerint, hibás / gyenge illetve áthelyezett szektorok vannak rajta, akkor nagyon világos mit akar bárki a CHKDSK-val ami alapértelmezetten a fájlrendszer hibáinak javításához való, meg amit hibás meghajtón amúgy sem tanácsos futtatni (példa)...
Ilyenkor az adatok lementése után a linkelt leírásban lévő teszteket lehetne elvégezni a HDD-nél, aztán vagy / vagy. Ha nem javul, nem stabilizálódik a HDD állapota, akkor meg vagy garanciális csere, vagy annak híján a kuka és új HDD-t venni helyette, vagy esetleg saját felelősségre használni tovább, ennyi.
-
maross
nagyúr
válasz
ricsip #54149 üzenetére
Nem orulok, hogy ezt mondod
. De így ranezve, mert szinte ravagtam hogy semmi baja es boldogan hasznalom, de a total commander eleg lassan nyitotta meg. Elso korben keritek egy masik sata kabelt, ez mar tobbszor bevalt.
szerk: kozben azon a meghajto, amin a crystaldiskinfo talalt anomaliakat, nagyon kuzd a chkdsk, rettentoen belassult a progress. Ha harombol ket hdd-m lenne kukazva, az mar erosen fajna.
szerk2: vegzett a crystaldiskinfos-hibassal, 20kb in bad sectors
.
szerk3: most jut eszembe, hogy van original hard disk sentinelem, jo lehet valamire? -
-
ricsip
addikt
válasz
maross #54146 üzenetére
Árnyékmásolat azaz volume shadow copy service (VSC) az arra kell, ha menet közben akarsz felcsatolt NTFS kötetet ellenőrizni, akkor azt pillanatkép (snapshot) segítségével végzi. Másik opció az offline ellenőrzés. Ekkor rákérdez hogy mivel nem sikerült online elvégezni az ellenőrzést, akarod-é megpróbálni offline? De akkor azt windows10 restart után, a win10 betöltés előtt végzi el, amikor még nincs megnyitva a kötet semmilyen használatra, így a chkdsk le tudja futtatni az ellenőezést. Csak ilyenkor a gépet semmire nem tudod használni, mert még nem fut a teljes windows 10, csak a legalapabb része.
-
Submarine
senior tag
Sziasztok!
WD10EZEX 1TB nagyon úgy néz ki 6 év után hirtelen elkezdett haldokolni.
Torrentre, filmnézésre, adattárolásra volt használva, naponta ment legalább 6 órát.
Rendesen be volt építve a gépbe, két partícióra osztva.
Egyik nap a Win10 futtatni akarta rajta a chkdsk-t.
Akkor még 86%-ot írt rá a sentinel, másnap már csak 76%-ot.
Nem vacakoltam, lementettem ami kellett, és kiszereltem.
Mentés közben voltak is fájlok amiket nem lehetett olvasni, de nem pótolhatatlan veszteség.Pont előtte két hete cseréltem hardvert. A rendszert egy Sata3 ssd-re tettem(mint mindig), és került bele egy M.2 is. Az alaplap egy Asus Tuf Gaming B560M-Plus remélem, hogy nincs valami beállítás ami kinyírhatta volna? Ezt leszámítva minden pöpec, nem gondolnám hogy beálítás okozta, vagy a táp (új Seasonic GC650). Mondjuk így most csend van a gép felől.
Mi a tapasztalat mennyit bírnak ezek?
A HDD regenerátort érdemes lehet ráereszteni, vagy hiába zárja le a hibás szektorokat, már úgy is megy a levesbe a többi is? -
liksoft
nagyúr
A tápellátás NEM CSAK a tápegységet takarja. Keress vissza a "forraszt" szóra itt a témán belül.
Persze az is lehet, szépen lassan meghal. Ettől függetlenül ha engem felszólítanak adatmentésre, akkor azt megteszem, és nem engedem, hogy a win a chkdsk parancsot is akár lefuttassa, mert azzal akar segíteni. Hibás eszközön nem segít, hanem ront. Ez is visszakereshető. -
King Unique
titán
válasz
liszi70 #53848 üzenetére
Akkor ezen útmutató alapján meg lehetne nézni, hogy tényleg nem-e lett Windows szinten írásvédettként beállítva a lemez, ha igen, akkor pedig értelemszerűen megszüntetni.
Ha nem az előbbi a gond, akkor lehet pl. az USB-kábel hibája miatt is és ilyenkor célszerű másik kábellel is kipróbálni, Windowst újraindítani és utána újrapróbálni, emiatt szükség esetén az adatok lementése után CHKDSK-val ellenőrzést futtatni, stb. + Ha gyenge / hibás szektorok vannak a lemezen, akkor akár az is közrejátszhat.
Ha fontos adatok (is) vannak a külső merevlemezen és azokról nincsen másodpéldány másik tárolón, akkor azokat lehetőleg minél előbb le kellene menteni, amíg még működik és lehet olvasni a tartalmat. Majd utána lehet nyúzni a HDS tesztjeivel, vagy Windowsban egy lassú formázást ráereszteni, bár 100/100-as már nem feltétlen lesz és ennek okán az sem biztos, hogy érdemes egyáltalán vesződni vele, meg ha az alább leírtakat nézzük.
Egyébként ha a legacy WD Elements Desktop sorozat 1 TB-os modelljéről van szó, akkor az eleve egy muzeális, jó 10 (!) éves darab, benne a hírhedt Green merevlemezzel, vagyis nem nagyon van miről beszélni és már rég cserélni kellett volna, meg csoda hogy egyáltalán eddig működött rendesen... -
Vimi 90
tag
Az általad leírt összes probléma véleményem szerint fenn áll de a merevlemez felpörög, recover programnál és cmd diskpart és chkdsk indításnál hallani lehetett, hogy kattog az olvasó fej, amikor lemezkezelőbe akartam neki kötetet adni formázás nélkül CRC adathibára hivatkozva nem csinált semmit ha formázni akarom pedig kifagy.
Folyamatosan windows/parancssor alatti műveletekre nem reagál és állandóan kifagy , HDD regenerator lesz a következő lépés, de előtte érdekeltek még milyen egyéb tippek vannak amin esetleg átsiklottam, de az eddig javasoltakon túl vagyok, kivéve a parancssoros formázást, de azt már csak holnap, mert így is legtöbb művelet ami máskor 2 perc, 2 óra gondolkodásba kerül
Ha leformázom, de nem destruktív formázást kap az adatmentő program attól még kitudja nyerni az adatokat máskor is történt már ilyen, de a deep scan sem tud lefutni, ami más merevlemezek esetében lefutott és egy formázott HDD-ről is tudtam kinyerni adatot. -
Vimi 90
tag
Sziasztok, egy bonyolult problémába ütköztem adott egy 500GB seagate 2,5 HDD, egy külső vinyó keretben volt és elmondások(egy ismerősömnek próbálom helyrehozni) alapján egyik pillanatban még jó volt felismerte a gép/laptop/tv, majd később nem.(tapasztalataim alapján a nem megfelelő eltávolítás okozta a problémát)
Arra gondoltam nem jó a keret, de a keret másik eszközzel jó, a vinyó viszont rendesen gépre dugva nem kap elérési utat illetve RAW formátumban van.
Máskor egy ilyen problémát a CHKDSK lefuttatása megoldott, most nem oldotta meg, azt írja ki a RAW Formátum nem támogatott, lemezkezelő kiírja a lemez méretét.
Egy recover programmal amivel máskor sikerült ilyen esetben ki listáznom az adatokat azzal látni a meghajtót, de semmilyen adatot nem látok ami elvileg rajta van.
Adatvesztés nélkül hogyan lehetne megoldani, hogy kapjon elérési utat és rendes filerendszert? -
King Unique
titán
válasz
gigabytman #53644 üzenetére
A javítás hibaüzenet, vagyis a CHKDSK utalhat a fájlrendszer hibájára, ha a Windowsban biztonságos eltávolítás nélküli lett leválasztva az eszköz, ami ugye nyilván user error. A "hozzáférés megtagadva" hibaüzenet alapján viszont másfelől ez szimpla NTFS hozzáférési engedély problémának tűnik, lásd nemrég az adatmentés topikban - ha az a cél, akkor ott kellett volna feltenni a kérdést - leírtakat, az ott javasolt megoldást. Vagyis ez még a jobbik eset és nem a rosszabbik (RAW), ahol Linuxon azért volt hozzáférhető a partíció tartalma, mert ott nem érvényes a Windowson beállított NTFS hozzáférési engedély, annak tiltása.
A 94%-os kondíció nem a legjobb, de ha a részletes önteszt nem jelez hibát és a SMART sem szektorhibát, akkor lehet csak az adatkapcsolati hibák miatt van amit ír a HDS a szöveges értékelésnél, meg amit szükség esetén pl. az USB-kábel cseréje megoldhat.Egyébként gratula, ilyen egy kellően informatív és világos esetleírás.
-
Gordiann
őstag
Sziasztok!
Seagate Basic 2TB külső merevlemez - USB.3.0
Kicsit fura csúszkolós hangot ad ki, főleg leálláskor mintha befékezne.
ExFAT-ra van formázva és windows 10 alatt ha elindítok egy-egy másolást róla, folyamatosan lecsökken a sebesség 0kb/s-ra, de vissza-visszamegy. Aztán elér egy pontra, amikor megáll és 0-án marad.Mit tehetek? Hardverhiba lesz? Most Chkdsk fut, megállt a felénél, otthagyom éjszakára szerintem (ha mást nem modtok).
-
King Unique
titán
válasz
Danecay #53360 üzenetére
Ez a 19 V gondolom csak elírás és inkább 12 V akart lenni, de ha tényleg az előbbi úgy hogy a 3,5"-os HDD-nek is eleve 12 V kell és a dokkoló aljára is az van írva ( + más A és W értékek), akkor az elég siralmas és nem meglepő ha gondok vannak...
December elején lett vásárolva, az említett probléma a havi CU kapcsán meg 8., szóval ha akkortájt volt használva és futott CHKDSK, akkor akár amiatt is lehetett RAW. Ha előtte, akkor viszont nem kellene, meg ha később már amikor javítva lett akkor sem.
A gyártók a felhasználói útmutatókban nyilván nem fognak minden egyes eshetőségre kitérni pláne a változatos hw/sw környezet miatt sem, de attól még érdemes odafigyelni az említett dolgokra - nem véletlenül lettek leírva - és annak megfelelően használni egy ilyen eszközt. -
King Unique
titán
válasz
Danecay #53355 üzenetére
Na akkor nézzük:
Tehát 20H2 verzió, aminél korábban volt cikk arról, hogy a tavaly év végi kumulatív frissítés okozhat a CHKDSK futtatásánál problémát az NTFS fájlrendszerben, de azóta eltelt majd fél év és a hiba elvileg már rég javítva lett. Illetve ez értelemszerűen akkor lényeges a jelen esetnél, ha akkortájt történt a probléma, akkor lett az NTFS kötet RAW. Ha nem, hanem a közelmúltban a már tovább frissített rendszernél, akkor viszont elvileg nem ez lehet a gond, meg a tavaly év eleji esetnél még nyilván szó sem volt erről a hibáról.
Mindkét HDD már elég muzeális, a Samsung F1 konkréten 10+ éves sorozat, ahogy a másik fórumtag is utalt rá. A Toshiba szintén nem mai gyártmány (kb. 5-6 évvel ezelőtti), meg ahogyan az előbbi, úgy az utóbbi esetében is már rég lejárhatott a gyártói garancia. Vagyis ezeknél az úgymond már lejárt szavatosságú modelleknél annyira nem lenne meglepő, ha esetlegesen ilyen-olyan hibákat produkálnak...
Maga az Ewent HDD dokkoló elvileg elmegy kategória, vettek és használnak ilyen márkájú USB-s külső házakat, adaptereket, dokkolókat többen pl. ezen a fórumon is és eddig nem nagyon számoltak be tömegesen RAW problémáról. Meg ezekre 5 év gyártói garancia van, tehát ebből adódóan sem feltétlen lehet annyira silány. Olyanra viszont már volt példa, hogy egyik-másik dokkoló egyszerre 2 db 7200 RPM-es HDD használatánál instabilan működött, ha alul volt méretezve a tápegysége, meg alapesetben 5400-as modelleket javasoltabb használni adattárolásra. Ha ennek a dokkolónak 3(+) A-es tápegysége van, akkor az még oké lehet, de ha csak 1,5-2A, akkor az már neccesebb.
Ha az utolsó screenshoton az alsó sort kell nézni és JMicron JMS551/egyéb JMSxxx chipes a dokkoló, akkor az elvileg nem rossz, de a megfelelő működés már firmware függvénye, ahol szükség esetén és saját felelősségre akar azt is lehet frissíteni, ha más nem használ és nem az előbbiek a probléma oka. -
King Unique
titán
válasz
Danecay #53349 üzenetére
Nem, ezek szerint neked nem mentek át itt az információk, ami úgy pláne ciki, hogy ebben a topikban korábban (bő 1 éve) egyszer már ki lett tárgyalva ez a téma és már akkor is le lett írva a lényeg...
Igen, hiába ismételgeted magad és írod le többször is ugyanazt, attól még nem lesz értékelhetőbb az irományod és egyes lényeges információk továbbra sem derültek ki... Az meg külön vicces, hogy még te mersz olyat írni, hogy nem kaptál érdemi információt, amikor pont hogy kaptál, meg láthatóan nem nagyon van képben a leírt dolgokat illetően.Igen, erről beszéltem, hogy hiába lett neked világosan leírva, hogy pl. az USB-kábel és a fizikai csatlakozás is lényeges, érintkezési és adatkapcsolati hiba miatt is lehet ármenetileg / tartósan RAW, úgy látszik továbbra sem sikerült felfognod és erővel hajtogatod a magad fals igazát...
Illetve ha ennyire nem vagy képben, akkor elárulom, hogy egy külső merevlemezhez, külső házhoz mellékelt USB-kábel lehet akár gyárilag is hibás, valamint ha nem, akkor a gazda hardveren (PC) lévő USB-port aljzata és a kábel csatlakozója között illeszkedési, illetve ebből adódóan érintkezési probléma, ezért is fontos erre odafigyelni, szükség esetén másikkal is kipróbálni.
A MiniTool particionáló programja esetében meg ugye több módszer van az előzőleg linkelt leírásban, ahol adott a partíció közvetlen visszaállítása mellett a fájlrendszer ellenőrzése/javítása (CHKDSK) is, ahol az utóbbi azért is lehet lényeges, mert RAW kötet esetén a Windows beépített eszközeivel alapesetben nem futtatható a CHKDSK, ellenben 3rd party particionáló akár ilyenkor is. Vagyis nem mutattál a linkelt videóval semmit újat, meg ebből is látszik, hogy el sem olvastad rendesen azt a leírást és úgy osztod itt az észt...
+ Az ugye szintén le lett írva világosan, hogy az előbbi 2 módszer csak saját felelősségre alkalmazandó, mert a írási művelettel jár és ha balul sül el, akkor azt az adatok bánhatják, ezért is biztonságosabb a standard adatmentés, ahol csak olvasás történik a forrásmeghajtótól, de úgy látszik ezt sem sikerült teljesen megértened...Az eléggé képmutató egy dolog, hogy eleve te eresztesz meg itt egy olyan stílust és hangvételt amit nem kellene, nekiállsz személyeskedni, majd ezek után még neked áll feljebb és te mutogatsz a másikra, te beszélsz sértősről, stb.
Meg tudod, ha ilyen stslusban írogatsz, akkor nem kel meglepődni, ha a válasz is annak megfelelő lesz. Úgy meg pláne ciki, hogy láthatóan nem nagyon mire okoskodnod a témában és ilyen alapon még te kritizállod más irományát...
Ja, az meg már csak a hab a tortán, hogy az előző válaszban hiába lett megkérdezve mi a helyzet a W10-nél a gyorsindítással - amiatt is lehet olyan, hogy lárszanak a fájlok, lásd a linkelt példát, + másik az NTFS hozzáféri engedélyek - , nincs-e azeseménynaplóban a hibára utaló bekegyzés stb., odáig úgy látszik már nem dikeütl eljutnod hogy ezeket megnézd és elengedted a füled mellett, holott léhet okosabb lettel volna 1-gyel, mint az utóbbi felettébb ostoba, személyeskedő megnyilvánulaiddal... -
Tarokk79
aktív tag
válasz
liksoft #53327 üzenetére
Erről lenne szó. 2016.12.04-én vettem. Sokáig alig-alig használtam, most egy éve rá volt kötve a helyi nasomra és az utolsó pár hónapban egy rpi-re.
A smartctl-t ezen a meghajtón nem tudom értelmezni. Mit futtassak?Windows-ra rádugva a hiba előtt régen volt. A laptopomon is linux van, a NAS-onom OMV és a Raspberry-n meg az alap rendszere. Most a chkdsk miatt raktam rá a windowsra, ami 10-es. HDS linux edition is jó?
Az adatokat nem akarom megmenteni, már lemásoltam egy másik HDD-re a forrásból, ami nem sérült. A HDD-vel nem tudom mit csinálhatnék a kidobáson kívül.
-
King Unique
titán
válasz
Tarokk79 #53321 üzenetére
Azt nem írtad, hogy milyen Windows, mert ha 8.1/10 és bekapcsolt gyorsindítás mellett lett leállítva a rendszer, majd utána piszkálva Linux alól, akkor amiatt lehet probléma (példa).
Aztán ha már Windows, akkor először a HDD állapotát kellene megnézni pl. a HDS programmal, ahol ha szektorhibák vannak rajta, akkor nem meglepő a probléma, meg ez esetben nem feltétlen kellene ráereszteni a CHKDSK-t, lásd egy másik válaszban leírtakat. -
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
NTFS partíción fájl hibákat találtam linux alatt (nem tudtam törölni), ezért lefutattam a:
chkdsk F: /f /r /x
parancsot windowsból. Az első három rész hiba nélkül lefutott, de a negyediket nem értem teljesen. Tudnátok segíteni az értelmezésében és, hogy mit csináljak?Előre is kösz!
Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...
Windows replaced bad clusters in file 190C7
of name \Sorozat\Odaát\Season 05\05x22 - Swan Song Bluray-720p.mkv.
Windows replaced bad clusters in file 1AE50
of name \Csalad\Anyu\Képek\Válogatások\Válogatni_20120701\P1020092.JPG.
208420 files processed.
File data verification completed.
Phase duration (User file recovery): 5.85 hours.
An unspecified error occurred (766f6c756d652e63 470).
-
King Unique
titán
Lehet gond akár az USB-kábellel, meg a port és kábel csatlakozója között a fizikai csatlakozásnál, ezért érdemes másik kábellel és másik porton (USB 3.X, USB 2.0 esetén 2 db port Y kábellel, asztali PC-n hátlapi) is kipróbálni az eszközt. Kiszerelni a külső házból a HDD-t - ami ugye garanciavesztéssel járhat, bár ennél a típusnál az már rég lejárt - akkor van értelme, ha maga a HDD biztosan jó és a külső házzal van gond.
Ha gond van a fájlrendszerrel / lemezzel, akkor a CHKDSK rossz esetben max. törölheti az érintett fájlokat, de nyilván nem particionálja újra a lemezt, vagyis nem világos ott megint mit sikerült alkotni.Egyébkét ez az ADATA SH93 is már jó régi, muzeális sorozat, bőven lejárt a gyártói garancia, stb. Vagyis itt is az 1. lépes az, hogy ha vannak rajta fontos adatok, akkor azokról biztonsági másolatokat készíteni - ha eddig nem történt meg - és ne kizárólag csak ezen a külső merevlemezen legyenek tárolva.
-
Zsiráfnyál
aktív tag
Üdv,
Van egy problémás HDD-m, a segítségeteket szeretném kérni, hogy kiderítsem, mi a baja, megoldható-e a probléma.
A HDD adatai :
- WDC WD10EZEX-00BN5A0 (Western digital, 1TB, 3.5")
- 640 napot ment, 8254-szer lett indítva/leállítva
Előzmények :
- Éveken át használtam aktívan, semmi problémám nem volt vele. Idén Áprilisban home office vinyóvá alakítottam át, vagyis leformáztam, átraktam egy USB-s dokkolóba, bevittem a munkahelyemre, ott rámásoltam egy kb 800Gb-s virtuális gépet, kivettem a dokkolóból, és visszaraktam az otthoni gépembe.
- Ezután egészen Novemberig mégse volt rá szükségem (a vinyó be volt kötve, működött, csak semmit se csináltam a rajta lévő adattal), most viszont elővettem, és a róla futtatott virtuális gép kb fél óra használat után a file írására / elérésére panaszkodva lefagy, összeomlik.
Vizsgálatok, diagnosztikák :
- A HD Sentinel SMART-ja így néz ki: [link]
- A HD Sentinel rövid ön-tesztje erre a hibára fut: [link]
- A Windows eseménynaplóm így néz ki: [link]
- Érdekesség, hogy a HD Sentinel rövid ön-tesztjét a másik (jó) vinyómra elindítva azonnal hallom, hogy az a vinyó pörög, dolgozik, míg ezen (a rossz) vinyómon elindítva az síri csöndben várja végig a 30 másodpercet.
Chkdsk :
- "chkdsk D: /r"-t futtattam, 3 óra alatt lefutott
- "Windows replaced bad clusters in file 1694 of name ......"
- "Adding 3 bad clusters to the Bad Clusters File."
- "Windows has made corrections to the file system."
- "No further action is required."
Kábelek, ki-be húzkodás :
- Egy SSD-m, és két 3.5"-os HDD-m van a gépben
- Megpróbáltam a másik HDD kábelét átdugni ebbe, de ugyanazt az eredményt adta
- Átdugtam a WD (hibás) vinyóm kábelét a másik vinyómba, az nem futott vele hibára
- Látszólag tehát a kábelnek nincs szerepe a hibában, akárhogy variálom, ugyanaz a vinyó marad problémás.
Viselkedés :
- Simán tudok írni / olvasni file kezelővel a vinyón.
- Próbaképpen rámásoltam, majd letöröltem 200 Gb adatot (sok kis file-t, mp3-akat), semmi probléma nem jelentkezett ennek során.
Mi lehet a baj ?
A hardver hibásodott meg, vagy csak a rajta lévő adat sérülhetett meg valahogy ?
Próbáljam esetleg újra leformázni, és újra elhozni a virtuális gépet (most a dokkoló nélkül, egy másik külső vinyón keresztül), vagy nem ebben az irányban kell a megfejtést keresnem ?
Válaszaitokat előre is köszönöm ! -
King Unique
titán
válasz
Hujikolp #52633 üzenetére
Egy ilyen állapotú HDD-nél inkább nem kellene a CHKDSK-t futtatni ha fontosak a rajta lévő adatok, lásd egy másik válaszban leírtakat. Meg korábban kellett volna megejteni az adatmentést, mert ez így már eléggé tropa és ennyi szektorhibánál vsz kiakad majd a klónozóprogram is...
-
King Unique
titán
Az előzőleg már ki lett tárgyalva, hogy a Windowsban NTFS fájlrendszerű kötetnél miért volt a "hozzáférés megtagadva" hibaüzenet és hogyan lehet orvosolni, azon nincs mit tovább ragozni, pláne hogy a leírt módszer (tulajdonos cseréje) megoldotta.
Az meg nem meglepő, hogy egy ilyen muzeális és ráadásul 94%-os kondícióval szektorhibás HDD-re ugrik a CHKDSK, mert lemezhiba van. Ha 100/100-as lenne, akkor lenne érdekes és lehetne tovább ragozni, így viszont nem sok értelme van. Ez esetben javasolt a fontos adatokat mielőbb lementeni, a HDD-t meg cserélni, ha van rá lehetőség. Ha nincsen, akkor adatmentés után lehet bővülni a HDS tesztjeivel, vagy egy lassú formázással, de egy ilyen muzeális darabot nem feltétlen érdemes, ez már amúgy is az élettartama végéhez közeledik, sőt csoda hogy egyáltalán idáig húzta. -
liksoft
nagyúr
Ez kb 10-12 éves darab. Régen ezeket 5 év időtartamra tervezték. Még parkoló pályás, így a sok leállás fizikai kopáshoz, meghibásodáshoz fog vezetni.
Nem emlékszem már, hogy pont ennél a modellnél, de ebben az időben volt, hogy olyan panelt használtak, ahol a Marvell vezérlőben volt a ROM és a cache RAM is. Ez túlmelegedés miatt akkor zsákutca volt, sok hibásodott meg hamar.
