Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dolphin
tag
válasz
cousin333
üzenetére
Most nem azert, de en meg soha nem fogtam fenykepezot 1 kezzel... Sot, aki jobban foglalkozik fenykepezessel akar csak hobbibol is, olyat sem lattam, hogy 1 kezzel fogjon egy kompakttol nagyobb gepet. Bar en meg kompaktot is 2 kezzel fogom meg, igy ezeket a "kicsavarja a kezembol", "orrnehez", stb, stb.. dolgokat nem igazan tudom mire velni. Valoszinuleg ezek szerint vannak, akik 1 kezzel fotoznak, es ez egyeni velemenyem csak, de megszokasbol meg a Pana 20mm-t is alatamasztom, igaz, alig van ra hely, de ott a bal kesem... El sem tudom kepzelni egy kezzel hogy lehet fotozni, az extrem helyzeteket leszamitva.
-
-
Fandango
veterán
Fujifilm X-A10 to be Announced in November :: 16 Megapixel, No Touch Screen… and Cheap!
Na erre nem gondolt senki!?
-
cousin333
addikt
Csatlakozom azokhoz, akik szerint az X-E2 (és a többi Fuji) alapvetően nem egykezes.
Eleve, ha egy nagyobb objektíved van (Fujinál értsd: nagyobb, mint az XF27 vagy az XF35/2...) akkor a markolatot megfogva a gép nem előre, hanem előre és balra húz. Lehet persze 1 kézzel fotózni, de az nem kényelmes és nem is elég stabil.
Én alapvetően úgy fogom, hogy a bal kezemmel az ujjtöveknél tartom az objektívet, a tenyeremmel (A hüvelykujj melletti részen) tartom a váz bal oldalát, a jobbal meg ellentartok és igazítok (döntök, billentek), ahogy jónak látom, meg persze exponálok. Ez így kellően stabil egyszersmind rugalmas pozíció. Bal kézzel fogást váltva elérhető pl. a zoom-gyűrű, jobb kézzel átfogva pedig a hátsó gombok vagy a záridő-állítás. Hogy hogyan nézett ez így ki kívülről, az meg a képeket visszanézve már abszolút érdektelen...

Egy kézzel csak hordozás közben (két kép között) fogom, akkor (is) mondjuk sokat segíthet pl egy fél-tok, ami ugyanakkor megőrzi - sőt talán fokozza - a gép retro karakterét. Nem is beszélve arról, hogy egy kézzel fogva bármelyik gomb nyomkodása is sokkal macerásabb, megkockáztatom, nem is lehetséges.
Itt egy kép arról, hogy markolatban milyen extrát nyújt a gyári tok:
Kétségtelen, hogy pl. a Canon 100D fogásra jobban kézbe simul, de még az sem teljesen elegendő, viszont cserébe a váz sokkal mélyebb, mint a Fujié. Egy igazán kényelmes markolat meg majdnem akkora lenne, mint most maga a váz...
-
Mercutio_
félisten
válasz
pethob
üzenetére
Ja, hogy ez natív X-bajonetes, akkor nem szóltam.
Van nekem pana 25/1.8, de az ekv 50mm még mindig nem a barátom valamiért,hallod gorgo!
ami az én mosoda igenyemnek elég és épp a napokban csodálkoztam rá, hogy szín/hangulat szempontjából meglepően kellemes 
madgie: ezért jók a kicsi/könnyű vázak, ott rászokik a user, hogy nagyobb/hosszabb obinál fogja a bal kezével a jobbal csak kitámaszt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Egy X-E2-n az 56-ost nem úgy kell kezelni, hogy jobbal rágörcsölsz. Ballal fogod a cuccot, mert az objektív felé van a súlypontja (az összes Fuji váz eleve könnyű, sokan kifogásolják ezt az X-Pro-vonalnál), jobbal csak finoman megkapaszkodsz a vázban, hogy exponáláskor ne vigye el a mutatóujjad a vázat.
Most így végiggondolva pontosan ezt teszem, csak nem tűnt fel eddig. És így már kevésbé érzem magam ufónak, hogy a hasonló méretű 18-55 fogásra jobban bejön az X-E2-n, mint az X-T1-en, szemben a kisebb objektívekkel
-
válasz
üzenetére
Egyet értek. Jó az a markolat, mert opcionális! 35-tel (napellenző nélkül) és 27-tel kifejezetten kicsi, már-már bárhová hurcolós, de ha rábiggyeszt az ember egy 23-at vagy 56-ot v. telét, már szar az a féltégla, viszont a grip javít rajta. Nem tökéletes, viszont fel-levehető, szemben a T1-el.
-
madgie
titán
válasz
üzenetére
Volt vagy 25 fényképezőm, azok nagy része inkább az egy/kétparcis ársávból származott

