- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lugosi
üzenetére
Jaaa, oké, akkor a PC-re másolásnál, ha nem felhőzöm, akkor marad kábel/kártyázás. Talán egyszer ha lesz gempa akkor egy NAS-al meg tudom oldani én is egyszerűen.
Nekem van fent egy NISI UV szűrő, olyan amire fel lehet tenni a gyári lencse védő kupakot. A cél az volt, hogy időjárás álló legyen de ne legyen batár mérete. Marha jó lenne ha találnék ilyen kiszerelésben egy mist/diffusor szűrőt, majd túrom a netet a kaja szünetemben
hátha van ilyen.re: #43535 Stauffenberg
Köszi. A Clarity-n én is gondolkodtam, de baromi sok idő mire vissza kapom a gépet. Illetve ahogy néztem, nem feltétlenül csinálna glow effektet éjszaka. Igaz, még nem próbáltam. Perpill sok mindenre nincs időm, csak munkában itt viszont nem tudnék a fotógéppel foglalkozni. Netezni még hagyján, de a fotózással való próálbkozás más. Illetve sorozat lövésnél, sem működne a dolog valószínűleg. Illetve amúgy is zavaró, mikor gyorsan mozgó dolgokat fotózom, pl gyerek, macska, kutya bármilyen mozgó jármű.
Ezért gondolkodtam a mist/diffuzor szűrőben, fixen fent lenne azt jónapot.
VND-n én is agyaltam egy időben, de igazából lerekeszelve és a beépített ND szűrővel eddig mindent meg tudtam oldani, eddig jól elvoltam így (nem is vagyok jó fotós). Persze rekeszelve nincs az a jó mélység élesség, de eddig ez nem is kellett, mert általában a következőre használom az ND-t: utcakép, vízesés, felhők, tó, ilyenekre meg nem kell tágra nyílt pupilla úgysem. Te mire használod? Vagy mivel X-T3-omban nincs beépített ND ezért kell az optikai?
Ez azt jelenti, hogy K&F szűrők általában jók, vagy inkább azt, hogy ez a konkrét szűrő jó tőlük?Perpill van rajta egy átalakító (asszem 49-53-as?!) amire ezt az ezer éves Hoya polárt tekertem fel, ez picit nagyobb, szóval azzal sem lenne gond, ráadásul gondolom ha a polár elé felcsavarnék még egy szűrőt akkor aztán pláne nem árt a nagyobb méret. Csak az a gond vele, hogy így már túl nagy és a napellenző már nem fér rá. Igaz, polárral amúgy is kb használhatatlan mert nem érsz oda hoyg eltekerd. Ellenben találtam egy olyan polár+mist szűrőt ami x100-ra van tervezve és a szűrő van elől és azon a napellenző. Nem olcsó, de talán találok alternatívát vagy használtan valahol.
Macro átalakítón is agyaltam, de nem tudom van-e értelme.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Várjatok, PC-re másoljátok át wifi-n? Valamiről lemaradtam, ez valami amit az X100V is tud? Telefonos app megvan, az oké, de PC-re is?
Más:
Ti milyen feltekerhető (fizikai, lencse) szűrőket használtok? Az x100V-re gondoltam egy szűrőt, láttam képeket ilyen diffusor-ral. Perpill van egy nagyon régi vagy 20 éves polár szűrőm. Szerintetek egy mai polár az mennyivel tud tobbet mint egy 20 éves? Van értelme kiadni egy újra? Ez egy valami sima Hoya szűrő.
Néztem van olyan ami polár és diffusor egyben, illetve van a poláron egy ilyen bütyök, illetve a végpontokon van ütköző, így könnyű kiismerni hogy melyik állásban mi van, nem kell annyit tekergetni. Amúgy polár szűrők mikor a nem szűr állásban vannak, akkor kb mennyire veszik le a fényerőt? -
randras_83
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
közvetlenül a Sandisk supportnak, cserét kértem. A weboldalon keresztül, bekérték a képeket, a számlát, aztán elküldtem a sérült kártyát - ehhez intézték a csomagküldést -, majd jött a levél, hogy cserélik. Ebből én arra következtetek, hogy nem egyedi eset (látva a te példád is) hiszen különösebben magyarázkodni sem kellett, leírtam mi történt és kész. Elég gyorsan át is ment rajtuk.