Ilyen idős drive esetén sajnos már előjöhetnek meghibásodások. Vagyis valóban, lehetett olyan gond, ami miatt a CHKDSK ráugrott. Viszont ezzel érdemes óvatosan bánni. Ugyanis hibás működés mellett adminisztrációs hibát véthet, amit utána ismét javítani próbál, megint hibásan. Tipikus esete, mikor valaki ül a fa ágán és azt fűrészeli, csak azt nem nézi, hol a fa törzse. A Sentinelben pont ezért van lehetőség az automatikus CHKDSK tiltására. Előbb mentem a fontosat, utána engedem rá, reménykedve, megúszom az installt és adatok visszatöltését.
Nagyon ritkán, a kopásból adódó kezdődő halál elején még pár alkalommal akár fel is éledhet egy ilyen drive, de ha nem tápellátás, hanem kopás van a háttérben, nem jósolok stabil és hosszú életet neki. -
orc88
őstag
válasz
King Unique #52568 üzenetére
Értem a fájlrendszeres dolgot, de így az egész folyamat nekem fura volt ahogy lejátszódott.
Lépésről lépésre leírom, most már gépről:
- kiszedtem a gépből az összes vinyót, majd visszaraktam (100% hogy nem ugyanarra a sata portra kerültek mint voltak)
- Az ssd (amin van a Win10) és 2 másik hdd rögtön gond nélkül üzemelt, ez (nevezzük D-nek) viszont Hozzáférés megtagadva hibát dobált, és a neve "Helyi lemezre váltott" (Biosban és lemezkezelőben ugyanakkor írt róla minden adatot, látszólag nem volt gond vele, viszont halk ciklikus zörrenés / kattanás volt hallható belőle amikor meg akartam nyitni a file kezelőben.
- újraindítottam, CHKDSK-t csinált, a név visszaállt, de továbbra is hibát dobott
- átraktuk másik gépre, nevet kiírta de Hozzáférés hiba
- vissza a régi gépbe, tulajdonos és hozzáférés módosítás, és minden a régi.Van még 1 ugyanilyen HDD a gépben, annak is ide rakom a képeit:
[kép] [kép]Hátha így valamelyik részlet más megvilágításba helyezi a történetet, attól tartok nem tett jót neki a ki-be rakosgatás és ott történhetett valami (nem dobtam le, és puha felületen volt).
Köszi az eddigi segítséged is
-
King Unique
titán
Akkor újra leírom, NTFS fájlrendszernél hozzáférési engedélyek vannak, ahol egyik-másik gépen, Windowson történő használat esetén lehetnek hozzáférési problémák, ha eltérő a meghajtó tulajdonosa, azok hozzáférési engedélyei, stb. Amire a megoldás az előző válaszban linkelt módszer, + opcionálisan akár "mindenki" felhasználói csoport hozzáadással teljes hozzáféréssel, ha több Windowson van használva, stb. Ahol ez nem a HDD hibájára utal, semmi köze hozzá, meg mondjuk a HDD állapotát pl. a HDS programmal kellene nézni...
A CHKDSK normál esetben nem indul el magától a Windows bootolása során, ha igen, akkor ott fájlrendszerhiba / lemezhiba van. De az ugye nem derült ki, hogy milyen a HDD/SSD meghajtók állapota, milyen Windowsokról van szó, ha újabbak (8.1, 10), azoknál a HDD cserélgetése bekapcsolt gyorsindítás mellett leállított rendszernél történt-e, ami okozhat pl. ilyen gondot és akár CHKDSK is problémázhat miatta, stb.
-
orc88
őstag
válasz
King Unique #52566 üzenetére
De az a baj, hogy a régiben is ezt csinálta (visszaraktuk abba is), de végül a régin újra hozzádtam a felhasznalómat és visszaállt minden.
Chkdsk magától indult a windows boot során.
-
liksoft
nagyúr
válasz
wolfman87 #52413 üzenetére
Szia!
Amit most említek, csak egy kósza emlék! Mintha hónapokkal ezelőtt valaki mondta volna, véletlenül feszültség alatt hagyott egy SMR lemezt, és magához tért 2 vagy 3 nap múlva??
FIGYELEM!
A fenti eset CSAK abban az esetben képzelhető el, ha a drive fizikailag valóban hibátlan! Elméletileg (utólagosan csak általam végiggondolva) ilyen akkor fordulhat elő, ha a drive túl sok befejezetlen művelettel rendelkezik. Hiszen az SMR drive átlapolással ír, így a felülírni kívánt területet fel kell olvasnia az írás előtt, nehogy az ottani adat elvesszen. Ez plusz teher, és nem biztos, hogy a következő írásig mindent be tud fejezni. Ha ezek a feladatok kezdik meghaladni a drive képességeit, elméletileg elképzelhető drasztikus lassulás, hogy "rendezze sorait" a háttérben.VIGYÁZAT!
Amennyiben olyan adatok vannak a drive-on amelyek mentése fontos, el kell gondolkodni adatmentéses cég megbízásán! A lassulás még 100-as állapot mellett is bekövetkezhet íráshibás drive esetén! Ilyenkor viszont minél tovább kísérletezk a drive, annál több adatot fog veszíteni! Hasonló mint mikor egy fizikailag hibás drive-on a CHKDSK próbál "rendet tenni". Mindkettő állapotban a hibás drive hibás írásaival még a menthető adatokat is tönkre teszi. Adatmentéses cég csökkentett módban indított drive esetén csak olvas a felületről, így a drive nem korrigál a háttérben, nincs lehetősége tovább rontani a helyzetet. Viszont ez az eset is csak akkor lehetséges, ha a drive fizikailag ép. Mechanikailag sérült felület esetén a hiba folyamatosan nő a felületen, így a menthető adatok is folyamatosan csökkennek. Csak az égiek kegyén múlik ilyenkor mi marad meg. Ezért KELL megmondani adatmentésre leadáskor a szakembereknek, mi a legfontosabb adat, és az melyik könyvtárban található! Egy pontos fontossági sorrend akár 100%-ban eldöntheti egy mentés sikerességét!A fentiek alapján látható, ha az adatok mentése a cél és túl hosszú idíg tart az otthoni kísérletezgetés, már adatmentéses cégnek sem lesz esélye. Hiba esetén először tessék pontosan végiggondolni mindent, és csak utána cselekedni! A pánik minden esetben rossz tanácsadó!
-
King Unique
titán
válasz
oxide83 #52297 üzenetére
Most vagy nem lefoglalt, vagy RAW, nem teljesen mindegy. Ha az utóbbi, akkor le van írva az előző válaszban, hogy ha nem érhető el közvetlenül a partíció tartalma, akkor adatmentő programmal lehetne hozzáférni, azzal lementeni másik lemezre, majd újraformázás után visszamásolni. Vagy ha bátrabb vagy, akkor saját felelősségre esetleg megpróbálni a közvetlen partíció visszaállítást, vagy ugyancsak saját felelősségre esetleg egy javítást (CHKDSK) futtatni, ha elérhető (példa).
De nyilván semmiképpen sem formázni, sem inicializálni, sem particionálni nem kellene addig, amíg nincsenek lementve a partícióról az adatok!
Ha megtörtént a partícióról a fájlok lementése, vagy mégsem kellenek azok a fájlok, hanem szimplán csak a partíció további, illetve újbóli használata a cél, akkor lehet megpróbálni formázni a RAW kötetet NTFS-re, vagy először törölni, majd új egyszerű kötet létrehozása, stb.
+ Ha a HDD biztosan jó a HDS szerint, akkor nem ártana ellenőrizni a külső házat, belül a fizikai csatlakozást, USB-kábelt, szükség esetén cserélni amit kell, stb. Valamint használni az OS-nél az eszköz eltávolítása előtt a szoftveres leválasztást, mert annak hiánya miatt is sérülhet a fájlrendszer, lehet NTFS partícióból RAW, lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat.
-
gabber01
addikt
válasz
liksoft #52197 üzenetére
Szia!
Az olvasással nincs baja, ami rajta azt tökéletes feldolgozza, akár játék, film, dokumentumok, képek, bármi. Szóval most mentegetek már egy ideje. Berendeltem egy 500GB-os 860EVO-t a helyére.
HDSentinel egyébként semmit sem mutat. Látszólag minden tökéletes vele. Gyors önteszt sem talál hibát, illetve a chkdsk /f /r sem talált semmit. Azért fura hogy semmi nem mutat ki hibát, mégis meghülyül lassan. -
gabber01
addikt
Sziasztok!
Van egy Samsung HD103SJ-m és az utóbbi napokban azt figyeltem meg, hogy a Feladatkezelő szerint az Aktí időtartam folyamatosan 100%, noha a lemez kihasználtsága minimális, mégis minden belassul emiatt, akadozik még egy videolejátszás is.
Először arra gyanakodtam, hogy a torrent gyilkolja, mert újabban azt játssza hogy pár másodpercig rendes sebességgel tölt, majd kb. lemegy 0-ára, kis idő múlva megint fel majd megint 0. Ezért feltettem másik klienst, azzal először minden frankó volt, amíg a másik HDD-re töltöttem csak. Ha bezárom a torrenteket, akkor egy idő után (miért nem azonnal?) rendbe jön az aktivitás, és normálisan lehet használni a gépet. De Originen megvan Battlefield V, ami erre a HDD-re van telepítve, vmi marha nagy updatet töltene, de közben az alatt is megbolondul és ugyanúgy felugrik az aktivitás 100%-ra kis idő múlva.
Mindenközben a másik WD HDD és a rendszer SSD aktivitása teljesen normális.
Szóval eddig gondolom minden arra utal, hogy a Samu HDD döglődik. De sem a HD Sentinel nem mutat semmi hibát, illetve chkdsk-et is futtattam /f /r kapcsolóval, és az se dobott semmit.
Olyan mintha rendesen működne a winyó, amíg nem ír valami rá huzamosabb ideig, vagy sok kicsi adatot, nem tudom. Mert ha a letöltéseket kilövöm, akkor helyreáll a dolog és normálisan, akadozás nélkül lehet mondjuk filmeket lejátszani róla.Létezik, hogy ilyen módon megy tönkre mégis egy HDD?
Ja, még valami, POST-nál egy pillanatot gondolkodik, amikor beolvassa a háttértárakat és eljut eddig a HDD-ig. Régebben ilyet nem csinált.
-
King Unique
titán
Akkor a második eset áll fenn, vagyis nem megfelelően futtattad, mármint nem javítással - ami amúgy a linkelt leírásban is szemléltetve van - , hanem csak sima ellenőrzéssel. A MiniTool használata ilyen célra lehet kicsit egyszerűbb, meg oké hogy esetedben megoldotta a problémát, de itt pont az a lényeg, hogy nyilván nem kizárólag csak azzal lehet megoldani, lásd az előbbi leírást, annál pl. parancssorban a
chkdsk /f x:
parancsot a javításhoz, ahol x = kötet meghajtóbetűjele. -
King Unique
titán
Már a legelső válaszban említve volt a lemezellenőrzés-hibakeresés, szükség esetén a fájlrendszer javításának futtatása. Vagyis akkor vagy nem volt esetedben lefuttatva, vagy nem megfelelően...
A MiniTool amúgy tudtommal szintén a CHKDSK-t futtatja, meg azzal grafikus felületen lehet egyszerűbb, bár ugyanúgy van a Windows beépített eszközénél is grafikus felületen futtatási lehetőség, nem kizárólag csak parancssorban.
-
embe
nagyúr
válasz
King Unique #51997 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
#81556480 #51745 üzenetére
A korábbi válaszban, illetve ott az adatmentéses példánál már le volt írva, hogy mi a teendő RAW esetén. Vagyis elsődlegesen adatmentés arra való szoftverrel másik fizikai lemezre, vagy saját felelősségre a partíció közvetlen visszaállítása / fájlrendszer javítása szintén külső programmal (pl. MiniTool). Ahol ha esetedben az utóbbi bevált és nem gányolta össze a fájlokat, megnyitható mind, akkor oké. Bár ha tényleg RAW volt - ami nem derült ki a leírtakból - , akkor annál alapesetben nem használható a CHKDSK, legalábbis a Windows ilyenkor nem engedi futtatni.
Az meg egyébként abnormális, ha a külső HDD csatlakoztatásakor nem indulnak, kifagynak a programok, meg akár maga az OS (Windows) is. Attól, hogy pl. RAW lett, még nem kellene az előbbinek előfordulni. Ha esetedben igen, akkor ott fennállhat USB-n a csatlakozási/érintkezési, + tápellátási probléma is, valamint a lemezhiba, azaz a külső házban lévő HDD hibája, ahol az utóbbi pl. a HDS programmal ellenőrizhető.
"Szerintem a philips tv okozta "fájlrendszer változást" - nem tudom jól mondom -e ."
Erről is volt szó a korábbi válaszokban, azaz ha nem stimmelt a tévénél USB-n a tápellátás (HDD 5V 1A port), érintkezési probléma volt az aljzat - csatlakozó, vagy az USB-kábel hibája miatt, a fizikai eltávolítás (kábel kihúzása) előtt nem volt szoftveresen leválasztva a külső HDD a tévén futó OS-ről, akkor ezek okozhatnak problémát.
-
King Unique
titán
válasz
kukulec #51485 üzenetére
Azt elsődlegesen neked kellene tudni, hogy mi történt előtte, hogyan volt használva. Jó esetben megoldhat bizonyos problémákat a CHKDSK futtatása, mint ahogyan másnál is végül. Viszont ha fontos adatok vannak a D meghajtón és azokról nincsen biztonsági másolat, valamint eszközhiba van, akkor nem javasolt futtatni, lásd egy másik válaszban leírtakat.
-
Krystal_s
addikt
válasz
*Ropi* #51261 üzenetére
Azt nem gondolnám, hogy false jelzés lett volna, mert a Windows is nagyon belassult és akkor lett pár gyanús szektor. Restartnál nem akart elindulni a rendszer, mintha megsérült volna. Újratelepítettem. A gyanús szektorok megmaradtak. A chkdsk /f /r nem talált hibát, de futtattam pár tesztelő, javító programot és most ez az eredmény.
A HDD új volt, amikor vettem a gépet 2 éve. 599 napja működik a HD Sentinel szerint... Nem volt rajt nagy adatforgalom. A notebookot sem mozgattam, nem érte ütődés. A HDD parkolást is tiltottam. Sokszor van bekapcsolva a gép üresjáratban, vagy csak netezek főleg... -
Krystal_s
addikt
Sziasztok, tegnap minden előzmény nélkül (folyamatos HDSentinel figyelés mellett, parkolás kikapcsolva)
ébresztettem a gépem és elkezdtem böngészni. Pár lap megnyitás után nagyon akadozott, majd lefagyott minden. Ránéztem a HDS-re és szomorúan láttam, hogy baj van.Restart után a Windows sem indult el. Újraraktam a rendszert, ami most látszólag jól működik. HDS szerint volt 1 gyanús és 8 gyenge szektor. Majd később azt írta, hogy 2 gyanúsat vizsgált, de a terület hibátlan.
Többször indítottam a chkdsk /f /r parancsot, majd különböző programokkal is átnézettem. Egész éjjel és nappal teszteket futtattam. 1 hibás szerkort jeleztek. Már feladtam, de végül sikerült a hibás szektort javítani. (áthelyezni)
Itt vannak a korábbi eredmények. A jelenlegi állapot szerint 2 gyanús volt, de már nincs és minden teszt hibátlanul fut le.A gép egy Dell Notebook, HGST 7200 rpm-es HDD-vel. Fixen asztali gépként van használva. Áramszünet nem volt, (aksi akkor is védené). Szeretném kideríteni mi okozhatta a hibát, nincs-e valami gond a géppel pl alaplap, táp stb.. Volt már valakinek hasonló esete? Lehetséges, hogy csak átmeneti üzemzavar történt böngészés közben a HDD-vel és nem lesz gond? Most figyelni fogom... (Adatok mentve vannak)
Ami érdekes véletlen, hogy kb 1 hete frissítettem a SATA drivert. (a Dell oldaláról SN alapján a megfelelőt telepítettem).
első a korábbi, második az új. KÉP -
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #51036 üzenetére
Most nem tudod felcsatolni, arról volt szó eddig. Felcsatolás után egyébként egy külön virtuális meghajtót hoz létre, ami nyilván nem egyenlő magával a forráspartícióval, lemezzel.
Arra céloztam, hogy a lemezen magát a konténerfájlt megtalálja-e eredeti állapotában az adatmentő program, ha esetlegesen a CHKDSK nem nullázta le végleg. Ha igen, akkor utána le lehetne menteni, majd megpróbálni a TC-vel felcsatolni, aztán örülni. Ha nem, akkor így jártál, ennyi.Hát mondjuk erővel kikapcsolni a gépet és vele az OS-t nyilván nem kellett volna felcsatolt állapotban, ami vélhetően a problémát okozta.
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #51034 üzenetére
Az szép...
Adatmentő programot partícióra / teljes fizikai lemezre lehetne ráengedni, majd csekkolni, hogy teljes keresés után mit talál. Házilagos mentésnél más lehetőség nincsen, max. még esetleg a lemezellenőrzés (CHKDSK) futtatása, de azt lehet nem kellene erőltetni, pláne ha az nullázta le a konténerfájlt.
-
Wolfskin
őstag
válasz
King Unique #51033 üzenetére
kilőttem pontosan khm... 220V...
a chkdsk is meg lett ugyanígy szakítva...
felb@sz a gép, hogy időnként minden ok nélkül újraindul. meg lemegy sleep-be ha sok böngésző ablak van megnyitva és úgy maradráengednék én egy mentő progit, de nem tudom mire. virtuális meghatóra hogyan? és mivel 0 kb és felcsatolni sem tudja már... szóval az egész olyan valószínűtlennek tűnik...
-
King Unique
titán
válasz
Wolfskin #51032 üzenetére
Nem derült ki ez a kilőtted pontosan mit jelent, de ha az újraindítás nem ment le megfelelően, hanem közben erővel meg lett szakítva és ki lett kapcsolva a gép, akkor annyira nem meglepő, ha utána gond lett. Ha közben fel volt csatolva a külső HDD és azon az említett konténerfájl, akkor meg szintén. Valamint ha a következő bootolásnál automatikusan lefutott a lemezellenőrzés (CHKDSK), akkor lehet az nullázta le azt a konténerfájlt, ami szívás. Ez esetben annak vsz lőttek, vagy max. esetleg egy adatmentő programmal lehetne még ránézni, aztán hátha.
Egyébként miért konténerfájl, miért nem partíció titkosítása? Az előbbi problémásabb lehet, ha ott sérül a fájl, akkor kapásból csatolási problémák és nem lehet hozzáférni a tartalmához.
-
King Unique
titán
válasz
Hoqspok #50711 üzenetére
Hát mondjuk erről eredetileg nem volt szó, hogy állítólag áramszünet volt, nem lett megfelelően leválasztva, stb. Meg ha gond van a lemezzel, sérült a fájlrendszer, akkor azért a Windows problémázni szokott és felajánlja a javítást, sőt akár már a bootolásnál, ha állandóan csatlakoztatott helyi lemez. De egyébként igen, van amikor megoldás lehet az ilyen és az ehhez hasonló problémákra a CHKDSK. De van amikor nem és csak ront a helyzeten, lásd a másik válaszban leírtakat. Ezért is javasolt fenntartással kezelni és csak szükség esetén, indokolt helyzetben lefuttatni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Hoqspok #50711 üzenetére
Így igaz. Jót tud tenni. Viszont tessék arra is gondolni, hogy abban az esetben ha két állomány a hiba miatt keresztbe linkelésre kerül (adminisztrácó alapján van közös adatterületük), akkor a program mindkettőt TÖRLI visszavonhatatlanul. Valamint ha hibás az eszköz (akár flash akár HDD alapú), akkor hibát fog véteni, amit megint ki akar javítani, amit megint....... Vagyis ül az ágon, és fűrészeli. Csak a fa törzsét nem nézi, melyik oldalon van.
Tanács!
A SCANDISK vagy CHKDSK parancsot csak abban az esetben futtassuk egy drive-ra, ha annak adatairól VAN biztonsági másolatunk, és az eszköz fizikailag hibátlan! Különben csúnya meglepi lehet a végeredmény. -
batagy
őstag
válasz
King Unique #50648 üzenetére
Köszönöm!
A rejtett fájlok megjelenítése nálam mindig is be van kapcsolva, nem ezzel függ össze a probléma.
Szövevényes mapparendszer sincs.Valamilyen indexelési gond lehet. A chkdsk valamit talál, amit pontosan nem tudok értelmezni, és a fix lefut. De utána is fennáll a probléma, végül nem tudja kijavítani.
A meghajtó szinten láttam hogy tele van a vinyó, de nem minden mappa szinten ellenőriztem. Csak bizonyos könyvtárakat, amit éppen másoltam, csak azokat. Nem merült fel, hogy az Intéző hibásan mutatja. Pont ennek kellene helyesen mutatni, nem 3rd party tool-oknak, na mindegy.
Máshol sosem találkoztam eddig ilyen problémával, csak ezen az egy helyen.
Végül is gondot nem okoz most már. Annyi, hogy mielőtt átmásolgatom, nem az Intézőből, hanem WinDirStat-ból fogom a mappa méretet ellenőrizni. A cél vinyón már helyes az adatméret.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
ricsi99 #50616 üzenetére
Biztos? Ép azt írtam ez előbb, hogy mi történt. Minden app-ot kilőttem, bezártam az Unlocker-el is még ami maradt, rég nem írt/olvasott (látszólag) rá/róla semmi és úgy húztam le. Mikor visszadugtam egyből feldobta a chkdsk-ás reklamálást, ezért ennek valami oka csak van. Ezt ezért hosszú távon nem játszanám el vele sokszor.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #50612 üzenetére
Igen, de ez már korábbi válaszokban is le volt írva. Ahogyan ez a téma is már kivesézve abban a bizonyos másik topikban, valamint többször itt is. Meg az is, hogy ilyenkor akár némi várakozás, majd újrapróbálás is van hogy megoldja. Valamint az említett szoftvereknél az erőltetett eltávolítás használata, ha más nem megy. Ha esetleg az utóbbi sem, akkor meg marad a Windows újraindítása / leállítása, vagy a szoftveres leválasztás nélküli eltávolítás. Ha gyors eltávolítás van beállítva a házirendeknél, akkor elvileg szoftveres leválasztás nélkül is ki lehet húzni az eszközt és nem lesz semmi gond, de gyakorlatilag nem feltétlen, mint azt most magad is tapasztaltad. Sőt, az még a jobbik eset, ha csak javítás (CHKDSK) szükséges utána, ellenben ha tartósan RAW lesz az NTFS partíció, akkor az már problémásabb.
A nem működik állítást azért nem feltétlen kell általánosítani sem, mert általában nem arról van szó, hogy minden egyes alkalommal az említett jelenség van, hanem hogy bizonyos esetekben. Legalábbis én ezt tapasztaltam eddig. Meg a használattól, szoftverkörnyezettől is függhet, hogy kinél milyen programok, háttérfolyamatok használják, zárolják az USB-s tárolóeszközt és ezzel adott esetben akadályozzák annak biztonságos eltávolítását.
-
JHC
tag
válasz
King Unique #50289 üzenetére
Jelentem a chkdsk meg tudja zabálni a memóriát amikor a /R kapcsolóval futtatjuk. Ugyanis a felület ellenőrzésekor egyesével beolvassa a fájlokat a memóriába legyenek azok bármekkorák is. Ki lehet próbálni olyan meghajtón amelyiken a gép memóriájánál nagyobb fájl van is figyelni a feladat kezelőt.
-
King Unique
titán
válasz
w.miki #50341 üzenetére
Az SSD-knél idővel normális a kondíció esése az elhasználódás, illetve az írásmennyiség növekedése miatt. Vagyis a 92%-os kondíció még nem hiba, max. akkor, ha a diagnosztikai program (pl. HDS), vagy az SSD gyártójának saját szoftvere konkrét problémát ír (példa).
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
Ha a fájlrendszert akarod ellenőrizni a C-n a CHKDSK-val, akkor első körben elég grafikus felületen, vagy parancssorban read-only módban futtatni. A hibák javítását az előbbinél és parancssorban a
/F
és/R
kapcsolóval értelemszerűen akkor kell futtatni, ha hibák vannak a lemezen. Ellenkező esetben viszont nem indokolt, meg ütemezett újraindítással stb. bonyolítani a helyzetet, mivel a C használatban lévő rendszermeghajtó (bővebben). Meg ha gond lenne a fájlrendszerrel, akkor arról valószínűleg már tájékoztatott volna a Windows, vagy éppen a bootolásnál ajánlotta volna fel a fájlrendszer vizsgálatát. -
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50287 üzenetére
Szeretném lefuttatni a C: SSD-n is a lemez ellenőrzést, mert az csak 92%-os.