Kezdem megérteni, miért olyan fontos a stabilizátor
DSLR fogással akartok markolni egy rangefinder gépet, egy kézzel használni azt, ami már csak a súlya és mérete miatt is kétkezes... 
Egy X-E2-n az 56-ost nem úgy kell kezelni, hogy jobbal rágörcsölsz. Ballal fogod a cuccot, mert az objektív felé van a súlypontja (az összes Fuji váz eleve könnyű, sokan kifogásolják ezt az X-Pro-vonalnál), jobbal csak finoman megkapaszkodsz a vázban, hogy exponáláskor ne vigye el a mutatóujjad a vázat.
Az X-T1-nél már meg tudom csinálni, hogy jobbal támasszam meg, de hosszú távon azon sem kényelmes. Mondju én eleve tök hülyén tartom a T1-et az 56-tal, sok fotóstárs röhögött már ezen

-
pethob
aktív tag
Szerintem se kell keverni a DSLR marok fogását a rangefinderekével. De az általam írt thumbs up és bőrtok nem is abba az irányba viszi a dolgokat...
X-T-hez meg ott a grip, ami ugye az akkumlátorok miatt, meg X-T2-nél a boost mód miatt amúgy is kötelező tartozék, és azokkal a fogás már tényleg kifogástalan. (Na jó, úgyis egyéni preferencia.) De itt megvan a lehetőség, hogy leszereled, és akkor van egy kis kamerád. (Az X-T vonal egyébként kisebbnek érződik, mint az X-PRO)
-
pethob
aktív tag
Itt egy szerintem egész jó összehasonlítás a 23mm lencsékről. (Már ha eltekintünk a felesleges csacsogástól az elején.)
Úgy tűnik a bokeh pont fordítva van mint a 35mm párosnál.
-
madgie
titán
Nem tudom, miért csináltok Horn Gyulát szegény X-E1/2-ből. Nekem is volt ilyen, pontosan öt percig maradt meg a gépen, pont a lényegét öli meg a váznak. Ha markolászni szeretne valaki, ne távmérős formában gondolkozzon, szerintem. A plusz elsütőgomb, vagy a hüvelykujjtámasz oké, kinek mekkora a tenyere (nekem a Pro2-re max a becsavarható expógomb hiányzott, a hüvelykujjamnak tengernyi támasza volt hátul), de ezek a bumszli gripek pont azt a fogást cseszik szét, amire ezek ki lettek találva.
-
silmatauki
őstag
válasz
Muerte68
üzenetére
"Az XE 1-2-nagyobb de ugyanúgy téglaforma,de ha egy grip tud segíteni rajta emiatt ne mondj le róla ha egyébként tetszene."
Pontosan. Nekem egy SUNWAYFOTO L Arca-swiss grip van (SUNWAYFOTO L Plate Bracket w Hand Grip /Fuji X-E1 PFL-XE1 Camera Arca Compatible ) az X-E1-re, nagyon jól hurcolászható vele a gép.
-
pethob
aktív tag
válasz
Peter89x
üzenetére
Én biztos használt X-T1-et vennék az új X-T10 helyett, egyszerűen sokkal jobb. Nem csak fogásra, nem csak funkciókra de építési minőségre is.
Az X-PRO - gondolom az X-E2 vázakon is - fogásán irtó sokat dob egy hüvelykujj támasz, meg egy bőr tok. Ez utóbbi azért is jó, mert óvja a vázat a sérülésektől, bátrabban dobom be a táskába, vagy teszem le a szikla tetejére állvány helyett.
Szintén az ergonómián javít, és filléres dolog a betekerhető elsütő billentyű. (X-T1-re nem megy fel.) Ezt a három kiegészítőt szinte azonnal beszereztem az X-PRO2-höz és előtte az X100T-hez is, és ezekkel nekem "tökéletes" az ergonómia.
Pedig a két váz elég más méret.
(CSak ne lenne olya b%&^@tt jó az X-T1/X-T2 vonal keresője, meg ne irigyelném annyira a kihajtható képernyőt!)
Lehet, hogy egy DSLR fogása tenyérbe állóbb, de vagy egy kilóval minimum nehezebb amit emelgetni kell. Nem bántani szeretnék senkit, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan lehetne jobb egy 6D-t emelgetni egy 24-70-el mondjuk egy X-T1 + 18-55-el szemben. Ha keveset fotózol azért jó mert könnyebb, és kevés képnél kevésbé számít az ergonómia. Ha sokat fotózol, irtózatosan sokat számít minden deka, amit emelgetni kell...
A CaNikon tárcsáival gyorsabban lehet dolgozni, mint a Fuji mechanikusra hajazó kezelőszerveivel, Fuji a molyolós fotós gépe. Persze a zársebességet már tárcsázhatod. Az első-hátsó tárcsa megvan itt is,majdcsak leszivárog a középformátumból a C állás a rekeszgyűrűről...
-
Peter89x
csendes tag
-
Peter89x
csendes tag
-
-
Muerte68
addikt
válasz
Peter89x
üzenetére
a fuji-k téglaformák egy grip segít,én is tervezek az om-10 re azon sincs nagy fogás.Az XE 1-2-nagyobb de ugyanúgy téglaforma,de ha egy grip tud segíteni rajta emiatt ne mondj le róla ha egyébként tetszene.
Novics pont egy kisujjnyival nagyobb + szélesebb is de markolat egyiken se nagyon van
Ezeken a retro stílusu gépeken szinte közelező a grip 
+1 a bőr féltok is jó megoldás. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Peter89x
üzenetére
Hát ez meg minek markol ennyire rá az obira?
Ennél még úgy általában a csajok is ideálisabban fogják, ők legalább úgy tartják mintha valakit épp "leápolnának"
Szerintem inkább így képzeld el. Amúgy nem tudom x-t10-hez kapható-e, de általában egy bőr féltok sokat segít... -
Gondwana
addikt
-
Peter89x
csendes tag
Sziasztok! Mostanában sokat szemezek az x-t10-el. Viszont attól tartok kicsit, hogy a kis mérete miatt kényelmetlenül állna a kezemben. Mivel Békéscsabai vagyok, és itt egy boltban sincs ilyen váz -illetve a környéken sincs senkinek ilyen, ha jól tudom-, ezért sajnos kipróbálni sem tudom. Mik a tapasztalatok vele? Alaptalan az aggályom? Vagy tényleg ajánlott hozzá a grip? Vagy inkább x-e2(s) vonalon gondolkozzak, ha a kényelem is számít?
Vagy -amin ugyancsak agyalok kicsit- szerezzek be egy használt x-t1-et? Vagy inkább hagyjam egyelore, és várjam ki az x-t20/x-e3 bejelentését? (FR szerint idén valamit meg kihuz a kalapból a fuji, lehet hogy ezek közül valamelyik lesz az?)
Valaszaitokat, segitsegeteket előre is köszönöm! -
madgie
titán
Látszik, milyen gyakran vakuzom, meg voltam róla győződve, hogy a kis Meike MK-320 tud HSS-t

-
rbalint88
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
tudod Cirmi, a jó barát nem csak ígér, be is tart

-
3YEW
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nekem van egy patona, az usb bemenet beletört, de a 220 csatlakozó, sima borotva, az működik, ha kell keress.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nekem egy W126 is jó lesz
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Mr.Csizmás
titán
valakinek nincs egy W126 töltője véletlen feleslegbe?