Regisztrálni kell - https://support-en.sandisk.com/
-
kovsol
titán
válasz
lugosi
üzenetére
AWB -t magadra kell szabni, meg beltérben, és kültérben se feltétlen egyforma kell.
Pl beltérben lehet az White pripority WB -al is kísérletezni, főleg ha elég sárgák eleve az égők mellé egy -5B +2R. De ez ugye teljesen egyén függő.
Sok receptnél pl fix kelvin van megadva WB shittel. Én simán AWB -t tolok ezek mellé is a megadott WB shifttel.A túlexpó meg sokszor életet ad teljesen a képnek ha nem ilyen muted tone cuccra vágysz.
-
vakablak93
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Igaz is ennyit elfelejtettem: kell hozzá a brutál túlexpó is +2/3 vagy akár +1+1/3 is.
De alapvetően a WB-t azt keresőben állísd be már túlexponálva legalább 2/3-al úgy meg fogod találni, az időpontnak megfelelőt.
A Calssic Negatív a csúnya foltosodó izéből
ami helyes expón lenne túlexpón lágyul ki ilyenné.A másik verzió, ha szándékosan szeretned nagyon kontrasztosra, akkor meg alul kell expózni a highligtsokat feltolva az egekbe.
A fenti képek a tavaszi, még "hideg" naplementével a háttérben készültek.
Télen ugyanezzel simán besárgul mint egy 100 éves könyv papírja. Ott ol. a 4500K a jó kiinduló pont ehhez a filmszimhez.
A kötelező túlexpó ott is él.Szerintem sokkal sokoldalúbb mint mondjuk egy CC
-
vakablak93
őstag
-
-
ChiliChili
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Sony a7RII és RIII-ról váltottam H2-re és boldog vagyok. Gyakorlatilag csak nagy fényerejű Sony fixeket (50, 85) használtam és egy 23mm Zeiss Batist, talán ez utóbbi hiányzik egyedül. A Capture One-t órákat kellett masszírozni, hogy a kiváló minőségű digitális képből (RAW) fénykép legyen. Ez a Fujifilm filmszimulációkkal az expó pillanatában megvalósul. Mivel csak fotózok és nem munkára használom, nekem ez bőven megfelel és élvezem.
-
Atomizer
tag
válasz
lugosi
üzenetére
Próbáld meg amit Stauffenberg írt PREVIEW EXP./WB IN MANUAL MODE , nekem úgy sikerült amire neked is kell AF-S és hátsó AF-ON gombbal.
@madgie: igaz. Nem tudom annó DSLR korban hogy oldották meg, hogy még a tükör is kalimpált ezerrel, és két frame között még fókuszt is állított.
-
-
kovsol
titán
válasz
lugosi
üzenetére
nostalgic neg amúgy nekem nagyon tetszik, viszont bizonyos szitukban eléggé elcsapja az arcbőrt. Főleg pl az ajkak pirosságán lehet észrevenni mennyire elmaszatolja. Egyébként meg csak úgy városban fotózni elég jó vele.
Ez is egy nostalgic neg alapú, csak kemény nyári napsütésben:
-
vakablak93
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Anno én az X-T30-at is előrendeltem, mint 2024-ben az X-T50-et.
Legelső firmwarrel konkrétan bár kicsit darabosan lépesekben ment a kis kocka a szem felé, de stabil volt, ha megtalálta nem engedte el teljesen rendben volt. Kb. mint az ázsiai fuji reklámfilmeken.
Ne értsd félre, nem lehetett az a6400-al egy lapra sem tenni, de teljesen használható volt a maga módján, mert ha lassúcska, meg rövid, max 2-2,5m hatótávú is volt, de megbízható volt. Még sorozatban is remekül működött.Ez aztán minden frissítéssel rosszabb lett.
A végén egy idegesen ide-oda kézre/lábra mászó izé lett, ami ha felimerte egyáltalán a szemet, és rá is állt nem maradt ott, hanem elment a fenébe ide oda.
Az utolsó firmwarrel amit probáltam, már ha befogta a szemet, akkor is volt, hogy az AF a hajtincsen volt.Már ha egyáltalán felismert valamit. (ennek ellenére imádtam azt a gépet, ha kiadta volna a Fujiba CN/NN-t rá, tuti maradt volna mindmáig)
Sokunknak szerintem az a baja, hogy van egy termék ami annyit tud amennyit, ez eddig oké. A vásárláskor ezt elfogadod, ismert kompromisszum.