(A D: 99%-a formázás után 100% lett, de a C:-t nem akarom formázni, azon van a Win7)
Rendszerlemezen használható a chkdsk? Ha logolni is akarom, így használjam?CHKDSK C: /F /R > D:\clog.txt
Vagy van más módszer az SSD hibáinak kijavítására? (HDS részletes öntesztje nem csinálta meg.) -
King Unique
titán
válasz
w.miki #50288 üzenetére
A lemezkarbantartó az más, a CHKDSK a lemezellenőrzés, ami azért nem szokott olyan memóriaigényes folyamat lenni. Ott esetedben vsz más gond lehet, de meg kell nyitni pl. egy feladatkezelőt, aztán az megmutatja, hogy melyik folyamat épp mennyi RAM-t eszik. Valamint még az szokott gondot okozni, ha ki van kapcsolva, le van tiltva a lapozófájl, akkor szoktak hasonló hibaüzenetek megjelenni, programok bezáródni stb. De mondjuk ez már nem éppen HDD probléma, ez ügyben az OS, jelen esetben a Windows 7 topikban kellene érdeklődni, ha nem sikerül megoldani.
-
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50287 üzenetére
Köszi, ezt akkor lefuttatom. CHKDSK D: /F /R
Elkezdtem, de bizonyos időközönként feldobja a Win7, hogy kevés a memória zárja be a lemezkarbantartó programot. Ok, Mégse. Van ötleted, hogy ezt miért akarja. 8GB RAM van a képben, az kevés neki?(Reflectben nem találtam meg azt az opciót, hogy átugorja a hibás szektorokat. Illetve az enyém egy régebbi változat, ott egy helyen (az elején, intelligent sector copy), mintha bepipáltam volna, hogy ugorja át, de akkor is Error 9-el állt meg végül.
HDS-ből is csak egy régebbim (4.60) van, ami regisztrált, ott nem oldotta meg a Részletes Teszt a hibát..) -
King Unique
titán
válasz
w.miki #50286 üzenetére
Ha a CHKDSK-t ráereszted egy ilyen nem hibátlan állapotú lemezre, akkor mindenképpen javasolt előtte az adatok lementése biztos ami biztos alapon. Ez legyen az első! De ha már sikerült mindent lementeni, akkor mondjuk klónozni sem feltétlen muszáj, de mindegy.
Amúgy meg inkábbCHKDSK D: /F /R
formában kellene kiadni a parancsot, ami elvileg javíthat hibákat, aztán hogy ez esetben a gyakorlatban mennyire jön össze, az más dolog.Azt hittem az nem akadály, a Macrium esetében is valami server kiadás volt...
Egyébként meg akár ingyenes promókat is lehet találni az azzal foglalkozó topikban. -
w.miki
veterán
válasz
King Unique #50285 üzenetére
CHKDSK D: /R parancsot futtassam le, és az kijavíthatja a hibát?
(A részletes önteszt csak regisztrált verzióban működik) -
King Unique
titán
válasz
w.miki #50282 üzenetére
Hát ott, abban a programban, amivel megnézted. Ha a HDS-sel, akkor azzal, ami az áttekintés fülön a szöveges értékelésben írni szokta, hogy mi a gond. Vagy akár screenshotot is be lehetne tenni, hogy ne kelljen találgatni.
Ha szektorhibás a HDD, akkor olyan klónozó programot kellene keríteni, ami tolerálja azt, illetve a CRC hibás olvasást. Vagy manuálisan átmásolni a fájlokat egyik HDD-ről a másikra pl. a fájlkezelőben. Ami egyúttal biztonsági mentésnek is jó lehet, mert a lemezhibáknál javasolt CHKDSK futtatása (parancssorból, javítással) előtt célszerű az adatokat is biztos ami biztos alapon lementeni. Másik megoldás lehet a lassú formázás, viszont az eleve destruktív és törli + felülírja a meghajtó tartalmát.
-
King Unique
titán
válasz
macssessz #50255 üzenetére
Sikerült a korábbi válaszban linkelt leírást elolvasni, ahol vilégosan le van írva, hogy írásteszttel tud a HDS problémás szektorokat javítani, illetve ezek ilyenkor lezárásra, majd a tartalék területre történő áthelyezésre kerülhetnek? A lassú (teljes) formázás pedig szintén végigírja a lemezt és akár az is használható ilyen célra. Meg az utóbbi esetben amúgy eleve formázásról volt szó, nem a lemezellenőrzés (CHKDSK) futtatásáról...
Egyébként meg az sem derült ki, hogy milyen HDD-ről van szó és ténylegesen vannak-e rajta gyenge / hibás szektorok és ha igen, akkor mennyi, milyen a lemez kondíciója stb. Meg ettől függ az is, hogy érdemes-e vele egyáltalán szórakozni, esetleg HDD Regenerator és társai programokkal bűvölni, vagy inkább megejteni egy garanciális cserét, vagy annak lehetősége híján megcélozni vele a kukát, majd venni helyette egy normális állapotú merevlemezt...
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique #50237 üzenetére
Újra lett indítva a gép és most sem látszik. Közben gondolkodtam miért lehet: Az I: meghajtóra boot után, vagy ha újra csatlakoztatom visít a Win7, hogy "Probléma lehet vele" és hogy futtassa e a karbantartóját. Ezt én be szoktam zárni, mert a chkdks-ról már nagyon sok rosszat hallottam. 1TB-os a Winyó, a procim meg egy T4300, egy örökkévalóság lenne mire végez és olvastam, hogy a Full javítással több kárt okozhat mint hasznot. Szerintem ezért nem mutatja, mert "hibásként" indexeli a rendszer.
Erről mi a véleményetek ereszem rá mégis a lemezkarbantartót? (Sentinel szerint amúgy 100%-os és hibátlan a lemez).
Szerk: közben meglett, ez volt az oka. Ráeresztettem a file rendszer javítóját a chkdsk-nek és rendbe rakta (a bad sector-os javítást nem kellett hozzá szerencsére, mert az ami agyon stresszeli a lemezt).
-
Roxkex
senior tag
válasz
Roxkex #50091 üzenetére
Amúgy a hds-el részletes öntesztet nem toltam, csak a a fent említett chkdsk-et.
Szerk.:
Gondolom olyan sok különbség nincs közte.
Nekem akkor is furi, hogy nincs bad sector és ilyet csinál egy vinyó.
Az asztali gépbe levő vinyó az meg már megy vagy 5 éve és semmi hasonló jele sincsen.Elképzelhető, hogy a laptoppal van valami ugyanis a sata 2 portjára kötött vinyó (amivel adták a gépet) is rakoncátlankodott (ezért ki szereltem - és innentől kezdve a külső vinyó vette át a helyét). 100kb/s írási olvasási sebesség de 100%os lemez használtatot produkált. Bár nem hinném, hogy ez bármilyen szinten ki kéne, hogy hasson a külső vinyóra.
-
Roxkex
senior tag
válasz
King Unique #50090 üzenetére
Konklúzió, hogy nem lehet vele már mit kezdeni ?
Azt meg nem tudom, hogy hogy tudnám eldönteni, hogy tápelleátás gondok vannak-e.
Nyilván bedugom a gépbe és megy, de volt már rá példa, hogy csak kattogott orrba szájba és nem is tudtam megnyitni a windowsban.Szerk.:
A formázgatás clean all, chkdsk /f /r /x /v alatt egyszer sem kattant. Amikor végzet hds-el ránéztem akkor egyből kattant néhányat. Néha igen néha nem. -
King Unique
titán
válasz
butch3r #49833 üzenetére
Ha szektorhibás a HDD és a WD saját tesztprogramja sem fut le, akkor mi a kérdés...? Ez esetben annyira nem meglepő, ha a másik gépben is problémák voltak vele, nem indult el a Windows rendesen és rászabadult a CHKDSK. Rá lehetne fogni ugyan akár pl. csatlakozási problémára is SATA-n, de ha eleve nem teljesen oké a HDD állapota, akkor az önmagáért beszél.
Amit meg lehetne próbálni ez esetben az az, hogy az adatok lementése után lefuttatni egy lassú formázást, vagy a HDS-ben egy írástesztet, illetve a felület újrainicializálását, hátha az stabilizálja az állapotát. Vagy nem vesződni vele és lecserélni egy másik merevlemezre, ha amúgy is már annyira viseltes és ráadásul nem éppen mai darab.