-
Gercsa
senior tag
Szia!
Én ebay-ről rendeltem sima 2500 FT-os teljes bőr tokot, teljesen jól használható, az alsó fele azóta is rajta van a gépen folyamatosan.
Egyedül az akksi fedélhez nem férek hozzá ha tokban van, de ez ugye nem lényeges, mert az X30 tölt USB-ről, akkor lehet csak problémás ha valaki ki-be rakosgatja a memóriakártyáját gyakran.
-
OTika
aktív tag
Sziasztok!
X30-hoz keresek sötét barna bőr tokot.
Használ vki teljes bőr tokot? Mik a tapasztalatok, milyet érdemes? -
Clemi
veterán
válasz
pethob
üzenetére
Kipróbáltam, ki és bekapcsolt HSS-el, és végig az összes módot az i40-en, megcseréltem a két távkioldót, csatlakoztattam a kábelt is ami akkor kell, ha vázat akarom vezérelni a vevővel visszafelé, de semmi. A gép távkioldása működik, még az AF is megy, de a vakut nem hajlandó vezérelni, pedig komolyan úgy emlékszem, hogy ment M módban a vaku kioldás a YN-603c párosommal, azért nem adtam el mikor felszámoltam a Canon rendszert. Ja és sem a T10-ről sem a T1-ről nem megy.
Később akarok rendszerbe állítani én is Cactus-t vagy valami HSS-t tudó rendszert, de most csak valami halál egyszerű megoldást keresek. Amiket eddig írtatok ki fogom próbálni (keresek színes negatívot) és rápróbálok valami tényleg egyszerű egyérintkezős kioldóra. Ha előbb nem, hát az expón fogom az őrületbe kergetni azokat a kiállítókat, akik ilyeneket forgalmaznak

-
centrino
senior tag
válasz
pethob
üzenetére
Lekopogom, eddig tökéletesen működnek, zökkenő mentesen megy az off-camera használat a két vakuval.
Vezérlő a gépen, a vakukat tudom egyenként vagy csoportosan állítani (zoom és erősség), hss is beállítás után tökéletesen működik 1/2000-ig, 1/4000 nél néha alul fekete sáv jelenik meg, utánaolvasva lehet újra kell "tanítani", de már így is hihetetlen jó. 56 1.2-vel nyitott blendével vakuzni jó móka...

Hosszas csúszás után lassan megjön a softbox hozzá, akkor tudok komolyabb tapasztalatokkal szolgálni (Mikrosat Dodibox 70cm)
X-T2 vagy X-PRO2 nem tudok nyilatkozni, de X-T1 minden rendeltetés szerűen működik.
Amint megjelenik az X-500 sztem sok kompatibilitási probléma megoldódik más gyártóknál is. 1-2 hét kivárás után a valós vélemények alapján hozzám is fog érkezni egy, bármilyen szuper is a Cactus, néha jól jönne a TTL. Nem zárja ki a két rendszer egymást, nagyon elégedett vagyok eddig, megérte az árát maximálisan.
-
pethob
aktív tag
válasz
madgie
üzenetére
Nem tudom, de szívesen kipróbálnám.
Itt van olyan Fuji-val(?) történő levelezésből levezetett vélekedés, miszerint a saját rendszer megjelenéséig a Fuji visszatartja az infókat a 3rd party gyártóktól, akik addig csak reverse engineering mákolással tudnak új firmware-t gyártani. Eddig is ez volt, a nissin i40 pl eddig is nem hivatalosan tudta a HSS-t, aminek most (átmenetileg?) vége.
Minden esetre az egyszerűbb triggerekkel történő uncompatibilitás-t végleg nem értem, mert ott elvileg nincs semmilyen kommunikáció. És a probléma a szinkron csatin is jelentkezik. Szóval ezt azért szívesen csekkolnám másik gépen is, hátha mégiscsak az enyémen tojt be valami hardveresen. (Bár akkor az EF-X20 miért működik hibátlanul?)
Ha lesz találkozó, én is szívesen mennék, és csekkolhatnánk a vaku/kioldó kérdést is. De viszek egy mitakon 35/F0.95-t is, hátha valakit felizgat a kis mélységélesség. Lányok előnyben!