De minek teszik tönkre? Ha jobbat nem tudnak kihozni belőle haggyák a fenébe.
-
madgie
titán
válasz
lugosi
üzenetére
Sokat még nem tudtam a 40/2-vel foglalkozni, kicsit béna a közelpont (40 centi, ami szerintem bosszantóan sok), a rekeszgyűrű kicsit "olcsón" kattan... igazából semmi vészed, de nem véletlenül 168 dollár a cucc. Rajzilag amúgy eddig okésnak tűnik, rekeszelve a pixelshiftes 96 MP is szépen megy neki.
-
kovsol
titán
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
"Nem túl nagy költség nekifutni egy ilyen rendszerváltásnak profiként? Kitermeli az árát a lecserélt rendszer?"
De, sajnos fájdalmas a rendszerváltás anyagi oldalról és nem (!) termeli ki az árát, ez ilyenkor elbukott pénz. Senki egy fillérrel nem fizet többet a munkádért azért, mert beruháztál egy olyan rendszerbe, amivel kisebb hibaaránnyal tudsz dolgozni. Inkább az esélyét csökkented annak, hogy olyan fatális hiba következzen be, ami csökkenti a bevételed.
Egyre többször én vagyok a videós ismerősi körben, akit lehet hívni ha gimbalos munka van, de nekem oda kell a megbízhatóbb és kiszámíthatóbb AF rendszer, amit nem kell annyira babysttingelni, mint egy Fujit. A Fujival is le lehet hozni a melókat, de többször is éreztem már, hogy sokkal jobban fáraszt, mint amikor a Sony FX30-at használhatom és a fáradtság ellened dolgozik. Eddig még nem csúszott be komoly hiba, de pár necces szitu volt már.
-
p_adam
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Mindegy milyen rendszert, csak jól kell vásárolni, és évek múltán is el lehet adni minimális / zéró bukóval (inflációt nem számolva). Én pl. eleve ezért nem vagyok híve a legtöbb 3rd party optikának (elsőre jónak tűnő eredeti áron), sokkal kevésbé eladhatók, mint a gyáriak (még akkor is, ha SLR optika), amik meg drágák, de vesztik az értéküket, megvesz az ember 3-40%-kal olcsóbban egy makulátlan használtat. Okosan időzítve év vége fele, amikor mindenki Black Friday-ra "tölt" és az új árak is lentebb vannak, vagy ha nem követi a piac, akkor használt áron vesz újat. Így nincs (sok) veszteség.
Költséget figyelembe véve nyilván célszerű nem a legújabbat választani, amikor kijön, már egy fél-egy év várakozás is jelentős megtakarítást jelent. (Persze akinek jól megy, vagy tartalmat gyárt róla, annak nyilván jobban megéri.)
Pl. a Fuji rendszer másik hátránya, profi használatra hamarabb elhasználódik (ha nem lenne probléma, akkor a szervizháttér is másodlagos lenne - eleve mért romlik el?
) - abból indulok ki, hogy sokat látok ilyen-olyan "kis" hibával (ami az értékvesztéshez rengeteget hozzáad), míg rendeltetésszerűen használva egy Canon/Nikon 100e+ expo után is hibátlan, semmilyen karbantartást nem igényel. (Sony korábbi modelljei se strapabírók, Panasonic esetében is látni olyat, mint a Fuji esetében, jóval kisebb mértékben). -
kovsol
titán
válasz
lugosi
üzenetére
Én most a karácsonyi fotókat ezzel a vakuval toltam, és elégedett vagyok. Újratöltési ideje is gyors, instant lehet fotózni újra, erőssége meg bőven elég volt ilyen nappaliban készült karácsonyi családi képekhez. Vaku nélkül egekben lett volna az ISO főleg, hogy f4 lőttem, hogy éles is legyen rajta mindenki.
-
Ébri
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Én elég speciális okból választottam a Sigmát, 10-24-em már van, és elégedett is vagyok vele, de beltérben és este is szeretek fotózni, ahol a 23 már túl szűk, a 10-24 meg túl sötét, kb. év elején néztem utoljára, a plusz 1 FÉ miatt valahogy nem tudtam rávenni magam a Fuji 16-ra, a 16/1,4 (és a Viltrox 13 is) nehezebb, mint a 10-24 WR, úgyhogy számomra a Viltrox Air és a Sigma 12 is kb. minden amit akartam, ráadásul Sigma picit WR is, és van rajta rekeszgyűrű. Mondjuk nappal még nem sikerült kipróbálnom, lehet, csak kari után fog.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
"szinkron kábel vagy vakupapucsba rakható csatlakozó kábel"
Szerintem engedd el, én többször borítottam már vele vakut és macera a mozgás, meg a kábelt folyton dobálni kell, hogy ne legyen útban. Nekem van valahol, ha megtalálom elpostázom neked ingyen is, de jobban jársz egy rádiós kioldóval. Még valami Aliexpresses buta kioldó pár ezer forintért is jobb, mint a kábel. Vakusaruba megy, csak középérintkezős, manuális módban pont elég.
Ennek a Lux Cadet vakunak az egyik legnagyobb hátránya, hogy nincs benne X-vevő, pedig a Godox minden más vakuba beleteszi (így egyetlen kioldóval az összes Godox vakudat tudod további kiegészítők nélkül vezérelni).
"Nincs valami hazai elérhető linketek, ahonnan még idén megjönne valami ilyen kábel?"
Karácsonyig szerintem már ne számíts semmire ha ma rendelnéd, két ünnep között viszont már megjöhet bárhonnan (de a DPD-vel szállító webshopokat kerüld, teljes az összeomlás).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Az X70 utódját majd akkor hozhatják elém ezüsttálcán, amikor:
1. Stacked 40 megapixeles szenzor + IBIS
2. Veszteségmentes digitális zoom 4K videóban
3. GFX100RF-stílusú digit zoom fotóhoz (RAW-ból utólag kinyerhető teljes felbontással)A tökéletes mindenhova cipelős kis utcázós, utazós gép lenne fotóra és videóra is.
-
turbulencia8
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Fényerő kapcsán pl. esti városi (akár karácsonyi) képeknél látványosan több részlet megmarad a sötétebb részeken pl. fákon, bokrokon egy f1.7-es obival az f2.8-hoz képest. Kivilágított épület világos részein nincs egetverő különbség. Nekem a Viltrox Air vált be olyan kompakt, utazós obinak, amivel már érdemes bemenni múzeumba, vagy használható este is (akár IBIS vagy állvány nélkül). Számomra a V25/1,7 a legkedvesebb, ott színekben sincs árnyalatnyi különbség se a Fujinonhoz képest, de a 15/1,7 is szuper. A rekeszgyűrű könnyen beállítható az első tárcsára.
-
turbulencia8
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Ilyen képekhez kültérre a helyedben inkább Viltrox 15/1,7-et keresnék, az fele annyi, mint a 13-as. Éles, kontrasztos, este is jól használható városban, és videókhoz egészen kiváló, mert ez a leghalkabb Viltrox Air. A színei is jók (konzisztensek), összességében nagyon picit vörösebb a Fujinál.
-
turbulencia8
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Egyébként kb. 35mm-ig én is nagyon szeretem, de nálam már valóban nagy az átfedés a Sigmával, ami sokkal univerzálisabb kiránduláshoz és utcára is, így nagyon ritkán kell obit cserélgetnem kültéren, ill. egyszerűsödik a készletem is (az 56/1.8-at is simán kiváltja).
Amúgy a többség azért nem kedveli ezt a Sigmát, mert másik irányba zoomol, mint a Fuji, és nincs rajta apertúragyűrű. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Ezt azért nem volt nehéz megtippelni.

X-T1 2014
X-T2 2016
X-T3 2018
X-T4 2020
X-T5 2022Az X-T6 már így is késésben van és nyilvánvaló, hogy idén már nem fog megjelenni. De logikusan az X-H3s-nek és X-H3-nak kell előbb jönnie (bár igazából a Fujifilm folyton felrúgja a logikát és teljesen követhetetlen mit-miért csinál termékfejlesztésnek álcázva).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Fujinál az utóbbi időben ha akció volt, akkor minden vázra volt akció. Most is ha végignézem az Alzán a kínálatot, minden váz akciós áron megy (bizonyos kitek nem feltétlenül, de vázak esetén igen).
Az X-T30 lecserélésére meg semmi szükség ha még azt sem nőtted ki. Fotóra szerintem egy tök jó kis gyösz a mai napig. Egyedül talán az hiányzik belőle, mint az X-T3-ból, hogy nem kapta meg azokat a recept beállításokat, amiket az X-T4/X-T30 II igen.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Használtan gyakorlatilag nem létezik az X-S20, újonnan drága, ráadásul az X-T30 III bemutatójával párhuzamosan utód nélkül megszüntették, szóval már csak a maradék készletek erejéig lesz.
Ezzel a Fujifilm kivágta a portfólióból az utolsó IBIS-es hibrid vázat is az X-H2s kivételével, ami nálam megnyomott egy ideget (nem a konkrét modell miatt, hanem mert végképp bebizonyította, hogy a Fujifilmnél nincs termékfejlesztési stratégia, kizárólag pillanatnyi divathullámok kiszolgálása, modelleket tesznek évekre a süllyesztőbe, hogy átgyúrva jöjjön vissza tök másik szerepben).
Az egyszámjegyű T-gépek szerepét is többször újraírta, videósoknak csak a legdrágább flagship modell maradt mára, amiből az új is minimum 1,2 millió lesz, cserébe nincs hozzá méltó szerviz háttér. Ha lesz is az X-T6-ból megint jó hibrid gép (talán éppen az X-H3s kontójára), akkor kenjék a hajukra, nem lehet komolyan venni, hogy mit művelnek a teljesen illogikus, átláthatatlan, víziót nélkülöző fejlesztéseikkel és nem akarok az X-T6-on ragadni megint, mert éppen az X-T7 vagy X-T8 megint tök más lesz, mert folyton a vásárlókon kell kísérletezni.
A Fujifilm a legjobb hobbirendszer, de én melózni már nem akarok vele. Lassan vége az évnek én meg elkezdem átgondolni hova-tovább, de drasztikusan vissza fogom nyesni a felszerelésem egy váz + objektív kombóra, amivel el lehet hobbizgatni.
-
b.vr
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Ahogy fentebb irtam, be lehet ra allitani az ISO-t de szerintem nem teljesen olyan lesz mint az egyszamjegyu T sorozaton, ahol minden iso ertek bele van gravirozva es (gondolom, mert olyanom nem volt) rogton arra all. Itt ha tekered akkor egy digitalis skalat mozgat arrebb, amit aztan le kell okeznod. Szoval azert ez szerintem nem olyan mint egy dedikalt, de hasonlit.
-
vakablak93
őstag
-
turbulencia8
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Én nem venném meg a helyedben, mert a széleken biztosan vacak a TT, és ezen a gyújtótávon ez nem szerencsés. A Viltrox 15/1,7 sem túl drága, viszont nyitva is nagy felbontású, este is tök jól használható - jóval több részlet marad a 15-45 kit obihoz képest. Nekem a V15/1,7 nagyon jó szolgálatot tett a héten Barcelonában: pl. a Sagrada Famíliánál elég szűkösek a terek, általában nagy a tömeg, a Születés Kapuját nappal is kissé macera befotózni.

Közben a lenstip.com közben letesztelte a Viltrox 25/1,7-et is, az is kapott egy Good purchase plecsnit, mert középen érdekes mód elég jól hozza a Fujinon 23/1,4 WR felbontását, de a fenti V15/1,7 élességét pl. már nem éri el. -
turbulencia8
addikt
-
madgie
titán
válasz
lugosi
üzenetére
Mert te a kép készítése előtt állítottad be a kamerát úgy, ahogy látni szeretnéd a végeredményt, nem az utómunkában tologattad a csúszkát, szintén olyanra, amit látni szeretnél. Mindkettőnél hasonló a végeredmény, csak az egyik esetben a terepen molyolsz többet, a másiknál a számítógép előtt.
Én keveset szeretek vakarászni a PC előtt. Számomra a MILC legnagyobb előnye a WYSIWYG. Ha veszek egy fényképezőgépet, rátolok egy Colorcheckeres JPG-et (pl a dpreview-ról), lövök egy barna alaptónusú képet és ezek alapján állítom hozzá a monitoromhoz (ahol szintén ezek vannak) az LCD-t és az EVF-et is. Nyilván csak szemre, de elég aprólékosan.
Mást meg nem érdekel az ilyesmi, de így van ez jól.Fuji filmszimek ide, vagy oda, a Pana LUT funkciója is ezért zseniális szerintem, rátöltöd a kedvenc "színeidet" és a terepen oldod meg a feladatot, otthon csak annyi a dolgod, hogy ugyanazt a lutot rátold a képre/videóra.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Én főleg a gyerekek miatt veszem elő a gépet, az XF 50/2 szinte rá van gyógyulva. Időről időre elgondolkodtam az 56-osokon, de a többszörös ár hamar lebeszélt róluk; kb. 120k-ért vettem az 50-est 2020-ban. Erre viszont lehet lecserélném, ha azt mondják majd, hogy hűdefasza.

