Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Ram gondolatok 2026 január - DDR3-as gép is lehet megoldás? Mi a minimum?
- sh4d0w: Nyitlocker
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Aktív témák
-
Piera23
tag
Infók azoknak akik régebbi/egyszerűbb alaplappal használnak SSD-t:
Vásároltam egy Samsung 830-as 64 GB-os SSD-t.
Alaplapom MSI-G41M-P26, ebből kiderül hogy ICH7-es chipsettel, valamint csak SATA 2-es portokkal rendelkezik. Ebből az következik hogy a chipset miatt nem lehet AHCI módba állítani,nem támogatja, ezért a rendszer IDE módban telepíthető rá.
Az AHCI hiánya azt jelenti hogy enélkül nem fog működni a TRIM* funkció (*elvileg, erre később visszatérek).
A SATA 2-es port következnye pedig hogy hiába 520 MB/s az SSD maximális szekvenciális írási sebessége, a SATA 2 legnagyobb átvitel sebessége miatt ez kevesebb lesz. Ez elméleti 300 MB/s-ot jelent, gyakorlatban inkább 260 MB/s körül alakul.Én jelenleg Windows 8 Release Preview-val próbáltam ki, mert a HDD-n is az volt előtte, így közvetlenü össze tudom hasonlítani. Egy korábbi hozzászólásomban már leírtam hogy a bootidő javulása részben az SSD érdeme,
másik felét a maga az op.rendszer adja. Win8 + HDD kombináció is már 20 másodperc körüli indulást jelentett amiből 8-9 maga a Windows. Ez jelentős gyorsulás a Windows 7-höz képest, pedig winchesterről indult, ezért nem is vártam nagy ugrást az SSD-től.
Jól is gondoltam, csak pár másodperc a javulás, ugyan ez kikapcsoláskor is. Persze másoknál lehet ez mégjobb is, de nekem még gyengébb a konfigom (Pentium 4, 2 GB RAM). Nyílván Win7+HDD-ről való Win7+SSD-re váltáskor nagyobb a különbség.
A program indítások pörgősebbek, de ez nálam inkább akkor látszik, ha egyszerre indítok el több nagyobb programot (ArchiCAD+Photoshop+...)
Csináltam benchmarkot is, jól látszik hogy a SATA 2-es portom miatt a 250-es értéket hozza szekvenciális olvasásban (520 helyett), ez rendben is van, írásban hozza a gyári értéket (160).
Ahol meglátszik hogy nincs AHCI módban, az a 4K-s fájlok írása és olvasása. Ez azért jóval elmarad a megadottól, nem tudja hozni IOPS-ra átszámolt értékeket.
A tárhelytől pedig sokan félnek, én tervezésre is használom a gépet, igaz nem vagyok gameboy, de szerintem még nekik is elég lehet (nyílvan nem mindenkinek).
Szűz Windows8 10-11 GB- környéke, szóval 59egész valamennyi GB minusz a Win, az azt jelenti hogy kb 48 GB-od maradt. Rendszermeghajtóként ezt azért bőven használható, még úgy is hogy leszámolok belőle mondjuk 12-15 GB-ot, hogy 20-25%-a mindig üres legyen.
Így is 30 GB hely van pluszban, ez azért nem olyan kevés. Én kb. 20at használok, és sok program van fent, köztük CAD programok. Nyílván sok FPS játékra nem elég a hely, de ők spóroljanak össze egy 128-asra.*Visszatérve a TRIM kérdésre, elvileg nem kellene működnie, de tőlem jobban hozzáértők azt írták hogy a HD Sentinel mondja meg a tutit és az nálam azt írja hogy támogatva és engedélyezve. Eddig örülök, aztán majd pár hónap múlva újra lemérem az SSD-t hogy meglássam veszített-e a sebességből és valóban működött-e.
Egy az egyben sosem tudjuk majd összehasonlítani a gépeinket, hisz a gyorsaságát nem csak az SSD, de a processzor is jelentősen befolyásolja, aki kíváncsi, ebben a cikkben megnézheti hogy mit tud ugyanaz az SSD, egyre erősebb rendszerek alatt.
Remélem tudtam pár hasznos infóval szolgálni azoknak akik hasonló helyzetben vannak mint én.
Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kegyvesztett lehet a Radeon termékskála középső tagja
- Xbox Series X|S
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Fujitsu Esprimo D7011 Intel i7-11700 16GB 512GB 1 év garancia
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E6410, E6440, E5450 / SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Sandisk Extreme Portable V2 külső SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest