- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Fujifilm X
- (kiemelt téma)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-14 00:13 Téma összefoglaló

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
beginnerguy
tag
Mondjuk azt is hozzáteszem, (hogy ne legyen félrevezető) ami még fontos és kimaradt részemről, hogy én főleg az árnyék - fény kontrasztra megyek rá, ahol van min. 3, de akár 5 FÉ különbség a megvilágított/nem megvilágított részek között, szóval emiatt kicsit extrémebb a dolog. "Normál" (többeknek átlag?) képeket ritkán lövök, szóval ott nem nagyon figyeltem meg eddig.
-
sony309
őstag
-
taranis
addikt
-
kobox
tag
-
Mercutio_
félisten
-
|AP|
veterán
-
Matska
senior tag
-
Muerte68
addikt
-
Muerte68
addikt
-
Muerte68
addikt
-
dqdb
nagyúr
Nézd a német Amazont, ott szokott lenni BF eléggé komoly ajánlatokkal, bár Fujifilm témában nem tudom, kínáltak-e valamit (szerencsére az utóbbi másfél évben immúnis vagyok a fotós témájú vásárlásra
). Fujifilm témában még a Fotoplust nézd, bár tavalyelőtt nem akcióztak, de tavaly és 3 évvel ezelőtt egész jó ajánlataik voltak BF előtt/környékén (eléggé lazán értelmezték az időpontot, szóval előtte 1-2 héttel kezdd el figyelni az oldalukat, hátha). -
Gercsa
senior tag
Szerintem nincs hibája. Ha nagyon kukkolóra veszi az ember akkor a sarkokban nagylátón van kis tompaság meg vignettálás.
Az én véleményem az, hogy ez egy egyszerű konzumer cucc, senki nem munkára veszi. A lényege szerintem, hogy a kisebb fuji vázakkal a hétköznapi user valós gyakorlati érzetben, és pakolhatóságban alá tudjon menni egy dimenzióval az újabb mini dslr váz kitek méreteinek mint a D3400 az összecsukható 18-55-el.
Erre baba, és ezt szerintem kompromisszum mentesen tudja, ha nem kell az 50-55mm vége és nem zavar a motoros zoom.
Egyébként éles, jó a stabilizátora, és a 15mm jól tud jönni.
Viszont emlékeim szerint egy tesztben kiemelték hogy pont a T100-on valamiért több CA-t produkált, de nem értettem hogy miért.
-
Gercsa
senior tag
-
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
-
|AP|
veterán
-
törölt tag
-
Matska
senior tag
-
törölt tag
-
tozso76
aktív tag
-
total90
támogató
-
nord_
veterán
-
centrino
senior tag
-
|AP|
veterán
-
trball
csendes tag
Ha valakinek van felesleges penze, akkor vegye azt, de ezek a valtoztatasok szerintem azt a meretu felarat nem erik meg ami a piacon van, foleg, mert az X100 meg az X100S kepi vilaga szerintem sokkal valosaghubb, eredeti Fuji-s, es nekem szemely szerint az ujabb verziokbol kidobott JPEG kepek valami miatt nem tetszenek annyira.
-
Mr.Csizmás
titán
-
lugosi
MODERÁTOR
-
taranis
addikt
-
b.vr
őstag
"New X Trans Sensor with more than 24MP but less than 30 MP"
Hm, ezt egy kicsit sajnálom (a pénztárcám meg nem
) A portréretusálás miatt én örülnék a nagy felbontásnak, annyira persze nem kell hogy eldobjak mindent és rengeteg pénzt beleöljek egy Sony A7RII-be egy lényegében teljes rendszerváltás összes következményével. Viszont már két éve is rebesgették hogy a Sony jön majd valami 35 mp-el apsc lapkával (amit remélhetőleg a Fuji is majd átvesz) de akkor ez még mindig nem jött el, pedig Fuji felé súlyozáson a kiegészítő szerepkörből a saját felszerelésemben, hát azt már inkább el tudnám képzelni. Persze hamarosan úgyis lesz ilyen, buzz-ban a 4k már lefutott, a 8k-t akarja majd mindenki tolni, már m43-on is belengették, ha meg előbb nem jön ki ezzel senki, hát legalább addig sem piszkálgat még gondolati szinten sem 
-
FLx
addikt
-
törölt tag
-
cousin333
addikt
-
madgie
titán
-
cousin333
addikt
-
madgie
titán
-
madgie
titán
-
madgie
titán
De azt még most sem írtad le, mekkora felbontásnál. Nekem a PC-n is kitölti, retina Macbook Pro-n is.
Ja, hogy 4K kijelző! Áhá! Kikövetkeztethettem volna, hogy 4K felbontású képet mondtál

Amúgy azt se tudom, hol van ez a kép... a felbontás-statisztika alapján komoly gond ez

-
madgie
titán
-
shouryuken
senior tag
-
Freddy76
addikt
-
laver57
csendes tag
-
gorgo
őstag
-
Fandango
veterán
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
Matska
senior tag
-
Gmajor
csendes tag
-
garai198419
csendes tag
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
törölt tag
-
Muerte68
addikt
-
hemaka
Topikgazda
-
törölt tag
Szerintem a 35/2 jobb a 23/2-nél. Mármint most nem nézve a látószög különbségeket. Én jobban szerettem úgy összességében. Ha egyetlen obit kellene választani, akkor az lenne szerintem a választásom. Bár ha nincs alatta semmi, akkor néha szűk tud lenni, de pont streetfotóra tök jól használható.
-
total90
támogató
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
törölt tag
-
madgie
titán
Ez az egészséges hozzáállás, szerintem.
Tele vannak a fórumok olyan srácokkal, akik számok alapján vásárolnak. Nem, nem a forintra, dollárra gondolok, hanem például arra, hogy azért vesznek egy Sigma ART fixet egy aktuális Nikon FF DSLR-rel, mert a DxO-szerű tesztekben azok érik el a legmagasabb eredményt. Csakhogy ezek a tesztek sz@rt se mondanak arról, milyen a kép egésze, milyen az, ha nem pixelkukk üzemmódban nézed a fotódat, hanem teljes egészében. Nem tudják neked megmondani, mennyit szívhatsz az össze-vissza működő autofókusszal, nem képesek megmutatni, jó lesz-e neked az a színvilág, amit ez a páros nyújt egy adott helyzetben.
Nyilván a fotózás szubjektív műfaj, minden irányból tekinthető annak, de én sokkal többe nézek egy olyan fotóst, aki mondjuk az alapján választ Micro 4/3 rendszert, mert a hordozható méret, az adott objektívválaszték és mondjuk az Olympus gépek színe jön be neki. Így együtt, rendszerként tekintve.
Pont azt csinálják a legtöbben, amit a srác mutatott a papírképpel: beledugják a fejüket mindenbe és apró részletek alapján döntenek olyasmiről, ahol az egészet kellene nézni. Hány olyan helyzetet olvastam az utóbbi évben, hogy XY ne vegyen Canont, mert a Nikon a tuti, mert több utómunkát bír ez az árnyékok felől? Komolyan, ez a legfontosabb? Nekem például akkor is döglöttnek hatottak a Nikon színek, mikor azt használtam, sokkal jobban bejöttek a Canon bőrszínek, amelyek inkább egy csipet magentát csempésztek az arcba, a Nikonzöld helyett. És konkrétan a gyerekedről, családról, esküvőről, rendezvényről nem azt fogod nézni xy év múlva, hogy bakker, egy kerek FÉ-vel jobb a dinamika a képen, hanem azt, milyen a kép maga, egészében. Milyen szépen dolgoznak alá a színek, tónusok az adott mosolynak.
Nyilván a Nikon, Canon példa is szubjektív, megértem, ha valaki fordítva gondolja. Azt viszont nem, ha kizárólag DxO tesztek alapján vásárolnak az emberek, sutba dobva minden ésszerűséget, ami egy komplett, átlátható rendszer mellett szól.
Megint egy saját példát hozok: azért van Fujim, mert ezzel a legkevesebb az utómunkám. Ha az abszolút élességet nézzük, nincs az élen, ha a méreteket, van kisebb, könnyebb rendszer. Ha az árat, nem olcsó. Ha viszont egyben nézem, mit és hogyan tudok megoldani az egész rendszerrel, akkor még mindig itt kapom (szubjektív!) a legkisebb kompromisszumot. Mert mondjuk mit csináltam 3 éve egy komplett, nagyobb méretű anyaggal? Sok utómunka, helyszínenkénti finomhangolással, mert az AWB olyan, amilyen, a színek sem tetszenek alapból, kell bele, mindenhová kell a deb@sz! érzés. Napokig, hetekig elpöcsöptem, míg az anyag összképe tetszett, míg az egészre azt mondtam, hogy összeért, nincsenek óriási hangulatváltások kép és kép között (csak amit a helyzet hoz). Most hol tartok? Ismerem a rendszert annyira, hogy akár JPG-ben másoljak fel mindent a gépre. Megvan, milyen összetétel szükséges ahhoz, hogy feleannyi hardverigénnyel, tizedannyi utómunkaigénnyel kapjak számomra egységes anyagot.
Ha valaki tájképezik, vagy olyan, hasonló műfajt fotóz, ahol egy-egy képpel kell sokat foglalkozni, ott megértem, hogy kevésbé számít a rendszer egésze, sokkal inkább az a fontos, mennyire éles mondjuk az objektív vagy pixelpeep a kép maga.
-
taranis
addikt
F-Log-ban videó alatt az ég szokott hasonló irányba, de sokkal láthatóbban elszíneződni, és semmit sem tudok kezdeni vele, nagyon bosszant, így a szemem már egyből kiabál ha csak kicsit is hasonlót lát