-
kobox
tag
válasz
DonRazzino
üzenetére
Igen, minden jól megy
az enyém már a vázon van.
Ha jó leszel, küldöm a tiédet is
Az AF brutális, le fogsz tőle hidalni. -
pethob
aktív tag
A firmware frissítéssel eltűnő vaku kompatibilitás a T-1-et egyenlőre nem érinti, legalábbis úgy tűnik, hogy az X-T2 érintett már a v.1.0-tól, és az X-PRO2 a v2.0 firmware-től.
Én egy e-bay-en rendelt kínai 16 csatornás rádió triggert használtam eddig. Wansen név van rajta, de ez szerintem nem jelent semmit, 1 adó 4 vevő csomagban vettem. Ezek eddig kíválóan mentek Canon-on is és Fuji-n is.
-
Gondwana
addikt
A szìnes negatìv nyersanyaga àtengedi az infra fényt (a fekete-fehéré ellenben nem), ezért kerìtesz valahol egy darabka előhìvott negatìvot, aminek az eleje fényt kapott, tehàt sötét, levàgod és ràragasztod a commander vakura, màris nem làtszik bele a kész képbe. Pròbàltam - anno ìgy épìtettem àt egy középérintkezőst stùdiòtriggerre.
-
Clemi
veterán
Az előttem lévő hsz-hez: Én is csak résztvevő voltam
és ebben az évben már legfeljebb hétvégén lenne időm bármilyen összeröffenésre.Az alap, hogy nagyon nagyon keveset vakuzok, ha lehet a természetes fényt használom. Teljesen az élt az emlékeimben, hogy a Yongnuo RF-603c távkioldóm M módban működteti a Nissin i-40 vakum. Rá kellett döbbennem, hogy nem így van. Most én emlékszem rosszul és sose vezérelte, vagy csak az egyik FW frissítésben buheráltak valamit? Ha most kellene egy tök egyszerű vaku távkioldó, tudtok olyat amivel tutira működik? Nem kell most se HSS se TTL csak beltérben M módban villanjon a vaku. A váz Commander módja most nem játszik, mert néha közelről készül a kép, és még -2 állásban is meglátszik a képen a fénye és a randa árnyéka.
-
atok666
őstag
válasz
DonRazzino
üzenetére
Akkor az altalad leirtak alapjan siman migralhatok milc-re, es meg jobban is jarok. Eleg sokat fotozok mozgo dolgokat. Koszi!
Atok
-
Gondwana
addikt
Mi is volt az össznépi tapasztalat, XPro1+56/1.2 AF gyakorlatilag No-Go? (Illeg-billeg itt nekem egy Pro1 kb. 80.000-ért és nem merek beleugrani, T1-re meg még hiànyzik a keretből)
-
DonRazzino
senior tag
válasz
atok666
üzenetére
Ott tartunk, hogy van a Nikon D500, az egyetlen DSLR, amit megvennék, ha most tükröst néznék. Az jobb: low light AF (ideértve AF-C-t is) ISO teljesítmény (elképesztő milyen sooc jpg-et köpött ki magából a 70-200-al amikor ISO12800-on soroztam vele beltérben), obiválaszték (várom a Fuji XF200F2.8-at), vakuk, tartozékok. Minden másra ott a T2

-
atok666
őstag
válasz
DonRazzino
üzenetére
Akkor vegre elerkeztunk oda, hogy sokkal jobb vegre a milc mint a klasszikus tukros gep (70% vs 90% nem piskota) mar AF-C-ben is. Zsir

Atok
-
DonRazzino
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Muhaha, Hagyjuk már! X-T10 + XF50-140-el fotóztam idén 10 futóversenyt. A másik fotósnak van: D750 (amit én adtam el neki, mert 2 hét után rájöttem, hogy no) 70-200 VR, a harmadiknak meg 5DM3. Nos elhiszem, hogy low light körülmények között gyorsabban lockolnak, de ez az AF-C trackingre szól be? A fenn említett két úriember nálam jóval régebb óta csinálja és 70% körül már örülnek, ha a feléjük sprintelő embert betalálják. Ha azt mondom, hogy nekem ez az arány 90% körül van, akkor inkább alá saccolok, mint fölé. A T2 custom AF-C módjaival bitang sokat fejlődött (Ahogy teszteltem én magam is), szóval akinek az "not be dependable enough for professional use" az még gyakoroljon egy kicsit, mielőtt f*szságokat ír le.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen TV-t vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Kutya topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Apple iMac 27" 5K 2015 Late / 16GB DDR3 / 512 GB SSD / Bill+Egér 6 hó garancia, számlával!
- HP EliteBook 840 G7 14" i5 10210u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4650
- 27% - ASUS VivoBook S15 OLED! Snapdragon X Elite / 16GB DDR5 / 1TB NVMe Notebook!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L14 G2i - i5-11G I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

) leszek a családdal. Lesz nálam X-T10, 16-50, 50-230 meg Samyang 8/2,8 halszem. Sajnos komoly, nagy, nehéz üvegem nincs, így azt biztosan nem tudom megmutatni, hogy egy ilyen hogy rántja orra a gépet

Ennél még úgy általában a csajok is ideálisabban fogják, ők legalább

Vagy csak nem erzem az ironiat...

Remélem kihasználtad a délutánt és elküldted.
hemaka