-
turbulencia8
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Megérkezett a 7Artisans 35mm f0,95, nagyon örülök, hogy megvettem. Kicsit olyan, mint egy Sosztakovics-keringő, az eleje lágy, de azért nagyon szerethető eredményt ad még f0,95-ön is.
A fókuszmező elhajlás tényleg jelentős már oldalt is (nem jó tájképekre), és a hosszanti kromatikus aberráció nyitva sokszor megjelenik, de egyik hiba sem túlzottan zavaró portréknál.
Ugyanakkor sokan eladják az MPB-n, és sejtem hogy miért: a bevonat pont olyan gyenge, mint a TTartisan 23/1,4 obimnál: egyrészt jelentősen fátyolosodik erős fénynél, másrészt a színvilág alapból kicsit kékes-zöldes. Egyik tesztben se írták le, hogy kompenzálni kell a fehéregyensúlyt. Szerencsémre pont ez volt a tapasztalat a TT-vel is, ott egy hónapig tartott, míg rájöttem, hogy mi zavar képekben. Itt már eleve +1 vörössel kezdtem az ismerkedést, és nagyon tetszenek az eredmények, hangulatvilágításban is ISO 1250-nel fotózok - a fókuszmezőben - sokkal több részlettel, mint a Viltrox 25/1,7 vagy a TT 23/1,4 esetén.
Utóbbi "ékszer" így fölöslegesség vált számomra, ez az "éjjellátó" sokkal profibb, még akkor is, hogy valójában ez inkább f1,1 lehet, mint 0,95. A TT 23/1,4-hez képest amúgy tényleg felezi az ISO-t de az is inkább f1,5/f1,6 valójában.
Fókuszálni álló témáknál nem különösebben nehéz vele, mert itt finomabb a menetemelkedés (kb. 130°-ot kell csavarni a végállások között, a TT-nél csak 90°-ot). Innen már csak a fél kilós objektívekkel (Viltrox Pro vagy Laowa) lehetne low light minőségi ugrást elérni, de az egyelőre nem hiányzik - a 7Artisans 35/0,95 egy nagyon jó kompromisszum.
Majdnem elfelejtettem összehasonlító képet berakni magáról az obiról, a 7Artisans messze a legnehezebb (350g), de még kényelmesen kezelhető X-M5-tel is.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
lugosi
üzenetére
Az nem jelent semmit, rengeteg van egyébként is kint usereknél. Nincs infó xt6-ról, legalábbis nekem nem rémlik. GF objektív jön, meg egy gfx videóra kihegyezett váz ha minden igaz. Meg talán valami xt30 mark 3-ról volt még szó mostanában. De szeptember végén megtudjuk pontosan.
-
turbulencia8
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Okés, írok majd. Végül nem a zebramintás TTArtisant rendeltem, pedig az könnyebb, kisebb és jobban tetszett külsőre is. A 7Artisans is elég kicsi (kb pont akkora mint a Viltrox 15/1,7), viszont nyitott apertúrával elvileg jóval jobb képeket ad, mint a TT.
A Brighnin Star szinte ugyanez, csak kattogós apertúragyűrűvel, de az csak Kínából érhető el, és nem volt kedvem a hosszú szállítással meg a vámmal szenvedni. -
kovsol
titán
válasz
lugosi
üzenetére
Te milyen appot használsz?
Én XApp, és ott a filter, hogy milyen file formátumot akarok, aztán már a kiválasztásnál csak azok jelennek meg utána. Mi az hogy csak jpeg és raw?
Én nem a kameráról küldöm, hanem a telefonon nyomok rá, hogy Get, és akkor ott válogatom ki miket másoljon át.
-
vakablak93
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Tényleg? Ios-en ilyen korlátozás van? Nofene, pedig agyalok a telefonváltáson, és most szóba került az iPhone is sok év után, gondoltam teszek meginnt egy próbát.
De akkor felejtsem is el
Pedig olyan kényelmes volt, hogy droidon konok után már a rawokat is leválogattam, egyet kettőt megszerkesztettem mobilon amíg vonatoztam hazafele... -
turbulencia8
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Szerintem én maradok fine M beállításon, bár a normál L fájlok mérete hasonló 7-8 Mb, a normál jpeg nálam jóval zajosabb, itt is írtak erről. Raw-ba megint nem mentek mostanában, mert néha használom a Fuji telefonos appját wifi-s átvitelre, ha nincs nálam laptop, és ott borzasztóan zavaró a duplikáció.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
X-E5 - 625.900 Ft
X-T50 - 519.900 FtNem mintha számítana nekem, csak az X-T50 lényegében ugyanez a gép. Nekem már bármilyen árat ráírhat a Fuji, már inkább az X-T6-ra lennék kíváncsi.
Amúgy meg ennél alig drágábban láttam nemrég Sony A7C II-est 2+ év hátralévő garival. Tudom almát-körtével, de nagyon nehéz lenne megindokolni magamnak ezt a gépet.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Sajnos csak optikai wireless van, amit én sosem szerettem. Mindig a rádiósra esküdtem.
Eredeti ára annyi, mint egy TT600, amiben van Godox-rendszerű vevő, itt is elfért volna. Én szívesebben használnám kézben eltartva, de amúgy a vázamon nincs beépített vaku, amivel elsüthetem.
Meg lehet az akkori technika kiforratlanasága volt, de az első DSLR-emen (egy Pentax K200D) is optikai wirelessben sütöttem el a rendszervakumat és a beépített vaku elvileg tudott vezérlő jelet adni, ami elvileg nem jelenik meg a fotón, de egy kicsit azért az is árnyékot vetett, meg bizonyos felületeken visszacsillant. Akkor vettem egy rádiós kioldót inkább.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Mindegyik linken több fotó is van.
Az utolsó poszt nyitóképe az egyik kamu street fotó a teljes pozsonyi útról, az a barátnőm. Csak eltűntem egy percre, hogy az utca túloldaláról fotózhassam. Már kezdi megtanulni, hogy ha eltűnök, nem kell megállnia körbe-körbe nézelődni, hogy hol a fenében vagyok. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Az isten verje már meg ezeket, az X-M5-el is a fő baj az IBIS hiánya, nem kéne más csak ugyanezzel a béllel egy IBIS-es és EVF-es gépet kiadni és az X-T50 maradjon azoknak akiknek kell a 40 megapixel, de a videósok is örülhetnének valami kicsike, kompakt cuccnak.
De megint kihozni valamit IBIS nélkül… agyam eldobom már. -
vakablak93
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Igen, ez így sárgít rendesen, de én kb. nyári naplementés dolognak használom, ide imádom ezt a kombót, tavaszra őszre más recepteket használok.
Errefele a tipikus német óépítészethez nagyon megy, marhajól tud kinézni, meg kb. bármilyen óvárosban, a nagyon régi épületekkel.
A túlexpó ötlete, nem az enyém, hanem a tied
, te írtad ide még azután hogy a T30II-t megvetted és elkezdted próbálgatni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- További aktív témák...
- Sony Alpha a7R IV tükör nélküli digitális fényképezőgép váz (ILCE-7RM4A) Új modell
- Új - Canon EOS R8 milc fényképezőgép - 0 expó
- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L II IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 NIKON full szett, szép állapot + extrák
- Canon EOS R6 Mark II - Újszerű - 4000 expó
- 269 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285H, RTX 5060 (multitouch)
- Nemzetközi csomagküldés olcsón EU akár 2800 Ft-tól CsomagExpress
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 1000GB 1 év garancia
- HP ProDesk 600 G5 DM i5-9500T / 16GB DDR4 / 512GB NVME SSD
- iPhone 15 Pro 128GB 89% (1év Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:
hátha van ilyen.

hát elég luxi ez igy. Lehet tényleg lassan szegény ember leica gépe lesz
)

) - abból indulok ki, hogy sokat látok ilyen-olyan "kis" hibával (ami az értékvesztéshez rengeteget hozzáad), míg rendeltetésszerűen használva egy Canon/Nikon 100e+ expo után is hibátlan, semmilyen karbantartást nem igényel. (Sony korábbi modelljei se strapabírók, Panasonic esetében is látni olyat, mint a Fuji esetében, jóval kisebb mértékben).

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Viszont beszereztem mini vakunak godox it30pro -t, és azt tudom használni kioldóként is szerencsére.
hemaka