madgie: De X-T2 esetén is ilyen drasztikus különbséget láttál? A cikkben az van, hogy ez inkább a 16MP-s vázaknál ilyen látványos.
-
madgie
titán
Szerintem nem egyértelmű, a vízen például annyira felerősítette az Iridient a hamis részleteket, hogy egyes helyeken úgy néz ki, mint egy 6+2 bit ditherelt butajépeg.
Ezért mondtam, hogy szubjektív. Nekem Samsung-kóros lesz a kép tőle (agyonélesít), a többségnek meg biztos ez tetszik. És nem, nem azt mondom, hogy a LR a jó, de az Iridient sem csodaszer, ennek a fajta élesítésnek is megvan az ára.
Amúgy még megjelenéskor sokat próbálgattam az Iridientet, sőt, még Macen is használtam, mikor csak ott volt, de a saját tájképeimen sem tetszett, amit a homogén felületekkel művelt.
-
taranis
addikt
-
madgie
titán
-
total90
támogató
-
Parci
HÁZIGAZDA
-
Parci
HÁZIGAZDA
x-e1 + 18-55 kombóm volt már, onnan tudom, hogy:
- tényleg klassz üveg a 18-55
- az x-e1 formáját nem szerettem megpárszor volt a kezemben x-t1, fogásra is, keresőre is, sebességre is pazar volt az x-e1-hez képest. a 18-55 árát viszont szívesen fordítom egy komolyan kistele fixre, főleg, hogy a 16-50-nel nagy(obb)látót is kapok.
de abban igazad van, hogy ha jönne egy olcsó 18-55, akkor lehet, hogy csak azt venném és kész a fentiek ellenére.

-
Alabástrom
senior tag
-
Freddy76
addikt
-
hp1950
tag
-
hp1950
tag
-
MC Pite
veterán
-
Muerte68
addikt
-
Alabástrom
senior tag
-
madgie
titán
-
Freddy76
addikt
-
vrbst
tag
Gratulálok, jól néz ki a gép. Látom eléggé megkérik az árát egy X100F-nek. Megkérdezhetem, hogy miért éri meg a nem cserélhető optikával ellátott gép egy tetszőleges cserélhető obis váz + 23mm F2 obi kombóval szemben? Tényleg csak kíváncsiságból, nem vitaindítónak szánom a kérdésem...

-
madgie
titán
Ha dupla kártyaslot lenne benne, már tuti beszereztem volna egy X100F-et

Más: még csak most néztem az X-T2 fw-ben az auto AF mező beállítást... hát ez valami szenzációs! Elkezded növelni az AF négyzet méretét, az adott méret után Single-ről ugrik Zone-ra, ha azt is kimaxolod, Wide-ra. Tök jó, logikus, nekem eddig gyorsgombom volt ennek a váltogatására, ezzel az simán felszabadul majd, más funkcióra

Itt meg egy holnap élesedő motoros bejegyzésem képe a FB-n ,az emlegetett zóna követő az 56/1.2-vel. Nyilván ekkora méretben nem sok minden látható, de éles és jó helyen éles

-
Suszi66
csendes tag
-
lugosi
MODERÁTOR
-
Suszi66
csendes tag
-
törölt tag
A szabályzat szerint teljesen ugyanaz a keresés és a kínálás, mindkettő hirdetésnek minősül, és a szakmai topikoban tilos. Én veled értek egyet, keresni miért ne lehetne, arra szinte alkalmatlan az apró, de nem mi hozzuk a szabályokat.
faki_: Hmm, egy ideje nm nézegettem azt az obit, mert van már, de elég sokáig volt jó áron.
-
lugosi
MODERÁTOR
Nem mintha ez sokat számítana a topikban mondjuk, rendszeresek a hirdetések, főleg a keresés típusú. Lásd a kolléga minapi E2-es keresését. Vagy mindenkivel legyetek ilyen szigorúak, vagy senkivel.
De ha visszaolvasol, a törzsközönség részéről is szokott lenni hirdetés. -
Zsolesz12345
csendes tag
Az index fórumon meghirdettem, hogy kittet vennék, eladó belőle a 18-55 bontatlanul 120-ért. Másnap hívott egy srác, hogy őt érdekli. Megrendeltem, amikor megjött, már vitte is. 100 km-ről jött érte személyesen. Később hívtak többen is.
Most használtan van fent 100-ért.
X-E2 vázamat cseréltem X-T20-ra. A vázat is elvitték 110-ért.
Mindez 3 hete volt. -
kobox
tag
-
Muerte68
addikt
-
madgie
titán
-
Orb1337
tag
-
törölt tag
-
Muerte68
addikt
-
Gondwana
addikt
-
jmakk
őstag
-
törölt tag
Volt nekem is ilyen, a rendszer váltásakor, hogy csak vázam volt, érdekes érzés, mert van is és nem is. Akkor hiányzott a legjobban, hogy kimenjek fotózni

eastsider: Mondjuk 27/2.8-ból elvileg hamarosan lesz mk2, legalábbis a fujirumours szerint. Én már csak E3-ra várok, vagy ha elrontják valamivel, akkor arra sem

-
Sefter
veterán
-
törölt tag
-
taranis
addikt
-
törölt tag
-
rbalint88
veterán
-
rbalint88
veterán
-
Milán13
tag
-
Milán13
tag
-
DonRazzino
senior tag
Helló Mindenki
Kicsit szerveztem meg elutaztam, bocsi.220volt 0% THM: bekövetkezett az, amire számítottam. Mivel az X100F-et nem tudták beszerezni az akció ideje alatt, sőt még most is bizonytalan, ezért felhívtak, hogy a megadott feltételekkel nem tudják teljesíteni a rendelést.
Ehelyett új PC-t vettem, az rendben megérkezett.
-
madgie
titán
-
madgie
titán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4258
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Én meg itt örültem, hogy a 950 eurós rendes ár alatt találtam
És miért nem T200 akkor már...?

hemaka