Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Filmvilág - Archívum II. (téma lezárva)

Hozzászólások

(#12229) Tibiajax


Tibiajax
nagyúr

Nemsoká érkezik kedvenc rendezőm legnagyobb filmje a Heat, highdefinition-ön.
Tervezek egy írást a logoutot majd, régi tervem szerint, addig is itt van pár szösszenet a segítségül hívott anyagból. Brutális..

A bank kirablásának előkészítése két részletben zajlott. Az egyik a bankba bejutás volt és maga a rablás, a másik pedig az utcai tűzharc. A tolvaj karaktereket alakító színészek alaposan áttanulmányozták a bankot is, hogy lássák, mi zajlik odabent. Álruhában küldték be az ismert színészeket, akiknek kölcsönt kellett kérvényezni, majd mikor végeztek, kimentek és elhajtottak. Amikor visszanézték a banktól kapott szalagokat, azon senki sem látszott. Később a színészeket az Orange megyei rendőrségi lőtérre vitték őket, ahol egy teljes biztonsági napot tartottak, mielőtt egyetlen lövés is eldördült volna. Ezután három hónapos alapkiképzés következett, ahol éles lőszerrel gyakoroltak, ami minden színész számára új élmény volt.
A lőtéren felépítették a majd filmben használatos tényleges, méretarányos utcát. Álló díszleteket használtak és pontosan megtervezték a jelenet minden egyes centijét, attól kezdve, hogy a jelenetben hol, milyen autó fog állni, egészen addig, hogy ki kit fog fedezni, hogyan fognak mozogni egyik állásból a másikba és miként fognak cselekedni az adott helyzetben.

Közben a helyszín felelősöket Mann ráeresztette Los Angeles-re és kegyetlenül fotóztatta velük a város különlegességeit, érdekes helyeit, építményeit, mely fotókkal később beborította irodájának falait, így nem csak a film helyszíneit, hanem a stílust és hangulatot is ki tudta választani, amit a filmmel el akart érni.

A stáb több, mint 100 ezer dollár értékű vaktöltényt lőtt el a Los Angeles belvárosában mára már kultikussá vált tűzpárbaj jelenetben. A jelenet leforgatásához 4 hétvégére lezárták az amúgy forgalmas Los Angelesi belvárosi utcákat. Mivel csak szombaton és vasárnap forgathattak, így nagy kihívást jelenetett a stáb számára, hogy amit előző vasárnap lebontottak, azt a következő szombaton újra felépítsék úgyanúgy, ugyanazt a hatást elérve. A belvárosi lövöldözés borzalmas, fülsüketítő zajjal járt, és mivel a közelben mindenhol felhőkarcolók vannak, így a lövések utózaja még vagy 8-10 másodpercig hallatszott. Felvételenként körülbelül 800 és 1000 között volt a lövések száma.

Mann nagyon körültekintően, a forgatási filmterv közepére helyezte Al Pacino és Robert De Niro közös jelenetét. A forgatás előtt 2-3 nappal Mann még mindig nem tudta, hogy egy sztráda melletti taco-büfében, vagy Kate Mantilini éttermében vegye e fel a jelenetet. Végül az utóbbi nyert. A jelenetet nagyon sokszor átírták, de csak egy főbb változtatás történt abban, amikor az álmaikról beszélnek. De Niro ötlete volt, hogy ennél a jelenetnél ne próbáljanak, hanem vágjanak bele egyből. Al Pacino benne volt és Michael Mann is beleegyezett, mivel szerinte egy jelenetben egy színész csak egyszer tudja elérni a maximumot, utána már csak megközelíteni tudja azt az intenzitást, így benne volt, hogy egyből forgassanak, nehogy lemaradjanak erről és a próbán essen meg a csúcspont. Mindkét színész mögé kamerát állítottak, és valós időben rögzítették mindkét színészt, így egyszerre lehetett látni egymásra adott reakciójukat és semmi sem veszett el.
A jelenetet 14X vették fel, és a 11. felvételből használták fel a legtöbbet a kész filmben.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Filmvilág - Archívum II. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.