- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
taranis
addikt
válasz
centrino
üzenetére
Korábban a 18-55-el csináltam mindent (nekem ez csak hobbi), de eladtam, és most fixek vannak. A képminőséghez, fényerőhöz hamar hozzászoktam, de rohadt lusta vagyok cserélgetni, ezért folyton nézegetem a 16-55-öt
Az ára mondjuk segít nem elcsábulni, pláne, hogy kellene hozzá grip, nekem anélkül eléggé debella az X-T3-on. -
-
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Ennyire különleges/szükséges a 70-es fókusztáv, hogy 56 és 80 közé még egy olyan is kell?
Nekem amúgy van most 12/2-es Samyang, és elég jó cucc. Volt előtte halszem is, és az is jó minőségű volt. Egyedül az AF hiányzik belőle, de leginkább azért, mert mindig elfelejtem átkapcsolni a módot, és csodálkozok obiváltás után, hogy miért életlenek a képek a Fuji övegekkel 
Amúgy GFX volt már a kezedben élőben? Mert az hogy nagy, nem kifejezés
Az egy óriási cucc, még a FF gépek és fényerős obik is eltörpülnek mellette. -
madgie
titán
válasz
centrino
üzenetére
Nem tudom, láttad-e a napellenzős 200/2 termékfotót, azon ott a zöld csík, meg az a fajta Fujinon logo, ami XF-re csak a két Cine zoomon van eddig rajta, meg persze a méregdrága broadcast cuccaikon.
Ez elvileg arra is utal, hová szánják, minőségileg is. (Nem nekem, az biztos
)Na, megkerestem a képet:
-
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Amit felsoroltál az tényleg kb bármit lefed (kivéve a könnyű és hordozható kategóriát
).Kíváncsi vagyok nagyon az új üvegekre, még a végén újra gyűjtögetni kell, ha már egyszer kispóroltam a T3 árát valahogy
De a 33-as esetén nem tartok tőle, hogy akár közelében is lenne az én költségvetésemnek, vagy méretbeli igényemnek. A 16-80 még esélyesebb talán, de ha az is XF lesz ugye, akkor persze jó anyagok miatt kellemesen nehéz lesz. -
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Azért én örültem volna egy 12-es Fuji üvegnek is, a 16 látószöge már olyan szűknek tűnik a 12-es Samyang után