-
JHC
tag
válasz
Balthazar777 #49744 üzenetére
Csak tippem lenne. Régebben míg használtam cd-olvasót, ha sok hibás szektor volt a lemezen, akkor nem csak a meghajtó lassított le WinXP alatt, hanem a Win visszavette az ATA busz sebességet is, vagyis egy jó lemezt berakva sem értem el vele az előző sebességet. Le kellett törölni az eszközkezelőben a meghajtót, majd újraindítani a gépet, és utána jó lett. Nálad lehet kábelhiba is, bár akkor a SMART értékek között jelentkezne. Mondjuk van nálad UltraATA CRC error count.
Viszont lehet, hogy úgy jártál ahogy én egy WD30EARX-el. Mikor eszembe jut, minden meghajtón szoktam futtatni egy "chkdsk /f" parancsot. Nos ezen a meghajtón 10 óra hosszat tartott, pedig ez nem teljes felület vizsgálat. Sentinellel teljes felülettesztet futtatva sincs hibás szektor, csak lassulás úgy, hogy minden SMART érték teljesen normális, viszont 1700GB-tól a sebesség 100-200kB/sec. Namost én tudom, ha más programmal nincs piszkálva, akkor NTFS fájlrendszernél a katalógus szerkezet a meghajtó közepén foglal helyet, és esetemben belenyúlott a lassú részbe. Ennek a teli meghajtónak a mentése 3 napot vett igénybe. Viszont én füllel is meghallgattam a meghajtót, attól hogy nem jelzett semmilyen hibát attól még kattogott folyamatosan, olyan mintha az újra próbálkozások száma végtelenre lett volna állítva a meghajtón belül.
Ajánlom neked is a füllel való vizsgálatot, az eszközkezelős manőver után.
-
Balthazar777
csendes tag
Sziasztok!
2db WD5001AALS-00L3B2 (WD Black 500GB 7200rpm) gazdája vagyok, 2 hete telepítettem friss Windows 10-et.
A minap történt az, hogy szokásos esti sorozatomat néztem volna, de amint a meghajtóra kattintottam, a File Explorer nagyon lassan, vagy sokat homokórázva, végül elszürkülve befagyott, ki kellett lőnöm Task Managerben.
Több próbálkozásra is hasonlóan viselkedett, azok a partíciók 1-2 másodperc késéssel jelentek meg az Explorerben, illetve a Task Manager Performance füle azt mutatta, hogy a meghajtó egyfolytában 100%-on dolgozik, a visszajelző LED is folyamatosan égett. Az egyes partíciók és mappák tartalmát mutatta, de olvasni szenvedősen tudta, inkább csak kisebb fájlokat volt hajlandó. Írni és törölni nem akartam, nehoggy adatvesztés legyen, ha bad sectoros.A HDSentinelben a kétperces Random read teszt csak az ablakig jutott, a Quick test sem reagált, nagyon lassan lehetett akármit lekérdezni a meghajtóról.
Így újraindítás, kikapcsolás, kábeligazítás és némi imádkozás után elkezdtem kimenteni a legfontosabb adatokat (ha már a fájlokat látta) és 18GB-t sikerült kb. 20-22 óra alatt átmásolni, jelentős sebesség-ingadozással. Volt, hogy 70-200kB/s volt a max, volt, hogy 2-6MB/s, aztán a végére valahogy visszajött a normális 50MB/s körüli.
Közben volt időm utánajárni, hogy mi okozhatja ezt, de lélekben már készültem arra, hogy új HDD-t vegyek.
Aztán egyszercsak minden helyreállt, minden újra gyorsan elérhető volt és megnyílt, HD Sentinel is végezte a teszteket, mutatta az eredményeket és a SMART-ot.Mi volt ez? Mi történhetett?
Amint a másolás befejeződött, futtattam a partíciókon 1-1
CHKDSK /f
, majd/r
parancsot és HDS-ben is minden lehetséges tesztet, sőt a WD saját Data Lifeguard tool-ját is kipróbáltam; minden PASS, PERFECT és zéró hiba lett.Továbbra is használjam nyugodtan a merevlemezt?
(a másik azonos lemeznek semmi baja)Nagyon köszönöm, hogy elolvastátok és ha van tanácsotok!
-
King Unique
titán
válasz
Laci2277 #49603 üzenetére
Ha mindkét Windows 10-nél be van kapcsolva a gyorsindítás (fast startup) és úgy állítod le a rendszert, mert utána rakod át a másik gépbe a HDD-t, akkor nálad is az a probléma, amiről nemrég volt szó. Az pedig nem meglepő, hogy ha ilyen állapotban ráküldöd a CHKDSK-t, akkor az csak tovább ront a helyzeten.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #49384 üzenetére
Plusz az is gondot okozhat, ha a fájlrendszernél hibák vannak. Ezért szükség esetén a fájlrendszer vizsgálata és javítása is megfontolandó. Viszont a CHKDSK futtatásánál bizonyos esetekben akár a köteten lévő fájlok is sérülhetnek, ezért előtte biztos, ami biztos alapon szintén nem ártana egy mentés!
Aztán az új RAM beszerelésekor ha esetleg a HDD-nél a SATA fizikai csatlakozók véletlenül meg lettek piszkálva, akkor azok, illetve a tápkábel és az adatkábel ellenőrzése sem ártana.
-
King Unique
titán
válasz
Maestro85 #49306 üzenetére
A megfelelő jogosultságok beállítására akár a visszahelyezés után is szükség lehet. A CHKDSK-t csak szükség esetén kellett volna futtatni, mert az is képes belegányolni a fájlokba. De eleve zavaros ez az egész és ráadásul rendszermeghajtóról van szó, azon belül is a rendszerpartícióban lévő felhasználói mappákba történik a másolás. Ha be van kapcsolva a másik válaszban említett gyorsindítás (fast startup), akkor az viszont okozhat problémát.
-
Maestro85
tag
válasz
King Unique #49303 üzenetére
Megcsináltam a birtokbavételt a link alapján, majd másodjára is átmásoltam mindent az asztali gépemre kötve. A file-ok nem rejtettek, total commanderrel megnéztem az mutatná a rejtett fileokat is. Most legalább azt jelzi a TC meg win intéző is, hogy le van foglalva annyi hely, amennyit rámásoltam.
Még az asztali gépben beletekertem néhány filmbe, megnéztem pár fotót. Futtattam checkdisket azon a meghajtón, amire másoltam, hiba nélkül lefutott.Visszatettem a laptopba a hdd-t, most 5igával több a látható/elérhető adat, de 120 giga helyett még mindig csak 16 Gb.
chkdsk c: parancsot futtatva hibákat kapok: Attribute record (80, " ") from file record segment 1CAB5 is corrupt ebből van jópár, a végén: errors found, CHKDSK cannot continue in read only mode.
Egy felhasználó adatait másolnám vissza, desktop, downloads stb. mappákat. De amikor 1 éve így jártam, akkor a D meghajtóra másoltam csak, nem a rendszer meghajtóra és ugyanez a hiba volt. A laptop is más, azóta új gépem is lett. -
King Unique
titán
válasz
Maestro85 #49302 üzenetére
A fájlok nem lettek rejtettek? Ha NTFS fájlrendszer van rajta, akkor a felhasználói jogosultság rendben van, szükség esetén saját tulajdonba vétel stb. megvolt? Egy-egy ilyen "eltűnés" előtt a CHKDSK nem futott rajta? Ugyanis az szokott még bizonyos esetekben belegányolni a fájlokba. Aztán ilyenkor felmerülhet az is, hogy magával a HDD-vel van gond. De ha a HDS szerint tényleg OK az állapota (tesztek is) és nincsen semmilyen hiba, SATA-n a fizikai csatlakozás, beleértve az adatkábel stb. rendben van, akkor elvileg nem az lehet a probléma oka.
-
Dinter
addikt
Üdv.
Van egy HDD, amin régebben volt egy Win, aztán amikor meglett az SSD, a merevlemez nem volt használva. Most ha berakom, sokkal lassabban bootol be a gép (10 perc), és formázni sem engedi az egyik partícióját. Amikor a másikon futtattam egy chkdsk-t, index errort talált rajta. Törölni kéne mindkét partíciót és újracsinálni, vagy mit?
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #48809 üzenetére
Mondjuk annyi pontosítás szükséges, hogy RAW kötet esetén a CHKDSK eleve nem használható grafikus felületen és parancssorban sem. Csak hirtelen egy másik eset kavart meg, ami hasonló tüneteket produkál és ott ilyenkor is opció.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- AMD Radeon Pro WX 4100 4GB GDDR5 128bit PCi-e videokártya 4xMiniDP
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest