- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Fujifilm X
- (kiemelt téma)
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-14 00:13 Téma összefoglaló

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Plazmacucci
félisten
-
kovsol
titán
-
Ear001
addikt
-
lugosi
MODERÁTOR
-
turbulencia8
addikt

Kis fénynél nem para a Viltrox túlélesítése, csak kint nem érdemes használni. A Viltrox Air szerintem kimondottan jobb a Fuji F2-nél, ott egyedül az 56/1.7-t nem szerettem. A Sigma azért más kategória (főleg az Air-hez képest), egyébként a legújabb 12 és 15mm-es obikon már van rekeszgyűrű. -
madgie
titán
Én a régit valahogy nem nagyon szerettem. Igaz, régen használtam, de akkoriban a régebbi gépekkel elég hektikus volt az AF vele. A közelpontja körül szépen tudott varázsolni, de távolra hol betalált, hol nem, eleve túl durva volt a lépésköz, amit távolra használt, emiatt pl éjszaka a csillagoknál sem lehetett normálisan belőni, mert hol kicsit közelebb volt, hol túlment (kézzel húzv ,egy-egy ugrásokkal is).
A 16/1.4-re is picit jellemző ez, de sokkal kevésbé, végül ezért is cseréltem le a Vili 13/1.4-re, ami hiába 3rd party, nagyon szépen működik.
Én is az új 23/1-4-et venném amúgy, az egy kitűnő objektív (én a Viltrox 27 miatt adtam el anno, kicsit bánom is, már a Viltroxot is eladtam, de a Panán ott az olcsó TTartisan 40/2, ami hasonló látószöget tud... bár nem a legjobb AF-fel)
-
turbulencia8
addikt
Valoban tovabbra is gerjedek pl. az uj Sigma 15 f1.4-re, pedig alig dragabb egy hasznalt Fujinon 18 f1.4 WR. Egyszeruen a Sigma kompaktabb, X-M5-re jobban passzol. Sot egy masik XC obi, az uj 13-33 is nagyon tetszik, kivancsi leszek a lenstip tesztjere.
Lugosi: koszi a valaszt!
-
turbulencia8
addikt
Köszi! MF-fel nem akarok bajlódni, a másik észrevétel viszont nagyon hasznos, mert valószínűleg LED reflektorok lesznek a csarnokban (és a V27/1,2 is valóban alkalmatlan intenzív szembefényekhez.)
#43397vakablak93: Neked is köszönöm a leírást, ez is sokat segített! Végül a mégiscsak a Sigma 56/1,4-et fogok venni, mert kell a jó AF, és az 56mm-t még otthon is használnám, ráadásul a feleségem úgyse szereti, ha tűéles a portré. -
Flashback
veterán
-
vakablak93
őstag
A látószöget már ismertem, kb. 5 évig volt állandó tele és portréobim a kis XF 50mm f/2.
Eddig csak 1 napot fotóztam vele, így ez nem valami hosszútávú tapasztalat, de ami eddig feltűnt:Fuji 50 f1:
-nagyobb, nehezebb
-AF kategóriákkal jobb / 1 pontos AF-el teljesen magabiztosnak érződött, órák alatt is csak 1 - 2 pillanatra bizonytalankodott.
-nyitva lágy / még nem tapasztaltam ki, hol lesz igazán jó
-nincs túlélesítés,
-nincs narancsosodás (ez jó jó vagy rossz, teljesen szubjektív)
-nincs becsillanás/flair stb. szarságok
-drága... használtan is kb. 700€ + ami azér' sok.
-színei kissé hidegek pont mint a kis 50 f2 vagy a régi 35mm 1.4 esetében.Viltox: 75 1.2:
-kisebb, picit könnyebb
-AF konkrétan a régi 35 1.4 és szint, kissé a régi 56 1.2 R-t is alúlmúlja (ezt egypontos AF-el, eye AF-el meg kb. teljesen használhatatlan)
-élesebb, nyitva is penge
-túlélesítés, de ez a clarity mínusszal kordában tartható
-melegebb narancsos színek ami nyáron nagyon szép
, télen tavasszal meg mehh...
-boqeh: szép de ott vannakna ronda macskaszemek...
-olcsó, 220-260€ ért használtan azt mondom bombajó obi.
Első külsős obi volt amit összességében szerettem.
De ami engem zavart: okádék mennyiségű flair.🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮
Egészen f2-ig kell rekeszelni, hogy kitisztuljon.
Semmi ellen, de még oldalfényt se tűr. Ez az egyetlen amivel igazán bajom volt, mivel ellenfény mániás vagyok.
-A gyári napellenző, bár hosszúnak tűnik, túlontúl rövid neki.
Rátekert újságpapírból +10 centi kell kb.Összességében, ha megengednék magamnak 3 obit, akkor maradt volna a Viltrox 75mm is, mert jó üveg az is. Kedveltem is a hibái ellenére. De amennyibe ez fájt, kellett ez is bele.
Konokon nincs mindig elég hely, hogy kényelmesen használhassam a hetvenötöst, az 50mm latószöge kényelmesebb.
Remélem hasznosnak találod.
-
randras_83
addikt
-
vakablak93
őstag
Köszi
Én a nyari mondoconra hazamegyek, a januárin randras_83 fórumtárssal meg KillHatessel sikerül találkozni.
Ha ráérsz gyere te is.
Az otthoni comicconon még nem jártam. Egy ismerős rápróbált a bécsire, az marhanagy rendezvény.
Ha odáig kimesz Maryvel a képeken fennt találkozhatsz, majd mondom, hogy magam hejett küldtelek
Én eddig csak a Stuttgartin jártam 2x, de az is fenomenális meretű, több tízezer cosplayerrel... És a helyszín is jó
-
Flashback
veterán
-
turbulencia8
addikt
Szép képek! Én most nagyon jól elvagyok az X-M5-tel, és új obira sincs igazán szükségem, azért nem fórumozok, az idénre kiszemelt Sigma 16-300 mm még bőven ráér.
A hardverapró viszont jól pörög, vannak tök jó dolgok, néha majdnem elcsábulok. Láttam, hogy pl. Atomizer közben rendszert váltott, és egy nagyon szép állapotú X-S20-at mindössze 315-ért adott el. -
Mr.Csizmás
titán
-
gorgo
őstag
-
turbulencia8
addikt
-
kovsol
titán
Attól, hogy ez a 3 objektív létezett rá te még használhatsz bármilyent.
Itt a képarány az ami igazán meghatározó szerintem.Nyomtam egy random kattintást mondom megnézem milyen is ez

Kicsit emlékeztet arra amikor a géppel csinálok egy kisebb méretű panorámát, csak nincs benne az a torzítás.
-
ULPIUS
őstag
-
billyjoe
tag
-
hemaka
Topikgazda
-
Pimpa
aktív tag
Gondolom ezzel terelnek az T5 felé hogy az tudja, az T50 meg nem. De azért a T50 se épp olcsó dolog.
Egyébként a régi X-T30 (ilyenem volt előtte) és X-T30 II tudja, szóval ez inkább hanyagság a Dji vagy a Fuji vagy mindkettő részéről, hogy nem tudták 1 év alatt megcsinálni.
Látszik hogy a mobiltelefonos piac mellett ez a hagyományos fényképezés csak vegetál, nincs benne pénz már.
Az X-T30 III nemrég jelent meg, kíváncsi leszek megkapja-e az is a támogatást, néha ránézek. -
mikrofon
veterán
-
turbulencia8
addikt
-
madgie
titán
-
s4tch
veterán
-
Elektrosokk
veterán
-
Elektrosokk
veterán
-
kovsol
titán
-
madgie
titán
-
lugosi
MODERÁTOR
-
vakablak93
őstag
-
Ijk
nagyúr
Nem iso miatt van, tegnap végiglőttem iso80, iso100 és különböző RAW beállításokon, iso80 és 100 között nincs különbség ebben.
Ez GFX100RF, nem tudom X-trans szenzornál milyen tömörítés algoritmust használ, de középformátumnál érdemes kerülni, igaz csak ilyen helyzetben okoz problémát, 99%-ban nem, nem véletlen nem tűnt föl hónapok alatt sem. -
mikrofon
veterán
-
kovsol
titán
-
hemaka
Topikgazda
-
Ijk
nagyúr
Ha jól tudom telefonokon még mindig 12MP a jellemző kimeneti felbontás, továbbá a SOC is alkalmasabb ilyen jellegű számításra.
Személy szerint nagyon ritkán használok AI zajszűrést, nem szeretem ezeket a fake-AI jellegű képeket, ha meg LR-ban lehúzom mondjuk 10-re, akkor azt szintet a sima zajszűrés is megcsinálja. Legtöbbször csak színzajt szűrök egyébként is, a szemcsésedés nem zavar legtöbb esetben.
Nem ismerem különböző gyártók appjait, de simán meg lehetne ezt úgy oldani hogy fényképező egyből küld egy 12MP-es kis tömörítésű, nagy dinamikájú képet, kvázi egy kisfelbontású nyers fájlt, és mobilos appon automatán vagy kézzel meg tudod mókolni a képet egyből, amire sokkal inkább alkalmas egy telefon SOC és nagyobb méretű, nagyfelbontású kijelző. Aztán egyből mehet felhőbe, megosztásra.
Én még nem találkoztam egyszerű és gyors megoldással. Legjobb lenne egy LR-szerű app, ami minden fényképezőt képes szimplán és gyorsan kezelni, BT kapcsolaton automatikusan importál, feldolgoz. -
lugosi
MODERÁTOR
-
lugosi
MODERÁTOR
-
turbulencia8
addikt
Az X-M5 eleve nagyon jól tömörít videókat, nem kell konvertálgatni utólag. Van teljesen automata módja (nagyon sokat tanulok belőle), felül három mikrofonja, kihajtható kijelzője (és jóval jobban néz ki az XT30-nál).
#42716vakablak93: nem semmi. Amúgy milyen állapotúnak hirdette az MPB? Like new?
-
Stauffenberg
nagyúr
Az AMD nagyon szarul dokumentálja, hogy milyen kodek támogatások vannak az encoder/decoderben. Az édeskevés, hogy H264 és H265 támogatás listázva van (hacsak nem azt jelenti, hogy minden konfigurációban elviszi, de nem ez a helyzet a gyakorlatban).
Az Nvidiánál is az előző generációban (4000-es széria) az volt, hogy a H264-ből csak a 8-bitet tudta gyorsítani, míg H265-ból a 10-bitet is (igaz csak 4:2:0-ban és 4:4:4-ben, ha 4:2:2-est adsz neki, már ugyanúgy eldobja), de ez jól dokumentált, lekérhető adat tőlük, míg az AMD esetén úgy kell összekukázni ezeket az árnyalatnyi különbségtételeket fórumokról.
-
kovsol
titán
-
kovsol
titán
-
hemaka
Topikgazda
Sebessége rendben van, nyílván nem egy villám, mint egy jobb FF, de egyáltalán nem vészes a sebesség. Viszont igényli az UHS-II kártyát rendesen.
AF-C hasznáható, Linear motoros 110-el jól le is követi, de mivel sorozatot kvázi nem tud a gép, pl. egy R6II-höz viszonyítva, felesleges gyorsan mozgó témákat erőltetni.
Szemfókusz jól működik, állatokon is és nem ad fals zöld jelzést sem szerencsére, de nem lehet darálni vele, mint egy modern FF-el, de nem is arra való, más kategória.h.265 még sok helyen elég kompromisszumos, pont valamelyik nap olvastam, hogy az újabb dell és hp gépeken a gyári driverekkel tiltva van. Más driverrel fel lehet oldani, de csak szoftveres gyorsítás lesz, ami eléggé visszafogja a gépeket, meg persze ezáltal az akkut is erősebben fogyasztja.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nagyon sok hardverben csak 8-bit 4:2:0 H.264 encoder/decoder van, ami egy delivery formátum (főleg webre), vagy mondjuk decoder még van 4:2:2-re, de encoder nincs, így exportnál földbe áll a teljesítmény.
A H.265 támogatás is ugyanennyire nyakatekert tud lenni, de ott lehet a hardvered éppen tudja azt a beállítást.
Például az Nvidia GPU-k esetén csak az 5000-es széria hozott normális gyorsítást H.265-re, mert például a 4060-as (ami egy népszerű kártya) amúgy meghajtja akár a 12-bit 4:4:4-et is (meg a 8-bit 4:2:0-át), de a 10-bit 4:2:2-est már nem, ami pedig az egyik legelterjedtebb internal rögzítési mód a videósoknál, ha tárhellyel spórolva kell feldolgozásra alkalmas anyag.
Nem tudom milyen vasad van, de valószínűleg ilyen konstelláció állt össze, nem tudja a beállított H.264 konfigurációdat meghajtani, ezért a CPU számol minden képkockát a sokkal hatékonyabb GPU encoder/decoder helyett, viszont a H.265-nél alkalmazott beállításiadat meg simán megette.
-
randras_83
addikt
-
lugosi
MODERÁTOR
-
kovsol
titán
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Ébri
senior tag
-
turbulencia8
addikt
-
turbulencia8
addikt
-
kovsol
titán
-
turbulencia8
addikt
Kíváncsi vagyok, hogy mit tapasztalsz! Én végül B-1-en hagyom az auto WB-t.
#42403randras_83: játszótérre valószínűleg a 35mm lenne a legjobb, de már van Viltrox 27mm f1.2 Pro-m, amit direkt a téli időszakra vettem otthonra (nagyon be is vált), nyáron meg a kit 15-45 is még éppen használható 35mm-ig (igaz f4 fölött).
Másrészt a Viltrox Air 25/1.7 lett az általános kedvencem, és nem akarok túl gyakran cserélgetni (6 obinál tartok). -
madgie
titán
Nem-nem, az az 1.4-es "sor", a régi 23/33/56 f1.4. Ez az 56 rendben van, az áráért pláne. Ilyen XC sort kéne már rég csinálni a Fujinak.
-
turbulencia8
addikt
-
Ébri
senior tag
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
iMovie ha Mac-et használsz.
De szerintem a basic dolgokat megtanulni a DaVinci Resolve-ban sosem rossz ötlet, az ingyenes verziója is bőőőőőven elég mindenre és hatszázhetvenmilliárd videó van róla a Youtube-on, ennek legalább a fele a nagyon alapokról szól. Lehet rámegy 2-3 délutánod mire kiismered magad a felületén, de megéri.
-
madgie
titán
-
kerobi
senior tag
-
vakablak93
őstag
-
vakablak93
őstag
-
vakablak93
őstag
Ez a legminimálisabb ami megjelenik vele, ennyit még ha nincs választás lenyelek. Rekeszeléseel csökkenthető erre a szintre.
Tegnap elfelejtettem mert hulla voltam, de ma este dobok be párat egy sorozatból, ahol láttszik miket művel ha kevésbé rekeszelek és telibe kapja a napot.
#42311 Madgie: na ez viszont ismerős, valami hasonlót nyom a 75mm 1.2 is messzire.
Eddig azt hittem en cseszek el valamit a clarityvel vagy hasonló, de akkor nem vagyok egyedül.Talán nem is obi specifikus, hanem a Viltrox maga ilyen, amolyan kínai mobilos ízlésvilág

Ha az új 56 1.2 is ilyen kesz, akkor simán lehet szándékos, de hamarosan megtudjuk gondolom. -
madgie
titán
Most ez az extrém eset van kéznél.
-
randras_83
addikt
-
turbulencia8
addikt
-
Stauffenberg
nagyúr
"Ez az AI denoise szolgáltatás hogyan működik? Feltöltöd a képet (...)"