Kíváncsi leszek a zoomra, bár szerintem nem lesz talán sokkal nagyobb a 18-55-nél, de majd elválik.|AP|: Ja, a 12-50 az menő lenne palacsinta méretben (a fizika meg kapja be
) -
|AP|
veterán
válasz
centrino
üzenetére
mindegyik bejelentett obi érdekes.
A 16-os nagy valószínűséggel palacsinta lesz (legalábbis csak így van értelme), a 16-80 meg tökéletes lenne utazós obinak, bár szerintem ezzel az átfogással és fényerővel biztosan nagy lesz és nehéz. Meglátjuk.
Az én rétegigényeimnek persze nem tökéletes, de én elég szűk szelete vagyok a piacnak
Nekem egy 12-50 lett volna ideális, hasonló méretben, mint a 15-45 
-
madgie
titán
válasz
centrino
üzenetére
"Igazából egy alacsonyabb fogyasztású, gyorsabb képfeldolgozó processzor."
És pont ez a Fuji gyenge pontja az egész X rendszer élettörténetében. Igen, tavalyelőtt, a harmadik generációs gépekhez kaptunk egy X-Processor Pro-t, ami igazából az elvárható minimumot hozta a konkurenciához képest és egyáltalán amiatt lehetett végre videózni is a vázakkal, emiatt pattogósabb az AF... de még mindig ugyanott tartunk és a GFX-hez már elég vérgyenge volt ez a hardver (és ciki is annyiért).
-
madgie
titán
válasz
centrino
üzenetére
Amúgy én is agyaltam már, nem-e lehetne valami értelmes jpg outputot összehozni a Sony-n, mert néha agybajt kapok a Fuji autofókuszától. Na nem használhatatlan vagy ilyesmi, mert az általam ismert Nikonokkal sem lennék előrébb, de a Sony Eye AF-je valami szenzációsan megkönnyítené az eseményfotózast, míg Fujin jelenleg inkább az arcfelismerőt is kikapcsolom, mert valamelyik hátsó nézőre húz rá, merhát biztos az az 50 pixelnyi arc szélen a téma, nem az 1500 pixelnyi majdnem középen.
-
Clemi
veterán
válasz
centrino
üzenetére
Érdemes megnézni ezt a képet (nagyban). Nem kicsit zavaró, hogy a fókusz a modell mögé ment, pedig a fókuszpont a modell arcán volt és jelzett a rendszer. Az utána jövő képen már rajta van a fókusz, de naná hogy neki ez tetszik.
Az ilyen élmények után tényleg elgondolkoztam egy 50/2 beszerzésén. A 35/2-vel ilyen sose volt még, hogy mellé ment volna a fókusz.
-
Clemi
veterán
válasz
centrino
üzenetére
Használtan vettem, én még nem koccoltam sehová, a téglafal tesztet még nem csináltam.
A T2 vázzal próbálgattam, a még DSLR korszakban alkalmazott fókusz ellenőrzést és ott jött elő konzekvensen, hogy a teszt ábrás és a ceruza elemes tesztnél is rendre a távolabbi tárgy illetve skála érték élesebb, mint az ugyanolyan távolságra előtte lévő.
Mikor megvettem, akkor az első fotózásomon az 55-200-al szórakoztatott, hogy jelzett ugyan a váz, de halál életlenek lettek a képek és ilyenkor mindíg a modell mögött találtam meg valamin az élességet. Az 56/1,2-vel szintén gyakran előfordul, hogy jelez a váz, de a fókusz nem az arcon illetve a szemen van, hanem inkább mögötte. A múlt hétvégén a városban jó textúrájú felület elé állítottam oda a modellt, a szemére állítottam a fókuszt (egy mezős pont fókusz) és sok képen halál életlen lett a kép és ezeken tisztán látszik, hogy a fókusz a mögötte lévő felületen van.
Ez a fókusz hiba nem állandó így teljesen bizonytalan vagyok, hogy a rendszer valamelyik tagja szórakozik, vagy én tartom szarul a vázat és ekkorát mozdulok exponáláskor, vagy ilyen mértékben rántom be a vázat. -
madgie
titán
válasz
centrino
üzenetére
Pedig hallhattál, legalább féltucatszor próbáltam átterni a C1-re, de szerintem Fujival aztán pláne merénylet, amit a fájolkkal művel, pont a puha, természetes tónusait erőszakolja meg a cikkcakkosra agyonmikrokontrasztolt képjellemzőivel. Akkor már inkább maradok a LR-nél, bár végülis mindegy, majdnem mindig JPG-ezek.
-
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Hát, a Ryzen 5-ben levő iGPU az amit láttam teszteket, nem olyan nagyon gyenge (sokkal jobb az Intel integráltaknál és gyengébb a dedikált kártyáknál). Mondjuk ennyi képet egyszerre nagyon ritkán dobálnék rá, most a 3 hetes nyaralás alatt jött össze kb 1000 kép, aminek úgy a negyede lesz talán megtartós (a többit nem fogom exportálni). Szóval nem kereskedelmi használatra kell azért

Gercsa: Igen, éppen próbálom körbejárni, csak az összes cikk szinte, amit találok az vagy ilyen fél millás izomgépen futást mutat, vagy Apple. Amúgy a többi szoftverrel mi a helyzet? Luminar, ON1, LR, Irident...? Nem kellenek spéci katalógus funkciók, meg profi retusálás sem, csak kezelje jól a színeket, legyen jól kezelhető és optimálisan fusson. Az pl viccnek is rossz, hogy a cikk szerint a Luminar ilyen 20 másodperc alatt nyit meg egy fájlt iMac-en
A laptopomon a Darktable kb 4-5 másodperc alatt (az alkalmazás megnyitásával együtt). -
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Huhh, hát az olyan 60-70 ezerrel több lenne azért árban
Ami nem tűnik soknak, ha mondjuk az objektívek árához hasonlítunk, de azért amúgy nem kevés pénz.total90: Jaja, szinte mindenki az amúgy. Bár most azzal a néhány kritikus sebezhetőséggel nem győztek meg, hogy tőlük vásárolják

-
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Köszi a kimerítő választ

Ebből az jön le, hogy elég erősen GPU-ra támaszkodik (azon belül is OpenCL-re, ami a dedikált kártyák erőssége) a RAW konvertálásnál, aztán egy szálas teljesítményre a jpeg lemezre írásakor. Szóval alapvetően mindenképpen rossz megoldás, mert a Ryzen gyengébb egy szálon, és OpenCL-ben sem igazán erős, Intel mellé meg kellene dVGA, ami esélytelen

Mondjuk lehet nem lenne szabad azokhoz a tesztelőkhöz hasonlítani az i7 meg 1080ti konfigjaikkal

-
Clemi
veterán
válasz
centrino
üzenetére
Nálam úgy van, hogy ha vakuzok, akkor a gépet Manual módban használom és ilyenkor csak a WB preview van bekapcsolva, már ha a Preview EXP./WB in manual Mode opcióra gondolsz.
A videón egyébként az image review funkcióról van szó, az egy egész más opció és az nálam soha nem volt bekapcsolva. -
DonRazzino
senior tag
válasz
centrino
üzenetére
Ez picit drága most nekem, megmondom őszintén, nekem a Sandiskekkel még nem volt gondom. Szerencsémre csak jpg-ben kell majd lőnünk úgyhogy ahhoz nem kér UHSII-t, viszont 30.000+ expó lesz két nap alatt, így most inkább több "olcsóbb" kártya kéne.
@Muerte68: nekem csakis 3 hétnyi kiszállítást ír ennél a cégnél.
-
DonRazzino
senior tag
válasz
centrino
üzenetére
Szabad téren mindent vállalok az 56-ossal, akár még mozgalmasabb rendezvényt is. Beltérben meg úgyis előkerül a 35 F2 meg a 10-24 és hozzájuk természetesen vaku.
Marhára várom, hogy mit hoz a
The low-light limit for phase detection autofocus has been improved by approximately 1.5 stops from 0.5EV to -1.0EV, raising the precision and speed of autofocus in low-light environments.
és ami nekem a húsvéti csoda:
Major improvements have been made to the AF-C performance while operating the zoom, which provides major benefits when shooting sports and other scenarios in which the subjects moves unpredictably.

Ezzel szenvedek, amióta 2,5 éve megvan az XF50-140, hogy a miss shot-ok nagyrésze abból adódik, hogy mozgásban volt a zoom gyűrű miközben ment a burst. Csak én eddig abban a hitben voltam, hogy ez az objektív felépítésének a velejárója, de most kiderül, hogy nem.

-
madgie
titán
válasz
centrino
üzenetére
A Cactus V6 II-ben már rég sima alkálit rakok, mert nincs idegrendszerem a tölthető vackokkal foglalkozni ott is (egy pár Sony elem végigbírta a fél szezont). Szóval én fenemód örülnék, ha végre elfelejthetném az AA akkujaimat
Egy V860, V350 asszem tök jó duó lenne, a nagyot ernyőbe pakolni, ha kell, a kicsit, a gépre rakni, ha lagzin azt kell. -
pethob
aktív tag
válasz
centrino
üzenetére
Sokáig kerestem én is jó Fuji-s csoportot a Flickr-en. Mára már csak a Fujistas-t követem, igazán azt se tudom, miért? Mert a minőség elég váltakozó. Rájöttem, hogy azért nincs olyan csoport amit keresek, mert értelmetlen. Csak a geek-eknek érdekes, hogy mivel készült a fotó. Jó moderált csoport csak téma köré építhető, ott meg mindegy mivel készült...
Kamera finder a Flicker-en is van, ha valaki geekni akar...
-
Overcome85
tag
válasz
centrino
üzenetére
Köszönöm igyekszem majd hamar "ki nőni"

Örülök, hogy te meg értesz.
tudom, hogy túl spilazom de folyamatosan ezen pörgök. Ha végre a kezembe lesz a működőképes gép és elkezdtem már más lesz. Végig néztem sok fotós képeit akikről tudom, h Fujival nyomják és basszus ha fele olyan jó képeket csinálok vele is király lesz. -
Overcome85
tag
válasz
centrino
üzenetére
Köszönöm! igaz azt is tudom, hogy már beszéltük ezeket és már így is rengeteget segítettél. Ezer hála.

Csak most akárhova "lapozok" semmi mást nem látok csak sonysonysony..
Valszeg abszolút igaz, hogy nagyon felhasználóbarat a Fuji és élmény is kézbe venni a színekről nem is beszélve . Na és persze szuper szexi!
Uh rendelem is hétvégén az első obit egy 35mm f1.4 személyében.
Köszi -
8nemesis8
veterán
válasz
centrino
üzenetére
Köszi!
Zoomnál néztem összehasonlítást a 18-55 kitobihoz képest, ezzel a 16-55-el a ami ugyan fix 2.8, de nincs hatalmas difi azért (legalábbis hétköznapi ritkább használatban nem sűrűn fordul elő). Árban, pedig jelentős. Nyilván munkára, éles helyzetekre jobb (fényerő előny, robosztus strapabíró felépítés, kevésbé lágy a széleken).
A fixeknél én is ezeket nézegettem, már mint ami szimpatikus lenne. Annyi, hogy 35mm-en azt mondják az F/2-es újabb obi sobbal gyorsabb AF-et produkál.
Ez az IBIS mennyire hasonlít a 18-55-ös Objektívben lévő OIS-re?
-
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Ilyen crop mód amúgy jöhetne nekünk is, főleg ha ősszel tényleg jön a 28(?) mpx-es új érzékelő is. Abból bőségesen lehet már mit vágni, és meg lehetne úgy oldani, mint a Leica Q esetén, hogy 28mm az obi rajta, de 35 és 50mm-t is lehet vele lőni crop módban. Fuji esetén akkor lenne egy 18/2, azzal lehetne 23 és 35mm, vagy 23-assal 35 és 50mm
Elég menő lenne, talán feleslegessé is válna a kitzoom (videót leszámítva). -
madgie
titán
válasz
centrino
üzenetére
Jól mondja Mercutio, tényleg szeretem a Fuji színeit, kevesebbet kell velük dolgoznom, mint eddig más gépeknél, sőt, nagyrészt JPG-ezhetek is.
Amúgy viszont a 28/2 - 55/1.8 (vagy 85/1.8) duóval fenemód jól ellennék Sony-n. Rossz választás nincs, egyik ebben jobb, a másik amabban, igazából qrvajó gépeket kapunk már, akár az X-E3 szintjén is.
-
8nemesis8
veterán
válasz
centrino
üzenetére
Sziasztok!
Már jó ideje olvasgatom a Fuji X-T20 után.
Még Sony váz ami szóba jöhetne, de abszolút szimpatikus az X-T20 18-55-el és egy 35ös fixel.
D7200-at és egy jóféle parkot (fix: 50,90 macro, sigma 18-35 art, stb...) váltana, még nem döntöttem el, de túl nagy a mostani felszerelés és nyaralásra nem akarom cipelni.Ezt az eglobalt több helyen olvastam a fórumra. Megbízható? Lehetséges, hogy ennyivel olcsóbb, mint itthon? Kb. 80-al olcsóbb lenne vagy többel!
Garancia? -
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Nem beépített átalakító van az új Artokban, hanem a Sonyhoz optimalizált fókuszrendszer:
"While offering the same high-performance optical design as other lenses in the Art line, the new Sony E-mount models will feature a newly developed control algorithm that optimizes the autofocus drive and maximizes the data transmission speed. In addition, these lenses will be compatible with Sony’s Continuous AF (AF-C) and high-speed autofocus, which are not addressed by SIGMA MOUNT CONVERTER MC-11. "
-
Matska
senior tag
válasz
centrino
üzenetére
Azért be kell valljam, néha megremegek a Sony A7 irányba csillagfotózás okán. Egy 24 1.4-el meg valamelyik 50-essel tök jól ellennék, de az mennyi pénz lenne már

+ ha ránézek az öregecske T10-re és 23 1.4-emre, mindig megnyugszok. Lelke van
Jut eszembe, a T10 hogy bírja a hideget?
-
törölt tag
válasz
centrino
üzenetére
Optikailag biztosan szuper cuccok ezek, de a lényegét öli meg az APS-C MILC rendszernek, hogy kicsi és hordozható. Ráböktem a linkedre, de már képről is süt, hogy óriási obik
Hasonlóan a Samyang 16/2 és társaihoz (ami ugyan kisebb, de nincs AF).#23981: A 6Dmk2-t nem nehéz megölni, az elég vacakra sikerült...

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topic
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteDesk 800 G4 SFF,i3-8100,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- Új Lenovo T14 Thinkpad G5 WUXGA Ultra7 155U 12mag 32GB 512GB SSD Intel iGPU Win11 Pro 2év Garancia
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

Az egy óriási cucc, még a FF gépek és fényerős obik is eltörpülnek mellette.

A laptopomon a Darktable kb 4-5 másodperc alatt (az alkalmazás megnyitásával együtt).
Only pre-installed operating systems are supported; operation is not guaranteed on home-built PCs or PCs that have been upgraded from earlier versions of Windows.

hemaka