Lightroomban nem kell feltölteni sehova, mert lokálban megy. Ami az M1-es Apple procimon lefut 40-50 másodperc alatt, azt az irodai fospuska laptopom 38 percig csámcsogta.
(Egy fotópályázat utolsó napján voltunk és be akartam adni, ez egyetlen fotó volt)."Kötegelt módon is megy?"
Megy, de érdemes minden fotót önállóan paraméterezni a legjobb eredményhez. Arra érdemes figyelni, hogy (hacsak azóta nem jött erre update, nem figyeltem) az AI denoise csak RAW fájlokkal működik, mert már a demosaic fázisban elkezdi elemezni a képet, ezért is készít belőle egy DNG másolatot.
-
madgie
titán
Vegyél egy Mac Mini M4-et. Oktatási kedvezménnyel (biztos van tanár vagy felsőoktatásban lévő diák ismerős) bruttó 250 ezer az alapmodell, de ha biztosra akarsz menni, 350-ért megveszed a 512 GB SSD modellt és veszel alá egy dokkolót, amibe mittomén beleraksz egy 1-2 TB külső SSD-t.
Ezzel annyira elvagy évekig, hogy én még M1 meg M1 Pro-val vágok és a Mavic 4 Pro 6K/50p videóit is simán megeszi (Final Cuttal). -
Mr.Csizmás
titán
-
Elektrosokk
veterán
-
Atomizer
tag
-
vakablak93
őstag
-
vakablak93
őstag
Igen, cosplay. A Connichin szólítottam le, olyan mint a Mondocon otthon. Simán csak rögtönözve szoktam így leszólítani őket.
Egyéni recept, nappali portréra mindig így használom, fejből nem tudom mennyire, de el van tolva a wb.
Tulajdonképp nem is nagyon használok AWB-t, néha egyenesen rémes miket művel magában a Fuji
-
Ébri
senior tag
-
Atomizer
tag
-
Stauffenberg
nagyúr
Ne hallgass a károgókra, Sigma fixekkel fotózok és videózok, eleve el van tolva nálam az AWB kicsit melegebb-magentásabb irányba. Stúdióban meg ColorChecker.
Mindenre van ellenszer. Semmi perc a nem tetsző tintet kihúzni a fotóból, csinálsz rá presetet és importnál egy kattintás az egész, de vázon belül is tudsz korrigálni ellenirányba az AWB beállításokkal.
Nekem meg a Panasonic objektívek nem jöttek be M4/3-on és most sem tetszenek a módosítatlan tesztképek az FF objektíveikkel, de azokkal is lehetett fotózni.
-
Ijk
nagyúr
Modern obikat azért tartják sterilnek mert korrigáltak, de ennek semmi köze a szeparációhoz. 3D hatást a mélységélesség csökkentésével, fények játékával lehet fokozni a legnagyobb mértékben, és az optika adottságai, azaz az nyitott rekesz élessége, felbontása, és az optikai hibák minimalizálása (pl APO objektívek) adja meg és ezek jellemzően inkább modern objektívekben adottak. Ha nem korrigálják szoftveresen a vignettálást, vagy mesterségesen adnak hozzá, elsősorban portréknál hasonlóan kiemeli a témát mint a szűk mélységélesség.
Ez az egész modern obik szeparációja rosszabb szimpla BS és leginkább az audiofil mítoszokkal tudom egy lapra tenni. Én értékelem Hispan művészi képességeit, egyfajta színfolt hogy régi obikat adaptál, de ez a technikai levezetés szimpla baromság tőle, még ha hisz is benne. -
Elektrosokk
veterán
-
Ijk
nagyúr
És nincs rajta szeparáció, ill. hullazöld?
Hihetetlen mítoszok alakulnak ki az objektívek terén.
Pont múltkor olvasgattam Hispan blogját, még az is technikailag alátámasztani próbált mítoszokat kreál.
Természetesen nem egyformák az ízlések a képi világ kapcsán amit egy adott objektív képvisel. -
Elektrosokk
veterán
-
lugosi
MODERÁTOR
-
hemaka
Topikgazda
-
LeadZeppelin
tag
Lement egy montenegrói nyaralás, lett egy csomó kép, a képességeimhez mérten (1 jó 100ból) még akár 15 is...
Tableten mentettem egy külső adattárolóra nehogy elvesszenek, erre mikor hazaérek s meg akarom nyitni a kb 20 giga helyett 1.8at mutatott tabletem, telefon és gép is... Hát nem szétesett a fájlrendszere s látszólag minden kép oda... tök jó amatőrként meg mozgattam nem is másoltam a fájlokat. Jó eséllyel az összes képem amit a géppel lőttem ment mióta megvan, azt a pár tízet kivéve amit backupoltam felhőbe.Próbálkozom most egy QPhotoRec nevű cuccal, SD kártyáról úgy néz ki vissza tud szedni valamiket, aztán kiderül mi lesz.
De lecke megtanulva, azt hiszem.
-
vakablak93
őstag
Nekem volt mindkettő, röviden: vackok.
Iszonyat sok CA-t tolnak a képekre f2.8 alatt, az AF velük hintázó, f4-5.6 körül meg konkrétan mintha meg akarna szűnni.
Nagyok, nehezek, zajosak.
Képminőség ha éppen nem lila hernyók táncát látod a képeken, akkor mondjuk elmegy. Talán valami retro discoban effektobinak jó lehet.Kb. AF-motort ha beleraksz akármelyik filléres kínai manuál obiba akkor megkapod azt a kettőt.
Pozitívum: szép fémburkolatuk van.
Mielőtt azt hinnéd valami Viltrox heater vagyok, hidd el nem vagyok az. A 75mm AF Pro-t kifejezetten kedvelem, pedig utálom a nagyméretű obikat, de ezt mégis szívesen használom. Tesómnak is merek adni egy kis 50-est ajándékba.
Nagyigényű sem vagyok, mert a kis XF 23 f2-vel is elégedett vagyok, pedig manapság már csak szidni szokás.
-
kovsol
titán
-
kovsol
titán
-
madgie
titán
-
Stauffenberg
nagyúr
Egy olyan vázon, ahol elfér az ujjad az objektív mellett, ez sem lett volna gond. De amúgy a 16-55mm f2.8 Mk1 tényleg egy bumszli dög, én nem mondtam, hogy nem jogos a kritikád, csak felsoroltál sok dolgot, hogy milyen ne legyen egy f/2.8 zoom objektív. Ott az új 16-55mm f2.8 Mk2, sokkal kisebb, sokkal könnyebb, elférne az ujjad, de drága. Létezik, csak drágán.
FF-re is van hatalmas választék f2.8 alapzoomokból, de azok meg végképp nem kicsik.
MFT-re amúgy én is majdnem megvettem anno az Olympus 12-40mm f/2.8 Pro-t, sőt addigra a Pro II is kint volt belőle, de végül inkább a rendszert cseréltem el (amúgy bolti új árán az is mocsok drága volt, használt vagy E-infin játszhatott volna). Az MFT amúgy kiváló bajonett geometriával bírt (bázistávolság + átmérő + szenzorméret), könnyű volt rá üveget fejleszteni. De azért annak is oka van, hogy most nem az MFT topikban beszélgetünk.
-
Stauffenberg
nagyúr
Most csinált James Popsys is videót amiben elmélkedik az "everyday camera" koncepciójáról és szerinte egy GFX 100s II a tökéletes erre, mivel ami nem fér a zsebedbe, ahhoz úgyis táska kell és akkor meg már mindegy a méret és ezen legalább vannak kezelőszervek.
Hát a nézőit is megosztja ez. Lehet James elsiklott afelett, hogy egy X-E5 és egy GFX 100s II között szakadéknyi a különbség hordozhatóságban, függetlenül attól, hogy egyiket sem teszed zsebre. De ha kezelőszerv kell, arra is van bőven kompaktabb gép. Még bedobta a Ricoh GR kártyát, de én azt se tenném egy farmernadrág zsebébe (nem csak mert mindkettő foglalt valami mással).
-
Elektrosokk
veterán
-
Stauffenberg
nagyúr
"Tényleg csak az új 16-55 lehet jó csilliárdér."
Ugyanannyiba kerül, mint az első generáció. Legfeljebb úgy drágább, hogy nem nagyon van még belőle használt, szóval nincs más, mint az új. Amúgy ha osztasz-szorzol, átnézed mit kapsz (és mekkora méretben) FF-re vagy másik APS-C rendszerre, akkor kijön, hogy drágának drága, de máshol sem olcsóbb az élet. Ez egy melós igavonó objektív.
"de nem azért vesz 2.8-az az ember, hogy mindig rekeszelje"
Szerintem itt van a kutya elásva, hogy olyan helyre teszed az elvárásokat, amik nem léteznek. Ne legyen batár, legyen átfogása is, legyen fényerő, ne kelljen rekeszelni és ne tegyen sírba az ára. Szerintem ilyen nem nagyon létezik. Nagyon komoly mozis/broadcast rendszerekhez vannak, de azok darabonként az 50 millió forint feletti üvegek.
Szerintem a zoom objektíved szerepét kellene átgondolni, vele együtt az elvárásokat. Amúgy meg fixekkel fotóznék ott, ahol egy kicsit is előre tervezhető a történet.
-
hemaka
Topikgazda
-
madgie
titán
-
Ijk
nagyúr
"A perspektíva viszont marad."
Ezt hogy érted? Nyilván a perspektíva a tárgytávolságtól függ, nincs köze a gyújtótávhoz. Ha 5m-ről lősz 28mm-el és kivágod a közepét, ill. ha 5m-ről lősz 85mm-el teljes képkockát ugyan azt az eredményt kapod. Persze általában f1.4-f4 között portréznak, 35 f4-ből kivágva jóval nagyobb a DOF. -
ULPIUS
őstag
Mi hülyeség azon, hogy növelje az iso-t? Attól még, hogy állványon van miért alapvetés az, hogy a legalacsonyabb, jelen esetben iso 160-al kell fotózni?
laskr99 eredeti kérdéséből nem derült ki, hogy mennyi fénye van, sem az, hogy már eleve lerekeszelve próbálkozik de mégsem éles a teljes felület. Ha ezeket tudom nyilván nem válaszolom azt amit.Amúgy én f8-16-ot írtam nem, f22-t.
Egyébként nézz meg egy akármilyen probe optikát, általában f13-16 a teljes nyílásuk, ennek azért oka van, a laowának a pro2be lencséi már T8, meg a DZO-nak is van valami ami tudja a T8-at, de nem gyakori. -
laskr99
addikt
-
Stauffenberg
nagyúr
Vannak már magas CRI értékű LED-ek is, de nem ismerem a CPU fotózás szakmai hátterét, hogy tényleg indokolt-e egy full spektrum izzót beszerezni.
Amúgy meg ha lapul otthon vaku (fotósoknál néha előfordul
) , akkor szerintem azzal lenne a legprofibb, hiszen eleve van hozzá mindenféle dedikált kiegészítő (állványmenet-adapter, diffúzor vagy softbox tartó, stb). -
Elektrosokk
veterán
-
Mr.Csizmás
titán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- Cyberpunk 2077
- Arc Raiders
- World of Tanks - MMO
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Elektromos cigaretta 🔞
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- HP ProDesk 600 G2 MT, DVD-RW , i5-6500 CPU félkonfig
- Samsung Galaxy S24 Plus - Titanium Black - 12/256GB - Megkímélt, szép állapotban.
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen 1 munkaállomás - i7 10750H 16GB DDR4 256GB SSD Quadro T1000 W11
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 32GB DDR5 512GB AI PC FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

, télen tavasszal meg mehh...
látom szuperál

hemaka